PDA

Pogledaj cijelu verziju : 3. razred - citanje lektireMukica
14.11.2009., 09:46
umoran sam od tog citanja
citaj TI
budem sutra duplo (a sutra se i ne sjeti)
a doooobrooooooooo, boze :roll: evo citam (onda uzme knjigu, otvori je i gleda u nju)
al mama ja nemrem. n.e.m.r.e.m.

kaj da radim? :sick:

marta
14.11.2009., 09:48
Zašto ne voli citati?

Mukica
14.11.2009., 10:00
jednostavno ne voli
nikad nije volio citat
od malena - nikad ga nisu zanimale slikovnice, al ni malo

ja obozavam citati i u njegovoj dobi sam prakticki zivjela u knjiznici
nije mi to jasno, da ga ne obuzme taj osjecaj, da se ne ufura u knjigu, da nema zelju ne pustit je iz ruke dok ne vidi kako ce zavrsiti... da ne pada u ekstazu od mirisa u knjiznici i tak...

ovo sad moram procitat pa je jos teze
ja Carobnjaka iz oza imam doma od prije i pokusala sam ga zainteresirat kad sam skontala da bu za lektiru, pa da je pcne citat i prije nego bude za lektiru
ali ne
njega knjige i pisana rijec ni malo ne interesiraju :(

tanja_b
14.11.2009., 10:16
Nemam neki praktičan savjet, ali me ova tvoja situacija podsjetio na knjigu Daniela Pennaca "Od korica do korica". Govori o čitanju i o fenomenu gubljenja interesa za čitanje kod djece. Možda da je probaš pročitati (ima je po knjižnicama), pa dobiješ neku ideju za rješenje problema?

marta
14.11.2009., 10:34
A isto nije pokazivao interes za citanje, nije znao ni citati ni pisati kad je došao u školu. Uglavnom dali smo mu da čita novine i stripove. Sad čita sve redom. Ja bi bila sretnije da novine ne čita, al ih obožava. Mi ih ne kupujemo ali povremeno kupuje dida pa ih tamo čita.
Možeš probati tako, das mu literaturu za odrasle. Sto ima neke iritantne nuspojave kao sto je komnetiraanje političke situacije, raspravljanje o ratu u Iraku, nabrajanje svih gluposti koje se spominju u reklamama i slično.

KayaR
14.11.2009., 11:01
Moja dvojica(3.i 4.razred)takodje jos uvek nisu zarazeni citanjem,iako pred sobom imaju mamu koja cita dok mesa rucak,doji bebu......
Ali,pred sobom imaju i tatu koji je tehnicke struke,ne cita nista osim strucne literature kad mora (ni novine),i valjda im je lakse da se poistovete s njim :/
Medjutim,lektira se mora,dobiju od uciteljice neki rok,onda izracunaju broj stranica podeljen s brojem dana i citaju tako....bar nesto...

Zdenka2
14.11.2009., 12:36
M. isto baš nije ljubitelj čitanja, nažalost. Doduše, nema problema s čitanjem lektire, jer to je obaveza i to obavlja sve na vrijeme i bez podsjećanja. Ali ostalo ide teško. Stanje se poboljšalo kad sam ga počela voditi u knjižnicu i dopuštati mu da posudi što hoće, pa makar i najveće gluposti (po mom mišljenju). To je ujedno i moj savjet. Preko kapetana Gaćeše i stripova došli smo i do vrednijih slikovnica i knjiga.

Još jedan savjet koji je nama rekla učiteljica - nikako i nikada čitati djetetu lektiru.

Bubica
14.11.2009., 21:33
nama je pomogla sekundarna dobit - cita uglavnompred spavanje jer na taj nacin upravoodgadja spavanje. Dogovorili smo se da je to dobar razlog za odgoditi spavanje i stvar stima.

Peterlin
14.11.2009., 21:44
nama je pomogla sekundarna dobit - cita uglavnompred spavanje jer na taj nacin upravoodgadja spavanje. Dogovorili smo se da je to dobar razlog za odgoditi spavanje i stvar stima.

X

Vrijedi za mog malog sina.

Veliki čita bez problema. Jutros me korio "Trebao bih čitati Čipolina" a ti ga još nisi nabavila... :oops:

Suzizana
14.11.2009., 21:57
Medjutim,lektira se mora,dobiju od uciteljice neki rok,onda izracunaju broj stranica podeljen s brojem dana i citaju tako

x ovak je i kod nas sad u 3., a u 1. i 2. svaki dan pola sata čitanja na glas. i svejedno loše čita iako čita svaki dan, ne interesira ga. čak sam ga pretplatila na neki časopis sa životinjama, jel je kumio i molio, pod uvjetom da ga pročita od korica do korica (moš si mislit).

ljerka
16.11.2009., 14:16
E. je 4, razred i od početka je bilo problema s lektirom. Čitao joj je MM (koji iz dna duše mrzi školu, čitanje da ne pričam!) kad je bila frka i suze i molbe. Onda smo ovaj put odlučili da nećemo jer je zaista već dosta! Poslije je priznala da je mislila kako će tata i ovaj puta popustiti i pročitati joj. Bome je sjela i u jedno poslije podne pročitala što je trebala! Rekla je da nikad više neće tako! Vidjet ćemo!

bilbo7
16.11.2009., 15:32
1. razred - čitali smo zajedno, ali to su bile više slikovnice.
2. razred - čitala sam mu ja.
3. i 4. razred - čitao je sam uz moju pokoju asistenciju, ali sam paralelno pročitala i ja sve, tak da znam o čemu se radi i da može napisati lektiru.
5. razred - ČITA SAAAM!! (doduše, još uvijek podijeljeno po danima, pa onda štuka kad ne stigne svaki dan i sl.)

