PDA

Pogledaj cijelu verziju : Žito



ivarica
10.12.2005., 23:02
ivar se navukao na desert od psenice iz Bio i Bio. a kako mala mjerica kosta 20 kuna, mogla bi valjda i ja to doma praviti.
kako se pravi? cime se melje? kako postane onako kao kremasto?

Njojza
11.12.2005., 00:01
Psenica se dobro opere pa se u serpi prokuha.
Kad se malo prokuha, prolijes vodu pa opet dolijes toplu i prokuhas i opet jos jednom tako...i onda ju ja stavim u pretis pa kuham jos jedno pola sata....ili malo manje.
Ovo kuhanje, nekoliko puta, mozes izbjeci ako ostavis psenicu preko noci u vodi da nabubri pa je onda dobro isperes i skuhas.
Kad je kuhana ja ju meljem na rucnu masinu za mljevenje mesa i to 2 puta, dodam sjeckanih oraha, secer, vanilin secer i malo cimeta.
Na kraju ukrasim slagom
Kad je zito u pitanju, postajem sladokusac i zato ga bas i ne pravim cesto :mrgreen:

marta
11.12.2005., 10:39
Ne znam nikoga ko se nije navukao (osim mog A.). Mislim da postoji cak i nekoliko recepata na forumu.
Inace, to se jos zove koljivo (ili slavsko zito-jer ga prave za slavu), i u receptu koji ja imam od tetkine svekrve ( :roll: ) idu jednake kolicine psenice, oraha i meda, te pola kolicine grozdjica. ALI, meni je tzo onda preslatko i ne mogu pojesti zeljenu kolicinu :mrgreen: , pa ja to smanjim, odnosno, fakat dobro skuhanu psenicu meljem na flajsmasinu zajedno s grozdjicama. Isto ko Njojza, 2 puta na sitno, i onda dodajem mljevene orahe i med po okusu.
Stvar se moze zamrznuti u posudicama, pa onda kasnije samo vadis ko kesten pire.
Cim sam vidila naslov odmak sam se oblizala. Idem mociti psenicu (meni se ne da kuhat 16 puta, pa ja to dobro namocim).

tinkie winkie
11.12.2005., 22:59
može li se to smiksati u multiću ili na štapni, jer nmemam onu za mliti meso?

ivarica
12.12.2005., 08:48
nemam ni ja :(

lalah
12.12.2005., 08:57
ja recimo apstiniram
jer ako je s medom morala bi sjediti na WCu da bi stigla do kraja porcije :lol:

ivarica
12.12.2005., 08:58
mislim da ne treba biti s medom, ovi iz bio i bio nisu, imaju smedi secer i malo cimeta, cak ni za orahe nisam sihurna.

marta
12.12.2005., 09:14
Ideja ti je ta. Ovo iz Biobio je prilagodjena verzija ali pravo je jos booooljeeeeeeeeee. Naravno da ces staviti smedji secer ili neki slad ako ne zelis med. I naravno, cimet, vanilija, to je sve dobrodoslo.

Moja se psenica moci od jucer, jupiiiiiiiii. :D

Ja to ne bih miksala na stapni. Mislim da je pregusto, odnosno da bi ti mikser mogao pregoriti. Jeedino da probas ostaviti vise vode. Ne koristim multipraktike pa ne znam bas.

apricot
12.12.2005., 09:17
Može štapnim, jedino što neće biti ujednačeno. Neka zrna će biti skroz smrvljena, a neka će ostati kakva su i bila.

(ja neki dan štapnim "sjeckala" peršin - nikad bolje nasjeckan nije bio)!

mamazika
12.12.2005., 09:52
Meni negdje zvoni da se to jede sa šlagom...

Njojza
12.12.2005., 09:54
Meni negdje zvoni da se to jede sa šlagom...

zvoni ti gore napisano ;)
moze i bez slaga ali sa slagom je bolje

mamazika
12.12.2005., 13:13
:lol:

ivarica
13.12.2005., 19:32
ja nasla kupovati psenicu u vrijeme kad su je posteni gradani pokupovali u dekorativne svrhe.
jedva sam je danas nasla.
sad cu je zakisati pa sutra navecer pisemo dozivljaje.

sto mislite da dodam uz orahe(ima ih i u ovom iz bio i bio, bas provjerila) i przene psenicne klice? secer otopim u tekucini u kojoj se psenica kuha? ili ga dodajem naknadno i kako?

