PDA

Pogledaj cijelu verziju : trudnoća i alkoholfrogy
24.10.2005., 10:18
Svaki dan uz ručak popijem časšu crnog vina (bevandu). Nizak mi je tlak, a i fino mi je. E sada, trudna sam i zanima me da li to mogu nastviti prakticirati, ili je i tako mala količina alkohola opsana za dijete?

Joe
24.10.2005., 11:38
Tu su mišljenja različita.
Mnogi će ti reći ni slučajno, pogotovo u prvom tromjesečju (američki časopisi i knjige).
Ja sam čitala nedavno u nekom engleskom časopisu (mother and baby ili practical parenting) da je čaša vina dnevno čak korisna, jer sadži željezo.
Navodno je i u Francuskoj takav običaj.
Najbolje da sama odlučiš. Sumnjam da je škodljivo, možda je i korisno, ali ipak je to prvenstveno tvoja odluka.

Arijana
24.10.2005., 11:59
da je čaša vina dnevno čak korisna, jer sadži željezo.

Svašta! Btw. ja našla i jednu studiju u kojoj kažu da je pušenje u trudnoći zdravo i smanjuje mogućnost alergija u beba :shock:

Frogy, nikad nije utvrđena donja granica alkohola koja bi bila neškodljiva za fetus i zato svi preporučuju izbjegavat alkohol skroz.
Nizak tlak možeš riješit i na 101 drugi način!

Joe
24.10.2005., 12:27
Sorry, nisam mislila propagirati alkohol u trudnoći....
Samo mi je interesantno kako se mišljenja razlikuju.
I časopisa i liječnika i forumaša.
Meni čaša vina tu i tamo nije strašna stvar.
Ali to je samo moje mišljenje. Svatko radi prema svojoj savjesti.

Lutonjica
24.10.2005., 12:45
Svatko radi prema svojoj savjesti.

i filtrira informacije u skladu s onim što već otprije misli...

Mamita
24.10.2005., 12:52
Is it dangerous to drink alcohol during pregnancy?
Yes. Drinking alcohol during pregnancy can be dangerous to you and your baby. Babies born to mothers who drink during pregnancy may have health problems. One of these problems is called fetal alcohol syndrome.


What is fetal alcohol syndrome?
Fetal alcohol syndrome is a group of problems in children born to mothers who drank alcohol during their pregnancy. These babies are usually small and underweight. They often have birth defects such as delayed development and, as they grow older, they may have behavior problems. The most serious problem is mental retardation.How common is fetal alcohol syndrome?
In the United States, about 1,200 children are born each year with fetal alcohol syndrome. It is the leading cause of mental retardation in this country.How can I prevent fetal alcohol syndrome?
The best thing you can do is stop drinking when you are thinking about getting pregnant. If you get pregnant, quit drinking alcohol and drink other beverages, like water or fruit juices.Will it hurt my baby even if I don't drink every day?
Yes. Even small amounts of alcohol can be harmful. Because no amount of alcohol can be considered safe, pregnant women should avoid all alcohol during the entire pregnancy. (Drinks with alcohol in them include beer, wine, hard liquor and wine coolers.)

"Binge drinking"--having 5 or more drinks at a time--is particularly dangerous for your baby, because it makes the level of alcohol in your blood very high very quickly. So, even if you don't drink every day, you may put your baby at risk for fetal alcohol syndrome.What if I can't stop drinking?
Be honest with your doctor. Tell him or her how much you are drinking. Your doctor may be able to help you stop drinking before it hurts your baby.Is there a cure for fetal alcohol syndrome?
No, there is no cure. Children with fetal alcohol syndrome can be helped, though. The treatment involves giving them good medical and dental care, and eyeglasses or hearing aids if these are needed, and placing them in special school programs


izvor:
http://familydoctor.org/068.xml

Joe
24.10.2005., 13:02
Ma joj, sad ja ispadam neki alkos...
Ja popijem malo vina jednom u 2 tjedna (sad ni toliko jer mi je ogtt nakon 2 sata bio 7,5 pa sam oprezna).
Nemojte me odmah slat u Vinogradsku...

wewa
24.10.2005., 13:04
Ja bih na tvom mjestu zahvalila Bogu na cedu koje nosim u sebi, nakon sto procitam:

Will it hurt my baby even if I don't drink every day?
Yes. Even small amounts of alcohol can be harmful. Because no amount of alcohol can be considered safe, pregnant women should avoid all alcohol during the entire pregnancy. (Drinks with alcohol in them include beer, wine, hard liquor and wine coolers.)

frogy
24.10.2005., 13:04
Hm, daje mi za misliti... Ništa, bolje spriječiti nego liječiti. Od danas svoj tlak liječim na drugi način :/ Zlu ne trebalo...

Mamita
24.10.2005., 13:05
Ma joj, sad ja ispadam neki alkos...
Ja popijem malo vina jednom u 2 tjedna (sad ni toliko jer mi je ogtt nakon 2 sata bio 7,5 pa sam oprezna).
Nemojte me odmah slat u Vinogradsku...

nema mjesta u vinogradskoj :lol:

ja sam ti samo malo prosurfala po webu.

Luna Rocco
26.10.2005., 16:30
Mišljenja sam kako su i najmanje količine alkohola vrlo, vrlo štetne za dijete, a pijenje alkohola u trudnoći (kao i pušenje) smatram neodgovornim ponašanjem prema djetetu.
Ginekologe koji to podržavaju uz raznorazne priglupe komentare ("bolje to nego da se mama nervira") smatram pak nedostojnima struke.

momze
26.10.2005., 18:17
ja sam do prije trudnoci bila veliki vinopija. obozavam vino i pila sam ga svaki dan. ostala sam trudna i nisam to skuzila odmah. obzirom da je to bilo proslog ljeta pila sam puno vina uz ribu. kada sam skuzila trudnocu, smanjila sam vino.

na prvom pregledu utvrdjeno je da je bebino srce prestalo kucati u 6 tj. (ja sam tada bila 8 tj.) kada sam ponovo zatrudnila 3 mjeseca kasnije, nije mi palo na pamet niti pomisliti na vino. ne kazem da je vino krivac za missed abortion, no predostroznosti nikad dovoljno...

