PDA

Pogledaj cijelu verziju : brze i fine knedlice s marelicama



manal
09.07.2010., 14:44
500g svježeg posnog sira
240g glatkog brašna
6 velikih žlica ulja (ja uzmem repičino hladno prešano)
malo soli
10-12 marelica (ovisno o njihovoj veličini i koliko debelo motate tijesto) i malo šećera

marelice operete, izvadite košticu i u svaku stavite po žličicu šećera.
brzo izmješate hladan sir, brašno i ulje (malo posoliti to sve) i rukama izgnječite u tijesto.
Stavite kuhati posoljene vode u lonac.
Pa otkidate komadić tijesta i umatate marelicu po marelicu. Pazite da nema rupice da se ne otvore (lakše ćete ih umotati bez rupice, ako ne izvadite košticu, nego cijelu marelicu motate, onda i bez šećera)
Pažljivo ubacite u ključalu vodu, smanjite da se samo lagano njišu i povremeno odlijepite ako se slučajno zalijepe. Kuhajte 10-12 min. Ako se predugo kuha, raskuhaju se i raspadnu.
Uvaljajte u pržene prezle, pošećerite i jedite toplo!
Možete i zamrznuti knedlice prije kuhanja, pa kad ih smrznute kuhate, to bude ca. 20min, čisto da punjenje ne bude hladno.

Vrlo brzo, jednostavno i fino. Mahlzeit! :-)

Peterlin
09.07.2010., 14:53
Joj kak ovo dobro zvuči.... i još bez jaja!

Super, hvala na ideji. Moram isprobati čim se dočepam placa i marelica.

tina55
09.07.2010., 19:13
i ja ću probati, zvuči fino
možda bi moglo i sa suhim marelicama?

Peterlin
09.07.2010., 19:32
Ne bi išlo sa suhima. Mora se marelica onak fino razmekšati, a sa suhima je to teško, čak i da ih namočiš prek noći. Ne znam... Išlo bi sa šljivama, sa višnjama.... i ništ mi drugo ne pada na pamet.

anitak
09.07.2010., 20:02
super fino zvući,isprobat ću u nedjelju recept!!

tina55
09.07.2010., 22:22
Ne bi išlo sa suhima. Mora se marelica onak fino razmekšati, a sa suhima je to teško, čak i da ih namočiš prek noći. Ne znam... Išlo bi sa šljivama, sa višnjama.... i ništ mi drugo ne pada na pamet.
mislila sam namočit preko noći, svježe koje kupim su mi obično malo kisele, al zato šečer ide pa će valjda prevladat

zhang
09.07.2010., 23:20
Ne bi išlo sa suhima. Mora se marelica onak fino razmekšati, a sa suhima je to teško, čak i da ih namočiš prek noći. Ne znam... Išlo bi sa šljivama, sa višnjama.... i ništ mi drugo ne pada na pamet.
breskvama...moja susjeda pravi knedle sa breskvama i jako su fine...
bas bih sutra mogla probati napraviti ove sa marelicama, taman imam zrele marelice koje treba 'potrositi'

cvijetak
09.07.2010., 23:23
Upalo mi u oči ulje :) Može li i obično suncokretovo?

sirius
09.07.2010., 23:34
Ne bi išlo sa suhima. Mora se marelica onak fino razmekšati, a sa suhima je to teško, čak i da ih namočiš prek noći. Ne znam... Išlo bi sa šljivama, sa višnjama.... i ništ mi drugo ne pada na pamet.

Kupine.

princess puffy
09.07.2010., 23:53
i ja sam oduševljena receptom
brzo ćemo ga isprobati

manal
10.07.2010., 00:27
baš mi je drago da vam se sviđa kako zvuči, meni je super. ja nisam neka spretna u kuhinji, al ovo mi je uvijek uspjelo. ja sam stavljala samo marelice, ali čula sam da neki prave i sa suhim, namočenim.
ako su marelice kiselije, pa poslije ionako još šećeriš po njima, bar ja tako uvijek jedem.
kontam da može i pretty much svako ostalo voće, zašto ne. osim možda lubenice :lol:
kupine zvuče egzotično! a i breskve ću ja probati, jedino što će onda izići manje knedlica, jer će biti veće.
može i suncokretovo ulje! ja sam ovaj put mješala, jer mi ponestalo repičinog, pa sam imala 2 žlice tog i 4 suncokretovog.

n.grace
10.07.2010., 00:45
manal, ovo zvuči sjajno, moram isprobati, mislim da će se mojima jako svidjeti! Hvala na receptu! :-)

ani4
10.07.2010., 12:07
svi moji doma obozavaju knedle i ja ih obavezno svake godine radim cijelo brdo. Bas cu isprobati ovaj recept, samo da malo padne cijena sljivama i marelicama.

zhang
11.07.2010., 12:18
danas smo Yoda i ja pravili ove knedle, odlicne su.
urbo brzo su gotove, sto je velika prednost po ovim vrucinama, a druga stvar koja mu se svidja je to sto u tijesto ide sir, pa je obrok kompletan (gledam da u obroku uvijek imam i ugljkohidrata i proteina i masnoca, sto ovdje ima).
dok voda zakipi, knedle su gotove. dok se knedle kuhaju, poprze se prezle, za sve ukupno treba valjda 20 min...
ovo cemo definitivno ponoviti.

zhang
11.07.2010., 12:22
ovo mi je definitino u planu i za zamrzavanje, samo kada mi dozriju sljive bistrice...

manal
12.07.2010., 12:12
juhu! :-D baš mi je drago da sam i ja dala svoj doprinos receptima :mrgreen: recept nisam doduše izmislila, nego ga dobila od moje dobre prijateljice iz Austrije.
i ja sam ih neki dan, uz kenjkavog sina, napravila za 30min, a ako ja to mogu, onda ide i brže :-P

oka
13.07.2010., 14:52
Evo i mi napravili i stvarno super!
Samo smo malo po svom. Nisam imala marelice pa sam napravila samo prazne kuglice.
I ne samo to, :mrgreen: već sam odvojila da mogu biti sa maslacom i prezlima u slanoj verziji što MM bolje paše i u slatkoj verziji sa šećerom.

