PDA

Pogledaj cijelu verziju : Prvašići i kako se pripremiti za prvi razred??genius
02.03.2012., 12:51
Potaknuta temom šk.torbe otvaram topic o pripremi roditelja za prvašiće šk.god. 2012./2013.
ove godine i ja imam dijete koje je u maloj školi ,obavili smo sistematski pegled,primili injekciju i sada čekamo upis u školu koj je početkom 5.mj.
kako mi je ovo prvi đak nemam iskustva što i koliko čega treba pa bih voljela da ovdje pišemo o tome da li ste kupili šk.torbe,koje (markirne ili ne) - ipak bi voljela da mi izdrži bar 2 god.??
kako ih birate (po meni je bitno da su vodootprnog materijala,anatomske,lagane) dijete neče iči u boravak -da li vam je vazno koliko torba ima pretinaca i sl.,
pisanke(koliko ih je potrebno za početak ) ?? pernice obične ili na katove - što za početak treba sadržavati pernica, šk.pribor - olovke ;tehničke olovke,gumice, bojice, šiljila koji su najkvalitetnije?

za knjige znam da se dobije popis pa ili se naruči u školi ili preko knjižare ili neta, mislim da ćemo mi ipak preko škole. kakve okvire kupujete one koji se umataju ili ljepljive?
voljela bi ranije početi kupovati koju stvarčicu jednostavno da nas kasnije ne boli glava od silnih izdataka :mrgreen:.

lidać2
02.03.2012., 13:13
ima jedan otvoren topic... :-)

http://forum.roda.hr/threads/71618-Prvašići-2012-2013

genius
02.03.2012., 13:52
da vidjela sam da je jadro otvorila, ali uglavnom se raspravlja o tome sto i kad tko ide na sistematski i tko če sve krenut na jesen u školu. i o odgodama da li je netko spreman ili ne za polazak.

otvaranjem ove teme sam mislila da jedna drugoj pomognemo što sve treba pribaviti za školu znači o školskim potrebštinama,mozda kad i gdje je koje snizenje za škol. torbe -kod nas su samo tri manje knjižare gdje je pribor dosta skup i sl. nema neki veći izbor šk.torbi, pa bi možda skoknuli i do Zg. u kupnju stvarčica za školu, a posebno da se jave mame koje imaju več djecu u šk. klupama...

genius
02.03.2012., 13:53
naravno možemo nastaviti i na onom topicu :-).

kam
02.03.2012., 20:50
Trebat će vam za početak
Pisanke A za svaki predmet po 1kom plus još par u rezervi jer su tanke.
Matematička 1 i to par komada
Olovke su mi se do sad pokazale najbolje TOZ-ove Hb x5 kom jer je nevjerovatno kojom ih brzinom gube.
Gumice isto par komada iz gore spomenutog razloga.
Oštrilo bih preporučila s onom posudicom na dnu i sa dvije rupe za šiljenje za tanje i deblje olovke-bojice.
Većina učiteljica preferira kutiju za likovni može obična u koju kupiš sve ili Toz-ova koja već ima sve.
Za pernicu bih rekla uzmi onu jednostavnu koja kad se otvori ima još dva krila sa strane a ne one na kat.
U ove isto stane dosta a ako će im pribor za likovni biti u školi i tako im ne treba puna pernica.
U pernici svakako trebaju biti obične drvene bojice i to bih isto preporučila one deblje okruglog ili trokutastog oblika.Duže traju i manje pucaju.
Torbu sam s oboje kupovala u 4-5 mjesecu a možeš i sad.
Manja gužva po dućanima i većinom je na sniženju.
Što se tiče marke nisam se vodila za tim.Bilo mi je bitno da je dobro podebljana na leđima i da su naramenice deblje.Ali opet moja djeca ne idu sama u školu jer ih mi vozimo a najčešće i odvozimo pa im kralježnica nije ni ugrožena.Svaku torbu sam platila oko 200 kn na sniženju i traju i danas bez ogrebotine.Cura je 2 razred a sin 3 s tim da smo njemu kupili na početku drugog novu,jer je imao onu na kotačiće i neki klinjo je uzeo njegovu torbu i vozao drugog na njoj pa su onu ručku koja se izvlači iskrivili.Ali torba je još dobra.
Torbe sam kupila u Turbo limača pa ako imaš u blizini negdje požuri jer oni uskoro zatvaraju svoje dućane ako već i nisu .Idem i u narodne novine .Po meni najbolje u Narodnim sve kupiti jer im cijene i nisu neka razlika a imaju sve na jednom mjestu i kad kažeš prodavačici da ti treba sve za prvašića ona će znati ne brini.Okvire sam kupovala one obične i fuj su brzo pucaju .Lani sam kupila u Mullera one samoljepljive i dobre su.S tim da blježnice više ni ne omatam jer svaki tjedan treba neku bilježnicu omotati.Ja se sad raspisala ali eto sigurna sam da bih mogla još napisati ali mi ništa ne pada na pamet.I mene to uskoro čeka po 3 put.

genius
02.03.2012., 21:09
zaista ti puno hvala na ovom odgovoru :heart:, znam da dosta toga je potrebno ali nisam imala pojma koliko čega je dovoljno za početak. danas sam malo hodala s curom po knjizarama pa samo gledali te pisanke,crtančice,bojice i flomastere ali su one ful tanke,svega nekoliko listova. a iskreno i nema baš neki izbor kod nas. za školske torbe nam je rekla da stižu tek u ljeto ,,,voljela bih ipak nešto ,dio toga več pripremiti do ljeta. hvala ;-)

jelena.O
04.03.2012., 06:57
moj klinac je dobil novu Herlicovu torbu i nosil 2godine, posle je nasljedio nećak i nosi je već isto 2 godine. Pernicu je dobio za rođendan na 3 kata, flomasteri, bojce, pribor za crtanje, olovke, gumica i šiljilo, istu ima već 4. godinu, samo nadopunimo s onim kaj fali tj. kaj potroši.Bilježnica kupiši malo više kad buju sniženja krajem 8mjeseca, zna bit sve u pol cijene.
Klinka je nasljedila torbu od frendičine malekoja ju je nosila 3 godine, a može se nosit i dulje, dobila je pernicu na 2 kata za ročkas u Turbaču na onoj akciji u prosincu, neke teke smo kupili kad su bila sniženja tak da imamo mali lager.