Nemam ti ništ pametnog za savjetovat kak mu učiniti čitanje lektire dragim, jer već prizvuk "moraš" budi revolt. A kak kod dečkiju sve ide sporije nego kod cura, živce na hozentregere! (moja šogorica je sa sinom radila lektiru do 8. razreda osnovne, a sa kćeri samo prva dva razreda!)

Peterlin
17.11.2009., 07:56
Kod nas je dobro išao Hlapić (a i Čipolino, napokon sam ga nabavila), ALI ima knjiga koje jednostavno djeci ne sjedaju... Kod mog sina to su bili Stanari u slonu (Horvatić). Jednostavno mu se nije svidjela. Oko takvih se onda potrudimo, ali ostalo ide...

Mlađi sad ima Macu papučaricu i ostale priče iz knjige Djeco laku noć - nema nikakve frke, ali sa iizvornim Andersenom bilo je problema (neke stvari su jednostavno preteške). Doskočili smo tako da smo pitali učiteljicu da li se smije čitati "prepjev" i dobili odobrenje, a tek nakon toga, kad se dijete upoznalo sa sadržajem, išlo je bez problema.

Eh, da... taj mali čitao bi stripove u neograničenim količinama. Sam si ih dovlači iz knjižnice. A ja to drsko koristim - ako čita lektiru, onda može birati od stripova i ostale kojekakve literature doslovce sve.

Izgleda da je "kvaka" naći literaturu koja djeci odgovara. Lani, kad je moj stariji čitao "Poštarsku bajku" i mlađi se pridružio i zajedno su se valjali od smijeha... Možda bi i u te popise lektire trebalo uvrstiti neke novije stvari. Ne znam...

kinder
17.11.2009., 09:36
Mi nemamo problema s čitanje, ali zato kad treba napisati ,nema šanse da to napravi sam ( a mislim da je to i previše teško za desetogodišnjaka )

pitanja nakon lektire su :roll:

Arwen
17.11.2009., 17:38
ajoj ni nama ne ide čitanje nikako
probala sam i sa stripovima i novinama i biranjem knjiga.... ali ne voli
i gotovo
pročita on na kraju ali ja moram biti uz njega i pošto smo iz lektire još na bajkama on pročita jednom pa mu ja pročitam još jednom
ali sam baš tužna jer ga uopće ne zanima

Peterlin
18.11.2009., 07:52
Nisam ovo svojima pokazala (jer mislim da je bolje da čitaju, nego da slušaju, iako sam koristila audio priče za vježbanje pažnje kad su bili manji) ali evo, prva pomoć za lektiru ako se baš ne stigne.... Moj stariji je tako slušao priče prije škole, pa mu je u 1. i 2. razredu išlo lakše čitati već poznati sadržaj. Sada (u 3. razredu) čita samostalno. Evo linka na priče, ima i nekih stvari iz lektire, možda nekom pomogne "prebrikati" period lošeg čitanja.

http://www.esnips.com/web/Zabebeimame-djecjebajkeiprice/

fegusti
18.11.2009., 10:57
rekla bih da je to izraženiji problem kod dječaka nego djevojčica.

mukice, a šta on kaže, zašto ne može/ ne želi?
teško mu je, ne razumije, dosadno je... ili nešto deseto?

maria elena 1984
18.11.2009., 18:52
mislim da trebaš inzistirati na čitanju lektire i forsirati to,jednostavno kao obavezu ako ne ide drugačije.razgovaraj s njim,dok čita sjedni kraj njega ili u periodima stanke provjeri što je pročitao.pričaj mu o važnosti čitanja i odvedi ga u knjižnicu u kojoj nek odabere nešto što će ga zanimati.
moj bratić nije volio čitati,roditelji su mu popuštali i sada ima velikih problema u daljnjem školovanju-elementarna oskudica vokabulara,loše izražavanje,loša pismenost...
budi ustrajna
jednog dana će ti biti zahvalan

Zdenka2
18.11.2009., 21:09
Mislim da je loše rješenje čitanje djetetu i slušanje lektire - na čitanje se može naviknuti samo čitanjem. Mislim da dijete treba samo čitati od 1. razreda, da se nauči razumijevati tekst i zainteresira za književnost, a ne da poslije umjesto knjige traži digeste po internetu. Upravo je važno motivirati ih, ponekad i pritisnuti dok su mali.

Suzizana
18.11.2009., 21:24
http://www.lektire.com.hr/
evo za mame i tate, ako neko još ne zna, da ne moraju čitati a da ipak znaju o čemu se lektira radi. ne znam da li su sve lektire, ali mislim da većina je.

maria elena 1984
18.11.2009., 21:24
potpisujem zdenku!!

tanja_b
18.11.2009., 21:32
http://www.lektire.com.hr/
evo za mame i tate, ako neko još ne zna, da ne moraju čitati a da ipak znaju o čemu se lektira radi. ne znam da li su sve lektire, ali mislim da većina je.

