PDA

Pogledaj cijelu verziju : Anti-Mullerov hormonLjubica
11.01.2010., 11:11
Drage moje, zanima me dali je koja od vas radila anti-mullerov hormon i Inhibin-B?
Ja sam radila i vrijednosti su mi za antimullerov 0.532ng/ml a referentne vrijednosti su od 0.000 do 5.290ng/ml tako da mi je taj hormon prilicno nizak.
A Inhibin B mi je 75.48ng/ml a referentne su od 10.0 do 262.0 ng/ml.
Znam da ovi hormoni pokazuju zalihu JS i po ovome moje zalihe su prilicno male. U velikoj sam panici pa vas molim da mi se jave cure koje imaju bilo kakva iskustva sa ovim.

mare41
11.01.2010., 11:22
evo, stavit ću ti par linkova:
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=57778&start=650
http://www.endolabor.kbsm.hr/o_analizama.htm#INH
http://kutak.forumotion.com/povisen-fsh-f51/povisen-fsh-i-markeri-ovarijalne-rezerve-t576.htm

mare41
11.01.2010., 11:26
Koliko se meni čini, tako nizak AMH je netipičan s PCO, moj prijedlog je da postaviš pitanje dr Rad. na forumu Zdravlje i život.

Ljubica
11.01.2010., 12:26
mare 41 i meni je to cudno ali tako mi pise na nalazu.
Sad mi tek nista nije jasno.
Bas sam uplasena i zbunjena.

ina33
11.01.2010., 15:23
Ljubica, AMH je, ako sam dobro shvatila, sofisticirana pretraga, i bitno je da ju radi lab koji ima u tome iskustva. Na kavi sam srela slučaj cure kojoj je AMH vađen u jednom labu i u drugom labu bio totalno suprotan - em je u jednom labu bio predobar za njenu reakciju, em je u drugom labu bio preloš za njenu reakciju. Bitno je i ko te je na to i zašto slao (da budem otvorena - jesi li "slala samu sebe" kao puno nas ovdje) ili je li te poslao neki MPO-ovac koji eventualno na nešto sumnja.... Di si ga radila - negdje kod vas (pls nemoj se ljutiti, ali je bitno), u Breyeru, u Vinogradskoj, u Jevremovoj tj. ono u BG di se radi itd.

ina33
11.01.2010., 15:33
I da... koliko sam ja čitala to laički što pacijenti sastavljaju, za PCO bi AMH baš trebao bit visok... Sad, ili je zeznuo AMH ili je dg. zeznuta, ili postoji nešto što mi tu ne kužimo, sve je otvoreno.

Kako si reagirala u terapijama, jel' bilo puno folikula? Ako je bilo puno folikula onda bi to bilo eventualan znak PCO-a...

Meni se čini čudno da je MPO-ovac na tako kratku anamnezu (samo ciljani i AIH, tj. bez IVF-a di bi se eventualno vidjelo nešto što bi upućivalo na problem s jajnim stanicama) i mlade godine slao na AMH, osim ako jajnici na UZV-u ne daju nekakvu sliku koja bi na to upućivala - loš volumen, premali broj antralnih folikula, obiteljska anamneza ili tako nešto.

Sretno :heart: !

Ljubica
12.01.2010., 09:38
Draga ina, ja sam po preporuci dr. Svetlane Vujovic endokrinologinje iz BG radila pored ova dva hormona jos 11 hormona i kompletnu krvnu sliku.
Nalaze sam radila u Konzilijumu u BG i ona je insistirala da tamo uradim nalaze. Na UZV se vidi policisticna struktura jajnika. Inace u prirodnim ciklusima koji traju 39-40 dana folikuli mi narastui maksimalno 9-10mm.
Iskreno ja sam samoinicijativno otisla da se konsultujem sa dr. Vujovic bez upute moje MPO doktorice. Inace u svim stimulacijama sam imala 2-3 folikula vodeca i par manjih koji su beznacajni. Jedino u zadnjoj stimulaciji sam imala samo jedan vodeci folikul.

Malo sam zbunjena i poinjem pomalo da se gubim u svemu ovome.
Pitala sam moju MPO dr kad mozemo ici na prvi IVF i rekla mi je tek nakon 3 neuspjesne inseminacije. Mi smo od druge morali odustati zbog lose reakcije na stimulaciju.

Ako ste voljne da mi izanalizirate sve hormone mogu vam poslati da vidite dali vam sta govori moja hormonska slika?

mare41
12.01.2010., 10:22
Nadam se da ćeš uspješno postat pitanje dr R, i mene zanima odgovor, ako ti se da kopiraj i tu (iako postoji posebna tema za hormone pa možda bolje tamo).

mare41
12.01.2010., 10:25
Nadam se da ćeš uspješno postat pitanje dr R, i mene zanima odgovor, ako ti se da kopiraj i tu (iako postoji posebna tema za hormone pa možda bolje tamo).

Ljubica
12.01.2010., 11:07
Cim dobijem odgovor objavicu sta mi je rekao

ina33
12.01.2010., 11:12
Hm, kužim sad sasvim hodogram. Međutim, i dalje mi je čudno, čini mi se da si hormone radila na referentnom mjestu, ali se ne poklapa s PCO dg., kako se to meni čini.

Nadam se da si u pitanju dr. R-u sve to detaljno navela, da ima više štofa za dat odgovor.

Mislim da će ti ipak, i nakon svih analiza, ostat to da probate zavrtit IVF pa da vidite reakciju, ipak se u IVF-u bitno točnije vidi kakva je jajna stanica i kako to sve ide, kad ju se pikne i promatra u labu, nego ovako, posredno - pratit reakciju putem UZV-a u inseminacijama. Inače, tako i na VV-u računaju, barem su prije ovog zakona računali - 3 inseminacije, nakon toga se kreće na IVF.

Ljubica
12.01.2010., 12:03
Sve sam mu detaljno opisala i poslala sve nalaze koje sam radila pa sad cekam odgovor.
I ja sam malo zbunjena ali valjda oni imaju obrazlozenje za ovakve nalaze i dijagnosticirani PCO.
Javicu sta mi je odgovorio.

ina33
12.01.2010., 13:55
Sve sam mu detaljno opisala i poslala sve nalaze koje sam radila pa sad cekam odgovor.
I ja sam malo zbunjena ali valjda oni imaju obrazlozenje za ovakve nalaze i dijagnosticirani PCO.
Javicu sta mi je odgovorio.

Ljubice, prije odgovora, evo nešto što sam čula od jedne naše cure koja je vadila AMH kod nas i u Beogradu, i na oba mjesta joj je ispalo dijametralno suprotno - u Beogradu koma rezultat, kod nas dobro, ali ni jedno ni drugo ne mečira s njenim odgovorom na stimulaciju, koji nije bajan, ali ni očajan. Tako da - AMH valjda ipak nije ono čemu bismo težili mi pacijenti - definitivan odgovor "kako tu stoji stvar s rezervom js". To je pepavija stvar, to može bit eventualno smjernica, ali jedini je pravi odgovor - zavrti par stimulacija, pa vidi što i kako. Na kraju ću se vratit na rezon svog prvog MPO-vca, dr. Lučija s VV-a, koji na kraju nije baš puno hormona niti gledao, više bi to šacnuo na UZV-u i gledao rekaciju pacijentice.... To je sve ipak onako... nije 1+1=2....

ina33
12.01.2010., 14:00
To jest, u kakvom-takvom ciljanom vrćenju postupaka leži odgovor, ne baš na slijepo, bez ičega, nego ovako, uz pretrage ove i one, koji put i one možda mogu bit misleading, predobre, preloše itd.... U zbiru svega onda nastaju obrisi neke slike za većinu pacijenata... Valjda, tako ja to nekako gledam. Znači, nakon ovih nalaza i tumačenja, prva stvar je ipak, za tebe, po meni, zavrtit kakav-takav IVF - prirodni, ciljani itd. - da piknu taj folikul i da tu stanicu vide kakva će im ispast.

Izazov PCO-a je nabost dobar protokol, jer često bude premalo zrelih stanica, puno cistica ili nezrelih, ali sve je to ipak, čini mi se, pokušaj-pogreška, i neko, i s istom dg., će reagirat ovako, neko onako.

Sretno, iako ti se sad čini "znam da ništa ne znam", ja sam pak uvjerenja da je dobro istraživat lijevo i desno, ali ne čekat, nego istovremeno bubat u sridu po problemu - znači, vrit postupke, pokušavat ono pa ovo. Baš čitam neku njigu o IVF-u što mi je dala pino, eto, i ICSI slučajno otkriše, tako da je uspjeh u ovako mladoj grani kao što je MPO i IVF, valjda, probaš lijevo, probaš desno, vidiš ovo, vidiš ono, ali stalno neki postupak vrtiš, ciljano. Vjerujem da će ti se skoro malo razbistriti, s prvim sljedećim IVF-om, ma kakav on bio - bez stimulacije, s blagom, s punom....

hanumica fata
12.01.2010., 21:55
draga ljubice
samo bez panike :)
kao sto su ti gore rekli, AMH je uglavnom povecan kod PCOS, i cak se cesto koristi kao dijagnosticki marker za PCOS situaciju. grubo receno, sto je vise granuloza celija aktivirano, i veci dio primordijalnog pool-a ubacen u akciju u toku ciklusa, i AMH ce biti visi.
ali kod tebe je u pitanju anovulatorni PCOS, sto potpuno mijenja situaciju.
dakle, tvoja ukupna AMH slika mi je OK.

inhibin B ti je takodje OK, daleko je veci od sanjanih 45 (pg/ml se uglavnom koriste kao referentne vrijednosti).
idealno bi bilo, ako ti se zuri sa trudnocom i imas priliku za to, da pocnes da vrtis IVF-ove, kako stignes i koliko stignes, isprobavas razlicite protokole, u svakom slucaju kao sto ti ina rece, nesto da se desava.
pa dok te u neko doba ne posluzi sreca, a drzim ti palceve da ti to bude uskoro! :heart:

ina33
12.01.2010., 21:59
ali kod tebe je u pitanju anovulatorni PCOS, sto potpuno mijenja situaciju.
dakle, tvoja ukupna AMH slika mi je OK.


Vidiš, vidiš, to nisam znala, super, onda se poklapa :).

nabla
12.01.2010., 22:11
Ljubice, amh ti je OK.

Do sada nisam "videla" ni jednu koja je imala amh preko 1 u Konzilijumu (na analizatoru sa tim ref. rasponom).
Dve devojke koje imaju normalnu rezervu jc su imale amh od 0,5 odn. 0,8.
Konkretno, devojka koja je imala amh 0,8- na UZV su takodje tvrdili da ima policistican izgled jajnika, a sada je trudna vec po drugi put. I ova druga je trudna! :)

ina33
12.01.2010., 22:50
Evo i kužerice nable :). Eto vidiš, Ljubice, nema razloga za brigu :heart:!

nabla
12.01.2010., 23:08
Evo i kužerice nable :).
:lol:
ja to vise onako prakticno, a hanumica strucno :*

samo da dodam, Nesalela sa Kutka je ta koja je imala amh od 0,5 i imala super reakciju na stimulaciju.

Evo ti link sa tabelom nasih vrednosti amh-a i reakcijom na stimulaciju- rec je o Konzilijumskim vrednostima i vecina nas sa smanjenom rezervom je amh radila po nalogu Vujovicke.

http://kutak.forumotion.com/povisen-fsh-f51/vrednosti-amh-a-t608-135.htm

mare41
13.01.2010., 06:48
Ljubice, odgovor dr R je u skladu s odgovorom cura i sretno :heart: ,
s mojim lošim AMH išli smo probati jaku stimulaciju, ne volim spominjati svoju lošu rekaciju zbog drugih, al kod mene je to sve u skladu s godinama,
nabla, tek sad vidim da se kod vas više pažnje predaje AMH, ovdje je poprilično na ignore (kao ne zna se puno o njemu itd), ako trebaš novih podataka (ili ste odustali) pa da spajamo?

ina33
13.01.2010., 08:36
Ako ćete spajati, obavezno naznačite u tabeli di je ko vadio - koji lab.

