PDA

Pogledaj cijelu verziju : Crni plak na zubićimakinka
15.01.2010., 08:04
Prije otprilike 2 mjeseca mom se dvogodišnjem dječaku na vanjskoj i unutarnjoj plohi gornje lijeve trojke pojavio crni plak. Vrlo brzo crnilo se počelo širiti po plohama ostalih zubi tako da je danas u većoj ili manjoj mjeri prisutno na svim zubnim plohama osim na jedinicama i dvojkama (četvorke su najzahvaćenije).

U tih dva mjeseca smo u cilju suzbijanja promjena na zubima poduzeli slijedeće: promijenili zubnu pastu (umjesto Colgate sa 250 ppm fluora uzeli Elmex sa 500 ppm), zamijenili običnu četkicu električnom (koju baš nije prihvatio, pa se brzo vratili na običnu), promijenili prehrambene navike (spriječili stalno grickanje između obroka), povećali konzumaciju mlijeka i mliječnih proizvoda i počeli davati vit D kako bi se kalcij bolje apsorbirao, dudu varalicu sveli na minimum (oko pola sata dnevno kad ga uhvati kriza jer više ne spava danju), češće i temeljitije peremo zube (daleko je to od onog kako sebi očetkam zube , ali malac je jako tvrdoglav po tom pitanju :roll: ). Od njegovih 9 mjeseci starosti ne koristimo bočicu, noćnog hranjenja nema od 5,5 mjeseci, slatkog ne jede puno niti često (povremeno komadić čokolade). Na netu sam pronašla informacije o učinkovitosti Toot Mousse kreme pa sam ju naručila i čekam da dođe. Jučer smo bili kod zubara – kaže čovjek da nastanak plaka uzrokuje neka bakterija, da je razlog njene povećane koncentracije u ustima lužnati pH sline i da se tu ništa ne može učiniti. Kaže da djeca s tim plakom u pravilu imaju čvrste i zdrave zube, da je ovo samo estetski problem, da se pH u nekom trenutku može (ali i ne mora) normalizirati i proces se usporava /prestaje. Starijoj djeci to čisti nekim instrumentom, ovako maloj ne. Tooth Mousse kremu ne preporuča koristiti, već predlaže jednom tjedno Aminfluorid gel (koji se prema uputi ne bi smio koristiti za djecu mlađu od 6 godina :? ). Na moje pitanje može li se pH sline nekako korigirati prehranom, ponovio je da baš ništa ne možemo učiniti.

Evo, odužih ja. Zanima me ima li tko ovakvo iskustvo i što ste poduzeli? Ako netko ima neku ideju što bismo još mogli učiniti, bit ću zahvalna ako je iznese. Ima li tko kakva saznanja o prehrambenim namirnicama koje snižavaju ili povećavaju pH sline? Ne mogu se pomiriti s tim da se baš nšta ne može učiniti.

sandam
15.01.2010., 12:19
ja ti mogu reci da je to moj brat imao kao dijete. zubari/ce su takodjer tada roditeljima rekle da se nista ne moze napraviti. negdje krajem osnovne skole mu je to nestalo.

Goga25
15.01.2010., 12:59
Moja Ema to ima od svoje 2. godine. Mi to vrlo lako riješavamo poliranjem zubića kod naše obiteljske zubarke. Ništa ne boli, samo malo škaklja. U biti se sve radi vodom i onim instrumentom s kuglicom koja se vrti i poslije malo četkicom.
Emi je to fora jer uvijek nešto dobije kod zubara i sestra joj cijelo vrijeme drži ogledalo pred njom da vidi kaj joj zubarka radi.

Idemo otprilike svaka 2-3 mj. Sad smo baš bili prošli tjedan, s tim da nismo bili malo duže vrijeme jer je Ema bila bolesna, pa se pojavila ona svinjska gripa pa se nismo htjeli povlačiti po domovima zdravlja.

Aminofluorid gel se stvarno ne preporuča do navršene 6. godine, a ni paste s puno fluora. Ema pere zube večinom samo navečer prije spavanja i to joj ih ja isčetkam običnom četkicom, i nekad ujutro kad sama hoće. Ne forsam. Isto nema bočicu već duuugo, ne jede puno slatkog, ne voli bombone, za lizalicu ni ne zna.

