PDA

Pogledaj cijelu verziju : Opet nejasnoće oko komplikacija u trudnoći i naknadegoa
11.04.2010., 16:30
Dosta toga sam iščitala, ali nisam baš našla odgovor na ono što tražim, pa vas eto molim da me savjetujete..
Prva mi je trudnoća, tek sam u drugom mjesecu i počele su mučnine. Ne znam koliko ću izdržati na poslu pa bih možda otvorila komplikacije. E, sad me zanima-u tom periodu primam naknadu od HZZO-a i to mi je jasno. Međutim, ja se planiram vratiti na posao kad mi bude bolje.Moja plaća je inače oko 5 i pol tisuća.
Recimo da svibanj i lipanj budem na komplikacijama, pa onda radim srpanj i kolovoz, a od rujna sigurno više neću raditi jer je posao stresan. Dakle, ulaze li te komlikacijske naknade u onaj prosjek plaća za porodiljni? Ima li kakve veze što ću praviti prekide pri tome?

Ariana
12.04.2010., 07:18
ulaze. ili bolje rečeno ne ulaze, jer je to naknada, tako da ti računaju plaću 0 kuna. tako je meni rečeno u hzzo-u. tako je meni propao godišnji.

mamma san
12.04.2010., 09:57
naknada za bolovanje uslijed komplikacija u trudnoći ne ulazi u izračun prosjeka naknade za rodiljni dopust, ali može utjecati na nju.

no, ako imaš razmak između dva bolovanja uslijed komplikacija veći od 30 dana, tada će ti raditi novi izračun naknade. Pri tome je bitno da imaš isplaćenu barem jednu plaću u mjesecu koji je prethodio otvaranju novog bolovanja / rodiljnog dopusta kako bi ti mogli izračunati prosječnu vrijednost sata. U hipotetskom slučaju koji si ti napisala, te u slučaju redovitih isplata plaća, ti bi imala tu isplatu.

No, pri tome te moram upozoriti na jedno, bolovanje uslijed komplikacija u trudnoći preporučuje tvoj ginekolog ZBOG komplikacija u trudnoći. Stresni posao ne znači nužno i komplikacije.
Ako imaš stresni posao koji može ugroziti tvoje zdravlje i zdravlje tvoje bebe, onda razgovaraj sa poslodavcem oko premješataja na manje stresnu poziciju, a ako ti to poslodavac ne može osigurati, onda imaš pravo tražiti trudnički dopust.

Više o trudničkom dopust imaš ovdje: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_02_24_532.html

goa
12.04.2010., 10:06
Ako sam dobro shvatila, vrijeme provedeno na komplikacijama bi se računalo kao,recimo, mjesec dana bez plaće?!
Podstanar sam i otprilike pokušavam izračunati koliko će nam to utjecati na standard..

Ariana
13.04.2010., 06:55
da, tako, osim ako se vratiš na manje od 30 dana na posao. financijski ti je isplativije raditi.

jagoda1711
23.04.2010., 16:16
Ako s komplikacija idem na rodiljni da li vrijedi onaj isti ER 1 obrazac što sam dobila za otvaranje komplikacija i izračun bolovanja? Hvala

jelena.O
23.04.2010., 16:19
jagoda 1711 DA

frnjok
23.04.2010., 17:24
Ako sam dobro shvatila, vrijeme provedeno na komplikacijama bi se računalo kao,recimo, mjesec dana bez plaće?!
Podstanar sam i otprilike pokušavam izračunati koliko će nam to utjecati na standard..

Ne kao mjesec dana bez plaće nego ti taj mjesec uopće ne bi ulazio u prosjek plaća. Dakle to će vam utjecati na standard samo utoliko što ćeš za vrijeme komplikacija u trudnoći dobivati naknadu a ne svoju plaću (koja je veća od maksimalne naknade).

jagoda1711
23.04.2010., 17:29
jagoda 1711 DA
Jelena.O puno hvala :)

Scarlett7
24.04.2010., 22:32
Lijep pozdrav svima! Nova sam ovdje i imam hrpu pitanja. Između ostalog zanima me pitanje vezano za rodiljne naknade. Naime, da li u obrazac koji ispunjava poslodavac za HZZO u podacima za plaću upisuje netto plaću s ili bez kriznog poreza? Trebam roditi krajem rujna, a kako se krizni porez ukida u srpnju, odnosno studenom smatram da nije fer da mi se rodiljna naknada isplaćuje umanjena za krizni porez budući da će HZZO obračun napraviti sukladno mojim isplaćenim netto plaćama u posljednjih 6 mjeseci. Nazvala sam u HZZO i nisu baš bili od pomoći, a istovremeno je jedna prijateljica otišla na šalter HZZO-a i pitala da li treba priložiti potvrdu o plaći s kriznim porezom ili bez kriznog poreza i gospođa na šalteru je rekla da može potvrda o plaćama bez kriznog poreza.
Da li mi netko može dati odgovor na pitanje?

