PDA

Pogledaj cijelu verziju : Truffle Ganache čokoladna torta i chocolate truffles



Mamasita
11.02.2006., 01:53
Kad ja kažem torta - mislim čokolada....
Danas sam ispekla SVOJU PRVU, ali taaaaaako dooooooobru tortu! :)
Moram vam reći da je to najbolja čokoladna torta koju sam ikad probala, pa želim recept podijeliti s vama.

Evo ga:

TRUFFLE GANACHE TORTA

140g maslaca
150g štaub šećera
6 žumanjaka
200g čokolade
1 velika žlica gorkog kakaoa
1 čajna žlica ekstrakta vanilije
100g brašna
1/2 čajne žlice praška za pecivo
1/2 čajne žlice soli
1dl slatkog vrhnja
6 bjelanjaka
2 velike žlice ekstrakta ruma
2dl mlijeka

KREMA:
600g čokolade
720 ml slatkog vrhnja
2 čajne žlice konjaka ili ekstr. ruma

POSTUPAK:
Pjenasto umutiti maslac i šećer, dodavati jedan po jedan žumanjak, rastopljenu čokoladu, kakao i ekstrakt vanilije. Sve dobro izmiksati.
Tome dodati prosijano brašno s praškom za pecivo i soli i lagano umiješati. Također lagano umiješati vrhnje i snijeg od bjelanjaka.

Smjesu izliti u kalup (25cm), staviti u pećnicu zagrijanu na 180 i peći oko 50 minuta.
Kad se ohladi prerezati na 3 dijela i dobro natopiti mješavinom mlijeka i ruma.

Kremu pripremiti ovako:
Grijati vrhnje, čim počne kuhati skinuti s vatre i odmah preliti preko tek istopljene čokolade. Ne miješati odmah nego ostaviti stajati 5 minuta. Zatim izmješati, dodati konjak ili rum, pa ostaviti stajati 10-15 minuta.(ne duže jer će se stvrdnuti)
Premazati (tj. natrpati :mrgreen:) sve djelove kolača kremom.

Bon apetit!

PS ako vam slučajno ostane malo kreme, napravite truffles, tj. napravite kuglice, uvaljajte ih u kakao, orahe, bademe ili nešto slično i spremite u fridž.....mmmmm, meni su bolje od bilo koje bombonjere!

anjica
11.02.2006., 16:15
zvuči jaaakkkooo primamljivo...

apricot
12.02.2006., 16:21
mamasita, jel išta ostalo? :smajli, kojemu su oči veće od guzice nestrpljivo čeka odgovor:

Mamasita
12.02.2006., 17:31
Bez brige cure, torta je zasitna pa će vam dosta biti i jedan komad (ako niste kao ja...smazala pola u dva dana :mrgreen: ), a za ostatak će se pobrinuti oduševljeni članovi obitelji i prijatelji.
Čak i moja mama koja uvijek ima prigovore na bilo šta što ja napravim je izjavila da nije jela bolju tortu!
Ma morate je probati!

Mamasita
12.02.2006., 18:04
btw, ja sam radila u većem kalupu sa malo više sastojaka.
Aprikot, ovo se smije raditi možda dva put godišnje inače bi mogla izgledati kao smajl s guzicom širine trokrilnog ormara, ako si luda za čokoladom kao ja!

djuma
13.02.2006., 00:47
hej, mamasita, koju si cokoladu koristila? neku skupu, dooobru,
ili pak najobicniju za kuvanje? vidim i da ti je kreme ostalo, jel se onda moze smanjiti kolicina sastojaka za kremu?

Mamasita
13.02.2006., 01:02
Mislila sam ja kupiti Lindtt, ali kad sam izračunala da bi me samo čokolada koštala preko 100 kuna, a nisam pojma imala ni da li će mi torta dobro ispasti, uzela sam Dorinu.
Sljedeći put možda kupim Lindtt, ali stvarno je dobra i s Dorinom.
Možeš za kremu staviti 400g čokolade i 4 i pol dl vrhnja. Mislim da će ti biti dosta, ako ne misliš, kao ja, natrpati tortu kremom i još napraviti nekoliko kuglica.

ivory
19.02.2006., 20:15
Jučer ispekla tati za rođendan! Torta je mraaaaak!!! :D
Svi su bili oduševljeni i definitivno je moj favorit, jer sam čokoholičar :P
Kremu sam radila od Hola slatkog vrhnja ponukana Hola kockama i super je!

Mamasita
19.02.2006., 20:47
Baš mi je drago! :)
I ja sam koristila Hola vrhnje.

Mama Natasa
24.02.2006., 23:20
Mojima danas bila godišnjica braka, ispekla tortu u obliku srca, ukrasila bijelom čokoladom (išarala u tankom mlazu po vrhu torte).
Torta je prava bomba!
Upozorenje: stvara ovisnost!

Mamasita
24.02.2006., 23:42
:D

ivory
25.02.2006., 09:48
Definitivno! Već razmišljam koja je sljedeća prilika kad bi je mogla napraviti :D

DudaGG
05.03.2006., 18:30
Kad ja kažem torta - mislim čokolada....


Evo podizem, samo da kazem da sam ju danas radila :) kao probu za Lanin rodjendan (13.4.)
Torta je fantasticna! MM se naljutio, rekao je da hoce da to bude torta za NJEGOV rodjkas (4.4.) koji dodje prije Laninog :lol:
Jos jednom, torta je stvarno super. Ja sam naravno malo improvizirala, nisam u tijesto stavila uopce cokoladu za kuhanje, nego samo 3 velike zlice Kras-expresa. Tako da tijesto nije tamno-smedje, nego onak lijepo boje ljesnjaka. A i krema mi se jaaako dugo zgusnjavala, ali je na kraju sve ispalo super, samo je trebalo pricekati. Ostalo je malo kreme, radit cu i kuglice. :heart:

ivory
05.03.2006., 20:28
MM se naljutio, rekao je da hoce da to bude torta za NJEGOV rodjkas
A ja sam ovu tortu radila za tati ročkas, a MM se naljutio jer sam njemu napravila "neku običnu" :roll:

white_musk
13.12.2006., 09:44
ovo mi je na trpezi, ako Bog da,za sljedeći Bajram :D

jedva čekam da prođe 14 dana :)

a do tad ću vježbat kuglice :mrgreen:

Mamasita
13.12.2006., 13:49
w_m obavezno javi kako ti je ispala i kojom se brzinom pojela. :mrgreen:
A evo još i ideja za kuglice, još ih nisam radila, planiram sad za koji dan pa javim kakve budu:
Pomješati samljeveni pistaccio s marcipanom, pa od toga raditi male kuglice, a u sredinu ubaciti malo rastopljene bajadere. Zatim to obložiti debelim slojem ganache kreme (ove od torte), pa kad se stvrdnu nabadati na čačkalicu i umakati u rastopljenu mliječnu čokoladu.
To bi bilo nešto kao Mozart kuglice.