marta
13.12.2005., 21:29
ja dodajem zlicu po zlicu meda dok meljem psenicu, mozes i ti tako dodavati secer. probala sam sa stapnim, cisto iz znatizelje, nije mi to to.
orahe na kraju da ne pretjeras.

aleta
22.12.2005., 18:30
i što je onda zaključak? bez flajšmašine da se ne upuštam? na onu za mljevenje oraha da ni ne pokušavam?

aleksandra70vanja
22.12.2005., 19:32
Danas mi je sestrična donjela žito, jako fino. Radila ga je ovako:

2 velike šalice (2,5dcl) prebrane pšenice
4 i 1/2 šalice vode

Prokuhati 1 minutu.
Rernu ugrijati na 200 C, staviti poklopljenu pšenicu, nakon 5-10 min ugasiti rernu i ostaviti pšenicu bar 5h, a može i preko noći.

Do jutra pšenica popije svu vodu i omekša.
Samljeti u mašini za meso.
Dodati:
2 vanilij šećera,
300 gr mljevenih oraha
200 gr šećera (ili meda, slada , kako tko voli)
malo cimeta, može i muškatnog orašćića, klinčića, po ukusu.

Dobro promješati i ta smjesa se oblikuje na tanjur kao torta i pospe mljevenim orasima.

ivarica
22.12.2005., 21:22
ah moje zito. :(
stavila sam samo dvije zlice meda na ogromnu tecu psenice i ispalo mi preslatko. orasi i przene psenicne klice takoder nisu pomogli.
onaj iz bio i bio je nenadmasiv :cry:

tridesetri
22.12.2005., 22:51
ovo mozda i ne spada na ovu temu, ali mislim da bi se mnogima od vas mogao dopasti ovaj recept:

link (http://www.coolinarika.com/index.php?action=recipe&id_menu=8308&id_recipe=168279&id_recipe_group=181&lang=hr&hurl=false&table_name=recipe_cat_s)

mi smo apsolutno odusevljeni, tako nesto fino i prakticno, a nema ni jedan jedini sastojak koji nije super zdrav :D

ninaXY
22.12.2005., 23:44
i što je onda zaključak? bez flajšmašine da se ne upuštam? na onu za mljevenje oraha da ni ne pokušavam?

ja sam mljela na mašinu za orahe i otpale su mi ruke, ali je ispalo super. Drugi put sam sve ubacila u multipraktik, ali sam dodala malo soka od naranče da multipraktik to može izvrtiti.
Budući da ne znam kako izgleda ivaričin original, ovo moje je ispalo odlično.

Njojza
23.12.2005., 02:30
ivarice, tek sad vidjeh da ti nije uspjelo zito...smrc
ja stvarno nikad ne stavljam med i meni bude super...
hajde ti lijepo idi na popravni i napravi opet pa javi :namig

ivarica
23.12.2005., 08:43
ma je, uspjelo je. ja sam pojela cijeli lonac (u 3 dana), sa slagom, bez slaga ne bi mogla. ali ivaru se nije svidjelo.
a ni multipraktik ne samelje tako dobro ko B&B.

rula
27.12.2007., 18:58
Da li moze da se melje psenica u multipraktiku? Da li je netko probao?

mama courage
27.12.2007., 19:47
to se jos zove koljivo (ili slavsko zito-jer ga prave za slavu),

:) ja sam odrasla na koljivu... baka pravila za slavu... pa se nudim kao degustator :saint:

inače, kod nas - bosanskih srba - se zito ne melje, dok se kod srbijanaca melje.

evo recept...
cijelo zito (psenica bijelica) se kuha u ekspres loncu od 30-40 min, doda se...
krupno samljeveni orasi
malo meda
i na vrh šlag

tako mi rekoše, ja nikad nisam pravila koljivo, pa me ne pitajte ništa vezano za ovaj recept...

maria71
27.12.2007., 19:54
ajme, probat ću napraviti

( ili nagovoriti mm-a da napravi :mrgreen: )

thalia
28.12.2007., 16:13
inače, kod nas - bosanskih srba - se zito ne melje, dok se kod srbijanaca melje.

evo recept...
cijelo zito (psenica bijelica) se kuha u ekspres loncu od 30-40 min, doda se...
krupno samljeveni orasi
malo meda
i na vrh šlag

tako mi rekoše, ja nikad nisam pravila koljivo, pa me ne pitajte ništa vezano za ovaj recept...

