PDA

Pogledaj cijelu verziju : Pažnja! Lažne prijave na HZZO-u!Goga 19
09.10.2009., 20:47
Evo ponovo se javljam na Rodin forum nakon duuuuugo vremena jer mi se desila jedna nemila situacija. Ujedno molim moderatora da prebaci ovu temu na drugi podforum ako misli da tam bolje spada.

Evo priče:

Imam dva klinca u dobi 8 i 4 godine. Do sada smo uvijek išli privatnom zubaru, doktorici kojoj i sama odlazim valjda od srednje škole i nisam smatrala potrebnim prijaviti ih socijalnom. No s obzirom na sveopću krizu, smanjenje plaća i rast cijene usluge, vidjela sam da je vrag odnio šalu i odlučila ih prijaviti. Kako smo do sada cijela familija išli k istoj privatnoj doktorici htjeli smo se i svi prijaviti istoj socijalnoj, ionako ni muža ni mene ništa nije vezalo za naše "stare" izabrane zubare. Dakle, izabrali smo novu doktoricu i predali papire.

Šok je uslijedio kad nam je žena javila da je moj mlađi sin 2009. već prijavljen kod stomatologa te da ga ne može prijaviti k sebi prije iduće godine. Problem je u tome što ga ni muž ni ja nikad nismo nikome prijavili i nemamo pojma o tome. Dobila sam prezime te navodno izabrane liječnice, ali mi to ništa ne znači kad nemam pojma tko je ona niti gdje joj je ordinacija. :shock: Uz sve to prava izabrana liječnica nam je rekla da joj se ovo već jednom prije dogodilo.

Prvo smo posumnjali da se radi o liječnici koja dolazi klincima u vrtić pregledavati zube. Još nemam 100% potvrdu da nije, ali muž je zvao dom zdravlja iz kojeg mi zvoni da su slali vrtićkog zubara. Tam nisu čuli za tu ženu. Zvao je i drugu doktoricu sličnog prezimena (ona navodna ima dva, ova jedno od ta dva) no ni ta je ne pozna. Tražila sam po netu i nisam je nigdje našla. Zvali smo vrtić da provjerimo koja liječnica dolazi, ali danas su si očto uzeli dopust. Dakle, od sve te potrage niš. Jedino što je muž uspio saznati da trebamo napisati žalbu HZZO-u, direktno kod njih (meni Klovićeva) bilo koji radni dan od 8-12 ujutro. Lijepo su si to sredili, valjda su mislili da nitko neće izostajati s posla zbog pisanja žalbe. Al su se namjerili na mene, a ja ću je ipak napisati. :evil:

Razgovarala sam i sa šogorom koji je odvjetnik, a on predlaže napisati tužbu državnom odvetništvu jer se radi o krivotvorenju dokumenata što je kažnjivo djelo. Naime, prijava izabranom liječniku piše s u tri kopije: jedna za HZZO, druga za liječnika, treća za pacijenta, a zahtjev za maloljetno dijete može potpisati samo roditelj ili staratelj. Na žalost nisam stigla temeljito proučiti svu legislativu (x na n-tu izmjena i dopuna pravilnika i nikak nać zadnju pa još da bude pročišćena verzija).

U svakom slučaju mislim napravit najviše što mogu. Poanta priče je da se nikome ne bi isplatilo lažno prijaviti samo jednog pacijenta jer za njega glavarina nije nešto velika. Ali ako to napravi za više njih, lova se multiplicira.

I ovim postom samo sam vam htjela skrenuti pažnju da ako imate privatnog liječnika/zubara/ginekologa i niste zbog toga (ili nečeg drugog) prijavili izabranog liječnika provjerite da li vas je netko prijavio sam.

Cathy
09.10.2009., 21:04
Mi smo svi kod jednog zubara, cijela obitelj, nas 5. I prošle godine me zove zubarica. Dobila je papire sa HZZO- popis pacijenata za koje prima glavarinu, i jednog djeteta mi nema na tom popisu.
Morala sam ići u Klovićevu. Tada sam imala malu bebu, tako da nisam išla istjerivati kako je dijete prijavljeno kod zubara u drugom dijelu grada, za kojeg nisam nikada čula, ali sada mi je žao.
Samo sam ga ponovo prijavila kod naše zubarice.

Janoccka
09.10.2009., 21:09
Meni se to dogodilo kao studentu. Čini mi se da je objašnjenje bilo da se nisam sama nigdje prijavila a negdje su me morali voditi pa su me bacili nekome tko ima malo pacijenata.
Nisam imala problema oko prebacivanja kod drugog doca pa nisam ni dizala nikakvu frku.

gita75
09.10.2009., 21:34
Ako se ne prijaviš sam, oni te nekomn rasporede.

VIPmama
09.10.2009., 22:24
Frendici se dogodilo slično s liječnikom opće prakse kojeg nije mijenjala nikad, i čije je usluge stalno koristila, čovjek nije mogao sebi doć...
i ona je pisala tu nekakvu žalbu, cirkus cijeli...

Goga 19
09.10.2009., 22:31
Ako se ne prijaviš sam, oni te nekomn rasporede.

Ako te rasporede po službenoj dužnosti zašto to nisu napravili kad se rodio, odnosno bio prijavljen pedijatru, a ne u dobi od 4. godine??? To HZZO nekaj mulja. Ziher.

