PDA

Pogledaj cijelu verziju : Bezpelenastvo - za kasnije pocetnike (od 6. mj. pa nadalje)emy
11.06.2006., 13:38
Ovaj topic je namjenjen za roditelje koji zele poceti sa metodom bezpelenastva kod svoje djece koja imaju 6 mjeseci ili vise. Tekstovi su uzeti iz knjige Infant Potty Basic od Laurie Boucke. Vjerojatno ce biti malo rascjepkano, tj. u epizodama jer prevodim dok mi sin spava. Necu prevodtiti doslovno sve (za to si kupite knjigu :P ), vec samo bitne stvari, dakle konkretne savjete i ono sto je bitno radi boljeg razumijevenja cijele stvari. Pocinjemo! I sretno!


Za one koji se brinu o tome da li je moguce poceti kasnije (6. mj i vise), odgovor je: MOGUCE JE, koristeci blago modificiranu metodu. Jednom kada djeca produ prvi "prozor" mogucnosti oko 4-5 mjeseca, neka ostaju i dalje prihvatljiva kroz neko vrijeme. Druga se "zatvore" i onda se ponovo "otvore", iako ne postoji nacin da se sazna kada bi se to tocno moglo dogoditi. Postoji mogucnost i da su neka djeca konstantno u fazi spremnosti ili "otvorenosti". Njihovo se ponasanje more pogresno protumaciti kao dijete koje "puno trazi", "zahtjevno je", i sl. U meduvremenu, jedino sto ona mogu jeste cekati dan kada ce njihove majkle napokon odgovoriti na njihove potrebe za eliminacijom. Nerijetko se cuje sljedece, "Moje dijete je skinulo pelene za samo par dana!" Mozda bi se ista stvar mogla reci mnogo mjeseci pa cak i par godina ranije.

KAKO ZAPOCETI
Ako je vse dijete staro 6. mjeseci ili vise, morate uciniti dvije stvari: (1) napraviti neke blage promjene metodi IPT (Infant Potty Technique) i (2) dodati neke tradicionalne tehnike ucenja odvikavanja od pelena u vasem pristupu. Sve to trebate prilagoditi vasem djetetu, obitelji i vasoj situaciji. Neka djeca skuze odmah, a za druge treba malo vise vremena.

STAV RODITELJA
Budite opusteni, njezni i strpljivi. Prihvatite i uzivajte u tome dok gledate kako vase dijete uci. Izbjegavajte svaki i bilo kakav pritisak, ljutnju, kaznjavanje i druge negativne emocije, rijeci, intonaciju i djela.

1. KORAK: Izaberite vas glavni znak (Basic Signal)
Uvedite zvuk ili rijec koju vi i vase dijete povezujete sa eliminacijom. "Sssssss" zvuk je popularan u mnogim kulturama, ili mozete jednostavno reci "Pi-pi" dok vase dijete piski ili kada mislite da bi trebalo piskiti. Ako je vase dijete "u sred akcije" i vi ste u blizini, ucinite taj zvuk kako bi mu pomogli da poveze eliminaciju sa onim sto se zbiva u njegovom tijelu. Mozete korisiti isti zvucni poticaj (ili dva razlicita) za kakanje i pisanje.

2. KORAK: Timing i eliminacijski obrazac
Naucite kada se vase dijete eliminira i njegov obrazac u relaciji sa obrocima i budenjem iz sna, i tada mu ponudite da piski (ili kaka) u po vama najlogicnije vrijeme. Npr., vecina djece moraju piskiti ujutro dok se bude ili nakon dnevnih odmora. Nakon toga vjerojatno moraju piskiti svakih 30-60 min jos dva do stri puta. Zatim se vrijeme moze povecati i do sat vremena. Sa druge strane, neke 6-9 mjesecne bebe jos uvijek pisaju u intervalima od 15-20 minuta. Ako vase dijete jede krutu hranu, ono ce mozda morati "ici" u sred obroka, odmah nakon obroka ili 15-30 min nakon jela. Upoznavanje sa tipom obrazca vaseg djeteta je vrlo korisno.

emy
11.06.2006., 14:27
3. KORAK: Odabiranje mjesta
Ako je vase dijete vrlo malo, mozda cete ga zeljeti drzati u rukama dok se eliminira (in-arms potting). Medutim vecina kasnijih pocetnika su spremna za sjedenje na kahlici (tuti) ili wc-u. Gdje drzite kahlicu ovisi cisto o vama. Mozete poceti drzanjem kahlice na jednom mjestu, iako vecina roditelja kaze da premjestanjem kahlice tamo gdje se i dijete nalazi iz sobe u sobu, ili postavljanjem nekoliko kahlica na razlicitim mjestima po kuci, dozvoljava brzi pristup i manje nezgoda. Moze vam se ciniti zgodno da i vase dijete koristi toalet. Mozete zajedno s njim sjesti na toalet, ili mu dati da koristi djecju dasku koja se montira na skoljku, ili jednostavno mu dozvoliti da samostalno sjedi dok ste vi u njegovoj blizini i nadgledate da.
Ako zelite da je vase dijete bez pelena u meduvremenu od posjeta wc-u, najbolje mjesto za to je izvan kuce po toplom vremenu, ili u sobi bez tepiha. Mnogo je lakse otkriti i pocistiti nezgode ako u to nisu upleteni tepisi.

4. KORAK: Polozaj
Pokusajte nekoliko razlicitih polozaja dok ne pronadete onaj koji je najudobniji i najuvjerljiviji za oboje, i za vas i za dijete. Za manju djecu mozete pokusati neke od polozaja u rukama koja se koriste i za bebe. Za samostalniju i pokretniju djecu polozaji u rukama mozda nece odgovarati. Potrazite kahlicu koja odgovara vasem djetetu. U suprotnom, mozete koristiti toalet kao sto je gore i opisano. Djecaci cesto vole stajati. Neka djeca vole cucati na dasci za wc.

5. KORAK: Znakovi (Signals and Cues)
Otkrijte i naucite prirodni govor tijela vezan za eliminaciju kod svog djeteta. Svako dijete ima ili nauci svoj posebni skup znakova. Neki su ekstremno "njezni" i tesko ih se prepoznaje, dok su drugi ociti.
Pokusajte sa jezikom gluhonijemih (sign language) ili bilo kojim znakom ruke koji vam se svida. To je posebno korisno kod preverbalne djece, sto im takoder omogucuje da komuniciraju svoje potrebe prije nego sto progovore. Jednom kada dijete pocne svjesno koristiti svuk i rijec, dodajte verbalnu komunikaciju na vasu listu znakova za eliminaciju. Ne zaboravite da u pocetku vase dijete moze koristiti "pi-pi" za obje radnje (pisanje i kakanje) i obrnuto, a isto tako i objaviti tek kada je vec to obavilo.

6. KORAK: Razumijevanje i posvecenje
Jednom kada ste dobro razumjeli kako Infant Potting djeluje, nalazite se na vaznom krizanju. Ako zelite nastaviti, trebat cete se obavezati i posvetiti vrijeme u tom pravcu. Pokusajte nekoliko tjedana i onda se posvetite tome ako zelite nastaviti.
Ako vas dijete to brzo skuzi, sigurno ce vas to dodatno ohrabriti da nastavite. Ako nema nikakvih rezultata nakon 2-4 tjedna, mozete jednostavno ili nastaviti ili pauzirati i pokusati ponovo nakon 2-4 tjedna. Iako vam se cini da vase dijete ne zna sto se dogada, u redu je nastaviti ovu metodu dokle god ste oboje sretni i osjecate se dobro zbog toga. Neka djecica razviju znacajnu kontrolu nad sfinkterom prilicno brzo, vec nakon nekoliko dana ili tjedana, ali je nemoguce znati unaprijed kada ce se to dogoditi. Takoder imajte na umu da sto vise vase dijete prakticira metodu, prije ce nauciti kontrolirati sfinkter i usavrsiti svoje toaletne vjestine.
Iako vam se ucini da je to previse za vas i odustanete u jednom trenutku, vas trud nije uzaludan. Istrazivanja su pokazala da mnoga djeca ne zaboravljaju nauceno, pa cak i kada roditelji u nekom trenutku odustanu, ona kasnije pokazuju te vjestine samostalno. skidanje pelena kod djece je brze i lakse kod one djece koja su imala neko iskustvo sa "infant elimination training".

