PDA

Pogledaj cijelu verziju : na osnovu cega banke odredjuju dopusteni minus?ivarica
02.12.2009., 13:58
isla bi u banku traziti da mi povecaju dopusteni minus, a kako sam prosli put jedva dobila i ovaj kojeg sad imam, ~80% place, zanima me sto im je sve vazno kod odredjivanja dopustenog minusa

znam da se neke banke reklamiraju da odma daju minus u visini tri place
jel to vazi za sve, bez obzira na vrstu firme, broj zaposlenika (pretpostavljam da je to moguci problem)

kajsa
02.12.2009., 14:04
ja nisam nikad tražila da mogu ići u minus
oni su mi ga sami dali
i stalno mi ga povećavaju :?

mislim da mi je sad oko 3 plaće
radim u državnoj upravi, pa možda zato. mala plaća ali redovna.

u istoj banci račun ima i MM. radi u velikoj firmi, plaća mu je više od duplo veća od moje, a minus ima isti kao i ja :?

summer
02.12.2009., 14:07
u mojoj banci (splitska) se racuna automatski - prosjek redovnog mjesecnog priliva - dospijeva kao posebna sifra pa se razlikuje od drugih uplata - kroz tri mjeseca, puta neki faktor, ovisno o paketu

moze se dogovoriti i posebno prekoracenje, ali uvjete nazalost ne znam

ivy
02.12.2009., 14:07
meni su ga automatski dali u iznosu tri plaće. kada se plaća povećala, sami su povećali minus, isto i kada se smanjila, tj, kad sam primala naknadu, smanjili su ga

Deaedi
02.12.2009., 14:09
Pa trazi da ti daju veci minus.

vještičica
02.12.2009., 14:12
mislim da ima veze sa tvojim dotadašnjim poslovanjem, odnosno kako i koliko koristiš novce sa računa, imaš li kredit(e) i koliki je iznos kredita u odnosu na tvoju platu, koristiš li još neke usluge te banke, koliko i koliko često koristiš taj isti minus i na koji ga način vraćaš... i tako
meni stalno podižu daj dozvoljeni minus, nude kojekakve povoljne kredite i tako to, a u istoj banci imam i tekući i devizni račun, koristim viza karticu i - nisam nikad u minusu :mrgreen:

Peterlin
02.12.2009., 14:20
Ima jedna od Lepeza (zaba) dopušteno prekoračenje 40.000 kn, ali mislim da je to obiteljska. Ne stavljam link jer je kilometarski.

Iz iskustva - automatski daju dopušteno prekoračenje u visini 1 plaće (kad se otvara tekući račun), a za ostalo treba se s bankom dogovarati.

Ključna stvar je uredno servisiranje obveza prema banci tj. ne ulaziti u nedopušteno prekoračenje, a ne visina plaće. Eh, sad, za bonitet firme preko koje ide plaća - nemam pojma...

Nisu ti aranžmani uvijek povoljni, a ima ih raznih, pa treba dobro paziti koja mogućnost je najbolja. Možda bi bilo dobro najaviti se u banku na razgovor. Meni je teško pratiti sve te mogućnosti i "bankarske proizvode" , a furt me ganjaju da uzmem ovu i onu lepezu (a ne bih, jer me koštaju više nego što dobijem). Da mi sad tako nešto treba, otišla bih u glavu pitati osobnu bankarku što se nudi i koja mogućnost mi je najpovoljnija.

puntica
02.12.2009., 14:22
ja mislim da je najbitnije gdje radiš.

ako si u nekoj državnoj instituciji gdje su primanja redovita, nema velikog rizika da ćeš dobiti otkaz...minus ti može biti popriličan (ili u nekoj velikoj dobrostojećoj firmi)

ako radiš za npr. obrtnika koji ima svega par zaposlenih onda nema šanse da ti odobre ne znam kakav minus jer je to njima rizično.

