PDA

Pogledaj cijelu verziju : kupus bez mesa



snorki
03.01.2006., 09:55
ja ga volim, ali svi me gledaju u cudu, ako kazem da u kupus ne ubacujem meso.
Ja jedva docekam da imam rucek bez mesa. :mrgreen:
Kako ga pravite?

LeaB
03.01.2006., 10:05
Slatki ili kiseli?

Slatki radim kao i svako drugo varivo, prodinstaš luk i češnjak, dodam mrkvu ikupus i sve se kuha. Malo slatke paprike, papra i to je to.

Ili kao popečke. Skuham ga i nasjeckam na sitno, dodam začina i brašna (češnjek, papar, sol ili vegetu) sa žlicom ih stavljam na vruće ulje.
Inače ja sve kuham bez mesa. Pošto ga ne jedem, pečem ostalima sa strane.

andrea
03.01.2006., 10:07
ja bez mesa, MM s mesom (ili kobasicama ili šćimvećne :roll: )

zdinstam ga na ulju i uz to napravim restani krumpir, pire, palentu...whatever; obožavam kupus !

ms. ivy
03.01.2006., 10:22
friško zelje najčešće na lešo, a kiselo dinstam s malo crvene paprike.

sa slatkim ima i ovaj mrak recept: u woku popržiš naribani celer, dodaš zelje narezano na trakice, crvenu papriku i šampinjone narezane na listiće. možeš dodati još i mljevenu crvenu papriku. kad je gotovo uliješ malo soja-sosa, i mljac!

snorki
03.01.2006., 10:26
otkud sad kupus i zelje isto.
Zelje je ono duguljastih, pojedinacnih listova listova :/

Njojza
03.01.2006., 10:28
u hr zelje = kupus
bar sam ja tako skontala
ja slatki kupus najvise volim samo onako na cetvrtine izrezati glavicu i dinstati na jako tiho u serpi na malo ulja
kiseli volim svjez ili sarmu pa volja ti s mesom, vola bez mesa :mrgreen:

apricot
03.01.2006., 10:35
i ja slatki kupus (zelje) "na četvoro", stavim u Zepter, zalijem sa malo vode, ubacim ostalo povrće (mrkva, luk, češnjak, paprika, rajčica ili pelat), poklopim i ostavim dok ne omekša.
nekad stavim kopar, nekad lovorov list.
a nekad dodam i 1/2l pasirane rajčice.

znači, kod mene nema masnoće, ni dinstanja - sve se skuha na pari.

andrea
03.01.2006., 10:45
kupus JE isto što i zelje :D

ms. ivy
03.01.2006., 10:47
ali moraš po kajkavski rastegnuti: zEElje ;)

ivarica
03.01.2006., 10:48
otkud u kupusu meso?

meni je sve kupus. pa ga onda dijelim na kiseli, glavati, verzu i raštan.

andrea
03.01.2006., 10:50
ali moraš po kajkavski rastegnuti: zEElje ;)

zeeelje zdeejnstano na oleju, s klobasama, pa si još spejjemo kupicu gemišta ;)

ivancica
03.01.2006., 10:53
A ja ovako radim slatki:

Izdinstam malo crvenog luka na ulju, dodam sitno naribani kupus, kockice mrkve i krompira. Zalijem rajčicom iz tetrapaka i vodom (3:2), malo peršin lista i kuham dok sve ne omekša.

Ili ga dinstam na lagaoj vatri na ulju s malo soli i papra pa stavim na kuhanu tjesteninu.

Kiseli: izrezan na sitne trakice dinstam na ulju pa skuham palentu kao prilog,

ili izdinstam malo luka pa dodam kupus i još malo izdinstam i zalijem s dosta vode pa mi to bude varivo.

Radim i sarmu, ali ako mi se ne da, samo izdinstam mljeveno meso i pomiješam s kupusom napravljenim na gornji način. Još malo ostavim da se prokuha. Ovo je moja sarma bez smotuljaka.

bibai
03.01.2006., 11:05
otkud u kupusu meso?

meni je sve kupus. pa ga onda dijelim na kiseli, glavati, verzu i raštan.
I ja. Samo verzu zovem- verzet.
:lol:
A zelje je, naravno, širi pojam od kupusa. Tu spada sve zeleno jestivo povrće. I špinat, i blitva,....

