PDA

Pogledaj cijelu verziju : hummus?



litala
25.02.2006., 16:04
sto je to hummus? cesto ga vidim u nekim stranim knjigama i nemam pojma sto je to?

ima koja cura preko bare da mi objasni?

fala :)

emily
25.02.2006., 16:13
cesto ga vidim u nekim stranim knjigama

knjigama o cemu?

emily
25.02.2006., 16:15
sori, sad tek vidim da smo na receptima :oops: pa pretpostavljam da se radi o nekoj namirnici

Lutonjica
25.02.2006., 16:21
Hummus (Arabic: حُمُّص 'hoummos (help·info); Armenian translit: hamos; Greek: Χούμους; Hebrew: חומוס; also spelt as houmous (standard in UK), hommus, or humus) is a dip made of chickpea paste with various additions, such as olive oil, fresh garlic, lemon juice, paprika, and tahini (sesame seed paste). It is popular throughout the Middle East, including in Israel, Lebanon, the Palestinian territories, Syria, Turkey, and in Armenia, Cyprus and Greece, though the hummus eaten in Greece, for example, is quite different from the hummus eaten in the Arab world and in Israel.

In Arabic, "Hummus" means simply chickpea. The dish described in this article is called "Hummus wa Tahina", i.e. chickpea and sesame, or "musabbaha".

It is traditionally scooped up with flatbread (pieces of pita) to be eaten, but it is increasingly popular as a dip for tortilla chips in non-Middle Eastern countries. It is a popular breakfast food, especially when combined with another dip named ful (pronounced /fuːl/), which is based on crushed fava beans. It is also used as an appetizer dish to accompany main courses, and as part of a mezze.

Hummus is relatively cheap to make with either dried or canned chickpeas. Dried chickpeas must be soaked in water overnight then simmered for an hour or more. The cooked or canned chickpeas are ground, using a food processor or hand blender, with olive oil, lemon juice, and tahini. A bit of the water in which the chickpeas were boiled may be added to reach the desired consistency. Garlic, salt, parsley, onions, cumin, and/or chili powder may be added. Peanut butter is occasionally substituted for tahini by Americans, but the taste of that mixture is quite different from traditional Middle-Eastern and European hummus.

It is a nutritious food, containing a large amount of protein, dietary fiber, monounsaturated fat, and iron, and is suitable for vegetarians and vegans. It is often garnished with mushrooms, parsley, paprika, pine nuts, tomatoes, cucumber, thinly-sliced onions, or more chickpeas, and then drizzled with olive oil before serving.



ovo je chickpea:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/3/3d/Chickpea.jpg

i jedno i drugo sam našla u wikipediji

anek
25.02.2006., 16:25
humus ti je po naški namaz od slanutka; skuhaš slanutak, izmiksaš ga i dodaš maslinovog ulja, začina, limuna itd....žuto je i fino :)
ne znam točno recept, ali moja baka to radi tu i tamo.

tridesetri
25.02.2006., 18:23
ja ga radim ovako:

kuhani slanutak 400 gr
maslinovo ulje 125 ml
sok od jednog limuna
sol
tahini (pasta od sezama) dvije velike zlice
cesnjak 2 reznja
kumin

sve izmiksas u procesoru kao pastetu
serviras sa kriskama svjezeg povrca, ali moze i kao namaz na kruh.

mamma Juanita
25.02.2006., 21:22
ja radim slično kao tridesetri, osim što ne stavim kumin i dodam peršina.
ako je pregust, razrijedim vodom.
miksala sam štapnim mikserom, ali puno je bolje ako imaš neki multipraktik, bojim se da bi ovom štapnom mogao riknut motor.

inače humus je jako hranjiv i zdrav, u Izraelu ga osobito preporučuju trudnicama i maloj djeci ;) .

mamma Juanita
25.02.2006., 21:22
e da, mažemo ga na kruh.

Mima
25.02.2006., 21:42
Ja isto ovako radim hummus, bez kumina doduše, ali jela sam neki iz Izraela - iz dućana i iz nekog restorana i ti su bili super super, puno bolji nego ovaj koi ja napravim. Tko zna u čemu je tajna.

25.02.2006., 23:22
Dajte mi pliz samo recite gdje nađete namaz od sezama?

JA sam hummus kupovala gotov u Engleskoj, ali kod nas ga nigdje ne mogu naći i baš bi pokušala napraviti vlastiti, jeli smo ga kao dip s Pringlesima i sličnim stvarima...

