PDA

Pogledaj cijelu verziju : Šećerdomy
01.02.2010., 20:41
Dakle doktor me poslao na OGTT i nalazi su sljedeći
Prvi šećer je 7,3 u urinu negativno
A šećer nakon 2 h 9,3, urin pozitivno.
E sad kaj to znači za mene kao trudnicu i jel to nešto jako strašno i ozbiljno.
Ne kužim se u to jer mi nikad do sad nije bio povišen šećer ni u prvoj trudnoći

Nia_Zg
01.02.2010., 21:13
A ništa Domy, to ti u slobodnom prijevodu znači da imaš gestacijski dijabetes. Poslat će te vjerojatno na "profil šećera" u bolnicu (pretrage traju 24 sata), ako će to biti u redu, onda ćeš do kraja trudnoće biti na dijabetičkoj prehrani i paziti što jedeš i kako jedeš. Isto sam imala gestacijski dijabetes u trudnoći, ali eto, sve je bilo u redu i beba je bila 3,13 kg, u trudnoći sam dobila 11 kg, a zadnje tromjesečje sam dobila ukupno 3 kg, jer sam pazila na prehranu.

Nia_Zg
01.02.2010., 21:14
E da, imaš par starih topica, na njima se raspravljalo dosta o šećeru i prehrani u trudnoći.

zlatokosa
02.02.2010., 05:35
definitivno moraš raditi profile i uvesti dijabetičku dijetu od 1800 kalorija. Ne znam od kuda si, u zagrebu prvo šalju na vuk vrhovec na obradu- ponovno ogtt, pa profili šećera kućni, a ako su i oni povišeni šalju te u petrovu na referentni centar za dijabetes i tamo ti to kontroliraju unutar 24 sata. i meni je u prvoj trudnoći šečćer bio uredan, a u drugoj i sad trećoj imam trudnički dijabetes.

sandra23
02.02.2010., 11:48
Ja sam imala gestacijski dijabetes u 1 trudnoći,za sada u ovoj nemam.Isto sam bila na dijeti i moj šećer nije prelazio 10(od 4,1-6,1 je normalni) i dobila sam 16kg,ali ništa u zadnjim mjesecima kad su otkrili dijabetes i kad sam bila na dijeti.Inače,previše kila sam imala i prije trudnoće.Sad sam startala normalna i za sad nisam puno dobila.Također morala raditi profil,to sam obavljala u Vinogradskoj.Dijeta isto od 1800kcal.

visnja08
02.02.2010., 14:50
Domy.dobro su cure rekle,imaš gestacijski dijabetes,vrijednosti šećera su ti malo povišene al sigurna sam da ćeš to djetom uspiti kontrolirati..ja sam sad po drugi put trudna,i na inzulinu sam,bila sam na pretragama 3 dana u Petrovoj,doktori su odlični i nisu me puštali doma sve dok šećeri nisu bili bolji,doktorica mi je rekla da se jako pazim i da mi šećeri ne smiju prelaziti preko 8 poslje obroka,treba ga cilo vrime održavati između 3-5,to su najbolje vrijednosti..u prvoj trudnoći,nažalost u 37 tjednu sam izgubila bebu.najvjerojatnije zbog šećera koji se pojavio oko 30 tjedna pretpostavljam,nije bio kontroliran niti prepoznat na vrijeme,kad se to otkrilo već je bilo prekasno..zato čuvaj se i kontroliraj šećer djetom pa će sve biti ok!

domy
03.02.2010., 15:07
Kaj znači da ću morati radi toga biti u bolnici do termina a ima još nekih 3-4 tjedna ili će me poslati samo na pretrage?

Nia_Zg
03.02.2010., 16:05
Kaj znači da ću morati radi toga biti u bolnici do termina a ima još nekih 3-4 tjedna ili će me poslati samo na pretrage?