Inače, ja sve kupuse uvijek jedem na lešo. Osim kiselog.
A ponekad i verzet dinstam sa suhim mesom.

snorki
03.01.2006., 11:53
kupus nam je sutra za rucak. Ne znam hoce li ga Edita htjet jesti?
Danas su makaroni sa ribljim stapicima.
Ubi me ovaj rucak :cry: Dosadilo mi je kuhati :roll:

tinkie winkie
04.01.2006., 00:15
Evo jedan brzi recept (to sam jednom davno pokupila u Gloriji po receptu saše Zalepugina):
Skuha se krumpir u slanoj vodi, i izreže na kockice (ja ga samo grubo smrvim pirunom), doda se kuhani grah (ili iz konzerve- ocijeđen), narezana kapula (luk) i kiseli kupus. Popapri se i zalije maslinovim uljem i sve izmiješa. Služi se kao salata-prilog ili samostalno; mlako ili ohlađeno- po volji.

Omjeri- cca 1 pakovanje kis. kupusa (400-500g), 1 konzerva graha (400-500g), i 4-5 srednje velikih krumpira. Po želji.

tinkie winkie
04.01.2006., 00:16
pirun=vilica

mamazika
04.01.2006., 01:48
Bez mesa:
slatko zelje - dinstano, sa krpicama (tijestom)
kiselo zelje - s grahom (al paše i malo nečeg suhomesnatog, makar za miris)

Davor
04.01.2006., 09:54
Kapuz na padelu (primorski specijalitet):

Kila kupusa razreže se na 2cm široke trake i nabaca u dosta kipuće vode s vrlo malo soli (inače se nikad ne skuha ako se stavi više)
Doda se kila očišćenog krumpira narezanog na 2*2*2cm kockice (ili tako nekako), ja preferiram bijeli, ali isto može i rozi
Sve se kuha oko 30 minuta, ocijedi se, ali tako da ostane 2-3 dl tekućine (može se potrpati u čašu pa vratiti)
Posoli se i popapri, i doda se oko 1 dl dobrog maslinovog ulja. Energično se promiješa, a ako je presuho dodati obične vode i... to je to. U slast.

(umjesto kupusa može i blitva, mrkva, špinat, brokola... ali se stavljaju koju minutu nakon krumpira da se ne raspadne)

bibai
04.01.2006., 10:04
Pa to je kupus lešo.

apricot
04.01.2006., 10:11
i kelj se tako sprema

ivancica
04.01.2006., 10:16
Mamazika, kako radiš kiseli kupus s grahom? Nisam to nikad jela a baš bih probala. Skušaš jedno i drugo odvojeno pa pomiješaš ili? Ili zajedno. Šta prvo? Pliz recept.

snorki
04.01.2006., 10:44
joj, sta ce bit od mog kupusa. Ako ostanem bez ruckaaaaaaaaaa.

Izrezala sam kupus, ubacila krompir, dva paradajza, malo luka (ostala sam bez luka u kuci), nesto zacina (vegeta, luk u granulama, paprika).... eto sad se sjetih da nisam mrkvu stavilaaaaaaaaa. Odohhhhhh. :lol:


P.S sta mi predlazete da skuham uz to jer nisam sigurna da ce edi htjet jest ovaku nakrupno nasjeckano povrce. :/

ivancica
04.01.2006., 10:46
Zdrobi joj sve vilicom kad se skuha.

ms. ivy
04.01.2006., 10:48
za početak, ako će i edi jesti nemoj stavljati vegetu :P

ispeci joj uz to jaje (suha tava, razliveni žumanjak, dobro pečeno) i sto posto će jesti.

Davor
04.01.2006., 10:48
Hm. Paradajz. To ti se neće tako brzo skuhati.
Zdravi ljudi se zdravo hrane, a osnovni princip zdrave prehrane je ne pretjerivati s raznovrsnošću namirnica u jednom obroku. Preporučeni broj različitog povrća u jednom obroku je 3, a sve preko toga nepotrebno opterećuje jetru.

ivancica
04.01.2006., 10:54
Ajvice, meni uz to jaje ne ide nikako!

