PDA

Pogledaj cijelu verziju : Kolači "iz jednog poteza"



marta
22.03.2012., 16:11
U zadnje vrijeme se ne stignem previše baviti kolačima, pa vas molim da slozimo neku listu onih koji se zamute, uvale u tepsiju i ispeku. Znaci, sto jednostavnije to bolje, al bazlamače bih preskočila jer iako su mi neke fine, nisu mi skroz u skupu kolača.
I bez nekih kompliciranih preljeva, bez krema, kora, bez izrade u etapama.
Meni je slaba ta lista. Radim makice, kakaošnite, brownies, mafini od banana u obliku kolača.

Trebam neke recepte u koje ide voće, sad sam se sjetila nekog biskvita s visnjama koji radi moja mama, ovog trenutka. Pitat cu ju recept pa napisem.

Ako imate nesto s jabukama, orasima, pahuljicama, dajje podijelite. Il recepte ili linkove. :-)

astral
22.03.2012., 16:22
ja imam jedan koji je na repertoaru već mjesec dana u varijacijama:

mjera je čaša od jogurta (potić)

2 jaja
1 i po čaša šećera
pola čaše ulja
1 jogurt ili čaša mlijeka ili pola-pola
2 čaše brašna
1 prašak za pecivo

nekad dodam i 2 žlice kakaa ako hoću tamni biskvit

ne treba ništa posebno mutiti, samo jaja sa šećerom pa dodati tekuće sve pa brašno
peče se 20 min na 180
ispadne dosta visok s obzirom na količinu

ja još kupim neki kompot , voće posložim po biskvitu a u sok od kompota dodam još vode i skuham 2 pudinga i prelijem preko ( kad se ohladi može se staviti i šlag preko i a i ne mora)

gotovo u čas, ne treba previše mutiti i bude prefin!!

marta
22.03.2012., 16:26
Tako nekako ide i moj recept za kakaošnite. Probat cu s vocem.

cvijeta73
22.03.2012., 16:26
ja došla napisati ovaj od astral. super je. sve zajedno stavim u zdjelu, zamutim sa mikserom, izlijem u pleh i gore naslažem voće. meni je najbolji s jabukama i višnjama.

marta
22.03.2012., 16:29
Ja cu jabuke naribati u to. Ovih dana. I stavit mozda dio griz umjesto brasna.

marta
22.03.2012., 16:30
Imali kakav kolač s mrkvom? Imam jedan recept za tortu, al prekomplicirano mi je to za četvrtak popodne.

vještičica
22.03.2012., 16:53
Kolač, kod nas poznat kao "dječiji", jer je recept stajao nalijepljen na pločice u kuhinji, da napravimo ako nam se jede :-)

Sličan je ovom već navedenom, mada su količine nešto veće i ispadne pun pleh od rerne

mjera je šolja od 2dl

1,5 šolja jogurta
1,5 šolja šećera (može i manje)
2/3 šolje ulja
3 veća jaja
3 šolje oštrog brašna
1,5 prašak za pecivo
oko pola kile nekog voća (bilo kojeg), svježeg ili iz kompota, u komadima ili narendano na krupno rende; u nedostatku voća može i ribana čokolada za kuvanje i/ili grožđice - ja najviše volim sa višnjama iz kompota ili svježe/zaleđene, svejedno :mljac:

Tijesto je žitko, i ne treba ga previše mutiti, izlije se u namašćen pa pobrašnjen pleh. Voće se poreda odozgo ako je u komadima, ako je rendano, ja umutim u tijesto. Peče se u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C, dok ne porumeni
Po želji pečeno poprašiti prah ili vanilin šećerom (nije pod obavezno).

enchi
22.03.2012., 17:01
Moja mama radi neki biskvit s jogurtom, super jednostavno i fino. Javim recept kad se vidim s njom.

anamar
22.03.2012., 17:10
http://forum.roda.hr/threads/42593-Kolac-od-mrkve

1/2 kg mrkve naribati
4 cijela jaja
2 case od jogurta brasna
2 case od jogurta secera
1 casa od jogurta ulja
malo cimeta(ja stavim jednu malu kavenu zlicicu)
2 praska za pecivo
to sve izmiksati

namastiti i pobrasniti protvan
kad se ohladi staviti glazuru od cokolade
(http://forum.roda.hr/threads/42593-Kolac-od-mrkve)

:)

anamar
22.03.2012., 17:21
ovaj je bio predobar. http://www.coolinarika.com/recept/kolac-sve-po-dva/

nisam sama radila, možda je i do toga :mrgreen:

trimama
22.03.2012., 17:25
ovaj je mojima najdraži, jako često ga radim


2 šalice integralnog pšeničnog grisa
1/2 šalice brašna T-850
1/2 šalice kokosa
1 šalica mljevenih oraha
3-4 žlice gorkog kakaa
1 šalica smeđeg šećera
prašak za pecivo
malo vanilije ili vanili šećer

1/2 šalice ulja
2 šalice mlijeka/vode/soka
5 oguljenih i naribanih jabuka

Izmiješati sve suhe sastojke, dodati tekuće i na kraju jabuke.
Nije potrebno miksati mikserom, nego kuhačom.
Zagrijati pečnicu na 160 i peći 45 min. Pojačati na 180 i peći još 10-15 min.
Provjeriti čačkalicom da li je kolač pečen.

Moja šalica je nešto veća(oko 3 dl) i količina tijesta je za protvan koji se dobije uz pečnicu.



Jako je fin ako se dodaju i 2 banane narezane na komadiće ili ako nemam voća stavim teglicu domaceg đema

Mellyca
22.03.2012., 17:27
davno sam bila stavila tu jedan takav recept, bas bih ga mogla ponovno napravit, nisam vec dugo :-) http://forum.roda.hr/threads/54978-Grizli-brzo-jednostavno-i-ukusno

zizi
22.03.2012., 18:45
Mi ovaj često radimo - http://www.coolinarika.com/recept/crnac-bez-jaja/ .... samo bez glazure.
Svi ga obožavamo.

makita
22.03.2012., 19:18
Meni je poznanica iz amerike pekla nešto super ukusno, utrpala je sve, smutila, spekla, bilo je nekako sa kakaom al sočno, izvrsno. Nije neko zdravlje, garant brašno, jaje, ulje i tako, možda se poslije kad je pečen zalijhe sa vodom ili mlijekom...ima li tko ideju?

vissnja
22.03.2012., 20:36
http://www.coolinarika.com/recept/cokoladno-bademasti-kolac-bez-brasna/

meni je ovaj fenomenalan
zamuti se i pece, a nije hlebast nego unutra socan, kao krem
bez brasna je
i ja nisam nikad stavila kafu jer dete to ne voli

Smajlich
22.03.2012., 20:47
Meni je poznanica iz amerike pekla nešto super ukusno, utrpala je sve, smutila, spekla, bilo je nekako sa kakaom al sočno, izvrsno. Nije neko zdravlje, garant brašno, jaje, ulje i tako, možda se poslije kad je pečen zalijhe sa vodom ili mlijekom...ima li tko ideju?
Možda "Mokri kolač"? Negdje imam recept, inače omiljeni kolač iz mog djetinjstva... Odavno ga nisam radila, a i dan-danas žicam mater da ga ispeče kad dođem kući :oops:

mayato
22.03.2012., 21:04
ja imam jedan koji je na repertoaru već mjesec dana u varijacijama:

mjera je čaša od jogurta (potić)

2 jaja
1 i po čaša šećera
pola čaše ulja
1 jogurt ili čaša mlijeka ili pola-pola
2 čaše brašna
1 prašak za pecivo

nekad dodam i 2 žlice kakaa ako hoću tamni biskvit

ne treba ništa posebno mutiti, samo jaja sa šećerom pa dodati tekuće sve pa brašno
peče se 20 min na 180
ispadne dosta visok s obzirom na količinu

ja još kupim neki kompot , voće posložim po biskvitu a u sok od kompota dodam još vode i skuham 2 pudinga i prelijem preko ( kad se ohladi može se staviti i šlag preko i a i ne mora)

gotovo u čas, ne treba previše mutiti i bude prefin!!

ja probam ovaj prvom prilikom...i ja sam za te jednostavne i brze, a ovaj mi se čini mrak, još sa višnjama i pudingom...mmmm...mljac

Smajlich
22.03.2012., 21:17
Evo ga: Mokri kolač
2 jaja, 12 (jušnih) žlica šećera, 12 žlica ulja, 12 žlica mlijeka, 8 žlica brašna, 3 žlice kakaa, 1 prašak za pecivo, vanilin-šećer. Umutiti, ispeći, a ohlađeno preliti sa 1dl vrućeg mlijeka. Hladno, po želji ukrasiti sa šlagom. Taj mi je bio omiljen u djetinjstvu, a ovaj je sada: http://www.coolinarika.com/recept/becki-kuglof-od-maka/
Pekla sam ga i kao kuglof, ali i u običnom (manjem) plehu i bio je :mljac:

astral
22.03.2012., 21:29
ja taman pojela dva komadića ovog mog s višnjama (domaćim, skuhane kao kompot pa u soku skuhan puding od vanilije)...njami...

nego, ovaj moj recept za biskvit je u stvari od sveki recept za čupavce ali mene je oduševio jer ga ispadne dosta, jeftin je, uvijek imam doma sve sastojke i ukusan je...
čak sam ga pravila kao mramorni...

Peterlin
23.03.2012., 08:16
Ja sam jučer radila crvenkapicu s višnjama iz kompota (to se ne peče, s keksima je). Ovo moji obožavaju, a kolač je sramotno jednostavan (iako nije oličenje zdravog kolača, previše je umjetnih sastojaka).

Daklem, CRVENKAPICA S KEKSIMA

Za standardni duboki pleh (35 cm dugačak, uski) treba malo više od kutije petit beurre keksa ( ili nekih najjeftinijih, nije bitno - obično kupimo pakiranje piknik keksa od kile)

1 litra mlijeka + 2 pudinga od vanilije + 4-5 žlica šećera - skuhati, pa ohladiti
1/2 litre biljnog šlaga - istući, pa u to dodati ohnađeni puding i krema je gotova

Redati u pleh: keksi-krema-keksi-krema-keksi

Zaljev:
1 staklenka višanja - otvoriti i ocijediti, višnje poslagati po gornjem sloju keksa, a tekućinu odmjeriti (treba biti 0,4-0,5 litre), dodati 2 žlice šećera+preljev za torte i skuhati, pa zaliti.

Game over!

Za ljubitelje čokolade preporučila bih LAŽNE ČUPAVCE, jer to je gotovo za pol sata od trenutka kad vam je palo na pamet to napraviti. Samo se izlije i ispeče biskvit, a dok se isti peče, skuha se zaljev od šećera, vode, čokolade i putra i u to se uvali kokos. Preljeva se vruće na vruće tijesto i odmah je gotovo. Ako treba pisati detalje, vičite...

Meni je fini i BANANA NUT BREAD, ali moja djeca to baš ne šmekaju, pa rijetko radim.