Mene su slali samo na pretrage u bolnicu na 2 dana, pa su mi radili profil šećera. Bilo je sve u redu, tako da sam išla doma s uputom da držim do kraja trudnoće dijabetičku dijetu. Nisam si doma vadila krv, ali sam zbilja pazila na prehranu, nisam jela previše voća odjednom, male porcije tjestenine i to isključivo integralne, izbacila sam SVE slatkiše i šećer i sve je bilo super :-)
Ne znam što se događa ako su nalazi profila šećera izvan granica dopuštenog... vjerojatno se dobiva inzulin, jer tada ni dijeta ne pomaže. Ali mislim da je to jako jako rijetko... tak da ništa ne brini.

sandra23
03.02.2010., 16:40
Evo samo da prijavim,ja danas radila OGTT i sve je ok i u granicama normale,tako da za sad u ovoj T ja nemam dijabetes!:-D:-D

zlatokosa
05.02.2010., 10:01
super sandra, baš mi je drago!!! :)

domy
05.02.2010., 13:15
I ja sam prije nekih 2 mjeseca vadila krv i radili su mi šećer i bio je ok.
A sad na ogtt-u mi je i jutarnji bi povišen.
Jel moguće da se od prehlade povisi šećer?
Jer sam baš bila prehlađena i jako sam kašljala.A i bila sam dosta nervozna jel ću uspjeti zdurati da ne povratim, jer mi se od toga svega mogao povisiti šećer

Nia_Zg
05.02.2010., 16:21
Domy, meni je isto u prvotnom nalazu krvi šećer bio u redu, ali u OGTT testu mi je vrijednost bila povišena. Čini se da je samo ovo opterećenje glukozom mjerodavan test za šećer u trudnoći, tako da nema veze s tvojom prehladom niti bilo čim drugim. Netko ima šećer u trudnoći, netko ne, to je jednostavno tako. Problem je u tome što mi koji smo imali gestacijski dijabetes trebamo i ubuduće u životu pripaziti na prehranu jer imamo puno veći rizik od ostalih da nam se šećerna bolest razvije jednom u budućnosti.

domy
05.02.2010., 16:55
Da ali ja do sada nisam nikad imala.
I u prvoj trudnoći sam radila ogtt i nisam imala šećer.
A recimo moja frendica je u prvoj trudnoći imala povišen šećer a u drugoj nije.
Kak to i zašto?

domy
05.02.2010., 16:59
Ok i kakva je sad procedura.
Odnosno u ponedjeljak idem na pregled i biti će mi nekih 36tjedana, jer će me ostaviti u bolnici do kraja ili samo dan dva da vide kakav je šećer i onda doma na djetu do kraja trudnoće*

Nia_Zg
05.02.2010., 20:03
Ne znam o čemu to ovisi, čula sam od dosta žena da su imale u nekoj od trudnoća šećer, a u drugoj ili trećoj ne, tako da nema pravila.
Meni je profil šećera u bolnici bio u redu (sva mjerenja krvi i urina u granicama), tako da su me poslali doma s uputom da pazim na prehranu do kraja trudnoće. Sigurno će i kod tebe biti isto tako. Inače taj profil šećera nije ništa strašno, ali je umarajuće kad te bude svakih par sati za ta vađenja krvi i urin. A zapravo najgore od svega je to što sam morala proći tamo kod njih sve ginekološke preglede :-( (vaginalni, ultrazvuk, ctg) bez obzira što sam uredno vodila trudnoću i bila na pregledu kod svoje doktorice tjedan dana prije, tako da se pripremiš na to.

linolina
09.02.2010., 18:27
I ja sam prije nekih 2 mjeseca vadila krv i radili su mi šećer i bio je ok.
A sad na ogtt-u mi je i jutarnji bi povišen.
Jel moguće da se od prehlade povisi šećer?
Jer sam baš bila prehlađena i jako sam kašljala.A i bila sam dosta nervozna jel ću uspjeti zdurati da ne povratim, jer mi se od toga svega mogao povisiti šećer

