PDA

Pogledaj cijelu verziju : Celijakija



mlada.majka
16.11.2011., 13:45
Celiakija...Nadam se da sam dobro napisala naziv bolesti tj. poremečaja u prehrani.Najme taj poremečaj ima moja nečakinja(4).Ovaj vikend imamo jedan rođendan i htjela bi znati sta sve smije jesti da mogu napravit i iznenadit ih,znači od torti,kolača,grickalica...imam njezinog brašna bez glutena kod kuće...i jel ima kakvih grickalica za kupit npr. u dm-u ili ljekarnoj...molim vas pomoč...
Hvala

mlada.majka
16.11.2011., 13:50
Ma napisala sam krivo naziv bolesti-Celijaklija

ZO
16.11.2011., 13:56
Celijakija je bolest

evo ja ću ti samo prikeljiti što sam na brzinu izguglala

DOZVOLJENA HRANA ZA OSOBE S CELIJAKIJOM:
 sve vrste voća: svježeg, kandiranog*, suhog
 vrste žitarica: riža, kukuruz, proso, heljda, soja, sezam
 sve vrste povrća uključujući krumpir, grahorice, rižu, leću, salate itd.
 sve vrste mesa, ribe, jaja
 mlijeko, margarin, vrhnje*, jogurt, sir*
 gljive
 šećer, čaj, crna kava, kakao, đem, med, pekmez*
 čisti sladoled, čista čokolada, kavovina
 škrob, uključujući i pšenični škrob
 ulje, ocat, papar, paprika, sol, kvasac, mirodije*
* označenim namirnicama pojedini proizvođači mogu dodati brašno

ZABRANJENA HRANA ZA OSOBE S CELIJAKIJOM:
 PŠENICA, RAŽ, JEČAM i sve njihove prerađevine i proizvodi koji sadrže ove žitarice i u tragu
 pšenične klice, mekinje, krupica od nezrela žita
 sladno pivo, bijela kava, viski
 kupovni kruh od kukuruznog brašna (uvijek sadrži bijelo brašno)
 gotove juhe, gotova hrana, sosevi, instant krumpir
 suhe smokve - bijeli prah na njima često je brašno
 suhomesnati proizvodi poput salama, kobasica, hrenovki, pašteta - pretežno sadrže brašno

jelena.O
16.11.2011., 13:59
imaš u dm svakaj za kupit od grickalica ALI OPREZ, zato jer puno njih ima drugih alergena poput mlijeka, jaja, orašastih, tak da moraš dobro skužit kaj dete smije jest, ili još bolje kaj 100% ne smije.

ZO
16.11.2011., 14:10
najbolje je da pitaš roditelje što smije i najvažnije, što od toga voli, ako želiš da to bude ugodno iznenađenje za dijete

mlada.majka
16.11.2011., 16:14
hvala vam stvarno...ma znam ja otprilike šta samije,a šta ne,ai me zanima dali se od tog brašna mogu napraviti neke grickalice,kolači itd...znam da mi je sestra rekla da joj biskviti nikako ne uspjevaju od tog brašna,pa sad,neznam...ako neko zna neki recept??

pomikaki
16.11.2011., 16:26
http://www.celijakija-istra.hr/recepti.html možda možeš iskoristiti nešto od ovih recepata, ima za razne vrste tijesta
ili ovo http://www.celijakija-istra.hr/forum/index.php?board=3.0

jelena.O
16.11.2011., 22:28
kad sam ja radila, najbolje su mi isšle štrudle. Dizano nisam radila jelmalac ne jede kvas.radila sam palačinke i na tavi i u vafel aparatu. One slane prutić s prijašnjeg foruma, ali bez jaja.
Uštipci su bili pun pogodak, ja sam to radila odokativno brašno+voda+malo ulja+ malo sode, malo duže mučkaš s mikserom, i uzimaš sa žlicom i stavljaš u vruće ulje, kad to poslužiš s domaćim pekmezom ima da svi padnu na guzicu i ne skuže od čega je.
Biskviti mi nisu uspjevali, posle se nisam ni trudila, a na kraju više ga ne smije ni jest jer je alergičan na krumpir.

Maya_78
18.11.2011., 20:38
Salinis pereci (DM, ljekarne...)
**** smokići od prosa
smokići ili tortilje od kukuruza (da je naglašeno da je bez glutena; bio&bio)
suho voće
orašasti plodovi
banane pržene u kokosovom ulju
itd....

