PDA

Pogledaj cijelu verziju : izvija se i stoji na prstimasunflowers
12.01.2006., 15:49
Ljuta sam k'o pas...i uplašena. Sad smo stigli od pedijatra s uputnicom za fizijatra. Navodno, nije dobro da se beba izvija (u ležećem položaju diže guzu od podloge i pokušava dohvatiti nešto što je iznad ili iza glave te se pomiče prema gore). A još je manje dobro da kad ga uspraviš, stoji na prstima. Za ovo drugo znam i nisam dizala frku jer čini mi se da je napredan, fokusiran i da mu je motorika i više nego O.K. Mislila sam si, svladat će kad mu sjedne spoznaja, ali ovo prvo... I još, taj senzibilan, pedijatar kaže da je to možda reakcija na neku teškoću uoči, u vrijeme ili neposredno nakon poroda i da će nam fizijatar preporučiti neke vježbice ili UZV glave. Glave!!! Kaže on, mrtav hladan. Lukas je u ovih sedam mjeseci uistinu fino napredovao i s obzirom da se ne odvajamo valjda bih skužila da nešto ne štima.... Ima li tko takvo iskustvo? Dobrog fizijatra? Kažite nešto, pliz!

Annie
12.01.2006., 16:10
Hej,kod mene ista stvar. Upravo došli od pedijatra i dao nam uputnicu za fizijatra jer se Roko strašno izvija. Dome to ne radi toliko koliko je to sad radio kod njega. Opće nije htio mirno ležat na leđima nego se konstanstno izvijao - glavicu i cijeli trup, malo na jednu,malo na drugu stranu. Doktor nije niš komentirao radi čega, ali mi njegov izraz lica kad je to vidio baš nije bio najljepši. Šta mogu očekivat od fizijatra,kolko je to ozbiljno? Sad sam i ja uplašena...

mamma san
12.01.2006., 16:19
Curke samo u pretražnik upišite "izvija" i dobiti ćete hrpetinu topica...a jedna od mama čijem su mišu sa cca 8 mjeseci (?) utvrdili isto/slično je i Andrea.

Upišite njeno ime u pretražnik i dobiti ćete hrpetinu informacija.

U svakom slučaju, ne budite ljute. Bitno je obaviti sve potrebne pretrage i krenuti u vježbanje. I u tome izgurati. Rezultati su više nego fantastični!

Puno pusa vašim mišekima. :love:

sunflowers
12.01.2006., 17:06
Pogledala sam što se pisalo...puno hvala. Zna li netko nekog fizijatra? Na topicima se spominju i neuropedijatri da i to obavimo iako nam "simpatični" to nije rekao? Koliko oni koštaju? Koji su O.K.? Ima li kakvo ime ili telefon?
Pretražujući, nažalost, nisam naišla na stajanje na prstima? Jel tko imao frke s time? Moram ići, probudio se...hvala na trudu koji ćete uložiti u moje neznanje.

Lutonjica
12.01.2006., 18:24
sunflowers, imaš pp.

inače, i mi smo počeli s vježbanjem kad je zara imala 7 mjeseci.

Annie
12.01.2006., 20:43
Lutonjica,daj i nama preporuku,pliz

Mima
12.01.2006., 21:08
Imate privatno doktore Polovina i doktora Sabola koji je neuropedijatar.
Kod Sabola radi fizioterapeutica sa Goljaka, Karolina. Ona radi vježbe po Bobath metodi, kod dr. Polovina se radi njihova medicinska gimnastika sa 'elementima Bobatha'.
Preko socijalnog imate Goljak, Klaićevu i Vinogradsku. Mi idemo na Goljak i ja bih ga preporučila, ali se stvarno dugo čeka a i pitanje je kod kojeg terapeuta dospijete.

