PDA

Pogledaj cijelu verziju : 2 prefina recepta za jutarnju zobenu kašu



lore
19.08.2009., 14:54
Dobila sam neki dan na poklon Jamievu ministry of food, probala njegove kombinacije za zobenu i bilo je toliko fino pa sam to odlucila podijeliti s vama :) Ehh..da mi je netko prije godinu dana rekao da cu obozavati zobenu kasu ne bih mu vjerovala 8) Iako se recepti cine dugi gotovi su svaki za ravno 5 minuta i mozete uzivati u dorucku :)

Za oba recepta prije svega treba posebno skuhati kasu. Zobene pahuljice kupujem u Konzumu, marka Hahne- plavi paket. Radi se o usitnjenim zobenim pahuljicama pa takve kad se skuhaju imaju strukturu slicnu grizu..a kuhaju se ovako, omjer je za jednu osobu:
pola čaše od 2dc pahuljica usuti u 2 dl malo posoljene vruće vode, kuhati 2 minute dok pahuljice ne upiju vodu..dodati malo mlijeka (2 prsta, čisto da postane kremastije i promijesati..možete koristiti bilo koje mlijeko, ja koristim najobičnije ali vjerujem da je ok i sa zobenim, sojinim itd..)

1. recept ide ovako:
U skuhanu kasu dodati 2 male zlicice maka, cetvrt zlicice cimeta, sacicu preprzenih listica badema i malo javorovog sirupa. Promijesati i prebaciti u zdjelicu. Na vrh dodati 1 bananu narezanu na tanje kolutice. Ja volim naknadno posuti jos malo javorovim sirupom jer se okus bolje osjeti.

2. recept ide ovako:
Na maslacu poprziti 1 jabuku narezanu na kockice (ja uzmem crveno zuckaste, jonagold..moze i domace, bilo kakve slatkaste). Kad je jabuka omeksala i posmedjila prebaciti na tavu zobenu kasu i promijesati. Dodati zlicicu meda. Prebaciti u zdjelicu. Na kraju dodati sacicu kupina, ja ih volim malo razdrobiti po kasi jer onda zobene upiju okus.

Ajmo cure, akcija..javite kako vam se cini :love:
Meni je drazi drugi recept ali oba su prefina..

BP
19.08.2009., 15:01
ja inace obozavam zobene pahuljice i one su mi najbolje za dorucak. Takodjer kupujem upravo te u plavem paketu u konzumu jer su puno mekse od zelenih...samo sto ih ja do sad nikad nisam kuhala..

ubacila bi mljeko da ih pokrije i zagrijala minutu u mikrovalnoj.

Svakako cu probati ove receptice, narocito broj dva jer se lako moze uklopiti u prehranu po montignacu, bar mislim

u svakom slucaju zvuci mljac

pomikaki
19.08.2009., 15:10
moj recept:
- zobene ili neke druge pahuljice, šaku-dve
- nekoliko badema ili lješnjaka (oko 6-7 kom)
- malo mljevenog lanenih sjemenki
- malo suncokretovih i još ponekih sjemenki
- žlica svježeg posnog sira (za malo bjelančevina)
- preliti vrućim mlijekom
- naribati jabuku (za to vrijeme se pahuljice malo mekšaju) i dodati
- dodati još neko sezonsko voće ako ima (domaće po mogućnosti)
- dodati žlicu meda i promiješati.

Lady Grey
19.08.2009., 18:22
Lore, ovo zvuči odlično, premljac :mljac:
Jedva čekam da isprobam ;)

ivancica
19.08.2009., 18:45
Lore, ovo zvuči prefino. Reci samo dali mljeveni mak ili cijeli? Moram njega kupiti da bih isprobala, ostalo imam. Jedva čekam jer obožavamo zobene pahuljice. :mljac:

Ja ih znam skuhati vulgaris, u običnom mlijeku s malo šećera. Klinci obožavaju.

lore
19.08.2009., 21:32
ja sam kupila mak marke šafran..piše plavi mak u zrnu..ono najobicniji koji se posipa po kifli :)
stvarno je prefino..
ja sam ju prije radila tako da sam umjesto soli stavljala zlicu secera i malo vanilin secera a na vrh bi stavila kockicu milka noissete cokolade..i tako je mljac :P ali ova 2 su me dotukla..ipak je jamie profi..probaj obavezno i ovaj s kupinama ;)

frost
20.08.2009., 01:06
ja kupujem iste pahuljice i kuvam ih isto na vodi, ali sve otprilike.
baci kljuc i gotove.