Maya_78
18.11.2011., 20:42
biskvit imam recept onako od oka, nekad ispadne nekad baš i ne (dođe vlažan i ne digne se kao obično tijesto)

2 jaja istući skupa s cca 20 dag šećera
dodavati cca 7 žlica (20ak dag) brašna pomiješanog s praškom za pecivo i istovremeno dodavati mlijeko (na oko...cca 2 dcl) i ulje (cca 0,5 dcl)
umjesto samog brašna možeš dodati i malo Gustina (smiju celijakičari!)
omjer bezglutenskog brašna i Gustina može biti 2:1
to ti dođe kao neki osnovni biskvit
nama (koji koristimo "zamjenu za jaja" umjesto jaja i sojino mlijeko) nekad uspije, nekad ne...

Neli
15.11.2012., 14:36
pozdrav svima!

momčina nam vrlo izgledno ima celijakiju. držimo se bezglutenske prehrane po preporuci alegologa i nutricioniste dok nam pretrage ne dokažu suprotno.

moja dilema jest: u dozvoljene namirnice spada riža, proso, quinoa, sezam i bla, bla... svima je već više-manje poznata ta lista.
no problem je kad ja uzmem pakovanje riže, prosa, sezama ili leće u npr. DM (Alnatura), ondje stoji - može sadržavati gluten u tragovima!
da ne govorimo o ostalim proizvođačima koji to ni na koji način uopće ne deklariraju, a vjerovatnost je velika i realna da je riječ o proizvodima kontaminiranim glutenom zbog prerade/obrade/konfekcioniranja u pogonima u kojima se manipulira i glutenskim namirnicama.

dakle - kako rješavate taj problem? kupujete li i koristite takve proizvode s deklaracijom da sadrže gluten u tragovima ili bez ikakve deklaracije? znate li proizvođače i mjesta gdje je te osnovne namirnice (žitarice, grahorice, začine i sl.) moguće kupiti s oznakom gluten-free? ili ja pretjerujem i ta koncentracija glutena uopće nije relevantna ako je u tragovima...???

Neli
15.11.2012., 14:41
eeee, da! zna li netko da li dukatovo ili vindijino vrhnje za kuhanje sadrži gluten??

jelena.O
15.11.2012., 16:00
najbolje je sve kaj misliš jest kupiti u zrnatom svojstvu i dobro ispirati, nikako ne upotrebljavati pahuljice i slično, osim ako nije baš napomenuto je je bezgluteinsko. Imaš za kupit bezgluteinskog tijesta u mercatoru, dm ( Schaar) , u Šparu njihovu liniju isto je ok.
Inače u dučanima kupujem samo rižu, a na placu kupujem međimurski proso, kukuruzno brašno,od tete koja ima šrotaricu i samo melje kukuruz,dosta često meljem doma i rižu i proso, kvinoju ne koristimo.
Sezam ne bi za takvo dete ni u ludilu. imaši one stiropore u Mercatoru imaš baš jednu liniju bez ičeg dodanog , a u DM su pretežno sa sezamom.

napravi mu one kao keksiće ( pogačice bez kvasa s naših recepta) zamijenisve kaj ti je sumljivo s vama pristojnim namjernicama.

Da i mahunarke ( grahorice) kupujem na placu od teta koja prodaju mrkvu i sl.

Mali može krumpuir, ak da imaš pravo na bezgluteisnko brašno na teret Hzzo, ali ti to gastrička mora napisat ( mada ima mješavina i s mlijekom), ali mi ne koristimo više ništ od toga je je moj i na mlijeko i krumpir alergičan. Od tog brašna se može napravit sve i svašta uz puno mašte i puno više truda, al ak se smije vrijedi truda.

Za vrhnja ti ne znam jer to ne upotrebljavamo u kuhanju, moji koji smiju jesti jedu to s placa ili iz dučana, ali obična kisela vrhnja.
Ak imaš kakvih pitanja pitaj.

jelena.O
15.11.2012., 16:04
Su vam radili neke pretrage ili samo nagađaju. Moj je nadam se samo jako alergičan na gluten ( najviši razred) kod svih gluteinskih namirnica, tak da radi toga nikad u životu nije jeo gluten, osim par žličica ječma, s mrkvom i bananom na testiranju. A i ja sam jaaako rano iz svog menia izbacila gluten predostrožnosti radi.