Ljubica
13.01.2010., 09:19
Drage cure hvala vam na ohrabrenju, ovo mi puno znaci.
A evo sta mi je odgovorio dr.R

Pitanje je bilo sledece:
"Postovani dr. R, molim Vas da mi kazete svoje misljenje za nalaze koje cu Vam poslati u daljnjem tekstu?
Inace od moje 20-te godine mi je dijagnosticiran PCO. Vec neke 3,5g pokusavamo ostvariti trudnocu medjutim nista se ne desava. U prirodnom ciklusu , koji kod mene traje u pravilu 39 dana, folikuli narastu u prosjeku 9-10mm maximalno 13mm. Ciklusi su mi anovulatorni.
u zadnje dvije godine sam stimulirana blazom stimulacijom. 3 puta kombinacijom klomifen +gonal i ciljani odnosi. 2 puta kombinacijom klomifen+menopur od cega smo prvi put isli na inseminaciju a drugi put smo odustali jer sam dobila samo 1 vodeci folikul. Inace u ovakvoj stimulaciji dobijem 2 folikula vodeca i vise manjih.
Imam 31 godinu.
Spermiogram suprugov je 90%pokretljivosti.
U ovom ciklusu nakon zadnje neuspjesne stimulacije sam radila sledece nalaze na 2dc:
Hormoni:
Insulin 4,22 (refer. 6.0-27.0 ulU/ml)
FT4 13,64 (refer. 12,00-22,0 pmol/l)
TSH 1,97 (refer. 0,400-4,000 ulU/ml)
FSH 5,02 mlU/ml
LH 5,27 mlU/ml
Prolaktin 254 (refer. 40,0-530,0 mlU/L)
Estradiol 29,1 pg/ml
Free testosteron 0,9 pg/ml
17-OH progesteron 0,7 ng/ml
DHEA-SO4 98.0(refer.35-430ug/dl)
Androstendin 1,7 (refer. 0,3-3,5ng/ml)
Inhibin B 75,48 pg/ml
AMH 0,532 ng/ml

Kompletna krvna slika
Leukociti 4,4 (refer. 4,0-10,0 x 10^9/1)
Eritrociti 4,52 (refer. 3,50-4,80 x 10612/
Hemoglobin 130 (refer. 120-160g/l)
Hematokrit 0,381 (refer. 0,350-0,470 L/l)
MCV 84.3 ( refer. 80-100 fl)
MCH 28.8 (refer. 27-31 pg)
MCHC 341 (refer. 280-370g/l)
Trombociti 200 (refer. 140-450 x 1069/1

Biohemijski parametri
Sedimentacija eritrocita 16 ref. 0.00-10.0)
Gvozdje 24,5 (refer. 6,6-26,0 umol/l)
Urea-serum 4,1 (refer.2,8-7,2 mmol/L)
Kreatinin-serum 79 (refer. 58-96 umol/L)
Holesterol 10,17 mmol/L
HDL holesterol 1,89 mmol/L
LDL holesterol 7,92 mmol/L
Trigliceridi 0,80 mmol/L
ALT(SGPT) 17 (refer. 8.0-41.0 U/L)
AST (SGOT) 23 (refer. 4,0-36.0 U/l)
HbA1C 4,7 (refer.4,0-6,2 %)
Glukoza 4,35 (refer. 3,33-6,10 mmol/L)
Kalijum-serum 4,12 (refer. 3,5-5,3 mmol/L)
Natrijum-serum 137,9 (refer.135-148 mmol/L)
Kalcijum-serum 2,51(refer.2,13-2,63 mmol/l)
Neorganski fosfat 0,92(refer. 0,81-1,45mmol/L)

Progesteron na 21dc mi je 2,91ng/ml (refer.fol.f 0.2-1.5,ovul.f 0.8-3.0,lut.f 1.7-27)

Molim Vas da mi na osnovu ovoga date svoje misljenje i savjet?
Unaprijed zahvalana"

a njegov odgovor je sledeci:

"Koliko vidim, oni najvažniji nalazi su uredni...ako je PCO onda on nije povezan s povećanim androgenima (pod uvjetom da nema lab. greške).
Mislimd a trebate dalje nastaviti liječenje i indukciju ovulacije; ako ne ide s kombinacijom klomifen i gonadotriopini, nekada bolje ide s čistim preparatima (Gonal/Menopur) samo je i potreban veći oprez da ne dodje do višeplodne trudnoće "

Voljela bih da mi neka od Vas kaze kako ste zadovoljne sa dr. Radoncicem u postupcima i odnosu prema vama kao pacijentu?

Nije mi bas jasno dali progesteron na 21 dc u vrijednosti od 2,91ng/ml (refer.fol.f 0.2-1.5,ovul.f 0.8-3.0,lut.f 1.7-27) znaci da je bila ovulacija ili ne?

mare41
13.01.2010., 09:32
Ljubica, ja bi rekla po progesteronu da ti je taj ciklus nakon stimulacije bio anovulatorni, znači kako je dr R rekao-samo indukcija, a svi će za njega imati samo riječi hvale pa i ja (pozdravljam ga ako naiđe tu)
ina, naravno da se tako mora raditi, a kod nas to zasad radi samo jedan lab (privatni ne računam), a i prije sam htjela otvoriti ovu temu, ali baš zbog nezainteresiranosti tog laba (što me čudi) nisam.

Ljubica
13.01.2010., 09:53
I pretpostavila sam da je anovulativan ciklus.
Bas cu vidjeti na 35dc , ako do tad ne dobijem :evil: , koliki ce mi tad biti progesteron a treba da ga radim 21.01.2010.

Tibi
13.01.2010., 10:01
Voljela bih da mi neka od Vas kaze kako ste zadovoljne sa dr. Radoncicem u postupcima i odnosu prema vama kao pacijentu?


Evo samo da se ubacim i nahvalim dr. Radončića :mrgreen:
Izvrstan doktor i prije svega čovjek. Ima jako puno strpljenja i razumijevanja i sve lijepo objasni.
Slijedeću trudnoću ću definitivno voditi kod njega!

ina33
13.01.2010., 10:27
[quote=Ljubica]
Voljela bih da mi neka od Vas kaze kako ste zadovoljne sa dr. Radoncicem u postupcima i odnosu prema vama kao pacijentu?


Imam samo riječi hvale!

nabla
13.01.2010., 10:33
pa da spajamo?

spajamo, spajamo :D

Ovako, koliko smo do sad skapirale, bez obzira na merne jedinice, postoje i znatne varijacije u odnosu ref. raspon. Pa je uvek najbolje se porediti sa zenama koje su radile amh u istom labu.
Riki je negde na pocetku linkane teme vec postirala vrednosti neke njene prijateljice, a radjeno je u Breyeru (ili kako se vec lab zove :mrgreen: )- al prvi put smo se susreli s tim vrednostima, pa nismo uspele da odgonetnemo znacenje.

Kod nas je pocelo da se radi u Novom Sadu (zaboravih koji je lab u pitanju- merne jedinice su u ng/ml ali se ref. raspon razlikuje od Konzilijuma), u Bg-u se radi u Konzilijumu i u Beomedici. Amh je takodje poceo da radi jos jedan lab u Nisu.

I kod nas je on prilicna nepoznanica- ali poceli su sad da ga masovno traze pred IVF, pogotovo za one zene koje idu o trosku RZZO-a. Iako se malo o njemu zna, pocinju da ga uzimaju (zajedno s inhibinom B) kao kriterijum za selekciju parova- ko je podoban za besplatni IVF. :/

Videcete na linkanoj temi- i on bas nije potpuno jednoznacan.

Npr. BlackMagicWoman je vec godinama u menopauzi, a njen amh iznosi 0,004. Luna jos uvek ima prirodan ciklus i prirodne ovulacije, a njen amh iznosi 0,001.
Ili, Kristina33 sa amh od 0,055 i oko 50 ampula menopura/fostimona pravi oko 6 jc, a Masa (ili Rikikiki) sa amh od 0,066 i 70 ampula fostimona- 2 jc.

Iako se kaze da je amh prediktor reakcije na stimulaciju- nije to bas uvek tako- bar kod nas poor respondera i sa povisenim fsh.

Ljubice, dr R je najcovecniji doktor koga sam upoznala. Ako si iz BL, ja se ne bih dvoumila kod koga bih isla- batali Vujovicku- OK je ona, ali je tesko dostupna i skupa, nema svog ginekologa, nego moras da nadjes ginekologa koji zeli da te prati po njenim instrukcijama- a znas kako se kaze- "mnogo babica, kilava deca".
Ona ti je dobra za nas koje smo "otpisane"- dodje nam kao poslednja stanica :mrgreen:

mare41
13.01.2010., 10:47
Ljubica, vjerujem da ponekad prebrzo se ovdje nešto natipka (kao ja maloprije), moram reći da ovdje svi pišemo na osnovu vlastitih iskustava, a ne medicinskog znanja (skupljamo ga usput, neko ko je duže u ovim vodama naravno da više zna), uglavnom, sigurno nije jednako vaditi progesteron 21. dan u ciklusu od 28 dana, kao od 35 ili više, po meni progesteron ima svrhe 7 dana tek nakon što se UZV-om utvrdi da je bio i pukao, ovako u neredovnim i dužim ciklusima rekla bi da je teže odrediti kad je njemu taj uobičajeno 21. dan.
nabla, upisuj me u vašu tablicu: AMH 5,8; FSH 5; 56 menopura +decapeptyli= 18. dan punkcija 2 folikula bez aspiracije jajnih stanica, hvala :)

mare41
13.01.2010., 10:50
Zaboravih napisati da je AMH u pmol/L, ima negdje kako se pretvara.

Ljubica
13.01.2010., 11:13
moze moze da spajamo.

Cure moje bas vam hvala na vasim iskustvima i misljenjima.
Recite mi jednu stvar koliko dugo se ceka na pregled kod dr. R kad se prvi put zakazuje?
Izgleda da je meni najbolje da se narucim kod njega i cujem i njegovo misljenje.

ina33
13.01.2010., 11:17
moze moze da spajamo.

Cure moje bas vam hvala na vasim iskustvima i misljenjima.
Recite mi jednu stvar koliko dugo se ceka na pregled kod dr. R kad se prvi put zakazuje?
Izgleda da je meni najbolje da se narucim kod njega i cujem i njegovo misljenje.

Čini mi se da su cure rekle oko 2 tjedna. Sretno, u postupcima i mišljenjima, vidiš da ne izgleda nikakav veliki bed :)!

Ljubica
13.01.2010., 12:02
draga ina33 jos samo da dodjem do svoje mrvice.
Izgleda da ce meni kljucno biti da potrefimo pravu stimulaciju i da dodjemo do zeljenog djetesceta.

nena3beba
13.01.2010., 13:35
nablice, evo i mene ovde posle duzeg vremena.
slazem se za spajanje liste!
vrlo ce nam koristiti!
gledacu da uskoro ponovim moj amh, da vidimo koliki je posle godinu dana i jedne stimulacije...
inace evo da napomenem: bio je 0,28 pre godinu dana, a na stimulaciji klomifen+13 menopura dobili smo 6+ odlicnih folikula.
nazalost pukli su pre vremena...