Jogurt-voće kombinacije su već spomenute, pa ne bih...

Doma često vikendom pečem dunavske valove bez kreme, samo tijesto i višnje.

Za Uskrs i slične blagdane - Jozefina (torta od lješnjaka i naranče, bez file, a može i bez glazure - netko je nedavno stavio vrlo sličan recept pod nazivom Torta Vesne Pusić)

Makove kocke su klasika, ja ih radim u 2 varijante - klasičnu i s ribanim jabukama (ta nije tak sipka i moji ju doma više vole, uvijek se pojede u roku d keks). Ista varijanta se može raditi i s orasima umjesto maka.

Od sitnih kolača najbrže su mi gotovi keksi na špricu (pogotovo kad imam pomoćnike - to djeca vole sama drukati pa je moje samo da punim špricu tijestom) ali mislim da to isto ne ide u ovu kategoriju kolača u jednom potezu.

Od rolanih kolača - gris štrudla s voćem.

marta
23.03.2012., 08:19
Cccccc, Peterlin! Kreme, keksi i torte su zabranjeni na ovom topicu. Samo ono sto ide sve odjednom u pleh i onda iz pleha u usta je dozvoljeno spominati. Ccccc...

pepi
23.03.2012., 08:36
jedan jednostavan s trešnjama http://recipeci.com/jednostavan-biskvitni-kolac-s-tresnjama/7173/

i naravno, atomska pita,najveći posao je ribanje jabuka http://recipeci.com/atomska-pita/8860/

marta
23.03.2012., 08:39
Atomska pita :lol:

Peterlin
23.03.2012., 08:39
Eeee, sorry, takve ti ja baš ne znam...

Evo ofrlje recepta za banana nut bread - to se kod nas peče kad se banane ne pojedu na vrijeme, pa omekšaju. Količine su odokativne, ovisno o plehu i količini banana:

2-3 jaja
1 šalica (2,5 dl) šećera
1/4 šalice ulja
1/2 praška za pecivo + 1 mala žličica sode bikarbone
1 -1,5 šalica brašna (šacam gustoću dok mutim jer to ovisi o veličini i kvaliteti banana)
3-4 mekane banane
100 g kosanih orašastih plodova (blaženi multipraktik)
može i šaka cveba ako ima...

Ima još jedan sramotno jednostavan s nemljevenim makom. Moji dečki to vole. Recept s čašice kiselog vrhnja "brzo i fino", mislim da ga je kreirala Lidija Kralj: http://www.coolinarika.com/recept/brzo-i-fino-kolac/

marta
23.03.2012., 08:39
Super, cure, odlicno je ovo. Bit ce kolača. Juuupiii!
9996

marta
23.03.2012., 08:40
Eeee, sorry, takve ti ja baš ne znam...



Eeeee, a zasto mislis da sam ja topic otvorila!

Svatko od nas ima neki takav kolac koji rado sprema. Pa je super da podijelimo recepte.

Peterlin
23.03.2012., 08:42
Meni se sviđa atomska pita.

Radim nešto slično (Štefinu pitu od jabuka http://www.coolinarika.com/recept/stefina-pita/) ali ovo mi se čini čak i bolje...

pepi
23.03.2012., 08:44
Atomska pita :lol:

Čekaj samo da je probaš8-)

Peterlin
23.03.2012., 08:58
Ma imam ja toga još, samo se treba sjetiti jer ne pečem to baš često.

Evo jedan s crnim vinom (ja imam 2 manja kalupa pa ovo pečem tako, inače je količina za veliki kalup za kuglof ili 2 rebrasta dugačka):


VINSKI KUGLOF

200g šećera
1 vanilin šećer
4 jaja
300 g brašna
1 prašak za pecivo
1 žličica cimeta
1 velika žlica gorkog kakaa
1,5 dl crnog vina
100 g naribane čokolade ili čokolade u prahu
1 vrećica čokoladnih mrvica ili 100 g grubo ribane/kosane čokolade

Žutanjke pjenasto umutiti sa šećerom. Ostale sastojke dodavati postepeno, te na kraju dodati snijeg od bjelanjaka. U namašćenom i posipanom kalupu peći 60 min na 180oC.

Napomena iz iskustva: Ja ne odvajam jaja za to iako u originalnom receptu tako piše, nego krenem prvo mutiti jaja s 2-3 žlice vruće vode, pa dodajem ostalo kako piše.

* * *

Evo, sad sam našla nešto vrlo slično i na internetu: http://gastrodiva.bloger.hr/post/vinski-kuglof/713143.aspx

Peterlin
23.03.2012., 14:20
Njuškala sam malo i po internetu i našla ovo - sigurno ću probati, ako ne prije, kad mi dođu maline i kupine na vrtu (superjednostavno je, mislim da bi moglo i sa smrznutim voćem): http://www.bakerwanabe.com/2010/08/03/mixed-berries-clafoutis/

jelena.O
23.03.2012., 14:32
ova atomska pita je ustvari ono kaj n.grace zove brzi voćni kolač, koji sam uspjela napravit bez gluteina ,mlijeka i jaja http://forum.roda.hr/threads/56488-Brzi-voćni-kolač

n.grace
23.03.2012., 18:00
Nama je odličan veganski čokoladni biskvit, onaj koji koristim za Schwarzwaldicu bez jaja:

http://forum.roda.hr/threads/53327-Schwarzwald-torta-bez-jaja-recept

Napravi se za čas, nema miksera, samo jedna posuda... odličan je. Nekad stavim samo čokoladnu glazuru, a nekad premažem marmeladom od marelica i prelijem čokoladnom glazurom, poput Sacherice. Probaj, stvarno je dobro, sočno i vrlo ukusno.

mrkvica05
23.03.2012., 19:06
Evo ga: Mokri kolač
2 jaja, 12 (jušnih) žlica šećera, 12 žlica ulja, 12 žlica mlijeka, 8 žlica brašna, 3 žlice kakaa, 1 prašak za pecivo, vanilin-šećer. Umutiti, ispeći, a ohlađeno preliti sa 1dl vrućeg mlijeka. Hladno, po želji ukrasiti sa šlagom. Taj mi je bio omiljen u djetinjstvu, a ovaj je sada: http://www.coolinarika.com/recept/becki-kuglof-od-maka/
Pekla sam ga i kao kuglof, ali i u običnom (manjem) plehu i bio je :mljac:


ajme, sto godina ga nisam jela! kolač iz djetinjstva :zaljubljen:

kalimero
23.03.2012., 20:47
Kolač s pekmezom
3 jaja
20 dkg šećera
25 dkg brašna
1 dl ulja ili 15 dkg maslaca
9 ž mlijeka ili vode
3 ž. pekmeza oko 2oo g
1 p.p.
1 žličica cimeta ili neka druga aroma-po ukusu
Izraditi bjelanjke sa šećerom, dodati žumanjke, malo još miksati i dodati ostalo. Peći na 180 stup.

Brzi kolač
2 jaja
1 čaša od 2 dl griza
1/2 čaše mlijeka
1 čaša šećera
1 čaša oraha mljevenih
1/2 čaše ulja
2 jabuke naribane
2 ž brašna
1 p.p
10 dkg grožđica
Sve izmutiti, peći na 175-180 oko 30 min.
može glazura od čokolade tko voli

Prova
2 jaja
1 šalica šećera
1 šalica kukuruzne krupice
1 šalica brašna
1 šalica mlijeka
1/2 šalice ulja
malo soli
1 p.p.

Tko voli može prije pečenja poslagati višnje.
Peći na 180 stup. Temp. i vrijeme pečenja nije kod svih rereni isto, zato najbolje probati bockanjem sa čačkalicom.

Oblatne
2 dl mlijeka
4 rebra čokolade
25 dkg šećera
to sve prokuhati i dodati
49 dkg mljevenog keksa
20 dkg nakvašenih grožđica
1/4 putra ( 1/4 pakovanja od 250 g )
Toplo staviti između dvije manje oblatne. Kad se ohladi rezati. Može ići i glazura. Ako su velike oblatne, raditi masu i pol.

brane
23.03.2012., 21:24
1 kg petit keksa,
2 pudinga od čokolade

i. verzija
-red keksa, red pudinga....i u frižider

II. verzija
-izlomiš kekse na komadiće i preliješ vrelim pudingom u koji uvališ suvice ili bajame/orahe/lješnjake....što imaš pri ruci ali je jako fino i bez svega toga
.smjesu uvališ u kalup i staviš u frižider.....

Mojca
23.03.2012., 22:18
Bravo za topic... Taman su mi dosadili svi moji brzopotezni, evo di ću po inspiraciju. U zahvalu, evo meni najdraži brzopotezni kojeg sam napravila valjda 20 puta otkad se Smjehuljica rodila:

"Torta" od rogača
-4 jaja,
-1 šalica šećera,
-1 šalica glatkog brašna,
-1 prašak za pecivo,
-1 šalica ulja,
-1/2 šalice mlijeka,
-1 šalica mljevenog rogača,
-5 dkg mljevene čokolade,
-1 šalica grožđica.
-2 naribane jabuke (dobro ocijediti).

Miješati navedenim redom dok smjesa ne postane glatka. Peći na 180. Preliti čokoladnom glazurom. Poslužiti uz tučeno vrhnje.
Ako imate samostojeći mikser, kolač se radi sam. :)

Iako u naslovu stoji torta, ja ga radim u kalupu za srneći hrbat, taman dođe za dva kalupa, izgleda efektno kad se složi na tanjur u obliku cvijeta, jedna šnita glumi jednu laticu. Ako ga radim u tom kalupu ne stavljam grožđice.
Može se peći i u kuglofu i običnom plehu...

marta
23.03.2012., 22:50
Ah, ovaj topic mi je pun pogodak. :)

ribice
24.03.2012., 08:03
Brzi i fini od jabuke, Anek dala recept, probala ga i oduševljena, sve u 1 protvi, prekrasno miriši a jako sočno, samo odmah duplu dozu jer će bit premalo.
http://forum.roda.hr/threads/29135-BRZI-amp-FINI-OD-JABUKA

rosa
24.03.2012., 17:39
Brzi i fini od jabuke, Anek dala recept, probala ga i oduševljena, sve u 1 protvi, prekrasno miriši a jako sočno, samo odmah duplu dozu jer će bit premalo.
http://forum.roda.hr/threads/29135-BRZI-amp-FINI-OD-JABUKA


:yes:ovo je kod nas najčešći brzi kolač s rode i uvijek plane

uz njega često radim i muffine mamme san jer malac obožava sve s čoksom

ČOKOLADNI MUFFINI

redom stavljati i miješati:
8 dag maslaca (margarina)
15 dag šećera
2 jaja
18 dag kiselog vrhnja
25 dag brašna (oštro)
1 prašak za pecivo
2 jušne žlice kakaoa
15 dag čokolade – grubo rezane ili čokoladnih kapljica

kod nas "iz jednog poteza" u 90% slučajeva znači muffine.