Anvi
13.12.2006., 14:05
Ma vi ste hrpa ovisnica o čokoladi :P .

Mama Natasa
13.12.2006., 15:02
Mamasita :shock: mljac!

inamar
22.12.2006., 13:17
Ja sam radila tortu ovaj vikend za T.rođendan. Svi su bili oduševljeni, stvarno je jako fina. Pojeli smo odmah skoro cijelu.
Ali... nije mi se htjela zgusnuti krema. Radila sam je s vindijinim vrhnjem za šlag.
Najprije sam je držala jedno vrijeme na balkonu na hladnom, pa u frižideru par sati i onda sam namazala prvi sloj, ali se sve cijedilo pa sam sve stavila natragu frižrider i tako cijelu noć. Ujutro je bila malo cvršća. Namazala sam drugi sloj i opet u frižider i tek nakon par sati namazala izvana. Na kraju se ipak krema stvrdnula da se nije razlijevala, ali nije bila tvrda. KUglice se nikako ne bi mogle napraviti. Pretpostavljam da je stvar u vindijimon vrhnju za slag, vidim da su ostale cure radile s holom. Da li je neko radio s nekim mlijecnim vrhnjem? Hola je biljna.

Mamasita
22.12.2006., 18:28
Ja sam jednom radila s nekim austrijskim vrhnjem i isto mi se nije zgusnulo. Hola je izgleda najbolje vrhnje za tu kremu. :/

pujica
25.12.2006., 00:33
samo da se pozalim da sam kremu sa hola vrhnjem napravila u 16h, a da se do sada - 23.30 jos uvijek nije stisnula (iako stoji vec satima u frizideru).

nadam se da ce bit bolje do ujutro inace Bozic ostaje bez kolaca

Balarosa
25.12.2006., 22:19
Ja sam tu kremu radila s različitim vrstama vrhnja i uvijek mi se stisnula, ali mrvicu drugačije - griju se skupa čokolada i vrhnje, a sve skupa se tuče tek nakon što se smjesa ohladi.
Neki dan sam prvi put išla raditi kuglice i prefine su, ali stvarno mi je bilo malo neugodno kad je MM ušao u kuhinju i uhvatio me kako si ližem dlanove. Kako se to može napraviti, a da ne budem do lakta u čokoladi? Nakon svake četiri kuglice moram zbog nečega prekinuti i oprati ruke, a šteta ih je oprati bez da prvo poližem sloj čokolade, što je super u teoriji, ali u praksi mi se prvi put desilo da mi se čokolada malo gadi. Srećom, prošlo me dosta brzo.

Maja
25.12.2006., 23:46
Neki dan sam prvi put išla raditi kuglice i prefine su, ali stvarno mi je bilo malo neugodno kad je MM ušao u kuhinju i uhvatio me kako si ližem dlanove. Kako se to može napraviti, a da ne budem do lakta u čokoladi? Nakon svake četiri kuglice moram zbog nečega prekinuti i oprati ruke, a šteta ih je oprati bez da prvo poližem sloj čokolade, što je super u teoriji, ali u praksi mi se prvi put desilo da mi se čokolada malo gadi. Srećom, prošlo me dosta brzo.

Možda da si i TM namazala čokoladom :P

Balarosa
26.12.2006., 00:36
Pale su mi na pamet neke "goli kuhar" ideje :)

Mamasita
26.12.2006., 01:13
Samo da javim da su Mozart kuglice ispale super! :D
Jes' da je bilo pipljavo i ne pada mi napamet raditi ih barem tamo negdje do onog Božića za jedno tri godine :P , ali su prefine. Je da sam se nalizala ruku i najela jedno 5 puta prije nego su bile gotove...
I samo još savjet svima kojima se krema ne zgušnjava: možete malo smanjiti količinu vrhnja u odnosu na čokoladu, iako je bolje napraviti baš u ovom omjeru pa pričekati malo duže, pa ako treba i 12ak sati jer je okus bolji. :)

ana0206
26.12.2006., 08:58
Samo da pohvalim! Torta je fenomenalna!!!!!!! MM je toliko oduševljen te je rekao da ti napišem kako ovaj recept trebaš ne davati nego prodavati!!!

ninochka
26.12.2006., 21:42
kakav ekstrakt ruma? može pravi rum ili ne?

Mamasita
26.12.2006., 22:32
Mislim da može i pravi rum, ali u kremu nemoj stavljati više od jedne žličice, jer ne znam kako će ti se zgusnuti ako staviš više. Ekstrakt je bolji jer je jači. Imaš ga u onim malim ampulicama pakiranim po 4 komada, ne znam točno tko ih proizvodi. :/
ana0206 baš mi je drago da vam je torta tak fina. :)

pujica
27.12.2006., 00:08
Mislim da može i pravi rum, ali u kremu nemoj stavljati više od jedne žličice, jer ne znam kako će ti se zgusnuti ako staviš više.

a u tom grmu onda leži zec zakaj se meni krema nije stisnula - ja sam stavila 2 čajne žličice ruma

Mamasita
27.12.2006., 00:16
Ajoj pujice, šta ti se na kraju uopće nije stisnula?
Šta si napravila?

Mama Natasa
27.12.2006., 08:35
Ni meni se nije odmah stisnula krema (a bila sam i nestrpljiva) pa sam ja dodavala još čokolade. :mljac:

angelina1505
28.12.2006., 12:37
Ček, ček, znači tu stvarno ne ide čoksa za kuhanje već mliječna?

