PDA

Pogledaj cijelu verziju : Lisnato tijesto - sto radite s njim?



emily
29.01.2010., 11:35
imam paketic lisnatog u skrinji jos od nove godine
ne znam sto bih s njim (do sada sam ga koristila samo za kore za kremsnite)
nesto brzinski, slatko ili slano
punjeno necim

ivarica
29.01.2010., 11:39
bravo, i ja isto imam paketic i ne znam sto s njim
jedina ostavstina iz lidla

mamaduda
29.01.2010., 12:15
lisnato razvaljati da bude što tanje, napraviti smjesu od: na sitne kockice narezane tost šunke, na kockice narezanog sira, plavog vrhnja, malo origana ( i još po želji, npr. narezanih krastavčića)
lisnato razrezati na kvadratiće 10x10, u sredinu staviti malo smjese, preklopiti u trokut, stisnuti krajeve sa vilicom, premazati žumanjkom i u pećnicu na 200, oko 15 min

ivarica
29.01.2010., 12:23
a nesto slatko?
mogu narezati kivije ili ce to biti prevodeno?

mamaduda
29.01.2010., 12:33
a nesto slatko?
mogu narezati kivije ili ce to biti prevodeno?

umjesto slanog nadjeva, staviš recimo pekmez od šljiva

ivarica
29.01.2010., 12:42
hvala
a sad jedno nevjerojatno pitanje za zenu od 40 godina

kako odmrzavam lisnato?

Mamita
29.01.2010., 12:46
staviš na radijator :)

ja punim s višnjama
ili borovnicama
nekad samo namažem s nutelom

po ljeti (znam sad nije sezona) s marelicama

andrijana
29.01.2010., 12:47
ako imas, stavi u mikrovalnu odmrzavanje, na gramazu...
:)

ivarica
29.01.2010., 12:52
nemam mikrovalnu, nemam radijatore

koliko se dugo odmrzava tijesto, ne u satima nego do kojeg stadija, moze li se preodmrznuti?

saška
29.01.2010., 12:56
Ja sam neki dan izvadila višnje iz zamrzivača i prokuhala ih sa malo gustina i šećera, od lisnatog napravila košarice (izrezala 12 kvadratića i nagurala u kalupe za mafine) i umutila šlag. Prefino je bilo. To bi moglo i kao kolač, dolje kora, gore fil i šlag, a višnje (ili neko drugo voće) se mogu i sa pudingom ugustiti.
Na slano se jastučiće može filati sa svačim, tunjevinom, kukuruzom, sir, nekad vrhnje, nekad pizza like (rajčica, origano i nešto) radila sam 100 kombinacija
.

lola_34
29.01.2010., 12:56
hvala
a sad jedno nevjerojatno pitanje za zenu od 40 godina

kako odmrzavam lisnato?

Nemoj se ljutiti, ali moram:lol: .
Ovo čak i ja neznalica u kuhinji znam.
Ili izvadiš tijesto ranije, npr. kad se digneš ujutro tog dana.
Ja sam, pak, neznalica za dizano tijesto. To mi je ono - SF.

Mamita
29.01.2010., 12:57
nemam mikrovalnu, nemam radijatore

koliko se dugo odmrzava tijesto, ne u satima nego do kojeg stadija, moze li se preodmrznuti?

ma nemože
ako se preodmrzne icjedi se ulje iz njega
onda dodaš malo brašna kod razvlačenja

saška
29.01.2010., 12:58
nemam mikrovalnu, nemam radijatore

koliko se dugo odmrzava tijesto, ne u satima nego do kojeg stadija, moze li se preodmrznuti?
Može, najlakše ga je valjat kada je još uvijek hladno, jer neće masnoća curiti iz njega.

