PDA

Pogledaj cijelu verziju : Turska kava...



ana.m
11.02.2011., 07:20
Eh da...
Nije da ju ne kuham više od 20 godina, ali...
Dok sam bila klinka, mami sma kuala kavu, ona je imala "đezvicu" onu neku kao bakrnu, što li...U tome je kava uvijek bila preodlična, znala sam točno čega koliko...A onda sam si morala kupiti novu đezvu i kava mi baš i ne uspije uvijek jednako dobra. Ona okusom je dobra, ali izostane onaj bitan dio na vrhu, ono fiiino vrhnje! Nekad ga skoro pa i nema, bude samo onako neka skroooz svijetla pjenica, ali skroz malo te pjenice. Nekad mi ispadne nekakva napuhana pjena, ne onako lijepe smeđe boje, nekakva čudnovata, onakokao da se zapjeni u mjehurićima, baš fuj. A rijetko kada uspijem dobiti ono pravo lijepo vrhnnje kakvo treba biti na TK!

U čemu griješim, kako se dobije to.
Je li problem kava? Trenutno imam Jacobs u zrnu pa je uvijek prije kuhanja meljem.
Đezva...moja je neka vulgaris metalna ona.
Količina...E to sad nekako odokativno, ali recimo na šalicu i pol vode cca 3 male žlice, ali onako vrhom pune.
Kako kuhate tursku kavu?

Anemona
11.02.2011., 07:28
Mislim da je problem u kavi.

Peterlin
11.02.2011., 07:43
Je.

Mi smo se preporodili kad smo se vratili na kavu u zrnu (ali i to pijemo rijetko, obično vikendom).

ana.m
11.02.2011., 07:52
Pa koja može biti bolja od jacobs u zrnu? Hoću reći da je to jedna od boljih kava...Mislim to mi se deševalao i sa Lavazzom zrnu! To onda nikako nemre biti do kave.
A to mi se desi sa svim kavama ponekad, nekad ne...Ali opet, ne znam gdje griješim!

Mima
11.02.2011., 08:17
Vraćaš li džezvu na vatru da se 'digne'? U mojoj obitelji se to radilo obavezno dva puta.
Drugo - kava se prelijevala, znači nije se ubacivala kava u vodu nego se voda prelijevala preko kave.

Ja ne volim tursku kavu no moja mama samo takvu voli pa je kod nje ponekad pijem, i uvijek ima pjene (to je jako važan faktor u mojoj obitelji opsesivnih kavopija). Ona kupuje Franck kavu.

ana.m
11.02.2011., 08:29
Odlijem malo vode kad zakipi, stavim kavu, stavim nazad na vatru i zalijem onom vodom koju sam odlila...

ivarica
11.02.2011., 08:32
previse je zakipis

ja sam se, zahvaljujuci BusyBee, vratila ponovo turskoj kavi :)

ana.m
11.02.2011., 08:34
Ovo pronađoh na jednom forumu pa citiram


ccc... kavu treba znat kuhat.

nije dovoljno zakuhati vodu i staviti kavu unutra. potrebno je nakon toga ponovo zakuhati tu istu vodu s kavom jer se kava u principu ne zeli sama rastopiti u vodi. ma, nece se ona rastopiti uopce, ali ce se skuhati pa ce sve one fine stvari izaci iz kave i naci se u vodi. a ostatak cemo nazvati 'soc' i ostavit cemo ga na dnu dzezve.

za posebni ucinak, treba vodu zakuhati u jednoj posudi, a kavu staviti u dzezvu i zagrijati na vatri dok ne zamirisi. a onda preko nje naliti kipucu vodu i opet zakuhati.

Bš ću isporbati, mada to nikada nisam tkao radila, niti čula da se tako radi, ali eto..svašta čovjek nauči dok je živ! A negdje sam pročitala i da malo cimeta u kavi može biti jaaaaako fino!

ana.m
11.02.2011., 08:35
previse je zakipis

ja sam se, zahvaljujuci BusyBee, vratila ponovo turskoj kavi :)

E vidiš, ovo mi ima smisla. Ali kako je previše zakipim. Jer meni se to dogodi kad maknem vodu s vatre i stavim kavu unutra. Nekad mi to vrhnje baš lijepo usoije a nekad, nažalost više češće, ne uspije...
I kako to BB kuha kavu, daj neki hint!

ivarica
11.02.2011., 08:48
cvijeta u kavi nikad nema dovoljno za sve salice
mozda se ti pogresno sjecas slika iz djetinjstva ali ja se sjecam da je moja baba uvijek imala cvijeta za mene, a njoj i susjedama koliko uspije

ja stavim kavu (recept jedna zlica po salici plus jedna zlica na sve) u uzavrelu vodu, cim se digne 2-3 cm maknem je sa stednjaka neko vrijeme da se sastojci prozmu (da ostane za to vrijeme na stednjaku, sva bi pjena nestala), ne mijesam! i onda opet vratim na stednjak da se pena podigne
ali ne puno jer ce se pretvoriti u mjehurice poput sapunice nego samo da se pocne dizat
onda cvijece zlicom stavljam u salice, a kavu dolijevam

apricot
11.02.2011., 09:03
kako kuhaš kavu

jel odliješ malo vode u šalicu, zamiješaš unutra kavu (ne šećer), staviš da ponovo zakipi (digne se), skineš sa vatre i onda zaliješ onim ostatkom vode?

ja kavu ne pijem, ali kuham (samo tursku, one praškaste ne znam zamutiti)
i uvijek bude jako puno guste pjene na vrhu

stellita
11.02.2011., 09:35
ana.m put pod noge i kupit novu bakrenku :-)
(znam da je jedan bakrar radio u vlaškoj..joj kako divnih đezvi i taca je imao od bakra...)
kafednisat treba znati....

NanoiBeba
11.02.2011., 09:45
mi pijamo tursku.

I naravno da ovisi o vrti kave, ali bome i o džezvi.

Imam jednu od bake, ali je jako mala i onda sam si kupila prekrasnu na Britancu. Problem ovih džezvi u Vlaškoj, a bome i onih koje ponekad stignu iz Bosne, je metalna ručka. Moja ima drvenu, pa ju lijepo mogu primiti, taman mi treba tda kavu kuham s krpom u ruci, da se ne opečem

Školjkica
11.02.2011., 09:49
ja uvijek dobijem pjenicu, ne znam u čemu je trik, imam dvije đezve, jednu za dvije mjerice i jednu za više
stavim oko 2 dobre žličice po jednoj šalici.
Zakuham vodu, stavim kavu, polako mješam jer mi uvijek pjeni i kipi (u toj maloj đezvi) i vratim na vatru da se digne, malo promješam i to je to, pustim da se fundaći (iliti soc) slegnu i točim.
meni pjenica nije nešto i nije mi važno da je u kavi, više mi je bitno kakva je kava. pili smo frank ali se pokvario, sad odemo na plac po neku koju friško smelju pa bude bolja, ali sam i dalje u potrazi.
evo bas sam si jednu skuhala sad...mmm

spunky125
11.02.2011., 09:51
franck ciglica, i svaki put super uspije, i u zadnje mi je vrijeme super suniga iz lidla.

mjera-koliko malih šalica vode, toliko žličica kave i upola šećera. kuhaš vodu i šećer, kad zakuha, dodaš kavu i pustiš da zakuha. i malo mora odstajati.

Turci kažu da u vodu odmah staviš kavu i miješaš dok ne zakuha, te onda dodaš šećer. I to mi je ok.

džezma je klasična, i rekla bih skupa, ali ispaltila se.