a od dodataka, zavisi da li je zima ili leto

ali meni dosta narendana jabuka + pola banane
naseckane breskve
kad je bilo kajsija sa kajsijama.

nekako ujutru mi ide sto jednostavnije i nikako sasladjeno.

kao desert, mozda nekad napravim ove sa javorovim sirupom
ipak, meni sasvim dovoljno slatko sa bananom

frost
20.08.2009., 01:08
zaboravih napisati da volim da dodam saku badema, nekad lesnika, par brusnica, ponekad suvu grozdjicu.
predivno mi je i sa zrnima kakaoa, to kad imam zalihu iz inostranstva.
grubo meleveno kakao zrno...predivna stvar

Lady Grey
20.08.2009., 19:31
Mali offtopic: u zadnje vrijeme za doručak najviše guštam u integralnoj riži kuhanoj na zobenom mlijeku, na kraju dodam red-dva tamne čokolade da se onako rastopi u masi, plus nasjeckano svakakvo voće. Jaoooooooo ... :mljac:

abonjeko
21.08.2009., 16:30
ovo baš zvuči fanatastično! :love:

HVALA na receptu! :heart:

Ivana B-G
23.08.2009., 18:40
moram probati!

jutros sam prvi put u zivotu jela zubene pahuljice bez kravljeg mlijeka (pokusavam ga izbjegavati) i cisto ostala pozitivno iznenadena.

hvala za recepte....daj jos koji iz te knjige! :oops:

RozaGroza
24.08.2009., 11:30
Uh obožavamo kašice za doručak.

Ja često radim banana oatmeal. Full jednostavno.

Nasjeckate 1-2 banane (za 2 osobe 1 banana za 4 osobe 2 banane)
Zavrite mljeko, maknete s vatre
Ubacite zobene pahuljice i lagano promješate
U to ubacite pola čaše slatkog vrhnja, malo meda i banane
Vratite na vatru pola minute uz mješanje
Ugasite, poklopite i pričekate 10 minuta
Servirate u zdjelice poliveno hladnim mljekom i posuto sa cimetom

zhang
24.08.2009., 12:05
pravila sam danas ovu sa kupinama i jabukom. fina mi je.
inače kada pravim zobene kaše, uvijek stavim jednu izgnječenu bananu jer ona da slatkoću pa ne treba ničim drugim sladiti.
i obožavam maslac od badema u kaši.
to dvoje je skoro pod obavezno.
ostatak je sezonsko voće.

lore
24.08.2009., 22:23
nisam znala da postoji maslac od badema :oops: di to kupujes i u sto stavljas? pretpostavljam da je zdravo..
ja za slatkocu stavljam od nedavno rizin slad, preporucila mi je prijateljica, kaze da je to jedini polisaharid od zasladjivaca i da je puno zdraviji od svega ostalog..zlicica mi je taman u toj kasi od kupina..meni je to prefino

ivancica
25.08.2009., 14:59
Pravila danas ovu prvu verziju, s bananama i makom. Mraaak!

Prefino je. Samo nisam imala badema, no i bez njih je bilo odlično. I da, kuhala sam zobene pahuljice na mlijeku.

zhang
25.08.2009., 15:12
nisam znala da postoji maslac od badema :oops: di to kupujes i u sto stavljas? pretpostavljam da je zdravo..
ja za slatkocu stavljam od nedavno rizin slad, preporucila mi je prijateljica, kaze da je to jedini polisaharid od zasladjivaca i da je puno zdraviji od svega ostalog..zlicica mi je taman u toj kasi od kupina..meni je to prefino
u bio&bio. imaš i od lješnjaka. oba su :mljac:

gitulja
27.08.2009., 14:17
imam glupo pitanje :oops:
jel vama zobena kaša ispadne onako glatka ili se osjete pahuljice u njoj?
ja kupila tu knjigu i naravno zapiknula se za zobenu kašu s bananom.
ali moje zobene pahuljice nikako da se skuhaju. ovisi li možda o pahuljicama?
sutra javim koje imam.

ms. ivy
27.08.2009., 14:34
ja je kuham tek toliko da zagusti. i to na mlijeku i vodi pola-pola, po receptu za berry porridge tu s foruma.