Mamita
29.01.2010., 12:59
Ja sam neki dan izvadila višnje iz zamrzivača i prokuhala ih sa malo gustina i šećera, od lisnatog napravila košarice (izrezala 12 kvadratića i nagurala u kalupe za mafine) i umutila šlag. Prefino je bilo. To bi moglo i kao kolač, dolje kora, gore fil i šlag, a višnje (ili neko drugo voće) se mogu i sa pudingom ugustiti.
Na slano se jastučiće može filati sa svačim, tunjevinom, kukuruzom, sir, nekad vrhnje, nekad pizza like (rajčica, origano i nešto) radila sam 100 kombinacija
.


mislim što reći :mljac:
al to je saška

ivarica
29.01.2010., 13:01
Može, najlakše ga je valjat kada je još uvijek hladno, jer neće masnoća curiti iz njega.

eto, to te ja pitam
a neke mi se smiju

maremama
29.01.2010., 13:02
tjesto se ne može preodmrznuti! kada omekša to je to. a vremenski van frižidera mu je dovoljno na sobnoj temperaturi oko 3 sata.
uglavnom ja razvaljam tijesto na veličinu tepsije iz rerne ( onu veliku koja je u rerni ), naribam jabuke, 1 vanilin šečer, mali cimeta, umješam, stavim nadjev na tijesto, srolam i stavim peći na 180C oko 30-45 min dok lijepo ne pozlati. e sada možete i sa makom napuniti, uzmeš 20dag maka, 15 dag šečera i 2 dcl mlijeka mlakog. smiješaj i na isti način srolaj i stavi peći. a nekad radim i malene kiflice punjene nutellom ili marmeladom. isto na ovaj način razvaljaš tijeto, samo malo deblje da bude, čašom izdubiš krug, u sredinu staviš nadjev, prepoloviš i stisneš rubove. staviš peći, dok ne pozlate.
i da možeš tijesto premazati ( kada staviš peći ) s malo ulja ili na kraju s jajem.
može se svašta sa lisnatim, na ovakav način možeš puniti i mješavinom, svježi sir, jaje, kis. vrhnje i sol, i vrh posuti sezamom ili kimelom.
dobar tek

mamaduda
29.01.2010., 13:11
nemam mikrovalnu, nemam radijatore

koliko se dugo odmrzava tijesto, ne u satima nego do kojeg stadija, moze li se preodmrznuti?

može se preodmrznuti, dogodilo mi se jednom kad sam odmrzavala na radijatoru, to skužiš kada vidiš da se masnoća počeka odvajati

ako nemaš mikrovalnu i radijatoru, stavi ga najbliže što imaš nekom izvoru topline
mora se odmrznuti do te mjere da ga možeš razvaljati valjkom

mamaduda
29.01.2010., 13:12
ma nemože
ako se preodmrzne icjedi se ulje iz njega
onda dodaš malo brašna kod razvlačenja

ajme, koliko nas piše u isti čas

ovako sam i ja spasila ono iz kojeg mi je iscurila masnoća

purple rain
29.01.2010., 13:13
krempite :mljac:

saška
29.01.2010., 13:16
eto, to te ja pitam
a neke mi se smiju
Kad mi se tijesto preodmrzne8-) kratko ga vratim u zamrzivač. Da se na rubovima stegne masnoća. Inače ga otapam u mikrovalnoj.

maremama
29.01.2010., 13:18
meni se nikada, u mom 12-godišnjem kulinarskom stažu nije to dogodilo, da se lisnato tijesto preodmrznulo.
sada ste me šokirale.

purple rain
29.01.2010., 13:18
svašta čovjek ovde sazna... :)

ivarica
29.01.2010., 13:21
Ja sam neki dan izvadila višnje iz zamrzivača i prokuhala ih sa malo gustina i šećera, od lisnatog napravila košarice (izrezala 12 kvadratića i nagurala u kalupe za mafine) i umutila šlag. Prefino je bilo. To bi moglo i kao kolač, dolje kora, gore fil i šlag, a višnje (ili neko drugo voće) se mogu i sa pudingom ugustiti.
.

kad si dodala slag, prije pecenja ili nakon pecenja?
:srammepitanja:

purple rain
29.01.2010., 13:24
mislim da se šlag ne peče... bar ja još nisam naletila na taj recept.... jel' netko to probao? kakvo je?...