Pogledala sam dotičnu stranicu - vrvi greškama, i to onim elementarnim, pravopisnim, a bogme ima i dosta sadržajnih, koliko sam vidjela :/
(a ionako je uglavnom zastupljena srednjoškolska lektira)

Suzizana
18.11.2009., 21:46
http://www.lektire.com.hr/
evo za mame i tate, ako neko još ne zna, da ne moraju čitati a da ipak znaju o čemu se lektira radi. ne znam da li su sve lektire, ali mislim da većina je.

Pogledala sam dotičnu stranicu - vrvi greškama, i to onim elementarnim, pravopisnim, a bogme ima i dosta sadržajnih, koliko sam vidjela :/
(a ionako je uglavnom zastupljena srednjoškolska lektira)

to što vrvi pravopisnim greškama je nebitno, u odnosu na to da ipak imam kratak sadržaj, glavne, sporedne likove a ne moram čitat knjigu, barem meni.
nama su se do sad sadrzaji poklapali, osim možda kojeg lika. a to ovisi o tome tko je knjigu izdao. tako da se i u razredu zna desiti da se kod jednih glavni lik zove ivan, a kod drugih pero. valjda smo imali sreće.

tanja_b
18.11.2009., 21:53
to što vrvi pravopisnim greškama je nebitno,

Nije nebitno da stranica, koja nudi "pomoć" iz hrvatskog jezika vrvi greškama u tom istom jeziku.

A druga stvar - mislim da bi lektiru učenici trebali čitati sami. Ako ipak i trebaju pomoć roditelja (nisu svi jednaki, nekima treba više poticaja), kakav odnos prema čitanju dobivaju ako je tim istim roditeljima lakše pročitati skraćeni (i često puta pogrešno prepričan) sadržaj s interneta, nego knjigu? Pa bar se osnovnoškolske knjige čitaju lako i brzo (za odrasle pojmove, djeci ipak treba neko vrijeme).

maria71
18.11.2009., 21:59
Općenito nečitanje lektire uzrokuje sve veću nepismenost koja je

zavladala forumima, pa i ovim ovdje. Nerazlikovanje č, č, đ , ije, je i

nepoznavanje padeža samo su neki primjeri.

Sve je teže pratiti neke teme.

Mima
18.11.2009., 22:01
:lol: ajmee koje otkrić je ova stranica

Pa tko je ovo pisao?

Mima
18.11.2009., 22:01
npr. Mali Princ

Vrijeme radnje:

Šest godina prije nego što je napisana knjiga

:mrgreen:

Suzizana
18.11.2009., 22:14
Pa tko je ovo pisao?

klinci

Suzizana
18.11.2009., 22:27
to što vrvi pravopisnim greškama je nebitno,

Nije nebitno da stranica, koja nudi "pomoć" iz hrvatskog jezika vrvi greškama u tom istom jeziku.

ja sam napisala da je meni nebitno. i to nije nikakva "službena pomoć" iz hrvatskog, nego portal za mlade, koji prvenstveno nudi zabavu, pa su se klinci (malo veći) snašli i šalju sadržaje. i kakvu god poruku slala svom F, ja lektiru pročitati ne moram, ali on mora!
a to da svaki treba pročitati lektiru sam, tu te potpisujem!

Suzizana
18.11.2009., 22:30
npr. Mali Princ

Vrijeme radnje:

Šest godina prije nego što je napisana knjiga

:mrgreen:

ooooo, pa mali princ je još detaljno i razrađen :lol:

Marija
18.11.2009., 22:57
P. kaže da je njena profesorica već tražila i od učenika pomoć u pretraživanju svih portala s kojih klinci prepisuju lektire (sreća da većinom funkcioniraju na principu copy / paste :mrgreen: , pa i nije preveliki problem pratiti tko je što prepisao)

Mukice, jesi mu probala čitati neku knjigu koja je dosta napeta, ne mora biti lektira (npr. Koko i duhovi, Uzbuna na zelenom vrhu i sl), pa prestati na najuzbudljivijem dijelu?
Paula se tako zarazila čitanjem-prepričavala sam joj Kaesterove Blizanke, i na kraju nije mogla odoljeti i sama se prihvatila knjige.

D. rado čita lektiru, ali ipak su muzasad miliji stripovi

Trina
20.11.2009., 08:33
Može li mi netko reći koje je vrijeme radnje u priči "BIJELI JELEN"? Popodne predaje lektiru a na to pitanje nemamo odgovor. Ustvari nema on, ja je nisam pročitala nego se oslanjam na vas :mrgreen:

Peterlin
20.11.2009., 08:47
Pa sad... to mi je prije 35 godina bila omiljena knjiga...

Unutra se spominje KNEZ Bodo i KNEŽEVIĆ Ulrik, pa valjda pripada u srednji vijek iako mislim da to nigdje nije napisano.

Odgovor "davna prošlost" bi možda bio ok... U svakom slučaju neko doba prije prve industrijske revolucije :mrgreen: !