sundrops
12.06.2006., 19:30
emy,kako si ti vrijedna curica(tapsh tapsh po glavici)

nego, da se nadovezem..
mi smo za bezpelenastvo saznali sa elijevih 4mjeseca,od tada smo poceli kakati nad lavorcetom.. i mozda se do sada 1-2 pokakao u hlace/tj. pelenu(no to je bio rezultat pocetka dohrane -nesto ga je protjeralo).
bas sam si nekidan razmisljala kako bih voljela mamama malo pribliziti ovaj nacin praznjenja jer dosta je gadno imati ukakanu guzu -a i dosta zeznuto za koku i pishu).
mi nismo sveudilj bez pelena,no prekrasno je to sto je pelena uvijek samo zapiskena..a naviknuti dijete da kaka nad nonom/lavorcetom je super stvar sto moze mama uciniti za dijete-da ne govorimo o situaciji kada dijete teze kaka pa mu sam taj polozaj u kom ga mama drzi olaksava kakanje.
joj da samo znate kako je to lako za usvojiti!a navuci cete se 100% :)
kad se samo sjetim kako je taj sadrzaj mirishao kad bi dosao u pelenu-djecji izmet doista gadno smrdi kada se nadje u peleni-tj. kada se otpuste sve one kemikalije koje su sadrzane u peleni.Dok,kada djete kaka nad lavorcetom,to je sasvim prihvatiljiv miris,barem meni koja obozavam sve Elijevo :lol:

oprosti emy ako je malo off topic,no mozda se nadju mame koje zanima ovaj dio bezpelenastva.

sanja74
12.06.2006., 21:32
emy,

puno ti hvala na ovom tekstu.
zadnjih dana sam pročitala sve što ste pisali na temi "Od rođenja bez pelena", i zadivljena sam. pogledati ću u Algoritmu imaju li knjige "Infant Potty Basic" & "Diaper free", pa ih pročitati.

moja kćerkica ima 6mj, i cijelo vrijeme je na adaptiranom mlijeku. pretpostavljam da joj se zbog toga i ritam pišanja i kakanja možda razlikuje od onog dojene djece.
pokušala sam danas "hvatati" signale (mada ih primjećujem i inače), i "uhvatiti" njen ritam. zbunila sam ju skroz sa "stavljanjem" na wc, al se tamo do kraja jednom pokakala i usput popiškila. baš sam bila ponosna na nju.
bila bi super zadovoljna da za početak smanjimo broj kakanja (ima i i po 5-6 dnevno) u pelenu (koristimo platnene), kako joj koža ne bi bila iziritirana. pa onda malim koracima dalje..

pikula
12.06.2006., 21:40
Diana sad ima skoro 16 mjeseci ima li smisla sada pocinjati? I kako vi uspijevate u tome s a davanjem signala - da li ste uvijek uz dijete, mislim ja Dianicu nekad ostavim s tatom ili kod mojih staraca na par sati - da li ju onda mogu staviti upelenu na par sati ili ce je to zbuniti? Stariji Dominik je skuzio wc sa 2g i 4 mj i to upravo tako za par dana, ali ja sam mirovala trudnocu pa sam prije toga bila "lijena" za to. Dominikova prabaka je šuškala šššš i pokušavala u par navrata sad kad sam procitala ovo vase- mozda je upravo to bilo kljucno za tako lako skidanje pelena, a i mi smo ga znali po ljeti puno pustat golceka?

emy
12.06.2006., 22:11
Cure moje, samo vi pisite ovdje svoja iskustva, bitno je samo da ulazite u tu grupu starijih pocetnika (mislim vasa djeca). Sigurna sam da ce biti korisno to izmjenjivanje iskustva, a s obzirom da je malo drugacije nego kod bebica koje pocnu odmah od rodenja ili do 4-5 mjeseca, ovdje cete imati svoj prostor i konkretne primjere i savjete jedne od drugih.

Pikula, ja mislim da i vi mozete pokusati. Mozda ce ti i Diana isto tako brzo skuziti sto se to i kako radi, kao sto ti je i Dominik skuzio. Svaka pohvala za prabaku koja je suskala, vidi se za zena ima svog iskustva sa time. To je jako pozitivno.
Ako Diana nije cijelo vrijeme uz tebe, mozes ili nauciti muza i svoje starce kako da se ukljuce u "akciju", ili joj stavi pelene, pa cete to prakticirati onda kada je sa tobom. Kvaka je samo u tome da si ti prilagodis kako vasoj trenutnoj situaciji bolje odgovara. I samo lagano i mirno. Najbolje bi bilo naravno da se pelene skroz skinu, tako da ne zbunjuju Dianu, ali ako je to neizvedivo onda barem neka provodi sto vise vremena bez njih. Uskoro cu pisati i o tome.

sabaleta
13.06.2006., 08:24
Mogu li i ja napisati svoja negativna iskustva, pa da vidimo u čemu je bila greška i ovaj put radimo ispravno.
Starijem sinu sam skidala pelenu kad je bio oko 7 mjeseci i pokušavala uhvatiti barem stolicu. Rezultat je bio da sam mu poremetila dnevnu rutinu pražnjena crijeva. Nisam čitala nikakvu literaturu o tome, nego sam samo htjela pratiti njegov ritam. Na kraju se svelo na to da sam ga stalno skidala i nudila (šuškala i imitirala napinjanje) a bez ikakvog rezultata.
Voljela bih ovaj put sve napraviti ispravno, jer je bilo grozna gledati kako beba pokušava isprazniti crijeva a kad ugleda mene prestane.

emy
13.06.2006., 10:11
OBLACENJE
Pokusajte potpuno izbaciti pelene ili sto je to vise moguce, da bi pomogli djetetu da se odvikne od prijasnjih uvjeta. To ne znaci da cete pustiti dijete da vam piski i kaki po cijeloj kuci. Upotrijebite zdravi razum! Iako glavni uvijet nije da vam dijete bude golisavo, ono ipak povecava svjesnost o eliminaciji i ubrzava proces ucenja (ponekad vrlo jako). Djeca tako trenutacno dozivljavaju uzrok i posljedicu. Pronadine nacin da u toku dana dijete bude nekoliko sati bez pelene kada je to pogodno i kada nece prouzrokovati stres. Npr., ako ste u kuci bez pelena, da se ne bi brinuli, stavite pelenu kada izlazite van.
Ako koristite jednokratne pelene, pokusajte se prebaciti na platnene barem neko vrijeme. Sa pamucnim pelenama bez zastitne plastike odgore znet cete istog trenutka kada je vase dijete obavilo nuzdu. Na taj nacin mozete poceti prepoznavati i upoznavati timing svog djeteta i njegov obrazac praznjenja. Istovremeno, morate promijeniti dijete odmah nakon eliminacije da ga ne bi ohrabrivali i ucili kako je u redu biti u vlaznoj i mokroj peleni.
Pokusajte sa nekoliko gacica za probu, pa ako odgovaraju investirajte u jos gacica. One su mnogo lakse za oblacenje i skidanje od pelena. Uz to upijaju mnogo manje a stite uzurbanu bebinu guzu i genitalije.

Mony
13.06.2006., 11:15
Emy, bas lijepo da si sve ovako pregledno stavila na forum!

I zbilja je sve tocno sto pise u toj knjizi.
Ja ju nisam imala, ali smo uspjeli. Valjda instinktivno.
Maleni je veliku nuzdu obavljao od 6. mjeseca u odredjeno vrijeme na otvorenu pelenu, a cim je poceo sjediti (8.mjesec) je poceo kakiti na kahlicu, i od tada se nije ukakio u pelenu.

Sabaleta, nije stvar u skidanju pelene, vec u pracenju znakova kada maleni zeli kakiti - on ce kakit kad hoce, a ne kad mu mama kaze. Tvoja je samo zadaca da ga u tome podupres i ulovis trenutak na vrijeme.
Skidanje pelene ne smije predstavljati nikakvo opterecenje, cak ni ono skriveno, koje bebice tako lako otkriju. Onda moze pomisliti kako se nesto od njega ocekuje i kako ga se sili na nesto.
Mi smo kakanje u pocetku svodili na poluigru u krevetu, jer je kakio u lezecem polozaju s otvorenom pelenom. Kasnije se sjedenje na kahlici svodilo na citanje knjiga, dok nije ulovio ritam.
Ni na sto ga nisam silila niti davala neke znakove da pomisli to.