Ajd prosvijetlite me!

neva
30.12.2006., 12:19
Evo biskvit mi se peče,nadam se da će mi se krema stisnuti..
:mrgreen:

neva
30.12.2006., 12:51
mamasita ja stavila ona 2dcl mlijeka u biskvit :/ a jeli to možda bilo za namočiti biskvit :(

andrea
30.12.2006., 13:58
neva, javljaj kak ide, jer se i ja spremam radit tu tortu ovih dana :D

Vrijeska
30.12.2006., 15:05
Ček, ček, znači tu stvarno ne ide čoksa za kuhanje već mliječna?

Ajd prosvijetlite me!

i mene ovo zanima

ja maloprije kupila 1kg čokolade za kuhanje :?

neva
30.12.2006., 15:22
Torta gotova,koristila sam čokoladu za kuhanje i krema se bez problema stvrdnula.Radila sam kremu kako je rekla Balarosa (skupa grijala čokoladu i vrhnje i dodala ekstrakt ruma.Kada se ohladilo onda sam istukla i da mi se bolje stisne stavila u zamrzivač ,samo par minuta.

andrea
30.12.2006., 15:25
neva, kak ti je ispao biskvit ?

radi mlijeka pitam, ja sam isto mislila da s tim trtebam namočiti biskvit, pa mi nije jasno :/

neva
30.12.2006., 15:38
biskvit je ispao super(probala malo kad sam ga rezala)i još sam ga ja isto namočila sa mlijekom i rumom.
Jedino što bi mi možda bilo draže je da je krema manje slatka.

pujica
30.12.2006., 16:38
ja sam stavila čoksu za kuhanje i bilo je super, nimalo preslatko, a kremu sam na kraju namazala na biskvit koliko je išlo, vratila sve u kalup, namazala izvana s kremom i stavila u frižider na najjače još jedno 8h. bila je jako fina na kraju, ali se teško jela jer su se katovi biskvita odljepljivali kad si jeo šnitu torte. Ipak, nitko se nije bunio

p.s. obzirom da sam se ja držala recepta ko pijan plota, a nigdje ne piše da se kremu treba istuć kad se ohladi :x sad znam za drugi put, ali molim da i takve stvari ulaze u upute za nas neiskusne praviteljice kolača

neva
30.12.2006., 22:11
Evo sad smo je jeli i torta je ludilo,ja sam isto potrošila svu kremu,nema nikakvih problema sa odljepljivanjem http://www.cosgan.de/images/smilie/figuren/e080.gif tj,šnite su baš lijepe u komadu

Mamasita
30.12.2006., 23:58
:lol: ma ne mlijeko u biskvit, nego za natopit!
Ali ajd, ak je dobro ispalo - super! :D
I da, ide čoksa za kuhanje, ne mliječna.
I ja nikad ne tučem kremu, samo je dobro izmješam, ali mislim da to nije ni bitno. Važno da dobro ispadne!

andrea
31.12.2006., 00:50
ja neću u detalje, da ne kvarim veselje, al moja je ravno za u smeće :(

MalaSirena
31.12.2006., 01:12
ja neću u detalje, da ne kvarim veselje, al moja je ravno za u smeće :(

Zakaj?

AK nije vizualno, ali je barem jestivo... ili nije??

neva
31.12.2006., 09:49
Joj Andrea što nije dobro ispalo?može li se barem jest

neva
31.12.2006., 09:51
Mamasita a biskvit mi je super,baš sočan :lol:

Mamasita
31.12.2006., 11:30
andrea :(
šta nije dobro ispalo, biskvit ili krema?

lavache
31.12.2006., 11:46
weeeeee, ja sam sinoć užiiivala radeći torticu, doduše, pojela sam pol kreme prije nego kaj se stigla stvrdnut ili postat dio torte :lol:

sad je u fridgeu i čeka navečer...

ja sam stavila i čoksu za kuhanje i mliječnu, tj. jednu preeeefinu milku o kojoj sam ovisna lejtli. uglavnom, zamirišale su mi i naranče, a baš volim kombinaciju čoksa-naranče, pa sam i nih narezala i stavila sa kremicom i svugdje...
naravno, torta je vizualno katastrofa, al' imam feeling da bu preeeeefina!
Mamasita, falalala na receptu!!!

aleksandra70vanja
31.12.2006., 11:46
Te 2 žlice extrakta ruma mi se čini da bi bilo više od one 4 ampulice?
Koliko ti je mjera u ampulicama, a ne u žlicama?

Mamasita
31.12.2006., 12:16
velika žlica = jedna ampulica

andrea
31.12.2006., 13:04
andrea :(
šta nije dobro ispalo, biskvit ili krema?

biskvit mi je koma; sav se zblebao, jedva sam ga jednom prerezala, a dva puta - no way :/

krema mi je super, al ja sam stavila mrvicu manje sl. vrhnja i ok je

stavljala sam čok. za kuhanje, ofkors; ja mliječnu nikad ne stavljam u kolače, preslaba mi je

ipak sam nekak sve nafilala i odmah jutros pojela pola :lol:

Mamasita
31.12.2006., 13:54
šta je zblebao? raspao se ili šta? :unsure:
ma ako si pol pojela, znači da je super ispalo! 8)

andrea
31.12.2006., 16:51
zblebao - nije se digao, sjeo je :mrgreen:

mamma Juanita
01.01.2007., 19:28
jučer sam napravila ovu čokoladnu bombu :shock: , jesus, nisma mogla vjerovat kad sam skužila da ide skoro kila čokolade :shock: .
nisam imala dosta pa sam dodala još gorkog kakaoa.
trebalo je dosta dugo vremena da se krema stisne, i to u frižideru, a biskvit sam nekako uspjela na 3 dijela, ali mi je malo popucalo, isto se baš nije diglo :/ .
ali okus je stvarno čokoladna bomba, ubije te jedna feta!
krema me fura na pralinwe tipa leonidas, da se kuglice uvaljaju u gorki kakao-to je to.

sretna vam nova! :D

angelina1505
02.01.2007., 10:51
Ovako. Ja sam čekala odgovor u svezi glede mliječne vs kuhajuće čokse, pa ga nisam dočekala do vikenda (da, ja sam ta koja surfa samo s posla :mrgreen: ! Pa sam stavila mliječnu (Lindt i Dorinu).