Mima
25.02.2006., 23:25
Ima ga po dućanima zdrave hrane, npr. u Bio&Bio, ali i u Mercatoru na polici sa zdravom hranom; a i u mom kvartovskom dućanu (ROTO promet) ima nekakav ali je jako loš-

mamma Juanita
26.02.2006., 14:19
Ili ako imaš nekog u Bosni, ili da tamo putuje, meni frendica donese svako tolko iz Sarajeva neki turski. Malo je rjeđi od ovih ovdje, ali za humus savršen.

lucky day
02.03.2006., 12:55
mljac!
meni je humus opasno fin (citaj:mogla bi ga namazanog na kruh jesti dok ne eksplodiram)!

ivory
08.03.2006., 09:14
Jučer sam radila humus, ali sam umjesto paste od sezama prepržila dvije žlice sezama na tavi i potom ih istuckala u avanu. Ispao je odlično!
Radim ga po receptu iz Coolinarike (jedino što sam skoro skurila sjeckalicu) :roll:

mamma Juanita
08.03.2006., 14:54
ja sam ga neki dan napravila, malo mi se slanutak raskuhao pa ga je bilo vrlo jednostavno izmiksati i štapnim mikserom:žaruljica:

ivory
08.03.2006., 15:17
Ma, ja mislim da sam ga kuhala pre kratko, 20 min u expres loncu. Trebalo je koju minuticu duže i lakše bi ga izmiksala. Ali je svejedno obliz!

tridesetri
08.03.2006., 15:32
cure, znam da nije najzdravije, ali najjednostavnije vam je koristiti konzervu kuhanog slanutka (mislim da u ducanima zdrave hrane cak ima i neka zdrava varijanta).
ovaj recept koji sam gore navela je tocno za jednu konzervu (400 gr), a gotovo je doslovce za minutu

Roza
28.09.2007., 07:25
Podižem ovaj post, samo da pitam je li humus na rodinoj skupštini bio rađen po ovom receptu od tridesettri? Kad se samo sjetim-mljac!!!

apricot
28.09.2007., 07:36
ganjaj saradadevii, nikad onako dobar nisam jela :shock:

ms. ivy
28.09.2007., 08:56
ni ja, jela ni napravila - bio je fantastičan!

molim točni recept :mljac:

white_musk
28.09.2007., 18:08
u moj recept ide :

250 g slanutka
750 ml vode

white_musk
28.09.2007., 18:13
dobro je kad se ubaci milerama i sjeckanog peršuna :mljac:

Sun
28.09.2007., 18:14
znači to je bilo njenih ruku djelo!!

hvala Saradadevii, bio je odličan!! I one ploškice povrće mljac
:heart:

Sun
29.09.2007., 21:15
i jedno pitanje: koliko može stajati?

lucky day
30.09.2007., 00:11
u moj recept ide :

...
kumin

vi's-vi's, kumin nije losa ideja... :)
ja stavljam curry (da se mene pita ja bi curry u sve :roll: )...

koliko mi je poznato, moze stajati par dana u frizideru... kod nas ili se odmah pojede za 2 dana (ja radim manje kolicine jer smo luka i ja sami) ili ja trpam i u sebe i oko tjedan dana star hummus, cak i stariji...
ne dam luki za svaki slucaj ali ne cini mi se pokvareno...
limunov sok je neka vrst konzervansa, ne?

ornela_m
30.09.2007., 02:25
i jedno pitanje: koliko može stajati?

Sigurno krace nego je rok isteka svih pojedinih sastojaka. Prefina stvar da bi se upljesnivila u frizideru :)

Sto se konkretnih brojki tice, recimo da ti je 2 tjedna dovoljno da sve smazes, ako potraje toliko.


lucky_day, ja kazem "vi's-vi's, curry nije losa ideja" :mrgreen: Upravo mi je ekspres-lonac odpistao svojih 40 minuta (toliko ja kuham slanutak i taman bude fino skuhan), pa cu sutra smiksati malo standardnog humusa sa kuminom, a malo s curryjem.

Aphro
30.09.2007., 13:10
JA sam hummus kupovala gotov u Engleskoj, ali kod nas ga nigdje ne mogu naći i baš bi pokušala napraviti vlastiti, jeli smo ga kao dip s Pringlesima i sličnim stvarima...

joooj mljac! mljac! i ja sam ga gore kupovala.. to mi je valjda jedna od vrlo malo stvari koje mi stvarno nedostaju :( to i aromatic chrispy duck uuuuu..... dje me nadje sada sa tim humusom mmmmmm :P

Davor
01.10.2007., 11:02
Kumin daje egipatski štih. Oni ga koriste u skoro toksičnim količinama.