Sretno!

emy
13.06.2006., 12:16
OBLACENJE (nastavak)
Ako vam se cini da je dijete spremno, pokusajte sa ovicnim gacama. Lijepe gacice mogu biti poticaj koji motivira djevojcice da ostanu ciste i suhe. Djecaci ce biti inspirirani da ocuvaju suhe svoje najdraze gace.
Koristite hlace koje se lako skidaju. Mozete same sasiti male hlacice i kratke hlacice (bokserice) koristeci zadnjicu pidzame sa gumicom u struku kao bazu kroja. Ovakve hlacice su jako zgodne za przo skidanje i oblacenje u zurbi. Koristite bilo koji materijal koji vam se svida, bazirajte se na ugodnosti, klimatskim uvjetima, buzdetu i drugim relevantnim faktorima.
Mozda bi kineske "otvorene" (open-crotch) hlacice mogle odgovarati vasem djetetu. One omogucuju djetetu da se popiski ili pokaki ako samo cucne ili sjedne a da se pritom ne isprljaju. To smanjuje brigu u vezi oblacenja i skidanja i uklanja vremensko odlaganje i nezgode. Ako je hladnije vrijeme kineske hlacice je dobro napraviti od toplijeg materijala.


KOMBINIRANJE KONVENCIONALNE TEHNIKE I BEZPELENASTVO OD RODENJA

TAKTIKA...
Ucinite da vrijeme koje dijete provodi u svojoj eliminaciji bude vrijeme igre. Cirajte knjige sa djetetom, ukljucujuci i knjige o odvikavanju od pelena. Dozvolite mu da se igra sa svojom najdrazom igrackom.
Ako i kada je vase dijete dovoljno veliko povedite ga sa sobom u shopping i dozvolite mu da samo izabere kahlicu. Uplitanjem na ovaj nacin ono ce vjerojatno radije koristiti kahlicu.
Koristie lukavstvo "otvorenih vrata" i dopustite vasem djetetu da vas prati na wc, ili tatu (ocevi su posebno korisni sa sinovima) ili starijeg brata ili sestru. Neka vas i/ili clanove obitelji dijete promatra kako koristite toalet i govorite mu i objasnjavajte upotrebu toaleta. Mozete staviti i prilagodljivu malu dasku za wc posebno za dijete. Uceci iz primjera i promatrajuci moze mnogoj djeci pomoci, ali nemojte od toga praviti veliku stvar. Ako je vase dijete radoznalo, ono ce promatrati i uciti.

emy
13.06.2006., 16:11
Sa djecacima pokusajte prakticirati gadanje u metu tako sto cete svog sina navesti da cilja u nesto sto pluta u wc-u (npr. komadici toaletnog papira ili kupljene mete koje su samo za tu svrhu), ili ako ste vani odabetite njegovu najdrazu metu (npr. drvo ili kamen na kojem mozete i doslovno naslikati metu). Djete se takoder moze zabavljati crtajuci likove u prasini, na zemlji ili u snijegu, igrati se tko ce dalje piskiti, ili ukrstavati mlazeve sa tatom ili bratom.
Sto se tice pohvale i hvaljenja, ucinite kako mislite da je ispravno, normalno i prirodno za vas i vase dijete. Ako se osjecate da zelite pohvaliti, pohvalite. Ako ne vjerujete u pohvalu, jednostvno izjavite ili objasnite sto se dogada kada se dijete eliminira.
Korisite pokusaj i pogresku da otkrijete sto kod vas funkcionira, uvijek imajuci na umu da je svako dijete i svaka obiteljska situacija razlicita.
Ako vase dijete odbija kahlicu ili toalet, pokusajte ga smiriti i opustiti (npr. dajte mu nesto da pije), i onda ponudite ponovo.
Za roditelje koji zapocinju sa djecom koja vec hodaju, svaki put kada vase dijete napravi nuzdu na pod ili u odjecu, recite mu tada sto je ucinio i da to pripada u kahlicu ili wc. Pocistite nered i zajedno sa svojim djetetom odnesite to u kahlicu ili wc ili u korpu za prljav ves. Objasnite ponovo da je najbolje da mokraca i kakica idu u kahlicu ili wc. Ucinite tako svaki put kada se dogodi nezgoda.
Ocekujte neki otpor i glupiranje od malo starije bebe (jednogodisnjaka). Npr. kada prolaze kroz fazu "Ne!", njihovo "NE" ne znaci uvijek negaciju. Ukratko, ako pitate svoje dijete da li treba piskiti/kakati, i dobijete "NE" kao odgovor, to vrlo cesto ima veze sa nacinom na koje ste postavili pitanje. Ovo sve ima veze sa ucenjem i razumijevanjem na koji nacin vase dijete komunicira.
Odgovoriteuvijek na svako pitanje koje vam dijetre moze postaviti u vezi pisanja/kakanja, pa cak i akoste to vec puno puta objasnili.
Ponekad nudenje drugog izbora isto dobro funkcionira. Ako vase dijete vristi ili se zadrzava, a vi na neki drugi nacin znate da je vrijeme da piski/kaka, pitajte da li bi htio piskiti/kakati i upotrijebite kahlicu koju cete ili donjeti njemu, ili dijete odvesti u wc. Neka dijete samo izabere.
Konstantno objasnjavajte sto se dogada i sto vi radite. Pokusajte ukljuciti dijete u razgovor postavljajuci mu pitanja kao: Lej mi ti to govoris da trebas piskiti/kakiti?, TRebas li piskiti/kakiti?, Hocemo pokusati ici na wc?.Ako je dijete u fazi da svemu govori NE, sve odbija i loseg je raspolozanja, koristite "ne pitaj, nego govori" pristup, "Mislim da trebas piskiti. Ajmo zajdeno procitati knjigicu dok pokusavas."
Ako vase dijete ne voli podsjecanje i pricanje o eliminaciji, nemojte govoriti nista o pisanju i kakanju, kahlici i wc-u. Umjesto toga, svaki sat ili tako recite na glas (tako da vas ono cuje) tako zaita morate ici na wc, i onda odite tamo. Ako vas bude pratilo i jednog dana upotrijebi svoju kahlicu, nemojte komentirati niti hvaliti ga osim ako ne osjetite da ce on to dobro prihvatit.
Potrazite knjige o roditeljstvu i trazite nove ideje. Citajte pozitivne natuknice i savjete koje se nude za konvencionalno odvikavanje od pelena, i pokusajte ih koristiti da vidite da li ona mozda dobro funkcioniraju kod vaseg djeteta.

emy
13.06.2006., 16:20
BRACA I SESTRE...
Braca i sestre mogu biti od velike pomoci. Ona mogu poucavati primjerom, inspirirati, zabavljati i sudjelovati na mnogo nacina. Ponekad su braca i sestre bolja u "citanju" svojeg mladeg brata ili sestre od odraslih.
Mnoge obitelji koje koriste ovu metodu, na kraju zavrse sa vise djece koja sva odjednom napuste pelene: blizanci, beba i malo dijete, ili cak dva mala djeteta. Roditelji sa dvoje male djece mogu istovremeno uciti oboje, dokle god imaju strpljenja.Nemojte imati ocekivanja koja bi mogla dovesti do negativnih osjecaja ili reakcija, i postujte /prihvatite njihov individualni ritam razvoja.

emy
13.06.2006., 16:53
STO (NE)MOZETE OCEKIVATI...
Bit ce dobrih i losih dana, nevjerojatnih uspjeha i neizostvnih prepreka. Ocekujte jedan korak unazad za svaka tri koraka unaprijed. Mala djeca su veoma vrijedna u ucenju novih vjestina i postizanju prekretnica (miljokaza), kao i prolazenja kroz povremene neugodnosti kao sto je nicanje zuba ili bolest. Mnoge stvari (ukljucujuci putovanje ili goste) moze ometati njihovo ucenje eliminacije ali samo privremeno, ali ce se vratiti na stari put ako im za to pruzite uvjete.
Nemojte ocekivati trenutni ili nagli rezultat kroz par mjeseci. Ne postoji odredena tablica vemena za ucenje. Mnogi roditelji se osjecaju frustrirano ako njihovo dijete jednostvno ne mari da bude suho, zaboravljajuci da su ga prvenstveno ucili da piski u pelenu. Vecini djece treba dosta vremena da se oduce od toga. Dajte vase djetetu vremena da poveze te stvari i da se prebaci na novo.
Nikad ne usporezujte uspjeh vaseg djeteta sa drugom djecom u netjecateljskom ili osudivackom duhu.
Neki roditelji nema problema sa privikavanjem djeteta da piski u kahlicu, ali ne mogu ga nikako privoljeti da tako i kaki, ili obrnuto. Ne brinite! I to ce proci.
Prilagodite se prirodnom tijeku procesa ucenja vaseg djeteta. Uobicajeni scenarij vaseg malog djeteta je da vas obavijesti nakon sto je vec obavilo stvar na pod ili u pelenu ili gace. To je dio procesa ucenja, i vase ce dijete s vremeno nauciti da vas zove prije toga.