eto, to je mene zbunjivalo cijelo vrijeme. ja sam jela samo nemljeveno, ali usred srbije. dobro, nije usred, ali dramatičnije zvuči. u bg-u su radile i bake moje frendice, a i u slastičarnici, nemljeveno.

ja obožavam žito, o-bo-ža-vam :mljac:

aleksandra70vanja
28.12.2007., 16:45
:) ja sam odrasla na koljivu... baka pravila za slavu... pa se nudim kao degustator :saint:

...

moš mislit da bi ti se netko usudio ponuditi pa da uspoređuješ s bakinim

retha
14.01.2008., 16:13
Sad ja upadam ko padobranac..Izbacio mi pretraznik ovu temu kad sam trzila zito i kako to skuhati.
Naime kupila sam ovo..
http://www.naturkost-spittelberg.at/data/product/template_3/big/2009_image.jpg

Jel to zito?
Naime zapravo sam isla kupiti proso..al ga vise nije bilo..pa sam trazila nesto sto se moze kombinitati s rizom i da ne moram nakuhavat sto godina. Na ovom sto sam kupila pise da se kuha 5 min, a sad tu citam da vi zito namacete cijelu noc?

Lijepo moli da me netko prosvijetli?? :mrgreen:

marta
14.01.2008., 16:35
Draga, :lol: , zito je psenica.

U Slavoniji je obicaj psenicu nazivati zitom, a na ovom topicu je rijec o slatkisu koji pravoslavci prave za slavu (to je dan kad slave svog sveca zastitnika). Slatkis se radi od psenice, a zove se "koljivo", "slavsko zito" ili samo "zito".

To sto si kupila je kamut, zitarica bliska psenici, ali africkog porijekla. Tocnije egipatskog. Dakle, hrana faraona. :)

Mozes ti i od toga napraviti "zito". Bitno da se dobro skuha i samelje. Al meni osobno, kamut je :mljac: u kombinaciji s rizom.

marta
14.01.2008., 16:36
Nema sanse da se kuha 5 minuta.

retha
14.01.2008., 16:57
Nema sanse da se kuha 5 minuta.
Nema sanse da se zito kuha 5 min il kamut???

Pa pise na uputama 5min.. :?

He, da su imali proso ko svaki normalni bio shop nebi sad ja tu petljala :roll:

retha
14.01.2008., 21:00
Nema sanse da se kuha 5 minuta.
Jap..imala si pravo! :mrgreen:

marta
08.01.2009., 21:23
Samo da objavim da je prva ovozimska kolicina koljiva usla na hladjenje u nas frizider.

Palo mi je napamet da jednom napravim koljivo od bulgura. Nesto ko instant koljivo - nema mocenja prekonocnog, nema nakuhavanja cjelodnevnog, a bogami ni mljevenja mukotrpnog. Znaaaaam da nece biti isto, ali dobro ce doci u trenucima kad "bih nesto". :mljac:

kate
13.01.2009., 15:57
pa dobro koliko se kuha ta pšenica?

†vanesax
13.01.2009., 19:53
Ja je kuvam 7-10 minuta. Pisala sam o tome na temi testenina. Idem naći pa ti kopiram, da ne bih sad kuckala ponovo

†vanesax
13.01.2009., 20:03
Evo:
Kada se radi žito (bilo koje), natapa se preko noći, pa se kuva 7 minuta na laganijoj vatri u 4x većoj količini vode (npr. 1 šoljica žita i 4 šoljice vode), polupoklopljeno, pa se poklopac skroz spusti, a šerpa se umota u neki debeli frotir i ostavi dok ne popije svu količinu vode.
Na taj način se zadrže svi korisni sastojci, a žito bude meko, rahlo i ne bude nikad slepljeno.

Mera je za suvo žito.
Dodajem ono što nisam gore napisala, a što je bitno:
Najbolje je da se kuva u onoj vodi u kojoj se natapalo, ali se naravno pre tog natapanja mora dooobro oprati iz nekoliko voda, s tim da u svakoj odstoji po malo.
Znači, staviš žito u 4x veću količinu vode + prstohvat morske soli, pa to na vatru, na najjače, da proključa. Čim proključa smanjiš tako da voda vri. Ostaviš tu šerpu na toplom, tj na sobnoj temperaturi preko noći.