Brzo, bez jaja, fino i zasitno, ma kud ćeš bolje u ove prevruće dane.

gita75
13.07.2010., 15:01
Umjesto žlice šećera može se staviti kocka šećera, ja tak uvijek u knedle. Lakše mi je za manipulirati.

princess puffy
13.07.2010., 15:08
kocka šećera kao nadjev ili...?

gita75
13.07.2010., 15:16
Sorry, nisam bila jasna. Kocka šećera u marelicu umjesto žlice šećera.

kajsa
13.07.2010., 16:17
jako fino. mljac

i dobro su mi ispale za razliku od knedlica koje se rade s krumpirom. ove su puno lakše za napraviti i puuuno ukusnije

hvala na receptu

enchi
14.07.2010., 11:55
Isprobano! Fiiine su! I meni su bolje nego one sa krumpirovim tijestom!

manal
15.07.2010., 12:22
Umjesto žlice šećera može se staviti kocka šećera, ja tak uvijek u knedle. Lakše mi je za manipulirati.
naravno! mislim da je moja prijateljica tako i rekla, ali ja nikad ne kupujem šećer u kocki, pa sam i zaboravila.
dobila sam jučer neke šljive, pa ću danas s njima napraviti da vidim jel isto dobro. dosad sam uvijek s marelicama.
jako sam happy što vam se sviđa! :-D

zhang
15.07.2010., 13:16
neki dan smo ih ponovo pravili, ovaj puta u duploj smjesi pa smo dio zamznuli..
cak mi se cini da su malo bolje zamrznute nego friske, a turbo je prakticno, pogotovo po ovim vrucinama...

stanam
15.07.2010., 19:41
mljac,mljac. bas smo kod bake i imamo BRDO marelica za potrosit. jedino sto cu se morat ustat u 5 ujutro da ih skuham jer je vruce.

manal
16.07.2010., 00:55
super su i sa šljivama, za večeru sam napravila. djeca u gostima su nažalost probrljala, al su mame pojele :mljac:

zhang
16.07.2010., 09:45
a Yoda ih bas voli, pojede 2-3, ovisi o tome koliko se ranije najeo... :)

ani4
16.07.2010., 22:21
Evo, ja prepisala recept i sutra se bacam na posao. Mm nema doma, tako da imamo rucak po svome gustu.

Anemona
16.07.2010., 23:24
Evo danas probala, super su. Stvarno brzo, jednostavno i fino. Radila sam s marelicama, ali su bile još mrvicu kisele. Bilo bi još finije sa zrelijim marelicama, ili šljivama.
Definitivno radim i drugi put.

ani4
18.07.2010., 17:07
I ja ih danas napravila i odlicne su!! Radila sam sa sljivama, marelicama i prazne. Marelice i sljive su bile bas zrele i uopce nisam stavljala secer unutra. Samo su mi marelice malo gorkaste bile. Ne znam zasto, sirove su bile skroz slatke i mekane...
Uglavnom, sljedeci put radim vise, od dvije kile sira i spremam za zimu!

zhang
18.07.2010., 17:21
meni su isto marelice bile kiselkaste pa sam ih odmah posecerila dk su jos bile vruce, secer se otopio pa je bilo ok.
inace, uz knedle volim i 'umak' od kis.vrhnja, cimeta i secera, time prelijem marelice...bude mi mljac.

manal
19.07.2010., 00:44
meni godi to kiselkasto, takve su mi bile i šljive, iako ja to još dosta pošećerim :oops: vidjela sam često da se knedlice jedu s vrhnjem, al meni too much. no cimet je ideja... e, da! moja prijateljica uz prezle prži i sitno, sitno nasjeckani lješnjak! to sad još nemam, al s apetitom gledam kako nam je lješnjak rodio :lol:

enela
19.07.2010., 10:46
Knedlice su predobre! U sve knedlice stavim malo šećera, tak da voće pusti više soka. Meni s knedlama paše i bešamel umak: žlica putra, dvije žlice brašna, pola litre mlijeka i malo muškatnog oraščića.

zelena
19.07.2010., 12:14
Knedlice isprobane - super su ....MM je imao jedino pritužbu što nisam napravila duplu smjesu :-)

annie84
19.07.2010., 14:20
Spremila sam si recept na komp, djeluje izvrsno i radim čim malo zahladi u kuhinji ;)

Vrijeska
20.07.2010., 00:09
Mojima se ne sviđaju ...
Veliki su ljubitelji "pravih" knedli tako da ove neće više bit na našem menuu... a meni su se baš svidjele zbog jednostavosti pripreme...

janiczsa
26.07.2010., 09:10
uff.. dok čitam ove pohvale, rastu mi zazubice! Moram isprobat!

davorka
27.07.2010., 17:57
Meni su predobre, iako i ja obožavam prave knedle s krumpirovim tijestom. Ove su mi isto odlične i klincima. Baš super! Hvala za recept.