mamaduda
29.01.2010., 13:36
meni se nikada, u mom 12-godišnjem kulinarskom stažu nije to dogodilo, da se lisnato tijesto preodmrznulo.
sada ste me šokirale.

staviš na vrući radijator, zabaviš se s nečim drugim, malo zaboraviš ... i odjednom .... premekano, slijedi nastavak procedure, ovisno o stupnju: ili malo brašna, ili malo ohladiti pa u škrinju ....

saška
29.01.2010., 14:25
kad si dodala slag, prije pecenja ili nakon pecenja?
:srammepitanja:
Ajme ivka...
Šlag se ne peče. A nisam pekla ni višnje, nego sam dok se lisnato peklo skuhala višnje i umutila šlag. Po mogućnosti ohladi i višnje da ti se šlag ne otopi kad ga staviš na njih.

daisy may
29.01.2010., 14:31
Lisnato razvaljati i okruglim kalupom izrezti,
na svaki komadić staviti marelice iz kompota, svaku marelicu napuniti ili džemom ili svježim sirom (u koji se stavi malo soka iz kompota..) ispeći..
preliti preljevom za torte..

vrijeme izrade nekih petnaestak minuta, a jako jako finooo.....

emily
29.01.2010., 15:04
Ajme ivka...
Šlag se ne peče. A nisam pekla ni višnje, nego sam dok se lisnato peklo skuhala višnje i umutila šlag. Po mogućnosti ohladi i višnje da ti se šlag ne otopi kad ga staviš na njih.


a nadjev nije bio tekuci, pa da curi van iz kosarica?
koliko dugo si pekla lisnato u kalupu za muffine? jel se kalupici trebaju namastiti ili ne?

emily
29.01.2010., 15:06
staviš na radijator :)

ja punim s višnjama
ili borovnicama
nekad samo namažem s nutelom

po ljeti (znam sad nije sezona) s marelicama

mene muce ti oblici
kako ucvrstis lisnato kad preklopis? nece se to odmotati dok se pece?

maremama
29.01.2010., 15:07
staviš na vrući radijator, zabaviš se s nečim drugim, malo zaboraviš ... i odjednom .... premekano, slijedi nastavak procedure, ovisno o stupnju: ili malo brašna, ili malo ohladiti pa u škrinju ....

to je najvjerovatnije zato što nemam radijator! - e jeste me nsmijale sa šlagom! pečeni šlag!!!!

kalimero
29.01.2010., 21:56
mene muce ti oblici
kako ucvrstis lisnato kad preklopis? nece se to odmotati dok se pece?
Rubovi se premažu sa razmućenim jajetom i lagano pritisnu.

ivarica
30.01.2010., 18:40
ma

uspjet cu za 12 zivota, a ove kosarice saskine ni tada

dakle, jel se tijesto prije valjanja treba odvojiti na listice ili ne?
sto se radi sa svim tim ostacima tijesta osim sto ga mozes sirovoga pojesti, ko ja?
to tijesto se ne moze ponovo spojiti i valjati, ili moze, a meni ne uspijeva?

i sto to znaci najtanje moguce? skuzila sam da sam razvaljala ili pretanko ili predebelo, nijedan kako treba
pravila sam i trokutice punjene linoladom (ivaru) i punjene kikiriki namazom (nama)
svaki trokutic mi se odvojio, ali sva sreca nista nije curilo, samo je ruzno izgledalo, ko usne koje su se rascvale od silikona
ono premazano jaje jos podrigujem

kosuljice su tek smijesne
izgledaju ko mrtve zabe
skuhala sam nesto ledova smrznutoga voca iz zamrzivaca, umutila agar agar i sad cekam da se to stvrdne i ohladi
onda ide slag nepeceni

e, da, zaboravila sam reci da, unatoc svemu, trokutici se svima svidjeli

aleksandra70vanja
30.01.2010., 18:45
svaki trokutic mi se odvojio, ali sva sreca nista nije curilo, samo je ruzno izgledalo, ko usne koje su se rascvale od silikona
ono premazano jaje jos podrigujem

