PDA

Pogledaj cijelu verziju : kako da ispečem pureći batak?



apricot
18.11.2009., 14:53
do sada sam pekla u suhom Zepterovom loncu, pa kad se malo zapeče, dolijevala vodu/vino...
ali, problem te "metode" je što puno pari, pa mi pod bude toliko masan da ga ni u 6 brisanja ne mogu dobro oprati.

da ga gurnem u pećnicu, jel to premalo mesa (cca 900 g)?

MIJA 32
18.11.2009., 14:54
speci ga u pećnici
tako peče moja mama
:mrgreen:

anchie76
18.11.2009., 15:03
Meni ne pari van iz zeptera... ili se to ne kuzi na mojim plocicama? :mrgreen: :lol:

oriel
18.11.2009., 15:04
Velike komade mesa, poput ovog, pečem u pećnici u vatrostalnoj posudi poklopljeno sa malo masnoće i malo vode.
Pred kraj, nekih 5-10 min., otklopim da porumeni i to je to.
Iznutra bude fino mekano, a izvana fina hrskava korica.

apricot
18.11.2009., 15:07
jel može skroz bez masnoće?

anchie, pa kad otklopim da zalijem, a ono... wuf...
ko iz vještičjeg kotla!

anchie76
18.11.2009., 15:08
Pa meni nije tako... al mi je na ono totalno najmanjoj vatri

NanoiBeba
18.11.2009., 15:09
jel može skroz bez masnoće?

!

Stavi u onu vrećicu za pečenje- meni je tak najbolje. Stavim i krumpire, ali njih ipak malo nauljim

puntica
18.11.2009., 15:11
možeš ga peći u vatrostalnoj posudi (ili bilo kakvoj peki).
Ja prije provrtim u tavi (bez masnoće, stvarno ne treba, ali ako hoćeš možeš dodat kap dvije ulja).
Onda ga stavim u vatrostalnu posudu i poklupim.

Ovisno o batku nekad treba podlijevati a nekad ne :/

marijanada
18.11.2009., 15:15
U pećnici je meni najbolji način. Par sati prije pečenja ga namažem sa uljem da ne bude žilav i natrljam sa začinima i češnjakom. Pečem pod folijom ili u vrećici za pečenje uz dodatak malo vode i ako imam mlince, dodam i masnoću. Pred kraj otvorim vrećicu ili foliju da se reš zapeče. ........purica.....mljac...!

oriel
18.11.2009., 15:24
jel može skroz bez masnoće?

anchie, pa kad otklopim da zalijem, a ono... wuf...
ko iz vještičjeg kotla!


Mislim da ti to ovisi i o kvaliteti mesa.
Primjetila sam da kod domaće uzgojenog mesa za pečenje ne treba masnoće (samo po sebi je "saftnije" te se tada peče u svojoj masnoći).


Pazi, ovo se događa i kod pečenja u pećnici, samo što to trebaš napraviti samo jednom.

Maxime
18.11.2009., 15:26
Ja pecem u pecnici i super mi ispadne. Svaku stranu 15 min peci na 200°C i nakon toga jos 30 min ispod folije ili poklopcem na 160°C (treba svako malo politi meso sa saftom da ostane socno a moze se i prekriti sa spekom).

apricot
18.11.2009., 15:28
a što vam dođe ta vrećica za pečenje i gdje se to kupuje?

migulica
18.11.2009., 15:31
ma imaš u bilo kojoj trgovini prehrambenoj....
različitih veličina, ovisno o hrgi mesa....

oriel
18.11.2009., 15:31
E da, i probaj prilagoditi veličinu posude sa veličinom mesa tj. posuda ti mora biti samo malo veća.

djuma
18.11.2009., 15:32
imas one marke fino,
pa se u trgovinama obicno nalazi
tamo gde stoje papir za pecenje, folije, kese za smece i sl.

Mamita
18.11.2009., 15:32
kad otklopiš da zaliješ
pričekaj po minute
neće vušnuti

puntica
18.11.2009., 15:33
izgleda ko vrećica za zamrzavanje. prozirna. raznih veličina.


meni skroz bezveze :mrgreen:

probala par puta pa odustala. puno bolje mi je u vatrostalnoj posudi.