ovisi i o tome koliko firma ima dobiti i da li firma ima račun preko njihove banke...

svašta gledaju, ali nije u svim bankama isto pa najbolje da pitaš u svojoj banci.

ivarica
02.12.2009., 14:28
nisam ulazila u nikakvo prekoracenje, dosla sam im iz druge banke kao uredna platisa, imam tamo od prelaska kredit i uredno ga placam

i mjesecima nisam imala uopce nikakav minus, kad sam ga zatrazila dobila sam uz napomenu sluzbenice sa saltera da je direktorica trebala to potpisati da mi ga odobre? u isto vrijeme znam da neki drugi korisnici iste te banke imaju cak mogucnost povecavanja kredita putem internetskog bankarstva a meni treba direktorica odobriti?

zato se prvo ovdje raspitujem jer mi se ne da ici tamo ponizavat ako nesto nije moje pravo nego samo mogucnost za neke druge klijente

srecica
02.12.2009., 14:29
Hm :/ ne znam o cemu to ovisi, ali ja radim u maloj firmi (ima nas 7 zaposlenih) i u ZB mi je odobren minus od 10.000 kn vec sigurno 5 godina (tada smo imali i manje zaposlenih) ... jednom me je samo osobna bankarica upozorila da ne mogu dobiti veci minus jer nemam nikakav paket (tada je bilo aktualno 1 za sve).
Smanjili su mi ga tek nakon 11 mjeseci porodiljnog, da bi ga opet vratili nakon 3 mjeseca.
MM radi u ddrzavnoj firmi i ima duplo manju placu od mene a dozvoljeno mu je je 12.000 jer ima paket (ali je on trazio da mu smanje taj minus).

Isto mislim da nema veze gdje firma ima racun, jer evo kolega ima tekuci u RBA i uredno od pocetka ima odobren minus u iznosu 3 place.

Ivarice najbolje ih je pitati.

srecica
02.12.2009., 14:30
I ne moras ici tamo, posalji im mail.

zibba
02.12.2009., 14:51
Visina dozvoljenog minusa ovisi o visini primanja. Ako si tek otvorila rn u toj banci moraš donjeti zadnje tri platne liste da ti se dozvoli minus, u protivnom čekaš bar 2-3 plaće da sjednu, moraju biti redovite ( u svakom mjesecu mora obavezno biti plaća) i moraju biti uplaćene pod šifrom redovitog primanja. Prvi minus je u visini primanja, kod svake promjene znaći svakih 6 mj se ukoliko je sve OK s poslovanjem, ne ulaziš u nedozvoljeno koje ne plačaš neko vrijeme i sl ti komp. automatski povisuje za 5%. I tako do visine 3 primanja. U primanja ti ulaze i božićnice, regresi i sve slično tome što ti firma uplačuje kao redovito primanje. Ako sam zatražiš da ti se poveća primanje, to je na kratki rok, dakle 6 mj od dana povečanje, nakon toga roka opetkompjuter određuje prema primanjima tako da se može dogoditi da ti se opet drastično smanji na prijašnji dozvoljeni minus.

icyoh
02.12.2009., 15:07
O visini primanja - barem u RBA. Ja sam odmah u startu mogla birati minus u visini jedne, dvije ili tri plaće. Kasnije su ga povećavali svakih 6mj (to čak i nisam sigurna zašto jer mi visina primanja nije rasla tim tempom).
Računaju apsolutno sva primanja koja mi uplati poslodavac, ne samo plaću i bonuse.

fegusti
02.12.2009., 15:14
Računaju apsolutno sva primanja koja mi uplati poslodavac, ne samo plaću i bonuse.
u otp banci računaju samo ono što je knjiženo kao PLAĆA.
sve druge prilive ne uzimaju u obzir prilikom određivanja dozvoljenog prekoračenja.
meni su prošlo tromjesečje smanjili minus jer nova službenica u knjigovodstvu nije pravilno ispunila virman pa mi tu uplatu nisu tretirali kao plaću.
ostala sam :?

