PDA

Pogledaj cijelu verziju : Prirodna kiretaža,blagi spontani ili...zbunjena sam?ana.m
15.03.2006., 15:16
Ne znam da li sam napisala dobar naslov, ali ne znam kako bih ga sročila s obzirom da ni sama ne znam o čemu se radi i da li je to moguće. Već sam nešto spomenula u jednoj drugoj temi koja nema baš neke veze s ovim pa s obzirom da tamo nisam dobila odgovor odvojit ću jer me baš zanima slijedeće.
Ovak, ovaj mjesec mi je M kasnila 4 dana (od kada sam dobila M nakon poroda ciklus mi se ustabilio na 26-28 dana). I onda se dogodilo nešto meni jako čudno. M mi je došla nečujno kao i svaki put od kad sam rodila. Trebla bih naglasiti da me od poroda uopće ništa ne boli po tom pitanju, samo curka i to je to! M sam dobila ujutro a negdje oko podneva, iz čista mira odjednom me nešto jako presjeklo u trbuhu, zgrčilo, zabolila me glava, i nisam mogla k sebi doći dobrih pola sata, ni stat na noge nisam mogla kak treba, samo sam čučala i čekala da me to popusti. Uslijed svega toga, osjetila sam da je jako poteklo iz mene, što mi isto za prvi dan nije čudno, ali kad sam otišla na wc imala sam kaj vidjeti na ulošku. To je bilo nešto, ne ugrušak, nešto pout komada posteljice, onako malo uništene. A veličine oraha samo ne baš u tom obliku. Pričala sam s jednom prijateljicom, koja mi je rekla da je to vrlo vjerojatno bila trudnoća ali kratka, možda koji dan, i da zametak nije valjao pa je to smo izašlo iz mene, kao prirodna kiretaža, neki blagi spontani. Ja sam malo :shock: , kaj je to moguće?
Mislim jednom mi je teta koja je anesteziolog, pričala da može doći do trudnoće, pa ako se tada razboliš, plod nije ok ili kaj ti ja znam, trudnoća se prekida kad trebaš dobiti M, i onda taj zametak izađe s mengom da ni ne znaš da si bio u drugom stanju. Baš me zanima da li je to istina, da li je netko od vas možda imao takvo iskustvo ili zna nešto o tome? :?

Lutonjica
15.03.2006., 15:27
da, to je vrlo moguće.
čitala sam negdje neki podatak (proizašao iz znanstvenih istraživanja), da svaka žena u prosjeku doživi 10 takvih ranih spontanih pobačaja tokom svog života.
obično se desi da menstraucija kasni, neke žene čak naprave i test i pozitivan je, a onda ipak dođe menstruacija.
naravno, ne znači svako kašnjenje menstruacije da je bilo riječ o ranom spontanom.

mene samo muči ta "veličina oraha" - to mi je preveliko za trudnoću od dva tjedna.

wewa
15.03.2006., 15:30
Ana.m, meni se nesto slicno desilo u oktobru.
Istina, menga je kasnila dva-tri dana, kad je stigla nije bilo nista bolnije nego inace, a isto vece sam na ulosku nasla nesto: velicine kovanice od 5 kuna (recimo), na jednom kraju bila je i resica, boje sivkasto-roskaste.

test sam radila neka 3-4 dana ranije, ali ne jutarnjom mokracom i bio je negativan.

ni dan-danas ne znam sta je to bilo.

ana.m
15.03.2006., 15:34
Lutonjice, možda sam malo krivo opisala, nije bila grudica, kad bi se od toga napravila grudica, bilo bi manji orah recimo, bilo je debljine nekih par milimetara, dugačko cca 1,5 cm i isto toliko široko

Lutonjica
15.03.2006., 15:35
možda da pitaš ginekologa (na forumu dok. harni ili na cybermedu)?