moguće je

visnja08
09.02.2010., 20:06
Domy i ako budeš morala ostati u bolnici ne brini,to je već kraj trudnoće i najvjerojatnije će ti napraviti 24h profil,mjeriti će ti šećer svaka dva sata i ako vrijednosti budu dobre moći češ brzo doma,ako ne budu ok onda ćete zadržati u bolnici dokle god ti šećer ne bude u granici normale,reći će ti da šećer mora biti stalno negdi oko 3-5,a ne smije poslje obroka biti više od 8,tako su meni rekli i zadržali me 4 dana sve dok nisu smanjili šećer,al dobro ja sam ipak na inzulinu pa je to malo drugačije..nadam se da će ti biti sve ok,samo se drži djete i naravno probaj izbacit sve slatko,kruh i tjesteninu a i voće izbjegavaj,tu i tamo koja jabuka,ja više ni to ne smijem pojesti jer mi od jedne male jabuke skoči sa 3 na 12 :evil:..i pij puno tekućine!:love2:

andreja
26.03.2010., 11:36
podižem temu. u 24 sam tt i vadila sam krv za ogtt. nalaz kaže da na tašte mi je šećer 4,7,a nakon testa opterećenja glukozom 7,6.nazvala sam dr.i ona mi je rekla da ću nalaz ponoviti za 3 tj,a dotad da izbacim iz prehrane slatko,tjesteninu,rižu,bijeli kruh i ostale ugljiko-hidrate. e sad ja nisam pitala dr.dal to mora biti isključivo dijeta do 1800kcal ili samo da iz prehrane izbacim te stvari? molom pomoć.

andreja
26.03.2010., 11:37
molom-molim:lol:

Nia_Zg
26.03.2010., 13:08
podižem temu. u 24 sam tt i vadila sam krv za ogtt. nalaz kaže da na tašte mi je šećer 4,7,a nakon testa opterećenja glukozom 7,6.nazvala sam dr.i ona mi je rekla da ću nalaz ponoviti za 3 tj,a dotad da izbacim iz prehrane slatko,tjesteninu,rižu,bijeli kruh i ostale ugljiko-hidrate. e sad ja nisam pitala dr.dal to mora biti isključivo dijeta do 1800kcal ili samo da iz prehrane izbacim te stvari? molom pomoć.

Dovoljno je da izbaciš sve ovo što ti je rekla doktorica i da jedeš normalno kao i do sada, ali u MALIM obrocima, VIŠE PUTA na dan. Isto vrijedi i za voće, po jednu voćku odjednom. Složeni ugljikohidrati se sporije razgrađuju i dospijevaju u krv, pa tako integralni, raženi i slični kruh ne diže brzo razinu šećera kao bijeli, isto vrijedi i za integralnu tjesteninu, zobene pahuljice i slično. Jedi više žitarice, a manje brašnasto, dakle umjesto tjestenine u juhi, zakuhaj npr. proso ili heljdu. Ako ti fali slatko, pojedi voćku, ili kockicu crne čokolade. Ali trudnoća sama po sebi i tako donosi sličan režim prehrane da se jedu manji obroci, samo izbaci sve "bijelo" i slatko i sve bude ok.

andreja
26.03.2010., 13:40
hvala na odgovoru;-)

thaia28
26.03.2010., 18:58
andreja, meni je šećer nakon opterećenja glukozom bio 7,5 i liječnica na VV iz trudničke dijabetološke ambulante rekla kako je nalaz uredan jer su se uvele nove smjernice (tolerira se do 8,9), kako čak ne moram paziti na šećer te nije potrebno ponavljati test. Ipak sam, u konzultaciji s ginekologom, malo ripazila - izbacila slatko (uvela si dijetne kekse), bijeli kruh i bijelu tjesteninu, izbacila banane, a kavu zaslađivala fruktozom. Danas sam punih 40 tjedana i beba je uredne veličine, a ja sam s kilama na +9.