ana.m
02.12.2009., 15:32
Bitna je šifra uplate na račun.
Plaća se evidentira kao plaća jedino šifrom uplate 50. I samo na temelju takvih uplata se određuje dozvoljeno prekoračenje.
Ako poslodavac to ne radi kako treba i na račun dolaze upčate šifrom 51, tada se minus neće odobriti automatski.
Naravno da je bitno i uredno poslovanje po računima.
I također je bitno koju vrstu računa imate.
Npr., u ZABI ako imate običan tekući račun, bez lepeze, tada vam dopušteno prekoračenje može biti max 10.000,00kn., pa čak da je plaća i 20.000,00kn.
U svakoj toj lepezi postoji određeni maksimum.
Npr. ako imate plaću 6000kn puta 3 to bi bilo 18000, ali ništa od toga ak ste na običnom računu.

Kaae
02.12.2009., 18:27
Ima jedna od Lepeza (zaba) dopušteno prekoračenje 40.000 kn, ali mislim da je to obiteljska.
To ne znaci da ce vlasnici te Lepeze imati takav minus, vec da im je to omoguceno ako im primanja dozvoljavaju takav kredit.

RBA je, barem prije nesto godina, dozvoljavala tri mjesecne place odmah po otvaranju racuna. Meni su odobrili takav, iako nisam niti primila prvu placu (dakle bilo je samo na osnovu ugovora s poslodavcem koji sam im pokazala).

Za Zabu vrijedi ovo sto ana.m kaze i sve se racuna na tromjesecnoj bazi. (Moj minus odlazi u nepovrat pocetkom sijecnja zbog nedostatka primanja pa primam dobrovoljne priloge, jelte. :mrgreen:)

zibba
02.12.2009., 18:36
Npr. ako imate plaću 6000kn puta 3 to bi bilo 18000, ali ništa od toga ak ste na običnom računu.

Ili samo u platnom asistantu za vođenje tek, dev rn.

Obitelj + ima max dopušteno prekoračenje 40.000,00 kn, naravno ovisno o primanjima, dakle do visine 3 redovita primanja.

Amalthea
02.12.2009., 20:51
iv, u mojoj banci više ne odobravaju povećanje minusa (mislila sam tražiti, ali mi na šalteru radi frendica i rekla je da mogu napisati zahtjev, ali da nikome ne odobravaju - interni dopis.) I tak.

Imali smo i opciju brzih kredita preko internet bankarstva, gdje ti je u roku keks (čim potpišeš online zahtjev) sjeo novac. Više nema ni toga, sad za 1000 kn kredita (karikiram) moraš nositi istu hrpu papira kao i za 100.000,-

Tako da... nemam pojma.

I, ne, ti sigurno nisi u istoj banci :mrgreen:

Djenka
03.12.2009., 08:49
Mislim da ovisi prvo o urednom poslovanju,
te onda o redovitim primanjima

Recimo, moja su totalno neredovita, dobijem placu sa zakasnjenjem od barem dva mjeseca, npr nedavno tek za rujan...
a dozvoljeno prekoracenje mi je, trenutno, tri puta vece od place.
Svojevremeno sam isla traziti da mi smanje dozvoljeni minus, to mi je nacin samokontrole, i dosta je komplicirano... treba ici voditelju poslovnice, potpisati molbu, i onda ti nakon kvartalnog obracuna opet povecaju nebu pod oblake.

puntica
03.12.2009., 08:55
Svojevremeno sam isla traziti da mi smanje dozvoljeni minus, to mi je nacin samokontrole, i dosta je komplicirano... treba ici voditelju poslovnice, potpisati molbu, i onda ti nakon kvartalnog obracuna opet povecaju nebu pod oblake.
ja sam tražila da mi ga ukinu. gledali su me ko da sam pala s marsa. jeste sigurni da to želite, pa što vam smeta minus, nek se nađe...blablabla. šta njih briga što mi smeta, nek ga maknu i gotovo. morala sam potpisati više papira nego kad sam dizala kredit. i vjerojatno su me stavili na crnu listu pod šifrom ova je malo :tele:

Amalthea
03.12.2009., 08:58
Pa kako banke mogu imati tako različite poslovne politike?