Marsupilami
11.02.2011., 09:56
Kavu je bitno jaaako sitno samljeti, ono da bude sami prah, onda daje finu pjenicu.
Veliki ruzni mjehuri umjesto pjenice na kavi se najcesce javljaju kada kava nije fino samljevena, npr. Franck kava nije dovoljno sitno mljevena za to ;)

Amalthea
11.02.2011., 09:58
žlica kave na šalicu?
što je šalica?
ona mala sićušna 0,3; 0,5 za kavu ili 1 dl ili ...?

vještičica
11.02.2011., 10:02
Prvo, vrsta kafe - mora biti Minas mješavina, a to ti je Frankova kafa, ona u cigli. Kafa ne smije biti presitno mljevena, a ni prekrupno, ne bi trebala sadržavati ništa osim kafe (ječam npr.) i ne bi smjela biti previše pržena (znači ne pretamna), a ni jako svijetla (Jacobs zna imati presvijetlu kafu)
Drugo, mjera je jedna mala šoljica za kafu vode, na nju ide jedna vrhom puna kašičica kafe, plus, još malo (što reče Ivarica "još jedna za sve) Kašičica je ona čajna, za promiješati čaj, pojesti puding, kolač... ne ona mikromića za miješanje kafe, koja se kod nas zove kavena kašika :)
Treće, kafa ide u suvu džezvu, i tako suva se može zagrijati malo nad vatrom da pusti miris, prije nego je preliješ kipućom vodom, onoliko koliko u taj tren stane u džezvu. Staviš na vatru dok zakipi (ne da zavri, nego da se podigne). Promiješaš. Sačekaš malo. Staviš da se podigne još jednom. Skineš sa vatre i dodaš još malo one vrele vode (ne mnogo, malo!) Promješaš. Toz (talog, soc) će tako pasti na dno, a na vrhu ostati kajmak, tj. "pjenica"
Ja kajmak ne volim, i pijem "ćelavu" kafu, ali zato ga uvijek ima za one koji vole :)
Četvrto, izbor džezve nije presudan. Bitno je jedino da je neoštećena. Bakrena možda daje neki štih, ali ja ih ne volim, jer se kalaj guli (pa ga popiješ, jelte), a onda se vremenom ogoli bakar, pa i njega piješ, sve dok ne skužiš da ti je kafa čudna, metalnog ukusa :bleh: Prošla su vremena kad su domaćice redovno slale bakreno suđe na kalajisanje
Ja kuvam u običnoj, emajliranoj džezvici. Kupila mi mama na naselje, džezvu za dvije šolje i šerpicu za vodu (koja samo za to služi) :heart:

edit - šoljica je ona mala šoljica za kafu, iz servisa "za goste", nemam pojma koliko u nju stane

pomikaki
11.02.2011., 10:13
Kavu je bitno jaaako sitno samljeti, ono da bude sami prah, onda daje finu pjenicu.
Veliki ruzni mjehuri umjesto pjenice na kavi se najcesce javljaju kada kava nije fino samljevena, npr. Franck kava nije dovoljno sitno mljevena za to ;)

a u čemu je treba samljeti?

ivarica
11.02.2011., 10:20
žlica kave na šalicu?
što je šalica?
ona mala sićušna 0,3; 0,5 za kavu ili 1 dl ili ...?

oko 1 dl

Marsupilami
11.02.2011., 10:25
a u čemu je treba samljeti?

Moja baba ju je mljela u rucnom mlincu, mi klinci to obozavali vrtiti i sjecam se da nas je tjerala da vrtimo dokle god ne bude fiiino mljevena.
Danas, elektricni mlinac pretpostavljam, ako je kava dobra ne vjerujem da ima razlike u okusu :unsure:

vještičica
11.02.2011., 10:29
Ima razlike u kafi samljevenoj u električnom i u ručnom mlinu. Ona mljevena u električnom se tokom mljevenja (zbog broja obrtaja) zagrijava, pa se tako još malo "dopeče", što može imati uticaja, ako je kafa već prepečena.

Beti3
11.02.2011., 11:15
Prvo, vrsta kafe - mora biti Minas mješavina, a to ti je Frankova kafa, ona u cigli. Kafa ne smije biti presitno mljevena, a ni prekrupno, ne bi trebala sadržavati ništa osim kafe (ječam npr.) i ne bi smjela biti previše pržena (znači ne pretamna), a ni jako svijetla (Jacobs zna imati presvijetlu kafu)
Drugo, mjera je jedna mala šoljica za kafu vode, na nju ide jedna vrhom puna kašičica kafe, plus, još malo (što reče Ivarica "još jedna za sve) Kašičica je ona čajna, za promiješati čaj, pojesti puding, kolač... ne ona mikromića za miješanje kafe, koja se kod nas zove kavena kašika :)
Treće, kafa ide u suvu džezvu, i tako suva se može zagrijati malo nad vatrom da pusti miris, prije nego je preliješ kipućom vodom, onoliko koliko u taj tren stane u džezvu. Staviš na vatru dok zakipi (ne da zavri, nego da se podigne). Promiješaš. Sačekaš malo. Staviš da se podigne još jednom. Skineš sa vatre i dodaš još malo one vrele vode (ne mnogo, malo!) Promješaš. Toz (talog, soc) će tako pasti na dno, a na vrhu ostati kajmak, tj. "pjenica"
Ja kajmak ne volim, i pijem "ćelavu" kafu, ali zato ga uvijek ima za one koji vole :)
Četvrto, izbor džezve nije presudan. Bitno je jedino da je neoštećena. Bakrena možda daje neki štih, ali ja ih ne volim, jer se kalaj guli (pa ga popiješ, jelte), a onda se vremenom ogoli bakar, pa i njega piješ, sve dok ne skužiš da ti je kafa čudna, metalnog ukusa :bleh: Prošla su vremena kad su domaćice redovno slale bakreno suđe na kalajisanje
Ja kuvam u običnoj, emajliranoj džezvici. Kupila mi mama na naselje, džezvu za dvije šolje i šerpicu za vodu (koja samo za to služi) :heart:

edit - šoljica je ona mala šoljica za kafu, iz servisa "za goste", nemam pojma koliko u nju stane

E, da, to je pravi recept, znalca se odmah prepozna.:klap:

Strobery Shortcake
11.02.2011., 11:30
Ispast će da se hvalim, što zapravo i jeste :)

Detaljan opis za spremanja bosanske kahve: http://www.coolinarika.com/recept/bosanska-kahva/

Turci prave dugačiju kafu, oni ukuhavaju šećer.
Vještićice, tvoju bih sigurno pila sa istinskim ćejfom.

stellita
11.02.2011., 11:37
kako dobra tema ...
SS zakon!8-)

stellita
11.02.2011., 11:51
evo našla sam gdje u vlaškoj ima..i imaju te džezve ručku drvenu ..ima i slika s cijenama..malo je papreno (0.5L 200kn, 0.75L 250 kn)ali koliko će se kafa skuhati...:mrgreen:
http://www.mojkvart.hr/Zagreb/Medvescak/Metal-i-metalni-proizvod-proizvodnja-skladistenje/kovinopojasar-havel

Amalthea
11.02.2011., 12:01
što je fildžan?
ova mala šalica za kavu?

rahatlokum... daaaaaa....mmmmmmmmmmm..........

apricot
11.02.2011., 12:13
fildžan nije šalica
šalica je šoljica
a fildžan je fildžan

http://farm3.static.flickr.com/2322/1963050308_d0718524a7.jpg

Strobery Shortcake
11.02.2011., 12:23
fildžan nije šalica
šalica je šoljica
a fildžan je fildžan


Evo ti je žena sve lijepo objasnila :mrgreen:

Fildžani nemaju ručkicu za pridržavanje, najčešće su časa-stog oblika. Istinske meraklije više cijene sitnije, manje fildžane.
I najbolji su oni koji na dnu imaju zlatnu mjesec i zvijezdu :-)

apricot
11.02.2011., 12:26
polumjesec, misliš?

miniminia
11.02.2011., 12:27
ajme, zakon tema, ja nikad ne mogu napraviti kavu kao moja dobra prijateljica iz sarajeva.....ali zato mogu piti s guštom :-)

miniminia
11.02.2011., 12:28
a ono kocka šećera?

apricot
11.02.2011., 12:28
pa da, ti si više od "kafetiera", a?

miniminia
11.02.2011., 12:38
Definitnvno kafetier to sam ja.
zbunila me Stroberyhttp://www.coolinarika.com/recept/bosanska-kahva/
... Sol ? Ja cijeli život u neznanju :-) Jel u tome štos?

Stijena
11.02.2011., 12:47
nedugo sam na ne znam više kojoj televiziji gledala jedan prilog u kojem je turčin umro od smijeha kad mu je reporteka rekla da u hrvatskoj tursku kavu kuhaju tako da kavu dodaju u uzavrelu vodu
jer naime, kaže on, da se prava turska kava, a on bi valjda to trebao znati, kuha tako da se kava stavlja u hladnu vodu i miješa dok ne uzavrije da bi se dobila pjena jer kao, nastavlja on, ako se stavi u vruću, nećete dobiti pjenu
isto tako, rekao je da se u pravu tursku kavu nikada ne stavlja šećer za vrijeme kuhanja nego se šećeri tek kod posluživanja
naravno da puno ovisi i o vrsti kave i mljevenju, ali eto, to je bilo tako objavljeno da je to prava turska kava kako je kuhaju turci

koksy
11.02.2011., 12:56
Ja sam expert u kuhanju turske i ne treba mi bakrena dzezva. Na salicu idu 2 vrhom pune zlicice, doduse, kod mene se kava ne pije u onim malim salicama. Dakle u kipucu vodu, jasno maknem je s vatre, stavim kavu, polako da se zlica po zlica lijepo rastapa, promjesam lagano ali samo po vrhu, to je vrlo bitno, inace se sve slegne na dno. Pa vratim na vatru i pustim par sekundi dok se digne, pjena bude guuusta. Maknem s vatre i opet samo malo promjesam po vrhu. Posto ja ne volim bas puno pjene u salici pustim je malo da odstoji da se pjena slegne. Za one koji vole odmah stavljam sa zlicicom u salicu i onda tocim. Kuham Franckovu ciglicu.