Fidji
26.10.2005., 18:39
Evo i teksta s našeg portala:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=55&Tekst2ID=162&Show=557

plashljivo_pile
26.10.2005., 22:14
mene plaši to kaj sam relativno kasno skužila trudnoću, tek negdje u trećem mjesecu... mlada, luda, ružila sto na sat dok nisam skužila... sad me prpa posljedica, iako je na UZV sve ok... ne bi si to mogla oprostit :(

maxovamama
27.10.2005., 13:28
ne brini pile!

i ja sam ružila po partyima dobra dva mjeseca trudnoće. imala sam mengu i nisam skužila da sam trudna. na sreću, sve je bilo ok, a znaš da tamo nisam pila sokiće i plesala dvokorak. bilo je i višednevnih partya i svakakvih stanja.
kad sam saznala da sam trudna bila sam u komi :( i odmah sam prestala s konzumacijom svega štetnog.
evo, imam lijepog i zdravog sineka!!

momze
27.10.2005., 16:38
pile, ako UZV kaze da je sve ok onda je ok! nemoj se brinuti, sve ce biti u redu. cuvaj trudnocu i mazi busu. :love:

Mejra's mommy
27.10.2005., 20:25
no, no, no ni slucajno. Eto moje misljenje!

plashljivo_pile
29.10.2005., 16:17
maxova mama, e pa i mene brige more upravo zbog prokletih partya... znam par cura kaj su isto tak "živile" i rodile zdravu dječicu (u biti ne znam ni za jedan slučaj s komplikacijama), al opet... :/
ali, zbog moje male buhtlice sam i prestala ružit po partyima i promijenila se skroz... ma slatkica moja mala, ima da ju pazim ko kap vode na dlanu :love:

studentica_
29.10.2005., 19:36
halo, zene, pustite trudnici da popije casu vina, pa nece se napijati.... ne vjerujem da ce skoditi... samo, ne pretjerivati.... ja sam se svega pazila, alkohola, cigareta, stresa... i na kraju imala missed abortion u 13. tjednu trudnoce... nece joj od case vina nista biti..........

Mala01
29.10.2005., 19:58
halo, zene, pustite trudnici da popije casu vina, pa nece se napijati.... ne vjerujem da ce skoditi... samo, ne pretjerivati.... ja sam se svega pazila, alkohola, cigareta, stresa... i na kraju imala missed abortion u 13. tjednu trudnoce... nece joj od case vina nista biti..........
8) slažem se!
Pa i sama kaže da popije jednu do dvije čaše tokom 2 tjedna...
Moje je mišljenje da trudnoća nije bolest i da se žena treba tako i ponašati, drugim riječima, NORMALNO i umjereno! Tako ne volim trudnice koje nakon što saznaju da su trudne totalno promijene svoj jelovnik (NE gazirano, NE vino-drugo je žestica, to ne podupirem i u normalnom stanju, pa Ne ovo, pa NE ono...).
Ali, to je samo moje mišljenje :mrgreen:

Arijana
29.10.2005., 20:20
Studentica, žao mi je što ti se to dogodilo, ali to ne znači da treba piti i najmanje količine alkohola u trudnoći, kao i to što ti nisi pušila, ne znači da je svejedno da li trudnica puši. Ja sam mišljenja da 2-3 cigarete dnevno u trudnoći neće napraviti groznu štetu bebi, ali sam sigurna da je ipak bolje ne zapaliti nikako i nikad nikome ne bi rekla pa zapali, što ima veze.

Mala01, kakve veze ima to da "trudnoća nije bolest" i pijenje vina? Ako nikad nije dokazano koja je to minimalna količina koja šteti, pa zar onda nije bolje izbjegavat, radi bebe :? Pa i mnoge žene koriste ulje gospine trave u liječenju gljivica kao prirodan lijek, a gospina trava se ne preporuča u trudnoći radi štetnosti pa je logično da će je izbjegavati. Paziti na svoje zdravlje, a nadasve na zdravlje nerođene bebe je po meni normalno, nonšalancija nije!

Luna Rocco
29.10.2005., 20:58
Tužno mi je čitati ovakva razmišljanja poput onog studentice ili Male01. :(

Ja sam daleko od neke uštogljenke i frikuše koja pazi na sve, u životu sam stvarno brijala po svemu i svačemu i izlazila na svakakva mjesta, bilo je tu alkohola i još koječega... No, nije mi padalo ni na kraj pameti tada zatrudnjeti, baš zato što sam bila svjesna da to nije odgovorno ponašanje. Ne prema sebi, već prema bebi, koja nije u mogućnosti reagirati na sve te štetne podražaje.

Da nikotin, alkohol i droge čak i u najmanjim količinama preko posteljice dolaze do bebe i nanose joj izravnu štetu ili barem goleme potencijalne rizike, nije tajna. NARAVNO da uvijek ima primjera poput Courtney Love koja je na heroinu rodila zdravu curicu ili osoba koje piju ili puše, pa s djetetom ispadne sve ok, ali to je čista lutrija.

Meni je moja beba daleko predragocjena da bi se s njom igrala lutrije. I ovako dok pazim nema garancije da će sve biti ok, kamoli kad bih se igrala s dokazano štetnim tvarima. Isto tako, svjesna sam da ne mogu izbjeći sve štetne utjecaje - budem izložena i dimu i smogu, koji put popijem colu, jedem slatko - ali se trudim utjecati na ono što mogu i za što znam da je najveći bed - ne trošim lijekove, ne uzimam droge, ne pijem, ne pušim. Ni "umjereno".