jučer sam napravila varijantu s makom, medom i vinogradskim breskvama; dijete mi sve pojelo, uspjela sam samo probati. odlična je!

a budući da malac ne šljivi bademe, orahe i ostale orašaste plodove u integralnom obliku, probat ću ovaj maslac iz bio&bio.

bzara
27.08.2009., 14:34
lore, ovi recepti su prefini! :mljac:
svako jutro isprobavam neke nove kombinacije, a njdraže mi je što MM je oduševljen i svako jutro pojede punu zdjelicu kaše!
gitulja, ja sam uzela iz konzuma one sitne u plavoj vrećici! jako se brzo skuhaju, i baš ispadne kašasto!

ms. ivy
27.08.2009., 14:38
ja kupujem alnaturine u dm-u. omekšaju a ne raspadnu se i imaju odličan okus.

gitulja
27.08.2009., 15:13
a koliko ih vremenski kuhate? onako cca.
mislim meni je to bilo fino, ali nije mi bilo onako kašasto kao na slici.
može li recepr za berry porridge? (pretražnik mi izbacio samo ovaj topic)

ms. ivy
27.08.2009., 15:29
uspjela:


najukusniji doručak na svijetu :mljac:

1 šolju zobenih pahuljica, jednu šolju mlijeka i 1 šolju vode staviti da prokuha.
Kada prokuha, smanjiti vatru i dalje lagano kuhati dok se malo ne zgusne.
Zasladiti po ukusu med/jav.sirup/šećer i dodati bobičsasto voće(svježe ili zamrznuto)
Prijatno!

druga varijanta je sa kokosom, bananama i mljevenim lješnjacima(dobra podloga za težak dan u školi ;) )

mi ga volimo, pa probajte i vi

zapravo, u pahuljice kao i u griz možeš staviti ama baš sve što ti padne na pamet, odnosno što imaš doma.

kuham - stvarno ne znam - najviše pet minuta. nije mi bitno da je glatko i kašasto, volim zobene kakve jesu.

gitulja
27.08.2009., 15:34
thanx.
ma nije ni meni bitno da bude kašasto.

lore
27.08.2009., 16:24
stvar ti je u pahuljicama..meni samo s tim mrvljenim Hahne (ima u konzumu, plavi paket) ispadne bas kasasto (ove koje su cijele su tvrdje sto isto nije lose ali ja volim kad je kasastija struktura)..kuham ih sve skupa mozda 5 min (na pola case pahuljica izlijem cijelu casu vruce vode i dodam malo soli, kuham 2-3 min- vidis da ti je nestala voda i mijesas malo, onda dodam cetvrt case mlijeka, mozda cak i malo manje i postim da se kuha jos 2 min..kad dodas mlijeko ispadne fino kremasto)..i onda dodam druge sastojke..
danas sam recimo napravila s jabukom i nektarinom i malo rizinog slada...ma joj mljac :P kaj da vam kazem kad mi muz sve smaze a prije nije ni htio cuti za zob..doduse nisam ni ja prije nego sto me prijateljica navukla na kasu :) haha, sad me cak i moja baka kad nam dodje u posjetu moli da joj skuham kasu :mrgreen:
ajde, javite kako je uspjelo..drago mi je da vam se svidja :)
moram malo prouciti i ostale recepte pa staviti jos koji

emily
29.08.2009., 15:56
ja ne kuham
samo zavrijem vodu u kuhalu, i prelijem u zdjelici preko pahuljica
za cca 5 minuta je sve mekano, odlijem visak vode, dodam obican jogurt ili malo mlijeka, neko voce koje imam doma (jabuka, sljive, banana) ili malo grozdjica, ili nasjeckam orahe.... nekad posipam malo cimeta :mljac:

super su mi i ovi ostali recepti, moram probati

buba10
30.08.2009., 22:41
Gitulja - zobene pahuljice mozes kupiti krupne i sitne (ne znam da li svi proizvodaci nude obje varijante), ali Alnatura recimo ima, isto i u Konzumu.
Pretpostavljam da ti imas krupne pa ti ne ispadne kasasto...

mamaS
04.09.2009., 18:18
Umjesto mljevenih badema/oraha mozete staviti i przene psenicne klice.

Ja skuham zobenu kasu na vodi i rizinom mlijeku i samo dodam zlicicu psenicnih klica. Bez soli i bez secera.