Felix
01.10.2007., 13:17
[quote=white_musk]u moj recept ide :

250 g slanutka
750 ml vode

white_musk
02.10.2007., 15:45
nije greška, u prvu vodu se pokiseli slanutak preko noći, a druga ide u smjesu :)

white_musk
02.10.2007., 15:45
za leću ne znam, ali mislim da sam stavila recept za namaz od leće

lucky day
02.10.2007., 15:56
moze li leca umjesto slanutka?

ma naravno da moze...
al onda neces na meniju napisati da je to hummus nego, neznam, humu-lumus :mrgreen:
i bit ce drugacijeg okusa, boje mirisa itd...

svakakvi namazi se mogu raditi od mahunarki...

white_musk
02.10.2007., 16:07
al onda neces na meniju napisati da je to hummus nego, neznam, humu-lumus :mrgreen:
.
ž
humus-lećumus :mrgreen:

lucky day
02.10.2007., 16:13
al onda neces na meniju napisati da je to hummus nego, neznam, humu-lumus :mrgreen:
.
ž
humus-lećumus :mrgreen:

imas pravo :lol:
jer po mom bi onda namaz od graha bio hummu-gummus - sto ne zvuci nimalo ukusno :lol:

white_musk
02.10.2007., 16:16
nego draga, prešaltaj se na namaze, trebaju mi i tvoji recepti :*

lucky day
02.10.2007., 23:36
ja sam ti 'mala od improvizacije' u kuhanju... tak da - sto izumim to se i izgubi... ukoliko se ne ponovi...
a citam recepte za inspiraciju...
no rijetko imam sto za ponuditi u tocnim mjerama i omjerima...

a i mislim da tebi ne bi imala sto nova za ponuditi na ovu temu...
:*

Felix
03.10.2007., 11:49
za leću ne znam, ali mislim da sam stavila recept za namaz od leće
a to ima neki topic s namazima na receptima?
na ovom sam podforumu dosta rijetko pa sam malo izgubljena ;)

printemps
03.10.2007., 11:59
Ako vam ponestane tahinija možete stavit kikiriki maslac!

Davor
04.10.2007., 11:21
Ja zveknem gomasio.

ornela_m
04.10.2007., 16:04
za leću ne znam, ali mislim da sam stavila recept za namaz od leće
a to ima neki topic s namazima na receptima?
na ovom sam podforumu dosta rijetko pa sam malo izgubljena ;)

Domaci namazi (http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=38373)

Dobar tek :bye:

Roza
05.10.2007., 20:28
Upravo sam se prenajela humusa prema receptu tridesettri. Super je, jela sam s celerom i mrkvom. Samo bez kumina, jer on napuhava, a ipak dojim...

snorki
06.10.2007., 09:31
ja ga radim ovako:

kuhani slanutak 400 gr
maslinovo ulje 125 ml
sok od jednog limuna
sol
tahini (pasta od sezama) dvije velike zlice
cesnjak 2 reznja
kumin

sve izmiksas u procesoru kao pastetu
serviras sa kriskama svjezeg povrca, ali moze i kao namaz na kruh.

sta je slanutak :mrgreen:

Humusa ima raznorazni ia bs sam ovih dana gledala po ovim svojim knjigama (imam 10-ak malih svjetskih kuhara :mrgreen: ) i odlucila da pravim :mrgreen:

Mima
06.10.2007., 09:54
leblebije! Ili ono od čega se lebebija radi.

Davor
06.10.2007., 23:53
sta je slanutak :mrgreen: Čič.

Saradadevii
14.10.2007., 21:13
molim točni recept :mljac:

nema ga :)
sve ide od oka (tj. od jezika)

sastojci
slanutak kuhani
tahini
sol
limunov sok
maslinovo ulje
dimljena slatka ili ljuta paprika (Spanish peppers)

omjer slanutka i tahinija je bio priblizno isti
ostali sastojci se dodaju prema ukusu
sto vise limunovog soka (pa onda i vise soli), to je ukusnije za nepce
miksan je bio stapnim mikserom, uz dodatak malo vode i nesto vise maslinovog ulja, sve dok se ne postigne zeljena konzistencija.

moze stajati u frizideru duze vremena (sol i limun balzamiraju), koliko tocno dugo, ne znamo jer mi uvijek sve pojedemo u dan-dva.

ivancica
14.10.2007., 21:43
:D

Stalno od skupštine hoću pitati recept za hummus jer mi je bio mrak kad ono evo ga.