Neli
16.11.2012., 11:17
Znam sve što smije jesti i što ne smije :)
Industrijske bezglutenske proizvode (kruh produžene svježine, tjestenina, keksi, cornflakes...) smo doktorirali.
Buni me samo moguća kontaminacija iizvornih namirnica koje smije konzumirati (proso, riža, sezam, leća itd. u zrnu) te kako to riješiti. Za sad sam činila upravo ovo što ti kažeš - isprala zrno u nekoliko voda i nadala se da je to dovoljno da se kontaminacija ukoloni.
Na sezam nije alergičan i apsolutno mu zbog njegove nutritivne vrijednosti sezam želim davati, te me zanimalo kako vi koji imate duži staž u suživotu s celijakijom rješavate taj problem: gdje kupiti nekontaminirano sezam zrno, odnosno je li taj nivo kontaminacije beznačajan i bez veze razbijam glavu?

Pretrate su rađene: krvne i kožni testovi. Svi negativni. Sad 21.11. idemo na optrećenje na 2 dana u bolnicu.

jelena.O
16.11.2012., 12:45
sezam je meni skoz pod pitanjima, tak da se nikad nisam zamarala s njim gdi ga tražit( ne upotrebljavamo ga uopće), ali to sam ja. Možda ima i po placevima.

daj mi reci po čemu oni sumljaju da to dete ima si radila TTg, age, ige, i sva ta čuda za celijakiju. I kakvo opterećenje mu misle raditi, kolko sam skužila on je jel gluten od početka ili sam u krivu. Ak sumljaju na celijakiju trebali bi mu radit biopsiju, a ne opterećenja, kolko ja znam o tome.

palčica
16.11.2012., 15:15
Ne mora biti riječ o celijakiji, može biti alergija na gluten - a to nije isto, kažem, jer sam ja to dobila prije dvije godine - jedva sam pronašla nešto o tome, a neki liječnici se tome čude i dan danas...... Celijakija je autoimuna bolest, a alergija na gluten znači da se luči histamin i nije toliko štetna za organizam koliko ima simptome, mada nije ni bezopasna naravno (meni natiču kapci, usta, pojavi se grozna urtikarija, svrbež, slabost itd.) Ja sam to rješavala homeopatskim principom, lagano uvodila proizvode od pira (pir od svih glutenskih žitarica sadržći najmanju količinu glutena) i sad ponekad mogu pojesti proizvode koji imaju pšenicu bez posljedica.

Neli
16.11.2012., 16:31
jelena.O - mali od početka nikada nije imao formirane stolice. Uvijek proljevaste, u najgorijem slučaju tekuće, a najboljem kašaste.
Pedijatra to nije brinulo u prvih 6 mjeseci isključivog dojenja jer je dobro napredovao i u toj dobi stolice nisu bitne.
Početkom dohrane (i dalje dojen do 13 mjeseci starosti) situacija se ne mijenja, samo su te stolice rjeđe tekuće, a češće kašasti proljev.
Još uvijek relativno dobro napreduje i pedijatar nije zabrinut iako mi taj problem stalno ističemo. Prestankom dojenja dijete još uvijek relativno dobro
napreduje u visinu, ali pokazuje znakove pothranjenosti tj. sve manje napredovanje u težini unatoč kvalitetnoj i relativno obilnoj prehrani s pravilno raspoređenim obrocima i međuobrocima.

Na naše inzistiranje ipak nas upućuje na neke dijagnostičke postupke pri čemu krvni testovi pokazuju 300% viši alergeni potencijal od uobičajenog, no serološki testovi ne pokazuju povišena odgovarajuća protutijela u krvi. Pravdajući to time da dijete dalje ne izlažemo invazivnijim dijagnostičkim postupcima, pedijatar savjetuje da se skinemo s mliječnih proizvoda u potpunosti mjesec-mjesec i po dana pa ako se situacija popravi - to je to i nema dalje brige, a celijakija nije jer serološki test to opovrgava.
U tom periodu "čišćenja" od tragova mlijeka u organizmu i ne činjenja nikakvih daljnjih pretraga, dijete sve manje napreduje, u jednom trenutku prestaje probavljati hranu (u obliku kakvom uđe u njega, tako i izađe) i počne gubiti na težini (ne više stagnacija već pad težine). Dok liječnici odlučuju na što će ga sve slati (a za sve se naručuje, čeka), ja ga samoinicijativno skidam s glutena. U 24 sata stolica se pojavi konzistentnija (nije čak ni proljev, većinom probavljena), a u roku 48 sati posve probavljena hrana i normalna formirana tvrda stolica kakvu nije imao u životu!

