PDA

Pogledaj cijelu verziju : Svježe cijeđeni sokovi - vaša iskustva i ideje



sss
11.02.2012., 13:41
Drage forumašice,
neki dan smo iskopali iz špajze aparat koji radi sok od voća i povrća.
Imam dva 4-godišnjaka i jednog 2,5 godišnjaka, koji ne prihvaćaju svježe povrće. Voće im ide malo bolje, ali jedan je baš ekstrem - od voća u obzir dolazi samo banana. Znači, povrće im mogu podvaliti kuhano i miksano u gustu juhu, ali sirovo nikako, čak ni mrkvu npr.
Naravno, kupovne voćne kašice bi mogle proći, pogotovo ona nova fora u tubi na istiskivanje (gdje 90 g košta oko 7 kn; to si stvarno ne možemo priuštiti za njih trojicu).

E sad, spomenuti aparat smo jučer teatralno isprobali, bilo im je super zanimljivo i svi su baš lijepo pili sok od jabuke i mrkve. Ja prezadovoljna.
Tu trebam vašu pomoć: što još daje fine kombinacije, a da nisu citrusi (jer oni ne smiju u taj aparat, kaže muž)? Banana također ne daje sok, samo se gnječi.
Koje voće i povrće se može kombinirati, a da je manje-više ukusno?
I što radite s ostatkom, vlaknastim dijelom. Znam de se može staviti u biskvit. To sam i napravila jučer, ali ne možemo pojesti toliko kolača, koliko možemo cijediti soka. Ima li još neka mogućnost? Šteta mi je to baciti.

Blekonja
11.02.2012., 13:53
i mene ovo zanima pa bi pratila, doduše nemamo još aparat, ali ga imam namjeru kupiti!!

...ribica
11.02.2012., 14:46
sok od cikle.... obozavam ga....
i jos kombinacije mrkve i jabuke kao sto i vi radite...
ali meni je cikla naaaaaaaaj....

od jabuke i mrkve ostatke pojedemo,a od cikle bacim....

nekada i sve troje smiksam zajedno...

...ribica
11.02.2012., 14:50
i jos ..

jednom tjedno pravim sok od spinata (cisti crijeva) i stavim iscjedeni limun u njega...
spinat ne prokuhavati....

mala-vila
11.02.2012., 14:52
bas sam se pitala sto s tim ostacima rade ljudi? meni je grozno bacati hranu, a bacanje tog vlaknastog mi je u toj kategoriji. no, zar se u sokovnik ne stavljaju cijeli plodovi, s košticama i korom? sto s tim? kako se to odvoji od "mesa", tj znaci li da se sve mora dobro oprati i ocistiti prije radenja soka?
ajde cure koje imate sokovnike! pomozite! spremam se u kupnju i nemam pojma o sokovnicima :-)

...ribica
11.02.2012., 14:57
ja osobno sve cistim i perem...

mrkvu samo operem i odsjecem krajeve,
jabuke prepolovim i skinem peteljke i kostice...
ciklu samo operem i odsjecem krajeve...
spinat isto samo operem...

Beti3
11.02.2012., 16:05
Meni je liječnik preporučio sokovnik radi slabokrvnosti. I kupila sam sokovnik Elit ( http://corbis.hr/proizvodi/mali-kucanski-aparati/sokovnici/elit-sokovnik-alu-700-power )i počela raditi mješavine od jabuke, cikle, mrkve i špinata. U različitim omjerima. Nekad i celer, krušku, šljivu, grožđe i što već rodi.

Moram priznati da mi sokovi nisu bili fini. Kakav god omjer napravila. Ili ja to ne znam napraviti. A da ne pričam koliko ostane toga za čistiti. Pa lijepo pojedem sve kakvo je-cijelo, a ne "usokano".