Mima
12.01.2006., 21:16
Btw., sunflower, ne ljuti se na pedijatra, najgore je kad roditelji doživljavaju doktore kao svoje neprijatelje koji pretjeruju u vezi sa djetetom. UZV glave je u stvari UZV mozga i bezazlena je i bezbolna pretraga kojom se utvrdi da li je slučajno na porodu došlo do kakvog krvarenja ili hipoksije (što se dogodi u puno slučajeva i prođe neprimijećeno). A da li je UZV uopće potreban i da li su potrebne vježbe, to može reći tek fizijatar.

mama73
12.01.2006., 23:57
pitanje je kod kojeg terapeuta dospijete

mima,
nama je terapeuta (na Goljaku) odredio fizijatar kod kojeg idemo (na Goljaku) - nakon pregleda nazvao terapeuta i od tada smo kod istog na vježbama. zar to nije uobičajeno? (zbunilo me ovo "kod kojeg dospijete" :? )

Mima
13.01.2006., 00:01
Pa je, samo kažem - ne znam da li je svaki fizioterapeut za preporuku. KArolina kod koje mi idemo sigurno je, ali ne dođe svatko k njoj na vježbe.

Lutonjica
13.01.2006., 08:18
annie, imaš i ti pm

sunflowers
13.01.2006., 08:43
Cure, puno vam hvala. Nevjerojatno je koliko ti olakšava kad znaš da u stvari koja te muči nisi sam. Iako, još se uvijek nadam da to nije ništa alarmantno. Brine me to s krvi u mozgu. Što to znači za daljnji razvoj djeteta? Nemam ništa protiv pedijatara, čak naprotiv, ali ljuti me lakoća kojm kažu nešto strašno i onda nemaju poriv pobliže objasniti o čemu se radi. Bace lopticu, tebi se sruši svijet, a oni mrtvi-hladni prelaze na drugu temu. Poput: - "Kontrola vam je za dva mjeseca." - Sinoć sam od očaja zaspala s Lukasom. DAnas ću se probati naručiti kod Sabola. Sve vas ljubim.

mama73
13.01.2006., 09:05
[/quote]ne znam da li je svaki fizioterapeut za preporuku


Gle, nisam kvalificirana za procjenu stručnosti pojedinih fizioterapeuta - prihatila sam preporuku liječnika i za sad vidim da moje dijete lijepo napreduje.
Ovo kažem samo zato da ne zbunjujemo mame koje traže inicijalni info - da ne bi ispalo da još moraju i same tražiti fizioterapeuta ili stalno biti u nedoumici da li je fizioterapeut stručan. ;)
Ionako uglavnom (u većini slučajeva) terapeut odradi s djetetom ca. 2 demonstracije (vježbe) mjesečno, pokaže roditelju što i kako dalje, a roditelj je taj koji ostatak vremena stimulira djetetov razvoj.

Brine me to s krvi u mozgu. Što to znači za daljnji razvoj djeteta?


sun,
sad ću slobodno i vrlo laički interpretirati kako je meni to objasnio naš neuropedijatar i fizijatar - krvarenje koje se dogodilo ne mora značiti nikakvu prepreku za daljnji razvoj djeteta. Naime, tijekom prve godine života, mozak se jako brzo razvija, te ako je i došlo do bilo kakvog oštećenja nekih centara "zaduženih" za motorički razvoj djeteta, razvojnom gimnastikom i pravilnom stimulacijom djeteta, periferni i/ili ostali centri u mozgu potpuno preuzmu funkcije evtl. oštećenih dijelova, oštećenje se sanira i dijete je sasvim zdravo i normalno.

Pogledaj si i topic "8 mjeseci-ne sjedi sam" - tamo je nas par mama vježbača takodjer pisalo o razvojnoj gimnastici.

I -manje brini, te savjesno vježbajte i sve će biti ok! :love:

mama73
13.01.2006., 09:10
ah, što sam maher za quote-anje! :shock: :lol:
sorry, sve sam zbrčkala, ali samo obrnite - "citati" su moj post...

tanjads
13.01.2006., 09:40
Curke imate na zdravlju djece temu Dijagnoza neurorizicno dijete. Tamo vam je dosta toga napisano o krvarenju i hipoksiji u mozgu. Nemojte se previse brinuti, to je puno cesce i bezazlenije nego sto bi covjek ocekivao. Za uzv mozga vam je najbolja dr. Presecki koja radi privatno u ordinaciji dr. Polovine. Vrhunski je strucnjak, a ugodna i sve objasni. Polovina je fizijatar i ako odete tamo nudit ce vam da kod nje idete i na vjezbe. Ja vam ne bih preporucila da idete kod nje s djecom od 7-8 mj. jer se kod nje rade pasivne vjezbe po 3 sata dnevno i pocinje se od pocetka pa brani djeci sjedenje, puzanje i sl. dok s vjezbama ne dodju do toga. Za bebe tog uzrasta je bolje ici na Goljak. Za dr. Sabol ne znam kakva je, valjad ce se javiti netko tko zna.