Mali Mimi
13.01.2010., 14:19
Nabla svaka čast na tvojim postovima čitala sam neke u vezi amh i fsh i baš mi je drago da si se priključila i ovdje i bilo super napraviti neku tabelu sa tim vrijednostima i reakcijam na stimul.

nena3beba
13.01.2010., 14:31
nablice, i ostale devojke, evo i mene ovde posle duzeg vremena.
slazem se za spajanje liste!
vrlo ce nam koristiti!
gledacu da uskoro ponovim moj amh, da vidimo koliki je posle godinu dana i jedne stimulacije...
inace evo da napomenem: bio je 0,28 pre godinu dana, a na stimulaciji klomifen+13 menopura dobili smo 6+ odlicnih folikula.
nazalost pukli su pre vremena...

hanumica fata
13.01.2010., 17:15
samo da dodam da moji doktori misle da smanjen AMH samo u kombinaciji sa povisenim FSH i UZ slikom jajnika predstavlja marker smanjene ovarijalne rezerve.
grubo receno, AMH od oko 0,5-0,7 je cest kod zena sa FSH >10. ALI, sve to zajedno nije i jednoznacna prognoza odgovora na stimulaciju!
kao sto se gore pisalo, poneka cura sa niskim AMH odgovorice sa 6 JC, dok neka druga sa normalna oba parametra ne uspijeva da napravi vise od 2-3 JC sa mega-dozama hormona...
dakle, ovarijalna rezerva je kao yeti, vide joj se tragovi (kao AMH produkcija), ali direktna mjera primordijalnog pool-a jos uvijek nije moguca...sto ja mislim ima i svoje dobre strane, jer ostavlja mjesto za nadu :heart:

Reni76
13.01.2010., 18:10
Ja sam baš danas radila AMH na VV, a rezultate ću znati za dva tjedna, pa javim. :*

Kadauna
13.01.2010., 18:16
ajoj, to sad i VV radi AMH, pa to je odlična vijest :-))

mare41
13.01.2010., 18:26
svakako odlična vijest za VV, nadam se da će tamo serioznije pristupiti AMH, a Reni, koja je tamo cijena?

mare41
13.01.2010., 18:31
samo da dodam da moji doktori misle da smanjen AMH samo u kombinaciji sa povisenim FSH i UZ slikom jajnika predstavlja marker smanjene ovarijalne rezerve.
:
Izgleda da ipak FSH ne mora biti loš sa niskim AMH, znam da postoje studije o njemu, ali očito ih treba još, al svejedno, lijepe su i istinite tvoje zadnje riječi :)

Reni76
13.01.2010., 19:25
svakako odlična vijest za VV, nadam se da će tamo serioznije pristupiti AMH, a Reni, koja je tamo cijena?

nisam ništa platila, dr. Alebić me je posalo da to napravim, s obzirom na moje rezultate IVF-a

nabla
14.01.2010., 00:05
Zaboravih napisati da je AMH u pmol/L, ima negdje kako se pretvara.

Mare, a koji je ref. raspon i koji lab je u pitanju- Breyer?
I koja si godina proizvodnje? :mrgreen:

Mimi, jesi radila amh?

Procitala sam sta si pisala na "hormonima" ...elem, tvoj slucaj podseca na slucaj Mase sa Kutka- imala je nekoliko laparaskopija i odstranjivanja cisti s jajnika- time su joj mehanicki ostetili pool i naprasno joj skocio fsh- isao je i do 30 i kusur. Ali na prvom IVF-u (doduse s jakom stimulacijom) izvukli su dve jc i dobili 2 embriona odlicnog kvaliteta, a rezultat toga je Lena rodjena 10.01.2010. :heart:

mare41
14.01.2010., 07:43
nabla, kopiram ti ref. vrijednosti iz vinogradske: http://www.endolabor.kbsm.hr/o_analizama.htm#INH, od kolovoza se AMH radi tamo, a godina proizvodnje je "herojska" :) 1967.

nabla
14.01.2010., 11:51
profi uradjeno!
Znaci Vinogradska ima isti ref. raspon kao i britanske klinike- to znaci da se "vinogradske" cure mogu porediti sa curama sa Fertilityfriendsa i sa Minom i Mashom UK sa Kutka (btw i MashaUK nam je trudna :) sa amh od oko 1 po tim ref. vrednostima i to je trudna sa blizancima- postupak radjen u Reprofitu u Ceskoj kod dr. Stepana)


a godina proizvodnje je "herojska" :) 1967.
Mašala! :mrgreen:

Mali Mimi
19.01.2010., 19:25
Nabla nisam ga još vadila sutra ću probati izvaditi AMH i INhibin B te poslati za Vinogradsku (sad me uputio i dr. Vlaisavljević) pa ako sve prođe po planu nalazi bi trebali biti za 1 tjedan gotovi, samo što se ovdje plaća oko 560 kn (nisu baš jeftini)

nabla
21.01.2010., 11:17
Mimi, nema zurbe- slazite ovde podatke, pa kad se nakupi od vas par, ja cu abdejtovati tabelu.

:*

purpur
24.01.2010., 13:04
samo da dodam da moji doktori misle da smanjen AMH samo u kombinaciji sa povisenim FSH i UZ slikom jajnika predstavlja marker smanjene ovarijalne rezerve.
grubo receno, AMH od oko 0,5-0,7 je cest kod zena sa FSH >10. ALI, sve to zajedno nije i jednoznacna prognoza odgovora na stimulaciju!
kao sto se gore pisalo, poneka cura sa niskim AMH odgovorice sa 6 JC, dok neka druga sa normalna oba parametra ne uspijeva da napravi vise od 2-3 JC sa mega-dozama hormona...
dakle, ovarijalna rezerva je kao yeti, vide joj se tragovi (kao AMH produkcija), ali direktna mjera primordijalnog pool-a jos uvijek nije moguca...sto ja mislim ima i svoje dobre strane, jer ostavlja mjesto za nadu :heart:

Pozdrav svima.

Samo da potvrdim teoriju hanumice fate. AMH nije direktna mjera primordijalnog pool-a..!! To mi je potvrdio moj Endokrinolog a i DR.Check iz New Jersey. A ja sam zivi dokaz..

Dijagnoza POF mi je postavljena deset dana prije 27og rodjendana (decembar 2008), jer kada sam prestala piti kontracepcijske pilule nisam dobijala menstruaciju. Radila sam sve moguce pretrage, ali razlog mojoj dijagnozi nije pronadjen. FSH-94.5 IU/L, e2-26.5 pg/mL, AMH-undetectable!!!!

U novembru 2009 sam pocela piti DHEA, i samo nakon 2 mjeseca sam dobila menstruaciju. Odmah je uradjen ultrazvuk na kojem sam imala jedan folikul od 13mm, i tri manja folikula.

Uz DHEA pijem Baby Aspirin 81mg, u Svicarkoj ga nema, ali sam ga narucila iz Amerike, pijem Co Enzym Q10, L-Carnitin i Multivitamin CELA (ova tri su od Burgerstein).

Pozdrav

POFica iz Svicarske
Pozdrav

Mali Mimi
24.01.2010., 16:28
Ovo je super vijest

purpur
24.01.2010., 16:56
Ovo je super vijest

Ja se nimalo nisam nadala ovome, jer : FSH mi je katastrofalan, AMH nije bilo ni u tragovima, Estradiol uvijek nizak. I to poslije 2 mjeseca DHEA.

Muzu sam vec bila rekla da cu nakon 3mj prestati, jer sam izgubila i zivce i strpljenje. Najgore mi je sto nisu pronasli razlog za moj POF.

Mengu dobila sa 14 i pol godina, uvijek imala redovno do 20god, kada sam pocela piti kontracepcijske pilule. I onda ova dijagnoza.

DHEA sam pocela piti 11.novembra 09, a dobila sam 15.januara 09.

nabla
24.01.2010., 23:10
Da, to sam i ja primetila da neke zene sa smesno niskom amh-om jos uvek imaju ciklus i prirodnu ovulaciju, a neke s nesto visim amh-om su vec godinama u menopauzi.

Nego Purpur, ti si kod dr. Checka? :D

Citala sam njegove radove i ima uspeha kod POF-ovki :)

purpur
25.01.2010., 00:47
Da, to sam i ja primetila da neke zene sa smesno niskom amh-om jos uvek imaju ciklus i prirodnu ovulaciju, a neke s nesto visim amh-om su vec godinama u menopauzi.

Nego Purpur, ti si kod dr. Checka? :D

Citala sam njegove radove i ima uspeha kod POF-ovki :)


Nabla,

ja ti nisam imala menstruaciju od kako sam prekinula piti pilule, osim naravno one umjetne menstruacije, izazvane tabletama.

Radila sam 'out of town' tretman sa Dr.Check-om: Prvo sam imala phone consult (april 09). On je onda faksirao recept za Estynil u apoteku. Ja sam se cula sa tom apotekom, platila Estynil kreditnom karticom i oni su poslali.
Eh onda sam pocela piti taj Estynil, i vadila krv (FSH,Estradiol) svake sedmice, a nekad i svaka tri dana. Moja doktorica je se dogovorila sa laborom da rezultati moraju biti gotovi isti dan i odmah su ih meni faksirali, a ja sam ih mailom javljala u Ameriku, i onda su mi oni davali upute sta da radim dalje. To sam radila do septembra 09, jer mi je vise bio pukao film od svega toga. A i Estradiol se nikako nije dizao, tako da sam odlucila prestati..

I evo sada pijem DHEA i trpam sto vise vitamina u sebe... :)

Pozdrav

Ljubica
26.01.2010., 14:30
Drage moje cure i ja sam se uvjerila da nizak AMH ne znaci i to da je zaliha JS losa.
Naime ja sam juce bila kod moje dr. endokrinologinje i dijagnoza po svim mojim nalazima je sledeca:

- Tiroidni hormoni u granici normale
- Prolaktin u granici normale
- Odnos LH/FSH ne ukazuje na klasicni PCOS
- iskljucena je kongenitalna adsrenalna hiperplazija
- ciklusi anovulaciski zbog poremecenog odnosa estradiola i testosterona
- ocuvana je rezerva folikula
- iskljucena tumorska sekrecija

Sad sam krenula sa terapijom Diane 35 + Androcur od 25mg i nakon cetiri mjeseca na ovoj terapiji cu ici da se dogovorim sa kojom terapijom cemo ici na indukciju ovulacije.

Eto drage moje cure konacno sam dobila dijagnozu zasto moje JS ne sazrijevaju dovoljno i sta blokira njihovo sazrijevanje i ovulaciju.

Nekako sam puna nade a iova endokrinologica mi je nekako unijela pozitivnu energiju i obratila paznju i na moj hiryutizam izmedju ostalog tako da ce sa datom terapijom da djeluje i na to pored eventualne trudnoce.

anaea40
27.01.2010., 10:35
Ja imam 40 g. i MPO liječnik mi je savjetovao da napravim AMH i Inhibin . Sad ne znam koja je svrha toga, mogu se poslije još više ukomirati od lošijeg nalaza, a ne znam da li će ti nalazi utjecati na daljnju stimulaciju u IVF postupcima. Ja u IVF postupku dobijem 4-7 jajnih stanica, oplode se i imam trasfer 3 ili 5 dan. Imala 2 biokemijske i 1 Missed ab.
Ne znam zašto da radim te pretrage?

mare41
27.01.2010., 10:55
Ljubica, drago mi je da je dijagnostika dala prave i (rekla bi dobre) rezultate, s pravom terapijom u pravom smjeru i bit će rezultata :heart:
anaea40, po tvojim rezultatima stimulacije na dobroj si rezervi, i vjerujem da će kod tebe nalazi to potvrditi, drago mi je da se počeo AMH vaditi, čisto da se što više skupe rezultati pa će se moći i bolje publicirati i vidjeti "novija" rješenja.

anaea40
27.01.2010., 11:42
Hvala na odgovoru Mare41, ali ja ne znam zašto da dam 560 kn za neku pretragu od koje ne znam koje koristi. I ne znam koja je pouzdanost odnosno točnog istog s obzirom na različite vrijendosti u pojedinim labosima. Na kraju ću se samo možda ubedirat, i taj nalaz ću samo spremit na moj kup nalaza koji je popriličan.

ina33
27.01.2010., 11:50
Ja imam 40 g. i MPO liječnik mi je savjetovao da napravim AMH i Inhibin . Sad ne znam koja je svrha toga, mogu se poslije još više ukomirati od lošijeg nalaza, a ne znam da li će ti nalazi utjecati na daljnju stimulaciju u IVF postupcima. Ja u IVF postupku dobijem 4-7 jajnih stanica, oplode se i imam trasfer 3 ili 5 dan. Imala 2 biokemijske i 1 Missed ab.
Ne znam zašto da radim te pretrage?