Iovako se još žderem zbog činjenice da sam u samom početku trudnoće u Motovunu popila nekoliko medica i pušila. Nisam imala pojma da bih mogla biti trudna. Bez obzira na to, zamjeram si što sam to učinila. A sad, da bih SVJESNO napravila išta slično? Nema šanse. Moji užici i poroci sad su na drugom mjestu i ako u sebi nosim novo ljudsko biće ovisno o meni nema šanse da prokockam tu odgovornost i iznevjerim je/ga.

U trudnoći nema mjesta sebičnosti, cure.

Arijana
29.10.2005., 21:02
I ovako dok pazim nema garancije da će sve biti ok, kamoli kad bih se igrala s dokazano štetnim tvarima.
Sve si rekla!

Mala01
30.10.2005., 11:49
Mala01, kakve veze ima to da "trudnoća nije bolest" i pijenje vina? Ako nikad nije dokazano koja je to minimalna količina koja šteti, pa zar onda nije bolje izbjegavat, radi bebe :?
Pod tim sam mislila da se treba ponašati normalno, a ako je netko prije trudnoće pio vino na redovnoj bazi-čitaj:svaki dan nakon ručka, normalno mi je da to NEĆE činiti u trudnoći (ili recimo pušiti!), ali ako je netko prije trudnoće popio čašu pive ili deci vina povremeno (svatko sam zna procijeniti što je to), mislim da mu to ne može štetiti -naravno, ukoliko je trudnoća normalna. Ali opet kažem, svatko će učiniti prema svojoj savjesti, znači ako netko smatra da se u tih 9 mjeseci (i kasnije kod dojenja) treba odreči nekih stvari za koje misli da će biti štetne njegovom djetetu, to poštujem 8)

studentica_
31.10.2005., 17:12
[quote="Luna Rocco"]Tužno mi je čitati ovakva razmišljanja poput onog studentice ili Male01. :(

Ja sam daleko od neke uštogljenke i frikuše koja pazi na sve, u životu sam stvarno brijala po svemu i svačemu i izlazila na svakakva mjesta, bilo je tu alkohola i još koječega... No, nije mi padalo ni na kraj pameti tada zatrudnjeti, baš zato što sam bila svjesna da to nije odgovorno ponašanje. Ne prema sebi, već prema bebi, koja nije u mogućnosti reagirati na sve te štetne podražaje.

Naravno da droga ne dolazi u obzir... Tebi je tuzno citati ovakva misljenj??? Meni je jos tuznije citati tvoje ponasanje i prije trudnoce... Mislim na ono- BILO JE TU JOS KOJECEGA!!!! To mi je tuznije od 2 case vina tjedno... :shock:

Luna Rocco
01.11.2005., 00:27
Pa čuj, debela je razlika štetiš li sebi ili bespomoćnom biću koje je o tebi ovisno. Dakle, ja pušenje smatram vrlo štetnim, ali veeeelika je razlika puši li žena koja nije trudna/ne doji ili onda koja je trudna ili doji. Ako ne razumiješ tu razliku, onda stvarno nemamo što dalje raspravljati.

momze
01.11.2005., 08:20
To mi je tuznije od 2 case vina tjedno... shock:

cure, nema razloga za ovakvu komunikaciju. pa mi smo sve na ovom forumu da bi pomogle sebi, svojim bebicama ali i drugim forumasicama. ja nisam ovdje da bih nekoga stavljala na stup srama zbog necijih postupaka.

svatko cini kako hoce, no u tim svojim djelima mora ponijeti i ogovornost. ako cura odluci nastaviti pusiti ili piti u trudnoci mora preuzeti odgovornost za ono sto se bebi moze desiti zbog toga. beba ne moze izaci na pol sata iz trbuha dok mama zavrsi cigaretu.

maria71
01.11.2005., 08:29
mislim da bi svi mi ovdje trebali triput razmislit prije nego kaj stisnemo "send"

(to se odnosi i mene i to na n-tu potenciju)

alkohol u trudnoći definitivno NE

a to što ja mislim o partijanjima i likovima koji tamo idu je moja stvar

i nema nikakave veze sa temom ovog topica

studentica_
01.11.2005., 08:33
Sve u svemu, mislim da je tema otisla predaleko... Cinjenica je jedino da trudnica smije popiti 2 case vina tjedno i da to nece naskoditi djetetu!!! Samo ste isprepadali zenu...

studentica_
01.11.2005., 08:56
:D :* :shock:

Luna Rocco
01.11.2005., 10:23
Uh, jeste me nasmijale sad na kraju, posebno maria 71 :lol: Valjda sam se krivo izrazila, nikad nisam brijala po partijima.
Studentica, ajde i ja pružam ruku pomirenja, svatko ima svoj stav o ovom kao i o milijun drugih stvari u trudnoći. :*

Mima
01.11.2005., 10:27
Hm, sorry, ali stvarno ne znam odakle informacija da dvije čaše vina tjedno neće naštetiti djetetu. Evo citirat ću što o alkoholu u trudnoći piše na sajtu dr. HArni.

Suzdržavanje od alkohola
Nema razloga za zabrinutost ili paniku ako vam se dogodilo da ste slučajno - u vrijeme dok još niste znali da ste trudni, popili čašu vina, šampanjca ili piva. Nema dokaza o štetnom djelovanju ovakovog slučajnog uzimanja alkohola u ranoj fazi razvitka djeteta. Sasvim drugačije stoje stvari ukoliko se alkohola ne odreknete za vrijeme cijelog trajanja trudnoće. Na osnovu mišljenja eksperata, alkohol je glavni čimbenik rizika u nastanku prenatalnih oštećenja djeteta.