Knjige ćemo probat razmjenit i dobit polovne, dobila je radnu iz vjerkasa, kupit ćemo samo radne i eventualno koju knjigu ako je mjenjana, ne dam lovu za nekaj kaj može koristit i staro.

pitanje gdi još rade Turbači, tam smo kupioli masu bilježnica po presmješnoj cijeni

jelena.O
04.03.2012., 06:59
Omoto za bilježnice kupiš isto zna bit na sniženjima po 10kom, a moj klinac je uredno imal dve bilježnice za isti predmet u jednom omotu, ako je trebalo pogledat starije gradivo.

Mima
04.03.2012., 09:03
genius, nama su u školi (unaprijed) dali popis pribora koji trebamo nabaviti.
Ja bih ti recimo preporučila da ne kupuješ najjeftinije pisanke (teke), one sa tankim mekanim koricama jer je i papir u tim tekama lošije kvalitete.
Dobre su Target pisanke.
Ako imaš priliku doći do neke prodavaonice Narodnih novina, oni imaju jako dobar izbor školske opreme.
Mi uglavnom sve kupujemo marke Mapped koja je prilično povoljna u NN a i kvalitetna je.

nahla
04.03.2012., 10:14
pratim :)

genius
04.03.2012., 10:44
hm ,da u pravu ste za te obične pisanke 1,99 kn,al jedino za sad kod nas imaju takve,nekad znaju biti i profilove...mislim da su bolje. a olovke hb jel bolje uzeti obične ili trokutaste i da li trebaju one meke i tvrde (to mi je ostalo još iz moje osnovne)?
pernicu sam mislila sačekati da budu one iz lidla,kuma mi je rekla da budu super,pa eventualno nešto dokupiti ako bude potrebno. ili ako nađem u kompletu s torbom još bolje.
nisam znala da i bilježnice omatate :zbunj:. ja sam mislila da svaku bilježnicu za početak joj stavim u odgovarajuči predmet da joj bude lakše.

Mima
04.03.2012., 11:32
Mi kupujemo trokutaste olovke i bojice jer one prisiljavaju dijete na ispravniji hvat. (kupujemo HB)
Pernicu smo kupili Herlitz u NN - te pernice su vrlo jeftine (ne znam koliko su pernice iz Lidla, naša je bila oko 40 kuna).
U pernici ti je važno da ako kupuješ punu pribor koji dobiješ unutra bude kvalitetan.

genius
04.03.2012., 23:20
koj je bio vaš kriterij u kupovini šk.torbi? danas sam malo surfala s kčeri i tražili smo torbe pa sam se iznenadila od raspona cijene do kvalitete..... iako nemam iskustva kod kupovanja torbi ono što je kod mene presudno da je materijal vodootporan,nepromočiv,da je anatomska torba što lakša i naravno da se maloj sviđa??
kako da znam koja joj torba lijepo leži na leđima i na što još moram obratit pažnju??

da li ste uzimali one klasične okomite kockaste torbe ili one tipa ruksaka s čvrstim kockastim dnom?
da li u te ruksake stanu knjige da se nekvrče??
moja cura si je naravno već odabrala (kriterij je šljokice) i ne odustaje,al meni je malo prepreviše dati toliko novaca za šk.torbu..možda postignemo nekakav dogovor do 4-5mj.?!!
svidjela joj se ova Step by Step "Unicorn" školska torba - Hama


naravo nisam je vidjela u živo,niti isprobala ,niti znam ima li kakve pregrade,koliko je teška i slično. da li netko ima ovakvu sl.torbu i vrijedi li zaista te novce????

genius
04.03.2012., 23:22
evo link na torbu http://www.hama.hr/hr/skola_i_slobodno_vrijeme/step_by_step_34unicorn34_skolska_torba/1010412

nahla
04.03.2012., 23:35
pari mi se malo previše 700 kn.al ne znam kako se kreću cijene, pa....
ja sam uzela u tl kad je zatvarao za 150 kn, snižena sa 499. mislim da vrijedi pričekat, bit će sniženja. znam da u st uvijek bude dobrih sniženja u kolovozu

yasmin
04.03.2012., 23:37
izgleda dobro...ali cijena

genius
04.03.2012., 23:54
i meni se sviđa ,ali kao što sam napisala malo mi je prepre previše,ma razgovarat ću s njom pa se možda i predomisli -ipak je moja zadnja. a kad budemo išli u kupovinu možda joj zpadne za oko i neka druga -samo da se sjaji,ima puno šljokica i da nije "bebasta" a možda nam uleti i neki sponzor ,hihih
a što se tiče kvalitete te vrste torbi da li netko zna??

maxi
07.03.2012., 13:39
Mi kupujemo trokutaste olovke i bojice jer one prisiljavaju dijete na ispravniji hvat. (kupujemo HB)
Pernicu smo kupili Herlitz u NN - te pernice su vrlo jeftine (ne znam koliko su pernice iz Lidla, naša je bila oko 40 kuna).
U pernici ti je važno da ako kupuješ punu pribor koji dobiješ unutra bude kvalitetan.

ali nema u jeftinoj pernici kvalitetan (skup) pribor
nama su u Didlovim pernicama odlične Lyra bojice, ni jedne u Mulleru nisu toliko mekane a ovih ima samo par boja za nadokupiti. rado bij ja kupila TOZ-ove bojice kad bi bile dobre. sad ispada da cjepidlačim i pretjerujem jer smo svi bojali nekad, ali ako možeš djetetu olakšati, a treba im to, kupite im kvalitetne bojice jer jaaaako puno bojaju u 1. razredu!