E da, isto joj zna biti najgore na dvojkama, trojkama i četvorkama, i posebno iznutra.

rinama
15.01.2010., 13:47
Ima moj stariji isti slučaj, isto od cca 2.godine, a rješavamo to kao i kod Goge, zubar povremeno ispolira zubeke.

kinka
15.01.2010., 14:00
U kojoj ste dobi krenuli kod zubarke i kako ste klince "nagovorili" na suradnju - tj. otvaranje ustiju i mirovanje dok zubar polira zube? Mislim da je to kod nas trenutno mission impossible, jedva ima strpljenja dok operemo zube i trenutno je u fazi kad ga sve "buba" - i kapa, i šal, i umivanje, i naravno - pranje zubi :) .

Što ako se taj plak duže vremena ne polira - prelazi li u karijes ili nastaje kakva šteta na zubima?

rinama
15.01.2010., 16:21
Mi i nismo baš neko mjerilo, jer smo krenuli kod zubara dok još ni zube nisu imali :/ m baš iz razloga da odagnamo taj strah i da prihvate zubarsku ordinaciju kao nešto normalno u životu.
Mislim da neće preći u karijes, važna je redovita higijena zubi, a to koliko vidim radite. Kreni lagano s djetetom u posjet zubaru, par puta samo da se upoznate.Trebaš nekog normalnog ko ima živaca za djecu i sve će biti ok.

Goga25
15.01.2010., 19:35
Mi smo krenuli s malo više od godinu dana, ali samo zato jer sam ja morala ići a Ema nije imala s kim ostati. Onda je zubarka meni popravila zub a Emu je držala med. sestra da vidi sve kaj mi zubarka radi. Ja sam se cerila iako mi i nije baš bilo do toga, pa je i njoj bilo fora.

Kad je već bila tamo, onda je i njoj pregledala zube...sjedila je na meni, zubarka joj je pokazala sve instrumente, dala joj da si sama natoči na gumb vode u čašu, pljune u pljuvačnicu, na noktiću joj je pokazala polirku i tak, super je prošlo.

U biti, jako joj se svidjela zubarka i sestra, pa joj nije bio bauk, a i nagrada poslije uvijek pali :mrgreen:

Inače, da ne bi bilo zabune, Ema je inače veliki živac kojoj smeta sve živo ...od gaća, štrampla, kape, jakne...po njoj bi sve trebalo biti 2 broja preveliko...ne podnosi ni poplun na sebi preko noći...a ipak, zubar je prošao super.

Ne može ti to prijeći u karijes. Meni je zubarka objasnila da bi zapravo bilo najbolje ne dirati i ne polirati to, jer je to svojevrsna zaštita od karijesa i da će se kad se jednom zubi ispolirati, plak ljepiti još brže...i tako je i bilo. Al nema veze, pa nebu mi curka okolo hodala s crnim zubima :roll:

tanja_b
15.01.2010., 20:08
Andrej ima takve zubiće od nekih godinu i pol. Zapravo, kako su mu narasli svi mliječni zubići, crni plak se proširio munjevitom brzinom (a pojavio se prvi put u dobi od godinu dana).
Zubar vam je dobro rekao, to uzrokuju bakterije koje su komenzali u ustima i kompetiraju s kariogenim bakterijama, tako da to jest svojevrsna zaštita od karijesa... iako dosta ružna :/
Od 2. godine smo dio inventara kod naše zubarice, prošli smo sve faze - od početne nezainteresiranosti, do paničnog straha (maska na licu!), preko podmićivanja sitnim nagradama, pa do toga da već dulje vrijeme bez straha ulazi u ordinaciju i pjevuši na stolcu.
Zubarica mu to čisti ručno, onim najmanjim instrumentom (ne znam kako se zove). Prvo vrijeme išli smo svakih 10 dana, pa svakih mjesec dana, sad idemo svaka 3 mjeseca. Također, stanje se bitno poboljšalo otkako smo prešli na električnu četkicu za zube (ali to tek nakon 5. rođendana).
Nemam puno dvojbi otkud mu to - i ja imam isti problem, samo se meni to pojavilo tek u odrasloj dobi. Za utjehu - to zbilja štiti zube, moji su svi u odličnom stanju, a i Andrejevi su (zasad) besprijekornog zdravlja.
A nije loše ni to što se na taj način rano naučio na redovite odlaske zubaru ;)