Šiškica
27.07.2010., 18:34
Odličan recept. :-D:-D
Prvi puta sam ih napravila s marelicama, drugi puta prazne i bile su odlične kao prilog za jedan umak od povrća..

manal
27.07.2010., 23:33
bravo cure na novim idejama! glad you like it! ja sam se opskrbila marelicama da pravim i zamrznem. :mrgreen:

zhang
28.07.2010., 21:42
tijesto je jos bolje ako malo odstoji...
Yoda je opet prekjucer izjavio da bi jeo knedle pa smo pravili. kako sam imala pakiranje sira od 700gr, od cijele kolicine smo napravili tijesto, pola smo iskoristili za knedle, a od pola smo sutradan radili valjuske. kao da je tijesto malo kompaktnije, valjda brasno upije tekucinu i 'napuhne' se..

makita
08.08.2010., 08:52
Zvuče jako dobro. Eto ideje za danas.
Nego, jel vama ovo ručak, međuobrok ili kako...mislim, obzirom da su slatke, a opet zasitne?

I kako pripremate ovu prezlu za uvaljat

manal
08.08.2010., 10:28
meni je to više za neku ranu večeru. Može biti ručak, ako je prethodila neka supica. Zasitne stvarno jesu, bar meni. od dvije se najedem, od 3 pucam.
za prezle, zagriješ ulje u tavi, ja stavim dosta ulja, jer stavim i dosta prezli, i onda prezle, pa ih pržiš i miješaš (na srednjoj vatri) dok ti nisu dovoljno tamne.
bon appetit! :-)

makita
08.08.2010., 12:39
Hvala:kiss:

Mishkica
08.08.2010., 13:53
Mi ih radili prekjučer, ali sa šljivama. Odlične!!! Polovicu sam zamrznula, već se veselim... Katja inače nije ljubitelj knedli, ali ove je smazala s guštom. U svakom slučaju, preporučujem, stvarno su jednostavne za napraviti i jako, jako fine.

Smajlić
09.08.2010., 08:54
hvala na ovom recetpu! Ja sam jučer radila sa šljivama i bile su odlične!

lola_34
09.08.2010., 12:32
I ja sam ih radila prije par dana.

Malo su nam bile čudne u početku, ono - skužiš da su malo drugačije, ali kad se navikneš odlične su i puuuuuno jednostavnije od 'pravih'.

genius
09.08.2010., 13:13
hvala na tako dobrom receptu...ZAKON SU!!!!! ja ih obožavam s marelicama......

annie84
10.08.2010., 20:09
Radila sam ih danas-izvrsne su mi !!! Ne znam jesam li pogriješila-mogla sam birati samo između sira od 0,02 % m.m. i onog od 20 %, pa sam uzela masniji..ali bile su izvrsne :)

makita
11.08.2010., 04:18
:) uspjele su mi

emily
13.08.2010., 14:47
radila sa sljivama
fine su, brzina pripreme im je veeeliki plus kod mene
ja sam stavila vise brasna, jer su mi se nakon 2. knedle uzasno ljepile po rukama dok sam omatala tijesto oko sljiva

ms. ivy
13.08.2010., 15:03
da, ta brzina im je najveći plus! okus je malo drugačiji nego kod krumpirovih knedli na koje smo svi navikli, ali i dečkima i meni su fine.

radila sam ih odmah nakon što sam umijesila tijesto i nisu se lijepile (+ isperem ruke vodom nakon svake druge-treće knedle). i bez puno pipkanja, u dva-tri poteza.

sa šljivama još nisam radila, samo s marelicama, ali svakako budem. u zimskoj kombinaciji ću probati kruške.

Vali
28.08.2010., 18:58
I ja sam ih radila jučer sa šljivama. Odlične su bile, a zamijesila sam ih doslovno za pet minuta!

Dream
28.08.2010., 19:36
Manal, beskrajno ti hvala za ovaj recpet! Ja inače ne volim baš previše krumpirovo tijesto, pa mi je ovo riješilo problem kako ipak jesti knedle, a da nisu od krump. tijesta :) . Pravila sam ih prazne, a jeli smo ih uz dodatak kiselog vrhnja, preprženog prezla i džema od jagode ( koji je imitirao voćno punjenje, kojeg nije bilo ). Savršeno!

mama pticica
02.09.2010., 15:58
baš idem probati :-)

ninik
03.09.2010., 10:05
samo da i ja pohvalim recept!
brzo, a prefino!
sve pohvale!

danas se idem oboružati s većim količinama i u škrinju!

janiczsa
03.09.2010., 11:46
Evo, isprobala sam i potvrđujem da su jako fine i jako jednostavne!

mama pticica
07.09.2010., 20:59
probala i savršene suuu!

napravila sam cca 20 kom i pol stavila u škrinju, kao ne možemo mi pojesti više od 10...ukratko, pojeli smo sve u hipu i ja ostala glaaadna..
ali mi nije bilo teško navečer pred spavanje skuhat još 1 rundu i počastit se, mljac!

manal
08.09.2010., 00:25
i ja sam ih danas napravila za tili čas, nažalost su mi ovaj put šljive ostale pretvrde, al svejedno su bile fine.
hvala svima na pohvalama, tako mi je drago! :-) :-) :-)

studena
28.09.2010., 18:17
Još jedna pohvala, knedlice su super fine i super jednostavne i brze

Anemona
15.07.2011., 15:00
Malo podižem ovaj odličan recept, opet je sezona. Upravo radim sa šljivama.

ms. ivy
15.07.2011., 15:09
i mi smo ih nekidan jeli s marelicama i opet sam se oduševila kako su brzo gotove. zimi (ili za one koji bojkotiraju voće) mogu i bez punjenja.

pikula
30.09.2011., 14:12
Divne su! Pojeli brdo!
i ja sam ostavila tijesto 3 sata da ohane i bilo je baš super lako za oblikovat i niš se nisu raspale

manal
03.07.2012., 12:30
da malo podignem, jer je sezona, meni se baš jedu. mmmljac! :njam:

lola_34
03.07.2012., 12:46
A baš imam doma brdo marelica :-D.

anchi pp
03.07.2012., 12:48
Bilježim recept :)

babyboys
03.07.2012., 13:08
ja ih često radim. a kad sam dobre volje, djeca dobiju sa čokoladom - umjesto voća, stavim kockicu čokolade.

