PDA

Pogledaj cijelu verziju : Streptokokkate
04.04.2006., 09:58
Marleni je bris nosa pokazao Streptokok Pneumonia. Dobila je Zinnat 10 dana. Inace 6ero djece u jaslicama ima Streptokok, a neki jos i Hemofilus.

Zanima me kako ste se vi rjesili Streptokoka? Od jedne mame sam cula da ga je uspjela rjesiti bez antibiotika Garason kapima. Znate li sto o tome? I da li je ovaj Pneumonia opasan?

tanja_b
04.04.2006., 10:17
Garason kapi su antibiotske.

mamazika
04.04.2006., 10:45
SP je jako česti stanovnik nosa, isto kao i H. Opasni su kad padne imunitet, ili ako se prenesu nekome sa smanjenim imunitetom.
Inače, meni su tete na mikrobiologiji u klaićevoj jednom rekle (kad sam podigla ne znam koji nalaz sa beštijama u nosu, te SP, te H. te Moraxella, a išao je na operaciju) da se to lakše riješi antibiotskim kapima. Moram priznati da nisam nikad probala, jer se moji strašno bune na kapanje nosa, a te kapi bi trebalo nakapati tako da sve završi u sinusima, da ne dodje do grla, užasno su gorke i obično su antibiotici koji nisu predviđeni za uzimanje na usta.

magriz
18.04.2006., 20:10
nadovezujem se, da ne otvaram novi topik.

mom mališi od 2,5 mjeseca nađen je streptokok pneuminie u brisu nosa. dobili smo Tobrex kapi i kapamo ih već 5 dana (sutra je kontrola kod doc i novi bris). danas mi se čini da mu je još gore, šmrkljići su mu stalno negdje duboko u nosu (to ispiremo fiziološkom i izvlačimo aspiratorićem), ali sad mu se to počelo spouštati u grlo, pa pušta zvukove i plače polu-promuklo, kao da treba dobro iskašljati da si pročisti grlo.
ima li tko kakav savjet i/ili iskustva kod tako malih bebača?
tako mi ga je teško gledati kad se muči. :(

sorciere
18.04.2006., 21:25
kikica je dobivala neke injekcije koje su držale imunitet po par mjeseci. to se daje u periodu kad je dijete zdravo.

mamazika
19.04.2006., 01:27
Dijete od 2 mjeseca još nema svoj imunitet.
Ne znam da li to pali i za te male, ali moraš paziti na pložaj kod kapanja, neka ti doktor ili sestra pokažu. Mora glava biti nagnuta na stranu na kojoj kapaš, inače sve odjuri u grlo i nikakve koristi.

Zdenka2
19.04.2006., 09:48
Streptokok može biti vrlo rezistentan i opasan ako se nekamo zavuče. Moj M. ga je zaradio prošlog ljeta na Hvaru, popio isto Zinnat, onda je slomio nogu (kažu da od toga djetetu padne imunitet). Streptokok mu se tijekom jeseni vraćao tri puta - dobivao je Klavocin. Završilo je na hitnoj, sa upalom pluća. Riješili smo se streptokoka tek sa Sumamedom. Inače, M. je vrlo zdravo i snažno dijete, ne znam kako bi bilo s nekim nježnije konstitucije. Uglavnom, treba biti vrlo oprezan s tim.

Larita
09.06.2006., 00:34
Podižem topic i molim savjet...

Lara (9mj) je zadnjih par dana bila u kontaktu s osobom koja je večeras zadržana u zaraznoj s dijagnozom gnojna angina-streptokok. Koliko je to zarazno i na što trebam obratiti pažnju? Da li je u slučaju zaraze obavezno prisutna i visoka temperatura?

ina
09.06.2006., 07:46
Vrlo je zarazna. Trebala bi piti pet dana antibiotik preventivno. Uz to dijetetu se takva infekcija ispoljiti u obliku šarlaha.