Ako ti je liječnik savjetovao ja bih ipak napravila - čisto zbog toga, jer ti je on savjetovao i možda zna nešto više zašto te poslao i sl. Onda bih ipak njega detaljno, i vis-a-vis toga što to ipak ne ide na uputnicu, a imala si trošak i rad, detaljno isprepitala zašto te na to slao, što misli kakav je rezultat, kakva je slika tvojih jajnika na UZV-u, koliko imaš antralaca, kakav je volumen, da te malo benchmarka što on mislije li to u skladu s godinama ili ne. Tj. pokušala bih dobiti neki return dodatni vezano za dodatne infaće, jer vjerojatno će biti "u skladu s godinama". To ako si OK s time da će rezultat možda biti loš i ako razumiješ da je to ipak manje važnosti od onoga što ti u stvarnom životu dobivaš sa stimulacijom.

Ako ti je to prevelik stres i/ili trošak, ja bih onda rekla svom doktoru, oprostite, ali ne razumijem zašto ste me na to poslali, razumite i moju poziticiju itd., i ne bih to izvadila.

ina33
27.01.2010., 11:52
Tj. ovisi o tebi, čemu si sklona kao tip, sve je OK - vadit, ne vadit, vjerojatno vađenje neće donijet nikakve groundbraking stvari kod tebe u smislu korekcije terapije, ali nikad ne znaš. S druge strane, govorim ti to ja, koja bi najrađe da si mogu dowloadat doktorsko znanje u glavu, gledat snimke svoje laparaskopije, do u detaljke sve volim znat, skupljam nalaze pobožnošću neke pedantne gospođe itd.

anaea40
27.01.2010., 12:06
Super Ina 33, hvala, respect. Tebe uvijek volim pročitat, uvijek pametno zboriš. :)

Ljubica
27.01.2010., 12:12
Hvala mare41 na podrsci, i ja sam se malo ohrabrila jer je ipak ova dr. uzela sve parametre u obzir i detaljno sve obradila.

mare41
27.01.2010., 12:32
anaea40, priključujem se respect ina :)
dakle, ajmo se vratiti na mene :) , s mojih 42 godine je normalno da je amh nizak jer je jednostavno priroda takva (neumoljiva), kasno sam ušla u 1. postupak, a jednako reagiram na beznačajno jeftinu stimulaciju i izuzetno skupu stimulaciju, e tu je trebalo uvažiti AMH, a nisu. Iz tih razloga smatram da treba prikupljati rezultate AMH-a i drago mi je što se to počelo. Ja sam našla kompromis između plaćanja AMH-a i inhibina i napravila samo AMH (270 kuna). S druge strane, nije mi se znalo odgovoriti što se treba napraviti i postići da AMH uđe na listu HZZO. Po meni, jedino ovako-prikupljanjem podataka i procjenom njegove važnosti. Vjerujem da neko ko to ne želi može odbiti, jer iskreno ti super reagiraš i opet mislim da ti je sasvim ok.

ina33
27.01.2010., 12:36
Iz tih razloga smatram da treba prikupljati rezultate AMH-a i drago mi je što se to počelo.

x. Bolje je znati i ići što više ciljano, nego saznavati vrćenjem stimulacija. Vjerojatno će se za većinu pacijenata i AMH i FSH i godine poklapati i bit će sve "u skladu s godinama". Ali, nekima neće i bit će im stvarna pomoć. Možda sad, kad je to krenulo, labu treba kritične mase da se malo "baždare", pa liječnici onda svaki možda malo rubni case šalju da se izvadi AMH, čisto i da oni vide kako to korelira zajedno, da labu daju kritične mase i da svi skupa naučimo iz toga, za boljitak budućih pacijenata. A možda i ja lupetam gluposti. U svakom slučaju, ako se može novčano i živčano priuštiti, ja bih to otišla izvaditi, ali onda i malo zahaklala dr-a koji me to poslao što to točno znači, jer je ipak vađenje, ako je neželjeno, pokriveno iz vl. sredstava pa onako... da se barem onda info dobije.

mare41
27.01.2010., 13:05
ina, ne lupetaš draga, tako je kako si rekla, znam da bi svi rado išli da ide na uputnice, ali mora proći procedura dok se dođe do tog stupnja.

Mali Mimi
27.01.2010., 20:51
Hvala na odgovoru Mare41, ali ja ne znam zašto da dam 560 kn za neku pretragu od koje ne znam koje koristi. I ne znam koja je pouzdanost odnosno točnog istog s obzirom na različite vrijendosti u pojedinim labosima. Na kraju ću se samo možda ubedirat, i taj nalaz ću samo spremit na moj kup nalaza koji je popriličan.

Znaš što je meni dr. Vlaisavljević rekao kad me uputio na istu tu pretragu da me šalje čisto da vidi zbog stimulacije jer zbog visokog FSH moguće da ću slabije reagiriati i trebati veće doze, na što sam mu odgovorila da sam na to ionako bila spremna jer sam i u prvoj stimulaciji dobijala 4 ampule dnevno.

Mali Mimi
29.01.2010., 17:25
Evo stigao mi danas Amh koji kaže 19.3 (zadovoljavajuća plodnost 15.7-28.6)
I inhibin B 114.8 (ispod 30 je menopauza)
Nije da sam oduševljena s obzirom na godine ali opet dobro je da nije i gore

Mali Mimi
29.01.2010., 17:33
A FSH mi je 15.7 još više nego prošli mjesec kako mi je opet porasao?

Kadauna
29.01.2010., 17:42
ajde, hvala ti Bože što su ti AMH i Inhibin ok.......... a za FSH, vjerujem da će ti se pametne cure naše već javiti. Je li ti itko ikada rekao broj antralnih folikula? Oni isto govore o rezervri j.s.....

Mali Mimi
29.01.2010., 17:45
Nije nisam ni znala za to dok nisam pitala na forumu:-/

Mali Mimi
30.01.2010., 16:28
Malo podižem temu jeli zna netko dali je 15.8 FSH previsok za stimulaciju, ne znam koga da pitam Mariborčani su me poslali ali baš i nisu brzi na odgovorima, napominjem da mi je bio 11.3 prošli mjesec ( doduše vađen u drugom labu)

tesla
19.02.2010., 18:24
Drage cure! Možete li mi preporučiti laboratorij u RH gdje mogu napraviti AMH?
Hvala:-)

mare41
19.02.2010., 18:27
tesla, zasad (bar mislim) samo endokrinološki lab u vinogradskoj radi, košta 270 kn (osim privatnog, koji je duplo skuplji)...ima gore postova o tome

tesla
19.02.2010., 18:31
E, hvala mare41! Jel znaš može li to na uputnicu ili moram platiti?

mare41
19.02.2010., 18:47
na žalost, ne ide na uputnicu nego se mora platiti, nije ovisan o ciklusu, ali se preporuča da se ipak vadi od 2.-do 5. dana ciklusa, nalaz se čeka 7-14 dana.

Mali Mimi
19.02.2010., 19:30
Možeš izvaditi krv u Rijeci u labu i poslati im ht expressom za Vinogradsku, dr. Tešlić ti sve to dogovara pa nazovi u bolnicu i traži nju, objasni da si iz Rijeke i onda će ti i sama to sugerirati da ne moraš u Zg samo za to, ja sam nalaze dobila na mail za tjedan dana

Reni76
20.02.2010., 18:36
Ja sam na VV-u radila pretrage AMH i FSH na uputnicu, dr. A me poslao
i bilo gotovo za 2 tjedna (nažalost amh jako loš 0,9)
možda bi to mogla provjeriti još jednom i polsati krv u Vinogradsku

mare41
20.02.2010., 19:32
reni, a koje referentne vrijednosti oni imaju? to je sad sigurno da se tamo radi na uputnicu da znamo drugima reći?

Mali Mimi
21.02.2010., 10:09
Reni samo u Vinogradskoj se plaća 270 kn AMH ne ide na uputnicu, no opet meni je jeftinije bilo to nego da moram vaditi u ZG što me dođe oko 400-500 kn (put, benzin) i još izgubim cijeli dan

crvenkapica77
12.05.2010., 22:22
gdje se moze izvaditi taj AMH?? samo u ZG''?? i koliko se placa? dali ide na uputnicu?

Marnie
13.05.2010., 12:30
AMH se može izvaditi samo u laboratoriju u Vinogradskoj i ne ide na putunicu, košta oko 250 kn. Meni su rekli i u privatnom lab. Brayer da oni isto vade, ali šalju na obradu (pretpostavljam isto u Vinogradsku) i kod njih košta preko 400 kn, tako da je Vinogradska najbolja opcija.

Kadauna
13.05.2010., 13:47
od nedavno se i na Vuk Vrhovcu može vaditi AMH, ali ne znam za uputnicu, vjerujem da će se javiti cure koje su to gore na Vuk Vrhovcu vadile.

milivoj73
13.05.2010., 14:24
najjednostavnije je izvaditi krv u svom gradu i napraviti serum od nje... serum hpexpresom poslati u Vinogradsku (uz napomenu da stigne slijedeći dan do 10 sati) i uplatiti im obavezno preko poštanske uputnice (da odmah dobiju novce, 264,35kn) a potvrdu o uplati ubaciti u kovertu s krvi....
ovo je mž radila prije 15ak dana i stvar šljaka...čak su joj nalaz poslali na mail i kući original...
prije ove akcije najbolje nazvati Vinogradsku! 01/3787 163...

mare41
13.05.2010., 15:14
milivoj, vrijedna info za sve koji su van ZG, iako, možda neko ne uspije poslati serum, ali vjerojatno se može slati krv, to treba provjeriti, a nalaze i inače šalju poštom.

milivoj73
13.05.2010., 16:26
mora biti serum...ali to je vrlo jednostavno dobiti u bilo kojem labosu, u bilo kojoj bolnici...jedina prepreka je u ljudskom faktoru...(mi to vama ne možemo napraviti!?!...i mž je bila na 2 mjesta dok nije dogovorila pravljenje seruma)...

mare41
13.05.2010., 20:49
mora biti serum...ali to je vrlo jednostavno dobiti u bilo kojem labosu, u bilo kojoj bolnici...jedina prepreka je u ljudskom faktoru...(mi to vama ne možemo napraviti!?!...i mž je bila na 2 mjesta dok nije dogovorila pravljenje seruma)...
Negdje će to biti velika prepreka, nadam se ne i nepremostiva, al jako vrijedan podatak, sigurno će curama dobro doći.

crvenkapica77
18.05.2010., 15:41
pisale ste da nizak AMH ne mora bas znaciti losa rezerva js.....ako je to tako , onda jeli visok fsh mora znaciti malo js ??
znaci AMH i taj inhibin se posebno placaju?....jeli dovoljno samo izvaditi AMH? ...i i za sta je taj inhibin uopce?
znaci nije bitno koji dan ciklusa se vadi......a dali se moze vaditi npr. kad si pod stimulacijom vec.....menopurima....??pitam jer tad mi je usput zg?

e da moj fsh je 13,60......a prije 5 mj. bio 10 .......zasto , kako ne znam........