Angel
15.03.2006., 15:52
i ja bih znala imati takve "iscjetke", a m mi nikad ne kasni (da bar hoće...).
jednom je bio stvarno ogroman, kao veliki komad mesa (iznutrice) i da, nakon što sam vidjela posteljicu, možda me najviše na nju podsjeća.
nisam nikada nikoga pitala za savjet :/

Mima
15.03.2006., 15:55
Ja sam imala takve ugruške u menstrualnom krvarenju kad sam imala miom - što ne znači da vi imate miome, ugrušci se mogu imati iz raznoraznih razloga.

wewa
15.03.2006., 15:57
Pitala sam ja svog ginekologa.
Kaze, moguce su dvije opcije: komad endometrija ili plod. Endometrij izgledom podsjeca na onu opnu jajeta iznutra, a da bi bio siguran da se radi o plodu, morao bi ga vidjeti pod mikroskopom, jer se jedino tako mogu vidjeti tipicne korionske resice.

Ako vam se to opet nekad desi, uradite ono sto cu i ja, u tom slucaju:
ubacite taj komad u cistu posudu s vodom i odnesite svom doktoru (pod uslovom da ima mikroskop - moj ima).

ana.m
15.03.2006., 19:08
Ja sam imala takve ugruške u menstrualnom krvarenju kad sam imala miom - što ne znači da vi imate miome, ugrušci se mogu imati iz raznoraznih razloga.
Ovo nije ugrušak, ugrušak meni drugačije izgleda! Ovo je baš bilo nešto, neka opna, nešto...napisah već, ali ugrušak definitivno nije.
P.S. nije mi nekaj dalo mira pa sam uzela štapić i malo pročačkala po tome :mrgreen: . Onak je, baš nešto, ma ne znam kak da vam opišem. Čak ni lohije? tak ne izgledaju. Ak se tak piše??? Kak bi ja na jednom mjestu pokušala pomaknut. Nešto poput jako krvavih šmrklja samo još gušče! :P

ana.m
15.03.2006., 19:10
Kak bi ja na jednom mjestu pokušala pomaknut...
Tak se to povlači u komadu jedno za drugim, baš onako, povezano tkivo.
:P

summer
15.03.2006., 21:32
Evo ti moj slucaj od proslog ljeta:

"Uglavnom, prosli ciklus mi je menstruacija kasnila sedam do deset dana - meni uvijek kasni po dva-tri dana, nisam radila test da se ne razocaram prerano, ali sam se vec pocela nadati. Medjutim, dosla je i bila prilicno obilna ali ne i bolna. OK, nista od nadanja. I onda, 13dc pocne lagano krvarenje - pomislim da je ovulacijsko. Nakon toga, 14 dc, pri jutarnjem mokrenju, osjetim da ispada neki, oprostite na gadljivim detaljima, komad. Zacudila me velicina i kompaktnost pa sam ga 'izlovila'. Podsjecao je na malenu jetricu (oko 3 cm dug i 1 cm debeo). Nisam znala sto bi s tim pa sam ga bacila, krvarenje je sutradan prestalo, bio je petak i ja sam u ponedjeljak otisla do ginekologice. Ona me je prvo upozorila da moram doci dok traje krvarenje, da sad ona moze samo nagadjati, ali da je vjerojatno bila propala trudnoca. Napravila je ultrazvuk i samo rekla - vjerojatno je bila trudnoca, sve drugo izgleda OK. "

Na internetu sam kasnije negdje nasla da rani plod moze izgledati kao jetrica pa sam uvjerena da je to i bila trudnoca.

mamazika
16.03.2006., 02:08
Niti fibrina (dio ugruška) izgledaju kao gusti i žilavi šmrklji.

MajaMajica
16.03.2006., 09:33
Često mi se to znalo dogoditi, a iako sam se naravno prvi put prepala, čak pomislila da je to bio plod, nikada nisam razmišljala da to moram posebno istražiti (nositi ginićki i sl.). Redovito idem na ginekološke preglede i vjerujem da bi ona primjetila nešto. Prošle godine prvi put mi je dijagnosticirana endometrioza koju smo uskoro riješili.