Biskvit je jako nabujao u pećnici, ali nakon gašenja se neslavno spopigao. Uspjela sam narezati na tri dijela, ali jedva.

Krema se nije htjela stvrdnuti saaatima. Tad sam odustala od gorespomenute navade surfanja samo s posla, uzela mužev laptop, mobilno se konektirala na Rodu i uvidjela da neki kremu i stuku mikserom.

Pa sam uzela mikser i riješila problem. Stvrdnulo se, ja napunila, nije neka ljepotica šta se tiče estetike, al pravi ljubitelji čokolade tvrde da je savršena. Ja osobno ne volim kolače pa nemam pojma.

DudaGG
03.01.2007., 23:21
Evo, ja vec cca cetvrti puta radim ovu tortu i stvarno mi je super! Malo sam izmijenila recept jer mi tu ipak ode malo previse cokolade :P
U tijesto uopce ne stavim onih 200 g cokolade, nego samo 5-6 zlica kakaa. Tijesto tada bude boje bijele kave i to mi je ok uz tamnu kremu.
A kreme mi je uvijek previse ostalo, pa stavim u kremu 400 g cokolade i 500 ml Hole vrhnja. To mi je odlicna mjera za tortu, omjer vrhnja i cokolade je otprilike isti kao u originalu, nista kreme ne ostane.
I da, krema se jako dugo zgusnjava, ali ima jedan trik: brzo se zgusne ako je namazana u tankom sloju. Zato ja namazem po tijestu, cekam par minuta da se zgusne, onda opet prelijem novu kremu po toj kremi. Tako mi ne curi van, a ima dosta file kad se torta reze.
Sto ljudi, sto ukusa, ali evo, mozda nekome pomogne ovaj moj :)

aleksandra70vanja
03.01.2007., 23:24
Ja sam koistila čokoladu za kuhanje iz Metroa sa 70% kakaa i nekako mi je krema jaka, čak malo kiselkasta.
I to je bomba, pojesti 2 zalogaja i gotovo.

Mamasita
04.01.2007., 00:04
kiselkasta? da ti se nije vrhnje pokvarilo :?

aleksandra70vanja
04.01.2007., 00:29
Ma nije stvar u vrhnju nego u 500 gr čokolade sa 70% kakaa , ta čokolada sam po sebi je nekako kiselkasta.
Možda mi je zbog toga krema tako jaka, teška.

taniaz
04.01.2007., 10:10
i ja sam pravila ovu tortu i stvarno je :D
nisam stavljala toliko cokolade i u kori sam smanjila a stavila vise kakaoa/stavila sam 100gr cokolade/ i jedo 3-4 velike kasike kakaoa
u fil sam stavila 400gr cokolade i 4 i po dl Hola pavlake i nije mi se prvo stvrdnulo cekala 20-30 min. malo se zgusnulo, ali bilo je ipak retko jako za fil i tavila ga malo u frizider i SUPER SE ZGUSNUO!!!! :D

pujica
21.01.2007., 17:58
jučer sam mužu za ročkas radila ovu tortu i bila je stopostotni uspjeh, ali sam poučena neslavnim prvim pokušajem u kremu koja se (opet) nije htjela zgusnut dodala kremfix i voila - bila je savršena. od ostatka sam onda napravila kuglice i one su prve nestale

i da, čoksa za kuhanje od austrijskog Mannera (ko one napolitanke) - definitivno najbolja

mašnica
14.03.2007., 20:13
Ovu pak tortu planiram tati napraviti pak u utorak, jer ima rodjendan a on kao i ja obožava čokoladu, iako smo veliki ljubitelji, htjela bih napraviti malu tortu, da mi ne stoji danima iako ne sumnjam da je fina...

Koliko ova torta ispadne velika i da li da napravim pola smjese od napisane, što vi mislite?

Hvala

Mamasita
14.03.2007., 23:38
ne brini, pojest ce se.
tortu od pola smjese smazem ja sama za jedan dan.
ako vam ostane, samo me zovi :mljac:

mašnica
15.03.2007., 21:16
ali samo smo nas dvoje u kuci, dakle ipak big tortu?
Necemo imati goste posebne, ovo radim samo da ga iznenadim jer je pravi tulum 3 dana prije, a za sami rodjendan bih htjela ovu tortu

upornamama
15.03.2007., 23:03
cure, ganache se radi samo sa vrhnjem od mlijeka, dakle, ne biljno. smjesa treba stajati najmanje 4h u frizideru(a pozeljno je cak 24h). Mozda vam se zato ne zgusne? Poslije ju mozete umutiti mikserom kao obican slag-vrhnje.

Mum2Be
16.03.2007., 15:57
štaub šećer?! :? Nek' me netko prosvijetli :)

brigita2
16.03.2007., 15:59
štaub šećer?! :? Nek' me netko prosvijetli :)

To je šećer u prahu, mljeveni.

LIMA
16.03.2007., 16:09
A sad ja.
Dajte me malo prosvijetlite: koje vrhnje? Netko je napisao vrhnje hola, ja znam za hole i hopla, čije je to hola?
Mora li ta torta biti stalno u hladnjaku, konkretno može li preživjeti put autom od Slavonskog Broda do Zagreba jer sam kuma na krizmi u travnju i htjela bih se "isprsiti" nekom dobrom tortom, a ova mi je u naaaajužem izboru!

Ivanna
18.03.2007., 23:31
Jučer sam napravila ovu tortu i stvarno je prepreprefina. A ujedno mi je to i prva torta koju sam ikad napravila. :D

Ja sam stavila slatko vrhnje Meggle jer mi ta vrhnja na biljnoj bazi imaju bezveze okus.

Mum2Be
22.03.2007., 15:31
Ova torta zasluzuje 1. mjesto, odmah pored nutella cheescake brownies!
Radila je jucer MM za rodjendan. Krema mi ispala odlicno, ali biskvit mi nije bio dovoljno visok za na 3 djela i nekako mi je malo poceo pucati :? , ali nakon sto sam je cilu zacimentala kremom i prelila čokoladom, bila je odlicna! Nisam bas stedila na aromama i okus je fantastican!
Mamasita thx!

