PDA

Pogledaj cijelu verziju : kupus salata



spajalica
25.10.2010., 10:36
evo na moju sramotu ne znam je napraviti :oops:. inace rijetko jedem salate i od istih volim ciklu i kupus salatu, ali je ne znam napraviti. u cemu je trik? ajmo iskusne kuharice lijepo me poducite carima priprave ukusne kupus salate.

Kosjenka
25.10.2010., 10:44
uh...jel ima tu nekog trika. ja sam sa ribanjem ili rezanjem na vi, gotovo uvijek mi budu debeli rezanci..
uglavnom ja izribam i posolim i onda začinim sa uljem i octom. Sad trikovi, mrvu mi je bolja ako posolim stajaznam pola sata prije nego stavim ulje i ocat.
U zadnje vrijeme volimo naribanu mrkvu u kupusu.

spajalica
25.10.2010., 10:47
dakle trebam je ranije posoliti i to je jedini trik?
naime ja je naribam i odmah zacinim, cak sam probala i ranije je zaciniti, ali jednostavno to nije to. mada meni ne smeta ni sam nezacinjen kupus jesti.

gita75
25.10.2010., 10:48
Trik je da kad izmješaš kupus s uljem, octom, soli i biberom (ako ga stavljaš) sve izgnječiš s rukama (ko da mijesiš tjesto ili meso za faširance). Onda ti se kupus onak fino "opusti".

spajalica
25.10.2010., 10:50
dakle da ga ranijem posolim, a kasnije kad dodam ulje i ocat izgnjecim. OK hvala, probam pa javim da li mi je uspjelo.
ovu temu sam htjela otvoriti puno puta ali mi je bilo neugodno pitati. podsjeca me kad sam svoj cimerici pisala protokol za kuhanje rize :lol:
hvala cure

aleksandra70vanja
25.10.2010., 10:51
misliš od svježeg kupusa?
trik je da što tanje narežeš kupus (mi režemo oštrim nožem, ne ribamo), ne, kako bi moja mama rekla, kao sjekirom, nego baš tanko
i da se napravi nekoliko sati prije nego što će se jesti, recimo ujutro ako misliš jesti za ručak
da "ne bude živ"
posoliš, pooctiš i pouljiš po ukusu (ja je ne paprim)
i puno više volim salatu od crvenog nego od bijelog kupusa, mada ni ta nije loša

aleksandra70vanja
25.10.2010., 11:03
ja otvorim za napisati odgovor, kao prva ću ženi odgovoriti, pa dok napravim kavu, polako pijuckam, već 5 odgovora
ja (zapravo moja mama, ona to radi, ja nemam živaca to tako tanko rezati) ne gnječi kupus

mama isto prvo posoli, ali ne pušta dugo u soli

Elly
25.10.2010., 11:05
Narezem na tanko ostrim nozem, napravim mjesavinu maslinovog ulja (vrlo malo!), jabucnog octa, soli i papra, prelijem, i ostavim sat-dva da omeksa.
Ne gnjecim ga. :)

gita75
25.10.2010., 11:27
Ja gnječim jer nisam tak organizirana da ga napravim ranije :oops:. Pošto ga ne znam tanko narezat nožem, režem ga na mesoreznicu :oops:.
Eto, to su tajne moje kupus salate.

vissnja
25.10.2010., 11:32
Za mene je najveci trik to sto je kiselim limunom.
Pre toga mi je uvek bila bljutava i nisam je jela. Sa limunom je super.

KayaR
25.10.2010., 11:45
Moja sveki pravi najbolju-posoli i tada izgnjeci rukom,zatim poulji i zakiseli....
Ja ne znam napraviti nikad tako ukusno kao ona:(

ivica_k
25.10.2010., 11:53
mi je volimo s bučinim uljem

ribice
25.10.2010., 11:58
Ni ja niti ne gnječim niti ne solim ranijie..samo začinim i dobar tek (ali mora biti sitno rezana)

TrudyC
25.10.2010., 12:06
Dodala bih samo da se u kupus salatu može staviti kima i bude jako, jako fino - probajte

spajalica
25.10.2010., 12:21
Ni ja niti ne gnječim niti ne solim ranijie..samo začinim i dobar tek (ali mora biti sitno rezana)
ribica sitno je ja i naribam, ali nekako mi nije to to. ipak je bolja kad je narezana. kao sto sam ranije rekla ja mogu pojesti i kupus nezacinjen, jer ga fakat volim, ali salatu nisam nikad uspjela napraviti da je ono sto svi smatramo kupus salatom.
vjerujem da je uspjeh i duljem pacanju u octu i ulju, pa cu pokusati ovako kako su cure navele.
a ostale finese kim, bucino ulje, maslinovo ulje, limun ce na red doci kad napravim jednu najobicniju s kojom sam zadovoljna.
rezultat cu mislim moci javiti tek za vikend, jer ne stignem naparviti prije posla.

miniminia
25.10.2010., 12:29
keč ti je i u pravom kupusu za salatu, čim bjelji, čim tvrđi...
tanko , što tanje...
mi u kući volim svaki na svoj način, mm s bijelim octom, bez ulja, samo sol
meni najdraža s maslinovim uljem i crvenim vinskim domaćim octom

Peterlin
25.10.2010., 13:05
:mljac:

Bitan je odabir zelja/kupusa. Mi obožavamo ono mlado proljetno zelje šiljaste glave (nema ga sada, bar ne vidim).

