PDA

Pogledaj cijelu verziju : Čokoladna torta - molim recept



Smajlić
06.01.2010., 12:02
hoću nećaku napraviti tortu za rođendan i zato mi treba kakav recept za čokoladnu tortu - tamni biskvit, između krema od čokolade. NIsam ništa našla ovdje, a ako sam pogriješila, molim link na recept :P

vještičica
06.01.2010., 13:14
Evo ja upravo pravim ovu, zvučala je super

Čokoladna krem torta

Krema (pravi se prva jer mora odstajati preko noći na hladnom, moja je bila od sinoć na balkonu)
400ml slatke pavlake ugrijati do ključanja u šerpici, u vruće ubaciti 200g čokolade za kuvanje da se rastopi; kad se prohladi (dok se hladi povremeno miješati) u kremu umutiti 75g omekšalog maslaca; krema treba da odstoji preko noći na hladnom

Tijesto
Rastopiti 100g maslaca i ostaviti da se prohladi.
Umutiti 6 jaja sa 200g šećera + vanilin i prstohvat soli najvećom brzinom miksera
iznad toga prosijati pomiješane suve sastojke - 150g pšeničnog brašna 100g gustina 50g kakao praha. Kratko umutiti najmanjom brzinom miksera ili žicom za mućenje. Na kraju pažljivo umutiti rastopljeni prohlađeni maslac
Peći u kalupu promjera 26cm koji je obložen bak papirom na 180°C 35-40 minuta
Ohlađeno tijesto prerezati na tri kore
Filovati i filovano uokolo premazati kremom. Posuti kakao prahom odozgo, sa strane "ulijepiti" mrvicama čokolade ili narendanom čokoladom

Recept je iz knjige "Čokoladni kolači" Dr Oetker

Smajlić
06.01.2010., 14:02
hvala, vještičica, ovo zvuči jako dobro i jednostavno. javi kako je ispalo, ja ću raditi u petak.

vještičica
06.01.2010., 14:05
važi, evo kora se peče, možda je i uslikam kad bude gotova ;)

MoMo
06.01.2010., 14:22
crna torta jednostavno ukusno mmmmm
ja za MM rodjendan radila duplu smjesu jedno mi je bilo fila jedno biskvit super super

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=4314&highlight=crna+torta

ja za fil obavezo skuham zumanca i radila sam sa przenim orasima a sa przenim ljesnjacima mi je bila jos bolja.

biskvit prerezs pa stavis pola file izmedju ( mozes i peci dva puta kao ja jer sam se bojala kako cu prerazati koru :oops: ) a pola preko uzivancija :)

Balarosa
06.01.2010., 15:59
Evo ja upravo pravim ovu, zvučala je super

Čokoladna krem torta

Krema (pravi se prva jer mora odstajati preko noći na hladnom, moja je bila od sinoć na balkonu)
400ml slatke pavlake ugrijati do ključanja u šerpici, u vruće ubaciti 200g čokolade za kuvanje da se rastopi; kad se prohladi (dok se hladi povremeno miješati) u kremu umutiti 75g omekšalog maslaca; krema treba da odstoji preko noći na hladnom


Meni se čini da tu maslac samo smeta :) Ja najviše volim kremu samo od vrhnja i čokolade i super mi je zaliti biskvit sokom od naranče :mljac:

Smajlić
07.01.2010., 16:24
vještičica, kako je ispala torta? jel fina, jesi zadovoljna?

vještičica
07.01.2010., 16:27
joj, sori zaboravih
fina je i ukusna, al se fila cijedi :/
mislim, ispala je skroz tečna, pa tortu jedemo kašikom
doduše, ja nisam vična filovima sa slatkom pavlakom, ovo mi je prvi te vrste, postoji velika vjerovatnoća da sam nešto zeznula u postupku
svakako preporučujem što se tiče ukusa

Smajlić
07.01.2010., 16:43
joj, sori zaboravih
fina je i ukusna, al se fila cijedi :/
mislim, ispala je skroz tečna, pa tortu jedemo kašikom
doduše, ja nisam vična filovima sa slatkom pavlakom, ovo mi je prvi te vrste, postoji velika vjerovatnoća da sam nešto zeznula u postupku
svakako preporučujem što se tiče ukusa
a joj, niš mi se to ne sviđa :/ ipak radim nećaku tortu za rođendan, ne bi bilo zgodno da se i meni to dogodi... Da je samo za nas, nema problema :)
Gdje si mogla pogriješiti? koje slatko vrhnje si uzela?
Što kažeš na biskvit?