Strobery Shortcake
11.02.2011., 13:00
Definitnvno kafetier to sam ja.
zbunila me Stroberyhttp://www.coolinarika.com/recept/bosanska-kahva/
... Sol ? Ja cijeli život u neznanju :-) Jel u tome štos?

Probaj :yes:

Par zrna soli je da bude bolji kajmak. Tako kažu moje nane i mama, i ja nisam dalje pitala. Jer ako to ne stavim .... (ništa se, što ja primjetim ne dešava) moglo bi me žk!
Ta se sol ne osjeti.

ana.m
11.02.2011., 13:01
Oooo, ma znala sam ja da će se prave "domaće" pametnice javiti! Filđan sam ja prvi put ustvari vidjela u Šeherezadi! Hahaha. Oni imam osjećaj puno toga piju iz tog filđana! A inače, ja imam moulinexov mlinac za kavu, ima valjda već 20 godina!
Inače, aj sam mislila da je filđan đezva, odnosno vidim da nije đezva, nego džezva...:oops:

Inače sam kavu uvijek kuhala tako da zakipim vodu, maknem, dolijem malo, stavim kavu, vratim na vatru, čekam da se digne, maknem s vatre i vratim unutra onu odlivenu vodu. Kažem, nekad mi uspije, nekada ne...Možda je fakat do Jacobsa, mada je kava okusom baš jako fina. Iskreno, meni Franckova kava ima malo neku prekureni okus! Hm...
Baš ću isprobati ovo sa kuhanjem kave u hladnoj vodi a i ovo sa prženjem kave pa prelivanjem vruće vode preko toga...
Juuuu, jedva čekam!!!

NanoiBeba
11.02.2011., 13:04
ja sam nedavno skoro povraćala od franckove kave. ponestalo mi je zaliha kave (koju obično kupim vani) i kupila sam Franc. Preodvratna mi je bila. da li se potrefio neki loš uzorak, ili meni nije bilo dobro. Ma užas. A taman sam nakupovala zaliha (dve ciglice+mirisna svijeća). Kupila sam neku "no name" za manje novca i ta mi nije tako grozna

apricot
11.02.2011., 13:08
Inače, aj sam mislila da je filđan đezva, odnosno vidim da nije đezva, nego džezva...:oops:



nije ni filđan - filđan, nego fildžan!
ne bih ništa rekla da barem deset puta nije napisano

Strobery Shortcake
11.02.2011., 13:09
Šta zna Jacobs šta je bosanska kahva? Franck bi još mogao imati i pojma :mrgreen:

Moulinxov mlinac je dobar. Najbolja kahva za bosansku je iz pržionice Zevak u Sarajevu :mrgreen: Od te nema dalje (tu u opće ne vrijedi ona "o ukusima se ne raspravlja" :lol:)

Strobery Shortcake
11.02.2011., 13:11
nije ni filđan - filđan, nego fildžan!
ne bih ništa rekla da barem deset puta nije napisano

a postoji i jednako pravilan oblik findžan. Najčešće se susreće u Sarajevu, među generacijom koja izumire.

ivarica
11.02.2011., 13:12
ja kupujem u franji
za tursku mi melju leggero, a za kafetieru malo jacu

a ne bi iz bakrene popila... (osim na bascarsiji)
neke civilizacije su izumrle zbog takvog posudja :mrgreen:

jella
11.02.2011., 13:17
Ja sebi oduvijek kuham kavu ovako:
U veliku šalicu (kao za čaj) stavim 2 žlice kave. Negdje do malo više od pola zalijem kipućom vodom. Promiješam. Kad se malo slegne stavim mlijeko.
Uvijek kuham Franck, ta mi je najbolja.
Tko god je probao tu "moju" kavu bio je oduševljen, a i meni osobno je puno, puno bolja nego kad ju skuham u đezvi po pravom receptu. :)

Strobery Shortcake
11.02.2011., 13:17
Najgora bosanska kahva koja se u Sarajevu može popiti je u kafani Aeroplan na Slatkom ćošetu, na početku Baščaršije. Preporuča se kod opstipacije. Prava je sramota od kafe.

ms. ivy
11.02.2011., 13:18
zanimljiva mi je ova turska varijanta sa stavljanjem kave u hladnu vodu.

može li netko potvrditi da je to stvarno tako?

stellita
11.02.2011., 13:19
a danas više nema civilizacija velikih naroda i umire se od gorih stvari nego je to bakreno posuđe...
meni je to posuđe predivno vidjeti i gotova stvar :-)

apricot
11.02.2011., 13:21
a postoji i jednako pravilan oblik findžan. Najčešće se susreće u Sarajevu, među generacijom koja izumire.

ko što neki star za insana kažu - iksan

ms. ivy
11.02.2011., 13:21
evo: http://www.turkish-coffee.org/make_turkish_coffee.htm

ana.m
11.02.2011., 13:24
nije ni filđan - filđan, nego fildžan!
ne bih ništa rekla da barem deset puta nije napisano

Vidi fakat, toliko sam bila fokusirana na tu džezvu da ovo nisam ni primjetila...:oops:

ana.m
11.02.2011., 13:30
zanimljiva mi je ova turska varijanta sa stavljanjem kave u hladnu vodu.

može li netko potvrditi da je to stvarno tako?

Ja sam spremna to isprobati pa ti javim kak je ispalo...

Stijena
11.02.2011., 13:33
zanimljiva mi je ova turska varijanta sa stavljanjem kave u hladnu vodu.

može li netko potvrditi da je to stvarno tako?
mislim da nađoh
http://zadovoljna.hr/clanak//pssst/naucite-kako-se-kuha-prava-turska-kava.html

Stijena
11.02.2011., 13:35
ne znam zašto ne mogu otvoriti video ali piše da je reportaža od 08.06.2010. iz In magazina
uglavnom tu je i pisani recept

ms. ivy
11.02.2011., 13:35
ja sam tražila turske stranice, zaboravila sam na šeherezadomaniju. LOL

Stijena
11.02.2011., 13:36
a sad je jasno i čemu sol :mrgreen:

ms. ivy
11.02.2011., 13:37
:lol:

Strobery Shortcake
11.02.2011., 13:38
evo: http://www.turkish-coffee.org/make_turkish_coffee.htm

Evo ga, Turci kažu da je kod njih findžan :)

Ja ću ipak ostati pri svojoj Bosančici, pa ako ko naiđe, je.. ga, bit će findžan viška 100%

MoMo
11.02.2011., 13:46
zanimljiva mi je ova turska varijanta sa stavljanjem kave u hladnu vodu.

može li netko potvrditi da je to stvarno tako?

tako sam je je pila dok sam zivjela Skoplju. Tamo je tako kuhaju i bude odlicna- ali nisam takvu kafu godinama pila. MM kuha dobru turksu kafu (ukuhava secer) a ja sam majstorica za espresso- pa sam na muci kad nam dodju gosti a MM nije kuci

Strobery Shortcake
11.02.2011., 13:46
mislim da nađoh
http://zadovoljna.hr/clanak//pssst/naucite-kako-se-kuha-prava-turska-kava.html

Super, ovo nikad nisam vidjela, tačan postupak kako prave kafu, a pila sam je dosta puta. I uvijek mi se činilo da zakuhaju kafu u samoj šoljici jer na dnu bude toliko toza (koji ja mrzim), gotovo pola šoljice.