A ni luk u granulama, vegeta, paprika.

ms. ivy
04.01.2006., 10:58
hm, zašto? ok, ni ja to ne bih sebi skuhala ;) , ali andrejček voli tu kombinaciju - jaje jede sam prstićima a ja dopunjavam zalogajima povrća i sve 5. jest da bi riba bolje pasala ali sumnjam da će snorki sad trknuti do ribarnice...

baš mu je jučer tata skuhao zelje lešo, samo s malo maslinovog i posipano pšeničnim klicama, uz to je smazao skoro dva jaja :shock: (to mu je dosta jaja za idućih dva tjedna!)

ivancica
04.01.2006., 10:59
hm, zašto? ok, ni ja to ne bih sebi skuhala ;) , ali andrejček voli tu kombinaciju - jaje jede sam prstićima a ja dopunjavam zalogajima povrća i sve 5. jest da bi riba bolje pasala ali sumnjam da će snorki sad trknuti do ribarnice...


A meni najbolje paše uz to komad mesa, npr. pečeni batak :D

snorki
04.01.2006., 11:00
Ajvice, meni uz to jaje ne ide nikako!

A ni luk u granulama, vegeta, paprika.

Uh, da mi je kad provirit u vase serpe :lol: Sta onda kuhate :mrgreen:


Ajvice, ostala sam i bez jaja, :lol: , luka i mlijeka. Ne mogu u trgovinu dok MM ne dodje.
Mislila sam joj napraviti kakvu supicu nagusto, pa ako ne bude htjela kupus za rucak da joj to dam. A ako ga bude jela, supica ostane za veceru i za sutra :mrgreen: Samo, sto se nece najest od nje :/

ms. ivy
04.01.2006., 11:03
pa oni su još premali za pečeno meso, a kuhano bi bilo presuho.

snorki, pa daj joj onda uz to da gricka sir, ako ga imaš doma :lol: - kod nas sir uvijek prolazi.

zašto se ne bi najela od juhe? dosta povrća, komadić mesa, proso ili kuskus, može i riža ili tjestenina, sve ugusto - to je kompletan obrok!

ivancica
04.01.2006., 11:04
A ja ovako radim slatki:

Izdinstam malo crvenog luka na ulju, dodam sitno naribani kupus, kockice mrkve i krompira. Zalijem rajčicom iz tetrapaka i vodom (3:2), malo peršin lista i kuham dok sve ne omekša.


Pa kad ne čitaš što smo ti napisali. :P

Ovo je vrlo slično tvome, samo bez onih suvišnih "dodataka" .

ivancica
04.01.2006., 11:06
Zašto bi kuhano bilo presuho?

Odmah imaš juhicu za sutra ako skuhaš meso s povrćem, a meso lijepo izvadiš i izrežeš a sitne komadiće pa pomiješaš s tim varivom.

Ja neki dan radila tako s ostatkom pečenog mesa(ali moje dijete je veće pa to jede). I bilo je super.

ms. ivy
04.01.2006., 11:07
jes, ivančice!

nego, kad smo već kod toga - kad malci smiju začinsko bilje? nekad sam u sve dodavala kojekakve travice, a sad ništa. otkad andrejček jede s nama prehrana nam je pomalo dosadna :P, a možda bi se i njemu svidjelo malo promijeniti okuse.

ivancica
04.01.2006., 11:13
Ja obično dodam peršin list,ali malo. Ostalo dodajem tek nakon što odvojim dio koji će Fran jesti.

I tako je najbolje kad se začini dodaju na samom kraju.

snorki
04.01.2006., 11:25
ja u supu skoro nikad ne stavljam meso. Nekako mi bezveze, jer ga imam za rucak negdje tri puta sedmicno. A i to je previse.

Upravo sam stavila grasak i tikvu da se skuhaju. Onda to ispasiram, dodam malo zacina, ponekad paradajz sos, ubacim rezance ili tarhanu- i to je to!

mamazika
04.01.2006., 11:25
Ivančice, ja nikad ne kuham grah doma, kupim u konzervi. Tako da zapravo zdinstam kiselo zelje (ulje, pa na ulju popržim špek i luk, pa na tome dinstam), dodam vode i crvene paprike, i umiješam grah iz konzerve (isprani, i to onaj šareni ili tamni,nikako bijeli jer se raspada).
Neki dan sam radila sekeli gulaš, ali ostalo mi je zelje tvrdo (što me ne smeta previše) a meso suho, pa mislim da ću slijedeći puta u ekspres loncu.

ivancica
04.01.2006., 11:30
Aha, a ja opet nikad ne jedem grah iz konzerve, eventualno za gravče na tavče. Nekako mi bezvezan. Znači posebno skuham grah, a posebno izdinstam kupus pa pomiješam.