vještičica
07.01.2010., 16:50
biskvit je ispao super
fino se ispekao i pristojno i narastao (skoro iskipio iz kalupa)
vrhnje uzela ono "brzo i fino" to je jedino i bilo za kupiti, možda bi sa nekim drugim bilo bolje :?
mislim da je greška što nisam pustila da vri, pa onda ubacila čoksu, nego sam samo zagrijala do "samo što nije provrelo" i ubacila čokoladu
bilo bi dobro da se javi neko ko radi te filove sa slatkim vrhnjem, pa da da provjeren recept za kremu

Smajlić
07.01.2010., 16:56
biskvit je ispao super
fino se ispekao i pristojno i narastao (skoro iskipio iz kalupa)
vrhnje uzela ono "brzo i fino" to je jedino i bilo za kupiti, možda bi sa nekim drugim bilo bolje :?
mislim da je greška što nisam pustila da vri, pa onda ubacila čoksu, nego sam samo zagrijala do "samo što nije provrelo" i ubacila čokoladu
bilo bi dobro da se javi neko ko radi te filove sa slatkim vrhnjem, pa da da provjeren recept za kremu
ti si uzela ono u spreju? Ili si uzela vrhnje za kuhanje, a ne za šlag? Ja kad radim takve slične kreme uzmem obavezno Hole - inače niš ne valja, ali zajedno sa nekom čokoladom je čisto ok. (Nešto slično je kod Milka tortae koju sam našla tu na forumu, al se ne sjećam tko je bila autorica).

vještičica
07.01.2010., 17:02
vidiš, biće da je to to, mislim da je na njemu pisalo da je za kuhanje :oops:
eto ti greške (početničke)
sa pravim vrhnjem za šlag trebalo bi biti OK (pravila sam još koješta iz te knjige i sve je ispalo super)

Smajlić
07.01.2010., 17:46
vidiš, biće da je to to, mislim da je na njemu pisalo da je za kuhanje :oops:
eto ti greške (početničke)
sa pravim vrhnjem za šlag trebalo bi biti OK (pravila sam još koješta iz te knjige i sve je ispalo super)
može biti da je u tome bila greška, ali moram sama sebe demantirati vezano za gore navedeni primjer "Milka torte" - naime, tamo je drukčiji postupak - vrhnje za šlag se napravi, a unutra se lagano umiješa rastopljena čokolada.
Tako da taj moj primjer zanemarite :oops:
Sinulo mi na peglanju da sam pogriješila :mrgreen:
I još sam htjela pitati - da li se biskvit nečim natopila? Ili nema potrebe?

Balarosa
07.01.2010., 21:36
Ja radim ovako: zakuham slatko vrhnje i u njemu rastopim čokoladu (na pola litre vrhnja stavim oko 300 grama čokolade). Pustim da se ohladi i onda istučem kao obično slatko vrhnje. Bude super čvrsta krema, a može se dodati i kremfix.

Vještičicičina (jesam se namučila :mrgreen: ) torta i tako tekuća mi izgleda :mljac:

Smajlić
07.01.2010., 21:42
Ja radim ovako: zakuham slatko vrhnje i u njemu rastopim čokoladu (na pola litre vrhnja stavim oko 300 grama čokolade). Pustim da se ohladi i onda istučem kao obično slatko vrhnje. Bude super čvrsta krema, a može se dodati i kremfix.

Vještičicičina (jesam se namučila :mrgreen: ) torta i tako tekuća mi izgleda :mljac:
zato ju i ja idem sutra raditi!
Balarosa, ti onda ponovno istučeš istu količinu vrhnja i to umješaš u kremu?

Anemona
07.01.2010., 21:44
Ja radim ovako: zakuham slatko vrhnje i u njemu rastopim čokoladu (na pola litre vrhnja stavim oko 300 grama čokolade). Pustim da se ohladi i onda istučem kao obično slatko vrhnje. Bude super čvrsta krema, a može se dodati i kremfix.