kosuljice su tek smijesne
izgledaju ko mrtve zabe

i

ivarica
:lol::lol:

zarrin
30.01.2010., 20:16
izvrsne ideje, dajte još:dancingfever:!(ja mislila da je lisnato sam za jabuke i šljive i svježi sir)

upornamama
30.01.2010., 20:27
Jao Ivarice!:lol:

najbolje je tijesto ne odmrzavati na toplini, jer se ono lista upravo od masnoće koja je u slojevima brašna, tj. od pare iz koje izlazi masnoća.
otpadke možeš spojiti, ali tako da ne mijesiš tijesto, već samo spojiš komadiće i razvaljaš ( a otpadaka nećeš imati ako razvaljaš pravokutnik i iz njega režeš trokute:wink:).
nešto slično ovom što radi saška radim i ja i zove se Holandska torta, odlična je (ovaj recept, ali bez tijesta za podlogu):
http://www.coolinarika.com/recept/nizozemska-torta

-nešto jako brzo je da tijesto razvaljaš i po njemu pospeš ribanu čokoladu ili orahe sa šećerom ili smeđi šećer sa cimetom i narančinom korom ili šta već voliš, sve zarolaš i režeš kolutiće 1 cm debele i to ispečeš.
-isto možeš i sa slanim nadjevom od sira

emily
30.01.2010., 20:40
jela sam ovu holandsku tortu nedavno na jednom rodjendanu
jako fino i lagano :mljac:

saška
01.02.2010., 10:12
e, da, zaboravila sam reci da, unatoc svemu, trokutici se svima svidjeli

Eto vidiš, to je ustvari jedino bitno.
Ove moje košarice uopće nisu izgledale prelijepo. Izrezala sam kvadratiće (ja ne volim otpadke) i nagurala u kalupe za mafine. Ja kalupe premažem rastopljenim margarinom (i ohladim protvan, tako za svaki kolač) ako ne koristim košarice.
Ivka kad napuniš trokutiće samo rubove pritisneš vilicom. Znači duž cijelog spoja dobiješ onako crtice, kao l l l l l l l l , kužiš? Neće ti curiti van.

Ova holandska torta mi se nebi dala praviti iako izgleda super, ja bi to vjerovatno tjesto dolje, fil pa višnje i šlag i tjesto gore. U četvrtastu tepsiju da nemam otpadke 8-).

Ali zato ovo zarolano mi se čini prefino, to još nisam radila. Vjerovatno bi se to moglo i u slanoj verziji sa naribanim trapistom...

Žabica
01.02.2010., 16:36
Nema jednostavnijeg od ovog http://www.coolinarika.com/recept/palmiers-palmice-od-lisnatog-tijesta . Radim i sa običnim kristal šećerom.
Naeavno varijacije na temu su dobrodošle, pa tako ovisno o onome što se nađe u frižideru lisnato namažem sa nutelom ili u kombinaciji sa orasima, kokosom, lješnjacima. Mažem pekmezom, ma štogod mi padne an pamet. Obožavam te lisnate poslastice i lisnato samo po sebi.
Što se odmrzavanja tiče, nisam još nikad preodmrznula lisnato.

lola_34
01.02.2010., 16:44
:lol: Ivarice,

I moji 'trokutići' nakon pečenja izgledaju svakojako, ali ih svejedno sve popapamo.
Niš se ne baci.

mašnica
01.02.2010., 16:58
Sad ću vam pokvariti temu, ali zar svi kupujete lisnato tijesto? Nemojte me tući please... :oops:

Nego ja ga nikad nisam kupovala, ali sam par puta radila home made tijesto i nisam bila zadovoljna, ima li netko savršeni recept?