Mima
13.01.2006., 09:48
Doktor Sabol je neuropedijatar i ON :mrgreen: , a kod njega isto uzv mozga radi dr. Presečki. Ja nemam sa njim osobnih iskustava, no zašto ga spominjem - zato što kod njega vježbe pokazuje Karolina koja je terapeutica na Goljaku. Goljak se dugo čeka, pa se može naručiti na Goljaku, a u međuvremenu otići kod dr. Sabola na pregled i kod Karoline na vježbe, da se ne gubi vrijeme dok se čeka na Goljak, a radi se o istoj metodi vježbanja (Bobath) koja se radi i na Goljaku. Kod dr. Polovina se radi drugačijom metodom pa ne znam koliko smisla ima kombinirati. I u Klaićevoj isto rade po Boboath metodi.

Annie
13.01.2006., 10:27
E,da, jel netko bio u Klaićevoj? Ja sad zvala i na red se dođe za tjedan dana

sunflowers
13.01.2006., 13:27
I ja sam nazvala Klaićevu. Naručili me za 17.1. Nevjerojatno s ozirom koliko se čeka u Vinogradskoj ili na Goljaku. Dakle, mi prvo idemo tamo, a onda za dalje ćemo vidjeti. Bolje da sačuvam lovu za neke nedostupnije stvari. Budemo javili kako je bilo. E da, direktni broj telefona za fizijatriju u Klaićevoj je 4600122.

Annie
13.01.2006., 16:47
Ja idem 20.-og pa ćemo vidjeti.

bucka
13.01.2006., 19:27
mi bili kod dr.Sabola!!jako je ugodan i cini mi se kao izvrstan neuropedijatar,jedino je pregled prilicno skup! :/ ali meni je bar sad srce na mjestu da je sa pikom sto se tice motorike sve ok!!! :D
za dr.Polovinu sam cula da je jako strucna,ali da sa svojim komentarima zna covjeka totalno ubiti u pojam(jedna moja poznanica se prakticki placuci vratila od nje,a situacija ni priblizno nije bila tako grozna)!!

Annie
13.01.2006., 19:31
Koja je cijena pregleda kod Sabola?

bucka
13.01.2006., 19:53
450kn-mi platili za "procjenu neuromotorickog razvoja"!! :shock:

mama73
13.01.2006., 23:29
Klaićeva radi po Vojti. Barem je to ono što vidim svaki put na vratima ("Fizikalna terapija po Vojti" u prizemlju hodnikom do kraja, pa desno) dok čekamo pregled kod neuropedijatra (prof. Bošnjak). Meni su upravo stoga i preporučili Goljak jer raspolaže sa većim brojem terapeuta i radi se različitim metodama, ovisno o djetetu.

sunflowers
14.01.2006., 00:51
U iščekivanju tog pregleda ja, naravno, čitam sve što ste mi preporučile i ono na što sama naletim te usput još malo prekapam po glavi razne +/- varijante i mogućnosti ishoda čitave ove priče. Zastrašujuća mi je spoznaja koliko, kako kažete, ima slučajeva krvarenja u mozgu. Optimistično je i da to uglavnom prođe O.K., ali proganjaju me dva pitanja. Zašto do toga dolazi i ako je to već toliko učestalo zašto UZV mozga nije uobičajen pregled poput snimanja kukova? Što se ovog drugog tiče stvar je, naravno, u novcu, ali ja vjerujem da bi se svaka zagrebačka mama odrekla onih jadnih 100kn u korist nabave takvih aparata. I zato sam jako ljuta, ali još sam ljuća ako sam na tragu odgovora na prvo pitanje. Dakle, prisjećam se slijeda svog poroda i onoga kako me šibao drip koji su mi, usput rečeno, uvalili bez znanja i pristanka. Nekako laički i potpuno amaterski povezujem uobičajenu praksu davanja tog sranja i krvarenja u mozgu. O medicini uistinu nemam pojma, ali voljela bih čuti još poneko mišljenje na tu temu jer mene drip potpuno rasturio i nekako mi je logično da je Lukasa još gore ušokirao. Eto...