Peterlin
03.07.2012., 14:02
Ja sam se u međuvremenu izvježbala. Okvirni omjer je 2:1, ali jako ovisi o kvaliteti sira. Količinu brašna treba prilagoditi siru, pa krenem s manje brašna i dodajem po potrebi da tijesto bude baš kako treba.

anjica
05.07.2012., 14:40
ne mogu vjerovati da do sada nisam skuzila recept
nesto preprefino ( i po ovim vrucinama bitno, brzo za napraviti)

manal
05.07.2012., 21:02
baš mi je drago! :)

makita
10.07.2012., 13:22
A ovaj umak od vrhnja i cimeta, vrhunski!!!

betty blue
10.07.2012., 14:15
imam pitanje :škartoc:
kako se iščupa koštica iz marelice?


:škartoc:

babyboys
10.07.2012., 14:35
marelica ima na jednom dijelu onu "crtu". po njoj ju prepoloviš i izvadiš košticu.

manal
10.07.2012., 18:39
imam pitanje :škartoc:
kako se iščupa koštica iz marelice?

:škartoc:

eto, reče ti babyboys. :-) čuj, ako su mekane i slatke (kakve su baš dobre za knedle), malo će ti se raspadati poslije vađenja koštice, pa ćeš teže oblikovati knedle. Nije velika razlika ako ih praviš s košticama i bez te žlice šećera unutra. Tako bi i sa šljivama, ne?

apricot
10.07.2012., 19:13
imam doma sve sastojke, ali se pitam treba li mi to u životu
razmišljam...

babyboys
10.07.2012., 19:15
nemoj razmišljat , napravi :)

Cathy
10.07.2012., 19:42
imam doma sve sastojke, ali se pitam treba li mi to u životu
razmišljam...
Odupri se, ili samo za djecu.:-)

Peterlin
10.07.2012., 23:18
imam doma sve sastojke, ali se pitam treba li mi to u životu
razmišljam...

Ja razmislila i odustala. Sir se pojeo s vrhnjem samo tako, a marelice "bez ničega". Sve je otišlo, a nismo ugrijali kuhinju. Knedle ću raditi zimi. Možda. Ili na godišnjem ako bude kišnih dana.

n.grace
11.07.2012., 01:05
Ja sam ih tek danas (odnosno jučer) prvi put radila. Moji su oduševljeni, meni su isto odlične, bolje od onih od krumpira. Sutra ću raditi prazne, imam finu domaću marmeladu od marelica, samo ću ih preliti i uz to dodati preljev od kiselog vrhnja, šećera i cimeta.

manal
11.07.2012., 20:54
Ja sam ih tek danas (odnosno jučer) prvi put radila. Moji su oduševljeni, meni su isto odlične, bolje od onih od krumpira. Sutra ću raditi prazne, imam finu domaću marmeladu od marelica, samo ću ih preliti i uz to dodati preljev od kiselog vrhnja, šećera i cimeta.

zvuči yummi! :njam:
ja čekam da mi sutra na kontroli kažu da ne moram više mirovati, pa ih mogu napraviti i smazati. to mi nije tlaka raditi iako ih samo ja jedem :-P

Kaae
11.07.2012., 21:11
imam doma sve sastojke, ali se pitam treba li mi to u životu
razmišljam...
Meni bas treba, ali nemam sastojke.

Nemam svjezi sir i ne mogu ga nabaviti. Imam samo zrnati, u kojem uz sir (tj. one brabonjke) ima i nesto vrhnja. Jel da probam? S obzirom da je to samo po sebi rjedje, izbacila bih, recimo, pola ulja.

Ne pada mi na pamet nikakav drugi sir koji bih mogla koristiti, a eventualno imam na raspolaganju osrednji mascarpone i losu ricottu.

apricot
11.07.2012., 21:45
pa ja bih taj izmiksala u nekoj dobroj sjeckalici
da ubijem zrnatost

Kaae
11.07.2012., 21:56
Da se zrnatost ubiti vilicom. Kad radim gibanice i slicno, raspadnu se nekako.

makita
12.07.2012., 08:29
Pola sam ih bila sama pojela, uuuuuu kako su ukusne.

Imam u vrtu nekoliko mladih stabala šljiva, ali uvijek budu kisele. Ne da mi se kvarit njima ovakve dobre recepte. Ima li tome lijeka? Šećer ako dodam isto ne pomaže, što mogu s tim šljivama (osim pojesti onako)?

maria71
12.07.2012., 14:15
sutra ovo radim, javim rezultate :-)

Jurana
12.07.2012., 14:29
pa ja bih taj izmiksala u nekoj dobroj sjeckalici
da ubijem zrnatost
Ja zrnati izradim mikserom. Kad je gladak, ponaša se poput običnog.

apricot
13.07.2012., 22:29
evo, potpuno neplanirano sam napravila knedličke
stavljala marelice u hladnjak i vidjela da je kilogramu sira jučer istekao rok trajanja

ispalo 26 komada od te duple smjese

samo, dijete nije dalo da marelice trošim na knedle, pa su prazne
i odmah sam ih zamrznula, jer je netko tako rekao da se može

ako ne budu valjale, gađat ćemo se njima

maria71
13.07.2012., 22:37
manal ti si moj idol, sad idem pretražiti sve tvoje postove na receptima , prvi put da mi je recept s foruma uspio :klap::love:

aleksandra70vanja
13.07.2012., 23:14
manal ti si moj idol, sad idem pretražiti sve tvoje postove na receptima , prvi put da mi je recept s foruma uspio :klap::love:

koliko si ih do sad probala napraviti :) ?

maria71
13.07.2012., 23:15
taj broj nije za javnost , ali ja nisam mjerilo, svima su bili super ( osim meni :-( )

a sad sam otkrila gurua

luci07
13.07.2012., 23:26
Ja sam ih sinoć radila, samo s pola smjese jer smo ja i mm sami.
Super su ispale i taaako su brze jednostavne za napraviti. :)

kloolk
16.07.2012., 12:35
Probala. Bilo bi bolje da nisam... Super su.