Ponekad pahuljice pustim da se namoce preko noci u vodi i ujutro samo zakuham i prelijem hladnim rizinim mlijekom- gotovo za minutu.

gitulja
08.09.2009., 15:58
evo vratili se s mora.
pokušaj slijedi za vikend, javim rezultate. meni je fino, ali moje malo čudo odbija žitarice.
da imam krupne pahuljice, probat ću ih namočit preko noći. ako se sjetim.

stanam
12.09.2009., 16:15
moram probati recepte od lore ai ovi ostali su izgleda fini.
ja inace stavim zobene(sitne), prekrijem ih vodom, dodam malo secera, narezem bananu, neke orasaste plodove, jos neko voce, koje imam,promijesam i pustim da zobene upiju vodu i to je to.

gitulja
18.09.2009., 10:14
meni je prefino, ali g je izjavila da bi ona to jela u vrtiću. doma izgleda baš i ne bi. ali pojela je par žličica, i to je napredak.

sade_74
19.09.2009., 22:06
ja se gušim u ovoj kaši: zobene skuham u mlijeku da bude srednje gusto, nacjeckam 10-tak suhih šljiva, stavim dosta cimeta i žlicu meda, pustim malo da se ohladi. mljac!
a budući da i ja odnedavno izbjegavam mlijeko, večeras sam jela vrlo jednostavnu i super-ukusnu kašu koju sam slučajno otkrila: ostaci zobenih kuhanih u vodi (od harambašine večere) pomiješanih sa svježim kupinama i šmeđim šećerom sve zaliveno jogurtom! mmmm...sutra repriza!

bucka
20.09.2009., 19:22
evo, upravo po 1. X u zivotu kuham zobenu kasu (sa rizinim mlijekom)!!
bas me zanima!! :)

bucka
20.09.2009., 19:48
:mljac: :mljac:
mljac!
za 1. x sam posula sa kras expresom, ali obecajem da prelazim na zdravije varijante!!

Peterlin
22.09.2009., 09:48
Mi ne kompliciramo, pogotovo ne radnim danom:

Zobena kaša u zdjelice, unutra žlica meda, desetak cveba i malo cimeta., prelije se vrućim mlijekom (djeca) ili vrućom vodom (ja). Dok se djeca umiju i obuku, ovo se fino natopi... Zna moj mlađi sin umjesto meda u to staviti i žlicu domaćeg džema...

Vikendom, kad sam doma, kuham zobenu kašu drugačije, uzmem pol vruće vode i pol mlijeka, dodajem ribanu jabuku (niš ne pržim na maslacu, tko bi oprao toliko suđa?) i prokuham 2-3 minute. Bude kremastije, ali za jutro radnog dana dobro je i samo pofureno.

bucka
22.09.2009., 09:55
moram "prijaviti" da mi ipak malo tesko padne na zeludac!
mozda zbog kuhanog rizinog mlijeka?! :?

kinder
22.09.2009., 11:47
Ja uglavnom pahuljice prelijem vrućom vodom, malo domaćeg pekmeza od šljiva,cimet

puntica
22.09.2009., 11:54
isprobala sam neke od recepata i baš su super

danas sam za doručak spremila:
zobene pahuljice, komadići lješnjaka, grožđice, naribana jabuka, i malo meda (jer mi je bilo ostalo na žlici, ali stvarno nije bilo potrebno)

M. je tamanila ko luda :mljac:

Peterlin
22.09.2009., 13:56
moram "prijaviti" da mi ipak malo tesko padne na zeludac!
mozda zbog kuhanog rizinog mlijeka?! :?

Kuhaj u vodi, a rizino mlijeko dolij kasnije!

lore
23.09.2009., 09:00
da, meni je definitivno najbolje skuhati na vodi a pri kraju dodati pola dl mlijeka cisto da bude kremasto i jos kratko ukuhati
na rizinom mlijeku nisam radila ali s najobicnijim kravljim mi ne pada tesko.

ivica_k
23.09.2009., 10:21
i meni kuhano u vodi bolje!

†vanesax
04.10.2009., 21:43
A jel vi nekad popečete zobene pahuljice na suvoj tavi?