Temeljem istog obavljamo gro svakakvih pretraga u raznoraznim smjerovima, ali zbog efekta bezglutenske dijete alergolozi nas drže na bezglutenskoj dijeti i dalje idemo dokazivati alergiju na gluten ili celijakiju, što god da je u pitanju. Ja se nadam da je samo alergija i da će se povući. Znam da bez biopsije tankog crijeva nema 100% dijagnoze celijakiije, no za to bi dijete trebalo biti izloženo neko vrijeme glutenu da se vidi eventualno oštećenje resica. Obzirom da se i liječnici slažu da je mali za takvu pretragu i može mu biti traumatična, a bezglutenskom dijetom baš ništa u nutritivnom smislu neće izgubiti, složili smo se s varijantom da obavimo još dodatne (ponovljene krvne i kožne testove) pretrage koje su također bile negativne te je sada preporuka 48 satna hospitalizacija uz opterećenje glutenom da se vidi je li skidanje s glutena i normalizacija stolice bilo sretno poklapanje okolnosti ili on zaista ima neki problem s glutenom.

U svakom slučaju - ima li ga, na biopsiju za sada ne idemo. Bit ćemo na bezglutenskoj dijeti tijekom vremena kojeg dogovorimo s alergologom pa ćemo pokušati ponovno gluten uvesti u prehranu (dvije godine je preporuka). Ukoliko i tada odreagira, vjerovatno ćemo ići na opciju biopsije...

Eto, iscrpno :)

jelena.O
16.11.2012., 19:16
a jel su radili ttg, i agu i emu, i kakvo je to prošlo?

kolko je mali sad na težini, jer sad već par mjeseci na nekoj svojoj krivulji. Normalno je da kad si mu makla mliječnu hranu da je stagnirao, i moji su isto, ali tvoj je u isto vreme počeo s Pregominom( moja je mala bila čak alergična i na to). Ideš li u klaićevu i ko te tam vodi?

U svakom slučaju sretno i javi kak ste i kaj prošli?

palčica
16.11.2012., 21:27
Neli - sretno i neka ne bude celijakija! :)

jelena.O
17.11.2012., 11:38
možda je mali samo intorerantan, drži se i javi svakak

jelena.O
17.11.2012., 15:56
neli, možda ipak da sezam ko i proso dobro ispereš, pa ga staviš u protvan i u mlaku pečnicu ( ono kad si gotova s pečenjem) da se samo osuši, tak ja radim s prosom i rižom za meljenje

Neli
19.11.2012., 11:42
jelena.O - sve serološke pretrage obavili i sve negativne. i kožni test negativan. sad čekamo termin za hospitalizaciju 2 dana i opterećenje glutenom.
s težinom je stagnirao... visina mu je OK, ali težinom je na granici pothranjenosti.

dok se doktori razmišljaju i dogovaraju i čekamo termine meni je pukao film. naime, naš pedijatar je metodom pogrešaka i pogodaka predložio da izbacimo mlijeko pa iako se njegovim izbacivanjem situacija nije popravila, svi alergolozi (na Rebru i Klaićevoj, u Klaićevoj smo kod dr. Kolaček) i dalje nas drže bez mlijeka (ni krvni ni kožni test nisu ništa pokazali također) jer kao jedna alergija/intolerancija ne isključuje drugu, pa ako ga žulja gluten, ne znači da ga ne žulja i mlijeko. Tako da bi trebali ići i na opterećenje KM.

Naravno da u višemjesečnoj prehrani bez mliječnih proizvoda dijete ne dobiva dovoljno masnoća i jednostavno ne dobija na težini koliko bi trebao. Pregomin mu na jadevite jade uvalim u nekim apsolutno nedovoljnim količinama (do 2 max 2,5 dcl) jer ga je nemoguće piti koliko je oduran.