Vještičicičina (jesam se namučila :mrgreen: ) torta i tako tekuća mi izgleda :mljac:
zato ju i ja idem sutra raditi!
Balarosa, ti onda ponovno istučeš istu količinu vrhnja i to umješaš u kremu?
Nisam Balarosa, ali mi je dosadno i koliko sam ja skužila to vrhnje u koje je umješala čokoladu izmiksa.

dalmatinka
07.01.2010., 21:46
nisam Balarosa :mrgreen:
ali to ti je krema - vrhnje za šlag u kojem rastopimo čokoladu i kad se ohladi smiksamo da dobijemo čvrsti šlag

In love
07.01.2010., 21:48
Ja radim ovako: zakuham slatko vrhnje i u njemu rastopim čokoladu (na pola litre vrhnja stavim oko 300 grama čokolade). Pustim da se ohladi i onda istučem kao obično slatko vrhnje. Bude super čvrsta krema, a može se dodati i kremfix.



Ovako radim i ja i bude prefino. Njemi.

Anemona
07.01.2010., 21:48
nisam Balarosa :mrgreen:
ali to ti je krema - vrhnje za šlag u kojem rastopimo čokoladu i kad se ohladi smiksamo da dobijemo čvrsti šlag
Kaj je i tebi dosadno? :mrgreen:

Smajlić
07.01.2010., 21:48
nisam ni ja Balarosa :lol:
kužim ja kaj je to, al me zanima dal ona opet istu količinu vrhnja istuče i pomješa sa prethodnim vrhnjem i čokoladom? To mi je nekak jaaako puno vrhnja.
Ajde, tko ovo skuži, častim kavom :mrgreen:

Anemona
07.01.2010., 21:51
nisam ni ja Balarosa :lol:
kužim ja kaj je to, al me zanima dal ona opet istu količinu vrhnja istuče i pomješa sa prethodnim vrhnjem i čokoladom? To mi je nekak jaaako puno vrhnja.
Ajde, tko ovo skuži, častim kavom :mrgreen:
Pa ne, samo izmiksa ovu početnu količinu vrhnja u koje je prethodno umiješala čokoladu. I to je to.

Smajlić
07.01.2010., 21:55
O Bože, tek sam sad skužila....koja matematila :lol:

Balarosa
07.01.2010., 21:57
Ja sam Balarosa :mrgreen:

Ne dodaješ više vrhnja, to isto istučeš. Dakle:
1. Tekuće, netučeno vrhnje uliješ u posudu
2. Zakuhaš, paziš da ne zagori
3. Ubaciš čokoladu i miješaš dok se ne otopi (ja negdje na pola puta maknem s vatre)
4. Ohladiš
5. Miksaš dok ne dobiješ kremu kao obično slatko vrhnje.

Ako treba, ja ću doći, gledati kako radiš i isprobavati ako je ok :mrgreen:

Balarosa
07.01.2010., 21:58
Odnese mi Anemona kavu dok ja filozofiram :evil: :mrgreen:

Smajlić
07.01.2010., 22:02
Ajde Balarosa, mogla si mi prije to napisati korak po korak, a ne da ja sad gruntam ne znam kolko dugo i nakon još par na između napisanih postova konačno skužim :lol: !
Kava ide tebi, Anemona ju ionak baš ne pije, njoj budem cappucino skuhala!

Smajlić
07.01.2010., 22:03
ah da, mislim da ću margarin izbaciti, da bi to samo otežalo kremu.

aleksandra70vanja
08.01.2010., 00:54
biskvit je ispao super
fino se ispekao i pristojno i narastao (skoro iskipio iz kalupa)
vrhnje uzela ono "brzo i fino" to je jedino i bilo za kupiti, možda bi sa nekim drugim bilo bolje :?
mislim da je greška što nisam pustila da vri, pa onda ubacila čoksu, nego sam samo zagrijala do "samo što nije provrelo" i ubacila čokoladu
bilo bi dobro da se javi neko ko radi te filove sa slatkim vrhnjem, pa da da provjeren recept za kremu

ja pekla
biskvit ispao ko palačinka :x
odmah mi je bilo čudno da u biskvit ne ide pecilni prašak
sve sam mislila da ga stavim, ali sam odustala
sad mi je žao

al je zato krema savršena

ajmo se ujediniti
ti peci biskvit
ja ću raditi kremu

nikako nać recept za savršen čokoladni biskvit
rijetko koji mi se lijepo digne

a obični, bijeli, mi bude genijalan, mekan, pjenast
ma ko duša :mrgreen:

vještičica
08.01.2010., 01:48
sad sam išla provjeravati da nisam slučajno zaboravila napisati
nisam, stvarno ne piše pp
meni je naraslo ko blesavo, valjda od 6 jaja :?