Mellyca
24.03.2012., 17:50
:yes:ovo je kod nas najčešći brzi kolač s rode i uvijek plane

uz njega često radim i muffine mamme san jer malac obožava sve s čoksom

ČOKOLADNI MUFFINI

redom stavljati i miješati:
8 dag maslaca (margarina)
15 dag šećera
2 jaja
18 dag kiselog vrhnja
25 dag brašna (oštro)
1 prašak za pecivo
2 jušne žlice kakaoa
15 dag čokolade – grubo rezane ili čokoladnih kapljica

kod nas "iz jednog poteza" u 90% slučajeva znači muffine.

i ja uvijek radim po ovom receptu muffine, ali sada kako se MM u korizmi odrekao cokolade sam ih morala malo korigirati, pa umjesto cokolade i kakaa dodam grozdjice prethodno namocene u rumu, 1-2 naribane jabuke sa puno cimeta i nasjeckanih oraha i badema, i odlicni su :-)

astral
24.03.2012., 18:41
Brzi i fini od jabuke, Anek dala recept, probala ga i oduševljena, sve u 1 protvi, prekrasno miriši a jako sočno, samo odmah duplu dozu jer će bit premalo.
http://forum.roda.hr/threads/29135-BRZI-amp-FINI-OD-JABUKA


da,da, ovaj je isto suuper, njami, fini,....:mljac:

mayato
24.03.2012., 20:39
ja imam jedan koji je na repertoaru već mjesec dana u varijacijama:

mjera je čaša od jogurta (potić)

2 jaja
1 i po čaša šećera
pola čaše ulja
1 jogurt ili čaša mlijeka ili pola-pola
2 čaše brašna
1 prašak za pecivo

nekad dodam i 2 žlice kakaa ako hoću tamni biskvit

ne treba ništa posebno mutiti, samo jaja sa šećerom pa dodati tekuće sve pa brašno
peče se 20 min na 180
ispadne dosta visok s obzirom na količinu

ja još kupim neki kompot , voće posložim po biskvitu a u sok od kompota dodam još vode i skuham 2 pudinga i prelijem preko ( kad se ohladi može se staviti i šlag preko i a i ne mora)

gotovo u čas, ne treba previše mutiti i bude prefin!!

Evo, ja sam spekla i gotovo da je planuo...stvarno je prefin i hvala na receptu...i da, stavila sam s višnjama i gore puding, kao si i sugerirala...mrak je!!!

astral
24.03.2012., 20:44
Evo, ja sam spekla i gotovo da je planuo...stvarno je prefin i hvala na receptu...i da, stavila sam s višnjama i gore puding, kao si i sugerirala...mrak je!!!

:klap: drago mi je da vam se svidio:yes:

mayato
24.03.2012., 21:40
Evo i mog jednog:

- 3 jaja
- 2 šalice šećera ( ja stavim 1,5 )
- 6 žlica glatkog brašna
- 1 šalica mljevenih oraha
- 1 šalica griza
- 1 šalica ulja
- 1 vrećica praška za pecivo
- 2 šalice naribanih jabuka ( ja stavim više, oko 4 )
( u originalnom receptu ne ide cimet, ali ja stavim malo da mi da aromu, oko 1 žličice )

PRELJEV:
- 100 g čokolade
- 1 dcl mlijeka
- 1 žlica šećera

Posebno istući bjelanjke pa dodati žutanjke i još malo tući. Dodati sve ostale sastojke i promiješati kuhačom. Staviti u namašćen i pobrašnjen lim i peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 200C oko 20min.
Čokoladu rastopiti na laganoj vatri, dodati mlijeko išećer pa miješati dok ne zavri. Preliti po kolaču i pustiti da se upije oko 30 min.

Mojca
24.03.2012., 22:01
Brzi i fini od jabuke, Anek dala recept, probala ga i oduševljena, sve u 1 protvi, prekrasno miriši a jako sočno, samo odmah duplu dozu jer će bit premalo.
http://forum.roda.hr/threads/29135-BRZI-amp-FINI-OD-JABUKA

Upravo napravila. jako fino!

mayato
25.03.2012., 14:25
Kolač s pekmezom
3 jaja
20 dkg šećera
25 dkg brašna
1 dl ulja ili 15 dkg maslaca
9 ž mlijeka ili vode
3 ž. pekmeza oko 2oo g
1 p.p.
1 žličica cimeta ili neka druga aroma-po ukusu
Izraditi bjelanjke sa šećerom, dodati žumanjke, malo još miksati i dodati ostalo. Peći na 180 stup.

Brzi kolač
2 jaja
1 čaša od 2 dl griza
1/2 čaše mlijeka
1 čaša šećera
1 čaša oraha mljevenih
1/2 čaše ulja
2 jabuke naribane
2 ž brašna
1 p.p
10 dkg grožđica
Sve izmutiti, peći na 175-180 oko 30 min.
može glazura od čokolade tko voli

Prova
2 jaja
1 šalica šećera
1 šalica kukuruzne krupice
1 šalica brašna
1 šalica mlijeka
1/2 šalice ulja
malo soli
1 p.p.

Tko voli može prije pečenja poslagati višnje.
Peći na 180 stup. Temp. i vrijeme pečenja nije kod svih rereni isto, zato najbolje probati bockanjem sa čačkalicom.

Oblatne
2 dl mlijeka
4 rebra čokolade
25 dkg šećera
to sve prokuhati i dodati
49 dkg mljevenog keksa
20 dkg nakvašenih grožđica
1/4 putra ( 1/4 pakovanja od 250 g )
Toplo staviti između dvije manje oblatne. Kad se ohladi rezati. Može ići i glazura. Ako su velike oblatne, raditi masu i pol.

jedno pitanjce, kad kažeš BRAŠNO - koje: oštro ili glatko?

evey
25.03.2012., 18:18
Njuškala sam malo i po internetu i našla ovo - sigurno ću probati, ako ne prije, kad mi dođu maline i kupine na vrtu (superjednostavno je, mislim da bi moglo i sa smrznutim voćem): http://www.bakerwanabe.com/2010/08/03/mixed-berries-clafoutis/

Radila danas ovaj kolač, stavila sam smrznuto šumsko voće i malo manje šećera - 3 jušne žlice smeđeg i vrećicu vanilin šećera. Stvarno je superjednostavan i prefin :klap:

n.grace
25.03.2012., 22:11
I ovaj od kljucic je jako dobar i brz, najviše posla oko čišćenja i rezanja jabuka:
http://forum.roda.hr/threads/58793-Neobi%C4%8Dan-kola%C4%8D-od-jabuka?highlight=

n.grace
25.03.2012., 22:15
I ovaj je odličan, često ga radim ljeti:
http://www.coolinarika.com/recept/kolac-82168217ledene-jabuke82178216/

sss
25.03.2012., 22:33
Meni je ovo s makom savršeno, stvarno pjenasto, lagano, fino....jako jednostavno, a može se prezentirati i kao nešto jako svečano kad zatreba
http://www.coolinarika.com/recept/penasta-torta-od-maka/

ninik
26.03.2012., 09:10
Evo ga: Mokri kolač
2 jaja, 12 (jušnih) žlica šećera, 12 žlica ulja, 12 žlica mlijeka, 8 žlica brašna, 3 žlice kakaa, 1 prašak za pecivo, vanilin-šećer. Umutiti, ispeći, a ohlađeno preliti sa 1dl vrućeg mlijeka. Hladno, po želji ukrasiti sa šlagom.

jučer napravila, bez šlaga, dodala sam višnje u biskvit... preeeeeeefino!
prekrasan, mekan i sočan bisvit... mrak!
stvarno je fino, super, brzo gotovo, bez vage :)
super!

Smajlich
26.03.2012., 16:00
Baš mi je drago, ninik, dobro si se sjetila za višnje-s tim ne možeš falit! Ja znam ponekad umjesto šlaga, prelit čokoladnom glazurom, isto je fin (u vrijeme PMS-a, kad me drma čokoladna groznica :mrgreen: ).
Ako volite mak, probaj i ovaj drugi, još je bolji.

Mojca
26.03.2012., 16:14
Meni je ovo s makom savršeno, stvarno pjenasto, lagano, fino....jako jednostavno, a može se prezentirati i kao nešto jako svečano kad zatreba
http://www.coolinarika.com/recept/penasta-torta-od-maka/

Sss, nakon onog anđela, vjerujem ti sve što kažeš. :) Probati ću... možda još danas.

sss
26.03.2012., 16:18
Sss, nakon onog anđela, vjerujem ti sve što kažeš. :) Probati ću... možda još danas.

:lol:
Nadam se da te neću zeznuti. Ma ovaj kolač jedu i oni koji ne vole mak, tako da ćeš valjda biti zadovoljna.

mayato
26.03.2012., 16:45
jučer napravila, bez šlaga, dodala sam višnje u biskvit... preeeeeeefino!
prekrasan, mekan i sočan bisvit... mrak!
stvarno je fino, super, brzo gotovo, bez vage :)
super!


koje brašno,oštro ili glatko?
višnje si poslagala po vrhu prije pečenja?

Smajlich
26.03.2012., 20:22
Glatko.

apricot
26.03.2012., 21:07
a koh od griza
pa sa malo čokolade unutra

ili koh od griza s grožđicama

5 minuta pripreme
dječji kolač

Mojca
26.03.2012., 21:19
:lol:
Nadam se da te neću zeznuti. Ma ovaj kolač jedu i oni koji ne vole mak, tako da ćeš valjda biti zadovoljna.