Alkohol prolazi bez ikakovih poteškoća placentarnu barijeru i ulazi u dječiji krvotok. Obzirom da u djeteta nisu zreli enzimi koji razgrađuju alkohol u jetri - i sasvim mala količina alkohola ostaje u krvotoku djeteta dva do tri puta dulje nego u krvotoku majke. I dok trudnica može osjetiti sasvim lagano djelovanje alkohola, u isto vrijeme njeno dijete je izloženo teškom "pijanstvu". Sigurnu granicu liječnici vam ne mogu preporučiti - stoga za trudnice vrijedi pravilo "nula promila", i to za cijeli tijek trudnoće.

Alkohol utječe različitim mehanizmima na embrionalni razvitak. S jedne strane radi se o staničnom toksinu koji izaziva smetnje rasta, a s druge strane izaziva određene anomalije u razvitku. Kako je njegovo djelovanje i neurotoksičkog karaktera, praktički je uvijek zahvaćen i centralni živčani sustav. Unutar alkoholnih oštećenja razlikujemo punu sliku alkoholne embriopatije s tjelesnim, duhovnim i duševnim znacima bolesti od lakših formi tzv. alkoholnih efekata.

snorki
01.11.2005., 10:52
Joj, djeco draga :P

Postoji nesto sto se zove sudbina, a i nesto poput izazivanje nje iste.
Zbog cega piti alkohol, pa i te dvije hebene case tjedno?
Trudnoca je samo devet mjeseci.
U trudnocama se nazalost desava svasta. Ali, ako sam se cuvala cijelo vrijeme i nesto krene krivo, znam da JA nisam kriva. Jednostavno, desilo se.
S druge strane ,da se nesto desi, a ja u tokom trudnoce pomalo cugala, pusila. Znam da bi me poslije grizla savijest zbog cega sam to radila.

Frogy, vjerovatno se ne bi desilo nista strasno od malo vina u toku trudnoce, ali opet ko zna. Brate dragi, nadji drugi nacin za disanje tlaka.

Posvadjaj se sa TM-em ;)

p.s mislim da ce se Frogy svakako tlak dic, cim vidi gdje je zavrsila njena tema. :lol:

ivarica
01.11.2005., 10:54
Konzumacija alkohola u trudnoći šteti vidu djeteta
Djeca žena koje su za vrijeme trudnoće redovito konzumirale alkohol mogu već u dobi od 6 mjeseci imati slabiji vid.

Već su ranija istraživanja pokazala da prenatalna izloženost alkoholu dovodi do poteškoća u fizičkom i mentalnom razvoju djeteta.

Zbog toga što nije poznato koje količine alkohola su potrebne da povećaju rizik za razvoj fetusa, trudnicama i ženama koje bi mogle zatrudnjeti se savjetuje da izbjegavaju konzumaciju alkohola.

Novo istraživanje, objavljeno u stručnom časopisu Journal of Pediatrics su proveli američki znanstvenici iz Children's Hospital u Bostonu.

Pokazalo se da je količina alkohola koju je konzumirala 131 ispitanica bila proporcionalno povezana s pojavom slabijeg vida kod njihovih beba.

Djeca žena koje su u trudnoći konzumirale alkohol su imala u prosjeku 3 puta veći rizik da će imati slabiji vid.

Istraživači dobivene rezultate objašnjavaju oštećenjima koje alkohol nanosi mrežnici oka te dijelovima mozga povezanih s vidom.

http://www.plivazdravlje.hr/?section=home&cat=w&id=11475&show=1

snorki
01.11.2005., 11:01
Jecer sam na TV-u gledala fetus od 7 tjedana.
Ljudi moji, ima pravi izgled djeteta. Zato, cuvajte te bebace. Niste vise same. Imate ogromnu odgovornost. :love:

ninet
01.11.2005., 11:23
Da sam od 1000 ljudi cula da ne skodi, a od jednog da skodi, to zrnce sumnje bi bilo dovoljno da zaoravim alkohol 9 mjeseci + period dojenja.
Bez toga se STVARNO moze....cemu i najmanji rizik?

lidac2004
01.11.2005., 12:38
Meni je moja beba daleko predragocjena da bi se s njom igrala lutrije. I ovako dok pazim nema garancije da će sve biti ok, kamoli kad bih se igrala s dokazano štetnim tvarima. Isto tako, svjesna sam da ne mogu izbjeći sve štetne utjecaje - budem izložena i dimu i smogu, koji put popijem colu, jedem slatko - ali se trudim utjecati na ono što mogu i za što znam da je najveći bed - ne trošim lijekove, ne uzimam droge, ne pijem, ne pušim. Ni "umjereno".


U trudnoći nema mjesta sebičnosti, cure.

draga, sve si ovdje rekla!!

a zene koje i dalje piju i puse u trudnoci (bez obzira na kolicinu) smatram krajnje sebicnim osobama kojima je bitnija njihova komocija nego zdravlje djeteta koje nose!!

jesam to grubo rekla,a?!?
eto, to je moje skromno misljenje!


svatko cini kako hoce, no u tim svojim djelima mora ponijeti i ogovornost. ako cura odluci nastaviti pusiti ili piti u trudnoci mora preuzeti odgovornost za ono sto se bebi moze desiti zbog toga. beba ne moze izaci na pol sata iz trbuha dok mama zavrsi cigaretu.

bravo!!

mamma Juanita
01.11.2005., 12:58
svi znamo da čaša vina na 60 kg nijne isto što i čaša vina na 16 kg (npr. moja kćer od 4 i pol godine).
a što je tek čaša vina na npr. 100 grama(alkohol prelazi posteljicu!)...
I dok trudnica može osjetiti sasvim lagano djelovanje alkohola, u isto vrijeme njeno dijete je izloženo teškom "pijanstvu".
mislim da bi moglo i bez navodnika.