Bar se ne pošpricam i prolijem dok otvaram (za razliku od vrećice)

anchie76
18.11.2009., 15:34
kad otklopiš da zaliješ
pričekaj po minute
neće vušnuti

Mozda zato ja nemam problema.. meni uvijek pofali casa s vodom kad otklopim - valjda se svaki put iznenadim da treba doliti :lol:

bucka
18.11.2009., 15:36
a što vam dođe ta vrećica za pečenje i gdje se to kupuje?

imaš skoro u svakom dučanu!
tražiš vrečice za pečenje!
mi unutra potrpamo meso, povrće, krompire (bez ulja), vrečicu zatvorimo, izbušimo par rupica na njoj i pečemo cca 1h!
meso, povrće puste svoj sok i baš bude fino, a zdravo!!

Mamita
18.11.2009., 15:37
uzmeš čašu
napuniš je vodom
odneseš je na kat
izvadiš batak
gle gdje je sad čaša
odeš po čašu na kat
vratiš se...nema batka

mislim kuhaš i rekreiraš se :lol:

anchie76
18.11.2009., 15:44
uzmeš čašu
napuniš je vodom
odneseš je na kat
izvadiš batak
gle gdje je sad čaša
odeš po čašu na kat
vratiš se...nema batka

mislim kuhaš i rekreiraš se :lol:

Sreca pa ja nemam kat :mrgreen:

zhang
18.11.2009., 15:45
a što vam dođe ta vrećica za pečenje i gdje se to kupuje?

imaš skoro u svakom dučanu!
tražiš vrečice za pečenje!
mi unutra potrpamo meso, povrće, krompire (bez ulja), vrečicu zatvorimo, izbušimo par rupica na njoj i pečemo cca 1h!
meso, povrće puste svoj sok i baš bude fino, a zdravo!!
uz puno raznog povrća, obavezno i češnjak, neoguljeni :mljac:

apricot
18.11.2009., 15:48
još mi recite hoću li poslije morati pećnicu prati?

anchie76
18.11.2009., 15:48
uz puno raznog povrća, obavezno i češnjak, neoguljeni :mljac:

Zasto bas neoguljeni?

bucka
18.11.2009., 15:49
još mi recite hoću li poslije morati pećnicu prati?
kaj ćeš prati kad niš ne šprica!! :mrgreen:

apricot
18.11.2009., 15:49
da zadrži sve sokove.
ajme, ja stalno pećem i po 5 glavica odjednom.
pa polijem maslinovim uljem.
pa umačem kruh i cuclam češnjak, ko artičoku :mljac:

apricot
18.11.2009., 15:50
peČČČČČČČČČČČČČČČČČČČČČČČem !
edit molilm!!!!!!!!!!!!!!!!!

oriel
18.11.2009., 15:51
uz puno raznog povrća, obavezno i češnjak, neoguljeni :mljac:

... pa ga onda mažeš na kruh... mmm

bucka
18.11.2009., 15:53
ja nikad vidjela to sa češnjakom!

apricot
18.11.2009., 15:57
ti si klasičarka!

bucka
18.11.2009., 16:00
al vidiš da imam vrečice!
i jedem juhu od bundeve!
i koristim kuzu! :mrgreen: :mrgreen:
prije par godina to mi je bio totalni SF!!

marijanada
18.11.2009., 16:04
Kako puntica kaže, zaista vrećice za pečenje nemaju prednost pred vatrostalnim posudama, jedino ako nemaš posudu odgovarajuče veličine, pa ti se komad mesa izgubi u posudi ili u nju ne stane.
Što se prskanja tiče, ja podlijevam sa vručom vodom iz pipe i onda nema tako velikog "gejzira". Vatrostalna isti čas pukne ako ju vruču zaliješ hladnom vodom. Zato ja imam jednu manje :roll:

apricot
18.11.2009., 16:04
još mi recite hoću li poslije morati pećnicu prati?
kaj ćeš prati kad niš ne šprica!! :mrgreen:

nemam ti ja vrećicu, a ni iz kuće ne mogu.

za sada ne šprica: 20 minuta s jedne strane i sad nekolliko minuta s druge.
kad bude 20, poklopit ću i zaliti vinom.

Val
18.11.2009., 16:06
jel može skroz bez masnoće?

!

Stavi u onu vrećicu za pečenje- meni je tak najbolje. Stavim i krumpire, ali njih ipak malo nauljim

ovako i ja. i super je!