Mima
07.03.2012., 13:44
Pa nema ekstra kvalitetan (ali herlitz bojice nisu niti posebno loše) - ali upravo sam htjela reći da visoku cijenu pernice može opravdati samo skupi pribor unutra. Lyra bojice su stvarno kvalitetne a i skupe, tako da visoka cijena Didl pernice ima smisla tj. opravdana je. Druga je stvar što sam ja do sada već izmijenila 10-ak kompleta bojica u pernici jer ih dijete konstantno gubi, tako da bi mi bez Lyra bojica ostali negdje do 1.10.

genius
07.03.2012., 14:13
ja sam baš jutros gledala u Plodinama bojice 24kom faber & castll (gratis šiljilo) cijena 59.90 kn, malo mi se čini puno dok nevidim koliko će madam gubiti stvarčice po školi. ja ću kupiti neke jeftinije (premda znam kakve su kvalitete i koliko pucaju vrhovi) a kupit ću i neke skuplje pa držat u pričuvi tamo negdje do Božiča dok se i ona malo ne uhoda i ne krene više pazit na stvarčice.
ja kod nas nisam ni vidjela Lyra bojice??? baš ću obratit pažnju kad budem išla u knjižaru.

saška
07.03.2012., 15:26
Ja sinu koji ide u 2. razred kupujem Staedtler bojice i olovke jer su mi se pokazale vrlo kvalitetne (lako se šilje i ne pucaju im vrhovi).
U Školskoj knjizi sam prije tjedan dana na sniženju kupila bojice s gratis 2 olovke za 20 kuna.
Nije to cjepidlačenje, problem je kad se bojica ili olovka ne može našiljiti ili u procesu dva puta pukne špic.
Neri ću ikupiti pernicu koja joj se bude svidjela, a onda ću procijeniti kakav je pribor unutra.

I ja sam pobornik nešto skupljih - kvalitetnijih bilježnica. Imaju više listova koji su deblji i duže nose jednu bilježnicu.

Sjetite se kupiti škarice za papir i ljepilo, vodene, masne i tempere.
Kolaž smo dobili u likovnoj mapi. I kod likovne mape pripazite na cijene, probali su mi za prvi uvaliti neku skupu, ne sjećam se više koliko je bila razlika...

Lutonjica
07.03.2012., 15:29
kod nas sav likovni pribor za cijeli razred nabavlja učiteljica na početku godine
tako da nemojte to kupovati unaprijed, možda je i kod vas tako

Ivček
07.03.2012., 18:44
I ja se pridružujem ekipi s Herlitz torbom i pernicom iz NN.

genius
07.03.2012., 22:45
ivček nabaci slikicu torbe i pernice ak nije problem.
a te trokutaste olovke,bojice kako ih šiljiti imaju posebno šiljilo ili ono obično :oops:

čokolada
07.03.2012., 22:48
obično.

saška
08.03.2012., 09:20
http://e-trgovina.nn.hr/skolski-pribor/skolske-torbe.html

l (http://e-trgovina.nn.hr/skolski-pribor/skolske-torbe.html)ink na torbe u NN...

mamaineven
08.03.2012., 09:30
Mi smo kupili Herlitzovu torbu u 12. mje. za 149 kn, i pernicu za 20 kn. Naknadno sam kupila još jednu pernicu za svaki slučaj jer samo čekam kad će jedan dan doći bez glave doma. Mislim još nakupovati zalihu olovaka i gumica. Ove pernice u sebi imaju čak i ravnala i stvarno mi se ne čine skupe.

iki
18.03.2012., 14:46
Odlična tema.
Hvala na svim informacijama, :).

josipal
19.03.2012., 11:35
jooj meni se jos cini kao da je taj rujan dalekoooo
a kad vas citam
cini se da moram odmah u akciju inace cemo ostati bez icega

kam
19.03.2012., 17:51
Evo da prijavim da smo kupili Herlitzovu torbu za 178 kn u NN-a prošlu subotu na sniženju

genius
21.03.2012., 23:34
ima li tko iskustva s scooly anat. torbama? kod nas ima par modela po 219kn od lani naravno.

Ivček
22.03.2012., 10:07
ivček nabaci slikicu torbe i pernice ak nije problem.
a te trokutaste olovke,bojice kako ih šiljiti imaju posebno šiljilo ili ono obično :oops:

pernica
http://e-trgovina.nn.hr/skolski-pribor/pernice-sa-priborom/974362.html

torba
http://e-trgovina.nn.hr/skolski-pribor/skolske-torbe/974315.html

Peterlin
22.03.2012., 10:59
Trokutaste olovke i bojice mogu se šiljiti običnim šiljilom - tanke standardnim, debele širokim.

Ali postoji Faber-Castell Grip 2001 trio šiljilo koje je baš za taj pribor, ima 3 otvora: za olovke, za tanke bojice i za debele bojice (s kućištem protiv rasipanja). Obično je toga bilo u Mercatoru (velikom, na Vukovarskoj) na školskom priboru i u većini trgovina Narodnih novina, u sezoni pred početak školske godine. Imaju oni i gumice koje se nataknu na olovku i trokutaste gumice, ali to mi je već pretjerivanje. Olovke smo u prvom razredu kupovali 2B (mekane) a kasnije HB, ali to ovisi kako kojem djetetu odgovara.

Evo, tu ima nešto (šiljila i gumice): http://www.proming-hch.hr/hr/katalog/prikaz_artikala/gumice_i_siljila-68/2

centar
23.03.2012., 13:44
lijep pozdrav!

i mi imamo (prvog) predskolca u kuci i nikad nisam ni mislila da na toliko stvari trebam paziti pri kupnji pribora i ostalih stvari za skolu. također smo, u NN vidjeli reklamu za herlitz torbe i imali smo namjeru uzeti onu ljubicastu na macu, no ona se odmah rasprodala, a da ju nismo ni vidjeli uzivo. sad vidim da je dostupna u njihovom online shopu, ali ju mm ne zeli kupiti jer ju curka nije isprobala. :nono:
sad je odluka pala na haminu unicorn torbu. isprobali smo ju u mulleru, ali imaju samo 5u1 set koji je preeeeskup ( i nepotreban:mrgreen:) tako da imam u planu uzeti samo torbu i pernicu u frankopanskoj. isto je skupo, ali se nadam da ce trajati dvije godine (hoce li??? :unsure: )
procitala sam ovo sto ste pisali za crtancice i nas su izbor definitivno targetove s debelim koricama. nesto smo vec kupili, ali izbor je slab. (moje dijete ne voli hello kitty). kupili smo i maped skarice u NN koje imaju plasticni umetak u koje se stave nakon koristenja da ne bi doslo do nezgode.