tanjads
14.01.2006., 01:05
U Rijeckom rodilistu rade uzv svoj novorodjencadi. Nije glavni grad u svemu glavni. A mozda i da privatnici nesto zarade?
Sto se tice dripa i ja imam slicne (potpuno laicke i sasvim neprovjerene sumnje). Ja ga isto dobila, porod prosao navodno bez problema, a na kraju Filip imao krvarenje. Mene trudovi poslije dripa sibali uzas zivi, a bez nekog efekta-dosla otvorena 5 cm (hodajuci i bez narocitih bolova, isla jos prosetati prije radjaone), poslije dripa i 2 sata trudova svakih 1-2 min, rezultat 6 cm? A naravno da su trudovi jaci, kako meni, tako i bebi. Ne znam je li netko istrazivao povezanost? Moja frendica ginekologica kaze da je vecina krvarenja kod beba nastala intrauterino,a samo manji broj pri porodu. ??? Ajd znaj.
Dobra vijest-velika vecina zavrsi bez posljedica. Briga roditeljima ionako spada u opis posla.

sunflowers
14.01.2006., 02:13
Da, brinut ćemo dokle živimo i to je naša privatna mikrorazina, ali ovaj makroplan je potpuno zakazao. Ponekad stvarno mislim kako njihova briga stoji točno 100kn. Slična su mi iskustva s dripom i još mi je ostao komad posteljice što mu također velikodušno pripisujem.

17.01.2006., 22:33
I mi smo prosli sve to, i UZV, i fizijatra zbog izvijanja i povisenog tonusa. Fizijatru smo isli 5 dana, 5 vjezbica i poboljsanje je zaista vidljivo, a ja sam prvobitno mislila da je sve ok. Samo ih poslusajte, ne moze se naskoditi, a ujedno te vjezbice shvatite kao igru s bebom.
Sto se tice UZV glave, to samo strasno zvuci, to se radi cisto da sve bude pod kontrolom, nista strasno. Bit ce sve ok!

sunflowers
19.01.2006., 01:50
Bili smo na pregledu. S Lukasom je uglavnom sve O.K. Treba malo vježbati okretanje na desnu stranu i kada je na trbuhu trenirati dohvat. Moramo kupiti one spužva puzzle za pod da ima mjesta za istraživanje. Dakle, dobili smo neke jednostavne razvojne vježbice i poziv na kontrolu za mjesec dana. U Klaićevoj je bilo skroz zadovoljavajuće, a dokica je rekla da, vezano uz krvarenje u mozgu, svako četvrto dijete ima taj problem, ali uglavnom nije zabrinjavajuće. JOš jednom hvala svima na savjetima i podršci.

mali fran
20.01.2006., 16:11
ja sam mislila da samo moj Fran ima saa time problema!
rodio se mjesec dana ranije i preporučili su nam goljak!
jako sam bila uplašena! inaće sa njim je sve u redu i nije zaostao i ništa nego se samo izvija! dobili smo vježbe okretanja i rekla nam je da ga moramo skupljati! da mu ne dozvolimo da se izvija!

molim vas ko ima ista iskustva da mi se javi na p.m.

Annie
20.01.2006., 16:14
Mi bili u Klaićevoj, čekali sat vremena (iako smo bili naručeni). Imam dojam da nas je teta doktor samo tek toliko pogledala, da što prije rješi gužvu u čekaonici. :x

Uglavnom, nije rekla niš pametno, osim da ga što više stavljamo na trbuh i da ga nosimo u položaju loptice kad se nosi. Nemam pojma zašto,nije baš bila raspoložena za razgovor. Iako u povijesti bolesti piše da nam je dala vježbe za vježbanje kod kuće, od vježbi nam nije pokazala ni v. :/
Kontrola za mjesec dana.

Eto...mislim da ćemo ipak do Sabola...

nelzi
20.01.2006., 19:58
Annie, i moj se djecak izvija ali je pedijatrica rekla da ga ne stavljam na stomak. Pominjala je da je hipertonican pomalo i da ga trebam nositi sa strane a da vjezbe nikakve ne trebamo.
Sad me zbunjuje zasto su tebi rekli da lezi na stomaku, a nama da ne treba... :?