Evo, done! Nije me toliko oduševio koliko anđeo :) ali, fini je! Prepisati ćemo ga u bilježnicu, što znači da ćemo ga ponoviti. :) Ukućani su zadovoljni.

mayato
26.03.2012., 21:24
a koh od griza
pa sa malo čokolade unutra

ili koh od griza s grožđicama

5 minuta pripreme
dječji kolač

kak ide procedura?

marta
26.03.2012., 21:27
Napravila sam brzi kolač od kalimero, samo sam smanjila secer i dodala 2-3 zlice pekmeza unutra i bio je mljac, slurp, fiiiini.

apricot
26.03.2012., 21:43
kak ide procedura?

ma nema procedure
umutiš žumanjke sa šećerom, a u drugoj zdjeli snijeg
dodaš griz i prašak za pecivo i lagano izmiješaš
ispečeš i kad je pečeno zaliješ mlijekom s vanilijom
možeš unutra naribati čokoladu

a ovaj sa grožđicama
kuhaš vodu i šećer, dodaš griz, miješaš dok bude gusto
ubaciš grožđice (možeš i orahe, lješnjake, kokos)
uliješ u tepsiju i pustiš da se dobro ohladi
režeš na kocke

ana.m
26.03.2012., 21:51
Evo, ovo sam ja našla jednom dok sam guglala kaj napraviti na brzaka....ODLIČAN!

http://forum.roda.hr/threads/29135-BRZI-amp-FINI-OD-JABUKA

Bonavia
26.03.2012., 22:18
Evo jedan recept za brzi kolač bez jaja:

2 dl jogurta
40 ml mlijeka
125 ml ulja
100 g pekmeza ili đema po želji
180 g brašna (pola oštro, pola glatko)
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
2-3 žlice kakaa
120 g šećera

Sve zajedno izmiksati mikserom,peći u duguljastom kalupu 12x26 na 180 C oko 40 min.
Po želji preliti čok.glazurom(tad izgleda ko najfiniji srneći hrbat)ili samo posuti šećerom u prahu.

zasad skulirana
26.03.2012., 23:16
i ja sam radila mokri ali mi biskvit bas i nije dobro popio mlijeko...a izbockala sam ga jos cackalicom za svaki slucaj....
hmm,jeli to zato sto sam bila nestrpljiva pa se biskvit jos nije bio dobro ohladio kad sam ga prelila ? jeli to toliko bitno,ono toplo mlijeko na hlaaadni biskvit?
ili sam ga mozda malo prepekla.... ma kako god,bio je prefin,ionako sam ga umakala u bijelu kavu jutros za dorucak!:)

ninik
27.03.2012., 08:22
koje brašno,oštro ili glatko?
višnje si poslagala po vrhu prije pečenja?

brašno glatko, a višnje sam umutila u smjesu i razlila sve zajedno u protvan... pale su na dno ali niš ne smeta :)
i nisam na kraju zaljevala biskvit mlijekom jer mi se činio dosta mekan sam po sebi i još kad sam dodala višnje i one su pustile dio svog soka!
i danas je ono što je ostalo jednako mekano, sočno i fino!
i da ne bi bilo zabune, moji doma i nisu baš od kolača... nekako ih samo ja jedem pa ga zato ima još i danas :lol:

ninik
27.03.2012., 08:24
i da ... treba paziti kod pečenja... nisam gledala na sat ali brzo je bio gotov... čim čačkalica ne prima ja gasim... i to mi se pokazalo kao super stvar jer sam do sada uvijek nekako na oko gledala koliko kolaču treba pa su ne rijetko ispadali suhi jer bi se prepekli.
ovaj sam mislim pekla koliko nam je trebalo da poručamo i pospremim stol poslije toga... 15-20 min max na 180.

apricot
27.03.2012., 08:46
ja kolače pečem na 160

Smajlich
27.03.2012., 15:40
i ja sam radila mokri ali mi biskvit bas i nije dobro popio mlijeko...a izbockala sam ga jos cackalicom za svaki slucaj....
hmm,jeli to zato sto sam bila nestrpljiva pa se biskvit jos nije bio dobro ohladio kad sam ga prelila ? jeli to toliko bitno,ono toplo mlijeko na hlaaadni biskvit?
ili sam ga mozda malo prepekla.... ma kako god,bio je prefin,ionako sam ga umakala u bijelu kavu jutros za dorucak!:)
Jest, bitno je da se ohladi, a da je mlijeko vruće.

Boxica
27.03.2012., 18:12
Njuškala sam malo i po internetu i našla ovo - sigurno ću probati, ako ne prije, kad mi dođu maline i kupine na vrtu (superjednostavno je, mislim da bi moglo i sa smrznutim voćem): http://www.bakerwanabe.com/2010/08/03/mixed-berries-clafoutis/

meni ovo izgleda preodlično...ali me muče detalji...a ja nisam osoba od improvizacije! :oops:

ako sam dobro preračunala i pronašla na netu, ovdje se radi o cca 0,5 kg voća?
i na koliko to peči?

kinder
28.03.2012., 20:16
još jedan od maka

2 čaše jogurta
2 čaše šećera
2 čaše brašna
1 čaša ulja
1 čaša griza
6 žlica maka
1 prašak za pecivo

gotov kolač premazati pekmezom od marelice

glazura:
čokolada za kuhanje
malo mlijeka
rastopiti i obilno preliti po kolaču

ana.m
28.03.2012., 21:18
Kolači iz jednog poteza nemau glazuru, to je prekomplicirano. Eventualno se posipaju šećerom u prahu kad su gotovi...

Mojca
28.03.2012., 23:41
Dajte, najte... pa di baš po čokoladnoj glazuri? Ti ko da nikad u pms-u nisi bila. Pa to je najfinije na svakom kolaču. :lol:

Ifigenija
28.03.2012., 23:59
još jedan od maka

2 čaše jogurta
2 čaše šećera
2 čaše brašna
1 čaša ulja
1 čaša griza
6 žlica maka
1 prašak za pecivo

gotov kolač premazati pekmezom od marelice

glazura:
čokolada za kuhanje
malo mlijeka
rastopiti i obilno preliti po kolaču


Ja sam ovako nešto pravila, i neću nikad zaboraviti. Ja probam, i tako mi se smuči da skoro povratim u tanjur. A moja kćer, trpa, govori - mmmmmmm, mamama, fino, pojede sve s tacne i viče - daj mi još, a ja joj zadnjim snagama gurnula svoj tanjur, čak i miris mi je bio grozan, a sve si mislim - da joj dam, jadna možda će i njoj biti zlo. A ona traži kolač za kolačem. I mm jeo, uživao, a ja bježala od tog kolača koliko mi se gadio...:-P Eto, jedina stvar na svijetu koju ja ne mogu pojest...

kinder
29.03.2012., 06:56
Kod mene svi obožavaju taj kolač, ukusi su različiti.
Ova glazura se definitivno ne može smatrati kompliciranom, čokoladu rastopiš s malo mlijeka i to je to
Bez nje kolač nije isti.

marta
29.03.2012., 08:34
ne volim cokoladnu glazuru na kolacima i gotovo. ni u pms, ni pokraj njega.
coksa je coksa, kolaci su kolaci. trpim jedino na cokoladnim tortama.

VGmama
29.03.2012., 08:49
Evo, jedan jednostavan biskvit koji koristim za sve i svašta. Recept: koliko jaja, toliko žlica šećera i toliko žlica oštrog brašna. Bjelanjke posebno istući i onda ih dodati u žutanjke, šećer i brašno- to je baza- od toga radim i mramorni kolač, znači u trećinu dodam kakao, onda ponekad na to stavim glazuru, ponekad ne, ponekad stavim voće i na sve stavim šlag, nekada taj biskvit pretvorim u roladu (najčešće premažem slatkim od jagoda - sezona je pred vratima :)). Sve zajedno za taj biskvit vam treba nekoliko minuta za miksanje i doslovce 10tak minuta za pečenje!!!

ana.m
29.03.2012., 10:07
1. nisam čokoladoljubac, ništ mi glazura ne znači u životu.
2. ako je kolač iz jednog poteza, onda je čokoladan glazura višak kako god ona bila brzo gotova (a i nije baš da se čokolada za kuhanje baš slučajno i uvijek ima doma).

Tak da osobno meni nikako ne spada u brzopotezne kolače :-P

santana
29.03.2012., 11:08
Taj soporni kolač iz jednog poteza je super i bez pekmeza i bez glazure od čokolade,samo šećer u upahu ili ništa.
A,ako neko ima vremena za 2 poteza,dobije nadgradnju.

marta
29.03.2012., 11:56
Jasno, jasno, dabome. Nadgradnja je u redu.
Samo sto ja ne volem nadgradnju kolača čokoladnom glazurom.

kinder
29.03.2012., 13:09
Onda ne morate praviti taj kolač, da nebi povraćale i ostalo

mak ili voliš ili ne voliš
ja ne volim kolače od kokosa pa ih ne pravim i ne jedem, isto tako Žarbo šnite

marta davno si izjavila da ne voliš glazure i to je ok, meni je s glazurom finiji a i mojim dečkima

ana.m
29.03.2012., 13:20
Ma ne radi se ovdje o tome voli li netko glazuru ili ne, nego o brzopoteznim kolačima...Ja tvrdim da kolači s glazurom to nisu!
Pogovoto što još moraš čekati da se ta glazura ohladi...

ana.m
29.03.2012., 13:24
Mislim, pa i cheesecake je brzopotezni, za pol sata je gotov, ali se onda još mora hladiiiiiiitiiiiiii, pa ga ne smatram brzopoteznim jer ga radim večer prije.
Brzopoteznima smatram one koje idem raditi u nedjelju poslije ručka, kad mi dođe nekaj slatko uz kavu....

AdioMare
29.03.2012., 13:28
bome ću ja probati ovaj od kinder, volim mak, a vjerujem na riječ da je fin.

a što se tiče glazure i brzopoteznosti...
stvarno ne znam što bih rekla
onaj s grizom i ribanim jabukama se peče u jednom komadu bez nadgradnje, a treba ti jednako vremena da oguliš i narendaš 4 jabuke kao i da otopiš čokoladu za glazuru
neš ti

santana
29.03.2012., 13:36
malo koji se baš samo smućka i istrese,A DA JE NEPCU I PUPICI MILO,to su onda palačinke!

summer
29.03.2012., 13:43
a svo ono mazaaaanjeeee :mrgreen:
i kako se to samo istrese, ja dusu ispustim pekuci

meni isto glazura spada u jednostavne, ako je samo ovo, otopis i prelijes
draza mi je od ribanja jabuka, svakako
pisem i pamtim, kad prestanem bit na dijeti :roll:

n.grace
29.03.2012., 13:54
meni isto glazura spada u jednostavne, ako je samo ovo, otopis i prelijes
draza mi je od ribanja jabuka, svakako

Isto i meni, glazura mi nije nikakav problem, za razliku od guljenja i ribanja jabuka ili mljevenja oraha/badema/čega već god.
kinder, tvoj kolač zvuči baš dobro, nikad ne radim ništa s makom, probat ću ga svakako.

Peterlin
29.03.2012., 13:58
Isto i meni, glazura mi nije nikakav problem, za razliku od guljenja i ribanja jabuka ili mljevenja oraha/badema/čega već god.
kinder, tvoj kolač zvuči baš dobro, nikad ne radim ništa s makom, probat ću ga svakako.

Pa istina!

Ja radim dvije vrste kocki od maka - ako ide jabuka, ne stavljam glazuru, ako je bez jabuke, onda najčešće stavim glazuru.

Umjesto maka može ići i rogač mljeveni, ali treba dodati malo ulja da ne bude presuho.

kinder
29.03.2012., 14:10
mogu samo potpisati ovo o guljenju jabuka
da mi muž ne oguli jabuke i multipraktik ne nariba,
nebi moji nikada jeli pitu s jabukama a bogami ni štrudlu

da ne pričam o kolaču s mrkvom

btw, ne moraš čekati da se glazura stisne, jedino što ti onda kolač neće izgledati kao za izložbu
ali to mu i nije svrha koliko sam skužila iz teme

kod mene se ne jednu ni kolači sa šlagom jer ih ne volimo niti ja niti djeca

Peterlin
29.03.2012., 14:14
Ja ne gulim jabuke običnim nožem nego namjenskim šupljim za krumpir. S tim čak i moje ljevoruko malo dijete uspješno i brzo guli (na obrnut način, kao da struže) ali nožem - to je Sizifov posao...

santana
29.03.2012., 14:24
glazura je super jer prolazi i kao dalmatiner(kada baš ne uspije pa je na točkice),pogotovo kod kolača MUNCHMALLOW,koji isto smatram brzopoteznim,svima se sviđa

kinder
29.03.2012., 14:28
Ja ne gulim jabuke običnim nožem nego namjenskim šupljim za krumpir. S tim čak i moje ljevoruko malo dijete uspješno i brzo guli (na obrnut način, kao da struže) ali nožem - to je Sizifov posao...