citam vas :bye:

Ivček
23.03.2012., 20:30
Dobili smo u školi popis knjiga i sve se mogu naručiti preko web shopa narodnih novina što mi je ok.

genius
23.03.2012., 20:49
Ivček torba mi je super, centar i ja sam gledala tu haminu na njihovoj stranici,ali nažalost nisam imala prilike ju vidjeti ni isprobati u živo. kako leži na leđima i da li je zaista jako teška čitala na nekom forumu.??

centar
23.03.2012., 23:26
genius, na njihovim stranicama pise "vrlo lagana školska torba modernog dizajna", no cini mi se da je ona stvarno teza od bilokoje herlitz-ove torbe koja mi je bila u rukama. pronasla sam na jednom site-u podatak da je unicorn led torba teska oko 1420 grama. cini mi se da je to dosta, ali opet, meni je ovo jedino dijete i nemam iskustva s opremanjem skolarca. na leđima nam je odlicno stajala, cvrsta je i izgleda jako kvalitetno.
moja je briga da ce mi dijete "prerasti" jednoroge do drugog razreda i da ce htjeti novu torbu, a onda mi je to malo previse novaca za jednu skolsku godinu.

vidjela sam i one klasik kockaste torbe, ali mi je to malo :nope:. procitala sam da im se stariji klinci znaju rugati zbog toga. s druge strane, ako se zele nekome rugati, uvijek ce pronaci "razlog".

iki
24.03.2012., 07:37
Netko je pisao da nezna gdje bi kupio Lyra bojice.
Vidjela sam ih u Mulleru u West Gateu, mogu se kupiti po komadu (oko 9kn komad) ili u setu.

maxi
26.03.2012., 09:24
Netko je pisao da nezna gdje bi kupio Lyra bojice.
Vidjela sam ih u Mulleru u West Gateu, mogu se kupiti po komadu (oko 9kn komad) ili u setu.

vidjela sam i na Trgu u Mulleru ali nema veliki iznor boja
i nude samo debele bojice pojedinačno
ovo za set mi je novi info

makita
26.03.2012., 10:05
Najbolje bojice nakon pola godine staža u školi su nam stabilo 3bridne debele. trebate za njih oštrilo sa širom rupicom. Najbolje mije ono metalno, mislim da je staedlerovo, nisam 100% sigurna. Ali ono je samo za u kući jer treba oštriti iznat kante za smeće. Za u škollu imamo ovo koje spominje Peterlin, kod tog je posebno oblikovano oštrilo za bojice. Tamo se naoštre nekako manje izduljeno, njima ionako ne treba da ugo traje oštar vrh kao pri pisanju običnom olovkom. Kad se bojice ovako naoštre na kraće, manje pucaju.

Meni nisu loše mapedove, al stabilo su naj. Komad je 3,5 kn, 12 kom (paket) skoro 50. Al su jako dobre.

Napomena: moj uglavnom ne gubi stvari.

Gumica: naj nam je stadler neka bijela, ni druge nisu loše.

Crveno plave olovke za pisanje naslova su mi sve bzv

p.s. ja sam freak za pribor

centar
26.03.2012., 14:24
mi cemo lyra bojice dobiti u haminoj pernici. imali smo za vrtic herlitz pernicu i popucale su nam one elasticne pasice gdje se stavlja pribor, pa sam odlucila da za skolu necu uzeti istu marku. a kakve flomice? mi smo koristili maped i meni su se cinili odlicni, ali ih curka ne zeli- da su joj predebeli vrhovi i brzo se potrose. sad koristimo FC i za njih me obavijestila da vise nema crne boje:mrgreen:

jadro
27.03.2012., 09:27
je l ovo mali zaključak/preporuka

povoljne i OK torbe (cijenom i težinom) su u NN (Herlitz)
kvalitetne:
- olovke/bojice su Lyra, Faber castell, Stabilo, Steadtler
- bilježnice/crtančice Targer - tj. deblje, kod tanjih je i papir tanji, brže se popune

Mima
27.03.2012., 09:34
Evo vam još jedne preporuke - torbu je OK kupiti sada jer su sniženja, ali ostalog pribora je pred školu puno veći izbor; sve knjižare, pa i NN, natrpaju pisankama, crtančicama i slično, a sad je izbor puno manji.

Usput - na Trgu u Mulleru sam jučer vidjela komplet Lyra bojica ALI samo metalik boja - 6 kom 45 kuna.

ms. ivy
27.03.2012., 10:07
ja sam otkrila da su one tanke teke sasvim dobre, iako izgledaju kao da će se same od sebe raspasti. pogotovo crtančice koje vrlo brzo prerastu - targetove nisu ni do pola popunili. brzo prelaze u pisanke a, pa b... doma uvijek treba imati par bilježnica na zalihi i sve ok.

mapedove bojice, olovke, šiljila, škarice... su nam također dobri. osim toga, oni pribor stalno razmjenjuju pa se pernica petkom nikad ne vrati u istom sastavu u kojem je u ponedjeljak otišla. :roll: opremite dijete trokutastim olovkama s gripom a on ih zamijeni za najobičniji okrugli toz i poklon olovku iz name. LOL

meni je otkriće bilo komadno kupovanje bojica u NN - crvena se npr. troši nevjerojatnom brzinom.

centar
27.03.2012., 12:20
a koje biljeznice uopce trebaju za prvi razred? crtancica, pisanke a i b, matematika 1? je li to sve?

jadro
27.03.2012., 13:38
pitanje:
spominju se trokutaste olovke/bojice. Sad sam u Mulleru vidjela (komadno) trokutaste ali debele i tanke. Ima li tu pravila? Koje su bolje za prvašića?