Amalthea
13.01.2009., 20:30
Evo ti sad mene... o čemu vi, pobogu, pričate?!?

I još s ovakvim smajlićima: :mljac:

AJme, kakve sve ja slastice propuštam i nikad za njih čulaaaa... :cry:

†vanesax
14.01.2009., 01:46
Evo ti sad mene... o čemu vi, pobogu, pričate?!?

I još s ovakvim smajlićima: :mljac:

AJme, kakve sve ja slastice propuštam i nikad za njih čulaaaa... :cry:
Žito sa šlagom ili koljivo? Mljac, mljac :mljac: :mrgreen:

ivarica
25.01.2009., 01:38
namace se za sutra :mljac:

Imga
25.01.2009., 10:35
ja se po ovom topicu motam i slinim svaki put kad ga netko podigne
a žito u životu nikad probala nisam
niti imam ideju kako bi to trebalo izgledati
samo sam si utuvila u glavu da je jako jako fino :roll:

dajte sad, prosim, detaljno
koje žito, gdje kupiti
u koliko vode namakati, kuhati
koliko čega dodati
koje su mi šanse bez flajšmašine i s čim da to meljem

i kakav je okus?

Lanche
25.01.2009., 11:15
Ja ga nikad ne meljem. I nisam nikad koljivo probala sa mljevenim žitom (moram priznati da ne zvuči loše). Sa tim sam se srela u Vojvodini, kad sam bila dijete, i tad su mi rekli da se to pravi za sve pravoslavne krsne slave. Nama su ga djelili kao djeci u salvetama ispred crkve, i nije bilo šlaga :-) Ali kad ga pravim kod kuće, uvjek stavim šlag jer da neki blaži okus...
Inače, stavim med, dvije kašike na cijelu mjeru, dodam suho voće i služim ga hladno. eto, podjelila sam :-)

Lanche
25.01.2009., 11:23
ja se po ovom topicu motam i slinim svaki put kad ga netko podigne
a žito u životu nikad probala nisam
niti imam ideju kako bi to trebalo izgledati
samo sam si utuvila u glavu da je jako jako fino :roll:


dajte sad, prosim, detaljno
koje žito, gdje kupiti
u koliko vode namakati, kuhati
koliko čega dodati
koje su mi šanse bez flajšmašine i s čim da to meljem

i kakav je okus?
Garantujem ti da će ti ovo postati omiljeni desert:
Žito kao i svaku žitaricu prvo pregledaš, da nije oštećena, pokvarena dakle princip kao i sa rižom.
Pretis lonac je zakon za ovo, jer skraćuje vrijeme kuhanja. Ja ostavim oko 20 minuta, da bi se dobro skuhalo, a ako ti je žito starije treba i duže. (uglavnom po principu testa probanjem :-))
Na mjeru od 500 gr žita, kada se sve skuha, stavim 100 gr suhog voća, originalno idu samo grožđice, ali ja stavim ono suho tropic voće-ananas u kockicama, mango kivi...možeš staviti orahe.
Med je meni bolja varijanta od šećera, ali ako ne voliš med, radije probaj prvi put sa šećerom.
Količina šećera: Probaj koliko je za tvoj ukus slatko (uglavnom ja pola pojedem dok ga pripremam :-)
:lol:
Sve fino izmješaš, dodaš slatko vrhnje i voala! Spremno je za jelo.

Imga
25.01.2009., 11:48
Garantujem ti da će ti ovo postati omiljeni desert:
Žito kao i svaku žitaricu prvo pregledaš, da nije oštećena, pokvarena dakle princip kao i sa rižom.
Pretis lonac je zakon za ovo, jer skraćuje vrijeme kuhanja. Ja ostavim oko 20 minuta, da bi se dobro skuhalo, a ako ti je žito starije treba i duže. (uglavnom po principu testa probanjem :-))
Na mjeru od 500 gr žita, kada se sve skuha, stavim 100 gr suhog voća, originalno idu samo grožđice, ali ja stavim ono suho tropic voće-ananas u kockicama, mango kivi...možeš staviti orahe.
Med je meni bolja varijanta od šećera, ali ako ne voliš med, radije probaj prvi put sa šećerom.
Količina šećera: Probaj koliko je za tvoj ukus slatko (uglavnom ja pola pojedem dok ga pripremam :-)
:lol:
Sve fino izmješaš, dodaš slatko vrhnje i voala! Spremno je za jelo.