Mali Mimi
18.05.2010., 17:45
Pa točniji pokazatelj rezerve jajnih stanica ti je AMH, ne znam da li se može vaditi pod stimulacijom ali mislim da nema veze sa trenutnim stanjem hormona i da on ne varira pa vjerojatno može, no nazovi Sv. Duh pa pitaj, a fsh ti varira iz ciklusa u ciklus meni je bio u 1. mj. 11, u 2. mj. 15,7 a u 5. mj. 10,7 pa sad ti vidi. Nemoj se oko toga živcirati jer ti tu ništa neće pomoći jedino ti može odmoći, popij čašicu vina svaki dan iza ručka i sve ti bude bolje (bar je meni taj recept pomogao)

hanumica fata
18.05.2010., 18:43
AMH ne varira znacajno kroz ciklus, i zato je pouzdan marker procjene ovarijalne rezerve. naravno da je bolje vaditi ga u ciklusima bez stimulacije, ipak to nije nalaz koji se svaki dan radi. inace, slazem se sa mali mimi za fsh - kada on jednom pocne da seta, tj. da raste, oscilacije su ogromne, bukvalno iz ciklusa u ciklus...jedino sta moze da se uradi, jeste cekati dobitni ciklus, i pravu JC, nista drugo ne pomaze...

mare41
18.05.2010., 19:08
hanumica:heart:
i baš zato se kaže da je bolja opcija veći fsh i mlađe godine nego obratno, ima se vremena za čekati dobar ciklus.

crvenkapica77
19.05.2010., 16:46
a cudno da tako varira.....
zvat cu ja vinogradsku i pitat jel moze se vaditi pod stimulacijom....ako moze ....izvadim dok sam u zg na folikulometriji za ivf...

philipa
26.05.2010., 11:58
mora biti serum...ali to je vrlo jednostavno dobiti u bilo kojem labosu, u bilo kojoj bolnici...jedina prepreka je u ljudskom faktoru...(mi to vama ne možemo napraviti!?!...i mž je bila na 2 mjesta dok nije dogovorila pravljenje seruma)...

Evo sitne informacije za Osječane....serum vade u bivšoj Drapšinovoj (HZZJZ).Dakle serum+transport u bilo koju bolnicu u Zg= 30 kn!!!

crvenkapica77
27.05.2010., 11:48
evo ja zvala vinogradsku zbog AMH iiii samo mi je tlak skocio......kazem ja lijepo zeni dali mogu vaditi amh dok sam pod simulacijom , jer sam tada u zg a inace sam iz dalmacije , veli ona da ne i da ne mogu ici na stimulaciju i ivf ako ne napravim amh....to prvo- pa onda stimulacija.....velim ja njoj ja sam vec u postupku dr. zna za visok fsh....a ona ce opet da ne mogu na stimulaciju....ajme meni....aj dobro ja vjerujem dr. mpo....
.ali mi je to sve skupa jako diglo zivce.....od 2007 ja imam visok fsh i da meni nitko nikad nije rekao " eto malo vam je visok fsh trebali bi napraviti amh " ma nikad nitko a promjenila sam toliko dr. i svi su vidjeli hormone....sve sam saznala na ovome forumu....hvala bogu da ga ima....
a tek da mi je netko gledao antralne folikule....ma ni to......od 2007 ljudi moji .....

Mali Mimi
27.05.2010., 13:12
Ne znam šta ti reći Crvenkapice, možda se nisu zabrinjavali radi godina ili im je jednostavno promaklo

crvenkapica77
27.05.2010., 18:29
da mozda nisu radi godina ali fsh je jako bitan hormon i cudno mi je to....ali sta je tu je....idemo dalje....zato cu ja na svoju ruku vaditi amh poslije ivf.....i pregledati ,zahtjevati pregled antralnih folikula..( dali se to moze vidjeti i na najobicnijem uzv ?)...da sam bar koliko toliko mirnija.....

Marnie
28.05.2010., 12:20
crvenkapica77, ma da i izvadiš AMH to će ti samo potvrditi ono što već znaš i s visokim FSH-om, a to se ne može mijenjati.
I ja sam vadila AMH na traženje dr.-a i nakon toga je sve ostalo isto. Dr. mi nije promijenio apsolutno ništa u mojim terapijama, već smo samo potvrdili što smo i znali da je slabija rezerva js, a to se ne može liječiti, na žalost :-(.
Zato se nemoj nervirati što ti dr. nije tražio vađenje AMH-a, jer i tako ćeš i dalje ići na IVF-ove i jedan od njih će biti dobitni :-).

crvenkapica77
28.05.2010., 12:47
mislila sam da visok fsh ne mora znaciti smanjenu rezervu js i nizak amh zar ne???? moze bas biti rezerva js ok i visok amh i ja cu biti mirnija....ali ako mi pokaze obratno e onda cu biti u bedu......onda sam stvarno koka bez puno jajasca ;(

vikki
28.05.2010., 13:05
Crvenkapice, nije preporučljivo AMH raditi dok si u stimulaciji i koji mjesec iza toga jer rezultat može biti lažan (tako su meni rekli u Vngrd). Marnie dobro kaže, sam AMH neće ti puno reći, moj je MPO-ovac samo na osnovi UZ pregleda i antralnih folikula dvije godine prije negoli sam radila AMH procijenio da je on nizak, tj. da mi je rezrva js pri kraju. Meni je drago da sam ga radila jer mi je potrvdio sumnju da s vlastitim stanicama više nema smisla ići u IVF (tome u prilog ide i četvrti spontani). Btw, FSH mi nikad nije bio visok, najviše 9, a najčešće je između 4 i 6, dok je AMH vrlo nizak: 3,9.
Tebi su prednost godine jer, bez obzira na visok FSH, lakše ćeš doći do dobre stanice nego netko tko ima preko 38 i dobar FSH i AMH (primjer rikikiki koja je imala vrlo visok FSH i nizak AMH, popriličan broj postupaka u relativno kratko vrijeme, no uspjeli su doći do dobitne stanice).

ina33
28.05.2010., 13:08
Visok FSH je moguć i "mehanički", ako sam dobro zapamtila - tj. ako je odstranjen dio jajnika. To, u kombinaciji s mlađim ženinim godinama, obično daje bolje prognoze od srednje visokog FSH-a, relativno visokih godina...

I tad, kod preuranjene menopauze (rikikiki) ili mehanički povećanog FSH-a (mislim da je to slučaj dodirko, ali nisam sigurna), problem je u količini stanica. Kod ovog drugog slučaja, mislim da je problem i količina i kvaliteta...

Marnie
28.05.2010., 13:09
ako želiš biti mirnija radi sebe napravi taj nalaz :-). Možda bi ti bilo dovoljno da ti neki MPO-ovac napravi pregled antralnih folikula, jer to je isto odličan pokazatelj, a to možeš napraviti i kod sebe u Dalmaciji. Čitala sam i da sam izgled jajnika ukazuje na smanjene zalihe, jer se jajnici počinju smanjivati.

Marnie
28.05.2010., 13:13
ali kako vikki kaže nemoj dok si pod stimulacijom.

vikki
28.05.2010., 13:24
Nijedan parametar zapravo nije jednoznačan. Broj mojih antralnih f. je pristojan s obzirom na godine, FSH odličan, no evo, iz tih antralnih se ne da ništa izvući, u postupku do stanica niti ne dođem, a u prirodnim ciklusima zatrudnim u prosjeku jednom godišnje, ali vrlo brzo dočekam spontani (nekvalitetne stanice koje daju nekvalitetan embrij). No, moj su problem godine + niski AMH, dok su kod tebe godine vrlo važan ohrabrujući faktor. Jedino što bih ti preporučila - ne znam kako reagiraš na stimulaciju, ali ako ne dobiješ veći broj js - onda češći postupci, prirodnjaci ili poluprirodnjaci, svakako ne gubiti vrijeme.

ina33
28.05.2010., 13:33
Vidiš, vikki, to mi je novi moment - da bude i dobar broj antralnih, ali nema reakcije u stimulaciji... Ja sam mislila da su antralni nekako... najčvršća stvar za koju se treba uhvatiti..

Onaj link od nable je zakon, crvenkapice, tisuću puta sam ga linkala, možda bi ga trebalo i ovdje gore zalinkati pod važno... naći ćeš ga googlanjem sprskog foruma "kutak za društvance", "nabla", "povišen FSH", ima super sažetak svega oko ovoga i zašto ništa nije tako jednoznačno, nego se gleda u suodnosu.

Marnie
28.05.2010., 13:42
Da, i ja sam bila uvjerena da je broj antralnih najbolji pokazatelj. Zbilja je svaki organizam jedinstven mehanizam.

vikki
28.05.2010., 15:04
Nemam ja antralnih nešto puno, ali dovoljno da je dr. mislio da će izvući iz mene 4-5 stanica u stimulaciji (prije dvije godine, nakon UZ-a 3. dc., znači, vidio je da ih ima). Pokazalo se da sam low-responder, jedna jedina stanica (jedan folikul). A na klomifenima dvije godine poslije još uvijek O.K. broj antralnih (pitala ga jel ima šta opet 3. dc. na početku psotupka, a on: ima, ima, bez brige), i čak dva folikula, no nema stanica.
Svaki je slučaj za sebe, mene je AMH zajedno sa zadnjim spontanim uvjerio da nemam više što očekivati od svojih stanica, iako mi dr.-i kažu da ne gledam to tako "konačno", no nemam osnove za misliti drukčije (a ni oni, valjda me tješe).

crvenkapica77
28.05.2010., 15:26
hvala hvala.....antralni folikuli se mogu vidjeti na svakom uzv iili na samo onim boljim uzv?
kako cu reagirati na stimulaciju to jos ne znam ...to cu vam javiti jer mi je prva jaca stimulacija ....mada i nije toliko jaka -20 menopura....

vedre
23.01.2011., 14:07
AMH se može napraviti i u Splitu poliklinika Analiza (u zgradi di je cito) ili u Dugopolju isto poliklinika analiza
nalaz sam čekala nekih 15-20 dana. a cijena 480,00 kn

Mali Mimi
24.01.2011., 16:52
vedre to je skupo, možete jeftinije proć ako vam dole izvade u labu krv i onda pošaljete poštom za Vinogradsku, mislim da je 280 kn njihova cijena

crvenkapica77
25.01.2011., 12:03
cure, dr. mi je rekao da je nesto nacuo da se sad AMH moze vaditi i u Splitu na krizinama .....pokusavam nekog dobit dole da mi to potvrde ,zvala sam nuklearnu na firulama da mi barem da broj, zena ne zna ni izgovorit to , nikad cula za to, isuse gdje ja zivim......pa jel znate koju pametnu -koji broj da nazovem da pitam?
jel zna netko broj gdje se vade hormoni na krizinama ( jer mi je muz tamo vadio hormone ) pa da njih nazovem....hvala....

vedre
25.01.2011., 13:56
fala Mali Mimi na informaciji.mene je dr.P poslao kod njih i ja sam to odma napravila.nisam ni znala za cijenu ni ništa drugo.izašla sam od njega i odmah u analizu i kolpalo me kad mi je naplatila 480kn,ali nema veze.dobro je da i druge cure znaju da ima i drugih mogućnosti.

bracka
16.02.2011., 22:31
danas sam vadila anti mullerov hormon u splitu na firulama u centralnom laboratoriju. nalazi su gotovi sutra. za 0 kn.
kad sam došla na nuklearnu sa uputnicom gdje piše anti muller hormon sestre su mi se smijale i rekle da taj hormon ne postoji.

sweety
17.02.2011., 09:33
danas sam vadila anti mullerov hormon u splitu na firulama u centralnom laboratoriju. nalazi su gotovi sutra. za 0 kn.
kad sam došla na nuklearnu sa uputnicom gdje piše anti muller hormon sestre su mi se smijale i rekle da taj hormon ne postoji.
Klasika :lol:

mare41
17.02.2011., 09:51
Znači, Split i Vuk Vrhovec rade AMH na uputnicu? Treba onda provjeriti zašto Vinogradska ne radi. bracka, molim te javi kad dobiješ nalaz da vidimo da li svi imaju iste referentne vrijednosti i pod kojim indikacijama ga traže?

mare41
17.02.2011., 10:18
Službeni odgovor je da AMH nije pretraga koju prizna HZZO, a VV i Split imaju neke druge izvore financiranja.

crvenkapica77
17.02.2011., 10:45
danas sam vadila anti mullerov hormon u splitu na firulama u centralnom laboratoriju. nalazi su gotovi sutra. za 0 kn.
kad sam došla na nuklearnu sa uputnicom gdje piše anti muller hormon sestre su mi se smijale i rekle da taj hormon ne postoji.
stvarno rade ?? na firulama?
ja vec imam uputnicu gin. mi dala kad nismo ni bile sigurne dali se radi na njoj pise ; Laboratorijska dijagnostika KLINICKI BILNICKI CENTAR SPLIT
jel moze proc ta uputnica ili da idem po drugu gdje pise nuklearna firule?? plizz pomoc mozda sutra moram ici
hvala

crvenkapica77
17.02.2011., 11:54
bracka jesu te one sa nuklearne poslale u centralni lab. iako na uputnici pise nuklearna primili su te ?