I meni je palo na pamet ovo za tanke teke...ima nešto u tome, da oni neke brzo prerastu.
Čitam o ovome što piše ms.ivy, i već vidim svoju štrebericu u suzama, kad ne bude imala svoju olovku u pernici. Ta zna što je njeno u pola noći u mraku :-/

jadro
27.03.2012., 13:40
ovo je napisala jedna učiteljica, još 2006. (može se tu pročitati http://forum.roda.hr/threads/10694-sto-STVARNO-kupujete-za-polazak-u-skolu), što ona traži. I ja napominjem ono što je i žena rekla, to ona traži, neka druga vjerojatno ne, ali dobro je za info

PRIBOR
a) školska torba – u njoj đak nosi potrebne stvar za nastavu( udžbenike, vježbenice, bilježnice, pernicu i papuče). Pokušajte smjestiti sve te stvari u školsku torbu i tako uočite gdje je najbolje da učeniku stoje bilježnice, gdje pernica, a gdje papuče.
(Preporuka liječnika je da učenici do 12 godine ne nose ruksake na jedno rame, već torbu koja će pravilno opteretiti oba ramena.)
b) platnene tenisice – koristimo u učionici i na satovima TZKa. Napišite flomasterom inicijale vašeg sina/kćeri u unutrašnjosti papuča. Učenici se presvlače u papuče u hodniku ispred učionice. Cipele odlažu u za to pripremljenom ormariću, kao i jakne u hladnijem periodu.
c) pernica – molim vas da bude što jednostavnija i da sadrži samo najosnovnije (3 drvene olovke, drvene boje, gumicu, šiljilo i malo ravnalo).
d) informativka – bilježnica koja omogućuje lakšu suradnju i komunikaciju između mene i vas. Sve obavijesti naći ćete u njoj zalijepljene na vrijeme.
e) oprema za TZK – kratke hlačice i majica kratkih rukava( ne ona u kojoj je dijete na nastavi), kratke soknice. Vrećica za tjelesni neka na vidnom mjestu ima istaknuto ime.
f) bilježnice – za satove hrvatskog jezika – CRTANČICA (rujan), kasnije pisanka A
-matematika – bilježnica za matematiku 1. i 2. razreda
-priroda i društvo – CRTANČICA za prvo polugodište, kasnije pisanka D
-glazbena kultura - CRTANČICA
-engleski jezik i vjeronauk – pisanka D
-likovna kultura – likovne mape kupit ćemo zajednički kao razred
kutija za likovni –ime istaknuto na kutiji, najlon za prekriti radno mjesto, čvršća plastična čaša, krpica za brisanje, crni flomaster, meku drvenu olovku(B), 3 kista za vodene boje različite veličine, pastele, vodene boje, bijelu temperu i plastelin (na dio pribora ispišite ime)
g) knjige – molim vas da ih omotate do kraja tjedna, kao i bilježnice. Zbog lakšeg snalaženja pojedini predmet možete obilježiti velikom točkom, kvadratićem ili trokutićem, pa dijete može lakše pamtiti što sve sačinjava pojedini predmet(udžbenik, vježbenica, nastavni listići itd.)
....

maxi
27.03.2012., 13:48
ovo s crtankama i pisankama se sigurno razlikuje jer nama nije takav popis
preporuka za kutiju za likovni: ne kupujte skupe kutije s poklopcem, najbolje se pokazala kutija od dječjih čizama s poklopcem na preklop (da im ne pada po učionici) zamotana u poklon papir po izboru. veličina kutije je cca 40 x 30 cm visine 15, sve cca
ovo s pericom je jaaako dobra preporuka! ja sam popustila i dala curki da izabere. dakle, njena pornica na tri kata je definitivno teška i prevelika, flomiće ionako rabe povremeno pa je naj pernica jednostruka s bojicama i olovkama ili ona čvrsta limena s poklopcem
debele bojice su zakon za brže farbanje
ono što mene iznenađuje je kolučina crvene tempere koju troše! mislim da smo već na četvrtoj tubi, i to onoj većoj iz Mullera (kupuju se pojedinačno osnovne boje)

eto, sve mi je baš friško i s H ove godine sigurno neću fulati

pepi
27.03.2012., 13:54
Ne znam da li je netko napisao, ako vam dijete ide u boravak, vjerojatno će vam trebati za svaki predmet duple bilježnice.
(barem je tako kod nas)

A što se tiče raspoznavanja bilježnica na početku, moja je svaku bilježnicu stavljala u omot knjige kojoj pripada.

jadro
27.03.2012., 13:55
Maxi, prosvijetlila si me :-)

ja tražim po knjižarama "kutiju za likovni". Sreća pa nisam nikoga pitala jer za sad ionako samo gledam (dok ne postanem sumnjiva djelatnicima, jer samo gledam :-)).
A to je kutija koja se kupi i u nju stavi pribor za likovni?
A plavuše..ili ?

maxi
27.03.2012., 13:58
ot
možemo u Muller zajedno za pauzu gledati.........i ja stalno "gledam" i čopnem pokoju pisanku ili matematičku bilježnicu s Hello Kitty i tako izbjegnem kupovanje istih s meni ružnim slikama.

ja sam nadobudno pokupovala na početku crtanke i pisanke u Profilu, jer su mi bile lijepe, velike. i onda sam sve morala kupiti novo jer te imaju šire crte i nisu odgovarale! tek toliko da znate što vas čeka

naša kutija za likovni je originalna! a imali smo i krasnu kutiju s geometrijskim likovima, isto handmade od nečega.ma obožavam reusable stvari!!!

AdioMare
27.03.2012., 14:00
mi smo isto ovako kako kaže maxi... običnu kutiju od cipela obložili ukrasnim papirom i/ili naljepnicama
još bolje ako imate kutiju na preklop, ja je se nisam sjetila, ali mala se ne žali ni ovako

edit :mrgreen: evo maxi kaže da ipak ima kupovnu kutiju

Mima
27.03.2012., 14:16
I Lea ima kutiju od cipela koju nam je poklonila jedna forumašica, a oblijepili smo je samoljepivom tapetom i izgledala je stvarno super!

pepi
27.03.2012., 14:20
Maxi, prosvijetlila si me :-)

ja tražim po knjižarama "kutiju za likovni". Sreća pa nisam nikoga pitala jer za sad ionako samo gledam (dok ne postanem sumnjiva djelatnicima, jer samo gledam :-)).
A to je kutija koja se kupi i u nju stavi pribor za likovni?
A plavuše..ili ?