Hvala! :*

Znači, bez namakanja i bez mljevenja? Još bolje!
U koliko vode se kuha, i treba li se procijediti poslije?
Dobro, med ne mogu koristiti zbog alergije (sve u nadi da će dijete jesti), mislila sam javorov sirup i šećer u kombinaciji.
Orahe definitivno, a i šlag.

ivarica
25.01.2009., 13:45
nemojte mi vise dati da ista pravim

opet mi multipraktik nije uspio samljeti psenicu, precrko
pa sam je probala mljeti u onom rucnom tupperware orahomljevelicom
pa sam izvadila mikser za frape
pa ni on nije mogao u ravnopravnu borbu s psenicom
pa sam je malo gurala drvenom kuhacom prema onim metlicama
pa mi je mikser uhvatio kuhacu i odrezao dio
pa psenice imam po cijeloj kuhinji
pa bilo to sto imam gusto
pa, da razrijedim, otvorila kokosovo mlijeko koje je ustvari trebalo biti za muffine
pa skuzila kako je to gadna siva smjesa
i sad odustala

i od muffina

Maja
25.01.2009., 13:52
:(

Imga
25.01.2009., 15:37
ivarice, tebe baš neće pa neće
možda te ureknuo neki vlasnik b&b :mrgreen:

ja sutra kupujem žito pa ćemo vidjeti
jel' baš moram do biobio ili će ga možda bit u biljnim apotekama?
vidim svakojake ljuskice i sjemenke, možda ima nade

anchi pp
25.01.2009., 15:59
Zašto još nitko nije stavio sliku toga pa da znamo o čemu se priča 8)

Krampus
25.01.2009., 16:04
google čuda radi 8)

anchi pp
25.01.2009., 16:04
Hm, sad sam malo proguglala slike i ima svega, od ovoga

http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/1/b/1be15ca0dabe930dd8db612924db46a2_content_large.jpg

i ovoga

http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/3/8/38f538181b89af20317c6ec73dab871c_content_medium.jp g

do ovoga

http://www.kristina.co.yu/images/proizvodi/posluzenja/koljivo-kuglice.jpg

anchi pp
25.01.2009., 16:09
Hm, sad sam malo proguglala slike i ima svega, od ovoga

http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/1/b/1be15ca0dabe930dd8db612924db46a2_content_large.jpg

i ovoga

http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/3/8/38f538181b89af20317c6ec73dab871c_content_medium.jp g

do ovoga

http://www.kristina.co.yu/images/proizvodi/posluzenja/koljivo-kuglice.jpg

Lanche
25.01.2009., 17:04
IMGA Voda se procjedi. Kod mene je kuhanje inače sve odokativnom metodom. Pravilo sa svim žitaricama je da ako ih preko noći ostaviš u vodi, sutra se lakše i brže skuhaju. Obična pšenica, ja je kupim u merkatoru.

marta
25.01.2009., 18:44
anchi, nista ti slika nece reci. mozes se koljivo staviti u bilo kakav kalup, jer je to gusta smjesa.

kate
25.01.2009., 19:20
"Alnatura" psenica u express loncu 20 min--- nije dosta ..verglam jos

marta
25.01.2009., 19:57
Psenica se mora mociti preko noci.

Imga
25.01.2009., 20:07
hvala, hvala
primljeno na znanje i ravnanje
sutra gibam u mercator

Imga
26.01.2009., 18:19
pšenica prebrana i namočena!

stavila sam 0,5 kg
planiram pola samljeti, a pola ostaviti kako je
nisam čak ni do mercatora morala, našla je u prvoj biljnoj ljekarni
još k tome prava hrvatska, iz Valpova
i flajšmašinu nabavila - k'o prava štreberica :roll:

jedva čekam sutra

†vanesax
26.01.2009., 19:21
pšenica prebrana i namočena!

stavila sam 0,5 kg
planiram pola samljeti, a pola ostaviti kako je
nisam čak ni do mercatora morala, našla je u prvoj biljnoj ljekarni
još k tome prava hrvatska, iz Valpova
i flajšmašinu nabavila - k'o prava štreberica :roll:

jedva čekam sutra

:D

Hej, pa niko nije pisao da se u koljivo stavlja cimeta, naribanog muskatnog oraščića i malo mlevenog klinčića?