Mima
20.11.2009., 08:48
neodređeno vrijeme u prošlosti

Mima
20.11.2009., 08:49
ili u davnoj prošlosti

Trina
20.11.2009., 08:51
Super, hvala vam!

yaya
20.11.2009., 09:44
Sonja isto ima Bijelog jelena...i ne sviđa joj se....al ni najmanje...sjećam se da je meni bila draga ta bajka...moram ju ponovno pročitati...pa sam joj rekla nek to i napiše..ono "ne sviđa mi se...zbog tog i tog...."...baš me zanima hoće li imati hrabrosti to i napisati... 8)

Mima
20.11.2009., 09:46
Meni je ta priča bila čarobna, obožavala sam je. Baš ću probati Lei čitati, mislim da sam vidjela u obliku slikovnice u knjižnici.

Peterlin
20.11.2009., 09:54
Sonja isto ima Bijelog jelena...i ne sviđa joj se....al ni najmanje...sjećam se da je meni bila draga ta bajka...moram ju ponovno pročitati...pa sam joj rekla nek to i napiše..ono "ne sviđa mi se...zbog tog i tog...."...baš me zanima hoće li imati hrabrosti to i napisati... 8)

Oooo, moj sin je i te kako imao petlje napisati da mu se ne sviđaju Stanari u slonu jer ... (samo malo, da se sjetim kako je to išlo... doma je rekao da to nema veze s mozgom, kako se netko može useliti u slona?)...

Mislim da je bilo nešto u stilu da je njemu žao slona i da nije u redu da se netko u njega useli. :mrgreen:

Arwen
20.11.2009., 09:56
Mukice, jesi mu probala čitati neku knjigu koja je dosta napeta, ne mora biti lektira (npr. Koko i duhovi, Uzbuna na zelenom vrhu i sl), pa prestati na najuzbudljivijem dijelu?
Paula se tako zarazila čitanjem-prepričavala sam joj Kaesterove Blizanke, i na kraju nije mogla odoljeti i sama se prihvatila knjige.


nisam Mukica ali imam isti problem i probala sam i ovo ali ne djeluje
ma čak sam mu kupila i onu neku knjigu/strip BEN10 u nadi da će
barem to čitati ali :nono:

i nisam za to da mu ja čitam
ali trebalo je pročitati lektiru još jednom od danas za sutra i pola je pročitao on
a pola ja
moje dijete to ne može pročitati u jedno popodne
jednostavno ne može

Peterlin
20.11.2009., 10:00
Ne paničariti! U ovoj dobi "klik" se dogodi doslovce preko noći! Držim fige da to bude što prije. :love:

yaya
20.11.2009., 10:25
Sonja isto ima Bijelog jelena...i ne sviđa joj se....al ni najmanje...sjećam se da je meni bila draga ta bajka...moram ju ponovno pročitati...pa sam joj rekla nek to i napiše..ono "ne sviđa mi se...zbog tog i tog...."...baš me zanima hoće li imati hrabrosti to i napisati... 8)

Oooo, moj sin je i te kako imao petlje napisati da mu se ne sviđaju Stanari u slonu jer ... (samo malo, da se sjetim kako je to išlo... doma je rekao da to nema veze s mozgom, kako se netko može useliti u slona?)...

Mislim da je bilo nešto u stilu da je njemu žao slona i da nije u redu da se netko u njega useli. :mrgreen:

Super ak je rekao svoj kritički osvrt...baš me zanima hoće li i Sonja imati hrabrosti...jer ovaj put imaju pitanje "Kako vam se svidjela bajka"? :mrgreen:

Arwen, što vaši dobiju tako lektiru...ono danas za sutra? Mislim, nije baš realno očekivati od klinaca da u lektirama uživaju ako moraju čitati i pisati pod pritiskom...joj hoću li stići... :/ Naši imaju mjesec dana fore za pročitati i napisati lektiru i to je ok..dovoljno vremena da se može pažljivo i pročitati i napisati...

Mukice, nemam pojma što bi ti savjetovala...osim da je najgora solucija da mu ti pročitaš tu lektiru...

Arwen
20.11.2009., 11:17
Arwen, što vaši dobiju tako lektiru...ono danas za sutra? Mislim, nije baš realno očekivati od klinaca da u lektirama uživaju ako moraju čitati i pisati pod pritiskom...joj hoću li stići... :/ Naši imaju mjesec dana fore za pročitati i napisati lektiru i to je ok..dovoljno vremena da se može pažljivo i pročitati i napisati...

Mukice, nemam pojma što bi ti savjetovala...osim da je najgora solucija da mu ti pročitaš tu lektiru...

pošto je 2rz oni za lektiru uvijek imaju neku od bajki H.C. Andersen-a
i imaju otprilike 5-7dana fore
a ovo je bilo kao još jednom jer su sutra dan imali test
pošto bez obzira na njegovo "nevoljenje" škole on ipak domaći i ono što kaže učiteljica shvaća ozbiljno
ovo mu je bilo grozno jer zna da nemože sam pročitati

u 1rz su imali Pavle sam na svijetu
i između ostalih bilo je pitanje
-šta bi se tebi sviđalo da si sam na svijetu?
odgovorio je-ništa,ne volim biti sam :mrgreen:

Peterlin
20.11.2009., 11:22
Čita moj mlađi (2. r) jučer Andersenovo Kresivo i komentira kak je to baš fora - kresivo je vojniku DALJINSKI za pse! Tako djeca 21. stoljeća doživljavaju bajke.