STAV...
Budite pozitivni - nikad negativni, bez kaznjavanja ili prisile. Ne vrsite nikakav pritisak na svoje dijete.
Ako mislite da je eliminacija FUJ (najcesci zapadnjacki osjecaj zbog kojeg se zaobilazi u velikom luku kada se mora doci u kontakt sa izlucevinama kod promjene pelena), borite se protiv tog osjecaja. Ovo je trenutak kada ce se djeca nauciti kontrolirati ili ce postati tvrdoglava i nepopustljiva, ako znaju da vas to smeta. U mnogim ne zapadnjackim drustvima, majke se samo nasmiju nezgodama i pociste, bez negativne reakcije.
Slusajte unutarnji glas, vjerujte intuiciji, vjerujte u sebe, opustite se i uzivajte.
Budite kreativne. Prihvatite moto "bilo sto funkcionira" (Whatever Works) i nastavite otvorenog uma.

emy
13.06.2006., 17:27
PREPREKE NA KOJE MOZETE NAICI

Najcesce je (ali ne i uvijek) teze poceti sa pokretnim djetetom koje je bilo "trenirano" da piski/kaki u pelenu, ili koje nosi jednokratne pelene pa nepovezuje osjecaj vlaznosti sa eliminacijom. Ovdje su navedeni glavni razlozi zbog kojih moze biti tesko kada se pocinje sa 6 mjeseci ili kasnije:
-dijete je naucilo da se eliminira u pelenu
-dijete je izgubilo osjecaj zaeliminacijsku funkciju
-roditelji nisu odgovarali naeliminacijsku komunikaciju u prvom osjetljivom periodu
-dijete je razvilo ego i svoju volju
-dijete je pokretno i aktivno. Kada uci puzati i/ili hodati ono ce prirodno htjeti istraziti svoje okruzenje, igrati se i fokusirati svoju paznju na nove i uzbudljive stvari. Ako nije naviklo da provodi vrijeme na kahlici za vrijeme eliminacije, i ako nije svjesno svojih "eliminacijskih misica", ono nece razumjeti zasto je zadrzano na kahlici sto znaci da nece htjeti niti biti tamo.


ODLUKA JE NA VAMA!

Jasno, roditelji bi trebali donjeti osobnu i informiranu odluku o svojoj povlastenoj metodi odvikavanja od pelena, a iskrena i primjerena informacija bi trebala biti pristupna u tu svrhu. Kao sto je ranije bilo naglaseno, nitko ne tvrdi da je IPT (Infant Potty Technique) prava metoda za sve obitelji, ali je zasigurno najbolja za mnoge.
Ako preferiratedati djetetu mogucnost da ide na wc, kahlicu ili da to obavlja na drugaciji nacin a ne u svoju odjecu, imate podrsku. Ako vam se svida ideja djeteta koje je bez pelena samo djelomicno ili cijelo vrijeme, a radije bi koristili pelenu na podu nego na vasem djetetu za povremene nezgode, ili ako bi radije da pocistite povremene nezgode i borite se sa pelenama, samo naprijed!


Cica mica, gotova prica! :*

ms. ivy
14.06.2006., 08:18
hvala, emy! :)

emy
14.06.2006., 10:45
Bilo mi je zadovoljstvo! :love:

lucky day
15.06.2006., 22:03
bas ti hvala za prijevode... :*
ima zgodnih ideja iako neke od njih vec radim i sama...
zao mi je luku drzati u pelenama otkad je zatoplilo pa smo ih jednostavno-skinuli... i vecinu vremena je bez njih-po doma i na plazi jezera... a tako namjeravam cijelo ljeto...
'ka-ka' mu govorim vec dugo dok kaka...
sada pocinjem sa 'pishshsh'...
vec neko vrijeme me slijedi na dovratak wc-a dok ja idem... sada sam pocela za sebe raditi zvuk pshshsh i reci 'mama piski'... a i inace ne zatvaramo vrata kupaone osim za veliku nuzdu...
tutica mu je kupljena ali na nju cu jos pricekati... jer nakon jednog pokusaja stavljanja-cini mi se da mu je velika tlaka sjesti na nju... odnosno, sjesti na bilo sto osim moje krilo, kolica ili pod... pogotovo zato sto jos mislim da ne zna sto tocno radi... a inace kaki cetveronoske (u pelenama ili bez njih) a ne sjedecki i ne zelim mu to mjenjati ako mu pase.... znaci - tuta- nema sanse jos neko vrijeme...
i za neke brze odlaske u grad ili za put do plaze cu mu stavljati tetra pelenu... vani ionako nikad ne kaki (samo doma)...

znaci, ovo ljeto se igramo sa znakovima za obavljanje nuzde... (danas mi je vec jednom rekao 'pshshs' NAKON sto se popiskio :lol: )...
ako do kraja ljeta objavi par puta PRIJE piskenja -super...
ako ne-isto super...

samaritanka
15.06.2006., 22:08
emy svaka čast!!!

sanja74
17.06.2006., 14:54
Mi zadnjih par dana pokušavamo sitnim koracima ukinuti pelene (ili bar smanjiti). Nađalost, malecka se prehladila i sad se stalno napinje jer teško diše, pa mi je teško skužiti jel bi kakala ili je samo muči nosić.

Kakanja uglavnom "uhvatim", pa odemo sjesti na wc.. i sve super obavimo, ali ne kužim kad će piškiti.. i kad god čekam, malo izgubim pažnju, ona piški.. al ne čini mi se da ikakav znak daje.
Dok sjedimo na wc-u, govorim joj ka-ka..
sve si mislim da bi možda bilo jednostavnije da je isti "simbol" i za piškiti.
Budemo vidjele..

Uglavnom, ja zadovoljna.. nabaviti ćemo par gaćica, i probati dalje.

buca
18.06.2006., 23:12
I mi smo tek počeli,danas smo cijelo popodne bili bez pelena. Jako mu se sviđalo.Nisam ništa uhvatila. Kužim kad bi kakao,ali tad to već obavlja pa ne stignem,al piškenje ne mogu skužit.
Potrudit ćemo se,pogotovo kad je ovih dana tak vruće i može biti bez gaća.

Mejra's mommy
24.06.2006., 16:03
Cure divim vam se! Mene mama nagovara da i mi probamo bez pelena, ona je nas od rodjenja bez pelena. Sa oko godinu smo bile samostalne. Mene nekako 'panika' hvata pri samoj pomisli. :/

sanja74
29.06.2006., 08:40
Cure divim vam se! Mene mama nagovara da i mi probamo bez pelena, ona je nas od rodjenja bez pelena. Sa oko godinu smo bile samostalne. Mene nekako 'panika' hvata pri samoj pomisli. :/

Menaš kaj paničariti.. probaš jedan dan kad ste obje dobre volje na par sati. Najgore što ti se može desiti je da "izvrtiš" mašinu veša više, i opereš pod.
Mene fascinira kako je beb sva sretna kad se pokaka u wc (sjedimo zajedno), onak.. sva je ponosna. Ali piškenje još nismo uhvatili (trenutno se i ne trudim pretjerano, već tu i tamo..).