I ja ih gulim šuplljim nožem tj. mm ih guli
ali ja taj posao mrzim a on ga rado obavi

marta
29.03.2012., 14:30
Kinder, naj se ljutit, ja cu sigurno pravit taj kolac s makom jer obozavam mak.

OtKAD SAM PRESTALA FILOzofirati s ribezima i kupila onaj krnja piramida, metalni vulgaris, jabuke ribam, nema mi r
avn
e,
a bogami i mrkvu.

zasad skulirana
29.03.2012., 14:38
S tim čak i moje ljevoruko malo dijete uspješno i brzo guli (na obrnut način, kao da struže) ali nožem - to je Sizifov posao...

i ja tako radim,eeej to za nas ljevoruke nije obrnut nego pravi nacin! :)
meni lakse s nozem tako mrkvu sastrugat nego onim namjenskim guljacem....

no,slazem se da je lakse i brze napravit glazuru nego ogulit i narendat jabuke!
cesto na ribezu ostavim komad nokta....

da imam maka doma provala bi taj recept....ali imam kokosa pa cu zamjenit.....:)

AdioMare
29.03.2012., 14:38
OtKAD SAM PRESTALA FILOzofirati s ribezima i kupila onaj krnja piramida, metalni vulgaris, jabuke ribam, nema mi r
avn
e,
a bogami i mrkvu.
:lol:

marta
29.03.2012., 14:40
:lol:

to je Sofke uredila

a72
29.03.2012., 23:31
Mi ovaj često radimo - http://www.coolinarika.com/recept/crnac-bez-jaja/ .... samo bez glazure.
Svi ga obožavamo.

radila ga danas, uhhhh...fenomenalan! za moj ukus mrvicu presladak jer ne volim slatko,samo cu drugi put smanjiti secer za pola. Hvala za link!

sirius
30.03.2012., 07:16
Tko jako voli mak, evo jednog kolača od maka i bez trunke brašna (nema pojma kakvog je ukusa, čeka današnji ručak u hladnjaku)

Pjenasta torta od maka

Biskvit 6 žutanjka
180 g šećera
180 g putra
280 g maka mljevenog
2 reda naribane čokolade
1 mala kavena šalica ruma (ako ga volite kao i ja malo i pojačajte)

Žutanjke izmiksajte s šećerom i putrom ,dodajte mak, struganu čokoladu i rum.Bjelanjke izmiksajte u snijeg i lagano ih dodajte žutanjcima i pomalo pomiješajte. Pećnicu ugrijte na 180 C i stavite peći tortu cca 25-30 min ili dok štapić ne izađe suh ovisno o vašoj pećnici.

Glazura 100 g čokolade
1 čajna žličica štaub šećera
3 žlice ulja
pekmaz od marelica ili po volji

Čokoladu s uljem i šećerom lagano rastopite na laganoj temperaturi.

Tortu prvo premažite s pekmezom i ostavite je u pećnici da se malo posuši a onda je prelijte glazurom od čokolade.

santana
30.03.2012., 08:50
Ovo djeluje mljac,čekam nedjelju!Kad bolje razmislim,može i subota!!!

vertex
30.03.2012., 10:37
Napravila am onaj clafoutis na koji je Peterlin stavila link, sa smrznutim borovnicama i višnjama. Jako je dobar topao, čak vruć. Kad se ohladi (dupla doza pa se stiglo dijelom ohladiti) i dalje je jako ukusan, ali kako je ovo tijesto praktički pečena krema, postane gumasto i manje mi se sviđa. Ali to i jest desert koji je zamišljen da se jede topao, kako čitam. Inače, lakše i brže mislim da ne može biti.

Boxica
30.03.2012., 13:20
Napravila am onaj clafoutis na koji je Peterlin stavila link, sa smrznutim borovnicama i višnjama. Jako je dobar topao, čak vruć. Kad se ohladi (dupla doza pa se stiglo dijelom ohladiti) i dalje je jako ukusan, ali kako je ovo tijesto praktički pečena krema, postane gumasto i manje mi se sviđa. Ali to i jest desert koji je zamišljen da se jede topao, kako čitam. Inače, lakše i brže mislim da ne može biti.

koliko si stavila voća? nije mi jasna mjera...
i na koliko si to pekla?

vertex
30.03.2012., 14:12
Pinta je oko pola litre, tako da sam računala da u jednu dozu idu dvije šalice voća, iste kojima sam mjerila ostale sastojke (imam mjeru za "cup", to je 240 ml), samo sam ih malo prepunila. Mislim da je taman, a podnio bi kolač i više, ako netko voli. Dakle, nisam vagala, a i lakše je ovako na šalice.
Pekla sam na 180 (to je ovih 350 F, koji gore ili dolje) i malo sam ga zaboravila pa se pekao nešto više od 50 minuta, a mislim da bi mu 40-45, kako piše u receptu, bilo dosta, vjerojatno bi bio još malo kremastiji.

vertex
30.03.2012., 14:19
I sad mi pada napamet, one pikuline "sočne voćne" ciglice (http://forum.roda.hr/threads/70754-vo%C4%87ne-ciglice) spadaju ovdje, meni je ona s višnjama bila jako dobra, samo bi ja stavila više višanja.
Imam jedan meni jako drag biskvit s višnjama, stavit ću recept kad se doma sjetim.

čokolada
30.03.2012., 14:21
http://damijenestoslatko.bloger.hr/post/clafoutis-s-tresnjama-i-cokoladni-clafoutis-s-tresnjama/833821.aspx
ja radim po ovom receptu i najčešće na dno protvana poslažem kockice jabuka (da skroz prekrije dno).
ne rabim štaub nego obični šećer otopim u hladnom mlijeku, a maslac samo rastopim u mikrovalnoj.

lucifer
30.03.2012., 14:26
Kolač od maka mi je broj 1, ovo mi je također jako fin kolač http://www.coolinarika.com/recept/banana-puding-kolac/

Mellyca
30.03.2012., 15:56
Tko jako voli mak, evo jednog kolača od maka i bez trunke brašna (nema pojma kakvog je ukusa, čeka današnji ručak u hladnjaku)

Pjenasta torta od maka

Biskvit 6 žutanjka
180 g šećera
180 g putra
280 g maka mljevenog
2 reda naribane čokolade
1 mala kavena šalica ruma (ako ga volite kao i ja malo i pojačajte)

Žutanjke izmiksajte s šećerom i putrom ,dodajte mak, struganu čokoladu i rum.Bjelanjke izmiksajte u snijeg i lagano ih dodajte žutanjcima i pomalo pomiješajte. Pećnicu ugrijte na 180 C i stavite peći tortu cca 25-30 min ili dok štapić ne izađe suh ovisno o vašoj pećnici.

Glazura 100 g čokolade
1 čajna žličica štaub šećera
3 žlice ulja
pekmaz od marelica ili po volji

Čokoladu s uljem i šećerom lagano rastopite na laganoj temperaturi.

Tortu prvo premažite s pekmezom i ostavite je u pećnici da se malo posuši a onda je prelijte glazurom od čokolade.

a sta mislite da li bi se mogao mak zamijeniti sa rogacem ovdje :roll: ?

Mellyca
30.03.2012., 15:58
i da, pravila sam neki dan onu atomsku pitu, i mogu reci da je ok! ja sam jedino dodala cimet u jabuke, i jos sam po jabukama posipala sa sjeckanim orasima, ostalo sam se drzala recepta.

i jako je fin, socan, svi koji su ga probali su rekli da je super :-)!

sirius
30.03.2012., 16:01
a sta mislite da li bi se mogao mak zamijeniti sa rogacem ovdje :roll: ?

Nemam pojma, ali je meni falilo onih 80g , od 280g, pa sam dodala rogač :P sad imam zapravo kombinaciju , he,he

Boxica
30.03.2012., 18:02
Pinta je oko pola litre, tako da sam računala da u jednu dozu idu dvije šalice voća, iste kojima sam mjerila ostale sastojke (imam mjeru za "cup", to je 240 ml), samo sam ih malo prepunila. Mislim da je taman, a podnio bi kolač i više, ako netko voli. Dakle, nisam vagala, a i lakše je ovako na šalice.
Pekla sam na 180 (to je ovih 350 F, koji gore ili dolje) i malo sam ga zaboravila pa se pekao nešto više od 50 minuta, a mislim da bi mu 40-45, kako piše u receptu, bilo dosta, vjerojatno bi bio još malo kremastiji.


:klap::*

evey
30.03.2012., 18:26
koliko si stavila voća? nije mi jasna mjera...
i na koliko si to pekla?

Ja sam voća stavila toliko da prekrije dno kalupa (šumsko voće, uglavnom ribiz i borovnice, par malina), mislim da je to bilo cca 1,5 čaša od 2 dl.
Ne znam na koliko sam točno pekla, pećnica mi je s brojevima. Stavila na 7, jer pretpostavljam da je to otprilike 175.
Frendica je radila i pekla na 170.

Slažem se da teško da može biti brži kolač od ovoga :)

Smajlich
31.03.2012., 11:37
Evo još jedan iz djetinjstva:
Voćni kolač: 9 žlica (jušna) ulja, 9 žl. šećera, 16 žl. mlijeka, 16 žl. brašna(glatko), 2 jaja, 1p/p, voće po želji. Voće nasjeckati i izmiješati sa vrećicom vanilin-šećera.
Izmiksati sastojke, staviti malo smjese u pleh srednje veličine (ili manji), poredati voće pa zaliti ostatkom smjese. Posuti šećerom u prahu. Ukusan je i sa višnjama i sa trešnjama, jabukama (uz dodatak cimeta), ali najmirišljaviji i najdraži mi je s breskvama.

Peterlin
31.03.2012., 13:08
a sta mislite da li bi se mogao mak zamijeniti sa rogacem ovdje :roll: ?

Definitivno da, ide skoro 20 dag putra u tijesto. Probaj, možda da mrvicu povećaš količinu masnoće sa 18 na 25 dag (cijeli putar) jer mak je mastan sam po sebi...

piplica
31.03.2012., 15:09
Slažem se da teško da može biti brži kolač od ovoga :)

Da, to je zapravo jedna debela palačinka sa komadima voća.
Meni je to baš fino, naročito ako je neka kombinacija tvrdog i mekanog voća, onda bude sočno-hrskavo, kruške-višnje, jabuke-šumsko voće i sl.
Nažalost, moji dečki ne vole claufoutis, pa ga rijetko radim jer ga onda sama potamanim. :roll:
Njima je omiljeni brzi kolač lava-cake ili biskvit s voćem.