Larita
09.06.2006., 08:30
Zvat ću popodne doktoricu da vidim... inkubacija je 1-3 dana pa da ne bi bilo preko vikenda...

dijanam
09.06.2006., 10:59
antibiotik preventivno

Larita, dobro razmisli o ovome. Antibiotici se ne uzimaju preventivno.
Mislim da je sasvim realna mogucnost da do zaraze uopce ne dodje.

ina
09.06.2006., 12:15
Kak se ne uzimaju? Ako ti jedno dijete dobije anginu ili šarlah svi u obitelji piju antibiotik pet dana, a onaj ko je bolestan 10 dana. Tako rade svi pedijatri koje znam.

ina
09.06.2006., 12:16
Sa streptokokom se netreba igrati, može sjesti na kosti, srce,...

marta
09.06.2006., 12:22
Kak se ne uzimaju? Ako ti jedno dijete dobije anginu ili šarlah svi u obitelji piju antibiotik pet dana, a onaj ko je bolestan 10 dana. Tako rade svi pedijatri koje znam.

Ne rade svi. Niti je potrebno. Ovisi o hrpi faktora.

A sansa da strep sjedne na srce ili negdje drugdje je uistinu minimalna i za tako nesto obicno trebas dijete turbo zanemariti, pothraniti i sl. Osim toga sarlah se recimo uspjesno lijeci homeopatijom. Zamisli, bez antibiotika.

ina
09.06.2006., 12:55
O kojim to faktorima ovisi?

tanja_b
09.06.2006., 13:42
Kak se ne uzimaju? Ako ti jedno dijete dobije anginu ili šarlah svi u obitelji piju antibiotik pet dana, a onaj ko je bolestan 10 dana. Tako rade svi pedijatri koje znam.

Ovo prvi put čujem :? a angina je jedna od mojih prvih riječi koje sam progovorila...

Larita
09.06.2006., 15:40
Naša pedica se ujedno bavi i homeopatijom tak da ne daje antibiotike šakom i kapom... uglavnom, bili smo kod nje pregledala nas je i za sada je sve ok, a dala nam je i recept za antibiotike ako se nešto počne dešavati tijekom vikenda... u slučaju pojave temperature i zeleno-žutog sekreta iz nosa treba početi s terapijom, nije nam savjetovala preventivno uzimanje antibiotika, a niti ja nisam baš tome sklona...

Hvala svima na trudu i pomoći... :love:

mamazika
11.06.2006., 13:33
Meni je jedan infektolog jednom rekao da je šarlah izuzetno rijedak kod djece mlađe od 3 godine - e sad ne znam da li se tu radi o šarlahu kao manifestaciji streptokoka (angina, osip, malinasti jezik itd) ili o streptokoknoj angini za sebe.
Nama je pedijatrica za mlađeg dala antibiotik kad je stariji imao šarlah.

mmila
11.06.2006., 16:34
Mihael je imao prvo upalu grla, nakon toga se osipao ( odmah sam pretpostavila da je to sarlah), ali nisu bili sigurno niti pedijatrica niti dezurni na zaraznoj da li je to sarlah pa smo radili bris grla, koji je pokazao da se radi o streptokoku ( sad ne znam kojem).

Prvu injekciju penicilina je dobio odmah na zaraznoj a slijedecu je trebao dobiti u nasem domu zdravlja sutradan.

Kad ga je muz vodio na pikicu, dezurna dr i sestra su rekle da nije potrebna injekc. jer to nije sarlah i dale mu Silapen kojeg je trebao poceti piti tek kad bude gotov nalaz brisa.

I pedijatrica se s tim slozila ali mu je dijagnoza bila scarlatina.
Po svim simotomima koje sam procitala je bio sarlah pa mi nije jasno kako nisu bili sigurni a ipak su mu dali tu dijagnozu.
Na svu srecu , popio je sirup i sve je dobro proslo jer ni taj osip po tijelu nije bio ne znam kako jak.

Nakon sto sam saznala da se radi o streptokoku isli smo svi raditi bris grla .

~lex~
11.06.2006., 21:23
Kak se ne uzimaju? Ako ti jedno dijete dobije anginu ili šarlah svi u obitelji piju antibiotik pet dana, a onaj ko je bolestan 10 dana. Tako rade svi pedijatri koje znam.

:?

Ja sam trenutno u zaraznoj s Lukom, a Nikola (blizanac) je ostao doma s MM-om.
Samo Luka prima terapiju, nikome nije palo na pamet da terapiju da meni, MM-u ili drugom djetetu, a pedijatra nam je genijalna (do sada nije pogriješila), a ova dr. ovdje je genijalna na n-tu.