vještičica
11.02.2011., 14:46
SS znam za foru sa solju, al' ne usudim se na sabajle, bojat' se da bi supu popila umjesto kafe :lol:
apri, moja baka je govorila "iksan" :) (okolina Sarajeva)


a danas više nema civilizacija velikih naroda i umire se od gorih stvari nego je to bakreno posuđe...
meni je to posuđe predivno vidjeti i gotova stvar :-)
sa naglaskom na vidjeti :mrgreen:

miniminia
11.02.2011., 15:42
SS, da znaš da ću probati ovaj tvoj recept :-* s malo soli
Bakra nemam , ali samo čekaj, nabavit ću i to :mrgreen:

stellita
11.02.2011., 15:57
toliko odličnih savjeta za usavršavanje u turskoj kavi (ili kafi?)
da, lijepo je vidjeti bakrene lonce ali ne ih i prati....
keramika ima puno olova, staklo je upitne kvalitete, teflon kancerogen, emajl isto, gus upitan, bakar isto...

ma glavno da se kafendiše :mrgreen:

ana.m
11.02.2011., 17:03
Pročitah kako se radi ova turska kava i sad mi je jedna stvar jasna! Piše da se voda podgrijava POLAAAAAAAAKO!! A ja u zadnje vrijeme imam foru da u kuhalu zakipim vodu (da mi ne čekam predugo dok zakipi na štednjaku), uspem je u džezvu i onda ona provrije sa sekundu. Očito je onda zašto ne dobijem pjenu!!! Izmeđiu ostalog naravno.
Svašta ću ja ovdje saznati!

koksy
11.02.2011., 17:36
Ja sam shvatila da ti ne dobijes pjenu jer u vec kuhanu kavu ulijes vodu pa ti sva pjena padne na dno. Ako vec uljevas vodu, dakle ako imas previse vode prije kuhanja pa si morala malo odlit, onda probaj ulit nazad cim stavis kavu tj. prije nego zakuhas, ali moras uljevati polako, onako na jednu stranu, ne po sredini. Ma meni je kuhanje kave ritual koji zahtjeva osjecaj i da ih 50 dnevno kuham uvijk joj se posvetim kao da kuham najzahtjevnije jelo.

winnerica
11.02.2011., 17:57
Ana - ja te čekam s kavom već par mjeseci! ;)
Volim piti tursku kavu ali nisam neki ekspert u kuhanju, radije mutim nescafe i kapučino, brže mi je...
A vidim da ovdje ima pravih eksperata za kavu i uživanje u kavici, sve mi zamirišalo po čitanju tih opisa, još mi i miris duhana fali :P

RozaGroza
11.02.2011., 18:23
U đezvu od 3 deca odma ubaciš 2 žličice cukara, pustiš da provri, kad provri makni s vatre, ubaci 5-6 žličica kafe, promješaj lagano, vrati da se digne. Kad se digne makni s vatre i odma uljevaj. Biće ti pjene za svih. Mi obožavamo kafenisat. Kad nema za neke bolje kafe love, dobra je i franck ili barcafe.

Kaae
11.02.2011., 19:58
Nista ne znam o kavi, ne pijem je i bozesacuvaj otrova ako je skuham (tu napokon nikad ne moram jer nitko ne razumije tursku kavu), ali bas mi je drago da sam bar pola koraka blize razumijevanju kalajsanog sunca... :lol:

vještičica
11.02.2011., 20:24
je, tako je sjajno ko friško okalajisana tevsija :lol:

marta
11.02.2011., 20:31
I sta je kalaj na kraju?
Nego ova tema ne zaostaje nimalo za onom o bolonjezu.

marta
11.02.2011., 20:32
E, ja kažem tepsija.

aleksandra70vanja
11.02.2011., 21:01
ne znam kuhat tursku kavu
ne na pravi način
ja je kuham (kuhala sam je, sad sam preljena pa mućkam instant) kao većina neznalica ovdje
koliko šalica vode (naravno da bi mjerila šalicama, nema meni odoka)
toliko puta pola siromašne žličice šećera
zakuhati da se šećer dobro rastopi
maknuti s vatre, odliti jednu šalicu vode, a u džezvu staviti kavu, na svaku šalicu vrhom punu žličicu kave
i još jednu žličicu za džezvu
staviti na vatru da se digne
maknuti na stranu i zaliti onom šalicom vode
znači tipični neznalački način

nego sam se došla pohvaliti da imam filidžane
ako su to filidžani
bakrene "posudice" u koju se stavljaju bijele keramičke "posudice" sa zvijezdom i polumjesecom na dnu
jesu to filidžani?
imam i bakrenu džezvu
i stari bakreni mlinac za mljevenje

i pijem instanticu:roll:

mašenka
11.02.2011., 21:43
Ja u hladnu vodu štavim šećer bez miješanja i zakuham, i dodam onih par zrnca soli. U drugoj džezvi ispečem kavu -da je po mojoj baki bila bi manje pečena da sad ne zagori, ovako je frank ;), prelijem onom vodom i stavim da se 2x digne pa zalijem s malo hladne vode. U bakrenoj džezvi. Ne pijemo je često (više).

A ubacujem se u temu radi onog kalajisanja, baku (istu onu s kavom) kad bi krenula sa "sunce ti kalajsano" nisam se nikad usudila pitati šta bi to bilo :mrgreen:.

ana.m
11.02.2011., 22:17
Ne meni pjena ne nestane od ulijevanja one odlivene vode, ja pjenicu, tj. vrhnje ne uspijem niti dobiti...
Ajde baš ću probati sutra skuhati bez ubrzanog grijanja vode da vidim je li do toga...
A ona sljede svako jutro probavanje novog načina...

ana.m
11.02.2011., 22:17
A najgore je što sam ju nekad uredno dobivala kod svakog kuhanja! (pjenicu)

Teica
11.02.2011., 22:29
Ana.m, ja isto obožavaaam tu pjenicu na kavi :) !

Mašenka, vještičica i dr. cure koje ste "prijavile" svoj način kuhanja kave - tako kuha

moja mama i meni je njena kava uvijek bolja od moje :) !

Teica
11.02.2011., 22:31
Kalaj je bakar.

Kaae
11.02.2011., 22:44
I kod mene su tepsije. I protvani.

(Sto je jako bitno za kuhanje kave. :mrgreen:)

aleksandra70vanja
11.02.2011., 23:17
kalaj nije bakar
kalaj je, mislim, kositar
i s bakrom tvori broncu

vještičica
11.02.2011., 23:33
Teica, kalaj je kalaj, Sn, stannum a bakar je bakar, Cu cuprum, dva različita elementa :)
posuđe od bakra se može koristiti samo ako je presvučeno slojem kalaja jer inače bakar otpušta koješta u ono što se kuva
sloj kalaja se mora povremeno popravljati na suđu jer se stanjuje upotrebom, naziv za postupak je kalajisanje
inače se kalaj koristi i za presvlačenje čeličnih konzervi iznutra, jer bi inače konzerve korodirale

Kaae
12.02.2011., 00:07
I onda je kalajsano sunce samo.. sjajno?

Teica
12.02.2011., 00:26
Joj, da!

Kalaj je kositar (Sn).

Aleksandra70vanja i vještičica - u pravu ste!

Oprostite, cure :)

Prekratka pamet, prebrzi prsti...

ivarica
12.02.2011., 01:18
I onda je kalajsano sunce samo.. sjajno?

sunce ti žarko

vještičica
12.02.2011., 08:36
da, i to je ponekad dovoljno ;)

edit - ovo je išlo za Kaae

ivarica
12.02.2011., 10:14
ne znam kako se onom striceku s linka stvorio tako puno pjene
ja sam radila jednako, a od cvijeta ni latice nema, crno crno
sad mi u salici nekakva mocvara

koksy
12.02.2011., 11:00
ana.m onda je do kave, nemoguce da bas nikakvu pjenicu ne dobijes osim ako ne mjesas dok stavis kavu skroz do dna sa zlicicom. Kazem ti, meni bude toliko puno pjene da moram ostavit da odstoji da se slegne.

ivarica
12.02.2011., 11:04
mijesala sam brzo ko stricek
ne smije se ici zlicom do dna?

koksy
12.02.2011., 11:11
Neeeee, ni slucajno, trebas bas s osjecajem onako samo po vrhu, polako da se kava otopi. Inace ti sve odmah padne na dno.

ivarica
12.02.2011., 11:20
onda vam sutra javim

Strobery Shortcake
12.02.2011., 11:41
Ana-m, ako vodu zavriješ u električnom kuhalu, onda ti je bosanska varijanta kad se prokuhanom vodom (iz kuhala) zalije suha kafa u đezvi sasvim praktična, samo što moraš u trenutku kad vodom zaliješ kafu imati toplo kolo na koje ćeš vratiti džezvu da kafa krene. Ja zaljevam kafu onako malo, iz visine, isto da kajmak bude bolji.