Mony
29.06.2006., 14:13
Cure divim vam se! Mene mama nagovara da i mi probamo bez pelena, ona je nas od rodjenja bez pelena. Sa oko godinu smo bile samostalne. Mene nekako 'panika' hvata pri samoj pomisli. :/

Sto ces dulje odgadjat pocetak to ce ti biti veca panika ;)

Istina je ovo sto sanja kaze - nema ti se sto dogoditi, osim da zavrtis masinu i operes pod ;)

sundrops
29.06.2006., 19:49
mejras,nema ti tu mjesta panici,a ni toga sto ti se najbolje/najgore moze desiti..hocu reci,takav nacin razmisljanja nece uroditi nekim posebnim plodom jer,veoma je bitno u ovomu pozitivan stav,otvorenost i spremnost na sve.
ako toga nema,veoma lako ces se naci razocarana i iznervirana.a to je zadnje sto se ovim nacinom njegovanja djecjih eliminac. potreba zeli postici.
a ako te je nesto zaskakljalo vezano za ovu temu,pa vidi koliko si spremna .tvoj maleni bi lako mogao se navici kakati u lavorce(tutu ili sl) i to bi vam bilo obostrano zadovoljstvo,a nije tesko .mogla bi ga probati i po budjenju stavljati u poziciju za piskenje,i to je veoma jednostavno..
ne moras skinuti pelenu i sveudilj brisati pod za svojim popisancem,probaj mozda ovako kako napisah,pa korak po korak..

aqua
29.06.2006., 20:39
ajd škicnite na http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?p=501025#501025 pa se upišite.. 8)

mina30
18.08.2007., 16:40
Na vrijeme sam iskopala ovaj topik, imamo 4i pol mjeseca i taman cu sve prouciti do 6 mjeseci!

Sun
18.08.2007., 17:05
Na vrijeme sam iskopala ovaj topik, imamo 4i pol mjeseca i taman cu sve prouciti do 6 mjeseci!

a možeš i početi odmah ;) http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=46994&highlight=

Ariens
18.08.2007., 19:36
odmah :D

lakse je nego sto se cini ;)

zmaj
01.11.2007., 00:07
pročitala!!

titimita
01.11.2007., 07:18
Pozdrav svim mamama malih bezpelenasa :) . Prvo da kazem, prije nekoliko mjeseci mi nije bilo ni na kraj pameti da bih ja mogla pisati na ovom topicu, al eto, nikad ne reci nikad.
Moje dijete ima 7 i pol mjeseci i vec 3 mjeseca kaka u otvorenu pelenu na znak. To je doslo nekako spontano, pogotovo kad je krenula dohrana i kad sam je pocela drzati iznad pelene jer sam kuzila da joj je tako lakse. U zadnje vrijeme je pocela i piskiti u toj pozi, a gotovo sam uvjerena da po noci nemirno spava i budi se jer pisa. E, sad, imam pitanje za iskusne. Ako budem ignorirala to budjenje po noci, hoce li se ona nakon nekog vremena prestati buditi i samo ce pisati u pelenu bez najavljivanja? Kako da je stavljam na pisanje po noci? Cini mi se da cu je probuditi dok joj skinem pidjamicu, pa raskopcam bodic, pa razmotam pelenu... pa dok je u polusnu namjestim za pisanje...Ako se i ne probudi strah me je da ce se popisati dok ja sve to napravim. I skidanje pelene po noci ne dolazi u obzir jer smo (recimo) podstanari i ne smijemo zaflekati krevet. Glupo, znam.
Pitanje je dakle, kako vi oblacite djecu po noci i kako ih stavljate na pisanje? Da koristim neku posudu ili sto? Cekaju li bebe dovoljno dugo nakon sto najave pisanje? HOce li ona i dalje nastaviti davati znakove iako je drzim u peleni po noci? Ovo mi je inace prilicno cudno jer mi po danu ne daje gotovo nikakve znakove za pisanje, pa ni za kakanje, al obavlja na znak.
Eto, hvala unaprijed.

Ariens
01.11.2007., 09:16
Bok :)

Nocna piskenja su laksa za skuziti jer se dogadjaju rjedje i beba je obicno nemirna pri tome - ne bi smjela piskiti u dubokom snu.
Ukoliko zelis probati bezpelenastvno po noci makni joj pelenicu jer ce tako i njoj i tebi biti lakse (ja sam prvi mjesec kombinirala s pelenama - prevelika je sansa da ces ju probuditi). Ukoliko te strah za krevet mozes nabaviti gumirano platno ili staviti deblji rucnik ispod nje. Oblacenje - samo majica i hlacice - obavezno siroke koje se lako skidaju.
A tehnika stavljanja u nocnu pozu za piskenje je raznolika. Meni i Maji odgovara kad ju drzim u narucju, ona sise, a ja stavim kanticu ispod guze i kazem psss psss. Obicno se popiski pri kraju sisanja (dvije do tri minute aktivnog sisanja) i nakon toga odmah dalje zaspi. Kad je bila stara 8 mjeseci piskila bi svaki put nakon sisanja - cak do 5 puta po noci. Sad sa skoro godinu dana piski oko ponoci i obicno je mirna do jutra (uvijek postoje i iznimke).

Probaj ju par dana drzati bez pelena i po danu mozda signalizira vise nego sto ocekujes ;) .

Ariens
01.11.2007., 09:18
Cekaju li bebe dovoljno dugo nakon sto najave pisanje?

Da imas otprilike milisekundu za reakciju :mrgreen: :lol:

titimita
02.11.2007., 10:49
Drzala sam je bez pelene po kuci skoro cijelo ljeto i svejedno nisam uspjela pohvatati znakove :/ , zbilja ne znam jesam li ja nesposobna ili su ti njeni znakovi tako jako suptilni da mi jednostavno promaknu. BIla bi uglavnom gola na onoj jednokratnoj podlozi za prematanje na krevetu ili u gymu jer je tad jos uvijek ostajala na istom mjestu na kojem bih ju spustila. Tu i tamo bi mi se ucinilo da se pocinjemo kuziti ali to bi uglavnom bilo kratkog vijeka. I najcesce mi se dogadjalo da ona "da znak" kad je vec krenula pisati ili kad je vec gotovo. Cini mi se da sam procitala da je to normalno. Je l se moze bebe nekako nauciti da daju znak prije akcije?
Sad sam nekako prelijena za bezpelenastvo po danu :oops: jer mi se ne da stalno ju presvlaciti i navlacit + ona se jaaako buni kad ju presvlacim i oblacim. Kakanje obavlja na moj poticaj, a i pocela je pisati isto tako, dakle jos uvijek ja ne kontam njene znakove vec ona moje.
Bezpelenastvo po noci bih probala cisto da vidim hoce li spavati mirnije. Stvarno sam uvjerena da joj smeta pisanje, tj. sto trpi neko vrijeme i onda napuni pelenu. Recimo, neku noc je pocela kenjkati u snu i naravno ja vadim sisu, nece, premjestam je , okrecem, pokusavam skuzit sto je, na kraju je stavim na sebe potrbuske i ona se blazeno smiri a ja osjetim kako pelena postaje sve toplija i toplija. Kako noc odmice tako ta budjenja postaju cesca, tj. smanjuje se razmak izmedju njih, a ona postaje sve nervoznija, tj. zeli spavati samo na meni, sto je prilicno iscrpljujuce za moja ledja. Sad me u biti strah da ona ne shvati to podizanje i stavljanje potrbuske kao znak da pisa?
Btw, Ariens hvala na brzom odgovoru. :)

mina30
15.01.2008., 13:13
Vec neko vrijeme pokusavam maloga staviti na tutu barem dok kaka. Ja kuzim kad mi mali pocne tiskati ali cim ga uzmem u ruke prekinem ga u poslu? Sta da radim?

mikka
15.01.2008., 13:16
jel daje kakav znak prije tiskanja, da se umiri, ili uznemiri, napravi bespomocnu facu.. bilo sta?

mina30
15.01.2008., 15:27
jel daje kakav znak prije tiskanja, da se umiri, ili uznemiri, napravi bespomocnu facu.. bilo sta?
pa umiri se, ali umiri se i kad nadje neke zice, uticnicu, cd-e i sve sto mu je zabranjeno.

mikka
15.01.2008., 20:15
jel se pokaki i kad se igra s tim zabranjenim stvarima? ako se umiri sam od sebe, bez igracaka i ne igracaka, mozda je to znak. ako ces mu prilikom kakanja govoriti da kaki i pokazati mu sto je obavio nakon toga, skuzit ce prije ili kasnije. koliko on sad ima?

mina30
17.01.2008., 22:32
jel se pokaki i kad se igra s tim zabranjenim stvarima? ako se umiri sam od sebe, bez igracaka i ne igracaka, mozda je to znak. ako ces mu prilikom kakanja govoriti da kaki i pokazati mu sto je obavio nakon toga, skuzit ce prije ili kasnije. koliko on sad ima?
Ima 9 mjeseci, probat cu ovo pratiti, pa se javim :* .