Ne kužim uopće - Djenka želi smanjiti, a oni samostalno dižu; meni je trebalo povećanje minusa od 1000 kn, ali no way - banka UOPĆE ne povećava minuse NIKOME (još mi se moglo dogoditi i da mi ga smanje :/ )

Djenka
03.12.2009., 09:04
Istina, apsolutno su nedokucivi. Kad sam prvi put isla traziti, prije par godina, da mi zaustave rast minusa na jednoj prosjecnoj placi, nasmijali se i rekli da to nije moguce. Kad sam drugi put isla traziti, da mi ukinu minus, odgovorili me na salteru, moja greska sto sam pristala. Kad sam treci put isla traziti da mi smanje minus na neku normalnu cifru, pristali nakon dosta mog inzistiranja da ja to zelim i tocka. Minus opet narastao nakon par mjeseci na tri puta vecu svotu :roll:
Bojim se da su vrlo svjesni da cu ja, vrlo vjerojatno, otici u minus do kraja svaki put, koliko god da mi daju. Vjerojatno mene vode kao osobu bez samokontrole, ideal za krasne kamate na kredit.

puntica
03.12.2009., 09:12
Vjerojatno mene vode kao osobu bez samokontrole, ideal za krasne kamate na kredit.
ma nema ti to uopće veze. ja nisam nikad u minusu (ok jesam ponekad ali par sto kuna par dana i to je to) pa mi opet taj minus povećavaju svako malo.
kao što je zibba rekla to radi kompjuter automatski. možeš tražiti da ga smanje ali će ga svakih par mjeseci komp opet povećati pa onda opet možeš tražiti da ga smanje pa opet i tako dok ne odustaneš 8)

mandy
03.12.2009., 09:14
PBZ - ugovor o radu na neodređeno, po uplati 1. redovnog primanja dop. prekoračenje u visini 1 1/2 plaće ( max 30.000 kn) ; kam. na dop. prekoračenje min. 9,98 % ; maestro kartica tekućeg računa se može koristiti i za obročnu otplatu do 12 mjeseci bez kamata i naknada :mrgreen:
dop. prekoračenje možete imati ili nemati, ali ne možete utjecati na njegovu visinu, programski se određuje svakih 6 mjeseci, u odnosu na prosječni priliv zadnja 3 mjeseca

Tashunica
03.12.2009., 13:44
PBZ - ugovor o radu na neodređeno, po uplati 1. redovnog primanja dop. prekoračenje u visini 1 1/2 plaće ( max 30.000 kn) ; kam. na dop. prekoračenje min. 9,98 % ; maestro kartica tekućeg računa se može koristiti i za obročnu otplatu do 12 mjeseci bez kamata i naknada :mrgreen:
dop. prekoračenje možete imati ili nemati, ali ne možete utjecati na njegovu visinu, programski se određuje svakih 6 mjeseci, u odnosu na prosječni priliv zadnja 3 mjeseca
ja sma u pbz-u.
dopušteno prekoračenje mi je u visini moje 3,5 plaće.
možda zato što ga ne koristim pa me mame da krenem.