Strobery Shortcake
12.02.2011., 11:43
U đezvu od 3 deca odma ubaciš 2 žličice cukara, pustiš da provri, kad provri makni s vatre, ubaci 5-6 žličica kafe, promješaj lagano, vrati da se digne. Kad se digne makni s vatre i odma uljevaj. Biće ti pjene za svih. Mi obožavamo kafenisat. Kad nema za neke bolje kafe love, dobra je i franck ili barcafe.

Ovo se kod nas smatra srpskom kafom, jer se kafa po ovom receptu uglavnom spremala u kućama bosanskih srba.

anitak
12.02.2011., 18:25
Ovo pronađoh na jednom forumu pa citiram


ccc... kavu treba znat kuhat.

nije dovoljno zakuhati vodu i staviti kavu unutra. potrebno je nakon toga ponovo zakuhati tu istu vodu s kavom jer se kava u principu ne zeli sama rastopiti u vodi. ma, nece se ona rastopiti uopce, ali ce se skuhati pa ce sve one fine stvari izaci iz kave i naci se u vodi. a ostatak cemo nazvati 'soc' i ostavit cemo ga na dnu dzezve.

za posebni ucinak, treba vodu zakuhati u jednoj posudi, a kavu staviti u dzezvu i zagrijati na vatri dok ne zamirisi. a onda preko nje naliti kipucu vodu i opet zakuhati.

Bš ću isporbati, mada to nikada nisam tkao radila, niti čula da se tako radi, ali eto..svašta čovjek nauči dok je živ! A negdje sam pročitala i da malo cimeta u kavi može biti jaaaaako fino!

e ovakvu pijem svaki put kad odemo kod kumova inaće sarajlija i kava bude odlićna!

MoMo
12.02.2011., 19:52
Ovo se kod nas smatra srpskom kafom, jer se kafa po ovom receptu uglavnom spremala u kućama bosanskih srba.

a mene neki proglasili ludom zbog toga aj znam da postoji i ta "fora". dok sam ja imala vremena uzivati u pravoj kafi (citaj bosanskoj) nikakav secer nije dolazio u obzir vec kocka pa polako umaces kocku i kafa se obavezno pije iz fildzana polako - evo mi je zamirisala ta kafa.
SS, si probala Dibek kafu tucanu u avanu?

Angie75
12.02.2011., 22:19
Ovo se kod nas smatra srpskom kafom, jer se kafa po ovom receptu uglavnom spremala u kućama bosanskih srba.

Stvarno :???:
A moji starci me upravo ovako naučili kuhati kavu, a veze ni s Bosnom ni Srbijom nemaju.
Sad me moj Bosanac pak prebacio na ono zalijevanje kave vrućom vodom, tad mi je kava još finija.

kljucic
12.02.2011., 22:55
Ja sebi oduvijek kuham kavu ovako:
U veliku šalicu (kao za čaj) stavim 2 žlice kave. Negdje do malo više od pola zalijem kipućom vodom. Promiješam. Kad se malo slegne stavim mlijeko.
Uvijek kuham Franck, ta mi je najbolja.
Tko god je probao tu "moju" kavu bio je oduševljen, a i meni osobno je puno, puno bolja nego kad ju skuham u đezvi po pravom receptu. :)
I ja tako radim. Prije sam kuhala instant, sad kuham tursku na instant način. Trenutno sam u isprobavanju raznih vrsta kave, a recesija je naložila da krenem od nižeg cjenovnog razreda :mrgreen:

Teica
13.02.2011., 00:03
Ključić, molim te, hajde podijeli s nama kavoljupcima koje si kave isprobala, hoćeš :) ?

Teica
13.02.2011., 00:18
Ovo se kod nas smatra srpskom kafom, jer se kafa po ovom receptu uglavnom spremala u kućama bosanskih Srba.

Strobery Shortcake, prosvijetlila si me - nemaš pojma nakon koliko godina :) !

Malo, samo malčice skrećem u off...

Ratnih godina volontirala sam u jednom izbjegličkom kampu i sprijateljila se s parom iz Australije.
Kako smo došli na razgovor o kavi, vele oni nama:"Da, znamo, vi pijete srpsku kavu.Rekli su nam tako u Beogradu kad smo pitali kakva je to kava."
E, kad sam ja skočila!
"Ma kakva srpska kava, ljudi, što vam je?
To je turska kava!"

I eto mi sad, cca 17 godina poslije, ispada da su ljudi s druge strane svijeta ipak imali točnu informaciju :oops:

Strobery Shortcake
13.02.2011., 00:32
SS, si probala Dibek kafu tucanu u avanu?

Sramota me priznati, ali nisam :) A kanim se odavno.

kikic
13.02.2011., 09:10
I ja tako radim. Prije sam kuhala instant, sad kuham tursku na instant način. Trenutno sam u isprobavanju raznih vrsta kave, a recesija je naložila da krenem od nižeg cjenovnog razreda :mrgreen:

Ovo mi nije jasno, što se zrnca turske rastope ovako, bez da se ponovo stavlja zakuhati?

Tražim nešto da mi sliči kao da skuham tursku kavu a ne instant - za posao, jer imam kuhalo za vodu na poslu a instant mi nije baš nešto

ivarica
13.02.2011., 09:47
koksy, opet nista
ocito je do kave

koju ti kupujes?

flopica
13.02.2011., 10:05
I ja tako radim. Prije sam kuhala instant, sad kuham tursku na instant način. Trenutno sam u isprobavanju raznih vrsta kave, a recesija je naložila da krenem od nižeg cjenovnog razreda :mrgreen:

tako i ja radim, već godinama. zakuham vodu u kuhalu i prelijem preko 2- 3 žličice turske kave. šećera po volji. zatim brzo promiješam ina kraju dodam par kapi mlijeka, da malo boju zamuti! meni je ovaj način pripreme savršen.

enela
13.02.2011., 11:17
Ovo mi nije jasno, što se zrnca turske rastope ovako, bez da se ponovo stavlja zakuhati?

Tražim nešto da mi sliči kao da skuham tursku kavu a ne instant - za posao, jer imam kuhalo za vodu na poslu a instant mi nije baš nešto

Povremeno radim kavu u francuskoj preši http://coffeegeek.com/guides/presspot (nisam baš neki ovisnik o kavi i ne kuham ju svakodnevno). Kavu stavim u prešu, vodu zagrijem (tek toliko da se pojave oni sitni mjehurići, ne da kipi) posebno, prelijem kavu, malo promiješam i za tri minute procijedim. Kava se uvijek rastopi.
Jedni prijatelji su gušteri kave i ovu obožavaju.

Danas sam baš gledala i ono vrhnje gore, ima ga dosta (debljine 5 mm). S obzirom da mi 25 dag kave traje 2-3 mjeseca, kupim illy kavu ili lavazzu.

koksy
13.02.2011., 12:01
koksy, opet nista
ocito je do kave

koju ti kupujes?

Franck ciglicu

kljucic
13.02.2011., 14:05
Ključić, molim te, hajde podijeli s nama kavoljupcima koje si kave isprobala, hoćeš :) ?
Franckova ciglica mi je ok. Ona neka jeftinjara s-budget je ka-ta-stro-fa, mislim da je proizvođač Rio pack, a oni imaju i neke druge marke (mislim da Gloria) pa njih zaobilazim u velikom luku. Franckova Victoria (?) je niš posebno. Anamarija je zadovoljavajuća.


Ovo mi nije jasno, što se zrnca turske rastope ovako, bez da se ponovo stavlja zakuhati?

Tražim nešto da mi sliči kao da skuham tursku kavu a ne instant - za posao, jer imam kuhalo za vodu na poslu a instant mi nije baš nešto
Da, samo prelijem kao instanticu, promiješam, poklopim i pustim da se, kako netko reče, sastojci prožmu. Nakon cca 5 minuta dodam mlijeko. Meni je okus, a i djelovanje zadovoljavajuće. Čak si nekako mislim da takva kava nije toliko jaka (pokušat ću se u dogledno vrijeme skinut s kave :mrgreen:, sad pijem jednu takvu ujutro).

kikic
13.02.2011., 14:09
E curke, ovo je otkriće, ključić baš ti hvala, evo isprobala i super je, sad ću na poslu piti ovu kavu, prije bih napravila instant ali nije mi to bilo to, pogotovo za ujutro

Ivana B-G
13.02.2011., 14:13
a ja sam jutros u svoju tursku/bosansku/sprsku (skroz ste me zbunili!) kavu stavila malcice cimeta i bila mi je odlicna!

pokusala sam kavu skuhati na razicite nacine, ali moram vam reci, da bas i nema puno razlike - po okusu. jedino sto sam primijetila je, da ako puno i duboko promijesas kavicu koju si zakuhala, pjena nestane. dakle, tko voli pjenu, ne smije puno mijesati.