~lex~
11.06.2006., 21:25
Zaboravih - Luka ima limfoadenitis, anginu i urinarnu infekciju.

bdina
12.06.2006., 00:05
Moji blizanci već mjesecima izmjenjuju kojekakve upale grla. Silapen su svaki već pili tko zna koliko puta. Vrhunac je nastao prije cca tjedan dana od kad smo i ja i klinci puni šlajma, boli nas sve grlo, a onda je Luciji i Karlu otišlo na uho, a Bruni na oči. Sad su svi pod ljekovima.
I tek na moju molbu da nas obiteljski pošalju na bris dobili smo uputnice i to napravili. Ako ikome nađu Streptokok svi ćemo piti antibiotik da se već jednom s tim završi.

~lex~
12.06.2006., 07:34
I tek na moju molbu da nas obiteljski pošalju na bris dobili smo uputnice i to napravili. Ako ikome nađu Streptokok svi ćemo piti antibiotik da se već jednom s tim završi.

bdina, mi smo isti čas dobili uputnice za bris. Svi iz obitelji (bake dede, tete, stric i ujak) su išli i nikome nije izoliran streptokok. Kod nas je, očito, druga priča. Danas idemo na AST/ASTA test koji će pokazati imaju li mandule u sebi mikro-apscese koji iznutra uzrokuju upale svaki puta kad im imunitet malo padne.

katita17
15.06.2006., 12:44
... prije nekih mjesec dana načula sam da se u vrtiću pojavio streptokok (sorry neznam točno kako se piše ), odvedem mališu na rutinki pregled (bris grla i nosa ) i tu su dvije bakterije , streptokok i moraxella catarrhalis.Dobijemo Ceporex 2X 1 i pol žličicu deset dana.Negdje osmi dan mališa počeo pojačano kašljati a i dobio temperaturu , u doktorice i kao dijagnoza "nekakva" alergija , dobio u dva dana dvije injekcije i sve se smirilo, na upit da napravimo alergo tetove doktorica kaže da se ovo mora ponoviti barem još dva puta da bi dobili uputnicu :shock:
Nakon što je prošlo desetak dana od prestanka uzimanja ceporex-a napravimo kontrolni bris i moraxella catarrhalis je još uvijek tu , opet u nosu, ali i još jedna nova haemophilius influenzae .
Kako se riješiti ove gamadi i koliko su one "stvarno" opasne ??? :(

Amelie32
30.06.2006., 20:46
Podižem temu samo da vas upozorim na to da je streptokok jako opasan ne za djecu nego za nas odrasle. Naime ja sam prije 2 godine na kraju završila na operaciji mandula. Prije toga sam konstantno sa svojim sinom "razmjenjivala streptokok", a moja doktorica me je neadekvatno liječila (5 dana Klavocina, umjesto 10). Onda mi je opet dala Klavocin koji više nije djelovao. Onda mi je dala Amoksil koji uoće nije djelovao, potom sam pila Silapen od kojeg sam užasno povraćala. Uglavnom moje "liječenje" je trajalo 3 mjeseca tijekom kojih sam popila 96 kom. antibiotika i primila 10 penicilinskih injekcija koje me nisu izlječile. Tko zna koliko bi to još trajalo da nisam iščašila stopalo, a da uopće nisam to ni osjetila do drugi dan. Onda se doca uplašila da nisam dobila reumatsku groznicu i poslala na obradu u Zaraznu bolnicu. Tamo su ustanovili da mi još jedino može pomoći Klimicin koji sam morala piti 13 dana svakih 6 sati. I to me izlječilo, a potom sam morala operirati ostatke svojih mandula. I to je uvjerljivo najgora operacija na kojoj sam bila, radije bih još 3 puta rodila. Naime kad se operiraju odrasli to zacjeljivanje jako boli.
Nemojte podcijeniti važnost preventivnog antibiotskog liječenja svih u obitelji, ako vaše dijete ima streptokok. Kod starijih od 18 godina on može izazvati reumatsku groznicu ili oboljenje srca. Moj kolega s posla nikad nije imao nikakve simptome, a ima 3 sina koji su stalno imali angine. Uglavnom završio je na opraciji srca s 35 godina zbog dotičnog streptokoka i ugrađen mu je pacemaker !