Spremna sam na ona 100 preklapanja i stavljanja tijesta da miruje ;-) samo dajte recept provjereni :-)

**Felicity**
01.02.2010., 17:03
nisam bas sve citala pa ne znam ako je ovo vec netko predlozio:
SLATKA VERZIJA: razvaljti lisnato onako ne bas tanko tanko, izrezati na komade velicine dlana. Na svaki komad stavti po koju tanko narezanu krisku svijeze kruske, koju kap limuna (da ne pocrni) i kristal secer. U prethodno zagrijanu pecnicu na 180 stupnjeva peci dok ne porumeni. Uz capuccino il kavu... super nedjeljni dorucak!

SLANA VERZIJA: rasvaljati obje kore, da budu malo deblje, prvom korom obloziti tepsiju, malo izbockati tjesto, sloziti fete sira (moze gauda, trapist ili jos bolje mozzarellu) na to prsut pa opet sir i preklopiti sa drugom korom lisnatog. Premazati umucenim jajetom i posuti sezamom.
PIZZA VERZIJA: umjesto prsuta staviti kuhanu sunku i ketchup, poklopiti, premazati umucenim jejetom i posuti sa malo krupne soli i origana.
topla pecnica, 180 stupnjeva i nakon nekih 20 minuta MLJAC!!!

kalimero
01.02.2010., 20:22
Sad ću vam pokvariti temu, ali zar svi kupujete lisnato tijesto? Nemojte me tući please... :oops:

Nego ja ga nikad nisam kupovala, ali sam par puta radila home made tijesto i nisam bila zadovoljna, ima li netko savršeni recept?

Spremna sam na ona 100 preklapanja i stavljanja tijesta da miruje ;-) samo dajte recept provjereni :-)

Domaće lisnato tijesto se radi sa salom a ne sa margarinom. Davno je to bilo kad sam radila pa se ne sjećam postotka sala, ali znam da se salo očisti od žilica, samelje na mašinu za meso i dva puta maže po tijestu. Preklapa se 4 puta. Ako naiđem na kaki recept, napišem.
U firmi kad smo radili lisnato tijesto, radi se sa specijalnim margarinom za lisnata tijesta, mislim da ga nema u maloprodaji, ja ga barem nisam vidjela. I ja sam od onih koja kupuje gotovo tijesto.

Anemona
01.02.2010., 22:15
Moja mama radi to domaće lisnato tijesto sa salom. Baš je radila neki dan. Ako nekog i dalje zanima baš taj recept sa salom, pitam ju. Ja se nisam previše interesirala. Lisnato koristim rijetko max 2x na godinu, pa sam zadovoljna i kupljenim.

upornamama
02.02.2010., 11:01
Ne mora se raditi sa salom, može se i sa maslacem.
http://www.bkrecepti.com/index.php?option=com_content&view=article&id=57%3Alisnato-tijesto&catid=66%3Atehnike-kuhanja&Itemid=59&lang=en

mašnica
02.02.2010., 11:16
Znam da se sa salom rade salenjaci, a u lisnato kakvo bih ja margarin....

Willow
02.02.2010., 12:16
dobro je i svježe lisnato (ima za kupiti u LIDL-u), već je i razvaljano, samo ga treba odrolati i odmah pečeš, nema odmrzavanja jer se čuva u hladnjaku :)

mašnica
06.08.2010., 15:27
Moram se pohvaliti da sam uspješno napravila lisnato tijesti i to po maminom receptu! Odličan je bio!

tina55
06.08.2010., 15:45
Moram se pohvaliti da sam uspješno napravila lisnato tijesti i to po maminom receptu! Odličan je bio!
za one koje same rade lisnato, imam recept za čokoladno lisnato, ako nekome treba, ja sam ga namjeravala raditi, ali nisam nikad radila ni obično pa ću prvo s običnim probati

ivica_k
25.10.2010., 21:05
puding od vanilije skuham u soku od jabuke i u toplo naribam par jabuka...time filujem li zamotam lisnato tijesto....nakon toga se gušim, posebno kad mu dozvolim da se ohladi :-)

pomikaki
25.10.2010., 21:27
ajme, ivarice :lol:
(šlag se nikad ne peče, jer bi se otopio ali možeš speći snijeg od bjelanjca)

a što se tiče lisnatog, ja naribam jabuka, dodam narezanihi oraha i grožđica i napravim štrudlu (šećer može ali ne mora) - ali to mi je bolje u domaćim korama za štrudlu
ili napravim slane prutiće premazane s jajem i posipane sa sezamom, lanom i kimom - ali i to mi je bolje od onog tijesta sa sirom što liči na lisnato
ako imam domaćeg pekmeza mogu i neki preklopljeni jastučići, kupovni pekmez za to ne valja jer iscuri

fakinTin
27.10.2010., 22:00
Hrenovke u lisnatom, vidim da nitko nije napisao pa da dodam kao slano!