Anemona
08.01.2010., 07:12
Sad vidim da meni neke nije jasno. Kaj idu cijela jaja, ne odvaja se žumanjac od bjelanjka?

Peterlin
08.01.2010., 08:39
Dobro si pročitala, ne mora se odvajati.

Nisam radila ovu konkretnu tortu, ali jesam mnoge druge.

Trikovi da naraste biskvit u kojem se NE odvajaju jaja:
- jaja moraju biti sobne temperature, nikako iz frižidera (jer ako su hladna, biskvit će biti ko palačinka)
- ako su mala jaja sitna, dodati žlicu-dvije vruće vode
- vrtiti najnajnajvećom brzinom jaja sa šećerom (i vodom) barem 3 minute
- dodavati ostale sastojke manjom brzinom (tako i piše u receptu, jer ako se brašno umiješa najvećom brzinom, biskvit će opet biti kao palačinka...)
- kad je unutra brašno, NE predugo mutiti, tj. umiješati brašno najmanjom brzinom u najkraćem mogućem vremenu. Možete uzeti pjenjaču umjesto miksera, sigurnije je
- pećnica mora biti topla, ali ne prevruća (180-200, nikako više da ne ide prenaglo)
- ne otvarati za vrijeme pečenja da ne "sjedne"
- gotovo je kad se biskvit počne odvajati od ruba posude
- kad je gotovo, NE izvaditi pleh van nego otvoriti vrata pećnice (na 1 zub, ne do kraja) da se hladi polako

Eto, valjda sam se svega sjetila....

upornamama
08.01.2010., 09:51
dodajem:
-po mogućnosti prosijati brašno prije dodavanja u smjesu
-odmah kad je smjesa gotova gurnuti u pećnicu, u protivnom će splasnuti

-dio brašna može zamijeniti kakao

-za kremu (bilo ganache ili šlag) koristiti vrhnje sa najmanje 30% mm

aleksandra70vanja
08.01.2010., 10:52
Trikovi da naraste biskvit u kojem se NE odvajaju jaja:
- jaja moraju biti sobne temperature, nikako iz frižidera (jer ako su hladna, biskvit će biti ko palačinka)
- ako su mala jaja sitna, dodati žlicu-dvije vruće vode
- vrtiti najnajnajvećom brzinom jaja sa šećerom (i vodom) barem 3 minute
- dodavati ostale sastojke manjom brzinom (tako i piše u receptu, jer ako se brašno umiješa najvećom brzinom, biskvit će opet biti kao palačinka...)
- kad je unutra brašno, NE predugo mutiti, tj. umiješati brašno najmanjom brzinom u najkraćem mogućem vremenu. Možete uzeti pjenjaču umjesto miksera, sigurnije je
- pećnica mora biti topla, ali ne prevruća (180-200, nikako više da ne ide prenaglo)
- ne otvarati za vrijeme pečenja da ne "sjedne"
- gotovo je kad se biskvit počne odvajati od ruba posude
- kad je gotovo, NE izvaditi pleh van nego otvoriti vrata pećnice (na 1 zub, ne do kraja) da se hladi polako

Eto, valjda sam se svega sjetila....

jaja bila 4h vani prije nego sam počela
bila su velika pa nisam dodavala vodu, nisam se toga ni sjetila, možda bi to pomoglo
vrtila prvo sama jaja najvećom brzinom, onda sa šećerima isto najvećom brzinom sigurno 3 minute (tako pisalo u knjizi)
dodala pola brašna, gustina i kakaka najmanjom brzinom
drugu polovicu umješala kuhačom
maslac umješala kuhačom
usula u kalup i odmah u rernu na 180
:?
sve po PS (sve po Preterlin :mrgreen: )
e, da, nisam otvarala rernu
to moje siroče ne da je palo, nego se uopće nije diglo
tako mi se još nikad nije dogodilo :x

