PDA

Pogledaj cijelu verziju : prilog od kiselog kupusa/zelja, molim pomoć



AdioMare
06.11.2010., 13:59
oduvijek sam željela otvoriti ovaj topic, ali bilo me sram
međutim, ohrabrio me topic o salati od slatkog kupusa:lol:
tko još ne zna dinstati kiselo zelje?
ja :mrgreen:

mogu ga jesti, nije da ne, ali osobno ga ne obožavam previše
no, kako se primiče zima i sezona KK, znam da će me muž tlačiti cijelu zimu oko toga
i tako posljednjih 20 godina:mrgreen:

ne dajte da se mučim i sljedećih 20, dakle:
kako pripremate kiselo zelje da ima onako tamniju boju (moj bude bljedunjav za razliku od onih koje vidim po restoranima ili po tuđim kućama), da bude mekano (pa koliko se to dugo dinsta, 2 sata?!), nemasno (to je uvjet. ako želim da mi prikladno potamni i ne bude kuhan nego baš onako kakav treba, bude mi dost mastan)...
sigurno ima neka tajna?

aleksandra70vanja
06.11.2010., 14:35
aj jovo, nanovo
jesem ti forum koji guta postove

dakle

ja zdinstam kapulu
na masti
može i malo pancete narezane na kockice ako hoćeš da bude malo "moćnije"
na to bacim kupus
ne volimo već ribani kiseljeni, nego kupujemo glavice i režemo, ne volimo one skroz tanke rezance
(ne kiselim, ljena sam)
posolim, stavim zrna papra, lovorov list
može i crvene paprike ako voliš
ja uglavnom ne stavljam
i dinstaš
dok ne bude gotovo:-P
(koliko pita :mrgreen:)
MM voli da bude tvrđe, da se kupus osjeti pod zubom
e voila, to je to

vissnja
06.11.2010., 14:46
Ja dinstam bez luka, znaci samo na svinjsku mast zagrejanu (moze i ulje, ali bolje mast) stavim nasecen kupus. Ali stvarno ne znam kako ne bi bilo masno, meni je uvek malo masnije. Prvo ga malo poklopim da omeksa i pusti vodu, a onda dignem poklopac da voda ispari. Mislim da je za tamnu boju kljucna crvena paprika. Ja stavljam slatku i to dosta. I pobiberim.

AdioMare
06.11.2010., 15:07
ma krivo sam rekla
ne nemasno, ali da ne curi mast po bradi :mrgreen:
za svinjsku mast nisam znala, dakle tako...

ale, ni ja ga ne kiselim
kiseli sveki, ali meni njen nije fin
jel kupuješ na placu domaći ili iz trgovine?

marta
06.11.2010., 15:09
Potamni ako se dinsta ko kupus za flekice s kupusom, znaci srednja do jaca vatra i stalno mijesanje, dok ne uvene, onda ulijes vode, skuhas, pa pustis da voda ispari.

Joe
06.11.2010., 15:09
meni je za tamnu boju ključno da malo pustiš da skoro zagori (ozbač), a dinstam bez luka i na sasvim malo ulja. pola sata bude dosta.

Joe
06.11.2010., 15:10
da, ko što marta kaže, jača vatra i miješati.

marta
06.11.2010., 15:12
Kvargu AdioMare, sad cu stalno razmisljati o kiselom kupusu i sufnudlama.

aleksandra70vanja
06.11.2010., 15:14
ja nekako ovako
http://recepti.mojblog.hr/p-pirjani-kiseli-kupus--dinstano-kiselo-zelje/81894.html

samo što ne stavljam češnjak
a mogla bi probat napraviti pešt

kupujem u dućanu
(mercatoru:mrgreen:)
i to samo ogulinsko kiselo zelje
(mada jednom nije bilo pa sam uzela varaždinsko, bilo je neloše)
u glavicama


gdje koja tema o kupusu
evo mene :roll:

Ares
06.11.2010., 15:41
ja sam stavim par kapi ulje, malo češnjaka i kad se ugrije bacim ocijeđen kupus kojeg sam prethodno malo močila u vodi, pa poklopim i tu i tamo promiješam.
kad vidim da je voda isparila češće miješam da ne zagori a da poprimi lijepu boju, i na kraju malo papra.
vremenski mislim da je oko pola sata.
ispadne mi taman, mm ga obožava
a možda je stvar i u loncu, uglavnom kuham u zepterovom ili amc