A s Bijelim jelenom vjerojatno nas očekuje isto... Sva sreća, naše učiteljice su liberalne i dapače potiču iznošenje vlastitog mišljenja (tumačenje bajki kroz tehnologiju, na primjer). To uključuje i prihvaćanje negativnih komentara, ali treba znati objasniti ZAŠTO ti se nešto nije dopalo (ili zašto ti se dopalo). To ne možeš ako nis pročitao knjigu... :mrgreen:

I još nešto - kod nas se lektira ne piše doma nego obrađuje na satu. Doma se piše samo iznimno, ako je "stiska" pa ne stignu obraditi u školi. Sviđa mi se pristup. Učiteljice ih polako polako uvode u "dnevnik čitanja" koji ih čeka tek valjda u petom razredu.

A za slabije čitače (ako netko ima poteškoća) odredi se opseg čitanja - poglavlja koja se odaberu, pa se to postepeno povećava. Vjerujem da tako radi većina. I rok za čitanje je mjesec dana. Nema od danas do sutra, osim iznimno (npr. slikovnicu Pismo iz Zelengrada trebalo je pročitati u jedno popodne, ali to nije nikakav problem).

yaya
20.11.2009., 11:32
Ma i naše su učiteljice super ali je moje dijete ziheraš :mrgreen: Lektiru pišu doma a u školi posebno obrađuju. Ove godine su uveli književni četvrtak u kojemu svaki učenik odabere omiljenu knjigu koju će prepričati razredu. Ide se po abecedi pa imamo vremena do toga :mrgreen:

Rene2
20.11.2009., 11:54
Mi smo kupili od ŠK Lep(k)tiru i pomaže nam kod pisanja, jer su postavljena pitanja.

A čitati isto nije baš voljela, lai onda se zaljubila u stripove i dječje časopise, pa je i lektiru zavoljela.

Tak da nemamo problema s tim.

Probaj mu dati stripove, pronađi negdje one stare, tipa Zagor, Komandant Mark i sl. nešto za dečke, ili možda Garfield, ima u knjižnicama za posuditi.

Suzizana
20.11.2009., 13:23
Može li mi netko reći koje je vrijeme radnje u priči "BIJELI JELEN"? Popodne predaje lektiru a na to pitanje nemamo odgovor. Ustvari nema on, ja je nisam pročitala nego se oslanjam na vas :mrgreen:


moj F je prije par tjedana imao lektiru Bijelog jelena, ali sa frendom u kompi kao prezentaciju.
meni je puno pomogao onaj link na lektire, tamo sam pročitala sadžaj i ak mi nekaj nije bilo jasno, pročitala još koju stranicu i znala o čemu se radi (jel su obojica jedan dio sadržaja preskočili :mrgreen: ). ja sam ih sa pitanjima podsjetila i tako je sadržaj ipak na kraju bio kompletan. vrijeme radnje je prošlost u doba kneza Bode i Urlika. i da, napisali su da im se knjiga ne sviđa jel ima dosta nepoznatih riječi, pa im je bilo teže pratiti sadžaj. dobili su 4 i 5. 4 samo zato šta su čitali (to je bilo dozvoljeno) s plakata koji su napravili, pa nisu kužili da su leđima okrenuti razredu :mrgreen: .

Trina
20.11.2009., 13:33
Moj voli čitati i čita izrazito brzo (sa razumijevanjem, da ne bude zabune). Ali za pisanje, sastave i slične aktivnosti je antitalenat. On je recimo zadnji put pročitao Šegrta Hlapića od 100 i nešto stranica u jedno popodne, odmah na početku mjeseca, čim je učitaljica dala popis lektire. A napisanu je predao valjda 30. 11.

Peterlin
21.11.2009., 21:51
Danas sam doživjela sinkronicitet na djelu... Vi ovdje o Bijelom jelenu, a moj tata je navratio i donio dječacima MOG Bijelog jelena (nemam blagog pojma kako li ga je našao, valjda je pospremao podrum). :mrgreen:

piplica
21.11.2009., 23:38
Mi smo se dogovorili da svaki dan mora pročitati barem deset stranica, jer inače ne bi dva mjeseca pročitao Hlapića, koliko se kilavio.
Ovako mu je trebalo cca dva tjedna, neke dane je čak pročitao i više od dogovorenih deset stranica, kada ga je ponijela priča.
Iako rijetko. :mrgreen:

Mi mu lektiru ne čitamo, niti mislim čitati poslije njega da bih ga ispitala.
Ispitati će ga već učiteljica pa ćemo vidjeti je li zaista pročitao ili preskakao stranice.
Druga je stvar ako mu nešto nije jasno, mogu pročitati taj dio da mu objasnim, ali knjigu pročitati od početka do kraja treba on.

Forka
22.11.2009., 00:22
ali knjigu pročitati od početka do kraja treba on(a).
reče piplica, a ja se slažem!