Pa postoji.
http://www.toz-penkala.hr/proizvodi-skolski-pribor (strana 30)
Mi smo preko škole zajednički naručivali, koštala nas je nešto jeftinije.

Vidim da u slobodnoj prodaji košta 200 kn.

Ti si izračunaj da li će te više koštati da kupuješ pojedinačno.

makita
27.03.2012., 15:03
Pa postoji.
http://www.toz-penkala.hr/proizvodi-skolski-pribor (strana 30)
Mi smo preko škole zajednički naručivali, koštala nas je nešto jeftinije.

Vidim da u slobodnoj prodaji košta 200 kn.

Ti si izračunaj da li će te više koštati da kupuješ pojedinačno.Nekidan je gledala u tisak media centru, ako se ne varam, bila je oko 150-160 kn

čokolada
27.03.2012., 16:22
pitanje:
spominju se trokutaste olovke/bojice. Sad sam u Mulleru vidjela (komadno) trokutaste ali debele i tanke. Ima li tu pravila? Koje su bolje za prvašića?

I meni je palo na pamet ovo za tanke teke...ima nešto u tome, da oni neke brzo prerastu.
Čitam o ovome što piše ms.ivy, i već vidim svoju štrebericu u suzama, kad ne bude imala svoju olovku u pernici. Ta zna što je njeno u pola noći u mraku :-/

Ja kupim kutiju od 10 ili 12 Mapedovih HB (tako dođu oko 1.10kn/kom.)

ms. ivy
27.03.2012., 21:07
jadro, ma neće joj nitko otimati olovke. :-)

oni se sami mijenjaju kad žele i kako žele /i koliko im dopustiš - kažeš što svakako mora ostati u pernici, ostalo im je na volju/.

ako ste toliko nestrpljive kupovati bilježnice, nećete promašiti s 3-4 crtanke i matematikom 1. to će za početak svakako trebati. i paket omota za bilježnice.

ali pravila se razlikuju (prvi put čujem ovo s duplim bilježnicama) pa nije pametno pretjerivati dok ne čujete što traži vaša učiteljica.

pribor za likovni isto možete kupiti kad počne škola, a pogotovo mapu. ako ne kupujete toz-ovu kutiju, pribor možete staviti u bilo kakvu kutiju veličine veće kutije za cipele (zamislite sve vrste pribora - bojice, flomastere, vodene boje, tempere, plastelin, škare, ljepilo.. i u što bi stali.) kutija stoji na polici u razredu i uopće ne mora biti neka od 100kn.

no sve ove upute daje učiteljica na prvom roditeljskom pa ne morate brinuti da ćete zakasniti, sad se isplati kupiti torbu i eventualno pernicu a za ostalo ima vremena (mojem školarcu je bio gušt nakon škole otići u NN i kupovati po popisu).

tanja_b
27.03.2012., 21:28
jadro, ma neće joj nitko otimati olovke. :-)

oni se sami mijenjaju kad žele i kako žele /i koliko im dopustiš - kažeš što svakako mora ostati u pernici, ostalo im je na volju/.

ako ste toliko nestrpljive kupovati bilježnice, nećete promašiti s 3-4 crtanke i matematikom 1. to će za početak svakako trebati. i paket omota za bilježnice.Točno tako. Ja sam predviđala da će bez pola pribora u pernici ostati u prvih mjesec dana, a evo, do sredine drugog polugodišta iz cijele pernice izgubio je tek jedan čep od flomastera.
Što se tiče pernice, kupila sam mu jednu od onih preklopnih u NN, ali smo malo izmijenjali pribor - smanjili količinu flomastera i povećali količinu bojica. U nastavi uglavnom koriste bojice (i stalno se nešto boja, iz svih predmeta), a flomiće koristi za likovni i slobodno crtuckanje u boravku.
Školarac si je još naknadno natrpao 4-5 olovaka u tu istu pernicu jer mu se ne da šiljiti ih :roll:

Što se tiče bilježnica, mi smo dobili popis u školi, točno u broj koliko kojih bilježnica, i opet je ispalo previše tih crtančica, njih zbilja brzo prerastu. U drugom polugodištu trebaju gotovo samo pisanke B i matematičke. Zapravo, matematičke će im u svakom slučaju trebati, i to dosta.
Pribor za likovni ne bih kupovala na svoju ruku, jer se to dosta razlikuje od škole do škole. Mi smo, npr., trebali nabaviti crtaći ugljen i tuš, a u drugoj školi znam da se to nije tražilo. Za to ipak pričekajte roditeljski (kao i za likovnu mapu, jer ih ima više, a obično se u školi učiteljice dogovore da svi koriste istu mapu).

Jurana
28.03.2012., 08:26
Što se tiče bilježnica, mi smo dobili popis u školi, točno u broj koliko kojih bilježnica, i opet je ispalo previše tih crtančica, njih zbilja brzo prerastu. U drugom polugodištu trebaju gotovo samo pisanke B i matematičke.
Moj prvaš još uvijek piše u pisanke A.
Zapravo je učiteljica rekla da mogu prijeći u pisanke B, a, ako tko još ima ovih A, da može nastaviti u njima.
Ja teško vidim razliku između pisanki A i B, točnije, ne vidim je, ako ne vidim korice. :mrgreen:

centar
28.03.2012., 15:44
ima li netko informaciju kad dolaze nove torbe? hoce li do prve polovice sestog mjeseca?