I baš neki dan kupila slanutak s kojim ne znam što bih. Evo ga sad šta ću!

lucky day
14.10.2007., 23:24
omjer slanutka i tahinija je bio priblizno isti
.

:shock:
uh, ja niti cetvrtinu ne stavim tahinija ...

aj i bas cu se raspojasati sa limunom i soli...
hvala s.d. :heart:

mamma Juanita
15.10.2007., 11:49
omjer slanutka i tahinija je bio priblizno isti
.a zato je bio taaaako dobar :mrgreen:

ms. ivy
15.10.2007., 11:52
omjer slanutka i tahinija je bio priblizno isti
.a zato je bio taaaako dobar :mrgreen:

x :!:

hvala, mislim da moj neće preživjeti ni jedan-dva sata. da me nije bilo sram, stavila bih u krilo čitavu onu zdjelu i povrće.

ivancica
15.10.2007., 11:54
Ajde sad reci Saradadevii koje je sve povrće bilo onako lijepo isječeno na štapiće ( ili vi koji ste to proždirali ;) ), ja sam jela samo mrkvu.

ms. ivy
15.10.2007., 11:56
ja se sjećam tikvice, krastavca, mrkve, celera i cikle.

ms. ivy
15.10.2007., 11:56
falila mi koraba :mrgreen:

ivancica
15.10.2007., 12:07
Mmmmm, hvala Ivy! :)

ivancica
07.11.2007., 13:48
Evo ja još ovo nisam napravila jer nigdje ne mogu naći tahini- pastu od sezama.

Gdje ste ga vi kupili? Ja tražila u Billi, Ipercoopu, Intersparu, Mercatoru, Konzumu, nigdje nema. :(

ivarica
07.11.2007., 13:50
ja sam ga kupila u sarajevu
ima i po nasim trgovinama, ali cijenom se ne mogu usporedit
malo mu je proso rok ali nije se bunila nijedna koja je jela hummus :mrgreen:

Sun
07.11.2007., 13:52
ivancice probaj u dućanima zdrave hrane

lucky day
07.11.2007., 14:12
zaboravih napisati da sam napravila 'po novom' sa jednakim omjerom slanutka i tahinija i mraaak!
uopce nije pre zestoko, cega sam se bojala...

a i bivsa sveki kaze da je genijalno... to je onda stvarno pohvala... :mrgreen:

Davor
07.11.2007., 22:59
Evo ja još ovo nisam napravila jer nigdje ne mogu naći tahini- pastu od sezama.(Ima u Mercatoru na "zdravoj hrani" i dosta košta. Nekidan sam napravio pomoću ručnog miksera, ali se siroče namučilo. Danas sam kupio mlin za mak i javim kako ide s njime.

m.a.r.t.y.
13.11.2007., 13:14
Evo ja još ovo nisam napravila jer nigdje ne mogu naći tahini- pastu od sezama.

Gdje ste ga vi kupili? Ja tražila u Billi, Ipercoopu, Intersparu, Mercatoru, Konzumu, nigdje nema. :(


baš ga se spremam napraviti.
Jučer sam kupila tahini u Mercatoru na onoj polici sa zdravom hranom ti je, 200g, 25 kn
nadam se uspješnom ishodu...

white_musk
13.11.2007., 14:13
Danas sam kupio mlin za mak i javim kako ide s njime.

gdje???
ja se satra tražeći taj mlin i nikako...

koliko je koštao?

marta
13.11.2007., 14:25
Mislim da je Davor rekao da je kupio u Kauflandu za 70kn.

white_musk
13.11.2007., 14:42
Ejh, to kod nas nema :x

ili... :/

marta
13.11.2007., 16:47
Idi na topic o maslacu od ljesnjaka, tamo pise uvoznik za Hrvatsku. Mozda dila i u BiH?

ivarica
13.11.2007., 16:50
Ejh, to kod nas nema :x

ili... :/

ma kako nema, pa ja kupila na bascarsiji

Ines
13.11.2007., 16:54
nema kauflanda,kolko sam ja skuzila


malo mu je proso rok ali nije se bunila nijedna koja je jela hummus




ne valjda u subotu? :unsure: :lol:
uglavnom - bio je odlican pa makar i malo prosao rok

ivarica
13.11.2007., 16:55
u subotu je rok proso jos malo vise... :lol:

white_musk
13.11.2007., 17:02
Ejh, to kod nas nema :x

ili... :/

ma kako nema, pa ja kupila na bascarsiji

mlin za mak!
gdje?