tina55
27.10.2010., 22:27
ja radim jastučiće punjene ananasom
fino :)

pomikaki
27.10.2010., 22:41
ja radim jastučiće punjene ananasom
fino :)

kako to radiš?

ella
27.10.2010., 22:49
punim ih sa sirom i sunkom ili sa friskim sirom pa radim kao pogacice

ili ih izrezem na prutice pa pospem sezamom kao slance

sa hrenovkama

tina55
27.10.2010., 23:30
kako to radiš?

znači razvalja se lisnato i poreže na kockice/trokutiće/krugove, kakvog već oblilka želiš jastućiće
ja radim s kompotom od ananasa, ali može i svježi
zasebno prokuham ananas iz kompota s pola soka (uzimam veliku konzervu) s 2 žlice šečera (to po želji slatko) i 2 žlice pudinga od vanilije, pustiti da se malo pohladi smjesa, staviti na pola kvadratića, preklopiti, utisnuti vilicom rubove i peći normalno kao lisnato

pomikaki
28.10.2010., 19:44
znači razvalja se lisnato i poreže na kockice/trokutiće/krugove, kakvog već oblilka želiš jastućiće
ja radim s kompotom od ananasa, ali može i svježi
zasebno prokuham ananas iz kompota s pola soka (uzimam veliku konzervu) s 2 žlice šečera (to po želji slatko) i 2 žlice pudinga od vanilije, pustiti da se malo pohladi smjesa, staviti na pola kvadratića, preklopiti, utisnuti vilicom rubove i peći normalno kao lisnatoe to bih mogla probati, obožavam ananas :mljac:

emily
29.05.2014., 11:01
Hrenovke u lisnatom, vidim da nitko nije napisao pa da dodam kao slano!

stavljate one mini hrenovkice?

lisnato se samo omota oko kuhane hrenovke?

nemojte mi se smijati na pitanjima, nisam nikad radila, a trebam nesto brzo i fino za djecji rodjendan

jelena.O
29.05.2014., 11:09
ne kuhaju se hrenovke nego zapečeju s tjestom!

lisnato je jaako fino s višnjama, nekim sezonskim voćem ko slatko ili ko rolice s sirom ili/i povrćem ( mesom) slano

tigrić
29.05.2014., 11:19
eto malo receptića:
1.razvaljaš lisnato, pa poslažeš skuhani i nasjeckani špinat i miks od razmućenog jajeta sira i vrhnja, sir svježi ili naribaš neki koji imaš. zarolaš i pečeš, najbolje u kalupu za štruce.
2. za ručak: lisnato razvaljati u vatrostalnu, gore ide miks od kockica piletine, puno povrća i vrhnja (prethodno zdinstano).gore opet lisnato. zapeče se u pećnici.
3. u kalupe za muffine staviti krugove izrezanog lisnatog pa puniti gljivama, sirom, špekecom... ili sa šumskim voćem...pa slastičarsku kremu gore

Peterlin
29.05.2014., 11:24
stavljate one mini hrenovkice?

lisnato se samo omota oko kuhane hrenovke?

nemojte mi se smijati na pitanjima, nisam nikad radila, a trebam nesto brzo i fino za djecji rodjendan



Ja te hrenovke ne stavljam u lisnato nego u tijesto za amaltheine klipiće, da nam nije premasno. Jelena.O je u pravu - hrenovke se ne kuhaju, nego se ispeku zajedno s tijestom. MOže se to i s lisnatim - tijesto se razvalja TANKO, pa izreže u dugačke trake koje se namotaju na hrenovke. Hrenovke idu u pleh na pek papir i peku se dok se ne zarumene (štajaznam 180-200oC, desetak minuta).