Mum2Be
22.03.2007., 15:32
Ova torta zasluzuje 1. mjesto, odmah pored nutella cheescake brownies!
Radila je jucer MM za rodjendan. Krema mi ispala odlicno, ali biskvit mi nije bio dovoljno visok za na 3 djela i nekako mi je malo poceo pucati :? , ali nakon sto sam je cilu zacimentala kremom i prelila čokoladom, bila je odlicna! Nisam bas stedila na aromama i okus je fantastican!
Mamasita thx!

luce2006
22.03.2007., 17:32
torta je famozna, prava cokoladna bomba. pojela se zacas

Alone
27.03.2007., 11:33
Kada čitam sve ove postove, stvarno bih željela probati ovu bombu od torte. Uskoro mi je rođendan, pozvana je hrpa ljudi, pa bih zamolila neku ljubaznu dušicu da mi u detalje napiše recept, da se ne osramotim. Kada kažem detalje mislim: 2dcl mlijeka i s tim se natopi biskvit? Koliko čokolade i vrhnja za kremu, a da je sasvim dovoljno- ne previše? Zagrijati čokoladu i vrhnje i onda istući (mikserom, metlicom) ili nije potrebno?
Da li držati kremu u frižideru ili ne? :?
I ono najbinije: imam kalup promjera 28 cm da li je netko radi tortu po tom kalupu, pa da mi onda napiše točne omjere? Hvala unaprijed :heart:

apricot
27.03.2007., 11:52
Alone, ja ne bih eksperimentirala ako očekuješ goste: ne zato što se i neuspjela torta ne bi pojela, već... zašto se uopće dovesti u situaciju da se živciraš.
Napravi nešto isprobano: rođendan ti je, nema smisla da budeš pod stresom zbog 2dl mlijeka i namočenog ili nenamočenog biskvita. :love:

apricot
27.03.2007., 11:55
a ako ipak hoćeš "jako čokoladnu" toru, koja ne može neuspjeti i skroz je jednostavna (jako brzo se napravi):

ZRINI TORTA

Biskvit:
8 jaja
240g mljevenih oraha
100g šećera (u originalu, 200g)
3 žlice krušnih mrvica
2 vanilin šećera
3 žlice ruma
1/2 praška za pecivo
2 žličice ribane limunove korice

Prvo umiješati žumanjke i šećer, onda sve ostalo i na kraju snijeg od bjelanjaka.
Izliti u kalup promjera 26cm (obložen masnim papirom) i peći 40 minuta na 180°.
Dobro ohladiti i prerezati na tri lista.
Srednji list se istrga (nareže) na male kockice.

Krema:
2 šlag kreme od čokolade (Podravka)
250ml mlijeka
150g maslaca
4 žlice ruma
3-4 žlice limunovog soka

Napraviti šlag kremu (mlijeko + prah). Maslac dobro izraditi pa mu pridodati šlag-kremu, kockice biskvita, rum i limun. Sve dobro izmiješati.

Na jedan list biskvita staviti pola količine kreme, pa drugi biskvit, a ostatkom kreme premazati tortu.

Glazura:
66g margarina
200g čokolade za kuhanje
žličica i pol ulja

(ove mjere su "debilne" zato što u originalnom receptu ide 300g čokolade, 100g margarina i žlica ulja, ali time bi se premazale dvije torte).
Margarin kuhati na laganoj vatri 5-8 minuta, dok ne ispari tekućina. Malo ga ohladiti, dodati ulje i natrganu čokoladu. Miješati pjenjačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Tortu dooobro ohladite i "glazurirajte".

Mamasita
27.03.2007., 12:24
alone, za kalup od 28cm samo povecaj sastojke za 1/4.
znaci: 140g maslaca = 175g.....itd.
umjesto 6 jaja stavi 7, a kreme ce ti biti dosta ako stavis ovih 720ml vrhnja i 600g cokolade. bilo bi dobro da koristis hole vrhnje, kremu mozes "istuci", i stavi je u frizider da se stisne. nemoj se zabrinjavati ako stvrdnjavanje potraje nekoliko sati i bez brige - stvrdnut ce se. :)
za ostalo, slijedi recept tocno onako kako je napisan. vidjet ces da pise da se mjesavinom mlijeka i ruma natapa biskvit.

brigita2
27.03.2007., 13:25
Jel netko poslikao tu tortu da je vidim kako izgleda?

Alone
27.03.2007., 13:50
Hvala Mamasita, koliko dana prije bi ju mogla napraviti? Dva? Da li se i poslije drži u frižideru?

Mamasita
27.03.2007., 14:52
najbolje da je napravis dan ili dva prije.
poslije je drzi na hadnom, u frizideru ili na balkonu ako je vani hladno.
nemam pojma koliko dana moze stajati, obicno se u dva-tri dana vec pojede. :mrgreen: meni je jednom komadic ostao stajati 5 dana i bio je jos dobar.
brigita ja nisam slikala tortu, budem sljedeci put kad je napravim, ali kod mene neces vidjeti nista nego - obicnu tamno-cokoladnu tortu bez ukrasa.

Mum2Be
27.03.2007., 15:03
Samo da se nadovezem za kremu;
ja sam stavila 400 g cok. i 500ml vrhnja za kuhanje (meggle), vrhnje i cok. sam zajedno zakuhala, dodala extrakt ruma (cijelu ampulicu) i ostavila da se ohladi i tek hladnu stukla mikserom. Sto se vise miksa, to je gusca. Dakle, nepotrebno ju je drzati satima u friz., ovako je puno brze!

Balarosa
27.03.2007., 15:09
najbolje da je napravis dan ili dva prije.
poslije je drzi na hadnom, u frizideru ili na balkonu ako je vani hladno.


Slažem se, najbolje je da ju napraviš dva dana prije... tako ćeš ju moći usavršiti ako nešto nije kako treba kad ju budeš radila ponovo jedan dan prije jer naravno da neće torta stajati nenačeta u frižideru dva dana :)

Pliska
03.04.2007., 21:15
Ja sam je napravila u nedjelju po receptu i ispala je više nego super :mljac: Samo sam napravila malo manje kreme, ali i da sam napravila po receptu nebi bilo viška jer mi se tako lijepo stvrdnula da sam na debelo filala.