Goga 19
09.10.2009., 23:27
Kopi-pejstano sa stranica HZZO-a (podebljavam neke stvari):

Izbor liječnika

Kao osigurana osoba HZZO-a imate pravo na slobodan izbor liječnika opće/obiteljske medicine i stomatologije. Žene uz to imaju pravo na izbor ginekologa, a roditelji predškolske djece biraju pedijatra.

Kao osigurana osoba Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) imate pravo u svom mjestu stanovanja slobodno izabrati doktora opće/obiteljske medicine i doktora stomatologije kod kojih se želite liječiti.

Žene starije od 15 godina trebaju se opredijeliti i za specijalista ginekologa, a ako ste roditelj djeteta mlađeg od sedam godina birate i specijalista pedijatra.

Liječnika birate za razdoblje od najmanje godinu dana i možete ga promijeniti po isteku tog razdoblja.

Postupak izbora

Izbor obavljate popunjavanjem tiskanice Izjava o izboru/promjeni izabranog doktora koju možete preuzeti u ordinaciji liječnika za kojeg ste se opredijelili ili s internetskih stranica HZZO-a.

Ovisno o vrsti liječnika kojeg birate, u tiskanicu upisujete jednu od četiri djelatnosti: opća/obiteljska medicina, stomatološka zdravstvena zaštita, zdravstvena zaštita žena ili zdravstvena zaštita predškolske djece. Točnost unesenih podataka potvrđujete svojim potpisom.

Drugi dio tiskanice popunjava vaš liječnik i ovjerava svojim potpisom i pečatom ordinacije zdravstvene ustanove ili privatne prakse.

Promjena liječnika

Liječnika birate na godinu dana, a unutar tog razdoblja promijeniti ga možete samo iz određenih razloga kao što su preseljenje ili poremećaj međusobnih odnosa.

Izabranog liječnika možete redovitim putem promijeniti nakon isteka godine dana od zadnjeg postupka izbora. Unutar tog roka pravo na promjenu liječnika imate samo iz sljedećih razloga:

* ako ste promijenili mjesto stanovanja
* ako namjeravate izbivati dulje od tri mjeseca iz mjesta stanovanja
* ako je vaš liječnik prestao s radom, promijenio sjedište ordinacije ili prestao biti ugovorni liječnik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO)
* ako vaš izabrani doktor u skrbi ima više pacijenata od propisanog maksimuma
* ako je između vas i liječnika nastao poremećaj međusobnih odnosa koji onemogućuje daljnje liječenje

lunahor
10.10.2009., 09:06
Razgovarala sam i sa šogorom koji je odvjetnik, a on predlaže napisati tužbu državnom odvetništvu jer se radi o krivotvorenju dokumenata što je kažnjivo djelo.x

kajsa
10.10.2009., 11:19
i mene je jedan ginekolog bez mog znanja prijavio kao svoju pacijenticu. saznala sam to kod prijave svom izabranom ginekologu, slično kao Goga, samo sam ja bez problema prebacila karton.

Jel se može možda pozvati na ovo:
ako je između vas i liječnika nastao poremećaj međusobnih odnosa koji onemogućuje daljnje liječenje

Janoccka
10.10.2009., 17:32
Jesu djeca prijavljena na zdravstveno? Ako je netko prijavljen šta nije logično da mora pripadati nekom liječniku?

marta
10.10.2009., 20:16
Ako se ne prijaviš sam, oni te nekomn rasporede.

I ne samo to. Ponekad, kad procjene da im mali od tetke nema dovoljno pacijenata onda otmu tamo gdje ih ima vise...

Goga 19
10.10.2009., 22:09
Ako sam dobro shvatila što piše u Zakonu, po službenoj dužnosti moraju ti dati status osigurane osobe u određenom roku od stjecanja prava na to, odnosno kad se mijenja osnova osiguranja (npr. ako promijeniš posao ili izgubiš posao ili dobiješ ga nakon burze i sl.). Status osigurane osobe nije isto što i izbor liječnika - to ipak moraš sam.

A sve i da dobiješ liječnika po službenoj dužnosti (a čemu onda privatnici???), zar ne bi bilo logično da znaš o kome se radi? U ponedjeljak nastavljam potragu.

Janoccka
10.10.2009., 23:08
Pa šta ja znam... Meni je bilo logično da ja to sama sredim ako mi je stalo.
U mom slučaju je bilo prečudno jer sam kao student imala karton u gradu gdje sam studirala pa nisam vodila računa o tome gdje i da li se negdje vodim u mjestu prebivališta.

Mirtica
13.10.2009., 01:00
Ja sam kod pokušaja prijave na hzzo doznala da sam kod te iste ginekologice prijavljena već godinama iako nisam koristila usluge i bila sam dobrano maloljetna kad su me prijavili.
Pitala sam doktoricu o tome. Ona mi je rekla da je nasljedila sve pacijente od prethodnog gin. Valjda me je on prošvercao na listu. Isto se dogodilo kolegicama iz osnovne škole. Sve smo prijavljene bez znanja kod istog gin pa predpostavljam da su podatke dobili iz škole ili od opće doktorice (sve smo bile kod iste).