To obavezno. Bez toga ne ide. I nema onaj pravi ukus.

ivarica
26.01.2009., 19:24
ja stavila i sok dvije narance i jednog limuna pa nekima bilo prekiselo (u odnosu na memorirani okus, ne prekiselo stvarno)

ali moj savjet je - ako vas nisu vezala sjecanja, dodajte limuna

†vanesax
26.01.2009., 19:34
ja stavila i sok dvije narance i jednog limuna pa nekima bilo prekiselo (u odnosu na memorirani okus, ne prekiselo stvarno)

ali moj savjet je - ako vas nisu vezala sjecanja, dodajte limuna
Htela sam napisati još i to da tu fino paše malo naribane limunove korice i malo soka od limuna.

Posle one tvoje priče, ja sam mislila da je žito završilo po kuhinjskim pločicama i u smeću :lol:

ivarica
26.01.2009., 19:42
vecina
dio je ponudjen ocjenjivacima

Imga
26.01.2009., 21:07
Hej, pa niko nije pisao da se u koljivo stavlja cimeta, naribanog muskatnog oraščića i malo mlevenog klinčića?

To obavezno. Bez toga ne ide. I nema onaj pravi ukus.

je, je
a70v, tamo na prvoj strani prije 3 godine :lol:

ajmo sad rekapitulirati
da imam šalabahter za sutra :mrgreen:

dan prije pšenicu prebrati i namočiti preko noći
sutradan kuhati 1 pšenice : 4 vode 20 min - pola sata u pretisu ili dok ne omekša u normalnom loncu
ocijediti
ohladiti
samljeti ili ne, po izboru
dodati med/slad/šećer, orahe, grožđice, cimet, mušk. oraščić, klinčić, limunov sok i koricu
dobro promiješati
servirati hladno sa šlagom

uf, ja i iz najjednostavnijeg recepta napravim nauku :roll:

Maja
26.01.2009., 22:19
ne pretjerujte s tim limunovim sokom, preklinjem vas
bar probajte prije

Imga
26.01.2009., 22:51
slutim da si bila dio ocjenjivačkog tima

†vanesax
26.01.2009., 23:03
Hej, pa niko nije pisao da se u koljivo stavlja cimeta, naribanog muskatnog oraščića i malo mlevenog klinčića?

To obavezno. Bez toga ne ide. I nema onaj pravi ukus.

je, je
a70v, tamo na prvoj strani prije 3 godine :lol:

ajmo sad rekapitulirati
da imam šalabahter za sutra :mrgreen:

dan prije pšenicu prebrati i namočiti preko noći
sutradan kuhati 1 pšenice : 4 vode 20 min - pola sata u pretisu ili dok ne omekša u normalnom loncu
ocijediti
ohladiti
samljeti ili ne, po izboru
dodati med/slad/šećer, orahe, grožđice, cimet, mušk. oraščić, klinčić, limunov sok i koricu
dobro promiješati
servirati hladno sa šlagom

uf, ja i iz najjednostavnijeg recepta napravim nauku :roll:

To je to. 5-
Ovaj minus zato što je ja ne kuvam toliko dugo. Pisala sam o tome na prethodnoj strani.
Ostalo sve super. I najvažnije (kao što kaže Maja) - dodavati svega po malo i usput isprobavati i doterivati ukus.
Lako se može preterati s nečim :mrgreen:
Ajd, evo ~~~~~~~~~~~~~ da sutra uspe!

Imga
26.01.2009., 23:13
vanesax :*
znaš ti s nama štreberima :mrgreen:

†vanesax
27.01.2009., 16:20
vanesax :*
znaš ti s nama štreberima :mrgreen: :mrgreen:

Lanche
27.01.2009., 16:48
Limun? Zvuči dobro, moram probati. Ja kuham tako dugo jer ne volim da mi žito "hršti" pod zubima. Ali zaista je sve stvar ukusa, slažem se sa Majom, probajte dok dodajete sastojke, možda se otkrije novo carstvo ukusa :-)

Imga
27.01.2009., 17:49
ja sam otkrila svoje carstvo
i najela se do krajnjih granica :oops:

baš mi je jako fino
meni je to potpuno novi okus i tekstura, ali odlično
čak je i princ pojeo par žlica

anchi pp
28.01.2009., 08:43
Žito se moči.
Večeras kuham. Valjda bude ispalo nekako.
Grožđice ne volim, pa sam kupila brusnice. Jel bude to kako ispalo? :?