vedre
17.02.2011., 16:54
crvenkapica77 molim te javi mi kad saznaš šta točno triba pisat na uputnici za amh.jeli se to može izvadit svaki dan i u koje vrime.

crvenkapica77
17.02.2011., 19:12
nigdje bracke :(
ja sam vec uzela uputnicu na kojoj pise nuklearna medicina KBC Split i valjda me nece vratit, mada imam jos jednu uputnicu na kojoj pise Laboratorijska dijagnostika KBC valjda ce nesto priznat ...mislim da cu u ponedeljak ici pa javim sve

crvenkapica77
21.02.2011., 18:02
crvenkapica77 molim te javi mi kad saznaš šta točno triba pisat na uputnici za amh.jeli se to može izvadit svaki dan i u koje vrime.

evo draga svjeze vijesti :)
AMH sam i ja izvadila jutros...0 kn...na firulama laboratorijska dijagnostika, guzva je jer tu svi vade krv ( bilo bi logicnije da je na nuklearnoj a oni tamo pojma nemaju da se u istoj bolnici to radi :roll:
vec mi vele zao nam je morat cete u ZG ici, mi to ne radimo )
nalaz je gotov za 10-15dana mozda i duze tako kazu , ne znam kako je bracka dobila za dan ?.......od 8h -10h se vadi krv.......i na uputnici mi je pisalo Laboratorijska dijagnostika KBC split a imala sam i drugu na kojoj pise nuklearna mislim da bi i nju priznali, nju sam pokazala kad sam pitala a predala sam ovu drugu .
sad je pitanje kakvi ce nalazi biti jer su tek poceli raditi s tim :roll:

laky
22.02.2011., 08:17
koliko se treba unaprijed naručiti za AMH u Vinogradskoj ili se samo dođe s uputnicom?

mare41
22.02.2011., 08:21
U Vinogradskoj AMH ne ide na uputnicu, plaća se oko 270 kn i ne mora se naručiti (i nije ovisan o danu ciklusa).

Ona koja nije pisala
22.02.2011., 17:44
U Vinogradskoj AMH ne ide na uputnicu, plaća se oko 270 kn i ne mora se naručiti (i nije ovisan o danu ciklusa).

A rezultati budu krajem mjeseca jer skupljaju pa je bolje ici u drugoj polovici mjeseca. Barem je meni tako bilo negdje prosle godine u rujnu. Mozda se sad promijenilo nesto jer vise cura radi AMH.

*Nelly*
22.02.2011., 20:10
meni je bil gotov nalaz AMH-a za cca 8 dana jer nas je bilo više , mislim i da je požurilo stvar kaj je jednoj curi nalaz bio hitan... a da veliš da ti je hitno :o

AuroraBlu
23.02.2011., 10:23
Meni je nalaz upravo jučer bio gotov, nakon 13 dana, dakle 22.2. - nije baš kraj mjeseca.

mare41
23.02.2011., 10:46
Nelly, koliki je AMH?

*Nelly*
24.02.2011., 00:46
samo 2.5 , sad držim fige da u petak dobim zeleno svijetlo od doca za hormone i da dođe uopće do punkcije

vedre
24.02.2011., 16:23
*nelly* za utjehu moj amh je još jadniji od tvog 1,4.
ipak sam ovaj misec reagirala ali nažalost nije došlo do trudnoće.ima nade,samo hrabro

*Nelly*
24.02.2011., 17:22
što nam ostaje nego nada draga vedre :) koje hormone su ti dali kao stimulaciju ?

crvenkapica77
24.02.2011., 19:25
joooooj meni danas kazu da nalaz AMH nece biti gotov za mjesec dana a mozda ni tada :-o

vedre
26.02.2011., 11:59
*Nelly* ja sam ti bila na femariod 2.-6.dc po 4dnevno.dobila 3 js,a jedna se oplodila8-st embrij.i nije nam uspilo.jučer sam bila kod dr.P u cito na razgovoru jer sam već dobila pa sam se ponadala da ću možda već ovaj mjesec ić u novi postupak.rekao je da je rano za novi postupak.dao mi je da koristim yasmin ili bilo koje druge kontracepcijske jer kao one čuvaju te rezerve js.pa da mu se javim za 1mj pa bi krenili opet sa femarom i eventualno ako bude trebao koji menopur.iskreno nisam ga ni razumila kada popijem pilule kada tj.koji dan trebam uzet femaru??
kakvi su tvoji postupci???šta ti je dr jučer rekao???

ici
26.02.2011., 15:15
kao što sam već pisala na drugoj temi AMH mi je 12.09 FSH LH i prolaktin su uredni isto tako i odnos FSH i LH,antralnih folikula dr je napisao da ima dosta zaliha a opet je AMH je ipak naspram svega nizak a opet i ne baš puno zbunjena sam,po reakciji mi dr kaže da sam low respondre za moje 31 god,ništa mi nije jasno sve je dobro a opet i nije!

crvenkapica77
26.02.2011., 18:12
cure,
postoji li itko da ima visok FSH
i smanjen broj AF a da AMH nije los ??
ja ne znam sto ocekivam od svog nalaza :roll:

*Nelly*
26.02.2011., 19:00
*Nelly* ja sam ti bila na femariod 2.-6.dc po 4dnevno.dobila 3 js,a jedna se oplodila8-st embrij.i nije nam uspilo.jučer sam bila kod dr.P u cito na razgovoru jer sam već dobila pa sam se ponadala da ću možda već ovaj mjesec ić u novi postupak.rekao je da je rano za novi postupak.dao mi je da koristim yasmin ili bilo koje druge kontracepcijske jer kao one čuvaju te rezerve js.pa da mu se javim za 1mj pa bi krenili opet sa femarom i eventualno ako bude trebao koji menopur.iskreno nisam ga ni razumila kada popijem pilule kada tj.koji dan trebam uzet femaru??
kakvi su tvoji postupci???šta ti je dr jučer rekao???

Prestat sa kontracepcijom, jos 2x moram dobit Brevactid (1x tj) onda odmenstruirat pa prije slijedeće doć k njemu. Onda bi valjda trebala početi sa Merionalima.

*Nelly*
26.02.2011., 19:04
A, prošli put je stimulacija bila prekinuta jer nisam dobro reagirala + kaj sam imala manjka "masti" ,sad ju pokušavam dobit :-)

vedre
28.02.2011., 16:57
Raspon AMH i njegovo znacenje izrazeno u razlicitim jedinicama

AMH izrazen u ng/ml:
<0.3 = nisko
0.3-0.7 = granicno
0.7-3.5 = normalno
3.5-5.0 = granicno (za PCOS)
>5.0 = visoko (PCOS ili tumor granuloza celija)


AMH izrazen u pmol/L:
0.0-2.2 = vrlo nisko
2.2-15.7 = nisko (nizak fertilitet)
15.7-28.6 = zadovoljavajuce
28.6-48.5 = optimalno

spodoba
28.02.2011., 22:54
dakle od granicnog (0.5) prije tri mjeseca sam usla u normalu..(0.8) :heart:

Sela
01.03.2011., 09:23
Raspon AMH i njegovo znacenje izrazeno u razlicitim jedinicama

AMH izrazen u ng/ml:
<0.3 = nisko
0.3-0.7 = granicno
0.7-3.5 = normalno
3.5-5.0 = granicno (za PCOS)
>5.0 = visoko (PCOS ili tumor granuloza celija)


AMH izrazen u pmol/L:
0.0-2.2 = vrlo nisko
2.2-15.7 = nisko (nizak fertilitet)
15.7-28.6 = zadovoljavajuce
28.6-48.5 = optimalno

Ako je ova tablica mjerodavna,ja sam u shocku!Moj AMH u ng/ml izmjeren u Ceskoj je 0,54 sto znaci da je granican????!!!!
A odredjeni autoritet iz klinike CITO mi odgovorio da sa takvim AMH mogu naravno samo u donacije..Vjerovatno je uzeo u obz i moje godine
(preko 40)..Ali ja sam mislila da je sa mnom stanje puno gore.Ovako mi zvuci iznenadjujuce.

glacova
01.03.2011., 09:38
Sela ja mjerila isto u PFC! Po tome spadam u normalno! (1,06)
Vedre od kuda ti te tablice?
U PFC su rekli da je to loše,a opet "jedan drugi određeni autoritet" je rekao da su mi rezultati sasvim zadovoljavajući imajući u vidu moje godine! Svejedno je preporučio donaciju js.

taca70
01.03.2011., 09:42
Sela, to bi trebalo biti oko 3,8 pmol/L sto i nije totalno alarmantno ali godine su sigurno ogranicavajuci faktor. Znas li kako stojis s AF?

AuroraBlu
01.03.2011., 10:02
Taco, s kojim brojem se ono množi rezultat u ng/ml da bi se dobio u pmol/L ?

Sela
01.03.2011., 10:13
Taco,sa antralcima vrlo slabo,jedina rijec koju sam cula od dr je bilo-oskudno.

mare41
01.03.2011., 10:22
Taco, s kojim brojem se ono množi rezultat u ng/ml da bi se dobio u pmol/L ?
7

mare41
01.03.2011., 10:32
Ovdje je tablica-na 1. stranici i pretvaranje u ng/mlhttp://forum.roda.hr/threads/60001-AMH-godine-i-postupci

vedre
02.03.2011., 10:50
Sela ja mjerila isto u PFC! Po tome spadam u normalno! (1,06)
Vedre od kuda ti te tablice?
U PFC su rekli da je to loše,a opet "jedan drugi određeni autoritet" je rekao da su mi rezultati sasvim zadovoljavajući imajući u vidu moje godine! Svejedno je preporučio donaciju js.
skinila sam je sa neta.di god sam gledala bili su isti pokazatelji

vedre
02.03.2011., 11:36
Pretvaranje AMH iz ng/ml u pmol/l i obratno:


ng/ml x 7.14 = pmol/l

pmol/l = ng/ml x 0.14

vedre
02.03.2011., 11:45
Kopiram sa jednog foruma:

imajte na umu da je AMH još uvijek u fazi dokazivanja svoje kliničke vrijednosti i nalaz (bez obzira u kojem je slučaju radjen) valja tumačiti oprezno i ne uzimati zdravo za gotovo.
dr. sc Erden Radončić

Mojca
02.03.2011., 18:50
Ja sam bila na konzulatacijama kod 3 različita lječnika koja su na tri načina komentirala moje nalaze AMH 4,5 pmol/l, FSH 12,95:
-u rujnu je dr. R. je rekao da AMH nije toliki problem, da je FSH veća prijetnja,
-u studenom je dr. Š. je rekao da AMH ukazije na smanjenu ovarijsku rezervu i da očekuje low respond i preporučije kratki protokol,
-u prosincu sam dr. V. u MB pitala što sa smanjenim AHM, pogledao me čudu i rekao da moj AMH nije nizak, da je nizak AMH ispod 1. Preporučuje dugi protokol.
Pa sad ti budi pametan! :roll:

vedre
02.03.2011., 19:30
Ja sam bila na konzulatacijama kod 3 različita lječnika koja su na tri načina komentirala moje nalaze AMH 4,5 pmol/l, FSH 12,95:
-u rujnu je dr. R. je rekao da AMH nije toliki problem, da je FSH veća prijetnja,
-u studenom je dr. Š. je rekao da AMH ukazije na smanjenu ovarijsku rezervu i da očekuje low respond i preporučije kratki protokol,
-u prosincu sam dr. V. u MB pitala što sa smanjenim AHM, pogledao me čudu i rekao da moj AMH nije nizak, da je nizak AMH ispod 1. Preporučuje dugi protokol.
Pa sad ti budi pametan! :roll:
o draga Mojca sviđa mi se ovaj treći odgovor:)

ici
03.03.2011., 11:59
Buni ne to šta kad preračunam iz pmol/L u ng/ml ispada da su vrijednosti mog AMH u ng/ml u normali a ovamo da je smanjena vrijednost!!! E sad budi pametan!!!!!