Teica
13.02.2011., 14:18
Ključić, hvala ti :) !

Pitala sam jer ja osobno nikad nisam išla u "istraživanje" - uvijek kupim Franck kavu (ali ne ciglicu, vidiš zanimljivo!) i to je to.

Inače, kod bake od mm uvijek popijem kavu koje nema u Zgb, iz njihove lokalne pržionice je a jako je dobra!

Javi ako ćeš jo što isprobati - mislim, prije nego se "skineš" s tog crnog poroka ;)

ana.m
13.02.2011., 15:06
Ja sam danas probala skuhati "običnu" tursku. Ja ju pak zovem, prigorska turska :mrgreen:
Jedino pto sam promjenila je način zakuhavanja vode, a to je bilo hladna voda, na laaaaganu vatru i polakoooo. I dobila sam pjenicu. I istina da se ne smje puno mješati da bi ta pjenica ostala...
A još mi je nešto palo na pamet. Da li ima veze kakvo je grlo džezve?? Jer mi se nekako čini da što je uže, pjena je bolja, tj, da kod ovih širokih đezvi to je malo problem...

darva
13.02.2011., 16:37
Ja kući pijem samo tursku , idem odmah jednu pristaviti:)

Teica
13.02.2011., 17:40
Darva, jel isto Franck ciglicu koristiš :) ?

apricot
13.02.2011., 19:12
ja nikad nisam ni probala popiti kavu.
a kuham je roditeljima od svoje 6. godine.

kikic
13.02.2011., 19:42
ja nikad nisam ni probala popiti kavu.
a kuham je roditeljima od svoje 6. godine.

:-o

ana.m
13.02.2011., 22:13
ja nikad nisam ni probala popiti kavu.
a kuham je roditeljima od svoje 6. godine.
Ma daaaaaj? Baš nikakvu, nikakvu?

Beti3
13.02.2011., 22:20
ja nikad nisam ni probala popiti kavu.
a kuham je roditeljima od svoje 6. godine.

apricot, a zašto? Mislim, ni ja nisam neki kavoljubac, ali tu i tamo se može popiti, pa nema u njoj ništa loše, zar ne? A miiiriši divno.

aleksandra70vanja
13.02.2011., 23:45
ja nikad nisam ni probala popiti kavu.
a kuham je roditeljima od svoje 6. godine.

:-o:-o:-o

thratinchica
14.02.2011., 00:27
apropos vase kave, vidjeh jucer u jednom nasem veeelikom trgovackom lancu kavu marke Šeherezada 8-) ne bi čovjek vjerovao, al eto.....

vještičica
14.02.2011., 01:42
MM ne pije kafu, ali je zato umije skuvati svojoj ženi bolje od nje same :zaljubljen:

Angie75
14.02.2011., 07:56
ja nikad nisam ni probala popiti kavu.
a kuham je roditeljima od svoje 6. godine.

ne znaš što propuštaš

apricot
14.02.2011., 08:21
odvratno izgleda.
kao neka tekućina iz blatne lokve.

to je valjda jedina stvar koju nisam probala, a mogla sam.

jedem kolače s kavom i fini su mi jako.
i čokolada s kavom mi je super,
kavabon - bljak. pa pretpostavljam da je i kava baš takvoga okusa.

Beti, nije da ne pijem kavu jer mislim da je štetna. Dapače, totalna sam niskotlakašica i voljela bih da je povremeno mogu popiti, kad me glavobolja sahvata.
ali, ne mogu se prisiliti da to stavim u usta. :sick:

Angie75
14.02.2011., 08:56
Pa nije kava crnčev znoj, apri :lol:

To je ukusan napitak za kojim luduje pola zemaljske kugle!

ivancica
14.02.2011., 09:41
Jel' ima netko za preporučiti džezvu sa debljim dnom da može na indukciju?

S ovom koju imam ne mogu više kuhati tursku jer mi ne radi na indukciju. Probala sam tražiti po dućanima, ali sve su tankog dna (ili aluminijskog). :-(

Ja bi opet pila tursku kavu!!!

Angie75
14.02.2011., 09:44
ivancice, pa zakuhaj vodu u bilo kojem lončiću s debljim dnom i zalij kavu pripremljenu u đezvi. Ako možeš, poslije toga samo pristavi đezvu na kolo (jel ostane toplo bar malo nakon što makneš lonac s vodom?)

ivancica
14.02.2011., 09:50
Ne može. Već sam razmišljala da zakuham u kuhalu za vodu i prelijem. Ali ne mogu ponovno zakuhati do vrenja. Što je ključno.

Čim makneš posudu s ploče, ona se hladi. Možeš ju dirati rukama slobodno, bude mlaka, a to nije dovoljno toplo. :-/

To i je jedna od prednosti indukcije, ne možeš se opeći. Ali evo i mana, ne možeš si skuhati tursku kavu. :roll:

enela
14.02.2011., 10:35
ivancice, pa probaj bez dizanja kave, samo prelij vrućom vodom. Napisale su cure gore da i tak rade, a i ja tak radim u f. preši. Kava koju stavljam je obična kava samo malo grublje mljevena.

pomikaki
14.02.2011., 11:06
odvratno izgleda.
kao neka tekućina iz blatne lokve.

to je valjda jedina stvar koju nisam probala, a mogla sam.

jedem kolače s kavom i fini su mi jako.
i čokolada s kavom mi je super,
kavabon - bljak. pa pretpostavljam da je i kava baš takvoga okusa.

Beti, nije da ne pijem kavu jer mislim da je štetna. Dapače, totalna sam niskotlakašica i voljela bih da je povremeno mogu popiti, kad me glavobolja sahvata.
ali, ne mogu se prisiliti da to stavim u usta. :sick:
meni isto kava nije dugo vremena bila privlačna, ali sam se navikla zbog okoline
što se tiče tlaka - ja sam niskotlakaš i kava me ubije, moram je popiti s dosta mlijeka i nešto sitno pojesti, za podizanje energije daleko je bolji crni čaj
crnu kavu bez mlijeka ni dan danas ne mogu popiti, bilo tursku bilo espresso, a isto jako volim kolače, sladolede s okusom kave a volim i kavabon :mljac:

apricot
14.02.2011., 11:12
pomikaki, padni mi na grudi.
nek nisam jedina frikuša!

(iako, u našem društvu sa faksa, od nas desetak koji smo bili stalno zajedno - nitko nije ni probao kavu. mislim da ih je sada troje koji piju).

kad drugi piju kavu, ja pijem čaj ili vruću čokoladu (ne možete mi reći da je kava bolja od potonjega)

litala
14.02.2011., 11:38
eto ga na, nisam kave nit vidila nit mirisala a ispadnem i frikusa :shock:

nikad kavu pila, a ko i apri - kuhala doma kavu od kad znam za sebe... doduse, kod nas se kuhala espresso kava :mrgreen:

a ne volim ni bonbone, ni kolace, ni sladoled, nista sto u sebi ima kave... ni - tiramisu' :mrgreen:


beat that :-P

apricot
14.02.2011., 11:43
ti nisi frikuša, ti si blesača!
ču`, ne voli kolače s kavom?!

(al da ti je cole, a) :Razz:

ana.m
14.02.2011., 12:41
Apri meni osobno je kava daaaleko ispred tople čokolade! Ali, ja nisam ljubitelj čokolade. Mada je volim u kolačima, tj. volim sacher tortu jako jako, npr. i kolače slične tome.
Ali čokolada bi mogla i istrunuti pored mene.
Kavabon je i meni odvratan dok kolače s kavom volim. Ali daleko najfiniji su mi "bijeli" kolači!
E sad smo malo OT.

ivancica
14.02.2011., 12:44
Ajde Ana skuhaj pa ponesi na primopredaju u četvrtak turske! :angel:

aleksandra70vanja
14.02.2011., 12:54
danas sam u Orijentu jela prefine minjone od kave
:mljac:

koksy
14.02.2011., 13:58
Ja sam danas probala skuhati "običnu" tursku. Ja ju pak zovem, prigorska turska :mrgreen:
Jedino pto sam promjenila je način zakuhavanja vode, a to je bilo hladna voda, na laaaaganu vatru i polakoooo. I dobila sam pjenicu. I istina da se ne smje puno mješati da bi ta pjenica ostala...
A još mi je nešto palo na pamet. Da li ima veze kakvo je grlo džezve?? Jer mi se nekako čini da što je uže, pjena je bolja, tj, da kod ovih širokih đezvi to je malo problem...