AdioMare
06.11.2010., 18:57
da ja volim kiseli kupus i šufnudle, ne bih razmišljala ni minute, kamoli cijeli dan :mrgreen:

znači u malo masti pržiti na srednjoj do jakoj vatri dok ne uvene i skoro pa zagori
spriječiti zagaranje dolijevanjem vode, pustiti da poklopljeno kuha jedno vrijeme, a onda maknuti poklopac da ispari voda
sve skupa u pola sata, do 40 min.
i to po mogućnosti u amc-u ili zepteru kojeg nemam

hvala, probat ću :)

Ares
06.11.2010., 20:03
i to po mogućnosti u amc-u ili zepteru kojeg nemam
:)
to sam navela kao primjer, ja ih slučajno imam i sve je puno lakše. koji put pomogne sama promjena lonca, do prije nekoliko god. bila sam uvjerena da neznam peći palačinke (uglavnom završilo bi sve u wc) dok nisam kupila pravu tavu, a sad uživamo u njima bar 2 puta mj.

vissnja
06.11.2010., 20:34
AdioMare ja kupus dinstam u najobicnijoj serpi, ona stara, plava sa belim tufnama
To mi je najveca koju imam i uvek u njoj

Joe
06.11.2010., 20:38
ja isto u jadnom bakinom loncu, nije me još ulovilo da kupujem skupe rajngle.... zasad :mrgreen:

Anemona
06.11.2010., 20:41
Imam ja jedan jednostavan recept za zeljeljupce.
Narezano kiselo zelje se stavi u vatrostalnu posudu ili neku drugu posudu u kojoj inace pecete meso, na zelje se posloze komadi piletine, prethodno nasoljene, pokrije se i pece se u roli. Pred kraj se otkrije i pusti da se meso zazari.
Uz to ide restani ili pire krumpir. Mljac.

gita75
06.11.2010., 21:24
Evo jučer sam dinstala pa mi je još friško u glavi:

luk izdinstam
stavim gore zelje (oprano od rasola-ne volimo prekiselo)
dolijem vode do pola zelja otprilike
dodam lovor, sol, biber mljeveni, biber u zrnu, crvene paprike
dinstam 2 sata, ponekad promiješam
na kraju dodam malo brašna razmućenog u vodi.

ovo brašno se ne mora dodati ako pustite da voda skroz ispari. mi volimo da ima malo saftića u zelju :-)

skandy
06.11.2010., 21:25
na ulje ili mast staviš sitno sjeckani češnjak(2-3 češnja) ,odmah na to KK i podliješ malo sa vodom.ako hoćeš tamnije ,dodaj malo slatke mljevene paprike .Gotovo je kada kupus omekša a u međuvremenu slobodno podljevaš sa još vode

AdioMare
07.11.2010., 08:32
ma šalila sam se, ares, kužim da nije uvjet zepter, to ja onako
(mada ja svoje palačinke uvijek opravdavam neadekvatnom tavom)

ovakav kupus kakav piše gita i ja volim
mama ga sprema po receptu svoje svekrve ličanke
ide red kupusa, malo riže pa suho meso, opet red kupusa, malo riže, suho meso i gore kupus
podlije se vodom i kuha
može se završiti sa zaprškom, a ne mora - meni je jako fino

ovaj prženi kupus mi nije nešto, ali mm obožava
uz krumpir kuhan u ljusci i pečenu krvavicu ili pečenu domaću kobasicu to mu je broj jedan
a ja kad napravim nikad to ne bude to
već sam poludila od tog kupusa
da je torta na 6 katova rekla bih da nisam majstor pa zato
ali općenito sam skužila da mi najteže idu ta starinska jela koja se najprostije pripremaju

ana.m
07.11.2010., 08:48
Ja radim u AMC-u. Malo ulja stavim, na to hitim zelje, lovor, biber, crvenu papriku i sol. I dinstam poklopljeno! Ništ ne zagorim, ne bude masno, jaaaakko je fino.

gita75
07.11.2010., 20:50
Evo vam ideja kad ostane kupus:

U tepsiju stavite kupus na dno, može se dodati ikrumpira sa strane. Ispečete na tavi par komada vratine (na šnicle), složite na kupus i zapečete u rolu. Njam!