Sokovnik stoji na pultu i služi samo da brišem prašinu po njemu, dok mi opet ne dođe želja ili potreba za sokovima.

mala-vila
11.02.2012., 16:36
ovaj elit izgleda identicno kao tristarov koji sam gledala

*mamica*
11.02.2012., 18:18
Možete u sokove staviti mrrrrrvicu korijena đumbira, ali doslovno mrvicu jer je izuzetno jak, i ovako dosta preuzme miris i okus, ali je s njim sok daleko više osvježavajući i ukusniji.

I zašto ne bi mogli citrusi u sokovnik??

A i banana se može iskoristiti - smiksa se sa sokom malo banane da ispadne fini gusti sok :)

rossa
11.02.2012., 18:57
meni je banana super s mlijekom i malo meda. MM voli dodati i kraš expres, ali mi to ne radimo u sokovniku , nego u uspravnom mikseru za frapee (pojma nemam kako se to zove)

sss
11.02.2012., 20:54
Hmm... muž mi je rekao (to je njegov aparat iz mladih dana) da u ovaj aparat ne mogu citrusi, jer ih jednostavno ne cijedi dobro.
Inače, danas smo ponovili sok od jabuke i mrkve. Upotrijebili smo 5-6 jabuka i 3 veće mrkve. Dobili smo oko 1,5 čašu soka i puno ostataka.
E, te ostatke sam dobro usitnila štapnim mikserom (jabuke su bile s korom, samo sam maknula koštice i peteljke), dolila vode, dodala šećer, zakuhala sa Želinom i dobila oko 1,5 litru baš dobrog pekmeza. :-).
Tako da sam djelomično odgovorila sama sebi: to je jedan od načina kako iskoristiti ostatke voća. Slučajno mi je palo na pamet.

disciplina
11.02.2012., 21:58
Ja sam obicno te ostatke ( od kiwija, naranci, jabuka) obicno zamrzavala u malim posudicama pa bi imali super sladoled!

Davor
11.02.2012., 22:26
Pratim vas.
Inače "otribine" od mrkve su odlična sirovina za halvu od mrkve. Isto je i s bundevom, ali treba paziti koja se cijedi jer nije od svih bundeva sok ukusan. Muškatna i butternut su dobre.

disciplina
11.02.2012., 22:32
Pratim vas.
Inače "otribine" od mrkve su odlična sirovina za halvu od mrkve. Isto je i s bundevom, ali treba paziti koja se cijedi jer nije od svih bundeva sok ukusan. Muškatna i butternut su dobre. gledala sam negdje, cini mi se na opri :grin: kako prave sladoled od tih ostataka bundeve.. Po njihovim facama reko bi covjek nesto najukusnije na svijetu! Sad me bas zivo zanima

Davor
11.02.2012., 22:39
Probaj pa se uvjeri. Sokovi od nekih bundeva su stvarno super, a od nekih drugih su bljak. Recimo meni je sok od turkinje bljak, a od muškatne je nešto predivno. S mrvicama koje ostanu napraviš što te volja, recimo juhu.

sss
11.02.2012., 22:45
Probaj pa se uvjeri. Sokovi od nekih bundeva su stvarno super, a od nekih drugih su bljak. Recimo meni je sok od turkinje bljak, a od muškatne je nešto predivno. S mrvicama koje ostanu napraviš što te volja, recimo juhu.

Znači, tikve, bundeve i sl. se mogu jesti (tj. piti u ovom slučaju) sirove? Glupo pitanje, ali nisam do sada o tome razmišljala. Ima li muškatne tikve i sada za kupiti ili samo u sezoni?

Lotta
11.02.2012., 22:53
Super tema! Pratim!

mašenka
12.02.2012., 08:44
Nije baš sok ali u zadnje vrijeme nam je često doručak, štapnim mikserom namiksam jogurt, banane, sok naranče (sok radi koštica) i med. I onda mogu unutra varijante na temu, mandarina, jabuka, kruška,..
Još kad je u fensi čaši sa slamčicom ;)
Ja sad radi slabokrvnosti isto pijem cikla-mrkva-jabuka-limun sok i M. rado popije samnom. Srećom imamo kome dati ostatke iz sokovnika, malo zobi i vode i životinjice presretne, inače nebi mogla bacati :/.

Mojca
12.02.2012., 09:51
Voćni ostaci se, kažu, mogu osušiti za čaj. Nisam probala jer ne volim voćne čajeve.

Od sokovnika preporučam neki koji radi na niskom broju okretaja, poput http://www.greenstar.com/index.asp jer sačuva sve hranjive tvari iz voća ili povrća, pa je sok znatno kvalitetniji.
Skupi su za poludit, ali kažu oni koji ih godinama koriste za cijelu obitelj da se isplati.

...ribica
12.02.2012., 09:59
http://magichome.rs/product_info.php?cPath=21_155_40&products_id=694&osCsid=4fbd828c120ef40b168d4df682a3fbe9

neznam dali ce link raditi.... :/
ja imam ovaj.. i super sam zadovoljna s njime....

sss
12.02.2012., 13:10
Znači, da sumiramo :-) (pa ćemo dodavati)

Za sada imamo iskustva sa sokovima:
- jabuka
- mrkva
- jabuka + mrkva
- cikla
- kombinacije jabuka, cikla, mrkva
- špinat + limun
- ostalo voće za kominacije: kiwi, naranča, kruška, šliva
- ostalo povrće za kombinacije: celer, bundeva
- za ''doradu'': mrvica đumbira da bude osvježavajuće, izmiksana banana da bude gušće

Što učiniti s ostatkom:

Mrkva
- halva od mrkve
http://www.coolinarika.com/recept/halva-od-mrkve/
- kolač od mrkve
http://www.coolinarika.com/recept/kolac-od-mrkve/

Jabuka
- štrudla od jabuke
- kolač (može i s kombinacijom mrkve i jabuke). Recept:
http://www.coolinarika.com/recept/kolac-sve-po-dva/

Mrkva + jabuka
- džem
http://www.coolinarika.com/recept/mrkvica-dzem/

Razno voće zajedno:
- zamrznuti male porcije - sladoled
- osušiti u pećnici - voćni čaj

Bundeva:
- bučnica

Bilo što:
- nahraniti životinje

Davor
12.02.2012., 21:11
Isss! koja temeljitost!
Znači, tikve, bundeve i sl. se mogu jesti (tj. piti u ovom slučaju) sirove? Glupo pitanje, ali nisam do sada o tome razmišljala. Ima li muškatne tikve i sada za kupiti ili samo u sezoni?Osim mahunarki koje dolaze s inhibitorom tripsina i izdanaka heljde (i peršina i celera) koji su fitofototoksični (na suncu ti izbiju fleke po koži kao od ekcema) i naravno namirnica koje su ti prežestokog okusa sve ostalo se može. OK, možda se ne bih igrao s gljivama, ali nisam ni čuo za sok od gljiva.

Od tikava sada ćeš sigurno naći butternut i ona je sasvim OK za sok.

Davor
12.02.2012., 21:16
Ovo gore se odnosilo na sokove. Bundeve su jako vlaknate i sigurno bi ih bilo teško probaviti sirve, ali u soku su OK.

Što se tiče gljiva, maglen je gljiva koja se jede sirova, ali uz većinu ostalih idu kojekakva upozorenja i ne treba ih shvaćati olako.

Maruška
13.02.2012., 09:41
mandarina + rikola
mandarina + šipak
ananas + jabuka + naranča

pikula
14.02.2012., 13:24
mi volimo smoothie(čitaj: smudi :) ) u osnovi banana i žličica soka od limuna pa dodajem kiwi i list mlade blitve (nešpricane) za zeleni ili bobičasto voće za rozi ili ljubičasti (ako ima puno koštica procijedim prije miješanja u bananu),odličan je smoothie sa žlicom domaćeg pekmeza od šljiva bez šećera sa jabukama,po ljeti naravno svo moguće voće. Ja to samo izmiksam štapnim i dodam vode koliko treba da se može piti.

sss
14.02.2012., 18:37
Samo da se pohvalim... Moja djeca su upravo pila sok od jabuke i kupusa :-D. Sva trojica! Čak i moj ekstrem kojemu je ovo prvo sirovo povrće u životu :-D. Aktivno sudjeluju u cijeđenju i naguravaju čašice oko aparata. Podijelila sam im one male za rakiju pa u njih love sok. Sad se osjećam prilično glupo da se i prije nisam ovoga sjetila. Ili su oni tek sad ušli u dob kad ih se dramatugijom oko nečega može pogurati da naprave što želim.

orlica
14.02.2012., 18:49
Zanimljiva tema!!!! Baš bi sada jedan sokić ali nemam sokovnik!!!

ani4
14.02.2012., 21:15
Ja najvise volim jabuku, mrkvu i celer. Stavim podjednake omjere od svih i ispadne bas ukusno.

sss
18.02.2012., 14:17
Od tikava sada ćeš sigurno naći butternut i ona je sasvim OK za sok.

Moram reći da sam kupila malu butternut tikvicu i napravila sok od nje i jabuke, Skroz je fino, djeca su pila. Čak su i vidjeli od čega radim sok i nije im bilo čudno. S obzirom da je jedan od njih u svoje četiri godine života od sirovog voća i povrća jeo samo bananu (znači, povrće ni jedno), a druga dvojica također nisu baš ludi za povrćem, meni je ovo :-D

zeljka123
18.02.2012., 14:34
1 mrkva sitno ribana + 1 oguljena naranča + 1dl mlijeka u blender, njamm

Baby Boy
18.02.2012., 17:11
Zanimljiva tema, pratiti ću je iako mi baš nemamo iskustva sa sokovnikom, i s mixanim voćem-povrćem...... možda se odlučim nešto i isprobati.

Ifigenija
18.02.2012., 20:41
I ja pomno pratim temu.
Moji favoriti su vrlo jednostavni.
Mrkva, jabuka, naranča, celer listaš. Za djecu ih stavim u blender s medom i ispadne tako fino da popiju kolikogod napravim.
Ponekad samo jabuka i naranča s medom.

Od pulpe pravim kolače koje mm obožava. Izmeljem ih, dodam jaje, brašna koliko popije, procijenim koliko treba šećera i pečem.

sss
18.02.2012., 20:49
Ja sam jučer napravila pitu od ostataka: prhko tijesto + fila
Fila = ostaci jabuke, kruške i butternut tikve + narezane 2 banane + šećer + žlica brašna (jer moja mašina nije baš učinkovita i dosta soka ostane u ostacima) = odlična pita!

trampolina
18.02.2012., 22:32
E ovo su super ideje za ostatke.

Od ovih već spomenutih, ja sam oduševljena kombinacijom žuti grejp-korijen celera. Jaaako osvježavajuće!

mimi 25
19.02.2012., 08:21
:klap: za ideje kako iskoristiti ostatke. A koliko sam ja samo toga pobacala :-(
Od sokova ja sam klincima radila naranca s medom, naranca i jabuka, jabuka i kruska, jabuka i kiwi.
Ali,definitivno cu isprobati neke vase ideje. I jedva cekam iskoristiti ostatke :mrgreen:

miniminia
27.02.2012., 09:29
mi pijemo jako puno sokova, pa imamo citrusetu za ovo doba agruma, a inače kroz godinu više koristimo sokovnik...

mislim da je bila tema već o sokovniku..probaj potražiti..
mi uglavnom koristimo sezonsko voće i onda tome prilagođavamo sastojke...
za bazu su najbolje jabuka, mrkva ili marelice...
i u to ide sve povrće i voće koje god imamo, pogotovo ono koje mi ostane od ručka... čistim sve, ne stavljam koštice, banane mi ionako slabo jedemo, a u sokove ih stavljam možda jednom u 4 godine...

korason
27.02.2012., 16:19
Kod nas je baza mrkva + jabuka + malo đumbira. Ako je za nas velike, onda ubacim jos par listova kupusa. Ili manju ciklu (to ovi mali nece ni primirisati). Iscijedimo u sokovniku, a posebno još iscijedimo pola limuna i umiješamo u povrtni sok.
A na proljeće, kad počne fina mlada mrkvica, pa mlada salatica potočarka i slične zelene delicije, prelazimo na miksanje zelenog lišća u kombinaciji s bananom, nekim bobičastim voćem i vodom ili zobenim mlijekom u blenderu. U taj frape se može ubaciti žličica zelene magme ako nema mladog lišća.

sss
27.02.2012., 20:28
Ja sam danas napravila sok od mrkve i stabljika celera. Meni je sok bio bljak pa sam ga popravila žlicom meda i klinci su ga popili, nevoljko, ali jesu. Ostatak od cijeđenja je bio odličan dodatak saftu od jetrica, baš ga je fino zgusnuo :-)

maxi
09.03.2012., 09:09
u blenderu:
osnova je zelena salata, razna najbolje više vrsta (i potočarka i rikula ako volite)+jabuka
može se dodati banana, zamrznute kupine, kruška, špinat, kelj, blitva, špinat

ja najčešće napravim cca 1l salate s jabukom i kupinama, ili špinat sa kruškom i ponesem na posao. smrznuto voće drži sok svježim cijelo radno vrijeme u termosici naravno

moje cure popiju pola šalice uz dodatak mandarine ili naranče i meda da im popravi okus

prednost blendera nad sokovnikom je baš ta da vlakna pojedeš a ne baciš
super su mi recepti u ovoj knjizi:
http://www.superknjizara.hr/index.php?page=knjiga&id_knjiga=22258

a na ovom blogu imate razno o sirovom voću i povrću, čak i zadjecu:
http://sirovahrana.com/forum/

AmraZ
01.02.2013., 00:46
Odlicna tema :) Ja pravim sok od 1jabuke,1narandze i 1klementine hehe :D i taman bude za jednu do vrha punu casu :) njamiii

ivica_k
04.02.2013., 18:18
Koristim blender, zeleni standardni sok radim od banana, kiwi, blitva/spinat, a za crveni koristim sumsko voce, banana, cikla....ali bude tu i raznoraznih varijacija, ovisno sto imam pri ruci

makita
05.02.2013., 13:59
1 mrkva sitno ribana + 1 oguljena naranča + 1dl mlijeka u blender, njamm
Nisam probala, ali bih rekla da kiselina iz naranče ( i agruma općenito) ukiseli mlijeko pa dobijete nešto vizualno nalik na jogurt, ali lošeg okusa.

Zbog toga su vrhnja za kuhanje nekako obrađena da "podnose" limun u receptima i da se na zgrušaju/ukisele.

Zuska
05.02.2013., 14:06
pratim...

palčica
11.02.2013., 21:13
Koristimo sokovnik u vrijeme posta. Pulpi, ako je povrće provjereno, od mm bake, npr. onoj od jabuke, limuna (ne domaćeg nažalost) i mrkve dodam prokuhane grožđice i ubacim u kalup od muffina. Zdravi zalogajčići i reciklaža.

Najdraža kombinacija: jabuke, limun, cikla, mrkva. Volim još i đumbir, špinat, blitvu, celer, krušku, ananas, agrume.

sasana
11.02.2013., 22:36
Nasla negdje ove recepte ( I isprobala).
Za prehladu i gripu: 1 mrkva, 1 jabuka i komadić đumbira; za detoksikaciju: 1/4 cikle, 1 mrkva, 1 jabuka i šaka mente,
za energiju: 1 naranča, komad đumbira i šaka ananasa.
Svi su odlični.
U bazu od jabuke, mrkve i naranče dodajem štogod još imam, nekada ciklu, nekada limun, đumbir. Šipak isto tako. I grožđe
Mislim da bez obzira kakav sokovnik bio možeš cijediti i agrume samo ih podjeliš na recimo četvrtine i po malo cijediš (ne odjedom da se sprži motor).