To sam davno čitala u nekoj makrobiotičkoj knjizi. I stvarno, dobiju neki fini topli orašasti ukus.
A popeku se samo kratko da počnu mirisati i dobiju tek-tek blago žućkastu boju

Peterlin
04.10.2009., 21:59
A jel vi nekad popečete zobene pahuljice na suvoj tavi?

To sam davno čitala u nekoj makrobiotičkoj knjizi. I stvarno, dobiju neki fini topli orašasti ukus.
A popeku se samo kratko da počnu mirisati i dobiju tek-tek blago žućkastu boju

Da, ali ne za jutro nego za juhu. Bolje su u slanim kombinacijama. Suha tava (u mom slučaju wok), žlica-dvije zobenih pahuljica i na to povrtni temeljac. Raj! Mljac...

Ivana B-G
06.10.2009., 17:31
jucer sam poprzila pahuljice na tavi i suuuuuper mi je to uz jogurt, bademe i slad agave - mlaccccc. nisam bas tip za "kase". ovako hrskavo mi je puno bolje! hvala vanesax!

ivica_k
06.10.2009., 18:21
jucer sam poprzila pahuljice na tavi i suuuuuper mi je to uz jogurt, bademe i slad agave - mlaccccc. nisam bas tip za "kase". ovako hrskavo mi je puno bolje! hvala vanesax!

probat ćemo! ;)

Nina
06.10.2009., 18:55
Super je da su svi ti recepti dosta slicni, no uz male varijacije opet drukciji.
Vidim da skoro svi jedete zobene sa mlijekom.
Meni su puuuno finije s jogutom.
Zapravo,dugo sam odbijala i pogledati takvo nesto,dok nisam prvi put probala i odusevila se!

Evo onda i mog omiljenog recepta,mozda netko zeli isprobat:

Za 2-3 osobe(mjere odokativne ;) ):

1O velikih zlica zobenih pahuljica staviti u vecu zdjelicu, preliti s malo narancinog soka da omeksa,
uliti pola litre tekuceg jogurta,dodati naribanu jabuku,jednu zgnjecenu bananu i malo sjeckanih oraha ili badema.
Sve dobro promijesati i gotovo. Mljaaaac!! :)

lore
21.10.2009., 22:58
probala ninin recept..na vrh samo jos dodala malo maple sirupa :P mljac...jako fino!

volim i s jogurtom i s mlijekom :)

mašnica
09.05.2017., 00:45
Trazim recept jednom davno je bio na forumu... Vecer prije se zobene namoce u mlijeko jogurt ili vodu i ujutro se kuhaju i dodaje se voce. Bilo je fino ali nikako se ne mogu sjetiti. Mlijeko ne pijem pa ako netko ima prijedloge za topli obrok javite. Hvala!

Kaae
09.05.2017., 05:55
Za zobene u jogurtu, nema kuhanja. Barem ja ne znam za recept gdje bi se nesto kuhalo.

Jogurt po izboru, zobenih koliko zelis, voce kakvo te volja. Ostavis preko noci u posudi s poklopcem u frizideru, a ujutro jedes hladno.

Peterlin
09.05.2017., 08:34
Ja ovo s mlijekom ne kuham. Samo zagrijem lončić mlijeka (2-2,5 dl) i u to zamiješam 2 jušne žlice sitne zobene kaše, pričekam da se zgusne i to je sva mudrost. U to se može dodavati med, sladila vrsta raznih, suho ili svježe voće npr banana narezana na ploške, orašasti plodovi i drugo po želji.

Zimi baš kuham zobenu kašu na vodi i u to stavljam ribanu jabuku, cvebe/brusnice/suhe marelice sjeckane i cimet. Za to mi je bolja krupna zobena kaša, jer ostane "hrapava", ne pretvori se u pire. Samo kratko prokipim jabuku u 2 dl vode (1 čaša, možda malo manje) da omekša. Ne treba to dugo kuhati, ali treba ostaviti par minuta da se kaša napuhne i suho voće namoči. Treba malo prakse da se pogodi točan omjer - netko voli gustu, a netko više tekuću pa o tome ovisi da li ide 2 žlice pahuljica ili 4 žlice. Nema tu jednog recepta za sve. Ja još dodam mrvicu soli, ali stvarno par zrnaca. Kad je gotovo, može se zasladiti medom, ali ako je unutra suho voće, meni za to nema potrebe. Moj sin voli u to staviti žlicu vrhnja za kuhanje. Meni je bolja bez mliječnih dodataka.