spodoba
03.03.2011., 15:25
cure, ne znam sto se desava...ali moj amh opet porastao :-D :-o
dakle s 0.5 na 0.8, sad je 0.9..dakle jos 0.1 pa sam u normi..
istina da koristim dhea7keto, ali to sam koristila i prije no sto sam dobila rezultat 0.5..u zadnja tri mjeseca koristim taj coencym Q10 i dodatno proteine...ne znam da li da se uopce veselim...IVF ce biti u travnju.

vedre
03.03.2011., 19:54
cure, ne znam sto se desava...ali moj amh opet porastao :-D :-o
dakle s 0.5 na 0.8, sad je 0.9..dakle jos 0.1 pa sam u normi..
istina da koristim dhea7keto, ali to sam koristila i prije no sto sam dobila rezultat 0.5..u zadnja tri mjeseca koristim taj coencym Q10 i dodatno proteine...ne znam da li da se uopce veselim...IVF ce biti u travnju.
ajoj...to je tako dobra vijest.jesi li radila amh na istom mjestu?kažeš da si dhea7keto koristila i prije razultata 0.5.pa možda triba više vrimena da se tijelo navikne na njega i da počme djelovati.
koliko su te tablete i koliko si ih dnevno pila.ajde napiši šta sve piješ i koje su marke,pa možda meni ili nekom može pomoć. joj superiška:)
nego šta ćeš nego se veselit.bolje je i bilo kakvo povećanje.
čitala sma da amh zna ponekad bit veći ili manji ali u malim pokazateljima.

spodoba
03.03.2011., 20:07
ajoj...to je tako dobra vijest.jesi li radila amh na istom mjestu?kažeš da si dhea7keto koristila i prije razultata 0.5.pa možda triba više vrimena da se tijelo navikne na njega i da počme djelovati.
koliko su te tablete i koliko si ih dnevno pila.ajde napiši šta sve piješ i koje su marke,pa možda meni ili nekom može pomoć. joj superiška:)
nego šta ćeš nego se veselit.bolje je i bilo kakvo povećanje.
čitala sma da amh zna ponekad bit veći ili manji ali u malim pokazateljima.

koristim ovaj dhea [/URL]i to 3x25mg. vrijednost dhea s tim uzimanjem mi je 295 (ref. 60,9 - 337 μg/dl). prije vise od pola godine kad ga nisam uzimala je bio oko 140-150..tu negdje, dakle malo

sve brijem da je ovo povecanje zbog uzimanja coencyma Q10 (100mg dnevno) i dodatno uzimanje proteina 20-30g dnevno, a aminokiseline su navodno dobre za aktiviranje jajnika..
ne bi na to dosla da mi prosli tjedan na dogovoru za IVF moj mpo-vac nije preporucio uzimanje L-arginina barem tri tjedna pred IVF za aktiviranje jajnika..i to 16g. tako brijem da i ove aminokiseline koje sam do sad uzimala imaju svoj udio. :-)

inace, radila sam amh u istom laboratoriju, prva dva puta pred ovulaciju, treci put nakon..
coenzym Q10 - http://www.vitamarket.net/en/co-q10-114/coq10-100-mg-120-sofgels-665.html (http://www.vitamarket.net/de/dhea-7-keto-105/puritan-s-pride-dhea-25-mg-250-tabletten-676.html)
dhea7keto - [URL]http://www.vitamarket.net/en/dhea-7-keto-105/puritan-s-pride-dhea-25-mg-250-tablets-676.html
proteini - uzimala sam neke organic u trgovini..ali po meni je bitno da nisu s umjetnim sladilima..dakle bez nekog okusa, onda su obicno bez dodataka sladila.
ubacujem i L-arginin po preporuci gyn-a..to sam narucila preko apoteke, ali imas dosta u netu..radije ga onda naruciti u formi praska da bi dosla na 16g, kapsule su nisko dozirane..max. 2,5g.
uffff, ne smijem previse letjeti :zaljubljen:
sretno cure..

taca70
03.03.2011., 21:47
Spodoba, a zasto si isla 3x raditi AMH?

spodoba
03.03.2011., 23:07
Spodoba, a zasto si isla 3x raditi AMH?

pedantan lijecnik je to htio..da se mene pitalo, najradije ne bi vise zeljela znati niti amh niti fsh (ovaj zadnji nije los) :lol:
neke parametre (izmedju ostalog i amh i lupus antitijela) je ponovio..za amh me posebno iznenadio.

taca70
04.03.2011., 10:02
Moram priznati da taj tvoj MPO lijecnik ima vrlo neobican pristup. Cini se kao da radi neke eksperimente na tebi.... Ne vidim cemu toliko ispitivanje kad sve moze biti puno jednostavnije.

spodoba
04.03.2011., 10:53
Moram priznati da taj tvoj MPO lijecnik ima vrlo neobican pristup. Cini se kao da radi neke eksperimente na tebi.... Ne vidim cemu toliko ispitivanje kad sve moze biti puno jednostavnije.

pa valjda smo me nece pausalno otpiliti.. :-)
cak i za samu stimulaciju. najavio mi je da cemo poceti sa down regulacijom, od 3.dc gonali 300 vjerovatno tjedan dana i onda cemo vidjeti, da li ce uvesti menopaure ili..ili.. valjda od toga kako se razvija situacija.
meni se osobno svidja taj nacin na koji ne gledam da je eksperimentalan..

spodoba
04.03.2011., 10:58
meni se osobno svidja taj nacin na koji ne gledam da je eksperimentalan..vec individualan.
obzirom na endometriozu, imunologiju, mutacije..i ostale peripetije, draze mi je da sve cekira tri puta ako treba nego da me pausalno otpili kao mpo-vac prije..od kog sam otisla jer ovo navedeno ga nije uopce zanimalo..odradjivao je po shemi F...tako nekako..jest da je to neobicno u vremenima kad svi stede i radije se odricu kakvih analiza zbog novca..

bracka
05.03.2011., 22:20
Bok

malo sam se izgubila po forumima. Nova sam u ovome. Vidim da ste se snašle. :-)
Uputnicu mi je dala ginekologinja na firulama dr.Šunj. Neznam što je pisalo na njoj. Kad sam išla vadit krv, rekli su mi sutra dan da će biti nalaz, al evo još nije gotov. Javim vam koji su rezultati.

Iako sam totalno skeptična prema svemu na firulama. Niti vjerujem nalazima ni doktorima. Već sam izgubila strpljenje, a tek sam počela.

crvenkapica77
06.03.2011., 11:21
ja ne znam zasto toliku prednost imaju pacijenti dr. Šunj jer jos na ljeto se moglo vadit AMH ako si pacijent dr.
sad hdB mogu svi, mada su i mene pitali sada jesam li pacijent dr. Š. , zasto razdvajaju ?
ugl. ja kontam ovako , krv se vadi u centralnom labosu gdje su svi nalazi gotovi sutradan , pa zato kazu da ce biti sutra gotovo ,a nisu ni pogledali da je to pretraga na AMH , tek kad vide onda vele eeeeee trajat ce to,
bracka ti su puno prije mene vadila AMH i jos ti nije gotov ?
kad ce tek meni biti, dobro su mi onda rekli mjesec dana mozda i duze ...sutra je tek 2 tj.:roll:

crvenkapica77
06.03.2011., 11:26
aaaa bracka vidim 16.2 si vadila , jos malo pa mjesec dana , meni nece ni stici do postupka :roll:
plizzz javi mi pp kad ti dođe

bracka
06.03.2011., 21:21
to traje zato što moraju skupiti više uzoraka da bi napravili taj test.
na šalteru su mi dali br telefona da nazovem i da pitam jeli gotov nalaz.jer mi se neda ić svaki dan tamo. br je 556-577.

crvenkapica77
17.03.2011., 10:15
cure evo stigao i moj nalaz
kad sam otvorila pise samo ovako 1,33 ng/ml
to je sve ....sokirala sam se malim brojem onda sam nasla ovo sto je vedre stavila

AMH izrazen u ng/ml:
<0.3 = nisko
0.3-0.7 = granicno
0.7-3.5 = normalno
3.5-5.0 = granicno (za PCOS)
>5.0 = visoko

i sta mislite jel nalaz dobar , po ovome je u normali

vedre
17.03.2011., 10:50
ej draga.evo sve čekam tebe i bracku da se javite sa nalazima i da vidimo koliko to traje u st.no sikiriki draga moja;baš ti je u normali.drago mi je zbog tebe;jedna briga manje :).ja bi volila da ga nikad nisam napravila jer me je baš to totalno uzdrmalo.
kako si inače.pripremaš li se psihički za postupak:)

vedre
17.03.2011., 10:51
a di je bracka za nalazima??

crvenkapica77
17.03.2011., 11:09
draga vedre hvala ti sto me tjesis :)
meni opet ta brojka 1.33 cini se mala - iako je to u ng/ml
a sta sam mogla i ocekivat sa visokim fsh i malim br. AF
sta je tu je.....25 dana je proslo od vađenja AMH u St. a rekli mi da ce trajat puuuuuuno duze, jedna cura mi je pisala da je ona cekala vise od 2mj pa sam se zabrinula bila

sto se blizi 4mj ja sve nervoznija , eto,postoji onaj strah od neuspjeha

vedre
17.03.2011., 11:27
šuti dobro je.i više nego dobro.nemoj me zahebavat.odlično je:).
iskreno i ja sam se mislila za tebe zbog fsh i antralnih,ali vidiš da stvarno nema nikakvog pravila.nalaz ti je super i molin te nebrini.da ti je pokazatelj u pmol,e onda bi se mogla mislit,ali iako ni tu nema pravila.
lipo ćeš ti reagirat sad u 4mj i sve će bit uredu:)

crvenkapica77
17.03.2011., 12:14
a kad ga mnozim x 7 i pretvaram u pmol ispada oko 9 i spada u nizak fertilitet ??
kako sad to

bracka
18.03.2011., 20:55
evo konačno sam došla do nalaza.rezultat 12.13
pomozite. šta ovo znači???

-imam policistične jajnike
-3 bakterije kojih se nikako nemogu rješit
-štitnjača -hipotiroza
-m.m. azoospermia

nismo još bili u postupku

Ima li itko pozitivna iskustva iz kbc Split???

crvenkapica77
21.03.2011., 14:58
12,13 ng/ml ili ? sta pise ?
za kbc Split ti ne znam , pitaj na potpomognuta Split
za stitnjacu pijes tablete i mozes u postupak,
koje to bakterije da se ne mozes rijesit ?
azoospermia ...za to postoji TESA postupak ,dali to rade u kbc ?

ja nemam iskusta ni sa cim od ovoga , postavi pitanja na temu TSH, na temu azoospermia,, bakterije (koje?),
na sve postoje teme , cure ce ti dati odgovore , dosta toga ces saznat i bit ces smirena....sretno

crvenkapica77
21.03.2011., 15:00
a vjerojatno ti je AMH visok zbog PCOS

bracka
21.03.2011., 18:46
hvala na pomoći. puno toga ima na forumu. teško je pohvatati sve.
pijem tablete za štitnjaču.

rezultat mi je amh 12.13 ng/ml.