ivarica
13.11.2007., 17:03
ma ne citam pazljivo

marta
13.11.2007., 17:39
ivarica je mislila da ne znas kupit tahin u Sarajevu...
cccccc, ivka, odma kolac iz zalaganja...

vajtice, jel znas kako izgleda mlinac za mak?

sori ak pitam gluposti

litala
13.11.2007., 19:17
ja procitala - kolač iz zalaganja :lol: :lol:

white_musk
13.11.2007., 19:25
ivarica je mislila da ne znas kupit tahin u Sarajevu...
cccccc, ivka, odma kolac iz zalaganja...

vajtice, jel znas kako izgleda mlinac za mak?

sori ak pitam gluposti

znam,imala je moja nana(prije rata) slično kao mašina za mljevenje mesa,ali samo bez onih rupica,pa je mak izlazio sa strane,ah što sam objasnila :roll:

marta
13.11.2007., 19:30
Dobro, u tom slucaju neces krivo kupiti. Mora bit negdje za kupiti. Meni je mama kupila u nekoj zeljezariji.

A da hodas malo po sajmovima antikviteta? Zalomi se tamo svasta.

white_musk
13.11.2007., 19:39
čim čujem za prvi u sarajevu - furam :)

white_musk
13.11.2007., 19:55
http://www.getreidemuehlen.de/images/shoppics/jupiter/mohnmuehle-edelstahl.jpg

marta
13.11.2007., 20:36
Moj je ceski, oni masovno proizvode mlince raznorazne, moj je ovaj:

http://www.porkert.cz/vyrobky/mc_6.htm

Arkana10
20.02.2008., 22:27
da podignem temu
evo danas sam po prvi put pravila hummus
ispao mi je super
hvala za recept
umjesto tahini ja sam preprzila sezam i tako smiksala
dodala sam malo kari

linolina
27.02.2009., 23:45
Nekidan sam ga jela u Makroveginom restoranu, fenomenalno nešto. Moram ga napraviti sama

miafa
28.02.2009., 13:52
evo i ja sam nedavno pravila i ispao je super

nisam kupovala tahini, već sam prepržila sezam, i dodala :D :D

Krampus
28.02.2009., 21:16
ja napravila maloprije...
mala ima piđama parti...zgrabila je više od pola i mljackaju :mrgreen: a nij se pošteno ni ohladio

doduše, moj je sa tabascom, ali to nikome ne smeta :D

goranka
01.03.2009., 13:54
mljac!
meni je humus opasno fin (citaj:mogla bi ga namazanog na kruh jesti dok ne eksplodiram)!

I uz to sirova koraba ili rotkvice.....

Krampus
01.03.2009., 13:58
Može i mrkva na tanke komade :D

krumpiric
02.03.2009., 12:07
ja ga radim od slanutka, malo sezama, dosta maslinova ulja, limun, češnjak, peršin, sol, papar.
Štapni mi je umalo crko zbog njega :mrgreen:
Sad ga multipraktik miksa. :D

ivancica
02.03.2009., 12:24
da podignem temu
evo danas sam po prvi put pravila hummus
ispao mi je super
hvala za recept
umjesto tahini ja sam preprzila sezam i tako smiksala
dodala sam malo kari

Tako i ja. Kupila sam si mlinac za kavu, isključivo zbog ovoga i sad sama meljem preprženi sezam.

Krampus
02.03.2009., 12:46
ja sam nekidan napravila i nisam ga samljela..samo dobro stukla u avaru

linolina
08.03.2009., 15:53
Ja sam ga napravila...i , nekako, razočarana :P vlastitim radom-onaj koji sam jela u Makrovege je predivan

Davor
09.03.2009., 15:56
To ti ide uz poslovicu: "ne primjenjuj nasilje - uzmi teži čekić!"
Treba ti jači blender. Pošteni strojevi počinju od 350W.

Kažu da je kriterij odgovarajuće snage majoneza od cijelih jaja. Ideja je da ako u blendera zvekneš sve sastojke za majonezu, a jaja ubaciš cijela, kresneš blender i kao rezultat ispadne majoneza - onda je to pravi blender. Nakon takvog testa tu majonezu (:bljuc:) smiješ baciti.