Po meni, čak i ako je to neuspješna trudnoća (samo dio vrećice ili čak i plod) ili miom, ugrušak (šta bilo) BOLJE je da ide VAN..pa sretno mu bilo

MajaMajica
16.03.2006., 09:50
Endometrioza


Endometrioza: Rizik maligne alteracije | Endometrioza i dioksini
3D galerija: Ciste i tumori jajnika
Zadnja izmjena: 2.1.2006

Endometrioza označava prisustvo stanica endometrija koje u normalnim uvjetima oblažu unutrašnjost materišta (cavum uteri) izvan šupljine maternice: na jajnicima, jajovodima, okolnim (mokraćni mjehur, crijevo) ili udaljenim organima (pluća). Kako i raseljene stanice endometrija posjeduju u većoj mjeri estrogenske receptore (40 - 60%), na opisanim lokalizacijama dolazi do imitacije menstruacijskog ciklusa, te krvarenja u vrijeme menstruacije. Kako ova krv nema mogućnost otjecanja dolazi do stvaranja cista (čokoladne ciste), koje pak mogu pucati, iritirati okolno tkivo te dovoditi do nastanka ožiljaka i/ili priraslica u trbuhu. Ako je tkivo endometrija prisutno u jajovodima nerijetko dolazi do neprohodnosti jajovoda.


Endometrioza se češće javlja familijarno, uobičajeno u žena između 25 i 49 godina. Genetski potencijal za endometriozu ne mora se očitovati sve dok nije potaknut stilom življenja ili čimbenicima okoliša. Ova bolest obično prestaje s menopauzom, a hormonska nadomjestna terapija može bolest reaktivirati. Postoji nekoliko teorija o nastanku endometrioze, no međutim niti jedna ne daje odgovor zbog čega vlastite imunološke stanice ne prepoznaju tkivo na stranom mjestu i ne odstrane stanice endometrija u samom početku endometrioze. Diskutiraju se različiti defekti u imunološkom sustavu, ali i utjecaj toksičkih tvari (npr. dioksini). Endometrioza je u biti dobroćudna bolest, a njena maligna alteracija se veoma rijetko javlja.Bolest je prisutna u 4 - 10% ginekoloških pacijentica, a slučajno se nalazi i do 60% pacijentica koje se liječe od neplodnosti. Iako bolest može perzistirati bez simptoma, češće su prisutne tegobe. Tipični simptomi endometrioze su kronična bol u trbuhu, odnosno maloj zdjelici, bolovi prilikom spolnog odnosa, veoma bolne menstruacije, infertilitet, bolno pražnjenje mjehura ili crijeva, pojačan kemijski senzitivitet i/ili ekstenzivne alergije, i povremeno autoimune bolesti kao što su lupus ili thyreoiditis Hashimoto.


Mogućnost dijagnostike: Endometrioza se može sigurno dijagnosticirati isključivo laparoskopijom. Već simptomi u skladu s endometriozom kao što su bolovi u maloj zdjelici, bilo da se radi o bolnim menstruacijama, bolovima kod spolnog odnosa ili bolovima neovisnim o odnosu ili mjesečnici upućuju na endometriozu. Ultrazvučna dijagnostika - nalaz manjih ili većih homogenih, hipoehogenih cističnih tvorbi na jajnicima postavlja sumnju na endometriozu.

Liječenje: Liječenje je u principu dvojako: konzervativnim putem - hormonska terapija, ili kirurškim putem, odnosno kombinacijom ovih metoda. U okviru hormonske terapije koriste se GnRH analozi, gestagenska substitucija ili u blažim slučajevima niskodozirani oralni kontraceptivi s jakom gestagenskom komponentom. Uobičajena je kontinuirana primjena hormonske terapije tijekom 6 mjeseci. Novija istraživanja ukazuju na slične rezultate u terapiji endometrioze primjenom gestagena danazola i GnRH analoga. Kirurška terapija endometrioze obuhvaća dijagnostičku i istodobno operativnu laparoskopiju (pri čemu se odstrane vidljiva endometriotička žarišta), kao i second-look laparoskopiju (kontrolna laparoskopija). U liječenju neplodnosti kod neuspjeha kirurškog i medikamentoznog liječenja, primjenjuju se metode umjetne oplodnje.