sad jedino što nisam po receptu obložila kalup papirom za pečenje već sam ga namazala mašću i posula brašnom
ali ne bi od toga bila katastrofa, uvijek tako radim

i nisam prosijala brašno, a to stvarno uvijek radim, al sito mi se pokidalo

Smajlić
08.01.2010., 11:12
[quote="aleksandra70vanja to moje siroče ne da je palo, nego se uopće nije diglo
[/quote]
a jesi izvela striptiz ispred pećnice??? možda je to falilo :lol:
Evo, moj se peče, koliko vidim, dobro se diglo (i bez striptiza, danas je valjda takav dan).
Isto radila sve ko i ti, ne znam u čemu bi kod tebe bila greška...
Tko zna, možda se i moj još spusti.
Javim rezultate.
Bitno da sam ja skužila kak se krema radi 8)

aleksandra70vanja
08.01.2010., 11:18
to moje siroče ne da je palo, nego se uopće nije diglo

a jesi izvela striptiz ispred pećnice??? možda je to falilo :lol:



:lol:

da sam to napravila iscurilo bi iz kalupa :roll:

Smajlić
08.01.2010., 11:48
izgleda da sam i ja trebala nešto izvest - biskvit jest pečen, ali je visok samo oko 2,5 cm. Ne znam baš kako ću ga prerezati na 3 dijela :?

Anemona
08.01.2010., 11:56
izgleda da sam i ja trebala nešto izvest - biskvit jest pečen, ali je visok samo oko 2,5 cm. Ne znam baš kako ću ga prerezati na 3 dijela :?
Pomoču trikova. :mrgreen:

Dream
08.01.2010., 11:57
maslac umješala kuhačom


Meni se tijesto u 100% slučajeva ne digne ukoliko u njega dodajem maslac. Obavezno bude kao bazlamača ili što netko reče - kao palačinka. Ali, ako dodam koju žlicu ulja, ufff, samo što ne pobjegne iz kalupa! Probaj sljedeći put izostaviti maslac. Vjerujem da će biti sve savršeno.

Smajlić
08.01.2010., 11:58
izgleda da sam i ja trebala nešto izvest - biskvit jest pečen, ali je visok samo oko 2,5 cm. Ne znam baš kako ću ga prerezati na 3 dijela :?
Pomoču trikova. :mrgreen:
ajde budi dobra i reci kojih ;)

Anemona
08.01.2010., 11:59
izgleda da sam i ja trebala nešto izvest - biskvit jest pečen, ali je visok samo oko 2,5 cm. Ne znam baš kako ću ga prerezati na 3 dijela :?
Pomoču trikova. :mrgreen:
ajde budi dobra i reci kojih ;)
Poanta je da ih nema, možeš sjesti i plakati.

Smajlić
08.01.2010., 12:00
a ne, bude mm to već odrezal kak god teško :P

Balarosa
08.01.2010., 12:22
Ili napravi kremu sa želatinom pa stavi na neprerezani biskvit.

ASTRA
08.01.2010., 13:13
Trikovi da naraste biskvit u kojem se NE odvajaju jaja:
- jaja moraju biti sobne temperature, nikako iz frižidera (jer ako su hladna, biskvit će biti ko palačinka)
- ako su mala jaja sitna, dodati žlicu-dvije vruće vode
- vrtiti najnajnajvećom brzinom jaja sa šećerom (i vodom) barem 3 minute
- dodavati ostale sastojke manjom brzinom (tako i piše u receptu, jer ako se brašno umiješa najvećom brzinom, biskvit će opet biti kao palačinka...)
- kad je unutra brašno, NE predugo mutiti, tj. umiješati brašno najmanjom brzinom u najkraćem mogućem vremenu. Možete uzeti pjenjaču umjesto miksera, sigurnije je
- pećnica mora biti topla, ali ne prevruća (180-200, nikako više da ne ide prenaglo)
- ne otvarati za vrijeme pečenja da ne "sjedne"




- gotovo je kad se biskvit počne odvajati od ruba posude
- kad je gotovo, NE izvaditi pleh van nego otvoriti vrata pećnice (na 1 zub, ne do kraja) da se hladi polako

Eto, valjda sam se svega sjetila....