Mima
28.03.2012., 20:41
Sad mi je nešto palo na pamet: probajte se raspitati što kod vas u školi treba za tjelesni, pa nabavite to sad preko ljeta.
Naime kod nas su trebale crne kratke hlačice/bicke (eventualno tajice) + bijele majice kratkih rukava, a na jesen kad je škola počela ja to više nigdje nisam mogla nabaviti.

centar
21.04.2012., 08:19
Sad mi je nešto palo na pamet: probajte se raspitati što kod vas u školi treba za tjelesni, pa nabavite to sad preko ljeta.
Naime kod nas su trebale crne kratke hlačice/bicke (eventualno tajice) + bijele majice kratkih rukava, a na jesen kad je škola počela ja to više nigdje nisam mogla nabaviti.

a kod koga ste se raspitali? mi jos ne znamo koja ce nam uciteljica biti, a svaka svoju politiku vodi. zar nisu na tjelesnom u trenirkama? tajica trenutno ima svugdje (HM, zara, mana), a obicne bijele majice bez ikakvih aplikacija i slicnog nisam gledala.

nego, kakve papuce za skolu? moja cura odbija nositi froddo, ciciban visoke na cicak vec tri godine. u vrticu je u "balerinkama", a pred ljeto u crocksicama. mislim da ni jedno od tog za skolu bas nije prikladno :mrgreen:

genius
21.04.2012., 08:40
ja sam svojoj za malu skolu kupila one obicne skolske a takve cu joj kupit i kad krene u skolu. bijelo dono,a odozgor tekstil crni ili sareni a oko gleznja imaju gumicu cijena je oko 80kn. jedina je ma
na sto smrdi po nekom ljepili ili necem ????!!!

maxi
23.04.2012., 08:50
L nosi Frodo kožne tenisice koje rabi za tjelesni. imala je balerinke ali je ovako najjednostavnije, samo promijeni čarapice nakon tjelesnog. te tene su predviđene za dvoranu, imaju neku posebnu gumu na đonu da se ne skliže, što je jako važno

Mima
23.04.2012., 09:06
a kod koga ste se raspitali? mi jos ne znamo koja ce nam uciteljica biti, a svaka svoju politiku vodi. zar nisu na tjelesnom u trenirkama? tajica trenutno ima svugdje (HM, zara, mana), a obicne bijele majice bez ikakvih aplikacija i slicnog nisam gledala.Možda kod roditelja čija djeca već idu u tu školu? Kod nas je oprema za tjelesni propisana na nivou škole.

sandraL
23.04.2012., 11:56
tako je i kod nas
na nivou škole je propisano da svi nose bijele majice, dječaci plave kratke hlačice a djevojčice crvene

hm
24.04.2012., 08:51
Meni nisu loše mapedove, al stabilo su naj. Komad je 3,5 kn, 12 kom (paket) skoro 50. Al su jako dobre.
Makita - molim te info - gdje kupuješ ove bojice po 3,5 kn komad?

makita
24.04.2012., 10:20
-- Stabilo - U Splitu ih kupujem u privatnoj papirnici Marlo, nisam ni znala da je to neka povoljna cijena, dođe na isto ako se kupi komadno ili paket. Imaju još skuplje debele stabilo koje su isto trobridne ali uz to izrezbarena mjesta za prst, kao male elipse. Takve ne znam koliko su.
evo ih
http://www.stabilo.com/pages-hr/products/easy-colors/

Maped sam kupovala isto u privatnoj, ali drugoj papirnici u centru grada, kod njih je odličan izbor pribora za slikare. Cijena se ne sjećam jer mi je Stabilo bolji od mapeda pa sam se prebacila na njih.

malo sam poguglala, evo ih ima na stranici od Konzuma

http://online.konzum.hr/categories/5...liranje?page=4 (http://online.konzum.hr/categories/5471960/products/pribor-za-bojanje-i-modeliranje?page=4)

samo ne znam jel to imaju u redovnoj ponudi, mislim na ove 12/1 komada, oko 32 kn
šteta da nisu stavili sliku da budem sigurna da su to te meni najboljeevo prodajna mjesta u hr

http://www.proximus.hr/index.php?opt...361&Itemid=135 (http://www.proximus.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=361&Itemid=135)

Peterlin
24.04.2012., 10:25
Makita - molim te info - gdje kupuješ ove bojice po 3,5 kn komad?

U Zagrebu je bilo Trio Stabilo olovaka i bojica u papirnici Sinus na Ljubljanici, ali dugo već nisam bila pa ne znam. Oni su imali i Giotto Pyramid pribor i drugi ljevački i početnički program.

Bojica Stabilo (debelih i tankih) na komad znalo je biti i u Grafocentrovoj papirnici na početku ulice Grada Gospića (kod sportske dvorane Peščenica) ali oni ih nemaju stalno nego sezonski, pred početak školske godine kad imaju i omote za knjige i hrpu drugih stvari.

Maped bojice (ali cijelu kutiju) vidjela sam u Bili prije možda tjedan dana, a znaju ih imati i Narodne novine. U Profilu Megastore obično ima uvijek, ali to nije najjeftinije mjesto za kupovinu pisaćeg pribora.

buba klara
24.04.2012., 10:28
maped i stadler (nesto skuplje) drže narodne novine
zadovoljan i prvašić i mi, ne pucaju, dobro se šilje...

nahla
24.04.2012., 10:57
nego jeste li gledale radne stolove? gdje šta ima, i naravno kakve su cijene?

makita
24.04.2012., 20:24
nego jeste li gledale radne stolove? gdje šta ima, i naravno kakve su cijene?
Da, i ako netko zna za koji zgodni kutni stol, napišite

Ivček
25.04.2012., 09:10
Peterlin, gdje na Ljubljanici? Moze li netko dati više inf . o lijevackom priboru?

čokolada
25.04.2012., 09:21
Ima ga u Mulleru.

Peterlin
25.04.2012., 09:43
Peterlin, gdje na Ljubljanici? Moze li netko dati više inf . o lijevackom priboru?

Mala knjižara i papirnica, zove se Sinus d.o.o.

Adresa je Ljubljanica 8 - to je blizu okretišta tramvaja, samo prijeđeš most i spustiš se stepenicama, na desnoj strani ako ti je remiza iza leđa.

Moj stariji sin imao je motoričke poteškoće u toj dobi, a mlađi je ljevoruko dijete, pa sam dugo nabavljala specijalni pisaći pribor baš u toj knjižari. Malo su mi izvan ruke jer sam ja doma na drugom kraju grada, ali se isplatilo. Zaista ne znam kakva im je ponuda sada.

Vlasnici su bili vrlo okretni i prije nekoliko godina znali su nabavljati stvari i po narudžbi - kad pribora za ljevake baš nije bilo na svakom uglu uredno su imali pisaći pribor za ljevake i djecu koja tek uče pravilni hvat olovke.