(i mi smo na Hlapiću...)

purple rain
01.12.2009., 14:08
Hlapića su valjda jučer dovršili u školi obrađivat...

mislim da je čitanje trajalo duže od mjesec dana... bila je to jaaaaaako zanimljiva knjiga iz koje Mu je najdraži lik - Mali Mljekar :shock: valjda zato što su trebali opisati svoj najdraži lik a o Malom mljekaru je najmanje napisano....
Ja volim čitati ali ja mrzim lektiru.... ne mogu opisati koja me jeza uhvati kad mi kaže - Za lektiru imamo XYZ.... jer znam da sam ja tu knjigu s guštom pročitala (kao vrijedni štreberčić) a On će to danima razvlačiti kao žvakaću gumu i oteeeezati i onda zadnji dan cviliti kako on zaista nije to stigao...
No držim se osnovnog postulata - dijete je u školi; neka čita i rješava probleme - jer to su nekad bili moji problemi i ja sam ih (se) riješila......

Zdenka2
01.12.2009., 16:38
M je imao Bijelog jelena za lektiru; jako mu se svidjelo.

purple rain
15.01.2010., 15:00
Vlak u snijegu....

brzo pročitana,

Ocjena? Maaamaaa, ova knjiga ti je sniježna ko Bosna :roll:

Forka
15.01.2010., 15:39
Vlak u snijegu....

brzo pročitana,

Ocjena? Maaamaaa, ova knjiga ti je sniježna ko Bosna :roll:

:lol: odlično!

(i mi smo imali Vlak u snijegu... pod 'nacrtaj što ti se najviše svidjelo' svi su crtali vlak zameten u snijegu, a moje dijete scenu kako na kraju troje s Jabukovca idu zajedno doma... :heart: )

Smajlić
01.02.2010., 12:46
Moja je Vlak u snijegu pročitala jedva jedvice. Šegrta Hlapića je pročitala u jednom dahu (dobro, nije u jednom, al dosta brzo).
Inzistiram da pročita knjigu ( u prvom r. sam joj ja čitala, pa ona meni). Pročitam i ja da joj pomognem oko sastavljanja.
Sad je posudila Putovanje plave strijele (nemam pojma koji pisac, neki ino), al joj je bil tak dosadna da je rekla da ona to ne može čitati i da će posuditi drugu.
Inače ju teško pridobijem za čitanje lektire, moram ju stalno podsjećati i to mi je koma. I ja sam bila takva. Tek sam počela čitat knjige poslije 8. razreda - onda sam gutala sve odreda. Do onda - sačuvaj Bože.

Rebbeca
01.02.2010., 13:56
Moj je imao Grički top, u toj knjizi ima više legendi, ali trebali su pročitati samo Grički top koji ima ravno 3 strane!!!
No, zaključio je da je to priča za odrasle, jer je čitao svaku stranu 2-3 puta, da bi znao odgovoriti na pitanja u Lektirici...

ani4
02.02.2010., 14:05
I mi imamo ovaj mjesec Vlak u snijegu. Poceo je citati, ali nije nesto pretjerano odusevljen. Pita zasto ne moze samo pogledati film...

Bubica
02.02.2010., 15:24
I B jeu pocetku Vlak u snijegu bio dosadan, na kraju mu se dopala knjiga. U skoli su gledalii film - zakljucio je da je knjiga puno bolja. Tj. film im je, kraj svih današnjih filmskih uradaka, bio svima jakooo bio dosadan.

Trina
02.02.2010., 19:49
Moj je dobio 2 iz Vlaka u snijegu.:mrgreen: Opet pročitao odmah, svidilo mu se, sve 5 a sastav božeoslobodi. Pa je zakasnio par dana -napisao je danima prije ali je zaboravljao uzeti ili izvaditi iz torbe:klap: i učiteljica mu prvo dala 1 pa onda dvicu kad je vidila što je napisao. Jel ja griješim što ga puštam da sam piše, ne kužim? Mislim, inače dobiva četvorke iz lektire ali pričam s nekim mamama koje kažu da one djeci sastavljaju lektiru jer bi inae dobili lošu ocjenu. ja to ne želim. Ali trebam li mu ispravljati svaku njegovu sastavljenu rečenicu koja po meni nije dobro sročena? Jer to mi je isto ko da sama pišem. Sad ima Dr Doolitlle, sve me strah kako će to ići.

Peterlin
03.02.2010., 08:32
Eh, dobro ovo razumijem.... ali slažem se Trina da dijete treba samostalno čitati i pisati lektiru. Moj je dobio 5 iz Vlaka u snijegu, ali je prije iz Čipolina dobio 3. Učiteljica mu je napisala pola stranice uputa i primjedbi.... Gledam ja to i mislim si - kako mu pomoći, a da mu ja ne pišem zadaću. I potjerala sam ga da od prijateljice kojoj to ide jako dobro kopira jednu lektiru (Hlapića) kao "šprancu" što sve treba pisati. Naime, nije bio u školi kad su to radili i lijenčina nije prepisala... Kako god bilo, tjedan dana smo se natezali, napisao je on samostalno (loše). Ja sam samo rekla da to nije način kako se na kraju godine dobije 5 iz hrvatskog. Pokunjeno je otišao prijateljicu žicati bilježnicu, napisao zadaću (nisam to ni pogledala kad je drugi put pisao) i dobio na kraju odličnu ocjenu.