Annie
20.01.2006., 20:00
Nelzi,svašta... Meni je rekla da ga stvaljam najmanje 4 puta dnevno i ostavljam što duže,koliko god izdrži...
No, on se ionako sam prebacuje na trbuh od jučer i to mu je sad najveća fora, tako da ga ne mogu spriječit da i hoću...

tanjads
20.01.2006., 23:01
Annie, i moj se djecak izvija ali je pedijatrica rekla da ga ne stavljam na stomak. Pominjala je da je hipertonican pomalo i da ga trebam nositi sa strane a da vjezbe nikakve ne trebamo.
Sad me zbunjuje zasto su tebi rekli da lezi na stomaku, a nama da ne treba... :?
Ako se izvija i pedijatrica spominje hipertonus trazi neka ti da uputnicu za fizijatra i neuropedijatra-oni su strucniji od pedijatra i mogu ti dati tocnije upute sto i kako s djetetom,a pokazati i vjezbe ako su potrebne. Bez frke, obicno to nije nista strasno, ali bolje dobiti strucno misljenje.
Djecu koja se izvijaju dobro je drzati sto vise u kontra polozaju-ko banane, polozaj koji imaju u autosjedalicama ili marami. Koristite ispravano drzanje sto vise, upisite baby handling u pretrazivac pa cete dobiti slike kako nositi, presvlaciti, dojiti i sl.

PrviPutMami
21.01.2006., 09:15
Molim pomoc!

Mozete li mi lepo objasniti, kao malom detetu, sta se podrazumeva po tome "izvija". I koje izvijanje je normalno a koje ne.

Moj decko se ponekad "izvija" ali moja pedijatrica misli da to sto on radi je normalno.
- ponekad pravi slovo "U" ali mi na to gledamo kao hoce da se okrece( ima skoro 6 meseci)
-ponekad na lezecemo polozaju digne guzu od podloge, mi na to gledamo kao hoce da ustaje , da sedi.

Inace motorika je normalna za njegov dob, glava prati trup, jos se ne okrece samo se trudi, nema neki hipertonus ili slicno itd itd itd

apricot
21.01.2006., 19:30
PPM i ostale cure,
nemojte tražiti odgovore na takva pitanja putem neta.
ako imate ikakvu sumnju, najbolje se obratiti neuropedijatrima i fizijatrima: svaka paušalna procjena može štetiti.

aries24
15.02.2006., 13:08
zadnjih dana imamo problema sa izvijanjem, ali samo kad ga presvlačim, to je postala nemoguća misija.
do sad to nije radio, a sad se ne da presvući i okreće se na trbuh. pomagalo je kad bi mu dala nešto da se igra, a sad ništa.
jel to samo faza ili?

Mirta30
15.02.2006., 14:10
istu stvar je radio Vid, ali u periodu dok se nije okretao i još neko vrijeme poslije.
Pretpostavljam da se dečko samo hoće okrenuti, ja sam u tom periodu maknula sve iznad glave i bočno, a u ruke samu dala neku igračkicu.

marči
15.02.2006., 22:06
:( hm
moje cure su rođene u 35. tjednu (kao zdrava nedonošćad) ali su im ipak odmah napravili uzv mozga zbog mogućih krvarenja, no na svu sreću sve je bilo ok.
od tada smo napravili još 2 kontrolna uzv-a i mozgići su im super. ali, moja nevica ima dijagnozu blago pojačan tonus mišića zato što stoji na prstićima. ne izvija se na van već radi trbušnjake, hoće sjediti.
na sistematskom dobili uputu od pedijatrice da mora biti više na trbuhu što je meni noćna mora jer čim skuži prste odmah glavu uroni u njih i mljac mljac.
koji puta joj uspijem uhvatiti pažnju zvečkama i šuškavim stvarima, a koji puta dijete lijepo po 2-,3 minute samo leži na trbuhu. kako joj se koji dan hoće.
treba ju opuštati tako što sama sebe (mislim uz našu pomoć) mora otvorenim dlanovima dodirivati i maziti od ruku, preko trbuha pa sve do nogu. to nam uspjeva kako kada.
ona se i dalje diže na prstiće i radi trbušnjake. 20. smo na kontroli i sve mi se čini da će nas poslati na goljak. :cry:

apricot
15.02.2006., 22:14
marči, neka ti to ne bude :cry:
tamo ćeš naći stručnjake koji stvarno brinu o našoj djeci.
a i puno ćeš naučiti i poslije ćeš i drugima moći pomoći informacijom...
držim fige za tvoje cure, ali ako se i pokaže potreba, ne smatraj to tragedijom već mogućnošću da na vrijeme popraviš neki sitni nedostatak
:*