Kasnije za obitelj možeš raditi majonezu od provjerenih jaja bez ljuske i ne natezati se gladnu godinu s dodavanjem ulja, octa... samo stisneš gumbić, a HEP sve obavi za tebe.

dunja&vita:-)))
05.04.2009., 11:27
Evo, MM i ja smo upravo sad napravili humus po prvi puta i oduševljeni smo :mljac:

Maslačkica
05.04.2009., 12:28
Evo, MM i ja smo upravo sad napravili humus po prvi puta i oduševljeni smo :mljac:

Ja sam ga napravila bila prije jedno 6 mjeseci i bio mi je :roll:
Rado bih probala ove što se spominju sa rodinih sastanaka... ;) jer može biti da ja to nisam baš najbolje spremila, iako ne volim ni tahan halvu a tamo ima te paste od sezama i mislim da mi se to apsolutno ne sviđa.

upornamama
05.04.2009., 18:56
Nego, kako spriječiti stvaranje one "korice" na hummusu kad stoji u frižideru dan-dva, da šibnem malo ulja preko?
Posudu pokrijem sa folijom ali svejedno se napravi korica. :/

linolina
06.04.2009., 00:36
I ja sam ga napravila i ovaj put sam bila oduševljena! Stavila sam kurkume

zhang
06.04.2009., 08:53
jučer sam ga i ja pravila. pravila slanutak na salatu, pa malo izdvojila i za hummus. :mljac:
baš ste me bile inspirirale.

Peterlin
06.04.2009., 11:08
Nego, kako spriječiti stvaranje one "korice" na hummusu kad stoji u frižideru dan-dva, da šibnem malo ulja preko?
Posudu pokrijem sa folijom ali svejedno se napravi korica. :/

Tupperware!

Evo i mog recepta za humus (mljac):

250 g slanutka isprati i namočiti preko noći, pa skuhati u express loncu s jednim lovorovim listom i žlicom soli
Kad je gotovo, ocijedim (ostavim 1 šalicu tekućine, ako zatreba), zgnječim drobilicom za krumpir i začinim:
~1 dl ulja (maslinovo ili bučino - probajte! ;) )
sok od pola limuna
tekućina od slanutka (2-3 žlice) da se dobije "pasta"
svježi češnjak - 1 ili 2 češnja

Ponekad obradim štapnim mikserom, ponekad ne... ovisno o vrsti slanutka. A problem "korice" se rijetko pojavi jer moji to pojedu sa domačim kruhom u roku keks! Ipak, tupperware posuda mi se pokazala odličnom.

Maslačkica
06.04.2009., 11:12
Peterlin - ne koristiš tahin?

Peterlin
06.04.2009., 11:20
Peterlin - ne koristiš tahin?

Ako je tahin=sezam, povremeno koristim. Zapravo, kako kad. Ako ga stavim, klinci frču nosom, pa sam prestala ili napravim 2 odvojene frakcije.

Peterlin
06.04.2009., 11:21
Nisam napisala najbitnije:

Ja humus koristim da nadoknadim željezo sebi i djeci. Za to je osnovno da unutra bude limun (bolja resorpcija Fe, kojega u slanutku ima puuuno) a sezam može i ne mora.

Inače, ste radile humus od pečenih patlidžana?

upornamama
06.04.2009., 11:30
Inače, ste radile humus od pečenih patlidžana?

Misliš na ovo (http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=52141&highlight=&sid=41211f4e8389a2ed51a198c2d436e8bf)?

Vrijedi li stvarno Tupperware tih para?

Peterlin
06.04.2009., 11:32
Da!

Peterlin
06.04.2009., 11:34
Tupperware vrijedi para (iako sam ga ja dobila) ali ima i dobrih klonova.

Bitno je da to bude dobro TLAČNA posuda koja dobro brtvi. Poklopac se mora dati pritisnuti prema unutra kad se posuda zatvara, da se osigura negativan tlak unutra. Da li ima "klapne" za zatvaranje ili ne, nije bitno.

Maslačkica
06.04.2009., 11:43
NIkad mi nije palo na pamet raditi hummus bez taniha, jer sam mislila baš da je to bit. Ali, Peterlin sada si mi dala novi uvid u hummus i mislim da ću ga probati napraviti ovako i da će biti ok. Jer mislim da mi je taj tahin/sezamova pasta baš užas.