blis
22.01.2008., 22:59
ako ces mu prilikom kakanja govoriti da kaki i pokazati mu sto je obavio nakon toga, skuzit ce prije ili kasnije. koliko on sad ima?
I moja ima 9 mjeseci i gotovo oduvijek joj govorim "kaka" kada skužim da kaka. Malo smo se igrali s bezpelenaštvom ovo ljeto, ali s jeseni su nam stigle i druge obaveze, pa se jednostavno nisam uspjela organizirati tako da nastavimo bez pelena.
Sada više ne mogu uopće prepoznati znak kada piški i kada je posve gola, a i s kakanjem je slična stvar. :( Dakle, na početku smo, osim što joj još uvijek govorim "kaka" kada je uhvatim.
Pitanje o pokazivanju "djela": koliko brzo nakon kakanja mora vidjeti svoj učinak da bi imalo efekta?
I još nešto. Pokušavam je staviti na kahlicu ujutro nakon buđenja kada znam da puuuno piški, ali ona sjedi na kahlici i zabavlja se, a kada joj je dosta siđe i popiša se na pod?! Kako da joj objasnim da je kahlica sigurno mjesto za pišanje? Primjerom? :lol:

Ariens
23.01.2008., 09:19
Da primjerom :mrgreen:
Stavi neku lutkicu na tuticu i govori joj kako lutka kaka (nama kaka medo i pingvin i autic, uostalom bilo sto pronadje - ponekad i slikovnica). Ja stavim komadic papira ili vate u tuticu i onda se cudimo kako se medo pokakao. To joj je super zabavna igra.
Kad je bila tako mala nije joj bilo zabavno sjediti na tutici pa bi se dizala za 5 sekundi - to sam rijesila tako da sam joj pokazivala slikovnicu. To bi je zaokupilo dovoljno dugo da se popiski (30 sekundi). Sad mi ta pomagala vise nisu potrebna iako se M. sama voli poigrati s lutkicama koje kakaju.

Eh da kod nas je kaka i piskenje. Ne zeli reci pipi. Uvijek je sve kaka. :roll:

Ariens
23.01.2008., 09:26
Jos nesto - meni osobno je najgore razdoblje bilo izmedju 9-og i 12-og mjeseca. Najvise zato sto je prohodavala pa je jako bila koncentrirana na to (a pipi i kaka u drugom planu). Na kraju tog razdoblja je dosao jedan strajk od 10ak dana :shock:
Kad je i to proslo M. je odlicna. Svako piskenje i kakanje najavi, nezgoda uopce nema... savrsenstvo. :heart:

titimita
23.01.2008., 09:29
Ja imitiram kako se kaka, :roll: znaci moram proizvoditi zvukove kao ona kad kaka i napinjati se u licu, onda mi se nasmije kad skuzi sto radim i pokaka se :roll: , slicno radim i za piskenje.

Ariens
23.01.2008., 09:43
Da to je jedno vrijeme i kod nas tako funkcioniralo :mrgreen:

aqua
23.01.2008., 09:44
M. je odlicna. Svako piskenje i kakanje najavi, nezgoda uopce nema... savrsenstvo. :heart:

Ajme!!! :heart:
:saint: mali

(pripremite se ipak na pokoje nazadovanje ako se razboli ili slično, da vas ne iznenadi..)

banshee
16.02.2008., 21:24
super mi je ova tema

miljica
21.02.2008., 17:18
evo da se javimo da smo danas poceli sa bezpelenastvom :)
tacnije, skinuli smo jednokratne (jupi!) i zamotali se u obicnu tetra pelenu (dok ne nadjemo neke odgovarajuce gacice) i pantalonice...
uspeli smo da uhvatimo vise puta piskenje, kakicu skoro svaki put (samo se dojimo i jos uvek kaki retko)... a par puta smo to obavili u razmotanu pelenicu...
za sad koristimo lavorcic, ali mi se cini da to njemu ne odgovara i da se nakon nekog vremena otima i pocinje da protestvuje, iako nije zavrsio... sutra cemo nabaviti nosu pa cemo probati sa njom...
uglavno je bio veseo celog dana, jedino se nakon obavljenog posla kad bi trebalo da ga zamotam u tetru uvek buni a sad pred vece je poceo i da place i to bas neutesno... e sad, nije mi jasno sta to znaci... da li negoduje jer bi voleo da bude golisav ili ga ipak sve ovo malo zbunjuje i ne dopada mu se... kakva su vasa iskustva iz prvih dana? sta sve da ocekujem i je l imate neki savet kako da se nosim sa tim...

titimita
21.02.2008., 21:05
Moguce da je nervozniji navecer pa mu sve smeta, a isto tako je moguce da se buni jer mu stavljas pelenu. I moja mala u zadnje vrijeme grozno place i otima se kad joj pokusam staviti pelenu, pogotovo navecer. Morat cu se uskoro odvaziti za nocno bezpelenastvo. Po danu nam ide super al ko ce se ustajti po noci, uh...

mikka
21.02.2008., 22:19
ne moras ustajati ;)

ja sam vec vise puta opisala super pozu za "bezbolno" nocno pisanje, samo treba sjesti u krevetu jer lezecki bas i neide :mrgreen: , i trebas imati pokoju plasticnu posudu koja ce ti sluziti za to

Felix
22.02.2008., 10:43
ne moras ni sjediti ako imas sina 8)
jer pisonju mozes naciljati u casu. lezecki ;)
iako, sad kad je veci, piski na tutu jer nam tako vise pase. ranije se jako bunio na bilo kakvo podizanje iz kreveta dok spava.

titimita
22.02.2008., 20:14
Felix kako ste onda to rjesavali? I moja mala se bas jako bunila kad sam nesto pokusavala u snu napraviti :/

miljica
23.02.2008., 10:04
evo mi guramo vec drugi dan i noc... :)
signale i tajming smo skuzili, ali nam dojenje preko dana nikako ne ide... sad je u fazi kad sisa samo lezeci i ne samo da piski, sto nekako i uhvatimo, nego skoro svaki put i kaki jer jos uvek ima retku stolicu... evo jos koje sisanje danas i ostacemo bez ciste odece/gacica/pelene/carsava/itd... za obuci...ako ga prekinem u sred sisanja on se olaksa a onda nista od sisanja... a i dnevnog spavanja jer se tako uglavnom uspavljuje...
iskusne mame, dajte neki savet...

kole
26.02.2008., 07:44
Evo i nas najzad medju vama. Poceli smo dosta kasno sa oko 15-ak meseci, sve ide dosta dobro tj piskenje ide kako treba ali kakanje nikako. Piskimo stojeci i to je ok ali kad treba da kaka ne postoji apsolutno nikakav nacin da sedne na tutu :roll:... Ima li neko ikakav savet kako? U biti nije toliko ni vazno super nam je bez pelena pa i kad se pokakamo nije neku problem presvuci :) naucicemo vremenom.
EMY puno hvala na trudu :love:

duška
29.02.2008., 12:08
moje cure su 9 mj.i mislimo početi sa bezpel. trenutno se upiznaju sa kahlicama i stavljmo ih sjesti da se malo oslobode i igraju s njima.meni će biti utoliko teže jer imam dvije bebe a najviše sam s njima sama ali trudit ću se.pratim znakove pa ćemo pokušati kroz koji dan.

la_mama
04.04.2008., 11:23
A kako početi s djetetom od 22 mjeseca, koji je, istina, u platnenima (znači itekako osjeti ako je mokar ili nije) ? Ali koji ne daje znakove ni za kakanje, ni piškenje. I, što je možda najvažnije, gdje nas nema većinu dana da pratimo frekvenciju piškenja i kakanja.
Ono šta smo do sada primijetili je obavezno kakanje ujutro, nekad do podneva i popodne, oko 5. Piškenje ide ovisno o tome koliko popije. Skoro pa svaka pelena presvučena svaka 2-2,5 sata je redovito mokra. Bila bi presretna da dobijemo znak bar za kakanje tako da to obavi u kahlicu ili na onu dječju dasku. Na žalost, ne daje nikakav znak prije kakanja, nego jedino raspoznajemo po ponašanju (i falabogu, smradu) da se pokakao.