Kaae
17.07.2012., 06:47
Napravila sam ih veceras. Sir je ostao zrnat i uglavnom su brabonjci popadali, ali svejedno sam nekako zamijesila tijesto tj. masu za gletanje i napravila knedle. Marelice sam rezala na cetiri komada (bile su povece) jer me bilo frka da ce se cudnovata masa raspasti pri kuhanju. No ostala je u komadu.

Super ukusno, a cak i ugodno za oko. Osim boje, s obzirom da sam radila s integralnim brasnom koje se uvijek pretvara u nesto sivo, bojom nalik na beton, kad se kuha u vodi. :lool:

mala-vila
17.07.2012., 13:09
moja modifikacija u slane

ne bi ja bila ziva da ne promjenim neki recept barem malo
posto ne volim za rucak jesti slatko, napravila sam ih slane i stvarno su super
tijesto po receptu samo sam dodala origana unutra
punjenje po knedlici: kockica piletine dinstana na putru i češnjaku+ 1 crna očišćena maslina
zamotano u prepržene prezle i sezam
njami njami!

pomikaki
17.07.2012., 14:08
moja modifikacija u slane

ne bi ja bila ziva da ne promjenim neki recept barem malo
posto ne volim za rucak jesti slatko, napravila sam ih slane i stvarno su super
tijesto po receptu samo sam dodala origana unutra
punjenje po knedlici: kockica piletine dinstana na putru i češnjaku+ 1 crna očišćena maslina
zamotano u prepržene prezle i sezam
njami njami!
ovo isto zvuči zanimljivo - nisam baš fan takvih slanih zalogaja, općenito ne zamotavam meso u bilo koju vrstu tijesta, ali mi se čini baš originalna ideja.

Riječanka
17.07.2012., 18:17
ja sam napravila prije par dana, uz modifikaciju - nisam imala marelice, stavljala sam višnje iz kompota (u svaku po tri, uz malo šećera). ja i djeca oduševljeni, MM brunda - ma znao sam da nešto fali (fali mu krumpir!). ipak, većina je presudila, ulaze u našu kuhinju!

Kaae
17.07.2012., 20:08
Hm, da punim slanim, punila bih vjerojatno sirom, kao strukle. Ali s obzirom da jela od tijesta/brasna vrlo rijetko zavrsavaju na nasem meniju, mislim da cu ove ostaviti kao slatku poslasticu. Ono, kad je bal... itakoto.

anchi pp
19.07.2012., 09:51
Konačno sam ih napravila. Već ste mi išle na živce s hvalospjevima :mrgreen:

Zaista iznenađujuće dobro tijesto, lako se oblikuje, ne lijepi se za prste i brzo gotovo :klap:

I fino, naravno. Čak i s nula šećera.

mala-vila
19.07.2012., 10:14
tijesto je genijalno, ja cu si napraviti njoke od toga i smrznuti, mozda i zelene njoke od špinata

princess puffy
19.07.2012., 11:44
i ja sam jučer radila, stvarno su ludilo

ideja s zelenim njokima je super, je li tko radio?

mala-vila
19.07.2012., 11:55
ne, sad sam izmislila, ali ne može biti loše
jeste primjetili kako je to tijesto zasitno? ja one knedle iz lidla u cugu smažem 7 kom, a ovih nisam mogla više od 2,5 i bila sam sita satima

anchi pp
19.07.2012., 12:08
A ja baš htjela reći da je lagano jer sam od šuba pojela 4 komada (i mogla sam još, ali nisam :oops: )

pomikaki
19.07.2012., 12:23
ne, sad sam izmislila, ali ne može biti loše
jeste primjetili kako je to tijesto zasitno? ja one knedle iz lidla u cugu smažem 7 kom, a ovih nisam mogla više od 2,5 i bila sam sita satima
ove su potpuniji obrok, imaju dosta proteina, a one od krumpira su škrob
naravno ovisi koliko se šećera stavi
ali ako su slane, mislim da nije ni loše jesti ih tu i tamo. Mislim da ću ih i ja napraviti za u led pa vaditi svako malo.

apricot
19.07.2012., 12:41
ja sam sve svoje zamrznula
dok siru nije istekao rok trajanja

dajte mi recite, kako se to dalje hendla?
samo tako zamrznute stavim u kipuću vodu ili prvo odmrznem, pa kuham?

mala-vila
19.07.2012., 12:42
zamrznute u kipuču vodu
mene zanima- da li se sljepe knedle/njoki u vrecici dok se jos ne smrznu? bi li ih trebalo lagano uvaljati u brasno prije?

Peterlin
19.07.2012., 12:44
ja sam sve svoje zamrznula
dok siru nije istekao rok trajanja

dajte mi recite, kako se to dalje hendla?
samo tako zamrznute stavim u kipuću vodu ili prvo odmrznem, pa kuham?