- trokutaste bojice debele (za vrtićance)
- trokutaste bojice standardnog presjeka za školarce
- kemijske olovke i nalivpera za ljevake
- škare za ljevake, koje je inače teško nabaviti, a mom sinu zlata vrijede

Od tog pribora najbolje su mi Faber Castell grip olovke (trokutastog presjeka, sa vanjskom zaštitom protiv klizanja). Stariji sada ima i tehničku olovku trokutastu iz iste serije, nabavili smo u Kauflandu.

Inače, kad znaš točno što tražiš, može se danas naći tih olovaka i na brojnim drugim mjestima. Nama je Mercator na Vukovarskoj uobičajena štacija jer nam nisu daleko.

no@
25.04.2012., 09:48
Škara za ljevake i trokutastih bojica i olovaka (debljih i tanjih) ima u Narodnim novinama i u Mulleru.

Mima
25.04.2012., 09:53
.. i to u NN škare za ljevake Mapped, one male škarice, koštaju par kuna, a ja sam iste takve u Woody dućanu platila oko 30-40 kuna. Inače, moja kćer koja piše lijevom rukom baš i ne obožava te škarice za ljevake, kupila sam joj i takve i obične, i ona ih ravnopravno koristi.

Peterlin
25.04.2012., 10:45
Da, sad ima pribora svuda (prije se to smatralo specijalnim, ja sam prvi put čula za trokutaste olovke na roditeljskom sastanku u vrtiću) ali prije to nije bilo baš lako nabaviti. Treba se samo malo ogledati, pa se nađu ljevačke škare za 10 kn u kvartovskoj knjižari, a prije sam obijala pragove po cijelom gradu.

Inače Mima - moj sin NEKE ljevačke škare voli, druge ne voli - kao i ja obične, tako da problem možda nije u tome što su škare ljevačke, nego jednostavno ne valjaju kao i svake druge. Iskusili smo to i sad kupujemo više manje za svaku školsku godinu nove, jer se zatupe, razlohaju ili izgube. Mapedove mislim da isto imamo - nisu ni bolje ni gore od drugih, ali prve koje smo nabavili još su na životu i dobre su.

Faber Castel Grip program (olovke grafitne i tehničke, gumice, šiljila, bojice) ima i firma Fokus na Žitnjaku: http://www.fokus.hr/ i firma Limes Plus (mislim da smo kod njih našli najjeftinije trokutaste olovke - po 3,5 kn dok su ih u Profilu prodavali po 7 kn).

Kako god bilo, nađe se toga danas već svuda. Rekao mi je prijatelj da je čak i grippere vidio u Muelleru (plastična navlaka za olovku koja služi za korekciju lošeg hvata - svojevremeno sam se potrgala da to nađem i na kraju mi ga je nabavila logopedica u Suvagu).

Ivček
25.04.2012., 10:45
Hvala na informacijama.

čokolada
25.04.2012., 10:57
Mapedove standardne trokutaste HB olovke (odlične!) u NN koštaju 1.15 ili 1.30kn, nisam sigurna.
Mapedove bojice su nešto malo poskupile pa sad 12 komada košta oko 14kn (cijena raste proporcionalno s brojem bojica u kutiji, tj. veća pakiranja nisu povoljnija).

Maruška
25.04.2012., 11:19
Ima li neka vrsta "pisala" koja bi više odgovarala djetetu kojem se jako znoji ručica?

Peterlin
25.04.2012., 11:22
Ima li neka vrsta "pisala" koja bi više odgovarala djetetu kojem se jako znoji ručica?

Da, olovka mora imati hrapavu vanjsku površinu protiv klizanja. Faber Castel Grip to ima - izvana je "točkasta" tj. ima gumena ispupčenja.

Probat ću staviti sliku: http://polismm.hr/wp-content/uploads/wpsc/product_images/101335.jpg

sandraL
25.04.2012., 11:46
Da, olovka mora imati hrapavu vanjsku površinu protiv klizanja. Faber Castel Grip to ima - izvana je "točkasta" tj. ima gumena ispupčenja.

Probat ću staviti sliku: http://polismm.hr/wp-content/uploads/wpsc/product_images/101335.jpg

te su se i nama pokazale kao najbolje za znojne ručice
kupujem ih u mulleru po skoro 8 kuna
ima li ih gdje jeftinije?

Peterlin
25.04.2012., 11:56
te su se i nama pokazale kao najbolje za znojne ručice
kupujem ih u mulleru po skoro 8 kuna
ima li ih gdje jeftinije?

Našla sam ja toga u našoj kvartovskoj knjižari po 6,5 kn (s gumicom), pa onda u Tisku u pothodniku kod glavnog kolodvora (ne znam cijenu, ali bilo je jeftinije od Profila gdje su po 7,5 kn). U Narodnim novinama su isto oko 5,5 kn ako se dobro sjećam. Nije svejedno da li kupuješ 3-pak ili pojedinačno.

Evo najjeftinijih: http://www.limes.hr/katalog/rezultati/?txt=grip

nahla
08.05.2012., 17:17
neko je pitao kada će sniženja na torbe..
danas sam vidila i tisak mediji imaju dobre ponude. torba + pernica 150 kn, 229...čini m i se tako nešto. nisam zagledala previše torbe jer sam bila u žurbi ali isplati se poć pogledat. pisalo je na plakatu anatomska torba.

Luminitsa
12.05.2012., 12:14
Možda bi klincima sa znojnim ručicama pomogli i oni silikonski "nazuvci" :D za olovke, ima ih u Mulleru. Ovako nešto - http://www.trgovina-lotus-woody.hr/images/6092.jpg

Lucija Ellen
01.02.2014., 17:18
Tema hop, uvijek aktualna!
molim uputu ima li gdje kupiti kolica tj kotaci na koje se stavi torba npr herliz? Ili koju torbu za prvi razred preporucujete a da ima ugradjene kotace?

Cathy
01.02.2014., 17:47
Tema hop, uvijek aktualna!
molim uputu ima li gdje kupiti kolica tj kotaci na koje se stavi torba npr herliz? Ili koju torbu za prvi razred preporucujete a da ima ugradjene kotace?

Kolica u Mulleru.