10 mj trihomonas
11 mj ureaplazma
12 mj ureaplazma
1 mj šerihija

m.m. nema ni jednu bakteriju

crvenkapica77
22.03.2011., 11:54
ne znam smijem li ovdje dalje pisat ali, moj savjet sex sa zastitom, da ne bi muz dobio koju bakteriju, ja sam imala e.coli , ali u mokraci , izlijecena je jednom turom antibiotika, ureaplazmu imala davno lijecili se i ja i muz ,mora se,jednom turom tableta, i nikad vise nisam je imala, ,ovo prvo nikad cula...
ne znam dokle si sad dosla, ali prvo se rijesi svih bakterija ,nadam se da ces uspjet samo budi uporna,
pisi nam na potpomognuta Split

crvenkapica77
23.03.2011., 19:48
samo da napisem da mi je Dr .R. odgovorio ( a davno sam mu pisala , prije pitanja svog dr.)da mi je nalaz AMH jako, jako nizak , hm,
sta da ja sad mislim , da on pojma nema ?
ma briga me , ja u postupak idem :)

Mury
23.03.2011., 21:40
Crvenkapice, pa ne mogu vjerovati da je baš jako, jako nizak :-(. Onda sam i ja tu negdi, a mlađa od tebe 4 godine - ajme majko moja, eto meni menopauze pred vratima:cry:. Na pregledu kod dr. Poljaka (12.02.2011.) mi vidio na desnom jajniku 10-ak antralnih folikula, a na lijevom samo jedan AF i jedan vodeći. Cure pomagajte, jel to alarmantno? Koliko je uopće normalan broj AF??? Crvenkapice, kakvo je kod tebe brojčano stanje AF??? I dr. P. mi potvrdio da nemam puno vremena, ali ne može sa sigurnošću reći koliko mi je još vremena ostalo :-(. Taman sam se pomirula sa svojim AMH, kad sad opet briga!!!

spodoba
23.03.2011., 22:10
draga vedre hvala ti sto me tjesis :)
meni opet ta brojka 1.33 cini se mala - iako je to u ng/ml
a sta sam mogla i ocekivat sa visokim fsh i malim br. AF
sta je tu je.....25 dana je proslo od vađenja AMH u St. a rekli mi da ce trajat puuuuuuno duze, jedna cura mi je pisala da je ona cekala vise od 2mj pa sam se zabrinula bila

sto se blizi 4mj ja sve nervoznija , eto,postoji onaj strah od neuspjeha

pa po tabelama je normalan, ali na nizoj granici...ili?

crvenkapica77
23.03.2011., 22:57
dobro malo sam se zanijela, napisao je da je nizak a ne jako nizak, a meni to isti vrag :roll:
ne znam koliko imam AF ali imam malo ....ma necu o tom da razmisljam vise,ima da budem ovaj put trudna :yes:
Mury imas vise vremena od mene :lol:

Mury
24.03.2011., 07:25
Uh, dobro je da nije jako nizak! Ma crvenkapice, ti ćeš u 4 mjesecu ostati trudna, ja u 5-om mjesecu i amen - nema tu više brige:mrgreen:! Boli nas briga i za antralne, i za AMH kad ćemo na godinu u ovo doba imat svoje bebače u rukama:-)

mia74
24.03.2011., 07:33
Mury,ne brini za antralne folikule.
Ja sam ih u dobitnom postupku imala svega 5-6,pa me vidi sada.u 19.tjednu trudnoće..
Ne opterećujte se brojkama!
Sretno Mury i Crvenkapice77!

modesty4
09.05.2011., 20:53
Malo podižem temu!
Može li mi netko odgovoriti da li se poštom može poslati uzorak krvi laboratoriju za odrađivanje ove pretrage i može li to imati ikakav utjecaj (sam transport) na rezultat pretrage.
Naime, na stranicama KBC Sestara milosrdnica našla sam da se uzorci mogu poslati i poštom!

mare41
09.05.2011., 21:14
Modesty, evo odgovora (strana 2):

najjednostavnije je izvaditi krv u svom gradu i napraviti serum od nje... serum hpexpresom poslati u Vinogradsku (uz napomenu da stigne slijedeći dan do 10 sati) i uplatiti im obavezno preko poštanske uputnice (da odmah dobiju novce, 264,35kn) a potvrdu o uplati ubaciti u kovertu s krvi....
ovo je mž radila prije 15ak dana i stvar šljaka...čak su joj nalaz poslali na mail i kući original...
prije ove akcije najbolje nazvati Vinogradsku! 01/3787 163...

modesty4
09.05.2011., 21:39
mare41 zakon si! Hvala, sutra ih zovem!

sweety
04.09.2011., 12:41
sEvo da nastavim pisat ovdje.... Stvarno smo malo raštrkali na 3 teme, ali ono što pišem, najviše pripada ovdje.

Dakle, moj nalaz AMH od nekidan, koji iznosi 1.0 pmol/L, je točan.
Bila sam jutros na folikulometriji, i strahota.
Imam sve skupa 2 folikula, još uvjek su "antralni", vidjećemo sutra koji od njih bude postati vodeći.
I još postoji jedan ne sukladno velik za dc, pa kaže doc. da je to vjerojatno cista. Budemo i to sutra ustvrdili.

Tako da AMH nalaz nema smisla ponavljat, jer je nalaz sukladan stanju jajnika.
Budem ponovila ostale hormone u slijedećem ciklusu.

Kad se ovo sve posušilo, nemam pojma...?
Našla sam jedan podatak od prije pola godine gdje stoji AFC 4-5, pa sad vjerujem da to znači "Antral Folicle Count" ili nešto sl.
Samo mi nije jasno zašt tad dr. nije obratio pažnju na to.
FSH mi je prije godinu dana bio 10.
Menge su mi relativno uredne, na 27 dana... Znalo je odstupat od 20-32 dana, u extremima...
Tako da kako čitam, po simptomima, ne spadam u "predmenopauzu".
Ali su jajnici očito suhi.
Godina 35.

Ima netko ideju kome da se javim da se to istraži? Uzrok ovoj jajčanoj pustoši?
Endokrinologu? Nekom posebnom MPO-ovcu....?
Na žalost trenutno nemam novca za Lučija, inače bi već otišla...

sweety
04.09.2011., 12:59
AMH je stabilniji i, ako oscilira, oscilira skoro minimalno. Bitno je samo da se prati da ne opada rapidno. U mnogim tekstovima se može pronaći info da je on stabilan i da vrednost ne zavisi od dana ciklusa. Međutim, iskustva ipak govore da kod nekih žena sa smanjenom rezervom AMH pred kraj ciklusa može biti u rangu granicnih vrednosti a da 3. dana ciklusa pokaze znatniji pad i upadne u onaj „low range”. Stoga je najmerodavnije analizirati ga kad se vadi i fsh.


Našla sam ovo na jednoj stranici.
E sad, moj nalaz AMH jest slučajno vađen na 3dc, kad su po ovim navodima najniži parametri.
Ali na kraju mi je svejedno kad evidentno postoje samo 2 antralna folikula.
Nije mi jasno gdje su nestali.
U petom mj. mi je jedna stažistica radila folikulometriju i rekla je da antralaca "ima", 7-10.
A sad što je ona vidjela? To samo ona zna. Čudno da su "isparili" u 3mj koliko je prošlo...
Mislim čudno je da im se broj baš toliko mjenja iz mjeseca u mjesec.

*mare*
04.09.2011., 15:27
sweety gledam u ovaj tvoj post već 10ak min i razmišljam... ne želim te tješiti pustim pričama kako možda nije tako strašno, meni osobno takve priče sam dignu živac! ali! možda je stažistica doista vidla tih 7-10 kom af. ja osobno imam najčešće po 2-3 antralna ali onaj moj klomifen/menopur ciklus ih se pojavilo 6. milim da su bila 2 antralca ne bi mi ni 100 klomifena pomoglo da dobijem više..
jest da moj amh nije tako kriminalno nizak, velim ne želim pametovati samo nekak imam dojam da nije svaki ciklus ista priča.. sad je samo pitanje koliko smo u mogućnosti napikavati svaki mjesec čekajući baš onaj kad će se pojaviti više antralnih..

Mali Mimi
04.09.2011., 15:51
sweety koliko ja znam u svakom ciklusu se mjenja broja antralnih i možda je stvarno tada bilo 7 a sada 2, nije to toliko velikla razlika da se nije moglo dogoditi, za one sa manjim brojem antralnih bilo bi idealno kad bi se baš kako *mare* kaže moglo iz ciklusa u ciklus mjeriti i onda krenuti kad je situacija povoljnija, tako su nešto slično radili meni u Mb morala sam par mj. vaditi FSh jer se pokazalo da je on jako visok i onda smo išli sa stimulacijom kad je FSH pao na 8 i nešto. U biti tako bi to trebalo i raditi jer čemu stimulirati ženu u mj. kad ima 2 antralna folikula.

anddu
04.09.2011., 15:54
Da sweety, ne želim ni ja filozofirati jer o tome ne znam puno ali i ja mislim da je svaki ciklus priča za sebe pa da sukaldno tome nije čudno što ti je ranije bilo 7-10 antralaca, a sad ih je tako malo. Ali napominjem ne znam ništa o tome, meni nažalost antralce nije nitko gledao od svibnja 2010. kad je bio zadnji postupak kod dr. L. (a ni tad ne znam koliko ih je bilo, no tad sam imala najviše folikula, nžalost većinu praznih). A sad ih nitko ne kontolira, prva folikulometrija je tek od 7 do 9 dc.

Kaae
04.09.2011., 17:28
O antralcima ne znam nista (svoj broj cu saznati krajem mjeseca), a AMH se moze vaditi bilo kojeg dana u mjesecu, barem prema nasoj klinici. Moj prvi je vadjen usred ciklusa, na neki nasumicni dan, i to jos dok sam bila na antibebi. Drugi put je radjen 3DC i bio je 63% visi nego dva i pol mjeseca prije. Taj drugi put nisam, naravno, bila na antibebi. Znaci, da je onaj boldani dio tocan, kod mene bi bila cista suprotnost.

Na stranu s tim da mi ni 63-postotno povecanje ne pomaze. :lol:

mare41
04.09.2011., 18:16
sweety, ta promjena razine AMH kroz ciklus je očito toliko mala da je zanemariva pa se vadi bilo koji dan ciklusa, često ovo pejstam pa evo i sad: http://www.endolabor.kbsm.hr/AMH.htm
i još nešto vrlo zgodno: http://www.reproduction-online.org/content/131/1/1.full
i nigdje se (bar zasad) neće naći u literaturi da AMH korelira s kvalitetom jajnih stanica, samo s kvantitetom

spodoba
04.09.2011., 21:37
sweety koliko ja znam u svakom ciklusu se mjenja broja antralnih i možda je stvarno tada bilo 7 a sada 2, nije to toliko velikla razlika da se nije moglo dogoditi, za one sa manjim brojem antralnih bilo bi idealno kad bi se baš kako *mare* kaže moglo iz ciklusa u ciklus mjeriti i onda krenuti kad je situacija povoljnija, tako su nešto slično radili meni u Mb morala sam par mj. vaditi FSh jer se pokazalo da je on jako visok i onda smo išli sa stimulacijom kad je FSH pao na 8 i nešto. U biti tako bi to trebalo i raditi jer čemu stimulirati ženu u mj. kad ima 2 antralna folikula.

zato bi UZ pred pocetak stimulacije trebao biti obavezan. u MPO ordinaciji u zemlji dojclandskoj nemaju bas taj obicaj. ja sam npr. imala UZ na 2dc i situacija nije bas bila sjajna, tipa tri na desnom i 1-2 na lijevom. pitala sam doktora da li da uopce pocinjemo s postupkom, a on je rekao u stilu 'kud bi mi stigli kad bi po UZ odlucivali da ce netko u postupak'. ne da sam poludila :evil:...tada je punktirano 4JS. ovaj ciklus sam na 9dc imala oko 5-6 antralaca na jednoj strani, za drugu sam zaboravila pitati..nisam u postupku, ali bi to bio dobar mjesec da jesam.

Charlie
05.09.2011., 08:34
Cure otvorila sam novu temu za naš kružok - zamislila sam to kao tekuću temu gdje možemo izmjenjivati iskustva nakon što smo došli do dijagnoze niskog AMH - što sada dalje i kod koga.

Evo teme:
http://forum.roda.hr/threads/67687-Nizak-AMH-visok-FSH-smanjena-ovarijska-rezerva-iskustva-protokoli-rezultati...?p=1954989#post1954989