klody
26.03.2010., 23:51
jedno pitanje, kad je šećer toliki da se ne da držati dijetom pod kontrolom i liječnik preporuči trudnici inzulin kaj onda.... da li ga mora uzimati i poslije trudnoće ili ne, a kaj s bebom, da li i ona mora kasnije dobivati inzulin ili majčino primanje inzulina ne utjeće na bebu

andreja
27.03.2010., 16:48
andreja, meni je šećer nakon opterećenja glukozom bio 7,5 i liječnica na VV iz trudničke dijabetološke ambulante rekla kako je nalaz uredan jer su se uvele nove smjernice (tolerira se do 8,9), kako čak ne moram paziti na šećer te nije potrebno ponavljati test. Ipak sam, u konzultaciji s ginekologom, malo ripazila - izbacila slatko (uvela si dijetne kekse), bijeli kruh i bijelu tjesteninu, izbacila banane, a kavu zaslađivala fruktozom. Danas sam punih 40 tjedana i beba je uredne veličine, a ja sam s kilama na +9.
e vidiš to nisam znala,mada sam čula na više strana da moj nalaz nije tako strašan i da mogu sve papati osim slatkog,jedino u manjim obrocima. al sam si sve mislila da je to ono rekla-kazala. budući da mi je dr.rekla čega se nek pridržavam,ja sam tako i napravila,ali banane? ups! to znam pojesti 1-2 na dan. no budem sad i njih izbacila, a ostalo isto ko i ti papam.

andreja
27.03.2010., 17:00
thaia28 pa ja tek sad skužila da je tebi jucer bio termin. ma želim ti sve najbolje,lagan porod i zdravu bebicu!

thaia28
27.03.2010., 21:00
hvala draga.. nadam se da ce uskoro..

Danka_
29.03.2010., 19:47
jedno pitanje, kad je šećer toliki da se ne da držati dijetom pod kontrolom i liječnik preporuči trudnici inzulin kaj onda.... da li ga mora uzimati i poslije trudnoće ili ne, a kaj s bebom, da li i ona mora kasnije dobivati inzulin ili majčino primanje inzulina ne utjeće na bebu

Ne, beba ne mora dobivati inzulin, inzulin se daje osobama koje nemaju dovoljno vlastitoga inzulina. To je hormon koji omogućava prelazak šećera iz krvi u stanice, gdje taj šećer sagorijeva i daje energiju ili se pretvara u mast ako se ne stigne potrošiti. Ukoliko nema (dovoljno efikasnog) inzulina, šećer ostaje u krvi, otud hiperglikemija, a istodobno stanice ostaju gladne.

Inzulin ne prolazi kroz placentarnu barijeru, pa ne dolazi do bebe. S druge strane, šećer iz majčine krvi prolazi do bebe. Budući da fetusi imaju zdravu gušteraču koja je inače odgovorna za lučenje inzulina, dolazi do toga da bebina gušterača luči inzulin ne bi li spustila taj višak šećera koji joj se nalazi u krvi (i poslala ga u stanice), a stigao je od mame. Zbog toga bebe trudnica koje imaju povišen šećer u trećem trimestru(dakle, nereguliran dijabetes) budu velike, kao kada bi zdrava osoba pored normalne svakodnevne prehrane jela još i kolače viška. Drugi problem je hipoglikemija u bebe nakon poroda, jer im gušterača radi punom parom a u trenutku prekida veze s majkom ostaju bez te slatke krvi - pa dođe do viška inzulina i šećer bebi padne.

Većina žena nakon poroda ne treba inzulin, ako se radilo o "tipičnom" gestacijskom dijabetesu. Te žene imaju viši rizik od pojave dijabetesa tip 2 kasnije u životu. Međutim, događa se da se kod trudnice otkrije povišen šećer, pa se kasnije ispostavi da se radi o dijabetesu autoimune etiologije, i takve su pacijentice ovisne o inzulinu. Takav scenarij daleko je rjeđi, ali može se desiti.

klody
30.03.2010., 22:47
hvala Danka na odgovoru, znam manje više sve o tom šećeru radi tate koji se bori s tim, ali nisam znala kako je u trudnoći. bilo me strah da kao i drugi lijekovi inzulin dolazi i do bebe....
naime mislim u skoroj budućnosti raditi na bebaču, a situacija je takva da ja imam viška kila, a u obitelji ima nasljedni šećer a i visoki tlak nam nije strani, pa si sve nešto mislim kaj će od toga mene strefit, ako i ne sve skupa....

andreja
14.04.2010., 18:23
evo curke mene nakon par dana odmaranja u bolnici jer mi je vađen profil za šećer,i svi nalazi uredni i u granicama normale.najveća vrijednost nakon jela je bila 6,4 što se još smatra normalom. tako da je dijabetes isključen!