marči
15.02.2006., 23:18
joj oprosti ako je ispalo da sam za goljak napravila facu. ne, već za moju nevicu.
znam da vježbice pomažu, idemo zato na baby fitness i ona uživa i cereka se i "pliva" od sreće, sve samo taj trbuh mrzi. mazim ju, pjevam, opuštam, sve češće je ko "krpa" na meni, ali opet se ustaje na prstiće. gita vježba sve s njom iako nije potrebno, ali cure uživaju, gledaju se, smiju se...srećice moje male.

ma ustvari sam još u prvom postu htjela reći da nevezano za dobar ili loš uzv mozga, dijete može imati blago pojačani tonus.

aries24
15.02.2006., 23:18
istu stvar je radio Vid, ali u periodu dok se nije okretao i još neko vrijeme poslije.
Pretpostavljam da se dečko samo hoće okrenuti, ja sam u tom periodu maknula sve iznad glave i bočno, a u ruke samu dala neku igračkicu.
probali smo ga premotavati na drugom mjestu i opet isto.
ne mogu ga sama premotati, jedva uspijem i uz pomoć mm-a
ne zanima ga ništa, samo se hoće okrenuti.
nadam se da ja to neka brzoprolazna faza

apricot
16.02.2006., 08:35
aries, sjećaš se trenutka kad si položila vozački? ili savladala neku drugu vještinu?
priznaj da si danima samo to nešto htjela raditi.
tako i on! otkrio je novi pokret i to je jedino što ga zanima. pusti ga nek se čovjek izgušta!
a ti se snalazi kako znaš!

marči, pojačani tonus je vrlo česta pojava (same here) i vrlo brzo se može riješiti.
super je što curke uživaju u vježbanju, a stručnjaci će ti pokazati kako nevu privoljeti da "trbušari" ;)

Mirta30
16.02.2006., 21:18
aries, sjećaš se trenutka kad si položila vozački? ili savladala neku drugu vještinu?
priznaj da si danima samo to nešto htjela raditi.

ja nisam i sada nakon 10 godina frka me voziti :oops:
pusti ga neka se gušta, a ti ćeš savladati prematanje (meni je prematalica zatrackana s kremom za guzu, jer kako bi ga namazala on se micao, a kada skinem popakanu pelenu i nestignem obrisati guzu, prematalica je sva puna otisaka :roll:

aries24
16.02.2006., 22:40
ma ne da on ništa, sav se ukruti i izvije u luk, a čim je na trbuhu, sve 5.
ne da ni da mu dignem nogice da ga namažem.
kad je na podu i igra se to nikad ne radi, normalno se okreće, ne izvija se.
uglavnom, dođe mi plakati kad ga idem presvući jer jako plače i sve mi to izgleda kao mučenje. inače nikad ne plače.
pomislila sam da ga nešto ne boli, ali onda bi i inače pokazivao da nešto nije u redu :/

Iva
20.10.2009., 22:17
Podizem ovaj topic jer imam jedno pitanje...

Naime, nećaku mi je dijagnosticirano blago krvarenje u mozgu tijekom poroda...i ustanovili su da je imao citomegalovirus. On sad ima 5 mjeseci i kreću na vježbanje na Goljak za koje je dr. rekla da ce trajati barem godinu dana... Zanima me da li moja šogorica moze na temelju toga dobiti produljeni porodiljni dopust i gdje se treba obratiti i kada?

anjica
20.10.2009., 22:43
mozda da pitas na ovom topicu
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=74775

sirius
21.10.2009., 07:26
Podizem ovaj topic jer imam jedno pitanje...

Naime, nećaku mi je dijagnosticirano blago krvarenje u mozgu tijekom poroda...i ustanovili su da je imao citomegalovirus. On sad ima 5 mjeseci i kreću na vježbanje na Goljak za koje je dr. rekla da ce trajati barem godinu dana... Zanima me da li moja šogorica moze na temelju toga dobiti produljeni porodiljni dopust i gdje se treba obratiti i kada?

Dopust za mjegu se podnosi 1-2 mj. prije isteka roditeljskog dopusta.Ako specijalist napiše preporuku trebala bi dobiti njegu na osovi potrebe za dodatnom skrbi.