Lanche
28.01.2009., 09:42
Ja vjerujem i da će sa brusnicom dobro ispati. Anci pp, ja sam je na pocetku pravila zaista samo sa onim osnovnim. Sad dodam u žito tropsko voće sušeno i vjeruje da bude fenomenalno! Samo pusti mašti na volju...

ninik
28.01.2009., 13:02
ajme, sad sam tako gladna!
čim dođem doma idem fo flajš mašinu!
gdje?!?!?

spajalica
28.01.2009., 13:07
ot. mogu ja sutra na dorucak ako ti to dansa napravis?

ninik
28.01.2009., 13:20
za to bi došla :mrgreen:
kad zovem na kaficu, onda ništa!
ali još nemam flajš mašinu!!!!!!

u svakom slučaju kad napravim dođi! ;)

MarikaPika
28.01.2009., 14:14
8) ...pitajte Vještičicu kakvo je moje..... 8)
I to iz multipraktika!

anchi pp
28.01.2009., 14:31
8) ...pitajte Vještičicu kakvo je moje..... 8)
I to iz multipraktika!

Dobro?
Naime, i ja to mislim u multipraktiku jer nemam flajšmašinu. Nekako sam mislila sve pobacati unutra pa stisnut gumbić i šta ispadne :mrgreen:

MarikaPika
28.01.2009., 15:09
Orahe sam samlela posebno,žito posebno,pa tek onda u posudi izmešala,da ne bude zabune

anchi pp
29.01.2009., 18:08
Nema mljevenja pšenice bez flajšmašine?

Sve svoje rekvizite sam probala i ništa! :?

Sreća da sam je dooobro skuhala pa joj možda i ne treba mljevenje.

Inače, odlično je s brusnicama! Nije niti preslatko jer sam bila štedljiva s medom, a šećer nisam niti stavljala.

:D :D :D

Lanche
30.01.2009., 10:17
Anchi pp drago mi je da je ispalo dobro!!! :D

Lapis
31.01.2009., 19:19
imam pitanje za iskusne.
ja se poput imge smucam ovuda svako malo i rastu mi zazubice, međutim, nisam štreberski nabavila flajšmašinu, a i ne vadi mi se teška mehanizacija.

uglavnom, pšenica se skuhala i ohladila pa mi je palo na pamet je li tko to napao u mužaru? ili je ideja suluda? on mi je najjednostavniji za čistiti i spremati kasnije 8)

†vanesax
31.01.2009., 21:10
Ako je za kućnu upotrebu, možeš probati, ništa te ne košta.
Ostavi malo cele, a većinu probaj izgnjaviti u mužaru.
I dolivaj malo vode u kojoj ti se žito kuvalo.

Dream
31.01.2009., 21:34
Meni je pšenica sasvim ok i samo kuhana, bez mljevenja. Samo dodam malo meda i vanilije. :mljac:

anchi pp
01.02.2009., 17:29
Pala je dorada. Napravila sam kuglice i uvaljala ih u mljevene pržene lješnjake, a dio u čokoladu u prahu.
Fenomenalno!
:bouncing:

Lapis
01.02.2009., 20:03
sad mi je jasno zašto se svako malo proba dok se radi. :mljac:
iako sam radila modifikacije u hodu u skladu s onim što (ne)volim. pola je nestalo odmah, pola poslije hlađenja, ništa nije dočekalo šlag. s tim da ja pojma zapravo nemam kakvog okusa i kakve teksture bi to trebalo zapravo biti.

i mislim da ću za par dana probati opet, ovaj put i sa kokosom. ovo je izvrsna osnova za razne kombinacije.

Krampus
04.02.2009., 18:11
Cijelo vrijeme šutim na ovu temu i sline brišem :P
Evo, danas u DM kupila pšenicu
potopila pšenicu...i sad ćemo vidjet

Krampus
06.02.2009., 00:15
Eto, ja napravila... :P
Nisam mljela već pokušaa smiksati dio je uspjelo, dio nije..ali nema veze..
unutra je sok od naranče.limunova korica, grožđice, dosta oraha med i šećer a gore šlag...cimet, orašćić, nisam imala mljeveni klinčić
Kad jedem, sve mi se ne čini nešto posebno fino ali se svejedno ne mogu zaustavit jesti :lol: :lol:

Krampus
08.02.2009., 19:15
Ljudi moji, ja neznam gdje vi kupujete pšenicu, ali ovo što ja imam ne da se skuhat ...
Cijelu noć je bilo potopljneo, i u pretisu se kuhalo puna 2 sata...ostalo i dalje relativno tvrdo...
Nije nejestivo ali je tvrdo...