Frida
01.11.2005., 14:29
Da podjelim svoje iskustvo:
Ja sam na početku trudnoće ležala u Petrovoj i neću zaboraviti podrum ispred UZV. Kod kafe aparata "hrpa" žena sa različitim dužinama trudnoće i SVE puše. E sad; neke su potpomognute i čekaju betu, neke moraju strogo mirovati, neke su pred porod ili su prenijele, jedna je čak imala trudove (otvorena 3-4 prsta) pa da živčana ne hoda po hodniku ona se spustila na čik pauzu :shock:!
A ja strahujem za svoju bebu i pitam se zašto mene bog kažnjava, kakve su to one kada među njima ima i onih koje su zatrudnile bez problema, prirodno, kako mogu biti takve i ugrožavati svoju još nerođenu djecu, a ja bih devet mjeseci mirovala, ležala, odrekla se svega samo da dođem do svog :angel:.
Inače nisam konzervativna, niti živim po strogim pravilima ali mislim da trudnica mora biti odgovorna, ako je štetnost alkohola dokazana pa pobogu devet mjeseci ću preživjeti. Inače obožavam popiti čašu finog vina iza obroka, u 18-tjednu sam bila na sestrinoj svadbi i nisam popila čak ni gutljaj šampanjca kada smo nazdravili, uz komentare okoline da bi to bilo zdravije nego što pijem sokove koji su puni konzervansa...

Joe
02.11.2005., 09:14
Uz opasnost da me se ekskomunicira
Evo linka
Pa svatko prema savjesti, ali samo da se zna da američki znanstvenici nisu kraj svijeta

http://www.rcog.org.uk/index.asp?PageID=509

p.s. ne propagiram alkohol u trudnoći. Ali da vam dam misliti. Postoje i istraživanja koja dokazuju povezanost korištenja antiperspiranata i pojave Alzheimerove bolesti (zbog aluminija nađenog u mozgu oboljelih). Ja stoga u trudnoći koristim samo običan dezić. A vi? Tko zna kako aluminij iz antiperspiranata utječe na mozak fetusa. A primjera ima još. Nitrati u špinatu. Živa u ribi. I, naravno, konzervansi u soku.
Jedno je informiranost a drugo je prepisivanje podataka s weba kao da je to zakon.
(sad ću obući zaštitno odijelo i kacigu)

Arijana
02.11.2005., 09:39
Nisam pročitala link, ali znam što hočeš reći ( i ne treba ti zaštitno odijelo i kaciga :P ), ali to samo potvrđuje da u trudnoći trebaš voditi računa o mnogo toga i paziti na zdravlje svoje nerođene bebe. Neke stvari ne znaš, neke stvari znaš, pa ćeš ih izbjegavati. Ako znaš da je alkohol štetan i u najmanjoj količini nastojat ćeš ga ne pit, valjda, jer želiš najbolje za svoju bebu, a ta ti je informacija dostupna.

Joe
02.11.2005., 10:03
Ja bih voljela da pročitate link. Ne zagovara konzumiranje alkohola u trudnoći već iznosi britanska istraživanja. To je website od Royal college of gynaecology and obstetrics, nije baš site bez preporuke.
Hoću reći da se ljudi boje onoga za što im je rečeno da je opasno. A možda štetimo našoj nerođenoj djeci špinatom, mesom, možda tabletama prenatala? Nije još dokazano.

michelle zg
02.11.2005., 10:06
Ja ću samo reći da otkad sam (prije trudnoće) pročitala da svježi sir i kupus u trudnoći mogu izazvati listeriju a time i određena oštećenja kod bebe izbjegavam ih u širokom luku (a obožavam salatu od kupusa :P ), pa alkohol i cigarete u trudnoći uopće neću komentirati.

:evil:

Arijana
02.11.2005., 10:18
Evo pročitala, i opet ne razumijem što hoćeš reći, jer i ovo istraživanje govori o štetnosti alkohola u trudnoći.
I opet kažem, ako za nešto znaš da je štetno onda ćeš to izbjegavati, a ako saznaš da je još nešto štetno, onda ćeš i to izbjegavati.
Špinat jest štetan ako ga se priprema na krivi način i podgrijava, a ako ga se ubere u svom vrtu (kao ja ;) ), pripremi na odgovarajući način i jede odmah, onda može biti samo zdrav. Za meso isto znam da mi je zdravije kupiti od čovjeka koji u Konavlima ima svoju malu farmu i gdje životinje isključivo sisaju (one male), a ostale pasu travu, nego ga kupiti u mesari. Za ribu znam da mi je bolje jesti onu koju je moj tata ulovio i to onu malu, a ne veliku od te i te vrste, nego onu iz uzgoja.
Isto tako znam da mi je bolje ne nabavljat mačku u trudnoći, ako je npr. nikad u životu nisam imala, jer mogu od njenog izmeta dobiti toxoplazmozu.... i tako u nedogled.
U trudnoći se nastojim informirat o svim, pa i onim najbanalnijim problemima i nastojim zaštitit zdravlje svoje nerođene bebe, a to da ne mogu znat sve ni ja ni nitko, stoji, ali ono što znam ću izbjegavat i to je cijela poanta.

Joe
02.11.2005., 10:34
Onda nisi pažljivo čitala.

There is no conclusive evidence of adverse effects in either growth or IQ at levels of consumption below 120gms (15 units) per week. Nonetheless it is recommended that women should be careful about alcohol consumption in pregnancy and limit this to no more than one standard drink per day.

Meni se to čini puno, samo citiram.

I da, pročitajte što ti tako rado citirani američki izvori kažu za korištenje Ritalina.

Arijana
02.11.2005., 10:41
Onda nisi pažljivo čitala.

Nisam, nego onako letimice, ali taj citat govori samo o kvocijentu inteligencije, a alkohol nije "zaslužan" samo za njega. Studija nije dokazala da alkohol u trudnoći nije štetan.

Joe
02.11.2005., 10:46
Nije. Nije dokazala ni da je štetan. Nije nigdje dokazano niti da krumpir u trudnoći nije štetan. A vegetarijanci i vegani vjerojatno imaju masu studija o štetnosti mesa, ribe i sl.