Alternativne mogućnosti: Holistička medicina polazi od toga da je endometrioza bolest natjecanja i da se pojavljuje u situacijama kada se ženine emocionalne potrebe natječu s njezinim funkcioniranjem u vanjskom svijetu. Jedan od načina kako će tijelo skrenuti pažnju na problem - sukob između najdubljih emocionalnih potreba i onoga što je žena dužna učiniti, onoga što svijet traži od nje, je nastanak endometrioze. Jedan od psihoanalitičara Jungove škole naziva endometriozu prinošenjem žrtve u krvi božice, krvave ciste jajnika (endometrioza jajnika) su pri tome žrtva koju žena polaže na oltar svoje slike u vanjskom svijetu. Velika većina žena s endometriozom žive nemilosrdnim tempom u vanjskom svijetu, rijetko se odmaraju i rijetko posvećuju svojim najdubljim potrebama i željama. Otuda neophodnost uvida i promjene uobičajenih obrazaca ponašanja. Sve što popravlja funkciju imunološkog sustava također je od velike koristi kod endometrioze. Od ostalih alternativnih postupaka ovdje se preporučuju i oblozi od ricinusovog ulja na donji dio trbuha tri puta tjedno u trajanju od jednog sata, promjene u prehrani i uporaba prirodnog progesterona. Kako je endometrioza estrogenski ovisna bolest, estrogen pogoršava njezine simptome. Osim estrogena, loš utjecaj na simptome endometrioze ispoljavaju i prostaglandini F2alfa serije. Cilj promjena u prehrani je smanjenje proizvodnje viška estrogena u tijelu i postizanje ravnoteže eikosanoida (prehrana koja uravnotežuje razinu eikosanoida). Savjetuje se redovita uporaba fitoestrogena iz soje - tofu, tempeh, miso, prehrana bogata vlaknima kao i visok sadržaj glavičastog povrća u prehrani (kelj, brokuli, kupus, repa), namirnica koje utječu na razinu estrogena. Povećati unos antioksidativnih vitamina i minerala, kao i vitamina B skupine, te magnezija.

http://www.poliklinika-harni.hr/teme/neplodn/06endometrioza.asp

MajaMajica
16.03.2006., 09:53
Endometrioza
Endometrioza: Rizik maligne alteracije | Endometrioza i dioksini
3D galerija: Ciste i tumori jajnika
Zadnja izmjena: 2.1.2006
Endometrioza označava prisustvo stanica endometrija koje u normalnim uvjetima oblažu unutrašnjost materišta (cavum uteri) izvan šupljine maternice: na jajnicima, jajovodima, okolnim (mokraćni mjehur, crijevo) ili udaljenim organima (pluća). Kako i raseljene stanice endometrija posjeduju u većoj mjeri estrogenske receptore (40 - 60%), na opisanim lokalizacijama dolazi do imitacije menstruacijskog ciklusa, te krvarenja u vrijeme menstruacije. Kako ova krv nema mogućnost otjecanja dolazi do stvaranja cista (čokoladne ciste), koje pak mogu pucati, iritirati okolno tkivo te dovoditi do nastanka ožiljaka i/ili priraslica u trbuhu. Ako je tkivo endometrija prisutno u jajovodima nerijetko dolazi do neprohodnosti jajovoda.