Smrznute u kipuću vodu. Posoljenu. S par kapi ulja. Povremeno ih lagano promiješaš drvenom kuhačom da se ne zalijepe za dno posude dok se kuhaju. Gotove su kad isplivaju. Treba im nešto dulje nego friškima (dvaput dulje? nemam pojma...kuham dok se ne dignu). Prebacim na sito/cjedilo, kratko isperem i to je to. Prigradnje (preprženi prezli, vrhnje, jogurt, cimet, šećer) po želji. Zadnje vrijeme naučili smo ih jesti i bez toga.

babyboys
19.07.2012., 12:45
ne treba ih valjati, ali složi ih na neku tacnu da se zamrznu svaka za sebe, pa onda u vrećicu ui neće se slijepiti. u suprotnom ćeš dobiti jednu amorfnu masu

apricot
19.07.2012., 12:47
ma ja sam njih navaljala pa poslagala na tacnu
kad su se smrzle, stavila sam u vrećicu

pomikaki
19.07.2012., 12:47
ja sam sve svoje zamrznula
dok siru nije istekao rok trajanja

siru u ledu ne ističe rok trajanja, možeš ih držati i pola godine ako hoćeš

nikako ne odmrzavati, zaleđene baciti u kipuću vodu i paziti da se ne slijepe jer se temp. vode smanji

mala-vila, moraš ih zamrznuti na ravnom pladnju razmaknute, onda ih nakon nekoliko sati možeš izvaditi iz leda i strpati u vrećicu. Ako ih zalediš na hrpi, brašno ti neće pomoći.

apricot
19.07.2012., 12:48
(preprženi prezli, vrhnje, jogurt, cimet, šećer) po želji.

nisam ti ja od toga
kod mene će to biti... pojma nemam kako

Peterlin
19.07.2012., 12:50
nisam ti ja od toga
kod mene će to biti... pojma nemam kako

Nisam više ni ja. To je bilo prije nego je mm dobio uputu o dijeti zbog visokih masnoća (a mršav je ko kolac za grah). Klinci znaju sebi staviti vrhnje za kuhanje, a mi ništa.

mala-vila
19.07.2012., 12:55
toga sam se i boljala, moja ledenica je tako mala da me je sram, ne znam kako da uguram tacnu unutra, mozda nece biti nista od zamrzavanja:-(

Peterlin
19.07.2012., 12:57
toga sam se i boljala, moja ledenica je tako mala da me je sram, ne znam kako da uguram tacnu unutra, mozda nece biti nista od zamrzavanja:-(

Ali ovi knedli su tak brzo gotovi da stvarno ne vidim smisla da ih se zamrzava, osim ako ne rjesavas sir s problematicnim rokom trajanja... Napravis pol smjese u roku kracem nego ti treba da skuhas smrznute.

mala-vila
19.07.2012., 13:04
nije to, nego sam si mislila napraviti kolicinu od kile sira i pola smrznuti, pa da sljedeci put samo izvadim kad nesto kuham
nasla sam u veroniki kila sira svjezeg je 20kn, to je ok cijena jel da? veroniku inace preferiram, a ovaj sir je bogovski (meni je fin koja inace ne volim bas svjezi sir)
moje knedle nisu bile od posnog sira
di vi kupujete sir?

MarijaP
19.07.2012., 13:17
Možeš ih staviti na tanjur pa u frizer. Pa za par sati u vrećicu, a dio koji ti nije stao izvadiš iz frižidera i prebaciš u frizer. Tako se ja borim.
I ja kupim kilu Veronikinog sira pa zamijesim knedle i slance. Nešto skuham/ispečem, nešto zamrznem pa vadim kad mali divlja i ne mogu ni sekundu stajati na miru da nešto napravim.

Inače, tijesto za knedle i slance (http://forum.roda.hr/threads/55950-slanci) može stajati u frižideru i do sutra. Lakše se oblikuje i manje se lijepi.

mala-vila
19.07.2012., 13:18
tako ce i biti, nema mi druge

pomikaki
19.07.2012., 13:34
toga sam se i boljala, moja ledenica je tako mala da me je sram, ne znam kako da uguram tacnu unutra, mozda nece biti nista od zamrzavanja:-(
uzmi poklopac od tupperware zdjelica ako ti može to stati
onda možeš i u dvije tri runde zamrzavati, po par sati svaku rundu, ono što ne stane odjednom u led neka bude u frižideru dok ne dođe na red za zamrzavanje.

pomikaki
19.07.2012., 13:43
Nisam više ni ja. To je bilo prije nego je mm dobio uputu o dijeti zbog visokih masnoća (a mršav je ko kolac za grah). Klinci znaju sebi staviti vrhnje za kuhanje, a mi ništa.
nije loše ni s jogurtom
ali bez prezli, šećera i cimeta doživljaj je nažalost puno skromniji, za slatku varijantu

kao slanu varijantu vidim ih u obliku njoka u umaku od kopriva.

Peterlin
19.07.2012., 14:19
nije loše ni s jogurtom
ali bez prezli, šećera i cimeta doživljaj je nažalost puno skromniji, za slatku varijantu

kao slanu varijantu vidim ih u obliku njoka u umaku od kopriva.

Tja, slažem se, ali kaj da radim kad postoje ograničenja??? Napravim djeci kompletno sve jer moj stariji jako voli prezle (nabavili minijaturnu tavicu fi 12 cm za prezle, he he he) a mm i ja kak nas dopadne. I sebe počastimo, ali rijetko. Vjerojatno bih ovo radila češće da smijemo jesti sve kompletno. Nema veze, dobro je i ovako.

Inače, umak od kopriva jedem samo ja, ostalima ne valja (a i moraju biti mlade, sad su stare i suhe) pa može umjesto toga špinat, blitva ili listovi cikle na isti način.

pomikaki
19.07.2012., 14:49
Inače, umak od kopriva jedem samo ja, ostalima ne valja (a i moraju biti mlade, sad su stare i suhe) pa može umjesto toga špinat, blitva ili listovi cikle na isti način.
Sad već ot, ali ja naberem i kad ostare, vrhove skidam, skuham kratko i smiksam pa propasiram.

Imaš li neki dobar recept za umak od koprive?

Peterlin
19.07.2012., 14:53
Ma imam, ali ne koristim. Radila sam bešamel s koprivama (ili drugim zelenjem) ali zadnje vrijeme sve manje...