Davor
06.04.2009., 13:56
Vrijedi li stvarno Tupperware tih para?Posude s poklopcima su OK, ali kuhače i slične stvari ne vrijede.

enela
13.07.2009., 23:17
U petak sam doma radila tahini i nešto mi ga je ostalo. S obzirom da je to samo prženi sezam i maslinovo ulje, može li to neko vrijeme stajati u frižideru?

Davor
14.07.2009., 00:53
Znatiželjan sam kako si ga radila. Inače se tahin jako dobro drži dugo vremena.

enela
14.07.2009., 01:34
Znatiželjan sam kako si ga radila.

Čitajući forum :mrgreen:

Sezam sam malo popržila na tavi bez ulja i ubacila ga u multipraktik. Prvo sam ga uključila na suho i kad sam vidjela da sporo melje, dodala malo maslinovog ulja. Miksala, miksala i miksala. Pa dodala još malo ulja. Problem je u tome kaj ne znam kolko treba biti gust (ili rijedak) jer ga nisam nikad vidjela.Moj je malo rjeđi od kupovne majoneze.

Davor
14.07.2009., 10:39
To je OK, za koji dan će ti se slegnuti i na vrhu ćeš imati čisto ulje (koje možeš opet koristiti za tahin).
Uglavnom je puno povoljnije doći do tahina iz turskih dućana nego raditi doma. Nezgodno je samo što u tom smislu treba angažirati nekoga u Njemačkoj.

RozaGroza
08.08.2009., 18:10
Meni onaj kupovni tahini iz BioBio stoji mjesecima u frižideru pošto ga koristim samo za hummus. Nikad se nije pokvario, pa pretpostavljam da može dosta dugo stajati.

A nešto što sam nekidan provala, baš mi je dalo cool ukus, stavila sam 2 žlice svježeg sira u blender sa svim ostalim sastojcima. Bilo prefino, požnjopali smo u jedan dan.

Inače Hummus i Gvacamoli na meniju on a weekly basis.

karmazonka
10.08.2009., 14:45
Obožavam fini domaći homos, donesem ga izvana obavezno (kupovni). Nikad ga nisam jela u RH, niti bih se odvažila praviti ga. Arapi to jedu kao predjelo s kruhom, njami, ubijem se u tom prije nego prava klopa dođe na stol. Prefino je. :heart:

RozaGroza
10.08.2009., 15:05
Karmazonka ništa lakše za napraviti, zaista ja napravim bolji nego sam jelu usred New Yorka u nekom arapskom restoranu.

Samo ja močkam sirovu mrkvu u njega, pitu mi brate ljeno pravit :mrgreen:

karmazonka
10.08.2009., 15:13
Moram priznati da nisam pročitala cijeli topic pažljivo, može linkić na tvoj recept? Tnx. :* Baš da vidim...

RozaGroza
10.08.2009., 17:12
Nisam ga napisala, ali evo, samo ja sve odokativno i stalno probavam pa dodajem što mi fali:

Skuhaš slanutka, da bude mekaniji i iscjediš ga (može i onaj iz gambele kad je žurba)
Ubaciš u blender
Tahinija jedno žlicu-dvije (ovisno koliko imaš slanutka)
Iscjediš limun-dva
Maslinovog ulja
Soli
Papra
Malo crvene paprike

Smixaš, provaš jel što fali i Voila! Ohladiš u frižideru i skroz je fora, u toja volim umakati sirovu mrkvu i stapke od celera, a ako baš imaš energije napraviš Pita Bread. Ja ga stavljam i u sendvič pod obavezno.

Plus ako voliš experimentirati ja nekad dodam i ove sastojke:

Sušena chili papričica (mm voli spicy hranu)
Malo svježeg sira ili još bolje Mascarponea.

Ali taj moraš pojest kroz dva dana radi sira...dok ovaj drugi može ostat nekoliko dana u frižideru, ako ga ne poklopate prvi dan ;)

karmazonka
17.08.2009., 22:23
Aaa, sad sam tek skužila da si mi odgovorila na moje pitanje, ispričavam se što nisam reagirala prije. :( Ne čini se uopće komplicirano, plus, super ideje za Mascarpone i, čak, ovo s čili papričicom (i moj MM krkači ljuto na sve živo). Baš ti hvala na strpljenju i savjetima. :love:

lasica
21.07.2010., 11:42
da li se u ZG negdje može kupiti gotov humus a da valja?thanx

n.grace
21.07.2010., 12:19
da li se u ZG negdje može kupiti gotov humus a da valja?thanx

Nisam vidjela, zapravo, nisam ni tražila...
Možeš ga napraviti turbo brzo ako uzmeš slanutak u konzervi i kupovni tahini. Mi u zadnje vrijeme samo malo popržimo sezam na suhoj tavi, dodamo slanutak, sol, češnjak, maslinovo ulje i limunov sok i sve izmiksamo štapnim mikserom.