Mima
29.05.2014., 11:28
JA napravim sa onim mini koktel hrenovkicama i lisnatim iz Lidla koje nije tako masno kao Ledovo, a već je razvaljano. Izrežem lisnato na kvadratiće, hrenovku stavim po dijagonali i preklopim.
Jako zgodno za dječji rođendan, može se unaprijed složiti i onda ispeći kratko prije dolaska gostiju.

Peterlin
29.05.2014., 11:47
JA napravim sa onim mini koktel hrenovkicama i lisnatim iz Lidla koje nije tako masno kao Ledovo, a već je razvaljano. Izrežem lisnato na kvadratiće, hrenovku stavim po dijagonali i preklopim.
Jako zgodno za dječji rođendan, može se unaprijed složiti i onda ispeći kratko prije dolaska gostiju.

Ovo je super ideja!

emily
29.05.2014., 11:49
JA napravim sa onim mini koktel hrenovkicama i lisnatim iz Lidla koje nije tako masno kao Ledovo, a već je razvaljano. Izrežem lisnato na kvadratiće, hrenovku stavim po dijagonali i preklopim.
Jako zgodno za dječji rođendan, može se unaprijed složiti i onda ispeći kratko prije dolaska gostiju.

ma da, poanta je da ne moram previse mijesiti, pripremati... itd

emily
29.05.2014., 11:50
Ja te hrenovke ne stavljam u lisnato nego u tijesto za amaltheine klipiće, da nam nije premasno. Jelena.O je u pravu - hrenovke se ne kuhaju, nego se ispeku zajedno s tijestom. MOže se to i s lisnatim - tijesto se razvalja TANKO, pa izreže u dugačke trake koje se namotaju na hrenovke. Hrenovke idu u pleh na pek papir i peku se dok se ne zarumene (štajaznam 180-200oC, desetak minuta).

vise trakica za jednu hrenovku?
ja sam mislila da je samo jedna, pa s njom omatas hrenovke, onako spiralno

jelena.O
29.05.2014., 11:54
je omotaš spiralno, znači imaš samo valjanje i rezanje

emily
29.05.2014., 11:56
jel treba premazati jajetom prije nego ide u pec?

jelena.O
29.05.2014., 12:01
možeš i ne moraš kak hoćeš,

očito se vidi da to već skoro deceniju ne radim

Mima
29.05.2014., 12:03
Jaje ti je samo radi boje, da bude onako rumeno. Zapravo, najbolje je premazati samo sa žumanjkom.

vertex
29.05.2014., 12:21
Je li netko radio doma lisnato? O tom izazovu razmišljam...pa već par godina, hahaha! Koči me što smo toliki požderusi da je nekad prava šteta sate truda utući u naših pola sata užitka.

emily
29.05.2014., 12:31
a jel bi se mogle neke pizzete napraviti s lisnatim, na sto bi to licilo?

Mima
29.05.2014., 12:38
Meni je jako zgodan jedan recept sa foruma, čini mi se da ga je žabica napisala - lisnato (ovo iz Lidla) se posipa ribanim sirom, šunkom, krastavcima, zamota se u roladu i onda se ta rolada odmah tako sirova nareže na šnitice, sve zajedno se premaze jajetom i pospe sezamom i tako peče u obliku narezane roladice - dobiju se zgodni zalogajčići (jedino što se sir rastopi pa se te šnitice malo zalijepe, što potakne goste da uzimaju po 5-6 komada odjednom)

Optimist
29.05.2014., 12:50
Jaje ti je samo radi boje, da bude onako rumeno. Zapravo, najbolje je premazati samo sa žumanjkom.