Rastopi se maslac, na to se frkne malo brašna i zalije vrućim mlijekom, doda malo soli, papra (po ps-u bi trebao biti bijeli) i lešane kosane koprive (ili prethodno obrađene štapnim mikserom u malo vode u kojoj su se kuhale). U ovo može ići i ribani oraščić. Varijante za bez mlijeka - zalijevanje bistrom juhom (to radim za svekrvu koja ne smije mlijeko, od špinata, listova cikle, blitve ili kopriva)

Peterlin
19.07.2012., 14:55
Jednostavnija dijetna varijanta: skuha se zelenjava u slanoj vodi i proradi mikserom.

Jednostavnija varijanta za djecu (nije dijetna): isto uz dodatak malo vrhnja za kuhanje.

pomikaki
19.07.2012., 15:00
Hvala :* mislim da mi najbolje odgovara ovo s vrhnjem.

Kaae
21.07.2012., 18:07
Konačno sam ih napravila. Već ste mi išle na živce s hvalospjevima :mrgreen:

Zaista iznenađujuće dobro tijesto, lako se oblikuje, ne lijepi se za prste i brzo gotovo :klap:

I fino, naravno. Čak i s nula šećera.

I moji su bili s nula secera i mislim da ce danas opet biti za rucak. Muzu su preodlicni, a covjek inace mrzi knedle i slicne stvari. Jedino sto se moji lijepe za prste i ne oblikuju se lako, ali to je mozda do brabonjaka tj. zrnatog sira.

Ovo sa zamrzavanjem, ne treba cekati da se skroz smrznu prije prebacivanja u vrecicu. Meni su za 10-ak minuta spremni za dodirivanje s ostalima (nisam ove probala smrznuti, ali smrzavala sam obicne domace knedle, strukle i njoke).

MarijaP
21.07.2012., 18:16
Kaae, ostavi tijesto u frizideru par sati prije oblikovanja. Nece se lijepiti.

Kaae
21.07.2012., 20:52
Aha, dobra ideja!

Za neki drugi put; danas mi trebaju vise-manje odmah, ili cu staviti zdjelu u frizer na par minuta.

pomikaki
23.07.2012., 10:33
Radila sam ovog vikenda u obliku njoka, kako je ostatak obitelji bio kod sveki jela sam ih samo s naribanim sirom i dosta salate od pomidora. Jako su fini.

Dok sam ih mijesila činilo mi se nevjerojatno da će uspjeti :mrgreen: djelovalo je premekano, da vas nije toliko napisalo da ste radile po receptu i da je bilo super, bila bih u velikoj napasti da dodajem još brašna. Ali stvarno su bili odlični.

Ostalo sam zaledila, koristeći plastične poklopce, ono što nije stalo odmah u led odstajalo je u frižideru do navečer kad sam stavila novu rundu u led. I zbilja su se manje lijepili nakon što su malo odstajali.

Da li netko zna koliko mogu stajati u frižideru?

apricot
23.07.2012., 10:51
onoliko koliko može stajati sir

annie84
23.07.2012., 20:48
Mi nikad ne dodajemo secer i savrsene su mi :)

Zara1
25.07.2012., 21:13
ja sam ih radila sad sa šljivama i prefini su! moram ponoviti sutra :)

annie84
29.07.2012., 11:53
Radimo ih danas opet :)

apricot
20.08.2012., 23:12
evo, mi tek večeras probali
fantastično, stvarno
bojala sam se da su iznutra sirove, ali su bile odlične

čak sam napravila sa prezlama i šećerom, kak se šika
nije svaki dan Božić!

sss
21.08.2012., 00:17
Moram i ja probati :)

pomikaki
21.08.2012., 14:19
onoliko koliko može stajati sir
evo zadnji put kad sam ih radila ostavila sam dio tijesta u frižideru nezaleđen 2 dana, čak se nakon što je odstajalo tijesto puno finije oblikovalo.

Peterlin
21.08.2012., 14:22
Pa da, ja to namjerno znam ostaviti preko noći, da se škrob umreži.

Sad je vrijeme šljiva, ali ja sam bila disciplinirana i nisam još ni jednom napravila knedle (budem u subotu) ali sam zato napravila crni pekmez s minimumom šećera. Taj će se moći stavljati zimi i u knedle jer je suh i tvrd. Mljac!

tua
21.08.2012., 19:18
kakav pekmez?daj detalje!

Peterlin
21.08.2012., 22:45
kakav pekmez?daj detalje!

Ma nema tu nikakvih detalja... to je najjednostavniji starinski crni pekmez. Ove godine su šljive tak suhe da su se jako brzo skuhale. Kaže moj susjed na gruntu da su se spekle već na drvetu. Ovak sam napravila: ne znam točno koliku težinu sam nagurala, ali maksimum koji je stao u najveći rostfraj lonac (7 litara, mislim). To je oko 5 kg ali nisam vagala.

Recimo ovak: 5 kg šljiva bistrica oprati i očistiti od koštica, samljeti, staviti na to malu žličicu soli i cca 0,5 kg šećera, tek da ispusti sok. Može se ostaviti preko noći, ali i ne mora. Kuhati do željene gustoće. Kriterij gustoće je takav da se kuhačom (onom ravnom) treba moći povući po dnu posude tako da ostane trag u vidu širokog autoputa. Puniš u sterilizirane staklenke. Količina se obično smanji na pol, tak da sam ja od te velike posude šljiva dobila 4 staklenke od 0,7 litre pekmeza. Nije puno. Gust je jako. Kuhala sam na plinu (iako to obično radim u pećnici) jer mi je za pećnicu bilo prevruće. Ne miješam prečesto, a gore stavim mrežu za tavu da mi ne zašprica cijelu kuhinju. Kuhalo se bome par sati (cijelo dopodne). Ovisi o količini vlage u šljivama. AKo nemaš živaca, možeš si pomoći da iscijediš sok nakon što puste tekućinu. Moji klinci to vole uz dodatak limuna, ali dobili smo ga jako malo, možda pol litre. Ove godine možemo zaboraviti na želine i veće količine šećera, sve je suho i slatko do bola - sirup od kupine mi se želirao sam od sebe pa sam morala dodavati vodu.