Joe
02.11.2005., 10:49
Ako je službeni stav Rode i foruma da se alkohol u trudnoći ne smije konzumirati niti u najmanjoj količini, ja to poštujem i neću dodavati na tu temu. Samo mi nije simpatično kad se američke studije prikazuju kao "kraj svijeta". Upišite Ritalin u pretražnike i svašta ćete naći u vezi toga, s čim se možda i ne bi složili. A sad pozdrav i dosta od mene o tome. (danas sam sklona raspravi, možda bolje da se smirim :P )

Arijana
02.11.2005., 11:30
Ne znam da li je to službeni stav udruge "Roda", a službeni stav foruma ne postoji, tako da me ni jedno ni drugo ne interesira.
Postoje studije koje dokazuju štetnost alkohola, a ne postoje one koje kažu koja je minimalna doza, pa mi stoga zdrav razum kaže da je bolje ne piti alkohol.

ivarica
02.11.2005., 11:40
ako sam ja ta koja americke studije drzim za "kraj svijeta" jer sam se drznula staviti jednu na ovaj topik: ni meni nije nimalo simpaticno da se utjecaj pijenja alkohola (na dijete u ovom slucaju, na drustvo u krajnjem slucaju) tako omalovazava da ga se usporeduje s jedenjem ribe ili pijenjem soka.

Joe
02.11.2005., 11:50
Ivarica nisi ti u pitanju. Mislila sam da ću biti krivo shvaćena ali brže tipkam nego što mislim. Apsolutno ne podržavam konzumaciju alkohola u trudnoći, ali smatram da se pretjeruje oko povremene čaše vina ili piva. To sam htjela reći, kao i obraniti se kad sam na spominjanje postojanja studije koja kaže da neka količina nije dokazana kao štetna dobijem komentare tipa "svašta" i smajliće čuđenja. Studije postoje. Vidite link.
Ne želim se svađati na ovom forumu koji mi je važan i kao izvor informacija i kao opuštanje u pauzama na poslu. Pozdrav curkama i no hard feelings. :)

wewa
02.11.2005., 12:01
Joe, razumjela sam ja tvoje namjere. medjutim, meni americke studije nisu prihvatljive iz drugih razloga. kod njih je svakodnevno konzumiranje alkohola stvar koja se i ne pominje, nesto uvrijezeno.

tako da je i studija valjda kulturoloski specificna. ja, pak, smatram da konzumacija alkohola nije toliko rasirena u nasim krajevima. a zloupotrebe su jako ceste.

Neki dan sam saznala informaciju da je sindrom koji se javlja kod fetusa usljed majcine konzumacije alkohola specifican za majku - neke majke radjaju potpuno zdravu djecu uprkos alkoholu, a kod nekih je situacija drugacija. pitanje je kako zena moze znati da li ce njeno dijete trpjeti zbog njenih postupaka ili ne. zato je bolje sprijeciti nego lijeciti.

naravno, svaka zena odlucuje za sebe (mada je poprilicno neogdovorno preuzimati rizik i u ime djeteta, koje se tesko moze sloziti ili ne sloziti s izborom), ali kad se sve to postavi iz perspektive nas koje zelimo djecu, ali ih nemamo ili ih nikad necemo mozda imati, mada cinimo sve sto nam je u moci, onda ta casica sedmicno ili koliko cesto vec djeluje jako bezobzirno.

i btw. ja ne koristim antiperspirante, niti jednokratne uloske, niti hemijska sredstva za intimnu higijenu ni bez trudnoce.

Arijana
02.11.2005., 12:25
To sam htjela reći, kao i obraniti se kad sam na spominjanje postojanja studije koja kaže da neka količina nije dokazana kao štetna dobijem komentare tipa "svašta" i smajliće čuđenja. Studije postoje. Vidite link

Ovo mene ide, pretpostavljam :P . Ja sam kolutala očima i rekla "svašta" na izjavu iliti "studiju" koja kaže da vino ne šteti, nego se još preporuča jer sadrži željezo, i dalje kažem svašta! Ali ne tebi osobno, nego toj izjavi.
Ne moraš se osijećati da se moraš "obraniti" ili da si napadnuta bar što se mene tiče. Pa, valjda možemo raspravljati, dok nitko nikoga ne vrijeđa, mislim da je to u redu 8) .
Uostalom, žena koja je postavila ovu temu se pitala smije li tu i tamo popiti čašu vina, moj odgovor, a i večine je; bolje ne piti nikako i mislim da se i ti slažeš s tim. Za bojanje kose u trudnoći isto postoje studije koje kažu ni slučajno, i one koje kažu da nije štetno. Iako ne mislim da bi se nešto strašno dogodilo, ja je ipak ne bojam, a masa žena boja.

Joe
02.11.2005., 12:30
Ma sve ok, mene valjda malo hormoni pucaju pa sve shvaćam osobno.
;)

Davor
02.11.2005., 12:38
Treba imati u vidu da je alkohol tokolitik i da s drugim tokoliticima (prepar...) ima svakakva međudjelovanja. Isto tako se u slučaju prijevremenih trudova može trudnicu fino naliti alkoholom da se trudovi smanje - u nuždi može koristiti.

wewa, svakodnevno konzumiranje alkohola NIJE normalna pojava u Americi, upravo naprotiv. Odnos Amerikanaca prema alkoholu je neka vrsta kazališta apsurda, a najgora kvalifikacija koja nekoga može snaći je da ga "prepoznaju" kao alkoholičara. Neki od "kriterija" alkoholizma idu čak dotle da se pijenje više od 2 standardna pića godišnje smatra alkoholizmom.
Po tome su SVI svećenici potvrđeni alkoholičari, a alkoholizam im je profesionalni rizik :/
Moj zaključak je da društvo ima to više problema s alkoholom što od pijenja alkohola pravi veći spektakl.