mandy
03.12.2009., 14:05
PBZ - ugovor o radu na neodređeno, po uplati 1. redovnog primanja dop. prekoračenje u visini 1 1/2 plaće ( max 30.000 kn) ; kam. na dop. prekoračenje min. 9,98 % ; maestro kartica tekućeg računa se može koristiti i za obročnu otplatu do 12 mjeseci bez kamata i naknada :mrgreen:
dop. prekoračenje možete imati ili nemati, ali ne možete utjecati na njegovu visinu, programski se određuje svakih 6 mjeseci, u odnosu na prosječni priliv zadnja 3 mjeseca
ja sma u pbz-u.
dopušteno prekoračenje mi je u visini moje 3,5 plaće.
možda zato što ga ne koristim pa me mame da krenem.

nisam bila dovoljno jasna : prvo dopušteno prekoračenje je u visini 1 1/2 plaće, a nakon toga se povisuje bonus svaka 3 mjeseca do max 30.000 kn

Peterlin
03.12.2009., 14:29
Izgleda da se pravila igre ipak jako jaaako razlikuju od banke do banke... Imam loše iskustvo s jednom malom bankom od prije nekoliko godina, ali to je drugi topic.

Izgleda da će banka najradije i najlakše odobriti kredit i prekoračenje onima koji to ne trebaju... :/ ... a i stvari se iz dana u dan mijenjaju, tako da ne preostaje drugo nego razgovarati.

I onda se čovjek pita čemu zakon o bankama .... Ne čini li vam se da je nekad život bio manje kompliciran? A možda se i varam....

kikidee
03.12.2009., 15:00
Izgleda da će banka najradije i najlakše odobriti kredit i prekoračenje onima koji to ne trebaju... :/

živa istina! :(

ana.m
03.12.2009., 15:46
Izgleda da će banka najradije i najlakše odobriti kredit i prekoračenje onima koji to ne trebaju... :/

živa istina! :(

U banci ne sjedi neki striko koji dodjeljuje minuse kako mu se tko svidi, sve se to odrađuje programski.
Najčešće minuse NE žele oni koji imaju dobra primanja, koji paze da ne ulete u crveno, a baš takvim urednim klijentima, jer kompjuter prepoznaje samo ono programski, automatski dodjeljuje više, kao neku nagradu jer su uredni....
A oni koji su puno u minusima da ulete i u crveno i dobiju opomenu, opet kompjuter to registrira i smanji.
Naravno, ja sam to onako da bi dočarala malo karikirala, ali uglavnom je to tak.

kikidee
03.12.2009., 15:58
U pravu si, ali kompjuteru ipak čovjek zadaje parametre.

Frustrirajuće je da kad ti treba, jer nemaš (pa makar i privremeno npr. za vrijeme porodiljnog), banka ti ne želi povećati minus (meni su ga čak i smanji).

Povećaju mi ga sad, kad sam se vratila na posao i imam povećane prihode. Ali sad mi više ne treba...

ana.m
03.12.2009., 16:11
A kaj da ti velim , puno toga nije pravedno...
U našoj je banci odluka da KAO porodilje imaju pravo na onaj minus koji su imale za vrijeme dok su radile, samo trebaju donjeti papire da su na porodiljnom, ALI...i kada donesu te papire idu u zahtjev za obradu kao da su predale malte ne zahtjev za kredit i sve to mora na porvjeru, na odobrenje, na pi... strinine, i onda ako njima nekaj ne odgovara, opet ga ne moraju produžiti, a kao imaš pravo na njega. Ili mogu uvjetovati oduzmanjem neke od kartica da bi ti ostavili minus i sl.
Ja radim u toj banci i također su mi smanjili minus kada mi je završavao porodiljni, još sam bila na porodiljnom zapravo, i to ne baš malo. Tak da....nažalost, žalosno!

anatom
03.12.2009., 16:25
meni je neki dan zaba odobrila minus od 200kn.skoro sam umrla od smjeha.

prije cca 2 godine sam uletila u nedopusteni pa su mi ga ukinukli- valjda su zato dosli do cifre od 200 kn! :lol: :lol:

krumpiric
03.12.2009., 17:38
ja mislim da je najbitnije gdje radiš.