U ovoj dobi jako mu je teško nekoga (pogotovo djevojčice) zamoliti za pomoć. Inače su su dobri, zajedno se igraju, ali brate mili, kad treba nešto zamoliti - izgubi dar govora. Nadam se da je naučio lekciju (ne lektiru, nego kako si pomoći kad nešto ne znaš). On voli pomoći drugoj djeci, često i preko granice koju bih ja postavila, ali ima problem kad sam treba zatražiti pomoć. Nadam se da mu je ova lektira bila jedan korak naprijed u tom smjeru.

Slijedi nam BIjeli jelen - pustit ću ga na miru (potpuno) da vidim rezultate...

camel
25.02.2010., 20:47
nije 3. razred, već 2. ali zanima me koje je vrijeme radnje u "pismo iz zelengrada". pita me moje dijete, ja pročitala lektiru, ali odgovor ne znam.

ani4
11.03.2010., 14:37
Mi ovaj mjesec imamo Gricki top. Jos nije poceo citati...
Nasa uciteljica je od ovog polugodista uvela novi nacin pisanja lektire. Vise ne pisu onako klasicnu lektiru, vec svoj dnevnik citanja. Npr. na 35 strani se pojavljuje taj i taj lik. On je ovakav, onakav, svida mi se,... Trebaju pisati svoje komentare o likovima i radnji i sto bi oni u toj situaciji napravili , sto bi promjenili i sl. Onda na satu imaju pismenu provjeru. Ne znam, budemo vidjeli kako ce mu to ici. Sada ce trebati malo vise razmisljati dok pise....
A jel i vi citate njihove lektire?
Ja nesto nisam ni procitala, a nekih se niti ne sjecam. Tako da se trudim procitati sto i oni.

Smajlić
11.03.2010., 14:54
kod nas imaju slijedeći princip pisanja lektire - dakle, svi moraju pročitati određenu knjigu. Onda na satu raspravljaju o pročitanom djelu, s učiteljicom napišu osnovne stvari (vrijeme radnje, glavni i sporedni likovi, pisac itd.), a onda ih učiteljica podijeli u grupe i svakoj grupi daje po 3 pitanja na koja moraju onda doma sami odgovoriti, ali opširno.
Ja sam zadovoljna tim načinom obrađivanja lektire.
Sad je na redu "Bijeli jelen" Vladimira Nazora.

Davor
11.03.2010., 15:11
Sve te knjige postoje u zvučnoj tehnici ;-)
Obzirom da su naslovi od 1. do 8. razreda temeljito filtrirani (bljak naslovi poput Breze se pojavljuju tek u 8. razredu) šteta je ne pročitati ih d'rektli iz knjiga.

Peterlin
11.03.2010., 19:16
Sve te knjige postoje u zvučnoj tehnici ;-)
Obzirom da su naslovi od 1. do 8. razreda temeljito filtrirani (bljak naslovi poput Breze se pojavljuju tek u 8. razredu) šteta je ne pročitati ih d'rektli iz knjiga.

Dostupne su, da. U knjižnici za slijepe. I sve više u audio formatima i u običnim knjižnicama. Moja djeca za to znaju još od vremena kad nisu znali čitati. Ali otkad su u školi, nema "švercanja" nego se knjige čitaju. Audio se može poslušati, ali NE kad je za lektiru. Moj sin se debelo okoristio Poštarskom bajkom (i ispao prava faca u razredu, ali to je lektira za 2. razred). Odslušao je on taj audio, a kad smo posudili knjigu, čovjek je lijepo ustanovio da nije isti audio i knjiga. Pa smo tražili (i našli u dedinom podrumu) stariji prijevod po kojem je napravljena audio snimka.

Vidim u knjižnici da ima i literature za starije razrede (Duga, ALkar...) i to štedi vrijeme nečitačima. Dobra je ideja "navući" djecu na čitanje na taj način. Mi smo to srećom unaprijed učinili davno prije škole (audio knjige služile su nam za produljivanje intervala pažnje i kao takve su se otplatile). I danas kad poželimo, poslušamo si audio "Mali princ" ili "Regoča" (kapa dolje Nakladi Bulaja) ali te knjige su za djecu sa smetnjama čitanja tipa disleksija i smetnjama vida. Zdravo dijete treba potaknuti da čita iz knjige. Pa ako ova "brika" putem audio knjiga upali, tim bolje!

Offt. i ja bih rado malo audio literature na hrvatskom, da mi prikrati vrijeme peglanja i sličnih dosadnih poslova, ali to je za drugi topic.

YosephK
12.03.2010., 17:52
Ajmo se ti i ja dogovoriti... Ja ću ti čitati knjigu po tvom izboru, a ti mi opeglaj odjeću i operi prozore. :D

Peterlin
12.03.2010., 21:48
Ajmo se ti i ja dogovoriti... Ja ću ti čitati knjigu po tvom izboru, a ti mi opeglaj odjeću i operi prozore. :D

Sjajna ideja za biznis :klap: ! Samo moram prvo kod sebe napraviti proljetnu generalku, a tek onda ću razmisliti o ovom prijedlogu...

ani4
15.03.2010., 17:58
Moji isto ponekad znaju poslusati lektiru, ali je moraju i procitati. Ja obozavam cititi i zeljela bi da ga i oni zavole. mada citanje lektire bas i nije najbolji nacin...