wewa
02.11.2005., 12:50
Cuj, definicija "alkoholizma" zavisi valjda od osobe koja je donosi.
ja alkohol kao takav ne konzumiram, cak niti u Griottama, stoga nisam pozvana da sudim o alkoholizmu. ipak mi se cini da je svakodnevna konzumacija alkohola, posebno zestokog pica rasirenija "tamo" nego "ovdje".

odakle mi ovakav dojam - nailazim na ankete, upitnike i sl. koji u sebi sadrzavaju pitanja tipa koliko jedinica alkohola dnevno konzumirate (medju ostalim "namirnicama"), i rijetko nadjem medju ponudjenim odgovorima i varijantu 0.

i ne konzumiraju svi svecenici/svestena lica/clanovi klera alkohol, to valjda zavisi od vjere.

studentica_
10.12.2005., 18:18
Pitanje: 8.12.2005. | Ivona

Poštovani, U 9.tj. sam. Zanima me dali čaša vina dnevno (u nadolazećim blagdanskim danima) može štetiti plodu. Hvala na odgovoru.

Odgovor: 12.9.2005. | Mr.sci.dr. Damir BagovićNe- ali ne pretjerujte

www.trudnoca.net (pitajte liječnika)

12.12.2005., 10:10
Problem je odreći se čaše vina?
Pa da, pretpostavljam da neke od nas plaču kad im se strga nokat, ili kad imaju lošu frizuru. Kao i mnogima vjerujem, od kad sam trudna moj život se sto posto promijenio. Prije sam se bavila svime, od sportskog penjanja do turnog skijanja, i još radila na svojoj znanstvenoj karijeri. Planirala sam trudnoću, ali jednu zdravu aktivnu trudnoću koja će mi, barem u prvom i djelomično drugom tromjesječju dozvoliti da se bavim, barem umjereno, svim svojim aktivnostima.
Ali moja trudnoća je imala drugi plan, i radi nekih krvarenja, ja sam na strogom mirovanju. Cijeli moj dosadašnji način života – doviđenja – u jednom danu.
Ne mogu čak imati niti normalan seksualni život. Ništa. Neću se pravit hrabra, prolila sam suza zbog toga, pa i sad mi je teško kad svi moji odu nekuda za vikend i vraćaju se svježi, sretni, a ja čamim doma i bole me već i kičma i koljena i sve. Ali znate što mi je brat rekao kada se jučer vratio ozaren sa prvog ovogodišnjeg skijanja, oduševljen time kako mu dobro ide ove godine: «Ma kaj se živciraš, ti se nećeš skijati samo ove zime, a ja neću roditi nikad». Učinilo mi se da ima pravo.
Zbog svega navedenog, vjerojatno imam iskrivljenu perspektivu, ali meni se nevoljkost da se odrekneš vina za vrijeme trudnoće pa ako postoji i 1% opasnosti za bebu čini potpuno nevjerojatnim. Znanstvena fantastika. Ne možete zamisliti što bi ja dala da se na odabir prehrambenih namirnica svode moja odricanja za vrijeme trudnoće.

P.S.: Koliko god je Internet divna stvar, on je i prokletstvo. Upravo zato sto svatko tko to želi može naći potvrdu svog mišljenja. Bez neke namjere posebnog pametovanja, ali... Ako postoji 100 znanstvenih studija koje govore o štetnosti alkohola, naravno da postoji bar jedna koja govori suprotno, ali tako je to u znanosti! Nitko ne kaže da je svih onih 100 studija provedeno dobro i da u njima nema grešaka u metodologiji, uzorcima, ali su puno veće šanse da su one ispravne nego ona jedna koja njih sto opovrgava. Ne znam još uvijek što da mislim o onima koji izaberu vjerovat u onu jednu, osim da to rade zato što to opravdava njihovo ponašanje, kao što je jedna rodica već zaključila na ovu temu.


Svima, pa čak i onima nespremnim na mrvicu odricanja, vesele i zdrave trudnoće želimo ja i moja 5cm velika bebica

:love:

frogy
16.12.2005., 12:01
Hm, izgleda da sam otvorila "Pandorinu kutiju". Eto, od mog uvodnog posta prošlo je već neko vrijeme. Štetan ili ne, alkohol ne mogu ni primirisati, jer mi je zlo od samog mirisa.... Tako da se više ne mučim s dilemom popiti čašicu vina ili ne... Uglavnom, mislim da je bolje izbjegavati alkohol, no isto tako smatram da povremena (ali stvarno povremena) čaša vina ne može škoditi.

Anvi
16.12.2005., 19:45
Štetan ili ne, alkohol ne mogu ni primirisati, jer mi je zlo od samog mirisa
Frogy, tvoje ti tijelo upravo govori što je za tebe i bebu dobro a što ne. Ali neće ti govoriti čitavu trudnoću pa nastoj zapamtiti što ti je reklo.
Što se tiče povremene čaše vina, stvar je u tome što ovo "povremeno" i "čaša" ljudi različito interpretiraju, pogotovo oni koji se ne mogu suzdržati. Što znači 9. mjeseci bez vina, ili bilo kojeg alkoholnog pića prema posljedicama koje dijete može nositi čitav svoj život? I još jedno pitanje za one koji misle da umjerena, povremena ili kako je god nazvali konzumacija ne škodi: koja po redu povremena čaša će biti presudna?

chris blue
27.02.2007., 17:56
Ja sam u prvoj trudnoći povremeno popila pivo ili čašu vina. Ne često, ali jesam. Prilično bezbrižno i olako sam prihvatila činjenicu trudnoće - cijelo vrijeme mi je "dijete" bilo čista apstrakcija. Čak sam i pušila. Moja kćerka se rodila zdrava, na svu sreću.