Smajlich
01.04.2012., 09:33
Evo još jedan iz djetinjstva:
Voćni kolač: 9 žlica (jušna) ulja, 9 žl. šećera, 16 žl. mlijeka, 16 žl. brašna(glatko), 2 jaja, 1p/p, voće po želji. Voće nasjeckati i izmiješati sa vrećicom vanilin-šećera.
Izmiksati sastojke, staviti malo smjese u pleh srednje veličine (ili manji), poredati voće pa zaliti ostatkom smjese. Posuti šećerom u prahu. Ukusan je i sa višnjama i sa trešnjama, jabukama (uz dodatak cimeta), ali najmirišljaviji i najdraži mi je s breskvama.
Naravno, kad je pečen, posuti ga šećerom u prahu.

djuma
01.04.2012., 11:18
juce su omlatili ceo mramorni kuglof
evo pecem ga i danas
meni i on spada u brzopotezne.
najdrazi recept za maramorni mi je sa maslacem
ali ga danas nemam, pa pecem sa uljem.

n.grace
01.04.2012., 11:27
Evo još jedan iz djetinjstva:
Voćni kolač: 9 žlica (jušna) ulja, 9 žl. šećera, 16 žl. mlijeka, 16 žl. brašna(glatko), 2 jaja, 1p/p, voće po želji. Voće nasjeckati i izmiješati sa vrećicom vanilin-šećera.
Izmiksati sastojke, staviti malo smjese u pleh srednje veličine (ili manji), poredati voće pa zaliti ostatkom smjese. Posuti šećerom u prahu. Ukusan je i sa višnjama i sa trešnjama, jabukama (uz dodatak cimeta), ali najmirišljaviji i najdraži mi je s breskvama.

Ovo sam radila jučer s jabukama, malo drugačiji biskvit - 3 jaja, 5 žlica šećera, 6 žlica ulja (inače je po receptu 12 žlica šećera i ulja), 12 žlica mlijeka, 12 žlica oštrog brašna, pola pp, najprije zapekla polovicu smjese (jedno 5 minuta), zatim poredala gore malo prodinstane jabuke, dodala cimet i vanilin šećer u jabuke, stavila na biskvit i prelila ostatkom smjese. Kolač se isto može posuti šećerom u prahu, ja ga nisam posula.

Danas radim biskvit s narančom, fin je uz čaj ili kavu. Iscijedi se sok od dvije naranče. Miksaju se tri cijela jaja s jednom šalicom šećera (ja stavim pola šalice smeđeg), doda se pola šalice (ili manje) ulja, 2 šalice brašna, pola pp, prstohvat soli i cijeđeni sok naranče, može i ribana korica. Sve se umiješa kuhačom do glatke smjese, izlije u nauljen i pobrašnjen pleh i peče 40-tak minuta na 180 stupnjeva. Može se preliti čokoladnom glazurom.

Smajlich
01.04.2012., 11:52
Mogla bih probati taj "narančasti", volim naranču u kolačima, još kad je i čokolada negdje blizu... :mljac:
Što se tiče ovog Voćnog, ja uvijek sve odjednom pečem, bude uvijek ispečen kako treba.

santana
02.04.2012., 10:13
fin i brz ovaj biskvit s narančom,samo malo presuh(baš za uz kavu ili čaj),možda staviti nekog voća u njega ili na gotov iscijediti još soka i od naranče,ili ga prerezati po pola i namazati pekmezom,uglavnom usvaja se,i ide na doradu.

čokolada
02.04.2012., 11:22
ovaj je mojima najdraži, jako često ga radim


2 šalice integralnog pšeničnog grisa
1/2 šalice brašna T-850
1/2 šalice kokosa
1 šalica mljevenih oraha
3-4 žlice gorkog kakaa
1 šalica smeđeg šećera
prašak za pecivo
malo vanilije ili vanili šećer

1/2 šalice ulja
2 šalice mlijeka/vode/soka
5 oguljenih i naribanih jabuka

Izmiješati sve suhe sastojke, dodati tekuće i na kraju jabuke.
Nije potrebno miksati mikserom, nego kuhačom.
Zagrijati pečnicu na 160 i peći 45 min. Pojačati na 180 i peći još 10-15 min.
Provjeriti čačkalicom da li je kolač pečen.

Moja šalica je nešto veća(oko 3 dl) i količina tijesta je za protvan koji se dobije uz pečnicu.






Ovaj sam radila jučer i jako je fin. Mogla bi preko njega ići i glazura, ili ga još vrućeg nakapati mlijekom. Danas je već malo suh, pa su ga djeca udrobila u mlijeko za doručak :-).

AdioMare
02.04.2012., 11:28
došla sam vidjeti je l čoksa stavila pusićkinu
pa je, i ta je iz jednog poteza!

čokolada
02.04.2012., 11:33
Moje poimanje kolača iz jednog poteza izgleda ovako: ulazak u slastičarnu-žvakanje-gutanje-grižnja savjesti-oporavak savjesti (od sutra neću više).

AdioMare
02.04.2012., 11:39
a moje: pošalji susjedi za večeru lazanje i očekuj komad njene torte poslije ručka (ja neću poslije Uskrsa :mrgreen:)

trimama
02.04.2012., 11:47
Čokolada, skrati pečenje pa neće biti suh idući dan, ovaj kolač se više "kuha" nego peče.

Zaboravila sam naglasiti kako mojoj pečnici treba duže pečenje

čokolada
02.04.2012., 12:19
E, vidiš, to je bitna informacija! Uvijek pečem malkice dulje od napisanog jer imam traume od preračunavanja u vremenu (jedan sam put po 100. put pekla neki čokoladni kolač i zabunom mu skratila vrijeme pečenja, pa kad sam ga pred gostima prerezala, iznutra je fino navr'o tekući biskvit :roll: ).

santana
02.04.2012., 12:30
Brzo,a fino,gotove kore za medenu pitu s onim najobičnijim receptom za fil odštampanim na kutiji,ALI to nije ono što mi ovdje tražimo(osim pokojeg kilograma)!!!

Smajlich
05.04.2012., 10:10
Ovo sam radila jučer s jabukama, malo drugačiji biskvit - 3 jaja, 5 žlica šećera, 6 žlica ulja (inače je po receptu 12 žlica šećera i ulja), 12 žlica mlijeka, 12 žlica oštrog brašna, pola pp, najprije zapekla polovicu smjese (jedno 5 minuta), zatim poredala gore malo prodinstane jabuke, dodala cimet i vanilin šećer u jabuke, stavila na biskvit i prelila ostatkom smjese. Kolač se isto može posuti šećerom u prahu, ja ga nisam posula.

Danas radim biskvit s narančom, fin je uz čaj ili kavu. Iscijedi se sok od dvije naranče. Miksaju se tri cijela jaja s jednom šalicom šećera (ja stavim pola šalice smeđeg), doda se pola šalice (ili manje) ulja, 2 šalice brašna, pola pp, prstohvat soli i cijeđeni sok naranče, može i ribana korica. Sve se umiješa kuhačom do glatke smjese, izlije u nauljen i pobrašnjen pleh i peče 40-tak minuta na 180 stupnjeva. Može se preliti čokoladnom glazurom.
Sinoć ga ispekla, naravno prelila glazurom, a imala sam čokoladnih strugotina (ostaci od neke torte) pa sam i to dodala u biskvit. Jutros smo ga za doručak "zaklali" i mogu reći da nam se baš svidio. Neodoljiva kombinacija naranče i čokse :yes:

alkemicar
05.04.2012., 11:16
ja često radim Zebra kolač
brzo je gotov i jaaako mekan
http://www.coolinarika.com/recept/851711/

n.grace
05.04.2012., 13:29
Smajlich, drago mi je da ti se sviđa, mislim da ću idući put ipak skratiti vrijeme pečenja na pola sata, to mi se čini dovoljno.
Ovaj zebra kolač sam radila par puta, jako je zgodan i jednostavan.

Smajlich
05.04.2012., 15:06
Ja sam ga pekla oko 20min, na 160 u ventilacijskoj.

mimi3
08.04.2012., 04:10
Evo jedan jeftini i prefini, za one koji vole cimet..
3 šalice (od 2 dcl) mlijeka
3 šalice brašna
3 šalice šećera
1 žličica sode bikarbone,
1 vrećica cimeta
sve smutiti, smjesa bude dosta rijetka, ali ne dodavati ništa u nju jer kolač onda bude žilav
peći oko 30 min na 180 stupnjava
vrući kolač premazati džemom od jagode(za one koji vole slatko) ili nekim kiselkasim, ja najčešće stavim džem od kajsije,super mi je komb.slatko kiselo
Potom smutiti čokoladnu glazuru i preliti kolač...eto, meni je prefin a i većini koji su ga probali

goranka
10.04.2012., 20:06
ja često radim Zebra kolač
brzo je gotov i jaaako mekan
http://www.coolinarika.com/recept/851711/

Zebru i ja radim po ovom receptu i stvarno je fino i efektno za vidjeti.

(maša)
11.04.2012., 12:58
Nemam pojma, ali je meni falilo onih 80g , od 280g, pa sam dodala rogač :P sad imam zapravo kombinaciju , he,he

a ja ga prvi put napravila samo sa 200 g maka jer sam krivo pročitala i još mi je bolji :)
tek kad je frendica napravila sa punom dozom skužila sam što sam ja napravila

Ifigenija
17.04.2012., 15:10
Evo još jedan iz djetinjstva:
Voćni kolač: 9 žlica (jušna) ulja, 9 žl. šećera, 16 žl. mlijeka, 16 žl. brašna(glatko), 2 jaja, 1p/p, voće po želji. Voće nasjeckati i izmiješati sa vrećicom vanilin-šećera.
Izmiksati sastojke, staviti malo smjese u pleh srednje veličine (ili manji), poredati voće pa zaliti ostatkom smjese. Posuti šećerom u prahu. Ukusan je i sa višnjama i sa trešnjama, jabukama (uz dodatak cimeta), ali najmirišljaviji i najdraži mi je s breskvama.


Jel bi ovo radilo s kivijem i bananama ili naranama (toga imam u zdjeli za voće, a ostala sam bome i brez kompota..., a jede nam se nešto slatko)?

Smajlich
17.04.2012., 15:13
Ne znam, nisam nikada radila ni s kivijem ni s bananama. Probaj pa javi :yes:

Davor
17.04.2012., 16:32
Ima jedna indijska slastica koja, ako se napravi manje slatka može biti glavna komponenta ručka: halva od grisa. Uz to nkakva krem juha i super. Povremeno se pojavi na Harekrišna kirtanima i prejednostavna je za napraviti. Idemo iz glave...