I tako pukao meni film čekajući na Godota, pa kako sam mu maknula gluten i pogodila u sridu (efekt u 24 sata jasno vidljiv, kao što sam napisala), tako sam u prošli tjedan vratila mliječne proizvode. Istina bog, na to me ponukao razgovor s nutricionistom u Klaićevoj koja nije mogla vjerovati da bez ikakve osnove i dokaza oni tako malo dijete u razvoju drže bez mliječnih proizvoda, ali nije se htjela miješati u "presudu" alergologa. Natankala sam ga bezglutenskim kruhom i maslacem i jogurtom i... ništa se nije dogodilo! Normalna stolica, nema povraćanja ili kožne reakcije (ovo dvoje zadnje nisam ni očekivala, toga nije bilo ni prije kad smo bili na mliječnim proizvodima). Malecki je već u tjedan dana vidljivo dobio boje u licu i obrašćiće, nadam se da će kroz mjesec dana pokazati i rast u težini.

Tako da sad idemo zbavit taj gluten i čekam da me alergolog opere zbog KM :)

jelena.O
19.11.2012., 12:38
gle možda bi klinac dobio obrasce i na drugoj hrani, ali ak mu ne smeta zašto ne, ali samo polako. Možda bi bilo dobro da mu utankaš maslinovo i bučino ulje.

Neli
19.11.2012., 14:04
stalno smo na maslinovom ulju, to od početka dohrane obilato koristimo
bučino mu se nikako ne sviđa :nope:

jelena.O
19.11.2012., 14:58
pitanje zakaj, probaj mu dat na riži, baš je fora kak oboji u zeleno.

sa ko ti je alergolog klaićeva ilirebro?ak je klaićeva jel Jureković?

Neli
19.11.2012., 16:13
Klaićeva, dr. S. Kolaček
na rebru smo s alergologom imali razgovore po nekoj drugoj temi (sumnja u neku puno ozbiljniju dijagnozu) pa se očitovao i po pitanju celijakije i alergije /intolerancije na KM

a zake mu ne valja bučino.... pa ni meni ne valja sva hrana :) nije to ništa čudno, bučino ulje je dosta intezivne arome i ne voli ga svatko

jelena.O
19.11.2012., 19:20
puno manje od pregomina,

inače sam se sjetila da je jedna klinka sad je oko 8 godina u mladim danima bila na bezgluteinskoj hrani, jer joj je prvo mlijeko uništilo resice, možda i kod vas na to nekaj sumljaju, mala je s 5 godina počela normalno jest, a na kaj na rebru sumljaju.

Dal si na rebru radila HLa to je genetika na zavodu za tipizaciju tkiva

palčica
19.11.2012., 21:40
Neli - vidim da si iz Zg-a, ali sjetih se da u Rijeci ima jedan krasan doktor J., doduše sada privatnik, internist i još nešto drugo, koji iz kapi krvi radi potpunu analizu organizma na nekih 200, 250 elemenata - hranu i štogod roditelj priželjkuje (čak na šampone, kreme i sl. što dijete koristi). Znam da dosta roditelja iz cijele HR dolaze k njemu....nalaze šalje i mailom...

jelena.O
20.11.2012., 08:48
kod njega sam radila testove za klinku, i bila je alergična na pregomin, kad smo gaizbacili odma nesto dermatitis, to je jelić. Ja sam slala krv putem autobusa.

i u zagrebu ima takvih sličnih kod jedne smo išli s klincem

Neli
20.11.2012., 15:23
može na pp preporuka za dr. iz Rijeke ili nekog iz Zg koji to radi?

jelena.O - poanta je da sumnja na mlijeko ničim nije potvrđena, niti jednom pretragom, a isto tako isključivanjem mlijeka iz prehrane ni do kakvog poboljšanja kod djeteta nije došlo

celijakija uništi crijevne resice. u prvih 6 mjeseci bezglutenske dijete preporučuje se i bezmliječna dijeta jer laktoza može dodatno oštetiti te već oštećenje crijevne resice. nakon 6 mjeseci se praktivira opet uvođenje laktoze u prehranu.

no kao što rekoh - nama niti celijakija nije potvrđena niti namjeravamo skoro ići na biopsiju
naročito zato što nakon ponovnog uključivanja mlijeka u prehranu nema pogoršanja (stolica normalna), a bezglutenske dijete se ne bojim - ne može mu naštetiti niti mu išta nutritivno može faliti. dapače zamjenske žitarice koje sada koristimo su nutritivno puno kvalitetnije.

tini
22.11.2012., 00:24
eeee, da! zna li netko da li dukatovo ili vindijino vrhnje za kuhanje sadrži gluten??

Vindijino nema glutena...sva ostala imaju (bar ona koja sam ja gledala )

tini
22.11.2012., 00:28
puno manje od pregomina,

inače sam se sjetila da je jedna klinka sad je oko 8 godina u mladim danima bila na bezgluteinskoj hrani, jer joj je prvo mlijeko uništilo resice, možda i kod vas na to nekaj sumljaju, mala je s 5 godina počela normalno jest, a na kaj na rebru sumljaju.

Dal si na rebru radila HLa to je genetika na zavodu za tipizaciju tkiva

Genetika ne može potvrditi bolest bez ostalih nalaza...ja imam celijakiju i visokospecifičan gen koji je naslijedila i moja kćer ali ona nije bolesna. Znači ako nosiš gen za neku bolest ne znači da si i bolestan.

jelena.O
22.11.2012., 08:53
da ali moraš bit na oprezu, jer se bolest kad tad može razviti
tini, zanima me kak ti znaš da mala nema bolest, pa tvoja još ni glutena ni pomirsala.

Moj bezgluteinski klinac ima taj gen i doktorica je rekla oprez,ali pošto je on visoko alergičan na gluten i ne uzima gluten, ali nakon nekog vremena ako se alergija i kada se smanji ili nestane, djete će počet uzimat glutein, po svom iskustvu ne očekujem to čudo prije 5-6 godina, ali onda će svakak ić i na testiranja za celijakiju

jelena.O
22.11.2012., 15:02
neli nisam skužila ste jučer išli u bolnicu ili ne? i kak je?

Neli
22.11.2012., 17:27
bila sam kod dr., ali bez malog da prijavim da smo opterećenje zbavili u kućnoj radinosti.
rekla da pustimo još tjedan dana da vidimo kako će biti pa se onda javimo ili za kontrolu (ako se stanje pogorša) ili za dogovor za opterećenje glutenom uz kraću hospitalizaciju

jelena.O
22.11.2012., 19:10
ja skužila da ste trebali sad ić na opterećenje glutenom

Neli
23.11.2012., 11:10
curke, vi s iskustvom s bezglutenskim receptima... s kojim brašnom radite palačinke?
može li Schär Mix B ili bolje nešto drugo?

jelena.O
23.11.2012., 13:32
ja kad sam radila( tj. dobivala) koristila sam Schar to je onaj žuti s krumpirom, palačinke ti ne ispadaju onak ko one s bijelim brašnom i jajima, i mlijekom, malo teže se lijeva ( schar) stavi u smjesu malo ulja i peci tanko na bezmasnom tavi, treba bit malo gušće nego za palačinke s gluteinskim brašnom ( ja sam radila kombinaciju bez mlijeka i jaja). Možeš raditi i nešto ko lazanje ( vućeno tijesto) i ili savijaču. A možeš napravit i mlinca. Kruh delaš sama ili kupuješ. Brašno dobivaš?

ali palačinke možeš napravit i od kukuruznog brašna s malo prosenog ili rižinog ( omjer 1:2 za vodu)Tak ja sad delam jer moj mali već više od godine dana ne smije nikakve bezgluteinske mješavine zbog sastava.

nadam se da si proučila onaj recept pogačice bez kvasca, ok su s kukuruznim brašnom, još bolje ak se cca 1/3 brašna zamjeni s grisom kukuruznim, i doda malo prosenog brašna. Mi to jedemo umjesto kruha, jer sav kruh koji sam radila ( a radim bez kvasca) mi je nekako nepečen čak i onda kad sam radila s bezgluteiskim brašnom.

tini
24.11.2012., 21:57
da ali moraš bit na oprezu, jer se bolest kad tad može razviti
tini, zanima me kak ti znaš da mala nema bolest, pa tvoja još ni glutena ni pomirsala.

Moj bezgluteinski klinac ima taj gen i doktorica je rekla oprez,ali pošto je on visoko alergičan na gluten i ne uzima gluten, ali nakon nekog vremena ako se alergija i kada se smanji ili nestane, djete će počet uzimat glutein, po svom iskustvu ne očekujem to čudo prije 5-6 godina, ali onda će svakak ić i na testiranja za celijakiju