Tko god da ju je probao bio je oduševljen.

brigita2
11.04.2007., 14:03
Ja sam radila za Uskrs i naravno da sam imala probleme s njom. Napravila sam kremu i stavila u frižider da se stisne jer su se cure masovno žalile da je krema tekuća i nikako se neće stisnuti. Onda sam napravila tijesto i ispekla i onda skužila da sam zaboravila stavit vrhnje u tijesto. Onda sam kupala djecu i tako je prošlo nekoliko sati prije nego sam kremu izvadila iz frižidera da nafilam tortu. I što mislite da se dogodilo?

Je, upravo to mi se dogodilo što sam mislila da je nemoguće. Tećuća krema se pretvorila u tvrdi sladoled. strugala sam tanke slojeve žlicom i pokušavala ih premazati preko biskvita, ali krema se nije hvatala za biskvit. Znate ono kad pokušavate namazati zmrznuti margarin na svježi kruh? Da, upravo tako je bilo. Dobrano sam se izmučila da sve to nekako namažem. Skoro sam se rasplakala.

Fora je da se nisam usudila sve opet rastopiti jer sam se bojala da se više neće stisnuti krema. Što se okusa tiče, meni je ispalo pregorko, nekako mi je falilo šećera.

Mum2Be
11.04.2007., 17:29
Samo da se nadovezem za kremu;
ja sam stavila 400 g cok. i 500ml vrhnja za kuhanje (meggle), vrhnje i cok. sam zajedno zakuhala, dodala extrakt ruma (cijelu ampulicu) i ostavila da se ohladi i tek hladnu stukla mikserom. Sto se vise miksa, to je gusca. Dakle, nepotrebno ju je drzati satima u friz., ovako je puno brze!

brigita2, evo sama sebe quotam da se ne ponavljam, naprvi dr. put ovako i nema sanse da ne uspije. Ja je uopce nisam stavljala u friz., nego kad se onako jos u tekucem stanju ohladila, mikserom sam je miksala dok nisam postigla zeljenu gustocu.
Steta sto ti nije ispala, torta je za 5.

luce2006
11.04.2007., 17:29
brigita :cry: steta, torta je prefina, nemoj odustat od nje!
jedino ne razumin kako ti je bila pregorka, koju si cokoladu upotrebljavala? moja je bila preslatka, taman za cokoladoovisnike

luce2006
11.04.2007., 17:30
eto vidis, nas dvije odjedanput 8)
i ja san radila na ovaj nacin da san je mixala tek kad se ohladila, super savjet!

Mum2Be
11.04.2007., 17:30
luce 2006 u isti cas! :)
Sto se tice slatkoce, meni je ispala taman!

Mum2Be
11.04.2007., 17:31
Ubi'cu se! :lol:

Mamasita
11.04.2007., 20:51
brigita, bas mi je zao da ti nije uspjela. jesi li se tocno drzala recepta za kremu?

brigita2
12.04.2007., 15:14
brigita, bas mi je zao da ti nije uspjela. jesi li se tocno drzala recepta za kremu?

Jesam, osim malog detaljčića: umjesto da tortu odmah nafilam (ko što je pisalo u receptu) ja sam je satima držala u frižideru. Bila sam uvjerena da se neće krema neće ukrutiti jer su se cure žalile da im je krema tekuća. Eto moja se lijepo stisnula i sad sam si sama kriva što je nisam odmah namazala na tortu. A zašto mi je ispala tak neslatka neznam. Možda je falilo ono vrhnje u tijestu ili je čokolada za kuhanje bila pregorka ili ja jednostavno volim slađe kolače. U svakom slučaju drugi put ću srpati više šećera u nju i kremu filati odmah pa bude valjda dobro.

Mamasita
12.04.2007., 20:35
bas me cudi da ti je bila gorka. :/ ne znam koju si coksu i vrhnje koristila, ali ja sam se uvjerila da je kombinacija dorina-hole najbolja.

taniaz
13.04.2007., 08:25
ja planiram da pravim ovu tortu za cerkin rodjus sutra, tako da mi drzite fige da opet uspe kako treba :D

Suzzy
13.04.2007., 14:30
Evo da i ja pohvalim ovu božanstvenu tortu. Radila sam je u subotu za rođendan i ispala je :mljac:. Doduše jedva sam razrezala biskvit na 3 dijela s tim da se jedan raspao ali sam ga uspješno zakrpala ;) . Krema se prekrasno stvrdnula! :D
Kad sam razrezala tortu bila sam u šoku koliko je to kreme! :shock: Neka, neka, nisam zažalila niti sekunde a sudeći po tome kako je planula sumnjam da je itko imao prigovor :mrgreen:

Preporučam!

LIMA
18.04.2007., 12:36
HITNO!!!
Sutra ću praviti ovu tortu a ne znam treba li se vrhnje za biskvit istući ili se samo ulije neistučeno?

Nedavno sam pravila kuglice i bile su prefine. Nisam ih "valjala" nego utiskivala u posudicu za led iz hladnjaka tako da su bile sve ko jedna. Uvaljala sam ih u mljevene kekse. Mmmmm....

Mum2Be
18.04.2007., 18:12
Ulije se ne istuceno!

Mum2Be
18.04.2007., 18:12
Ocu reci, neistuceno. :oops:

Pliska
22.04.2007., 11:01
Ja sam je prošli tjedan ponovno pravila i ovaj put mi krema nije uspjela :/ Mislim da je razlog to što sam stavila mliječnu čokoladu (imala sam je brdo od uskršnih jaja pa sam htjela iskoristiti) Bila je u frižideru 2 sata ali je ostala tekuća pa sam je morala mikserom istući. Meni se takva krema ne sviđa. Pjenasta mi je i to nije to. Izgubi onu finoću i glatkoću neistučene kreme.