Ja žumanjak umutim s malo ulja i soli.

jelena.O
29.05.2014., 13:57
naravno da može i pizete

*mamica*
29.05.2014., 14:52
Nedavno sam napravila punjenje od vrhnja, jajeta, malo češnjaka i šunke i puno šampinjona i svakakvih travnatih začina - peršin, vlasac, malo bosiljka... I napravila roladu od lisnatog tijesta. Bilo je za prste polizati!

nova21
29.05.2014., 15:05
recept za lisnato ti ide ovako, koliko margarina toliko i brašna, zamjesiš tijesto kao ono vučeno, ide žlica octa, margarin narežeš na komadiće i s malo brašna ga umjesiš onako da se ne lijepi, tijesti malo stanjiš i napraviš tako d u sredinu ide pravokutnik od margarina i da imaš sa svake strane za preklopit. kad ga preklopiš razvaljaš pa savijaš prvo 3 puta, pa razvaljaš, pa 4 puta, pa razvaljaš i onda 3 puta i to ti je to

Optimist
29.05.2014., 20:05
Najčešće radim tako da čašom izrežem tijesto, stavim ABC sir, preklopim, rubove stisnem vilicom, premažem posoljenim žumanjkom razmućenim s malo ulja, pospem sezamom pomiješanim sa solju.

MM voli prazne. Fino mi je i sa feta sirom (Salakis).

Optimist
01.06.2014., 12:20
Ja žumanjak umutim s malo ulja i soli.

Ispravak: cijelo jaje, ne samo žumanjak.

rehab
01.06.2014., 14:47
Je li netko radio doma lisnato? O tom izazovu razmišljam...pa već par godina, hahaha! Koči me što smo toliki požderusi da je nekad prava šteta sate truda utući u naših pola sata užitka.

http://www.coolinarika.com/recept/848571/

Ja počela praviti odnedavno i to po ovom receptu. Stvarno nije nimalo teško, a ispadne ooodlično. Jedina je tlaka čekati dok se tijesto odmara i hladi u frižideru. Umjesto maslaca, može se staviti i margarin.
Tijesto ne treba bockati viljuškom kao što piše u receptu, jer naraste baš taman.
Nedavno sam pravila fenomenalne pogačice sa punjenjem od svježeg kravljeg sira, milerama i tikve.

vertex
01.06.2014., 18:33
Hvala, nova i rehab!
Trebalo mi je baš nečije osobno iskustvo, znam otprilike kako ide recept, jedino mi se čini da su ovi koje sam ja gledala bili još dugotrajniji odnosno u više koraka i čekanja, baš mi se nije dalo u to upuštati.
Koliko ste najviše radili odjednom, od koje količine? Kad se već zezam par sati, da bude za par puta.

rehab
01.06.2014., 19:41
Ja sam radila količinu iz recepta, možeš dobiti 15-20 pogačica iz toga, ovisi o promjeru čaše kojom režeš i koliko tanko razvaljaš tijesto. Nama je to bilo više nego dovoljno, jeli smo ih za ručak i večeru (bile su izvrsne i hladne). E sad, ne znam za koliko ljudi namjeravaš praviti i koliki ste izjelice :)

aleksandra70vanja
01.06.2014., 20:24
sav maslac staviš odjednom?, umjesiš tijesto, razvaljaš, staviš sav maslac, preklopiš i dalje valjaš i preklapaš?

rehab
01.06.2014., 21:09
sav maslac staviš odjednom?, umjesiš tijesto, razvaljaš, staviš sav maslac, preklopiš i dalje valjaš i preklapaš?

Da, maslac narežem na tanke šnite i poslažem po razvaljanom tijestu. Preklopim tijesto i dalje valjam i preklapam.

vertex
02.06.2014., 15:29
Ja sam radila količinu iz recepta, možeš dobiti 15-20 pogačica iz toga, ovisi o promjeru čaše kojom režeš i koliko tanko razvaljaš tijesto. Nama je to bilo više nego dovoljno, jeli smo ih za ručak i večeru (bile su izvrsne i hladne). E sad, ne znam za koliko ljudi namjeravaš praviti i koliki ste izjelice :)
Ma gledam da napravim za više puta pa da stoji zamrznuto. I da, izjelice smo :D