Tek nakon što sam je rodila, postala sam stvarno svjesna nje i ŠTO sam činila tom malom bespomoćnom biću - ovdje prvenstveno mislim na cigarete, jer još i sad mislim da se jedna bevanda i pušenje ne mogu usporediti. I prestala sam pušiti, ali tek kad se Ana rodila. Ona je zdrava i sad ima 20 mjeseci i valjda je tek jednom imala temperaturu od 24 sata i poslije malo šmrckala, ali često je gledam i pitam se... hoće li biti posljedica :cry:

Sad u drugoj trudnoći - niti ne pomišljam na tako nešto. Prokrvarila sam u 8. tjednu i doma sam na čuvanju trudnoće.

Alkohol ni blizu, a što se cigareta tiče, gora sam od svakog militantnog nepušača (poturica gori od turčina :P )

I, da ovaj put me i više strah, i puno više mi ju mučno i nekako sam više svjesna što se događa... stalno čitam, puno se informiram; kao da sam postala potpuno druga osoba - ili bolje rečeno - razvila sam se u tom smislu.

cokolina
17.04.2007., 12:04
podizem...
nigdje nisam nasla na forumu - za alkoholni ocat; jel se isto podrazumjeva kao alkohol i trebalo bi ga zamijeniti jabucnim i slicno? ili pretjerujem? :roll:

cokolina
19.04.2007., 11:58
da li netko zna?

mikka
19.04.2007., 12:56
ne znam, mislim da ocat ne spada u tu skupinu. ali ja sam isto jedna od "onih", koje su povremeno nesto cugnule u trudnoci i nikad nisam mislila da bi to trebalo imati neki utjecaj na plod. misljenja sam da trudnica moze uzeti sto joj pase (ali ne kao ja, tolko sam jela cokoladu da imam 20 kila viska :roll: ), umjerenost je majka svega.

koksy
19.04.2007., 15:55
Ja smatram da se trudnice nebi trebale stavljat pod stakleno zvono. Postoji toliko toga stetnog i potencijalno stetnog da bi bilo najbolje da se stvarno obucemo u zastitna odijela i ne jedemo i ne pijemo nista sto nije odobreno od ovog ili onog instituta za istrazivanje. Ma dajte cure!
Ja sam skuzila da sam trudna jer mi je zasmrdila piva, a volim popit pivu. Otkad sam trudna nisam popila ni kapi alkohola jer mi sve smrdi. Ali mi je neku vecer dosla strasna zelja za kupinovim vinom. I popila sam jedan gutljaj. Dovoljno da udovoljim zelji. I ne grizem se zbog toga. Jednu bebu sam izgubila a cuvala sam se maximalno.
Uostalom, istrazivanja su pokazala da trudnice nebi trebale zanemarivati svoje zelje jer je to obicno signal organizma da mu nesto fali. Kao npr. jagode-folna kiselina.

cokolina
19.04.2007., 18:49
ok. ali mene bas konkretno zanima da li je to stetno kao alkohol ili ne. ako mogu birati ja cu radije bez alkohola.

Joe
19.04.2007., 20:41
Pa ako ga ne piješ na litre mislim da je količina alkohola zanemariva.

sibell
20.04.2007., 11:02
Mislim da ocat nije stetan zbog alkohola, posebno radi kolicina u kojima se koristi. Doduse meni je ocat smrdio i nisam ga mogla osjetiti u salati, jer me tjerao na povracanje na pocetku. Sada kad su mucnine otisle, koristim ga, doduse u manjim kolicinama. Slazem se sa Koksy - trebamo slusati svoje tijelo.

gita75
21.04.2007., 19:49
Ocat se dobiva octenim vrenjem koje provode octene bakterije. Zove se alkoholni, vinski, jabučni prema sirovini koja se koristi za vrenje-iz vina se dobiva vinski, iz alkohola alkoholni, a iz jabučnog vina jabučni. Alkohol je u octu prevrio (fermentirao) u octenu kiselinu, dakle nema ga.

cokolina
22.04.2007., 19:00
ok, hvala. sad sam zadovoljna s odgovorom ;) .
al ipak me nekako odbija to kad cujem "alkoholni"...

Elinor
08.06.2007., 15:21
Ja sam u toku trudnoće popila gutljaj šampanjca i 2-3 čaše bezalkoholnog piva (jer mi ćevapi inače nemaju smisla :lol: ). Ne bih se s time šalila, a i inače mi alkohol ne predstavlja ništa u životu. Ono što mene posebno izluđuje su ljudi koji u blizini trudnica puše ko dimnjaci. Izbjegavam ih koliko mogu, ali nekad to nije moguće, a ko za inat dim uvijek ide prema nepušačima, po mogućnosti trudnicama! Katastrofa! I daš im do znanja da ti smeta, ali oni se izgovaraju: pa samo jednu... :evil: :evil: :evil: I onda ja uvijek ispadam partybreaker koji prvi ode doma ili još gore, nekoga otjera. Pa ljudi moji, svi pričaju kako je malo Hrvata, a truju i one nerođene!

cokolina
09.06.2007., 17:25
potpuno te razumijem. jos mi pitaju da li smiju zapaliti. ma da, samo izvol'te!

ono sto me iznenadilo da mladji obicno imaju vise razumoijevanja za nepusenje, nego stariji, npr. roditelji. njima je to pod normalno da se pusi i uvijek se pusilo u prisustvu male djece i trudnica, izgleda. kad se sjetim samo da sam odrasla u oblacima dima. strasno! svom dijetetu to necu priustiti.

Elinor
09.06.2007., 20:44
kad se sjetim samo da sam odrasla u oblacima dima. strasno! svom dijetetu to necu priustiti.

Moji su pušili oboje, mene je to strašno gušilo i kada bi im to rekla, mislili su da pretjerujem. Tek nakon 18 godina gušenja, kad je mama prestala pušiti, rekla je: Isuse, sad tek kužim šta si mi govorila, pa to stvarno grize i za oči i za nos". Dobro jutro! Nema šanse da nekom dam da mi truje dijete :nope: