PDA

Pogledaj cijelu verziju : Što umjesto želatine?



Amalthea
19.02.2006., 13:33
Kolačići - mljac, mljac!

Budući da se u želatini nalazi srž iz goveđe kosti (brrrr - ludilo!), postoji li neka zamjena za želatinu? Nešto prirodno, biljno, po mogućnosti iz domaće radinosti? Nije mi bitno da baš tako jaaaako dobro poveže, bar malo, malecko...

ra
19.02.2006., 13:49
agar-agar, alga.
upisala u tražilicu i kaže: "Agar agar (biljna želatina) bezbojna je alga neutralnog okusa, a koristi se za dobivanje želatine u desertima (kanten) ili za hladetinu s povrćem. Nalazi se u obliku pahuljica koje se dodaju u vruću vodu ili sok te kuhaju 5 minuta. Jušna žlica agara dostatna je za želiranje 2,5 dl tekućine. Pomaže rastvaranje kolesterola. Agar agar ne sadrži kalorije ni masnoće, bogata je kalcijem i željezom. Prolazeći kroz želudac i crijeva čisti starih naslaga i pomaže kod konstipacije"

inače, ima je u "dućanima zdrave hrane"....

Mima
19.02.2006., 14:28
I moram reći da agar-agar jako dobro želatinira, ja sam radila npr. onaj kolač sa biskvitom, kremom i gore breskvama koje plivaju u želatini sa agarom i super mi je ispao (lijep - krema je bila od tofua pa osim mene nitko nije bio oduševljen :mrgreen: )

djuma
19.02.2006., 15:20
a jel skupa?

Mima
19.02.2006., 16:42
Je, jako je skup. Vrećica košta oko 40-50 kn, a uopće ne traje dugo jer se dosta tih pahuljica stavlja - nekoliko velikih žlica.

mamazika
19.02.2006., 16:46
Da li postoji pektin u prahu? Osim Želin praška, mislim.

aleksandra70vanja
19.02.2006., 19:26
Ima želatina svinjskog porijekla.

Mamita
19.02.2006., 20:46
meni se čini da postoji želin i želatina. jedno je na biljnoj, a drugo na životinjskoj osnovi.
doduše na našim vrećicama želin-želatina ne mogu skužiti šta je koje :/

za zapitati se.


evo malo tekstova:

http://hrana.com/ludekrave/clanci/cla_12.htm

http://www.prijatelji-zivotinja.hr/vegekit/trans.html

MajaMajica
19.02.2006., 20:49
ja uvijek koristim preljev za torte dr. oetkera, nikada želatinu
možda i nije nabolja zamjena, ali meni odgovara, a nadam se da nije i ovo otrov

Mamita
20.02.2006., 11:37
šta piše od čega je preljev?

seni
20.02.2006., 13:14
postoji i kuzu prah. jeftiniji od agar-agar.
a ima i "pfeilwurzel" prah, ne znam kako je to u prevodu. on je jos jeftiniji. doduse nema ljekovita svojstva kao kuzu, ali je sasvim dobar.

mamazika
20.02.2006., 13:39
Želin je na biljnoj osnovi (pektin - dobiva se iz voća) ali ima dodane konzervanse (na-benzoat) i limunsku kiselinu pa moraš staviti više šećera da to pokrije (mislim limunsku, ne benzoat). Ja bi volila nabaviti čisti pektin. Kuzu nisam probala, koristila sam aru prah ali za slana jela (saftove).

violet
20.02.2006., 14:30
Obicni preljevi za tortu su biljnog porijekla, ako se ne varam rade se od nekakvih morskih trava i sl, i nisu bezobrazno skupi kao agar-agar.

violet
20.02.2006., 14:31
Osim toga, postoje oni praskovi za ukuhavanje voca (zela, pekmeza i sl,) mislim da su na bazi pektina.

Mima
20.02.2006., 14:34
Ne znam kakva bi želatina bila od kuzua, on služi za zgušnjavanje, kao gustin npr. ; a bome je kod nas isto jako jako skup. Jeftiniji je aru prah, koji nije ljekovit kao kuzu, ali isto zgušnjava jelo.

mamazika
20.02.2006., 14:59
Agar agar je također alga. Inače služi za one podloge za rast bakterija u mikrobiološkim pretragama. Što će reći da je prilično hranjiva.

goranka
06.06.2012., 13:58
Podižem...Trebam savjet!

Da li netko zna mogu li u kremu od jogurta i slatkog vrhnja umjesto želatine staviti agar agar?

quinda
05.10.2012., 15:08
Podižem...Trebam savjet!

Da li netko zna mogu li u kremu od jogurta i slatkog vrhnja umjesto želatine staviti agar agar?


U jogurticu ne stavljam ništa. Malo duže stoji u hladnjaku i stisne se. (ionako se pojede za dan, dva)

Elly
08.11.2012., 10:49
Obicni preljevi za tortu su biljnog porijekla, ako se ne varam rade se od nekakvih morskih trava i sl, i nisu bezobrazno skupi kao agar-agar.

Da li u kremama tipa parfe funkcioniraju na isti nacin kao i zelatina (da 'stisnu' kremu)?