Freyja
22.07.2010., 00:45
Nisam vidjela, zapravo, nisam ni tražila...
Možeš ga napraviti turbo brzo ako uzmeš slanutak u konzervi i kupovni tahini. Mi u zadnje vrijeme samo malo popržimo sezam na suhoj tavi, dodamo slanutak, sol, češnjak, maslinovo ulje i limunov sok i sve izmiksamo štapnim mikserom.

n.grace, i ja bih ga pržila na tavi (inače sam tahini kupovala u Bio&Bio, ali je dosta skup), ali svugdje vidim da se sezam i za tahini i za gomashio poprži na teflonskoj tavi, a ja doma uopće nemam teflonsko posuđe. Mora li biti teflon i zašto?

n.grace
22.07.2010., 01:00
Mislim da ne mora biti teflonska tava, samo sjemenke neprestano miješaj na laganoj vatri, jer vrlo brzo izgore...
Zapravo, stavi ih na jaču vatru, zatim postupno smanji, miješaj i kad počnu pucketati i razviju miris, gotovo je.

grom
22.07.2010., 01:14
Mi u zadnje vrijeme samo malo popržimo sezam na suhoj tavi, dodamo slanutak, sol, češnjak, maslinovo ulje i limunov sok i sve izmiksamo štapnim mikserom.
Ja probala tako ali mi nikako nije fini kao originalni. Ne mogu nikako skontati u čemu je štos.
Gdje mogu nabaviti tahini da ne upropaštavam slanutak više?

n.grace
22.07.2010., 01:47
Tahini možeš kupiti u bio&bio dućanima, imaš i sa soli i bez.

Freyja
22.07.2010., 05:19
n.grace, hvala ti

n.grace
22.07.2010., 09:47
:kiss:

Dodirko
24.07.2010., 14:24
da li skidate kožicu sa slanutka?

n.grace
24.07.2010., 15:09
da li skidate kožicu sa slanutka?

Ne. Kad se sve izmiksa, bude odlično.

Dodirko
24.07.2010., 15:24
Hvala. Još malo pa je kuhan.. :)

Dodirko
24.07.2010., 17:38
Prvi puta sam pravila i savršen je! Mljac!

n.grace
24.07.2010., 19:01
Odlično! :-)

grom
29.07.2010., 00:16
Tahini možeš kupiti u bio&bio dućanima, imaš i sa soli i bez.
Tek sad vidim...
Hvala ti.

n.grace
29.07.2010., 00:34
Nema na čemu! :-)

ivancica
29.07.2010., 00:47
Ja probala tako ali mi nikako nije fini kao originalni. Ne mogu nikako skontati u čemu je štos.
Gdje mogu nabaviti tahini da ne upropaštavam slanutak više?

grom, jel samelješ sezam kad ga ispržiš? Moraš ga samljeti svakako prije nego ga izmiksaš sa ostalim sastojcima.

grom
29.07.2010., 14:19
Nemam u čemu samljeti pa ga istučem u mužaru. Pomislila sam da ga možda pržim predugo pa sam probala i kraće, ali mi to jednostavno nije to :tele:

ivancica
29.07.2010., 14:27
Nikad nisam probala kupovni pa nemam s čime uspoređivati. Možda i bolje. Ovako mi je ovaj moj najbolji.:mrgreen:

Mima
29.07.2010., 14:31
Ja sam probala i kupovni hummus, ravno iz Izraela, i to čak dvije vrste.

Fakat bolje da nisam :mrgreen:

grom
29.07.2010., 14:37
Uh, ni ja ne znam kakav je kupovni - ja sam probala samo origigi ali ne mogu ga često dobaviti pa sam mislila da dok čekam popunim rupu...

ivancica
29.07.2010., 14:38
Ja sam probala i kupovni hummus, ravno iz Izraela, i to čak dvije vrste.

Fakat bolje da nisam :mrgreen:

Ajme, jel tolika razlika?

grom
29.07.2010., 14:38
Ah sad vidim - Mima shvaćam te u potpunosti...