jaja bila 4h vani prije nego sam počela
bila su velika pa nisam dodavala vodu, nisam se toga ni sjetila, možda bi to pomoglo
vrtila prvo sama jaja najvećom brzinom, onda sa šećerima isto najvećom brzinom sigurno 3 minute (tako pisalo u knjizi)
dodala pola brašna, gustina i kakaka najmanjom brzinom
drugu polovicu umješala kuhačom
maslac umješala kuhačom
usula u kalup i odmah u rernu na 180
:?
sve po PS (sve po Preterlin :mrgreen: )
e, da, nisam otvarala rernu
to moje siroče ne da je palo, nego se uopće nije diglo
tako mi se još nikad nije dogodilo :x

sad jedino što nisam po receptu obložila kalup papirom za pečenje već sam ga namazala mašću i posula brašnom
ali ne bi od toga bila katastrofa, uvijek tako radim

i nisam prosijala brašno, a to stvarno uvijek radim, al sito mi se pokidalo

Ja za biskvit nikad ne odvajam jaja, godinama radim po tim, od mame naučenim, uputama i ponekad jednostavno ne uspije, bez vidljivog razloga, a onda nakon 20 min - sve na isti način - ispadne prekrasan biskvit.

zato aleks - repriziraj:-)

spunky125
08.01.2010., 14:04
ili peći na 3x-to uvijek uspije :D

Smajlić
08.01.2010., 14:39
evo, ja gotova s tortom i izgleda odlično. Dok sam gledala biskvit, čak sam razmišljala radit ga ponovo, ali se mm ipak ohrabrio i uspio ga prerezat na 3 dijela (očito nije bio baš tak tanak). Nafilala kremom i sad stoji u frižideru. Krema je jako fina, prava čokoladna (za čudo, s njom nije nikakvih problema bilo, pitam se zašto :lol: ).
Nadam se da cijela torta bude fina. Rezultat javljam sutra.
Hvala svima na svim savjetima! ;)

vještičica
08.01.2010., 14:52
:klap: bravo!

princess puffy
08.01.2010., 14:59
i nisam prosijala brašno, a to stvarno uvijek radim, al sito mi se pokidalo


ja to nikada ne radim
čemu to služi :?

aleksandra70vanja
08.01.2010., 15:05
i nisam prosijala brašno, a to stvarno uvijek radim, al sito mi se pokidalo


ja to nikada ne radim
čemu to služi :?

da "uđe zrak u brašno", da bude rahlije

moja se ne da rezati, može se s njom nekom glavu razbiti :roll:

narezat ću biskvit na kockice, natopiti mlijekom i rumom i pomiješati s kremom i probat napravit neku "bombu"

Dream
09.01.2010., 23:34
Nadam se da cijela torta bude fina. Rezultat javljam sutra.


Smajlićka nam se, očito, udavila u torti :mrgreen: . Ne javlja se "sutra", tj. danas cijeli dan!

Anemona
10.01.2010., 07:55
Nadam se da cijela torta bude fina. Rezultat javljam sutra.


Smajlićka nam se, očito, udavila u torti :mrgreen: . Ne javlja se "sutra", tj. danas cijeli dan!
Nije, nije, živa je, meni se javila, ali torta nije preživjela. :lol:

Smajlić
10.01.2010., 09:44
:lol: da se udavila, jedva sam jedan komad dobila, što li su se ostali udavili u njoj. Moj šogi je sam smazao 1/3 torte!
Bila je stvarno odlična. Mislim da je biskvit možda morao malo drugačije ispasti (čitaj više se dignuti), al je izgledalo da to tak mora biti. Jako lijepo je izgledala kad se narezala.
Od torte niš ni ostalo, uglavnom. Ja inače ne volim čokoladne torte, al to je bila nećakova naruđžba :)
Sve u svemu - torta uspjela! Preporučam svima ko voli čokoladne torte! :)

Tashunica
10.01.2010., 10:06
savršen čokoladni biskvit
rijetko koji mi se lijepo digne

a obični, bijeli, mi bude genijalan, mekan, pjenast
ma ko duša :mrgreen:
samo izmutiš bijeli i ubaciš par žlica kakao praha.
ili jednostavnije uzmi recept za biskvit od hola kocki.