Sad si me sjetila s tim sekeli gulašom za jedan recept koji radi moja mama s kiselim kupusom. Fenomenalno nešto. Skuha se kupus i onda se na kraju ukuhaju u kupus knedle od dizanog tijesta. Ma nešto prefino! Knedle se tope u ustima.

Stavit ću popodne recept kad pitam mamu kako točno to radi jer ja nisam još nikad( a baš ću morati jer mi se jako jede).

snorki
04.01.2006., 11:38
joj, kad jutro krene naopako :cry:
Kuham kupus za koji ne znam hoce li ga iko htjeti jest. Posla Editi napravit supu i zastopo mi mikser, takao da mi je svo povrce ostalo u njemu. Podjem upalit masinu za sudje (puna je do vrha), kad se lampica samo pali-gasi. Pogledam, Edita se sva skinula, isvrljala sebe i Samijevo lezaljku hemijskom olovkom :lol: :cry:

ivancica
04.01.2006., 11:40
Ajme Snorki.... :/

snorki
04.01.2006., 11:46
Ajme Snorki.... :/
udjem u spavacu sobu, kad tamo edi prolila nesto tako da mi je cilm na bijeloj strani poprimio crvenu boju :shock:

ms. ivy
04.01.2006., 11:50
snorki, živce u torbu, prihvati da je danas takav dan i čekaj tm-a da te odmijeni. inače ćeš ispaliti. eto ti jedna :* !

mamazika
04.01.2006., 11:50
Meni je super kuhani kiseli kupus (u vodi, kao svježi, onako na četvrtine) i krumpir, pa to s pečenim kobasama (pečenice, krvavice), tako rade u Samoborskoj pivnici pa su starci od MMa to preuzeli umjesto dinstanog zelja i restanog krumpira koji su puno teži. Nije bez mesa, ali je fino.

Sad sam vidjela... Snorki, jel to Edi danas preskače ručak?

snorki
04.01.2006., 12:07
snorki, živce u torbu, prihvati da je danas takav dan i čekaj tm-a da te odmijeni. inače ćeš ispaliti. eto ti jedna :* !

He, he... MM je jutros po prvi put u zivotu zakasnio na posao :lol:

Danas moram zamijeniti krevetic i krevet iz sobe u sobu, i to prebacivat kroz prozor, jer je krevetic sirok i bez rasklapanja nema sanse da prodje kroz vrata :lol: Bit ce dobro ako prozore ne porazbijamo :lol:


Uspjela sam otvorit mikser, tako da se barem supa kuha :mrgreen:

snorki
04.01.2006., 12:08
Meni je super kuhani kiseli kupus (u vodi, kao svježi, onako na četvrtine) i krumpir, pa to s pečenim kobasama (pečenice, krvavice), tako rade u Samoborskoj pivnici pa su starci od MMa to preuzeli umjesto dinstanog zelja i restanog krumpira koji su puno teži. Nije bez mesa, ali je fino.

Sad sam vidjela... Snorki, jel to Edi danas preskače ručak?

To je u Austriji glavna klopa, koju ja jos nisam probala, iako sam tri godine ovdje. :/

ivancica
04.01.2006., 12:52
Snorki :* , čuvaj živce!

snorki
04.01.2006., 12:56
Hej, koliko ci ja ovo kuhat? Ima dva sata da se krcka :lol:

ivancica
04.01.2006., 13:02
Pa probaj vilicom jel mekano! :lol:

snorki
04.01.2006., 13:31
Super je ispao.
Narodski receno "i mrtva usta bi ga jela" :mrgreen:

Naravno, Edi ga nije htjela ni probat, ali mislim da nije gladna jer je kasno doruckovala. Samo sam iz njenog tanjura prebacila u svoj. :D

probat cu joj ga poslije ponovo dati, a ako ne bude htjela, skuhala sam supu od povrca sa makaronima (onako nagusto) ;)