Mejra's mommy
09.02.2009., 03:24
Da vi ne pricate o 'oatmeal' ;) ? To je 'rolana' psenica. Ako je to to...moji uzivaju u ovome. Kuham na mlijeku sa grozdjicama, malo secera, sjeckane jabuke...mljac.

marta
09.02.2009., 08:55
oat je zob, nije psenica. :)

Mejra's mommy
09.02.2009., 15:53
oat je zob, nije psenica. :)al mi strasno izgleda ko psenica/ :roll:

MarikaPika
09.02.2009., 16:12
Ali je,svakako, MLJAC

Maslačkica
15.02.2009., 20:12
Ovo je već 2.put da čitam sve postove od početka...
I nikako da se odlučim da to napravim čudo...
Sve mi se čini jako hmmmm... (još nakon slika...) - osim onih kuglica...

Anchi pp da li si samljela pšenicu ili ne?

I nikako da skontam... znači ne može se samljeti na meljalicu za orahe? A u mlinu za kafu? :oops:

Krampus
15.02.2009., 22:33
Kuhana ???

Nema šanse...ništa osim mlina za meso..i eventualno multipraktika..

Kad smo kdo žita,jedna moja prijateljica kaže da su oni uvijek pšenicu nakon kuhanja umatali u deku do sutra a onda sušili na plahti preko stola

Maslačkica
15.02.2009., 22:42
jedna moja prijateljica kaže da su oni uvijek pšenicu nakon kuhanja umatali u deku do sutra a onda sušili na plahti preko stola

I onda??? Šta radi onda s tim?

Krampus
15.02.2009., 23:24
Pa čitaj..sve piše :mrgreen:

Maslačkica
15.02.2009., 23:53
Pa čitaj..sve piše :mrgreen:

Aha, kao onda pravili to slatko od žita?
:)

E baš me živo interesira kako je to i da li bi mi se svidjelo... probat ću jedan dan...

Krampus
16.02.2009., 00:57
Pa i ja sam kopirala odavde...i napravila i pojela..i oper napravila..i opet pojela...i bogme neću više jer su mi kante k'o kontejneri...

anchi pp
16.02.2009., 08:56
Ovo je već 2.put da čitam sve postove od početka...
I nikako da se odlučim da to napravim čudo...
Sve mi se čini jako hmmmm... (još nakon slika...) - osim onih kuglica...

Anchi pp da li si samljela pšenicu ili ne?

I nikako da skontam... znači ne može se samljeti na meljalicu za orahe? A u mlinu za kafu? :oops:

Ne, nisam je uspjela samljeti, ali stapni mikser ju je ipak malo "dohvatio". Doduse, moj stapni je star 12 godina i tup (sto se pokazalo dobrim jer sam gurala prst unutra i onda slucajno stisnula start :oops: ), ali planiram drugi put (ovaj tjedan nadam se) posuditi malo bolji i ostriji.

Krampus
16.02.2009., 16:12
a ja se spremam ovo napraviti bez mljevenja ali obaveznojako dobro raskuhat pšenicu...baš me zanima šta će ispasti...

i da...morat ću se prebaciti na umjetna sladila, jer brate mili ovo ima gooomilu kalorijaaaaa

Dream
20.02.2009., 19:07
a ja se spremam ovo napraviti bez mljevenja ali obaveznojako dobro raskuhat pšenicu...baš me zanima šta će ispasti...
-Ispast će dobro.


i da...morat ću se prebaciti na umjetna sladila, jer brate mili ovo ima gooomilu kalorijaaaaa
-Između (često kancerogene) kemije i puno kalorija radije biram puno kalorija!

Lapis
20.02.2009., 19:40
ja sam napala štapnim i išlo je. to nakon što sam bila nadobudna i krenula prvo u mužaru. istina je da sam ju nešto zgnječila, pa je išlo lakše, ali uz dodavanje naračinog soka.

drugi put sam bila pametnija, pa sam pšenicu dodro raskuhala. nakon toga je išlo sa štapnim bez beda.

Maslačkica
20.02.2009., 19:40
A da li bi se ovo moglo napraviti sa ječmom? I da li je možda neko već probao sa ječmom?