Ne znam otkuda ti da moje dijete od 19 mjeseci nije primirisalo gluten. I znam da nema jer smo je testirali i bili kod gastroenterologa upravo zbog moje bolesti. I ispričavam se što nisam napisala da moje dijete ZA SADA nije bolesno, zato ćemo hodočastiti gastroenterologu svakih godinu dana i vaditi krv na antitijela. Eto svjesna sam da moje dijete može oboliti ali se kao i svaka mama nadam da neće. Žao mi je zbog tvog djeteta i nadam se da će ta alergija proći. I samo još jedna informacija meni su antitijela na celijakiju tj. anti TTG negativna a imam Marsh 3 oštećenje crijevnih resica. A antitijela su mi negativna zato jer imam nedostatak IgA a svi testovi se većinom baziraju na tim imunoglobulinima. Postoji i test iz IgG i radi ga samo laboratorij u Vinogradskoj. Znači da nije dovoljno napraviti samo antitijela već i vrijednost imunoglobulina iz kojih se taj test izvodi.

jelena.O
25.11.2012., 08:35
tini, sory malo sam pomješala godine, i krivo zračunala.

mojem su svi ttg, iga, Eme, Igg negativni ( rekla je doktorica normalno da je negaticvan kad dete nikad to nije jelo, a kod tebe je negativno samo radi toga jer se dobro pridržavaš dijete, rekla doktorica da oni tak testiraju one koji se drže pravila , a koji ne), ali je Hla pozitivan ( to se u Hr vadi samo na rebru), što znači da genetski ima preddispoziciju.

tini
25.11.2012., 14:41
tini, sory malo sam pomješala godine, i krivo zračunala.

mojem su svi ttg, iga, Eme, Igg negativni ( rekla je doktorica normalno da je negaticvan kad dete nikad to nije jelo, a kod tebe je negativno samo radi toga jer se dobro pridržavaš dijete, rekla doktorica da oni tak testiraju one koji se drže pravila , a koji ne), ali je Hla pozitivan ( to se u Hr vadi samo na rebru), što znači da genetski ima preddispoziciju.

Nisi shvatila, meni je ttg negativan bio prije dijete jer nemam IgA imunoglobilina, oni su 0. Morat ću u Zg na vađenje krvi na ttg test iz IgG imunoglobulina. Meni je gastroskopijom dijagnosticirana celijakija i to tek pred dvije godine...nikada nisam imala nikakvih simptoma. Zato smo mojoj kćeri najprije vadili ukupni IgA da vidimo da li ga uopće ima, a tek onda testove na celijakiju ttg i ema. HLA tipizacija se radi i kod nas u Ri. Ja sam heterozigot pa smo se nadali da možda ona nije naslijedila gen međutim i suprug nosi DQ2 pa je bilo neizbježno ( suprug nije bolestan ). Zato napominjem da možeš imati gensku predispozijicu za bolest ali to ne znači da ćeš i oboliti. Mi smo svi radili DNA tipizaciju. Zato znam da imam visokospecifičan gen jer ja i kćer imamo DQ2 ( DQA1*0501 ).

jelena.O
25.11.2012., 16:17
izgleda da ću malo morat početi proučavati te testere, pa te kroz neko vrijeme pitam kj me bu zanimalo, hvala.
njemu je DQA1,visok, a DQB1 niski

a heterodimer DQ8- (DQ(alfa 1*03-beta1*03;02) pozitivan

kaj znači da nemaš imunoglobulina?
njegovi nalazi
AGA IgA 0.1
AGA IgG 1.1
tTG-IgA 0.7
EMA negativan
IgA0.3, IgM 0.6, IgG 4.7,

meni je to sve novo, u alergijama bar nekaj znaš a ovo baš i ne

tini
25.11.2012., 22:11
izgleda da ću malo morat početi proučavati te testere, pa te kroz neko vrijeme pitam kj me bu zanimalo, hvala.
njemu je DQA1,visok, a DQB1 niski

a heterodimer DQ8- (DQ(alfa 1*03-beta1*03;02) pozitivan

kaj znači da nemaš imunoglobulina?
njegovi nalazi
AGA IgA 0.1
AGA IgG 1.1
tTG-IgA 0.7
EMA negativan
IgA0.3, IgM 0.6, IgG 4.7,

meni je to sve novo, u alergijama bar nekaj znaš a ovo baš i ne

Da on je isto heterozigot samo u DQ8 lokusu. Testove ti ne mogu komentirati jer ne znam koliko je dijete staro. Npr. moja ima IgA 0.2 a za njenu dob je to uredan nalaz. Ja nemam IgA, znači nalaz je 0, a morali bi biti 0.7-4.0. Takav nedostatak ima samo 2% celijakičara. Vidim da se tvom sinu mjeri IgA što znači da su i učinjeni testovi pouzdani. Za djecu je referentna vrijednost ovisna o dobi jer se ti imunoglobulini stvaraju tijekom djetinjstva. Za dijete od 19mj kao što je moja kćer normala IgA je od 0.2-0.7.

tini
25.11.2012., 22:14
Ja ih radim sa schar mix b i super mi ispadnu jedino su malo deblje od običnih i duže se peku. Čak sam ih i zapekla sa sirom i bile su odlične.