Eto, drago mi je da si uspjela barem pjenu dobiti. A sto se tice grla dzezve...ne znam bas kolko je tvoja teorija tocna jer ako doma imam punu kucu gostiju, dakle kuham cca. 20 kava, kuham u loncu obicnom, najobicnijem i ipak ima pjene.
Al gle, ipak sam ja majstor :mrgreen:

ana.m
14.02.2011., 14:36
Ajde Ana skuhaj pa ponesi na primopredaju u četvrtak turske! :angel:
Budem!

Kaae
14.02.2011., 23:11
Kakva jedina frikusa, apri.

Pila sam nekad kavu jer je to bio izuzetno jeftin nacin za provodjenje vremena u birtijama u srednjoj skoli. Onda sam jedan dan zakljucila da je ne volim i sad je nisam ni primirisala preko deset godina.

Bezveznog mi je okusa, fino mirise, ali ne treba mi. Mogu zivjeti i bez cokolade i kolaca s okusom kave.

Crni caj, s druge strane.... njam.

ms. ivy
26.05.2011., 13:16
kavoljupci, podižem s pitanjima.

priprema li netko kavu u french press?

gdje ste kupili press (osim što mora imati metalnu mrežicu, ima li razlike između onoga za 50kn i onoga za 400kn)?

koju kavu kupujete?

andynoa
26.05.2011., 13:29
i ja bi pitala, jel netko kupio, radio u onom *** gusto aparatu?? plan mi ga je kupiti pa me zanima jel fakat super koliko ga hvale ili??

a što se tiče turske kave, fuj ne mogu je smislit, a kuham ju i uvijek se mogu udat nakon skuhane kave :lol:

Davor
26.05.2011., 15:41
Super mi je tema. U vojsci sam ovladao tajnama spravljanja takve kave. Računam da sam tada skuhao oko 80kg kave.
Ono što sam naučio je da kava koju zovemo turskom je zapravo srpska jer se kuha sa šećerom. Turska je bez. Grčka je s gro šećera.
Za najbolju kavu treba svježe pržena kava, dakle ne više od mjesec dana od prženja. Treba biti i svježe mljevena, dakle najviše tjedan dana.
Za pravu kavu treba pripremiti vodu na pravi način, a to je najkompliciraniji dio. Voda NE SMIJE zakuhati. Mjehurići s dna ne smiju doći do površine. Ako ipak zakuha može se frknuti malo hladne vode, ali to nije jednako dobro kao voda koja nije zakuhala uopće.
U suhu džezvicu se stavi kava i šećer i zagrijava se na vrlo laganoj vatri uz povremenu trešnju. Čim pusti prvi dim treba ju zaliti s vodom. Toči se prvo oko prst vode (fssss!) i nježnom rotacijom se zamiješa kava s vodom, a voda se toči do oko 1/2 cm ispod ruba. Grije se na laganoj vatri dok pjena, zapravo kora dođe do ruba.
Prije točenja treba malo kucnuti s džezvicom po podlozi, jer je pjena prilično kruta i hoće pljusnuti ako se ovaj korak preskoči. Dok se toči, ako je sve napravljeno kako treba, kava je sasvim prozirna i uredno se taloži.

ana.m
26.05.2011., 16:05
Vau Davore, odličan opis...To ću morati isprintati jer je fakat kao neki recept...Dok se ne ispraksam...

vještičica
26.05.2011., 18:36
ana ti JOŠ nisi savladala kuhanje kafe... :-o :anbilivabl:
biće da je ne kuvaš svaki dan :mrgreen:

ana.m
26.05.2011., 18:43
ana ti JOŠ nisi savladala kuhanje kafe... :-o :anbilivabl:
biće da je ne kuvaš svaki dan :mrgreen:

Ne na ovaj način koji je Davor opisao, ovo je baš deeetaljno! Inače, ne kuham je baš svaki dan, složim si instant!

apricot
26.05.2011., 21:16
ajme, majko...
pa prije bih reform tortu napravila nego skuhala kavu po davorovom receptu.
umorih se čitajući.

koksy
26.05.2011., 21:29
i ja bi pitala, jel netko kupio, radio u onom *** gusto aparatu?? plan mi ga je kupiti pa me zanima jel fakat super koliko ga hvale ili??

a što se tiče turske kave, fuj ne mogu je smislit, a kuham ju i uvijek se mogu udat nakon skuhane kave :lol:

Imas negdje temu o tom aparatu, kolko se sjecam nije bas najpametnije ulaganje jer za njega treba neka posebna kava koje kod nas bas i nema za kupiti a ako ima kosta ko suho zlato.

Strobery Shortcake
26.05.2011., 23:10
Super mi je tema. U vojsci sam ovladao tajnama spravljanja takve kave. Računam da sam tada skuhao oko 80kg kave.
Ono što sam naučio je da kava koju zovemo turskom je zapravo srpska jer se kuha sa šećerom. Turska je bez. Grčka je s gro šećera.
Za najbolju kavu treba svježe pržena kava, dakle ne više od mjesec dana od prženja. Treba biti i svježe mljevena, dakle najviše tjedan dana.
Za pravu kavu treba pripremiti vodu na pravi način, a to je najkompliciraniji dio. Voda NE SMIJE zakuhati. Mjehurići s dna ne smiju doći do površine. Ako ipak zakuha može se frknuti malo hladne vode, ali to nije jednako dobro kao voda koja nije zakuhala uopće.
U suhu džezvicu se stavi kava i šećer i zagrijava se na vrlo laganoj vatri uz povremenu trešnju. Čim pusti prvi dim treba ju zaliti s vodom. Toči se prvo oko prst vode (fssss!) i nježnom rotacijom se zamiješa kava s vodom, a voda se toči do oko 1/2 cm ispod ruba. Grije se na laganoj vatri dok pjena, zapravo kora dođe do ruba.
Prije točenja treba malo kucnuti s džezvicom po podlozi, jer je pjena prilično kruta i hoće pljusnuti ako se ovaj korak preskoči. Dok se toči, ako je sve napravljeno kako treba, kava je sasvim prozirna i uredno se taloži.

Gdje si ti služio vojsku? :klap:

marilka
27.05.2011., 00:04
Odlicna tema i odlican Davorov nacin kuhanja.
Ono sto bi dodala, po meni je važna i džezva, mislim da se u onoj originalnoj 'kalajisianoj' sa što užim vrhom dobije najbolji rezultat.

vještičica
27.05.2011., 00:43
ja skuvam odličnu kafu i u šerpi :coffee:
nije do suda, nego do kafe i majstorice :aparatic:

Kaae
27.05.2011., 01:37
Ma daj, kome uopce treba kava.. 8-)

vještičica
27.05.2011., 07:14
Ma daj, kome uopce treba kava.. 8-)
evo meni jutros :komatozna:
ustala u pola šes', jer je oboje djece budno od svitanja :drama:
pa, eto, spas je u kofeinu, puno kofeina :coffee:

ms. ivy
27.05.2011., 08:42
baš tako! i zato sam s jacobs instantice prešla na tursku, a sad idem korak dalje. zar nitko nema french press?

BusyBee
27.05.2011., 09:28
ja sam se, zahvaljujuci BusyBee, vratila ponovo turskoj kavi
Ja sam tek sad ovo vidjela. :heart: (najradije bi te zagrlila, iako znam da bi ti pozlilo od toga)

Ne kuhamo je posebno - inox dzezva, hladna voda i secer, kad zakuha, odlijem malo vode u salicu, dodam kavu (brdo kave, tocnije), promijesam, vratim vodu i zakuham ponovo.
Ja ne volim "brkove" (pjenu).
Mi koristimo samo Barcaffe, uz nju, s gustom jos mogu popiti Lavazzu, provuci se s Franckovom ciglom, ali sve ostalo mi je koma i neukusno.

BTW, za ozbiljne kavoljupce - skuhati kavu bez secera i zasladiti je medom (svijetlim, neutralnim - bagrem ili livada). Raj!