S drugim djetetom (na putu :) ) ću se malo više pozabaviti ovom tehnikom. Stvarno mi je zanimljiva, i žao mi je što s prvim nisam krenula na vrijeme.

samaritanka
04.04.2008., 20:57
La mama pokušaj razgovarati s njim prvo...objasni na sebi da ideš na wc i idi s njim na wc neka te gleda da kada vršiš nuždu. Ne znam da li to radiš? Imaš li nekoga od prijatelja koji imaju djecu koja idu sama na wc ili na tutu? Možda bi oni bili dobar primjer. On je naučio sve ignorirati pa ti ni neće davati nikakve znakove, ako mu ih ti prethodno ne daš tj. neće ti javljati. Pokušaj mu mjenjati pelenu češće ili pokušaj ga držati jedno vrijeme bez pelena, da osjeti slobodu pokreta i da osjeti i primjeti dok piški i da se počne igrati sa svojim spolnim organom. To je sve proces. S obzirom da zna kad je mokar bit će mu ako nema pelene a mora biti lakše ponuditi tutu ili wc-a. Počni prvo s objašnjavanjem što ti radiš na wc-u ili tata ako vas nije sram..... i javljaj se i izvještavaj ovdije što se događa.


Ostale cure koje su gore pisale, javite se kako napredujete.

kole
05.04.2008., 07:55
Mi smo super... uglavnom suhi...i po citav tjedan nam ne pobegne... doduse govorim o piskenju, kaka jos uvek u gace ali istom prilikom ne piski no saceka da mu ponudim :)
Juce smo bili na bazenu i moje pristojno djete nije piskilo u vodi 8) nego mi je trazio posle i ispiskio se kao omanji slon.
Inace kad smo vani nosim flasicu sa sirokim grlom i poklopcem.... ranije smo nosili kutijicu kojoj nije dihtovao poklopac pa se tata ispolivao pri pokusaju da istu isprazni u WC-u voza.

la_mama
05.04.2008., 17:48
La mama pokušaj razgovarati s njim prvo...objasni na sebi da ideš na wc i idi s njim na wc neka te gleda da kada vršiš nuždu. Ne znam da li to radiš? Imaš li nekoga od prijatelja koji imaju djecu koja idu sama na wc ili na tutu? Možda bi oni bili dobar primjer. On je naučio sve ignorirati pa ti ni neće davati nikakve znakove, ako mu ih ti prethodno ne daš tj. neće ti javljati. Pokušaj mu mjenjati pelenu češće ili pokušaj ga držati jedno vrijeme bez pelena, da osjeti slobodu pokreta i da osjeti i primjeti dok piški i da se počne igrati sa svojim spolnim organom. To je sve proces. S obzirom da zna kad je mokar bit će mu ako nema pelene a mora biti lakše ponuditi tutu ili wc-a. Počni prvo s objašnjavanjem što ti radiš na wc-u ili tata ako vas nije sram..... i javljaj se i izvještavaj ovdije što se događa.


Ostale cure koje su gore pisale, javite se kako napredujete.

Hvala :* Da, gleda me kad idem na WC (ma nije me sram, gleda me i kad izađem ispod tuša bez problema) i uvijek mu govorim šta radim. S tatom je to teže za izvesti jer se zatvori na WC da usput zapali i onda falabogu niko nema pristupa unutra :x
Za ovo šta predlažeš trebat će nam puno više gaćica i hlačica nego šta trenutno ima, jer bi mu svako malo trebalo mijenjati kompletni donji asortiman.
Probali smo ga staviti bez pelene u gaćice, ali je u jedno popodne potrošio 4 para jednih i drugih, tako da smo brzo bili na knap s robicom. Tako da to ne činimo tako često, možda navečer pred spavanje, i kad vidimo da se popiškio. Inače, obožava biti bez pelene. U zadnje vrijeme se i buni kad mu je stavljamo, tako da mislim da je stvarno vrijeme da počnemo s odvikavanjem.
Koliko gaćica treba za ovo vrijeme odvikavanja ? Za sada ima 4-5 pari, ali naravno da mu to nije dosta.

Nego, baka i djeda koji ga trenutno čuvaju ga redovito stavljaju na tutu, ali ga ne ostavljaju bez pelene po kući. U tutu ne želi ništa napraviti, nego čeka pelenu. Valjda kako se već navikao.

U vrtiću ih također stavljaju na tutu, ali mi tete nisu rekle da je išta napravio u nju. Vrtić je dobar jer tamo vidi drugu djecu koja idu na WC i sjedaju na tutu, tako da uči direktno na primjeru.

miljica
05.04.2008., 20:31
mi smo dobro, sto i drugima zelimo :)

dani su nam dobri, uglavnom smo suvi, pobegne nam po koji put, sto se trudimo da ne uzimamo k srcu... imali smo i prvi strajk koji je trajao par dana, kada mi se cinilo da je n. sve zaboravio, ali je i to proslo...

pelene koristimo samo kad idemo van kuce, jer je jos uvek hladno...

sto se tice noci, n. cvrsto spava, pa smo do sada samo menjali zapisane pelene, a od preksinoc sam krenula da ga kad vidim da se nocu meskolji ponudim na svaka 3-4 sata da se isprazni...
za sad funkcionise, i vec dve noci imamo samo po jednu zapisanu pelenu :D

sve u svemu, presrecni smo sto smo otkrili bezpelenastvo i sirimo nase iskustvo i na druge iz nase okoline...

duška
16.04.2008., 22:39
meni je neizvedivi kad sam sama s njima da sjede na kahlici,koliko god ih animirala uvijek se jedna digne,sad kad dođu ljepši dani i manje robe mislim da će biti lakše barem kad primjetim za skinuti ih.

kole
28.04.2008., 17:31
Samo moram pohvaliti mog malog bespelenasa, vec neko vreme prijavljuje kad mu se piski a pre nekoliko dana smo bili na bazenu... otisli do wc-a ponudila mu nije hteo.... posle 10 minuta trazi da izadje iz vode.... uzme me za ruku i odvuce do wc-a da piski :)
A kako napreduju ostali?

Sirius Black
29.04.2008., 11:27
Moram se i ja malo pohvaliti. Paula je jučer i danas samo u tetri složenoj kao origami i coveru i nije imala nijedno pišanje u pelenu.
Evo i sad je suha cijelo jutro. Odmotam ju 10-ak minuta nakon dojenja i kad se probudi, i odmah se popiša. Za sad piša u tetru a kad bude mogla sjediti idemo na kahlicu.

Sad ne grijemo jer je dosta toplo pa se platnene pelene strašno sporo suše, do sad su uvijek bile kraj radijatora. Ovak je puno lakše

miljica
29.04.2008., 15:36
evo i nas :)

dan nam je super, retko kad se zapisamo, nosimo gacice i uzivamo u slobodi pokreta...

noc jos uvek nismo resili, neki put nemamo nijedno zapisavanje, ali to jedino kad mama ima lak san, pa cuje i najmanje komesanje... u suprotnom imamo po par mokrih tetrica...

idemo dalje i radujemo se nadolazecim toplim danima i goloj guzi :)

joya22
09.05.2008., 23:32
:) prvi put sam ovdje i ostala totalno odusevljena ovom temom!!!! :mrgreen:

uzasno mi je krivo sto sam Vas tek sad otkrila kad frajer ima vec 17 mjeseci... (haha,kao jako je veliki,vec 17 :heart: )

uhvatila me sad euforija i ja bih odmah sutra pocela!!! (bi i danas al vec spava :P

kako krenuti sad s obzirom na njegovu dob? inace sve prica i mrzi pelene...zeli i voli sjediti na tuti gol i do 20-tak minuta citajuci slikovnice... mislite li da mozemo krenuti i ako da molim savjet kako???

puno hvala unaprijed,pozdrav!!! ;)

Ariens
10.05.2008., 09:35
Bok i dobrodosla :)

Najbolji savjet koji ti mogu dati je da ga cim vise drzis van pelena. Kad se popiski reci mu sto je napravio (sto je krace moguce) i to je to :) .
Mozda da ne sjedi tako dugo na tuti - recimo dok se ne popiski i gotovo (znaci za piskenje do 1 minutu, a kakanje 5 minuta) kako bi povezao tutu s eliminacijom, a ne citanjem ili igranjem.
Jeste li koristili platnene ili jednokratne pelene? Jesi li ga cesto presvlacila? Kako je po noci? (Joj sto sam te napala s pitanjima :mrgreen: ).

joya22
11.05.2008., 11:05
:)
oduvijek je u jednokratnima... (dosad mi je to bilo normalno,sad me sram :oops: )

presvlacim ga odmah kad primjetim da je bilošta obavio,a po noći je suh,ujutro cim se probudi piški... :)

jučer smo kupili tonu gaćica i s tatom dogovorili zajedniče metode! ;)
jutros je piškio u tutu,a nakon toga kakio u gaćice i uopće nije na to reagirao dok mu ih nisam skinula i pokazala što je unutra,pa smo zajedno bacili u wc i pustili vodu... :mrgreen:
pola sata nakon toga se popiskio u gacice i odjurio tati vičući "brzo tata,brzo!!!" :/ ali vec je bilo gotovo

jel bi trebao mozda biti gol bez gaćica ili? hvala za savjet o tuti,stvarno mu sluzi i za igru,pa sad to pokusavamo svesti samo na obavljanje nuzde... :*

Ariens
11.05.2008., 11:46
Kad je dovoljno toplo ostavi ga potpuno golog - a tuta neka bude u blizini. Ponekad ce je vidjeti i sam sjesti :). S tutom se smije igrati (npr. stavljati medu kakati ili slicno) ali nije dobro dugo sjediti na njoj (ja ni ne znam kako bih svoje dijete dugo ostavila na tuti - ona je stalno u pokretu).