Ovo je odgovor za Neli i palačinke !

jelena.O
26.11.2012., 08:14
AGe su rađene kad je bio star 21mjesec ( sve je ispod normale), a IgA, IgM, Igg s 26mjeseci, HLA s 25 mjeseci

sad je 29.5 mjeseci

Neli
26.11.2012., 11:39
Ja ih radim sa schar mix b i super mi ispadnu jedino su malo deblje od običnih i duže se peku. Čak sam ih i zapekla sa sirom i bile su odlične.

Ovo je odgovor za Neli i palačinke !

hvala, tini! :heart:

jelena.O
27.11.2012., 19:07
neli si probala?

tini
28.11.2012., 01:32
Evo još jedan receptić:



3 jaja
3 žlice šećera
3 žlice brašna schar mix b
malo praška za pecivo i 1 vanilin šećer

Sve zajedno izmiksam, najprije jaja i šećer pa brašno ( bez odvajanja žutanjaka i bjelanjaka ). Dodam na vrh voće ( jabuke ili višnje ili naranče ). Pečem cca 25-30 min. na 180 stupnjeva.

MGrubi
17.12.2014., 15:05
moja N (9) je imala problema sa crijevima, pa smo napravili test na intoleranciju
ispala je alergična na: gluten, jaja i mlijeka :(

e sad, dr. ju je vratila na glutensku prehranu, bolovi su se vratili nakon 1 mj cca,
nalaz krvi je ok , samo Imunoglobulin Eje 998.2 (gornja granica je 393)
još čekamo nalaze iz ST-a gdje je testiran baš gluten

uglavnom, pročitavši ovaj topic, počela sam se pitati da može i I(6mj) nema problem sa glutenom
iako lijepo napreduje (buca mala) njene stolice su sluzaste, tekuće i zelene (ali ja gotovo svaki dan jedem salat ili zelje)
tek smo počeli sa dohranom, prihvaća jedino krušku

Koliko dana je potrebno da ja budem na bezglutenskoj dijeti pa da moje mlijeko bude gluten-free? Ako uopće se gluten pojavljuje u mljeku

jelena.O
17.12.2014., 18:23
Moj je alergičan na gluten, mlojeko, jaja..... još od dobi kad je bio cicavac, tj. Od rođenja, u svakom slučaju ak au mu sluzaste stoloce napravi gastriča i testove, nikad nije prerano za njih
Usput možda dete ima samo alergiju ili intoleranciju, za celijakiju mora baš sam jesti gluteinsku hranu.
Kolko vremena treva da si ti glutein free ti nitko ne može reć, ali definitivno puno više od preporučenih 2-3 tjedna

zadarmamica
20.12.2014., 16:08
Koji su pocetni simptomi po kojima ste posumnjali na bolest,alergiju ili intoleranciju?

MGrubi
20.12.2014., 16:35
N(8) je imala konstantne opetovane bolove oko pupka, jednom mjesečno proljev i povraćanje sa i bez temperature
tada nam je dr rekla da napravimo testove na intoleranciju

zadarmamica
20.12.2014., 16:43
Nama je receno da cemo morati intoleranciju.ali vise to dokt nije spominjao.
Moj ima 3god8mj napreduje dobro.ima 17kg i 106cm.
Ali vise ne jede povrce niti voce.sam izbacio.mozda je samo senzorika u pitanju.na vocne sokove u roku 30min dobije proljev.pa smo ih izbacili.samo mu odgovaraju iz lidla jedna vrsta soka.i sokirali smo se ali mu pase cijedeni limun sa vodom i secerom.
Kao maleni je sve jeo do 3god.
Ali ovo ljeto je krenula cudna stolica.na dane sluzava i proljevasta pa kasasta.ovaj mjesec dva puta je imao proljev i povracanje po par dana.mozda je bio virus.
Ali stolica je cudna od nekih 3god.pa se informiram da znam zatraziti od dokt pretrage.
Rekao je da probamo prirodne sokove u sokovniku raditi ali mali odbija.probali ga zeznut i staviti u bocu od kupovnog ali nece.