BusyBee
27.05.2011., 09:32
a kuham je roditeljima od svoje 6. godine.
A ja sam prvu kavu probala negdje s toliko. :oops:
Baki je trebalo drustvo uz kavu, koje actually pije kavu. Dobro da mi nije i cigaretu ponudila. :roll:

djuma
27.05.2011., 09:35
ja zelim kod davora na kafuuuu!

ivancica
27.05.2011., 09:36
ja skuvam odličnu kafu i u šerpi :coffee:
nije do suda, nego do kafe i majstorice :aparatic:

Potpisujem! I ja isto ovako, u nedostatku džezve za indukciju. 8-)

smedja
27.05.2011., 09:43
Moj djed me naucio po slicnom receptu, odlije se vode, kava lagano promjesa, ali se 3 puta stavlja na vatru da "se digne". Ne bi smjela provrijati, vatru treba skroz smanjiti. Nikad do danas nisam popila tursku kavu (zapravo niti jednu crnu)...

ms. ivy
27.05.2011., 09:43
ja sam počela kuhati po ovom turskom receptu - kava u vodu pa na šparet. bez šećera. odlična je, punog okusa a tlak ne skače.

josipal
27.05.2011., 11:04
kad ujutro zamiriseeeee
ne pijem al kuham muzu :)
navodno finu

vještičica
27.05.2011., 12:20
ja pijem mrkušu-otrovušu :mrgreen:
'oće reć' (pre)jaku tursku kafu bez cukra, mlijeka, šlaga...
kad mi neko ponudi nesicu sa mlijekom, pripitam ima li još i kakav keksić, pa da, jelte, objedujem :lol:
meni kafa nije kafa ako nije jaka i gorka :kavopija sam tim se dičim:

djuma
27.05.2011., 14:14
ja pijem mrkušu-otrovušu :mrgreen:
'oće reć' (pre)jaku tursku kafu bez cukra, mlijeka, šlaga...
kad mi neko ponudi nesicu sa mlijekom, pripitam ima li još i kakav keksić, pa da, jelte, objedujem :lol:
meni kafa nije kafa ako nije jaka i gorka :kavopija sam tim se dičim:

potpis
meni je nes sa mlekom ko cokoladno mleko

enela
27.05.2011., 15:53
kavoljupci, podižem s pitanjima.

priprema li netko kavu u french press?

gdje ste kupili press (osim što mora imati metalnu mrežicu, ima li razlike između onoga za 50kn i onoga za 400kn)?

koju kavu kupujete?

Pogledaj početak 3 strane ;)
Imam onu jeftinu iz Ikee. Ima li razlike - ne znam, nemam i skupu :D

Davor
27.05.2011., 20:44
Vidim da vlada opće nepovjerenje u uspjeh kuhanja kave pa ću uletit s receptom za ekipu tipa imam-dvije-lijeve-obje-slomljene :lol:
Najjednostavnija "turska" kava u Svemiru:
- U bilo kakvu posudu se natoči količina vode koja treba postati kava
- zakuha se, ali ovaj put zaistač i do kraja tako da jako vrije
- u nekakvu drugu bilo kakvu, ali nešto veću posudu se stavi kava i šećer, prelije se s onom kipućom vodom i samo kratko promiješa NE STAVLJA SE NA VATRU

Obzirom na jednostavnoću, ne očekujem podpitanja :lol:

ivarica
28.05.2011., 11:52
najbolja mi je kava bila dok nisam otvorila ovaj topik
otad sto recepata a ja samo blato pijem

Strobery Shortcake
28.05.2011., 17:14
Ja sam se odvikal od šećera u kafi, pijem samo gorku, ni slučajno slabu. Turcima kažem "sade kahva, baška šeker". Zato ne volim ovu "ukuhanu" varijantu. Nek šekeri ko hoće :mrgreen:

ms. ivy
30.05.2011., 09:08
Pogledaj početak 3 strane ;)
Imam onu jeftinu iz Ikee. Ima li razlike - ne znam, nemam i skupu :D

:oops: hvala

kupuješ espresso kavu ili..? kažu da za french mora biti posebno prženje i mljevenje, malkoc mi je to komplicirano.

eris
30.05.2011., 09:30
Davore, ja pravim slično kao u ovom tvom drugom opisu. Razlika, ne stavljam šećer, kafa je puno bogatijeg ukusa i ljepša kada se koristi kocka, ili ako neko može piti gorku skroz, a uz to puno manje šećera se tako upotrijebi. Ja kada stavim u džezvu kafu, malo zagrijem džezvu, dok ne osjetim intezivan miris kafe. Onda prelijem ključalom vodom( tik kad baci prvi ključ, nikako da kuha dugo) . Opet džezvu sa kafom vratim par sekundi na ringlu, tako da pjena postane smeđa. Pravilo o količini: jedna skroz puna čajna kašika 1 šolja od dcl ili jedna osoba. Ja sam primjetila da sud i nije tako nebitan, šro je džezva bolja i kafa je sve ukusnija.
Čitav opisani postupak traje 8 minuta(od stavljanja vode da kuha u šerpicu do kafe na stolu)-znam tačno vrijeme jer svako jutro prvo stavim vodu pa onda pranje zuba.

enela
30.05.2011., 10:16
:oops: hvala

kupuješ espresso kavu ili..? kažu da za french mora biti posebno prženje i mljevenje, malkoc mi je to komplicirano.

Kako ne pijem puno kave, kupujem illy kavu na kojoj je baš nacrtana preša.
Ne znam za pečenje, ali ne smije biti presitno mljevena jer ti je teško pritisnuti klip.

ms. ivy
30.05.2011., 10:32
gdje ima te kave? ja sam pogledala u nekoliko supermarketa i nisam pronašla - zato još nisam kupila ni press.

kažu da kava mora biti slabije pržena kako ne bi bila gorka. gledala sam neki odličan dokumentarac o kavi, zatim otkrila par sajtova kavofila i malo sam zaglavila. :mrgreen:

enela
30.05.2011., 11:07
Ima u superkonzumu.
Kad potisneš klip, nemoj kavu ostaviti u posudi nego ju istoči, tak ti sigurno ne bude gorka.

ms. ivy
30.05.2011., 11:14
hvala :-)

josipal
30.05.2011., 12:18
za tursku kazu da je barcaffe bas bas!

Davor
30.05.2011., 15:00
@eris, to s kockom šećera je sasvim uobičajeno u Bosni, ali se nije primilo drugdje. To bi bila prava i stvarno turska kava. Maaaali problemčić je da su Turci u međuvremenu prestali kafen'sat pa se takvu pravu ka(h)vu može dobiti jedino u Bosni, ili ako se čovjek sam potrudi.

eris
02.06.2011., 08:29
U pravu si, samo znam da se mi u Bosni vrlo rano navučemo na kafu(ja tek sa 23 godine) i ne mogu zamisliti jutro bez tog napitka. Svi ostali instant pripravci meni su ili bljutavi ili podsjećaju na školsku užinu:) Barcafe preporučujem za one koji žele da isprobaju dobru tursku kafu.

mislava
02.06.2011., 08:55
navodno kuham finu kavu, kuham ju kao i BB.
dobra mi je franckova, i arabesca.
definitivno ću popodnevnu kavu kuhati po Davorovoj recepturi, baš me zanima hoće li MM primjetiti razliku

VIPmama
02.06.2011., 10:01
ja isto jako volim Barcafe :)

apricot
02.06.2011., 10:38
ja znam jako puno nebosanskih domaćinstava u kojima se pije kava s kockom

vještičica
02.06.2011., 10:42
a ja znam samo jednu osobu koja pije kafu sa kockom - moju tetku :zaljubljen:

zbog nje, iako dođe samo nekoliko puta godišnje, u špajzi stoji tegla sa kockom :heart:

eris
02.06.2011., 11:33
Pa probajte s kockom, ko voli šećer, na ovaj način upotrijebi puno manje šećera. A još da probate pečeni, domaći šećer za kafu, mljac, sigurno bi ste se navukli:)

ivarica
09.06.2011., 18:59
napokon pijem dobru kavu, ali nemam je zavijeka
kupila 20 deka kave iz etiopije u jednom kaficu u beogradu
inace je kazu filter kava, ali ja sam trazila da mi je samelju za tursku
ne znam sto cu piti kad to potrosim, ko ce se vratit na ove :/

Davor
20.06.2011., 16:09
Problem ovih džezvi u Vlaškoj, a bome i onih koje ponekad stignu iz Bosne, je metalna ručka. To ti ovisi o materijalu. Mjedene (žute) ne vode toplinu ni približno kao bakrene (crveno-narančaste). Razlika je ogromna. Dakle, treba birati mjedenu i iznutra kositrenu, a alternativno bakrenu s drvenom ručkom.
Dućan i manufaktura u Vlaškoj zove se Kovinar, a ima čudnjikavo radno vrijreme. Treba ih cimati telefonom:
4617348
0915146999