Halva od grisa (sUđi halva)

Potrebno
- lonac otporan na grebanje od 1,5l
- 4 žlice ghija
- 7 žlica grisa
- 2 do 4 žlice smeđeg šećera
- 1l mlijeka
- opcionalno grožđice (cvebe, rozine, kishmish)
- opcionalno kardamom mljeveni

Priprema
Halva se ne soli. Vjerojatno zato što Hindusi ne sole hranu koju prinose kao Prasadam, ali iskreno - ni ne fali. U lonac se stavi ghi i kad se zagrije gris, vatra se regulira tako da se ne dimi i ne zagara, povremeno se miješa i gris vremenom postaje tamniji. Kad postigne boju hrastovine doda se šećer koji krene karamelizirati. Može se opcionalno strpati nekakve oraščiće zajedno sa šećerom, ali nije sila. Kad se šećer potpuno karamelizira utoči se mlijeko, u jednom potezu i to u sredinu, žustro se promiješa. Ostatak pripreme je poput kuhanja običnog grisa. Kad se krene stiskati može se ubaciti grožđice, bolje kasnije nego prerano da se ne napuhnu previše. Pred kraj jako bljućka i treba žestoko miješati. Kad je gotovo i ohladi se samo se u vidu torte frkne na dovoljno veliki tanjur i ukrasi se po želji.

Miris je kod pripreme božanstven, a ovako preprženi gris je divnog orašastog okusa.

marta
17.04.2012., 16:51
Ubicutemajkemi, tu halvu izbjegavam vec godinama. A sad cu napravit i ghi i halvu i vrit sve...

makita
17.04.2012., 17:11
Ima jedna indijska slastica koja, ako se napravi manje slatka može biti glavna komponenta ručka: halva od grisa. Uz to nkakva krem juha i super. Povremeno se pojavi na Harekrišna kirtanima i prejednostavna je za napraviti. Idemo iz glave...

Halva od grisa (sUđi halva)

Potrebno
- lonac otporan na grebanje od 1,5l
- 4 žlice ghija
- 7 žlica grisa
- 2 do 4 žlice smeđeg šećera
- 1l mlijeka
- opcionalno grožđice (cvebe, rozine, kishmish)
- opcionalno kardamom mljeveni

Priprema
Halva se ne soli. Vjerojatno zato što Hindusi ne sole hranu koju prinose kao Prasadam, ali iskreno - ni ne fali. U lonac se stavi ghi i kad se zagrije gris, vatra se regulira tako da se ne dimi i ne zagara, povremeno se miješa i gris vremenom postaje tamniji. Kad postigne boju hrastovine doda se šećer koji krene karamelizirati. Može se opcionalno strpati nekakve oraščiće zajedno sa šećerom, ali nije sila. Kad se šećer potpuno karamelizira utoči se mlijeko, u jednom potezu i to u sredinu, žustro se promiješa. Ostatak pripreme je poput kuhanja običnog grisa. Kad se krene stiskati može se ubaciti grožđice, bolje kasnije nego prerano da se ne napuhnu previše. Pred kraj jako bljućka i treba žestoko miješati. Kad je gotovo i ohladi se samo se u vidu torte frkne na dovoljno veliki tanjur i ukrasi se po želji.

Miris je kod pripreme božanstven, a ovako preprženi gris je divnog orašastog okusa.
Računaj da sam malo podomaćila ovaj recept, al meni se sviđa, čak i vruć

i uopće nisi u skladu s mojom odlukom da skinem koji kilogram:predaja:

Ifigenija
17.04.2012., 18:00
Ne znam, nisam nikada radila ni s kivijem ni s bananama. Probaj pa javi :yes:

Na koncu sam stavila šaku suhih brusnica i šaku suhih grožđica i prezadovoljana sam kolaem - iako sam zbog intolerancije na laktozu stavila kefir, i opet je bio najbolji kolač "za svaki dan" koji sam ja probala. Ja sam ovim prezadovoljna. Za osjetljivije mala napomena - brusnice i grožđice potonu na dno, tako da se zapeku pri dnu, pa je kolač kao da ima donji sloj (brusnice i grožđice) i gornji - biskvitasti. Ali meni ne smeta, a i djeca su rekla da su "gladna", tj. "fin im je kolač" pa su morali još i još.

Hvala ti!

Ifigenija
17.04.2012., 18:03
Što je ghi i kako se radi?

newa
17.04.2012., 18:22
uh što volim ovakve brzinske kolače... imat ću šta peći ovih dana :)

marta
17.04.2012., 18:22
Ghi je pročišćeni maslac. Radi se tako da se vec kolicina maslaca polako kuha i obire pjena, i na kraju se procijedi. Dobije se cista masnoca, bez vode i bjelancevina.

Davor
17.04.2012., 18:26
Ghi je maslo. Putar se grije dok ne iskuha voda, a bjelančevine se odvoje u vidu trunja. Pri tome iskuha i većina maslačne kiseline tako da ima fini miris.
Ima raznih uputa kako se radi ghi, a najjednostavnija je da staviš posudu s putrom na najslabiju vatru i samo povremeno promiješaš. Kad se na kraju razbistri vrebaš trenutak kada trunje krene tamniti i prije nego postigne boju bukovine skineš s vatre. Procijedi se sa sitom za čaj i to je ghi.

Ne deblja.

Smajlich
17.04.2012., 18:36
Na koncu sam stavila šaku suhih brusnica i šaku suhih grožđica i prezadovoljana sam kolaem - iako sam zbog intolerancije na laktozu stavila kefir, i opet je bio najbolji kolač "za svaki dan" koji sam ja probala. Ja sam ovim prezadovoljna. Za osjetljivije mala napomena - brusnice i grožđice potonu na dno, tako da se zapeku pri dnu, pa je kolač kao da ima donji sloj (brusnice i grožđice) i gornji - biskvitasti. Ali meni ne smeta, a i djeca su rekla da su "gladna", tj. "fin im je kolač" pa su morali još i još.

Hvala ti!
Odlično, baš mi je drago da ste zadovoljni na kraju. Ja također ponekad radim s jogurtom ili čak s vrhnjem umjesto mlijeka. Drugi put malo provaljaj brusnice i grožđice u brašnu ili gustinu i neće potonuti.

makita
17.04.2012., 19:46
:mrgreen::angel:Ifi, šapnit ću ti da Davor i ostali ne čuju: ja sam stavila obično maslo i malo dežurala da se ne zapali ;)
To je onaj dio: podomaćila sam recept

Ifigenija
17.04.2012., 19:48
Odlično, baš mi je drago da ste zadovoljni na kraju. Ja također ponekad radim s jogurtom ili čak s vrhnjem umjesto mlijeka. Drugi put malo provaljaj brusnice i grožđice u brašnu ili gustinu i neće potonuti.


Hvala ti na savjetu! Korisno! Ovaj ću kolač sigurno raditi često!

Ifigenija
17.04.2012., 19:52
Ghi je maslo. Putar se grije dok ne iskuha voda, a bjelančevine se odvoje u vidu trunja. Pri tome iskuha i većina maslačne kiseline tako da ima fini miris.
Ima raznih uputa kako se radi ghi, a najjednostavnija je da staviš posudu s putrom na najslabiju vatru i samo povremeno promiješaš. Kad se na kraju razbistri vrebaš trenutak kada trunje krene tamniti i prije nego postigne boju bukovine skineš s vatre. Procijedi se sa sitom za čaj i to je ghi.

Ne deblja.

Čemu je to dobro, da se tako proisti? Što ostane? Ne provociram, zanima me jer imam te mliječne intolerancije i nedavno sam otkrila da mogu jesti domaći kefir. Možda bi i ovaj maslac mogla? Pa molim inpute :) Tnx!

Davor
17.04.2012., 19:58
Ghi je praktično čista mliječna masnoća i ne deblja. Mislim da možeš probati bez straha. Ne vjerujem da unutra ima ičeg što bi ti škodilo, posebno ako ti je kefir OK. I ne deblja.

Možda sam zaboravio napomenuti da ne deblja?

Ifigenija
17.04.2012., 20:02
Nemam baš problema s debljanjem. Više me muči što da pojedem, takva intolerantna. Probat ću! Baš me zanima! Hvala ti!

darva
17.04.2012., 22:55
http://www.coolinarika.com/recept/cokoladno-bademasti-kolac-bez-brasna/

meni je ovaj fenomenalan
zamuti se i pece, a nije hlebast nego unutra socan, kao krem
bez brasna je
i ja nisam nikad stavila kafu jer dete to ne voli
Vissnja, meni je odlican ovaj tvoj, a i svima koji su probali:-) Sad cu probati onu atomsku pitu, cini mi se jako fina.
Marta, super ideja za temu:klap:

Mojca
18.04.2012., 00:25
Boja hrastovine i bukovine? :)
Sreća pa imam je jedan i drugi parket doma pa mogu pogledati. :lol:

Davor
18.04.2012., 12:31
To je i bila ideja 8-)

(maša)
19.04.2012., 23:00
evo još jednogbrzog kolača
http://www.coolinarika.com/recept/mravlji-kolac/

Davor
19.04.2012., 23:21
Ima jedan koji me je oduševio, ali ga svejedno rijetko radim: globi. Imali smo topic o tome: http://forum.roda.hr/threads/65359 kopiram...

Globi (jednina: globus) starorimska poslastica
500g svježeg sira
300g griza
med
nemljeveni mak
friteza

Od sira i griza se izmijesi gnjecavo tijesto s jednim jedinim kriterijem - da se od njega dade oblikovati kuglice ø5cm. Kuglice je najjednostavnije oblikovati s nauljenim rukama. Kuglice se lagano i ne s prevelike visine frknu u vrelo ulje ~170°C i prže se dok ne porumene. Po potrebi žestoko protresti mrežicu friteze ako su se primili za nju. Gotovi globi se uvaljaju u med i u mak.
Ovoga smo se nakrkali na danima Andautonije, a i dan potom. Treba znat' stat'.
Primjedba: nema soli.

Mojca
19.04.2012., 23:38
A u nedostatku friteze? Može i duboka tava? Ne baš, ha?

santana
20.04.2012., 08:12
sigurno može tava,jer kolač se zove Starorimska poslastica ,a tada nije bili friteza!

makita
21.04.2012., 15:39
pravila sam mokri kolač. Drugi put ću dodat grožđice pa ću vidjet, ovako mi je bio ok, al sam uz to smutila šlag i zobali smo višnje iz sirupa

Ipak, još sam u potrazi onog the američkog kolača. Usput, količina je bila dvostruka. Kako bi se ovaj pekao ako ga udvostručim? Bi li uspio?

Doga
21.04.2012., 15:42
Eto, od m dobila kuharicu slastica (što drugo), pa ću se sutra iskušati u izradi torte.. Ako uspijem, idem dalje, pa se priključujem temi :-)
Biskvit mi je zasad jedini uspjeh na tom području..

marta
21.04.2012., 15:55
U tavi je premalo ulja, za globe je bolje uzet neku šerpicu.