Unaprijed zahvaljujem!

jelena.O
25.04.2010., 14:23
. Nazvala sam u HZZO i nisu baš bili od pomoći, a istovremeno je jedna prijateljica otišla na šalter HZZO-a i pitala da li treba priložiti potvrdu o plaći s kriznim porezom ili bez kriznog poreza i gospođa na šalteru je rekla da može potvrda o plaćama bez kriznog poreza.Da li mi netko može dati odgovor na pitanje?
Ovo je već jako zanimljivo.

bebonjka
03.05.2010., 13:17
bok svima..nva sam na forumu,a i među trudnicama.
moj problem je što nisam roditelj izvan sustava rada. ne znam da li mi je to smiješno il žalosno...prije trudnoće sam skupila 11mjseci i 15 tak dana radnog staža (radila sam i duže,ali na određeno pa su mi prekidali ugovor i tu se skupilo tih 15,16 dana manjka). odmah početkom trudnoće sam prokrvarila te sam na strogom mirovanju..prvi pokuša šetnje je opet završio krvarenjem..uglavnom, stigla mi je prva naknada od hzzo-a u iznosu od 500kuna..??!!
pri prvom susretu su rekli da će naknada bit 4200 kn..i kad sam dobila 500 samo šta se nisam srušila..objašnjenje je da mi nedostaje 15 dana do pune godine i da ću zbog toga i dalje dobivati samo 500 kuna??
moje pitanje je da li se mogu prebacit na obično bolovanje (hoće li mi se plaća vratit na onaj standard od 70%), uzet godišnji i onda se, ako bude potrebe, vratit na komplikacije? da li će mi tada naknada bit tih 4200 kn? ili?

mamma san
03.05.2010., 14:14
Bebonjka,
kao prvo, dobro nam došla!!

Dakle, uvjet koji moraš imati zadovljen za isplatu 100% naknade za bolovanje uslijed komplikacija u trudnoći (ali do max 4250 kn/mjesečno) je 12 mjeseci staža osiguranja neprekidno prije početka bolovanja, odnosno 18 mjeseci staža u prekidima u zadnje 2 godine.
Ako nemaš zadovoljen uvjet staža, tada max mjesečna naknada bolovanja iznosi 831 kunu. Eh, sad...trebaš provjeriti za koje dane ti je išla isplata. Odnosno, npr. u 4/2010 (oko 20og u mjesecu) trebala bi dobiti naknadu za bolovanja za one dane mjeseca ožujka (3) koje si provela na bolovanju.

Samostalni uvjet od 12 mjeseci staža neprekidno moraš imati ostvareno kako bi dobila rodiljnu naknadu u iznosu svoje plaće. ako nećeš imati ovaj uvjet, naknada će ti iznositi 1663 kune. Ovdje ti skrećem pažnju na to da ako direktno sa bolovanja ideš na rodiljni, neće ti se raditi novi obračun naknade.


Nadalje, kod obračuna naknade zadnji se uzima mjesec koji je prethodio mjesecu u kojem si otvorila bolovanje.

Također, još jedno, bolovanja na teret poslodavca, ulaze u izračun naknade, te ti mogu utjecati na njenu visinu.

Što ti predlažem?
Vidi sa poslodavcem da iskoristiš godišnji odmor koliko god možeš (stari + novi). Trebala bi ti biti barem jedna isplata plaće u mjesecu prije odlaska na bolovanje / rd.
Da i ne bude ova isplata plaće, možeš tražiti reobračun naknade, jer ćeš imati zadovljen uvjet staža. Biti će nešto niža, ali opet ne najniža.

Bilo bi ti najbolje da vidiš sva prava iz radnog odnosa koja imaš, pa da se sa upitom javiš u HZZO, kako bi se mogla dogovoriti oko reobračuna svojeg prava.

bebonjka
03.05.2010., 14:33
puno hvala na pomoći i brzom odgovoru.

ici
05.05.2010., 17:06
Pozdrav!!
da ne otvaram novu temu imam jedno pitanje;
Za par mjeseci planiramo IVF e sad da li ako odmah otvorim bolovanje na IVF trošak snosi HZZO ili poslodavac? I ukoliko se odmah ostvari trudnoća da li se nastavlja normalono bolovanje kao komplikacije?

Zelimirka
27.06.2010., 21:48
Pozdrav svima!
Ja na komplikacijama od 7.6.2010. Razmišljam o tome da ih prekinem i vratim se na posao. Pročitala negdje da će mi u tom slučaju 6. mjesec rušit prosjek plaće za rodiljni jer sam radila 6 dana u njemu, i onda će mi se prilikom izračuna prosjeka plaće voditi da je plaća za 6.mj. bila nekih 1000 kn... i to će zeznuti stvar...
Ima li netko konkretno iskustvo s povratkom na posao nakon mjesec dana komplikacija? ili nešto slično? Poprilično sam ljuta zbog svega ovog. Ispada da je bolje što dulje biti na komplikacijama, nego se vraćati na posao... :(

zlatica
29.06.2010., 21:50
Pozdrav!
Imam 2.5 g neprekidnog radnog staža,međutim od ovog mjeseca sam nezaposlena a i spremam se na IVF pa u slučaju da bude uspješan i budem na komplikacijama da li imam prava na naknadu?