Probati ću ja opet :mrgreen:

E da, ovaj sam puta namočila s više ruma pa je bila malo bolja (ja koristim pravi rum)

LIMA
22.04.2007., 17:35
Aiiiiiii mamasitaaaaa, ke dobra torta!!!!! Prvi put u životu sline su mi curile još dok sam vagala sastojke! Ja obožavam čokoladu i ovo je torta koju sam čekala cijeli život!

Mamasita
22.04.2007., 19:40
pliska, slijedeci put - coksa za kuhanje!
lima :D

stelerina
30.10.2008., 09:15
njami njami njami radila preksinoc, jucer bilo svecano probavanje :D super super super! Biskvit je mrak, mislim da cu ga i za druge torte koristiti, socan i preeeeeefin. Krema super, stisla se za cca 20-30 min??? Dobro da nisam bila stavila i kremfix 8)
Evo slikica


[img=http://img183.imageshack.us/img183/6866/pa290080uv3.th.jpg] (http://img183.imageshack.us/my.php?image=pa290080uv3.jpg)[img=http://img411.imageshack.us/img411/7814/pa290081ec8.th.jpg] (http://g.imageshack.us/thpix.php

i iznutra
[url=http://img411.imageshack.us/my.php?image=pa290081ec8.jpg)[img=http://img411.imageshack.us/images/thpix.gif] (http://g.imageshack.us/thpix.php)

babyboys
30.10.2008., 12:35
ovo je pregenijalna torta...
ali kod mene iduća tek za Božić...

MarijaP
20.05.2010., 10:21
Napravila sam jučer kremu za pokušaj. 200 ml slatkog vrhnja i 200 g čokolade. Stisla se lijepo čokolada nakon dužeg vremena u frižideru i miješanja žlicom (nije mi se dalo vaditi mikser da djecu ne probudim), ali ne mogu te kuglice nikako dobiti.
Kad stavim kremu na dlan, istopi se u dodiru s kožom. Kako da napravim kuglice???

MarijaP
20.05.2010., 13:59
ovaj recept izgleda super! idem u dućan po sastojke :)

U Lidlu je slatko vrhnje povoljno. Ispod 5 kn.

acqua
20.05.2010., 14:22
ovaj recept izgleda super! idem u dućan po sastojke :)

migulica
20.05.2010., 15:26
kuglice zahvati tj pokušaj sto bliže oblikovati malim žilčicama, tako da "skidaš" smjesu s jedne na drugu, a onda sasvim nakratko u ruke...tek toliko da zaokružiš....

MarijaP
21.05.2010., 09:28
Hvala! Izvrsnog su okusa! Koristila sam samo čokoladu i vrhnje. Valjat ću ih u gorki kakao, mljevene lješnjake i kokos. Nikakve umjetne arome. Mljac!

Dream
21.05.2010., 22:04
Ako kao ja volite kombinaciju okusa kave i čokse, kad pravite ganache kremu, u slatko vrhnje dodajte koju žlicu instant kave! Time ćete zaokružiti okus, a i krema neće biti preslatka ;) .

crnka84
21.05.2010., 22:06
bas se pripremam jedan dan napraviti ovu tortu, koja tako divno "zvuči" , pa javim......

Jelka
03.09.2010., 11:43
Ja već drugi put radim tortu po ovom receptu, našla ju na coolinarici, i zaista je prefina.

Probala bih ovoga puta nešto ubaciti pa da pitam iskusnije.

Mogu li ići jagode u kremu?

Ja naime ne slažem klasičnu tortu nego stavljam u okruglu posudu, red biskvita, red kreme pa do vrha, to odstoji i onda idući dan preokrenem i dobijem recimo oblik bubamare ili kaj već hoću da bude.

E sad, ak stavim jagode, one su dosta vodenaste, hoće li se u tom slučaju krema normalno stvrdnuti i držati svoju formu?

vissnja
07.10.2010., 15:52
Imam pitanje, i hitno mi je: da li je neko probao da kore za ovu tortu pece odvojeno? Pravila bih je u obliku srca pa mi treba jedna pravougaonik i dve okrugle kore. Moze li se smesa za testo podeliti na vise delova i peci odvojeno (naravno, krace)???

ani4
08.10.2010., 16:48
Pa kako ja ovo do sada nisam vidjela?!?
Zvuci mi fantasticno!
Hm, steta sto nemam nikakvu festu skroz do Bozica... A zao mi ju je raditi za bezveze.
Nema veze, neka ceka.

Angie75
07.12.2010., 09:42
Napravila sam je. Ajmeeee!!!
Ovo će nam biti redovna rođendanska torta odsad.

mašnica
23.12.2010., 09:37
Ja ću večeras raditi truffles, još uvijek se dvoumim koje vrhnje uzeti iako kod mene u dućanu i nema neki izbor, 2 vrste valjda :roll:

SarahB
24.12.2010., 17:01
...s biskvitom problema, ajme! Jedva sam ga prerezala po pola, a kamoli na tri kore... izmrvio se jako. Ne znam u cemu je problem. :( Al sve sam ja to nekako polijepila s kremom i ne izgleda lose. A poucena vasim iskustvima s kremom - napravila sam je noc prije. Taman prije nego cu na spavanje. Ostavila je vani u kuhinji i do ujutro je bila savrsene gustoce. Samo sto mi je ipak malo precokoladna. Ako je to uopce moguce! :) Hocu reci, malo mi je previse tamne cokolade, vise sam ljubitelj mlijecne pa mozda slijedeci puta probam neku kombinaciju...

mašnica
24.12.2010., 22:44
Tartufi su mi preodlični, skoro sam pala u napast i kremu sama pojela ali onda ne bi bilo kolačića :-P

Maslačkica
21.06.2011., 12:59
Mene zanima na koji način se natopi taj biskvit s mlijekom i rumom? Nisam nigdje vidjela postupak šta i kako - molim detalje, jer nisam baš najbolja sa pravljenjem slatkiša.

Možda ne bi bilo loše da se ponovi recept sa svim mogućim detaljima :mrgreen:

Angie75
21.06.2011., 13:49
Maslačkica, običnom žlicom :mrgreen:

Anemona
21.06.2011., 13:56
Evo, biskvit je u roli. MM mi je kupio za kremu Kraševe čokolade sa 60 % kakaa. Bojim se da bude krema "prejaka". Da stavim pola obične za kuhanje?