pomikaki
22.08.2012., 14:36
onaj podravkin pekmez od šljiva također može poslužiti, ja sam probala - radim ih češće kao njoke, ali sam htjela probati. Samo pazite da uzmete pravi pekmez, imaju više vrsta, treba biti onaj skroz taman i gusti, obično ima poklopac na crvenobijele kvadratiće, kao starinski stolnjak - slika (http://www.coolinarika.com/magazin/clanak/podravka-pekmez-od-sljiva)
Pazila sam da zatvorim dobro, bez rupica, i nisu mi procurile. Ali ipak mi to nije tako zanimljivo, radije bih pravo voće unutra.

Pinky
22.08.2012., 19:35
dakle, spominjale ste njoke, može li se ovo tjesto iskoristiti za ko fol njoke umjesto knedlica?

apricot
22.08.2012., 20:00
može
i curama će biti fino

Peterlin
22.08.2012., 20:05
onaj podravkin pekmez od šljiva također može poslužiti, ja sam probala - radim ih češće kao njoke, ali sam htjela probati. Samo pazite da uzmete pravi pekmez, imaju više vrsta, treba biti onaj skroz taman i gusti, obično ima poklopac na crvenobijele kvadratiće, kao starinski stolnjak - slika (http://www.coolinarika.com/magazin/clanak/podravka-pekmez-od-sljiva)
Pazila sam da zatvorim dobro, bez rupica, i nisu mi procurile. Ali ipak mi to nije tako zanimljivo, radije bih pravo voće unutra.

Da, ovaj pekmez mi ima dašak lokalpatriotizma... (u mladosti sam ljeti radila baš u tom pogonu s pekmezima, he he he...)

Inače, ako vam se ne da valjati knedle, ne morate ih ni puniti. Napravite njoke s preljevom od vrhnja i malo džema ili pekmeza. Isto je super. Nisam radila s ovim, ali moja djeca su sama smislila taj trik s kupovnim njokima i ostalim sastojcima, pa vjerujem da bi išlo i s ovima.

Pinky
22.08.2012., 20:09
može
i curama će biti fino
super! hvala!

pomikaki
23.08.2012., 09:32
može
i curama će biti fino
a i brže su gotovi nego oni od krumpira gdje moraš krumpire kuhati, guliti, usitnjavati - ovdje samo izvrneš sir i dodaš ostalo; jedino što je trošak nešto veći zbog sira, ali ostali plusevi su mi svakako prevagnuli.



Inače, ako vam se ne da valjati knedle, ne morate ih ni puniti. Napravite njoke s preljevom od vrhnja i malo džema ili pekmeza. Isto je super. Nisam radila s ovim, ali moja djeca su sama smislila taj trik s kupovnim njokima i ostalim sastojcima, pa vjerujem da bi išlo i s ovima.
Ovo sam i ja pomislila kad sam probala te knedle s pekmezom - ne bi bila velika razlika da sam samo njoke bez punjenja skuhala, uvaljala u prezle pa dodala uz kiselo vrhnje, cimet i pekmeza po želji.

aleksandra70vanja
23.08.2012., 16:41
onaj podravkin pekmez od šljiva također može poslužiti, ja sam probala - radim ih češće kao njoke, ali sam htjela probati. Samo pazite da uzmete pravi pekmez, imaju više vrsta, treba biti onaj skroz taman i gusti, obično ima poklopac na crvenobijele kvadratiće, kao starinski stolnjak - slika (http://www.coolinarika.com/magazin/clanak/podravka-pekmez-od-sljiva).

OT taj pekmez je nekad bio fantastican
nije imao dodanog secera
i sad je fin, al je sa secerom


knedlice sam radila
sa sljivama su mi finije nego s marelicama
nisu lose
al nema mi do pravih s krumpirovim tijestom

makita
01.11.2012., 13:24
mi opet drvimo po ovom receptu, jako ga volimo

annie84
01.11.2012., 15:55
I mi sutra opet :)

kloolk
30.07.2013., 23:42
Sezona je šljiva pa podižem

ivica_k
31.07.2013., 00:15
Moram probati!

anjica
31.07.2013., 00:18
Sezona je šljiva pa podižem
Bas sam i ja danas razmisljala o ovom receptu :)
sutra je na repertoaru

manal
31.07.2013., 11:43
ja ih već napravila nekoliko tura, a i zamrzla, jer su bile neke super šljive. kad ih svježe napravim, odu začas! :kuhar: :njam:

Zara1
31.07.2013., 11:49
i ja imam brdo šljiva, moram u trgovinu po sir

gugolina
31.07.2013., 14:27
Mi isto jedemo knedle prazne, a polijevamo prezlom, pekmezom, vrhnjem, čimeveć. Ja inače kuhane knedle polijem s malo toplog maslaca i onda uvaljam u prezle i tako ih jedemo. U drukčijim primjerima mi se prezla ne hvata dobro za knedle.

Ginger
05.09.2013., 16:20
Aaaaaaaaaaaa
Moj naaaakloooon!

Preprefino i jednostavno!
Ja radila sa sljivama i bolje su mi od onih s krumpirovim tijestom
Puuuno bolje!

Jel se vidi da sam odusevljena :lol:

manal
06.09.2013., 14:05
Tako mi je drago da recept još oduševljava! :-) I moj najmlađi ih voli, pa kad nemam vremena i ne znam što ću, eto knedle gotove za 15minuta :-)