ako si u nekoj državnoj instituciji gdje su primanja redovita, nema velikog rizika da ćeš dobiti otkaz...minus ti može biti popriličan (ili u nekoj velikoj dobrostojećoj firmi)

ako radiš za npr. obrtnika koji ima svega par zaposlenih onda nema šanse da ti odobre ne znam kakav minus jer je to njima rizično.

ovisi i o tome koliko firma ima dobiti i da li firma ima račun preko njihove banke...

svašta gledaju, ali nije u svim bankama isto pa najbolje da pitaš u svojoj banci.

ja radim u jednom od gore navedenog-imam 4 plaće dozvoljen minus. Samo povećavaju.

ana.m
03.12.2009., 17:55
Pa kod nas i nije bitno gdje radiš. Bitno da je plaća redovita i da je šifra ispravna.
Čak ni ovo određeno-neodređeno nije bitno.

melange
03.12.2009., 18:33
kako nije bitno jel ti ugovor na određeno?

Mima
03.12.2009., 18:33
meni isto stalno povećavaju, već mi je nenormalno koliki minus imam dozvoljen. A glupo mi je i ukidati jer je to ipak najjednostavniji način za doći do gotovine ako ti zatreba.

krumpiric
03.12.2009., 18:38
kako nije bitno jel ti ugovor na određeno?
meni su za prvi minus tražili ugovor na neodređeno.

Zara1
03.12.2009., 18:38
Pa kod nas i nije bitno gdje radiš. Bitno da je plaća redovita i da je šifra ispravna.
Čak ni ovo određeno-neodređeno nije bitno.

X

nije bitno
ja sam dugo imala na određeno i ogromni dozvoljeni minus

Kaae
03.12.2009., 18:39
kako nije bitno jel ti ugovor na određeno?
Uopce nije bitno. Ako u Zabi primis tri place s sifrom 51 i uredno poslujes, odobrit ce ti minus.

Zara1
03.12.2009., 18:40
kako nije bitno jel ti ugovor na određeno?
Uopce nije bitno. Ako u Zabi primis tri place s sifrom 51 i uredno poslujes, odobrit ce ti minus.

točno
i ja sam bila u zabi

zibba
03.12.2009., 20:30
kako nije bitno jel ti ugovor na određeno?

Nije ti bitno je li ugovor na određeno ili ne, važno je da poslodavac uplaćuje plaću pod šifrom 50 a ne 51 što bi bila obična uplata koju može izvršiti bilo tko, pa i ti sama. Dakle nakon tri redovite plaće pod šifrom 50 ( dakle tri kalendarska mjeseca zaredom moraju biti primanja) dobije se minus. U slučaju da plaća nije uplaćena za jedan mjesec, već su dvije uplaćene narednoga, to kompjuter ne prepoznaje kao redovito primanje i tu nastaju problemi. Vjerujte, nedavno sam imala na šalteru takav slučaj i zaista je bilo naporno proči cijelu proceduru i za klijenta i za mene da bi se njemu ponovo vratio minus, a samoje bilo pitanje dva mjesečna primanja u toku 6 mj. koja su uplačena u sljedećem mjesecu kada i druga redovna plaća.

Zara1
03.12.2009., 20:33
ja sam bila nezaposlena od 12.mj. prošle godine i dozvoljeni minus mi se nije smanjio :/ :lol:
sad sam zatvorila taj račum jer mi ne treba

ana.m
04.12.2009., 08:35
ja sam bila nezaposlena od 12.mj. prošle godine i dozvoljeni minus mi se nije smanjio :/ :lol:
sad sam zatvorila taj račum jer mi ne treba
Zato što je minus odobren na 6 mjeseci i ako urdno posluješ, neće se ugasiti dokle god mu "ne prođe rok trajanja" :mrgreen:

I mala ispravka na kaae, ne šifra 51, nego kako je zibba rekla, 50.