Arwen
08.05.2010., 11:54
ipak ništa od čitanja kod nas i mog čvrstog stava da mora sam pročitati lektiru
ima disleksiju pa čiatmo jednu rečenicu ja drugu on ponekad više ja i tako
audio knjiga u našoj knjižnici nema eh blagodati života na otoku
ni logopeda nema :(

Peterlin
08.05.2010., 15:40
Čuj, a jel na tom otoku ima pošta???

Dijete s dijagnosticiranom disleksijom možeš s papirima upisati u knjižnicu za slijepe i slabovidne osobe. Imaju kompletnu lektiru u audio formatima na cd-ima i klasičnim kazetama.

Oni su u Šenoinoj u Zagrebu, a dostavljaju audio knjige poštom u cijelu hrvatsku. Materijal se tako i vraća (besplatno, tj. na teret države, za slijepe osobe je tako, za ostale ne znam... Kako god bilo, da i platiš poštarinu, nije neki problem).

Evo tu pitaj - tražit će te dijagnozu pri upisu... Upisom u audio-knjižnicu riješili ste problem lektire do daljnjega: http://www.hkzasl.hr/

Drugi primjer: Dječak iz razreda mog starijeg sina s dijagnosticiranom disleksijom ima PRILAGOĐENU LEKTIRU u skladu s dijagnozom. Na primjer, ostali su čitali Bijelog jelena u originalu, a on je dobio slikovnicu koju je mogao savladati. Ali za to treba imati učitelja koji ima razumijevanja za problem ILI preporuku logopeda s pečatom (+ eventualno rješenje Ministarstva o primjerenom obliku školovanja) da mu se daje takva-i-takva lektira... Čula sam sličan primjer i izvan Zagreba - djetetu su preporučeni audio materijali upravo za lektiru i problem riješen! Ostalo gradivo za sada ipak mora savladavati čitanjem koliko može.

Arwen
08.05.2010., 18:09
Peterlin znaš kako kažu da te nema trebalo bi te izmisliti :)
meni je jedina preporuka bila; a pa kad nemože sam možete mu i vi pročitati
puno hvala

Handy
11.08.2010., 22:56
nama je pomogla sekundarna dobit - cita uglavnompred spavanje jer na taj nacin upravoodgadja spavanje. Dogovorili smo se da je to dobar razlog za odgoditi spavanje i stvar stima.

Super ideja!

jadranka605
12.08.2010., 00:18
Ni moj ne voli čitati, a ako pročita nema pojma šta je pročita... Žao mi je šta ne čita jer vidi da ja to radim svakodnevno i pokušala sam mu objasniti kako je svijet knjige onaj svijet koji si ti stvoriš u glavi, likovi izgledaju onako kako ti želiš, kuće, stabla, nebo kako ti zamisliš.. ne pomaže.
Uzela sam u biblioteci Šegrta Hlapića.. pisan je velikim slovima i ilustriran, pa eto, to mu se svidilo, pa sad čita dok je na wc-u :D
(ako se dogovorimo pročitati 5 stranica, on i onu naslikanu broji kao pročitanu :D)

Rebbeca
03.05.2011., 08:19
Imam pitanje u vezi lektire za 4. raz.- Alica u Zemlji čudesa
Što nam poručuje pisac?

Knjigu sam čitala prije puuuuuno godina, i ne sjećam se konkretno o čemu se radi, pa tako nemogu djeci dati ni neke ideje što bi mogao poručiti pisac.

Peterlin
03.05.2011., 08:38
Imam pitanje u vezi lektire za 4. raz.- Alica u Zemlji čudesa
Što nam poručuje pisac?

Knjigu sam čitala prije puuuuuno godina, i ne sjećam se konkretno o čemu se radi, pa tako nemogu djeci dati ni neke ideje što bi mogao poručiti pisac.

Bit ove knjige je da u mašti i snovima ne postoje nikakve granice i da se tamo mogu dogoditi i najluđe stvari.

Ne treba komplicirati... Ja pokušavam svoju djecu potaknuti da sami osmisle što im je knjiga značila. Moj stariji bi o knjizi napisao tu jednu rečenicu, a mlađi najmanje jednu stranicu i obavezno kako je siguran da autor knjige voli mačke.

Rebbeca
03.05.2011., 08:50
Ma i moji uglavnom sami smišljaju, ali ponekad im, kad nemaju ideje ja natuknem, ponekad (namjerno) krivo, da vidim jel su uopće skužili što su pročitali
Hvala Peterlin!

Peterlin
03.05.2011., 09:12
Ma i moji uglavnom sami smišljaju, ali ponekad im, kad nemaju ideje ja natuknem, ponekad (namjerno) krivo, da vidim jel su uopće skužili što su pročitali
Hvala Peterlin!

Čuj, to je kontroverzna knjiga u čijoj je osnovi matematika. Vidi ovdje:

http://www.matematika.ba/component/content/article/1-novosti/313-alisina-zemlja-udesa-je-svijet-apsurdne-matematike

Nema smisla da dijete o tome nešto piše jer oni to ne mogu sagledati na taj način, nego knjigu čitaju kao što bi gledali bilo koji asurdni crtić na Mini TV ili čitali strip. Teško će povezati u cjelinu, ali obično im budu zgodne (i strašne) male pojedinačne epizode. Cijela stvar prikazana je kao san i to je to.