Endometrioza se češće javlja familijarno, uobičajeno u žena između 25 i 49 godina. Genetski potencijal za endometriozu ne mora se očitovati sve dok nije potaknut stilom življenja ili čimbenicima okoliša. Ova bolest obično prestaje s menopauzom, a hormonska nadomjestna terapija može bolest reaktivirati. Postoji nekoliko teorija o nastanku endometrioze, no međutim niti jedna ne daje odgovor zbog čega vlastite imunološke stanice ne prepoznaju tkivo na stranom mjestu i ne odstrane stanice endometrija u samom početku endometrioze. Diskutiraju se različiti defekti u imunološkom sustavu, ali i utjecaj toksičkih tvari (npr. dioksini). Endometrioza je u biti dobroćudna bolest, a njena maligna alteracija se veoma rijetko javlja.
Bolest je prisutna u 4 - 10% ginekoloških pacijentica, a slučajno se nalazi i do 60% pacijentica koje se liječe od neplodnosti. Iako bolest može perzistirati bez simptoma, češće su prisutne tegobe. Tipični simptomi endometrioze su kronična bol u trbuhu, odnosno maloj zdjelici, bolovi prilikom spolnog odnosa, veoma bolne menstruacije, infertilitet, bolno pražnjenje mjehura ili crijeva, pojačan kemijski senzitivitet i/ili ekstenzivne alergije, i povremeno autoimune bolesti kao što su lupus ili thyreoiditis Hashimoto.
Mogućnost dijagnostike: Endometrioza se može sigurno dijagnosticirati isključivo laparoskopijom. Već simptomi u skladu s endometriozom kao što su bolovi u maloj zdjelici, bilo da se radi o bolnim menstruacijama, bolovima kod spolnog odnosa ili bolovima neovisnim o odnosu ili mjesečnici upućuju na endometriozu. Ultrazvučna dijagnostika - nalaz manjih ili većih homogenih, hipoehogenih cističnih tvorbi na jajnicima postavlja sumnju na endometriozu.
Liječenje: Liječenje je u principu dvojako: konzervativnim putem - hormonska terapija, ili kirurškim putem, odnosno kombinacijom ovih metoda. U okviru hormonske terapije koriste se GnRH analozi, gestagenska substitucija ili u blažim slučajevima niskodozirani oralni kontraceptivi s jakom gestagenskom komponentom. Uobičajena je kontinuirana primjena hormonske terapije tijekom 6 mjeseci. Novija istraživanja ukazuju na slične rezultate u terapiji endometrioze primjenom gestagena danazola i GnRH analoga. Kirurška terapija endometrioze obuhvaća dijagnostičku i istodobno operativnu laparoskopiju (pri čemu se odstrane vidljiva endometriotička žarišta), kao i second-look laparoskopiju (kontrolna laparoskopija). U liječenju neplodnosti kod neuspjeha kirurškog i medikamentoznog liječenja, primjenjuju se metode umjetne oplodnje.
Alternativne mogućnosti: Holistička medicina polazi od toga da je endometrioza bolest natjecanja i da se pojavljuje u situacijama kada se ženine emocionalne potrebe natječu s njezinim funkcioniranjem u vanjskom svijetu. Jedan od načina kako će tijelo skrenuti pažnju na problem - sukob između najdubljih emocionalnih potreba i onoga što je žena dužna učiniti, onoga što svijet traži od nje, je nastanak endometrioze. Jedan od psihoanalitičara Jungove škole naziva endometriozu prinošenjem žrtve u krvi božice, krvave ciste jajnika (endometrioza jajnika) su pri tome žrtva koju žena polaže na oltar svoje slike u vanjskom svijetu. Velika većina žena s endometriozom žive nemilosrdnim tempom u vanjskom svijetu, rijetko se odmaraju i rijetko posvećuju svojim najdubljim potrebama i željama. Otuda neophodnost uvida i promjene uobičajenih obrazaca ponašanja. Sve što popravlja funkciju imunološkog sustava također je od velike koristi kod endometrioze. Od ostalih alternativnih postupaka ovdje se preporučuju i oblozi od ricinusovog ulja na donji dio trbuha tri puta tjedno u trajanju od jednog sata, promjene u prehrani i uporaba prirodnog progesterona. Kako je endometrioza estrogenski ovisna bolest, estrogen pogoršava njezine simptome. Osim estrogena, loš utjecaj na simptome endometrioze ispoljavaju i prostaglandini F2alfa serije. Cilj promjena u prehrani je smanjenje proizvodnje viška estrogena u tijelu i postizanje ravnoteže eikosanoida (prehrana koja uravnotežuje razinu eikosanoida). Savjetuje se redovita uporaba fitoestrogena iz soje - tofu, tempeh, miso, prehrana bogata vlaknima kao i visok sadržaj glavičastog povrća u prehrani (kelj, brokuli, kupus, repa), namirnica koje utječu na razinu estrogena. Povećati unos antioksidativnih vitamina i minerala, kao i vitamina B skupine, te magnezija.

http://www.poliklinika-harni.hr/teme/neplodn/06endometrioza.asp

krivi topic-molim moderatora da to prebaci na mirkanyn topic ..nešto me boli

Gioia
03.03.2007., 20:37
Ovo što ću napisat može bit nekom gadljivo, ali žene smo pa možemo podnijeti :) :

ja prilikom svake mjesečnice "izbacujem" komade, kod mene nikad ne izlazi samo krv. Je li tako i kod vas? Nekad na ulošku nađem takav komad, pa ga isperem pod vodom da vidim što je, i to bude onako roza boje, kao komad mesa, ništa drugo. Znaju biti i do 2-3 cm dugi, tanki komadi. Pretpostavljam da je to ljuštenje maternice, dakle njezinog zida. Nikad se nisam bojala da je to nešto loše. 6 dana prije menstruacije i prvi dan uvijek su mi bili izrazito bolni, s grčevima od kojih bih morala zaustaviti sve što radim i polagano i duboko disati dok ne prođu. Bol je parajuća, traje 30-ak sekundi i dolazi u naletima.
Uvijek sam to smatrala normalnim.