Anemona
16.01.2010., 16:40
Evo i ja danas pekla tu tortu. Biskvit nula bodova. :roll:
Sve sam radila po uputama i bio je prekrasan, pjenast, visok, ma divota, a konačni uradak, palačinka kojom bi nekome mogao slomiti glavu. :?
Krema me isto nije previše oduševila, evo sve je u frižideru, mislim da će u konačnici biti fino, ali to nije niti približno što sam očekivala.

Idem sad ispeči tortu od sira, kod nje nema greške. :mrgreen:

Peterlin
18.01.2010., 11:53
Ja bih sebi recept adaptirala ovako (manje posla i sigurniji uspjeh):

Umjesto maslaca u tijesto obično jestivo ulje, a u kremu nikakav maslac, nego toliko više čokolade. No, prije nego kažem da je uspjelo (iako pečem kolače već 30 godina) moram i probat napraviti, pa dojaviti. Možda za Valentinovo, ne radim takve stvari svaki tjedan... još se oporavljamo od blagdanskog stola :mrgreen: .

Anemona
18.01.2010., 12:05
Ja bih sebi recept adaptirala ovako (manje posla i sigurniji uspjeh):

Umjesto maslaca u tijesto obično jestivo ulje, a u kremu nikakav maslac, nego toliko više čokolade. No, prije nego kažem da je uspjelo (iako pečem kolače već 30 godina) moram i probat napraviti, pa dojaviti. Možda za Valentinovo, ne radim takve stvari svaki tjedan... još se oporavljamo od blagdanskog stola :mrgreen: .
Kremu sam tak i napravila, izbacila margarin, ubacila više čokolade i krema je ok. Ali meni osobno su i sami sastojci upitni (npr. taj Hole sam ustvari izbacila iz korištenja kod nas).
Ja bih drugi put (mada mislim da ga neče biti), stavila PZP ili radila snijeg od bjelanjaka, pa dodala više brašna.
Vraćam se ja Saherici i Torti od sira, nema sumljivih sastojaka, a odlične su i jedna i druga.

vještičica
18.01.2010., 12:22
u receptu nigdje ne piše margarin, i nigdje ne piše Hola šlag, piše lijepo maslac i vrhnje (za šlag)
i da piše, ja ne bi stavila, margarin i njemu slične zamjene za prave stvari su protjerane iz našeg fridža odavno
ja pravim ponovo to isto djetetu za rođendan, baš da vidim kako će ispasti (makar je mi pojeli kašikom a neka druga torta bila ona prava rođendanska)

rokolina
18.01.2010., 12:23
http://www.ordinacija.hr/zdravi-tanjur/kolumna/tajna-recepata/

Čokoladna torta
0,360 kg čokolade
0,170 kg maslaca
6 kom jaja
0,225 kg grubo mljevenih lješnjaka ili orasi
0,225 kg smeđeg šećera (melasa za pečenje)

Čokoladu i maslac otopimo na pari. Jaja pjenasto umutimo sa šećerom uz dodatak likera (npr. Monin od lješnjaka ili bilo koji drugi liker). U jaja lagano dodajemo čokoladu, pa lješnjake. Kalup za tortu premazati maslacem i uliti smjesu. Peći u duploj posudi (vruća voda do 1/3 kalupa od torte) i poklopiti alu folijom. Kalup je dobro i s doljnje strane obložiti alu folijom da ti slučajno ne iscuri smjesa. Pečenje: 1 sat na 160 °C.

radila sam ovu tortu dva puta i uopće nije komplicirana, a jaaako je fina. svi koji su je probali oduševljeni. a može se servirati sa sladoledom pa klincima može biti zanimljivije.

hehi
27.01.2010., 15:01
BISKVIT:
- 4 jaja
- 2 žlice brašna
- 2 žlice kakaa
- jedan prst vode
istući žumanjke sa šećerom, dodati vodu, brašno, kakao i istučeni bjelanjak, peći na 200*C, vruć biskvit natopiti sa par žlica mlijeka
KREMA:
- 40 dag čokolade za kuhanje (može 30 dag za kuhanje i 10 mliječne)
- 10 dag maslaca
- 4 žlice šećera
- 1/2 l vrhnja hopla ili slično
- 2 dcl mlijeka
- 2 žlice ruma dodati na kraju
Sve to skupa zakuhati dobro izmiješati i izliti na vruć biskvit ostaviti do sutra da se dobro ohladi i stvrdne
DOBAR TEK!!!!!!!!!!!!!