Mukica
18.11.2009., 18:25
a hebemu
ti bi pekla u pecnici, a ne bi je prala
:mrgreen:

zhang
18.11.2009., 21:04
uz puno raznog povrća, obavezno i češnjak, neoguljeni :mljac:

Zasto bas neoguljeni?
mislim da bise oguljeni raspao, ali ne znam koji je točno razlog, ja sam uvijek ovako vidjela da rade. A kasnije ga je vrlo lako izvaditi iz opne.

zhang
18.11.2009., 21:06
još mi recite hoću li poslije morati pećnicu prati?
kaj ćeš prati kad niš ne šprica!! :mrgreen:

nemam ti ja vrećicu, a ni iz kuće ne mogu.

za sada ne šprica: 20 minuta s jedne strane i sad nekolliko minuta s druge.
kad bude 20, poklopit ću i zaliti vinom.
stavi foliju preko.

Strobery Shortcake
18.11.2009., 22:41
a što vam dođe ta vrećica za pečenje i gdje se to kupuje?

imaš skoro u svakom dučanu!
tražiš vrečice za pečenje!
mi unutra potrpamo meso, povrće, krompire (bez ulja), vrečicu zatvorimo, izbušimo par rupica na njoj i pečemo cca 1h!
meso, povrće puste svoj sok i baš bude fino, a zdravo!!
Veliki glas za ovaj način!
A vrečice za pečenje se nađu na policama gdje stoje aluminijske i prozirne folije, papir za pečenje i slične stvari. To ti je celofanska kesica u koju se stavljaju namirnice i peku.

spajalica
20.11.2009., 15:13
ja pecem isto u vrecici.
ali prvo zabatak namazem medom, okolo stavim neoguljeni cesnjak, malo dodam temeljca, jednu/dvije velike jusne zlice, jer ostane dosta soka poslije, na tanko narezem par listica maslaca. spakiram vrecicu, izbusim par rupica i pecem. sluzim s prieom, jer onaj saft od meda i mesa je super za preliti krumpir :mljac: . sad znam sta cu kuhati za vikend.

ivancica
20.11.2009., 16:02
Pečem ga u pećnici pod folijom. Uz njega stavim i polovine mrkve, luk izrezan na krupnije komade, krumpire. Na par kapi ulja i podliveno s malo vode. Ostalo su sve sokovi od povrća i mesa koji se puste. Pred kraj skinem foliju i zapečem da dobije finu koricu.

Uf, što mi se sad to jede....

A možeš uz to skuhati i mlince pa ih onako skuhane baciš na tu tekućinu od pečenja na kojoj si malo zacvrljila sitno sjeckani bijeli luk. Ja to sve radim u protvanu u kojem se peklo, stavim na štednjak.

apricot
20.11.2009., 16:18
ti mlince kuhaš?

kinder
20.11.2009., 16:39
Mlinci se samo pofure s malo vruće vode i ne ide bijeli luk :nope:

apricot
20.11.2009., 17:01
Mlinci se samo pofure s malo vruće vode

i onda se ubace uz meso, da još pokupe sok od pečenja

ali, u jednom seoskom domaćinstvu sam jela međimurske mlince: sa špekom :mljac:

kli_kli
20.11.2009., 17:59
Meni je curetnina super s vinom i tamari sosom. Znam da nije kombinacija koju biste pronasli u nekom kuvaru, ali stvarno da predivan smek.
Isto pecem u kesi za pecenje, bez dodate masnoce.

kinder
20.11.2009., 19:29
Mlinci se samo pofure s malo vruće vode

i onda se ubace uz meso, da još pokupe sok od pečenja

ali, u jednom seoskom domaćinstvu sam jela međimurske mlince: sa špekom :mljac:

naravno ,a onda zapečeš kratko u rerni (nije neophodno )

Moj tata je zagorac,da ne ispadne da prodajem "slavonski mlince"

ivancica
20.11.2009., 20:30
ti mlince kuhaš?

Ma ne, ubacim u kipuću vodu, a ako nisu domaći i ako su debeli, pustim da par minuta kuhaju da budu mekši. Mrzim kad su jako žilavi i tvrdi.

i da, prefino je s češnjakom, probajte. ;)

Jedan_tata
20.11.2009., 22:45
i smo poludjeli za vrećicama za pečenje is ve radimo u njima.
Al zabatak mi je ipak draži dinstani.

ja ga samo nakratko popržim na maslinovom ulju, onda ga posolim, povegetim (ok, vi ne morate, ja volim), ubacim šaku travica s terase, napola poklopim i na najslabijoj vatri pirjam oko 45 minuta, uz okretanje.