Boki318
26.04.2010., 21:01
Zanima me da li je netko imao slicno iskustvo?

Radila sam OGTT na VV. Vrijednost nataste 5,5, nakon sat vremena 10,2 i nakon 2 sata 5.3.

Stavili su me na onu 1800 dijetu jer je vrijednost nakon sat vremena previsoka. Da li to isto znaci da imam gastacijski dijabetes, ili to samo pokazuje da bi se mogao razviti?

andreja
27.04.2010., 09:29
kolko vidim da ti je nakon 2 sata u granicama normale,a nakon sat vremena je bio povišen što je i normalno jer je organizam ipak opterećen sa 75g glukoze. kod nas u čakovcu gledaju vrijednost nakon 2 sata,a meni je bio 7,6 i nisam morala na nikakvu dijetu od 1800cal,već samo izbaciti iz prehrane ugljiko-hidrate. kad su mi radili profil u bolnici šećer mi je bio non-stop u granicama normale. e sad mo žda ti se javi netko ko ima sličniji nalaz i rađen na VV,jer kolko sam skužila da svaka bolnic ima drugačije parametre. sretno

Mimek
27.04.2010., 10:22
cure da li znate da li je netko išao na OGTT u prvom tromjesečju. Ja sam prokrvarila u 7 tjednu i sad sam naručena na kontrolu u 9. tjednu sa nalazima OGTT-a. Zašto tako rano ?

Nimrod
27.04.2010., 11:05
Ja nisam bila na OGTT-u u prvom tromjesječju, i to samo zato što mi je jutarnji GUK u 11 tjednu bio toliki da su me odmah strpali u Petrovu na profil. Dijagnosticirali su mi dijabetes tip 2 - zbog te vrijednosti, vrijednosti GUK-a u 24 sata te velikog broja viška kilograma. Ja sam tvrdoglavo tvrdila da nemam tip 2, razinu šećera sam kontrolirala prvo dijetom, potom inzulinom, i na koncu sam rodila klinca 3400 koji je zdrav ko dren. Držala sam se te dijete kao pijan plota, smršavila sam ukupno 18 kg i točno 6 tjedana i jedan dan nakon poroda Vuk Vrhovec mi je nakon OGTT-a dao papir na kojem piše da je dijabetes tip 2 - nemam, ;DDDD

Mimek
27.04.2010., 11:49
meni je jutarnji GUK bio čak mrvicu ispod referentnih vrijednosti, ali to tada ovaj doc koji me poslao na OGTT nije vidio tako da nije to u pitanju.

Nigdje nisam našla da se tako rano ide na OGTT, a uopće strah me ići da mi ne pozlije od tolikog šećera natašte, ali mislim da ću ići sutra, pa šta bude

katrin23
27.04.2010., 13:07
Ja sam isto krvarila od sedmog do trinaestog tjedna, doc me nije slala na nikakve pretrage, rekla je da ćemo i s običnim vađenjem krvi malo pričekati da se situacija primiri, te mi naredila strogo mirovanje. OGTT sam radila u 23 tjednu, moja doc prije toga nikad ne šalje na tu pretragu, možda i treba ranije, no eto kod nje to očito nije praksa.

tonili
29.07.2010., 12:30
Malo podižem s pitanjem:
Je li koja od vas radila kućni guk profil - upućena s VV-a?
Ja se evo danas napikavam i na jedvite jade uspijevam prikupit krv - mislim, ta iglica je jednostavno premala i meni skoro niš ne izlazi. Bojim se da bu to čisti fijasko.