Sad sam trudna prvi put pa ćemo vidjet kako će bit poslije trudnoće :heart:

Pepe2
04.03.2007., 00:39
Prosli mjesec sam imala ovakvu situaciju... Na dan kad sam trebala dobiti M napravila sam test i pio je pozitivan...ne trebam niti govoriti koliko smo se radovala tog dana ( i jos je bilo valentinovo) ...poslijepodne sam otisla na posao i kroz popodne krene spoting..nisam se bas previse uplasila jer sam citala da to moze biti normalno, ali navecer sam vec prokrvarila... trk na hitnu po uputnicu i na ginekologiju..mislila sam da ce me netko pregledati i dati mi mozda nekakve tablete da se mozda spasi trudnoca, ali dezurni gin je rekao kad je cuo da sam danas trebala dobiti M rekao da to i jest M, da sam vjerojatno zatrudnila, ali da s enije uhvatilo i sad je otislo...biokemijska trudnoca...tu sam noc stvarno umirala od bolova, a sutradan sam popila tablete protiv bolova...ta M mi je trajala 2 dana...nesto obilnija nego inace , ali samo dva dana, a ostalih 4 se vukao jos samo spoting...za ta dva dana krvarenja nisam uocila nesto vece ugruske nego inace sto bi mi ponekad znali biti i prije...ja jos i dan danas mislim kako se mozda mogla i spasiti ta trudnoca da me dezurni doc htio pregledati i dati nesto...ja sam cak i trazila da mi betu izvade pa su me u cudu gledali i nisu...
:(

martinaP
05.03.2007., 21:15
Ovo što ću napisat može bit nekom gadljivo, ali žene smo pa možemo podnijeti :) :

ja prilikom svake mjesečnice "izbacujem" komade, kod mene nikad ne izlazi samo krv. Je li tako i kod vas? Nekad na ulošku nađem takav komad, pa ga isperem pod vodom da vidim što je, i to bude onako roza boje, kao komad mesa, ništa drugo. Znaju biti i do 2-3 cm dugi, tanki komadi. Pretpostavljam da je to ljuštenje maternice, dakle njezinog zida. Nikad se nisam bojala da je to nešto loše.

Meni su isto menstruacije uvijek ovakve, od samog početka, ali ne bole (tako je bilo prije trudnoće, sad još nemam M). Uvijek bude tih komadića, i ne zabrinjavaju me, jer su mi ciklusi uredni, a tih ugrušaka je bilo i kad se još nisam keksala, dakle nije bilo ni teoretske šanse za trudnoću.

ivabarbara
06.03.2007., 15:29
Kod mene se desilo ovako..... M došla točno u dan, ništa obilnije nego
inače. Većinom traje 5-6 dana stim da zadnja dva dana imam blago
krvarenje.Ali ovaj put i šesti dan ne prestaje M ,zovem ginekologa i kaže
mi on da je valjda nekakav hormonalni poremećaj da se mnogo žena
žalilo na isti način. Sutradan poplava iz mene sve propustilo ,bilo je
i malo ugrušaka i ja kod doktora.Na ultrazvuk nevidi se ništa ali opipom
doktor vidi da je maternica povišena i vađenjem krvi utvrdio da je bila trudnoća i isti dan napravljena je kiretaža za svaki slučaj iako je skoro sve
izcurilo iz mene.Bila sam malo tužna ali Bogu hvala bolje da se desilo
tada nego u kasnijoj trudnoći.

Indi
08.03.2007., 14:39
Prošlu M sam i ja imala uguršak (nije prvi put), jednak onome kad sam imala spontani u 6.tjednu trudnoće, samo što sad nije bilo šanse da sam bila trudna jer MM nije bio doma u potrebne dane, ali da je bio, promislila bih svašta..., Znači, može biti i ne mora. To je tako teško odrediti "napamet" i mislim da bi se što manje time trebalo, ako je moguće, opterećivati.