Angie75
21.06.2011., 13:58
Koliko posto kakaa ima obična za kuhanje?

Anemona
21.06.2011., 14:01
ova moja doma 42.

Angie75
21.06.2011., 14:03
Stavi onda bar pola te za kuhanje. Jer krema i ovako bude malo žešća.

Anemona
21.06.2011., 14:06
Budem stavila dio obične za kuhanje.
Radila sam je i prošle godine, svi su bili oduševljeni, ali više nemam blage veze s kojom čokoladom.
Mada, sam imala problem što se krema nije stisnula, pa sam sve ulijala u kalup, ispalo je super.
Baš me zanima kakva će biti danas.
Možda bolje da gledam u rolu, a ne u ekran. :roll:

Maslačkica
22.06.2011., 10:06
Maslačkica, običnom žlicom :mrgreen:

:mrgreen:
A šta da ti kažem... treba mi još detalja molim.
Koliko te mješavine mlijeka i ruma se stavi i zalije? Ne kontam... :oops: a ne bi da je presočno, tj. premokro tijesto.

AndrejaMa
18.07.2011., 09:19
OVO JE PRE_PRE GENIJALNO!

iako je bilo vruće, dobro rashlađena svima je bila predobra!!!
Čak sam i ja oduševljena!

Meni kreme nije bilo nešto previše (malčice sam smanjila količinu za 10 dkg čokolada - jer više nisam imala u kući - i za proporcionalno vrhnja), jedino sam bila skeptična, krema nikako da se počne stvrđivati, da bih na kraju shvatila da je treba staviti u frižider.
Možda za sljedeći put malo krokanta ili tucanih lješnjaka/badema kao ukras posipati....
i malo šlaga sastrane tko voli..
Ja sam pola količine ruma i mlijeka prelila po korama - pola od onih decilitar, jer mi je biskvit baš bio super, nisam previše posušila u pečenju.

Lucas
22.07.2011., 21:11
kako je ovo genijalna stvar!!!!

ajme za prste polizat

sve mi je super ispalo, krema se stvrdnula za 4 sata u friđu, doduše ja sam stavila malo više čokolade i

šlaga i bilo mi je taman

jedino se biskvit malo rastepao al zato imam mm-a koji mi uvijek reže biskvite jer moji ispadnu na koso :roll:

pa ga je uspio na 3 jednaka dijela razrezat al ja sam ta koja ih je rastepla u slaganju :mrgreen:

sve u svemu, idući vikend imamo još jedan rođendan i mislim da će ova torta biti opet glavna....

Lucas
30.07.2011., 12:03
ovak
jučer smo šogorica i ja radile ovu tortu i :-o

biskvit se lijepo digao, pukao, spustio se, u sredini je bio gnjecav...pečen je,ali mekani, ko da je previše čokolade...neznam... kad smo ga probale prerezat (samo na pola) jer se toliko jako spustio, iznutra je bio nekako...hm..ko da ga je netko zasfaltirao :mrgreen: onak, mokro gjecavo ljepljiv....
a torta se pekla sat i 15 min na 170-180C

kaj je pošlo krivo?

ja kad sam radila tak mi je bio na samo jednom malom djelu u sredini,al torta je bila dovoljno velika da se razreže na 3 dijela.... i biskvit je bio onak,pravo biskvitan ... ovo je pretvrdo i gnjecavo...
al nema veze, nema toga kaj rum nemože spasiti - nama dvijema je dobra :mrgreen:

Lucas
13.08.2011., 16:30
jel nam se možda to s*anje dogodilo zato što smo umjesto slatkog vrhnja u biskvit stavile hole šlag?
jel ima to kakve veze?

MarijaP
13.08.2011., 17:58
Ne znam za hole.

Samo želim izraziti zgražanje nad novom cijenom Lidl slatkog vrhnja. Taman sam se navukla na kolače i pečem svako malo kad opet bum po novčaniku :evil:

genius
20.08.2011., 15:23
evo upravo se spremam prvi puta raditi ovu tortu,pa me zanima sljedečee
da li smijem staviti cijeli p.za pecivo?? - bojim se da mi neče biskvit biti dovoljno visok za 2 puta prerezati
i s čim inače prerezivate torte??? dugačkim nozem ili ostriim koncem , ja obično koncem ali kako kada nekad ne potrefim da mi kore ispadnu podjednake

mašnica
20.08.2011., 17:38
Ja imam ovakav rezač i onda to ide dosta jednostavno. http://ecx.images-amazon.com/images/I/31HQRM24P9L._SL500_AA300_.jpg

Prije sam rezala s velikim nožem...ovisi o biskvitu kako ispadne, to definitivno.

enchi
20.08.2011., 21:06
Pao mi je šećer pa da se pribilježim za temu! :)

Moram stvoriti brzo priliku za pečenje jer "kao" ne jedem slatko zbog kila...

genius
21.08.2011., 23:59
evo da se javim...pravila sam tortu i odlična je iako sam je malo izmjenila u biskvit sam stavila samo 5 zl.kakaa bez čokse, a kremu sam radila od 400g čokse i 500 ml hole.
ono sto sam zeznula je da nisam natopila sa svim mlijekom -mislila sam da če biti premekano,sad znam za drugi puta.
i meni se digao biskvit super i zatim nakon pečenja sjeo,pa sam ga teze prerezala,neznam razlog,mozda kakao???? inače pekla sam ga u kalupu 26 ,vjerovatno ču drugi puta peči masu i pol......
sve u svemu torta je njamiiiiii i nama je nakon ručka ostalo par komadiča,,,sve smo smazali

Jelka
27.01.2012., 12:43
Trebam pomoć u vezi ove torte. Inače ju radim za sve veće prilike, a sada bih ju htjela malo promijeniti.

Koje voće bi išlo u ganache? Možda banane. Kako bi bilo da stavim naranče? Onak kriškice usitnim i ubacim na biskvit. Jel je to prevodenasto voće?

Večeras ću raditi tortu pa cijenim svaku pomoć!

Inače, to će biti torta za dječji rođendan, pa razmišljam što klincoberi najviše vole.