A u foliji mi je najdraže cijelo pile. Nikako drugačije ne ispadne tako da kosti same ispadaju iz mesa, a kožica hrskava. Još ispod kože natrljam začinjenim maslacem. uh....

apricot
21.11.2009., 10:35
povegetim

:lol:
:heart:
obožavam ovaj izraz; moji "s druge strane Save" ga uvijek koriste.

monax
21.11.2009., 11:01
Meni su te vrećice :/ nekako kao skuhano, samo se potpari.

A batak mi je najbolji kad se u tavi na jakoj vatri zapeče da dobije crvenu koricu, tu u pomoć uskače malo crvene paprike.
I onda u vatrostalnu posudu i prekrijem s alu folijom ali skroz samo odgore prekrijem. Puno polovica krompira i mrkva je tu ok.

Kad se jako zatvori, odnosno umota u foliju onda osjetim košćurine kao da su skuhane, barem meni.

kinder
21.11.2009., 12:59
monax, malo duže peci :)

ja pečem i krumpire krupno isječene ,dodam malo luka ,maslinovog ulja,posolim i :mljac:

kinder
21.11.2009., 13:17
monax, izbušiš li repice na vrećici da para može van ?

kli_kli
21.11.2009., 13:48
povegetim

:lol:
:heart:
obožavam ovaj izraz; moji "s druge strane Save" ga uvijek koriste.

a moj Novi "potamari" :)

btw, ja vrecicu zatvorim tako da ostane velika rupa i ne busim nista. znaci, na onu poslednju zakacku, i lepo prstom namestim rupicu. :)

monax
21.11.2009., 14:51
monax, izbušiš li repice na vrećici da para može van ?

Ja nisam nikad pekla u vrećici, ali sam jela par mjesta. Nije mi se svidjelo
Možda nisu bušili te rupice :/ pa onda nisam ni probavala peći u njima.

Ja eventualno zamotam u foliju ali ostavim sa strana rupe za protok zraka.

Strobery Shortcake
22.11.2009., 00:34
povegetim

:lol:
:heart:
obožavam ovaj izraz; moji "s druge strane Save" ga uvijek koriste.
Ispeče'l ti taj batak, tako mi je ah na njega, u malo ga nisam juče kupila :mrgreen:
I mi smo vegetili, no ja više ne vegetim, a moja mama i sveki vegete uredno i dalje :lol:

bibai
22.11.2009., 08:29
Od čega su te vrečice za pečenje i koliko je zdravo iz toga jesti?
Ja si ih već odavno planiram kupiti, ali me frka :roll:

andrea
22.11.2009., 09:35
Od čega su te vrečice za pečenje i koliko je zdravo iz toga jesti?

i ja se to pitam; ne mogu si zamisliti da mi se nešto u toj plastici, na tolikoj temperaturi, peče, a da plastika baš ništa ne otpusti

imam ih ja negdje doma, kupila prije par godina, ali ih ne koristim, jer mislim da to nije zdravo
neću ništa u PVC stavljat na toliku temperaturu :/

apricot
22.11.2009., 10:55
Ispeče'l ti taj batak, tako mi je ah na njega, u malo ga nisam juče kupila :mrgreen:


Ispekoh, ispekoh...
20 minuta na svakoj strani otklopljeno (na 200), zalila vodom i još jedno 40 minuta poklopljeno (na 170).
Preukusno je bilo, jednako sočno kao i u Zepteru.
A nisam morala prati pod 8)

Jedan_tata
22.11.2009., 12:10
Od čega su te vrečice za pečenje i koliko je zdravo iz toga jesti?

i ja se to pitam; ne mogu si zamisliti da mi se nešto u toj plastici, na tolikoj temperaturi, peče, a da plastika baš ništa ne otpusti

imam ih ja negdje doma, kupila prije par godina, ali ih ne koristim, jer mislim da to nije zdravo
neću ništa u PVC stavljat na toliku temperaturu :/

to sasvim sigurno nije PVC, PVC je termoplast i ne podnosi temperature. mislim da je nešto srodno teflonu, a nek digne ruku tko ne koristi teflon.

marijanada
22.11.2009., 14:28
Mislim da je peći u aluminiju puuuno nezdravije nego u vrećicama, jer se trudnicama ne preporučuje da jedu hranu omotanu folijom, ali zato glasam za vatrostalne posude. Zasad.

nikailuka
24.11.2009., 21:33
OT, Maxime, postaješ moj kulinarski guru... :)