U ovo doba godine - treba samo paziti da zelje nema debelo kocenje (hrbat lista, ne znam kako da to nazovem), jer to kvari dojam bez obzira na debljinu rezanja/ribanja.

Ja ne cijedim, samo ostavim da odstoji. To je naročito važno za crveno zelje koje redovito ima deblje kocenje. Ponekad namjerno naribam samo odabrane dijelove glavice (bliže vrhu) a ove deblje ostavim za prisiljeno zelje ili čarobnu juhu.

Beti3
25.10.2010., 14:05
Narežem na ribež i to kao i Peterlin samo gornje dijelove glavice, posolim , ali ne puno i nakon desetak minuta zgnječim da izađe tekućina. Onda rastresem da lijepo izgleda, dodam vinski ocat i ulje ( ja volim omegol) i malo papra, promiješam i ostavim bar pola sata da bude finije. Mmmmm!

pomikaki
25.10.2010., 14:20
ja je ne solim, ne gnječim i ne puštam da stoji.
Jedino što mi je bitno je da bude sitno rezana, i tu treba izabrati neki zgodan ribež, najbolji su oni koji se mogu položiti vodoravno na zdjelu. Za silu mogu i rezuckati nožem ali to dugo traje.
Začinim s malo maslinovog ulja, možda i malo limuna ako ga nađem doma. A čak mogu jesti i skroz nezačinjenu.
Onako zgnječeno i zasoljeno, pa s puno ulja i što se još stavlja mi nije baš nešto. Više volim kad je kupus svjež i hrskav.

Anemona
25.10.2010., 14:33
Režem na sitno, "kocenje" maknem.
Sol, papar, ulje, ocat i gotovo.
Ne žmičem, ne ostavljam da odstoji, jer volim "žilavu" salatu.
Ako voliš gnjecavi kupus, onda ga možeš nasoliti, pustiti da odstoji cca pola sata, ožmikati i dalje začiniti. Meni osobno je takvo gnjecavo bljak.

maaja79
25.10.2010., 15:47
ja prepolovim glavicu i rezem nozem za guljenje krompira
ribez me umara a nozem nikad nije dovoljno tanko

sljedecu pravim s limunom, zvuci mmm

ana.m
25.10.2010., 15:54
J e li itko spomenuo kim? Super ide u zelje na salatu ako ga i inače volite.
Plus mora biti tanko narezano, prije se posoli i pusti da odstoji, malo se rukama izgnječi i tek onda se začini uljem i octom.

čokolada
25.10.2010., 16:29
Na koji dio ribeža ribate kupus?

ana.m
25.10.2010., 17:00
Ja imam onaj tanki ribež sa samo jednim nožem po sredini za ribanje kupusa...

Tashunica
25.10.2010., 17:12
samo još jedan glas za kim u kupus salati mmmmmm :mljac:

magriz
25.10.2010., 17:25
moja majka reže na tanko nožem puno ranije, pa posoli i ostavi da ostoji pola sata prije ručka
meni takva nije fina

ja volim na sitno nariban kupus (znači ne rezanci, nego ficleki) neposredno pred ručak, s malo soli, maslinovog ulja i octa uz žlicu vode

i ono najbitnije - mališa ga jede žlicom i pojeo bi ga vagon

Peterlin
26.10.2010., 08:55
samo još jedan glas za kim u kupus salati mmmmmm :mljac:

Da, da... Ne samo da je jako fino, nego i takva salata puno manje napuhava.

aleksandra70vanja
26.10.2010., 09:38
što bi rekao jedan nekadašnji forumaš
kim, bljuc

spajalica
26.10.2010., 15:25
hvala vam svima na svim finesema i tajnama vase kupus salate. za vikend kad je napravim javim sta sam postigla.

ninik
26.10.2010., 15:41
samo da se priključim razbuktaloj raspravi o kupus salati!

ja ga režem gulilicom za krumpir...ispadne taaanko kao flis papir i može se odmah začiniti i jeti...bude taman...ni pretvrda ni premekana!
samo je zelje taaaaaaaaanko i super fino!
i ćupi lajka!