Davor
21.04.2012., 22:04
Tako nekako, a ulje treba biti jako vruće. Može ih se pecati nekakvim alatom za vitlanje po vrelom ulju jer ih se u jednom trenutku ne može imati jako puno na prženju. Oblikuju se jedan po jedan.
Prilično je važno da mak bude nemljeven jer to daje posebnu draž.

makita
22.04.2012., 12:39
pravila sam mokri kolač. Drugi put ću dodat grožđice pa ću vidjet, ovako mi je bio ok, al sam uz to smutila šlag i zobali smo višnje iz sirupa

Ipak, još sam u potrazi onog the američkog kolača. Usput, količina je bila dvostruka. Kako bi se ovaj pekao ako ga udvostručim? Bi li uspio?
Samo da dam izvještaj, danas je kolač mnooooooooooogo bolji. Moglo bi se još stavit više mlijeka da bude još sočniji, i probat ću radit duplu količinu. I mislim da ći probat dodat ponešto što mi se nađe pri ruci, npr. grožđice

Onaj američki zapravo ima naziv sacher i našla sam jednu nejasnu škrabotinu koju sam kao tada razumjela i trebala prepisati, al nisam ugl. sastojci su dupli i jako slični...bar onaj dio koji sam dekodirala

SarahB
22.04.2012., 15:04
ja često radim Zebra kolač
brzo je gotov i jaaako mekan
http://www.coolinarika.com/recept/851711/

Super je kolač!
Jutros ispečen, fali ga već skoro četvrtina... naravno da sam to sve sama slistila, kao samo da probam pa se zaletila. :coffee:
Ostatak čeka popodnevnu kavicu i društvo.

U nedostatku kakaa, otopila sam 2 rebra čokolade i čini mi se da sam ga mrvicu prepekla, ali ne smeta.

Doprinos temi u vidu recepta nemam jer nemam običaj praviti biskvitne kolače. Osim ponekad provu. Ali ako krenem isprobavati sve ove vaše recepte, moglo bi se i to promijeniti. :)

...inače kad netko spomene brzopotezne kolače, ja obično pomislim - banane, keks i puding! ;)

meda
22.04.2012., 16:29
KOLAČ OD BANANE I ORAHA

150 g (1/4 šalice) brašna
1 1/2 zlicice praška za pecivo
100 ml (1/2 šalice) jogurta
2 banane, zgnječene
50 g (1/4 šalice) nasjeckanih oraha
1/2 zlicice ekstrakt vanilije
prstohvat muškatnog orascica
50 g (1/4 salice) muscovado secera
50 g (1/4 salice) putra

Pomijesa se brasno s praskom za pecivo. Jogurt s bananama, orasima, vanilijom i muskatnim orascicem.
Secer se istuce s putrom.
Postepeno se dodaje jedna zlica smjese s jogurtom.

Pece se 30 min na 180 stupnjeva.

To je recept iz knjige THE BOOK OF EGGFREE CAKES, Cintia Stummers.

Ima jako puno recepata svih vrsta, jednostavnijih i slozenijih, slanih, nekih klasicnih kolaca prilagodenih za one koji ne jedu jaja i za vegane Mjere su usporedno u gramima i salicama, zlicama pa nije obavezno koristiti vagu sto je meni velika prednost.
Ja po toj knjizi obavezno radim i mafine i jedan kolac s povrcem.Za ovaj s povrcem jedino treba malo prije skuhati povrce, inace je isto jako jednostavan. Ili ako nekad ostane skuhanog povrca moze se koristiti u kolacu.

KOLAC OD POVRCA

300 g (2 1/2 salice) brašna
1/2 zlicice papra
6 zlicica praska za pecivo
1 zlicica soli
100 ml (1/2 salice) suncokretovog ulja
2 zlice naribanog sira ili tofua
300 ml (1 1/4) salice mlijeka
250 g (1 1 /2 salice) nasjeckanih mahuna, prokuhanih
2 mrkve, prokuhane i nasjeckane
100 g (1/2) salice nasjeckanih maslina
1 zlica nasjeckanog persina

Pomijesa se brasno, papar, prasak za pecivo i sol. Dodaje se ulje, sir i mlijeko. Umijesa se skuhano povrce, masline i persin.
Pece se 40-45 min na 180 stupnjeva.

(moze se koristiti bilo koja druga kombinacija povrca, taj je kolac uvijek pun pogodak)

Beti3
22.04.2012., 19:50
Kakao-kocke

1/4 l mlijeka ugrijati i u njemu otopiti 10 dkg putra

2 jaja
15 dkg šećera
5 dkg kakaa
25 dkg brašna
1 prašak za pecivo

Sve smiksati i staviti u vruću pećnicu, peći na 180, ne prepeći.

KOH OD RIŽE

zakuhati 4 dl vode sa malo soli, staviti 20 dkg RIŽE

kad opet zakuha doliti 4 dl mlijeka.

U kuhanu ohlađenu rižu dodati:
1 žlicu putra
3 žlice šećera
2 žutanjka
2 tučena bjelanjka ( ako vam se ne da tući, super je i ako se samo stave cijela jaja)

Ulit u tavu namazanu i posipanu mrvicama
Peći dok ne požuti gore, oko 30 min.

"TORTA od LIMUNA"

75 g putra
170 g šećera
75 g svježeg sira
3 žutanjka
3 tučena bjelanjka
175 g brašna
prašak za pecivo
sok od limuna i korica od nešpricanog

Stući putar i šećer pa sve dodati pomalo. Bjelanjke na kraju umiješati.
Peći kao okrugli biskvit.

MEDENI KOLAČ

250 g brašna
1 jaje
90 g putra
malo cimeta
150 g meda
250 g pekmeza
2 žlice tople vode
mrvicu soli

Maslac i med otopiti.
Masa mora biti mekana
Peče se oko 1 sat dok ne posmeđi

Dosta za sada, zar ne?:oops:

bodo
01.05.2012., 10:08
Evo jedna brzinska,superfina torta

CAPREZE TORTA

5 žumanjaka i 4 žlice tople vode izmiksati
dodati 15 dkg šećera(u original receptu 20 dkg) i 1 vanilin šećer
Otopiti 20 dkg maslaca i 20 dkg čokolade za kuhanje pa umiksaj u žutanjke
30 dkg badema malo popržiti i samljeti pa umiksati u smjesu

Umutiti snijeg od bjelanjaka pa kuhačom lagano umiješati u gornju smjesu

peći cca 40 min na 170C

Gore mora biti hrskava iznutra mekša(piknuti čačkalicom)

Kad se ohladi posuti šećerom u prahu
Poslužiti sa tučenim vrhnjem ili sladoledom

BP
06.05.2012., 14:17
Super je kolač!
Jutros ispečen, fali ga već skoro četvrtina... naravno da sam to sve sama slistila, kao samo da probam pa se zaletila. :coffee:
Ostatak čeka popodnevnu kavicu i društvo.

U nedostatku kakaa, otopila sam 2 rebra čokolade i čini mi se da sam ga mrvicu prepekla, ali ne smeta.

Doprinos temi u vidu recepta nemam jer nemam običaj praviti biskvitne kolače. Osim ponekad provu. Ali ako krenem isprobavati sve ove vaše recepte, moglo bi se i to promijeniti. :)

...inače kad netko spomene brzopotezne kolače, ja obično pomislim - banane, keks i puding! ;)


meni nije jasan postupak kako se ovo radi, sto se stavi na sredino bijela smjesa pa oko nje crna pa oko nje bijela ili kako??

piplica
06.05.2012., 15:27
BP, ja sam shvatila da se u sredinu stavlja naizmjenično žlica tamne smjese, pa žlica bijele,
tako se onda stvaraju koncentrični krugovi...

SarahB
06.05.2012., 15:50
BP, baš ovako kako piplica kaže. :)

Na sredinu kalupa naizmjenično stavljaš svijetlu i tamnu smjesu. Ja sam stavljala po tri žlice svijetle, na tu hrpicu tri žlice tamne... i tako dok sve ne potrošiš. Jednostavan postupak, a rezultat efektan.
Ne možeš pogriješiti, svakako će izgledati lijepo kad ga razrežeš.

BP
06.05.2012., 16:05
ajde idem to probat napravit pa javim :-)

BP
06.05.2012., 17:08
evo upravo ga stavila peci ali se ne dize bas....nadam se da nije pao

iki
07.05.2012., 09:29
Beti3, ova torta od limuna, koja je veličina protvana (promjer), i koliko ju dugo peces i na koliko stupnjeva?
Ne radim nikakve kolace sa sirom, uvijek sa cokoladom i sl., pa nemam osjecaj i pitam :).

BP
07.05.2012., 09:53
Zebra kolac napravljen i pojeden :-)
Nazalost sare se nisu vidjele vec je donji dio bio tamni a gornji bijeli :-)
Mislim da treba mrvicu vise brasna staviti u tamnu smjesu i u manji kalup...drugi put cu tako

pomikaki
07.05.2012., 09:56
Ima jedan koji me je oduševio, ali ga svejedno rijetko radim: globi. Imali smo topic o tome: http://forum.roda.hr/threads/65359 kopiram...

Globi (jednina: globus) starorimska poslastica
500g svježeg sira
300g griza
med
nemljeveni mak
friteza

Od sira i griza se izmijesi gnjecavo tijesto s jednim jedinim kriterijem - da se od njega dade oblikovati kuglice ø5cm. Kuglice je najjednostavnije oblikovati s nauljenim rukama. Kuglice se lagano i ne s prevelike visine frknu u vrelo ulje ~170°C i prže se dok ne porumene. Po potrebi žestoko protresti mrežicu friteze ako su se primili za nju. Gotovi globi se uvaljaju u med i u mak.
Ovoga smo se nakrkali na danima Andautonije, a i dan potom. Treba znat' stat'.
Primjedba: nema soli.
koliko otprilike meda ide u to?
Da li je dobro pustiti da odstoji prije pečenja?

Davor
07.05.2012., 10:54
Med se koristi kao ljepilo za mak, dakle, samo provozaš globus kroz med na tanjuru i potom kroz mak na drugom tanjuru. Mak svakako treba biti u zrnu, a prije upotrebe je dobro pošnjofati da nije slučajno užegao - svašta prodaju po dućanima.
Tijesto nema posebne potrebe puštati da odstoji. Gris se sasvim dovoljno napije tekućine dok se mijese.

Beti3
07.05.2012., 11:14
Beti3, ova torta od limuna, koja je veličina protvana (promjer), i koliko ju dugo peces i na koliko stupnjeva?
Ne radim nikakve kolace sa sirom, uvijek sa cokoladom i sl., pa nemam osjecaj i pitam :).

U običan okrugli kalup za tortu promjer 24 cm. Pečem kolače na 180 stupnjeva, a duljina ovisi, vidim kad su gotovi. Ovaj sa sirom nešto duže nego biskvit.
Ja to onako, od oka.:-)

iki
07.05.2012., 21:40
Tnx :)