I nemoj se previse uzbudjivati kad se popiski, samo mu objasni da je piskio i presvuci ga. Ponekad se ne popiske do kraja zato mu nakon zapisavanja ponudi i tutu. Mozda odbije mozda prihvati :mrgreen:.

Ariens
11.05.2008., 11:53
Jos nesto, ako znas u koje vrijeme obicno kaka (i vidis da je pomalo nervozan ;) ) stavi ga na tutu i pokusaj malo stenjati (kao da kakas). Vjerojatno ce se pokakati.

titimita
11.05.2008., 21:32
Potpisujem Ariens u potpunosti i dodajem da je bitno ne živcirati se, ne reagirati jako i bučno.

Mia ima sada skoro 14 mjeseci, s bespelenaštvom smo krenuli kad je imala kojih (pa ni ne sjećam se više) čini mi se 6 (?) mjeseci, ali nikad u biti nismo skroz skinuli pelenu već smo kombinirali metode (ovisno o mom vremenu, prilikama i slično). Ali unatoč tome što sam je ja povremeno zbunjivala s tim ima pelenu-nema pelenu, danas mogu reći da ona u potpunosti razumije što radi, zadnja tri dana jasno i redovito traži kakati (prije je tražila povremeno, inače je trpila dok joj ja ne bih dala znak), a danas je tražila piškiti dva puta, jednom mi je donijela tutu, a drugi put sama sjela na nju. I to me ponukalo da se javim tu nakon dugo vremena.

Samo hrabro, djeca razumiju i više nego mi mislimo.

joya22
13.05.2008., 22:46
hvala puno na podršci.... :*

evo,jučer i prekojučer je bio bez pelene....uf!!!! :( svakih pola sata piški i čini mi se da uopće ne reagira na to što radi,samo nastavi igru...ništa se ne ljutimo,samo počistimo,obratimo mu pažnju na to što je obavio....već sam bila tako jadna a onda je danas poslije vrtica kod kuće tražio da mu skinem pelenu i donio tutu i piškio i kakao....
:D
slucajnost ili???
:?

Ariens
14.05.2008., 09:47
Nije slucajnost ;) . To ce sad raditi sve cesce.

A ovo sto piski svakih pola sata je ostatak pelenica - piski tek toliko da si malo olaksa - ne popiski se do kraja.

mamamišić
17.05.2008., 10:14
joya22 pošto ste kasnije počeli sigurno bude bilo svega i svačega! no samo nabaci smiješak na lice :mrgreen: i to je to!važno je ostati cool sa živcima. piškinje svakih pola sata je ok za njega jer se tak naučio. to je radio i naš stariji sinko.
a naša malena (bezpelenaši skoro od početka, sad je 9mj) ukoliko se popiški u gačice, piškit će ponovno za do 15 minuta ako je ne stavim ponovno piškiti, kao da se nije izpraznila do kraja. inače zna ne piškiti i do dva sata kaj nije bio slučaj s Noahom (njegovih prvih par mjeseci od početka skidanja pelena) :*

miljica
17.05.2008., 20:42
a naša malena (bezpelenaši skoro od početka, sad je 9mj) ukoliko se popiški u gačice, piškit će ponovno za do 15 minuta ako je ne stavim ponovno piškiti, kao da se nije izpraznila do kraja.

to je zato sto ona "saradjuje", tj. ne isprazni se skroz (bas kao sto i kazes) vec piski tek toliko koliko da se olaksa, i nada se da cete je sledeci put primetiti na vreme :)

ovo se meni sa n. cesto dogadjalo na pocetku, i izgledalo je kao neka vrsta strajka, a ustvari je znacilo da treba da obratim vise paznje na njega i pratim njegove signale

deca su nam pametnice, samo treba da im verujemo :)

makita
20.05.2008., 20:38
Bože, ne znam odakle da počnem...
čitala sam na forumu o bezpelenaštvu i bilo mi je to u redu, al nisam bila spremna početi ispočetka. Zapravo, govorila sam ja Luki iznad lavandina da piški, pokušala šuštati, ali bez ikakvog efekta, meni sve to nije baš išlo. Jedino što sam radila je da sam uvijek kad bih razmotala platnenu da ga presvučem i kad bi se on piškio-tad bih rekla:piški pišo pšššššššššš

DANAS OD 11 H JE ON BEZ PELENA!!!!!!

Ja uopće nisam to uplanirala, mislila na to; ma ljudi moji ništa!
Jednostavno, jutros ja njega presvlačim i htjela sam ga ostavit da se lufta guza...i nađem ja majušne gaćice. Idem mu ih probati, taman je veličina za ovo ljeto kad sam planirala haračit s njim po dvorištu bez pelena. I gledam ja smišne male mudantice, mislim se, ma šteta da ih odmah popiški, idem mu stavit tutu, nek proba piškit u nju, pa ću obuć mudantice. I nađem ja usput i nastavak za tutu koji ima ručkice i nekakav balon u 2 boje koji šuška i nakačim na tutu. i posjednem ga...i mislim se da mu je još rano sjedit i tako, kažem ja piški pišo pššššššššš, pričekam 10ak-15 sek i podignem ga, on me prethodno značajno pogleda-sve ko nekako u stilu: bravo mama, shvatila si. Ja pogledam u tutu, i Damir iznenađeno ustvrdi da se brat piškio, mi Luki pokažemo i ispraznimo tutu i obučemo legendarne gaćice. Nakon 15ak min zatuli Luka nešto ko nosni kme plač u trajanju od 3 pa 5 sek.(otprilike, jelte ;) ). Stavim ga ja opet na tutu i potom u gaćice, dijete se opet piškilo (u tutu)! :shock: :D
I tako 3 il 4 puta. I dobro, ja prezadovoljna, stavljam ga u platnenu jer je već skoro 1h i vrijeme za spavanje. Kad se probudio, čim je zaplakao, odmotam pelenu i da ću ga stavit na tutu, imam šta i vidit: PLATNENA SUHA!!! Ne mogu virovat, pipam je jednom rukom dok drugom njega pridržavam na tuti.

Sad je zaspao u 7:45, do tad je napravio flekicu širine 3 cm na gaćicama jednom, plakao je tiho! jer sam ja nešto činila, a mm ga je držao i zvao me govoreći mi - njemu nešto treba, čim sam ga uzela stavila sam ga na tutu i piškio je. Jadničak se USPIO suzdržati i pobjeglo mu je samo par kapi prije nego sam ga namjestila.
Ne znam što da vam kažem, tako me iznenadio/iznenadilo sve ovo.
Zaspao je ranije nego inače, stavila sam staru deku ispod njega i eno ga spava bez pelene.
:heart:

Što ću sad, kako dalje, ko će isčitat savjete da nakon ovako krasnog početka ne zabrljam nešto, :* hvala unaprijed

kole
21.05.2008., 08:11
MAKITA, dobrodosla :D
Samo se opusti i pusti Damira da vodi... vidis da covek zna sta radi... ako vam se i desi da se upiski u gace nista strasno... i nemoj misliti da si ti nesto zabrljala...
ja ti preporucujem jedino da ga vise ne vracas u pelenu nikako... mi smo poceli dosta slicno kao i vi a imali smo nekih 15-ak mj

makita
21.05.2008., 14:22
Damir je zakon, divan je bio i danas.

A Luka...je kakio! Da, da, u tutu! :D

marta
21.05.2008., 14:33
Meni je super kako se vecina ljudi koji probaju, navuku dok si rek'o keks. :)

Bravo za vas!

Bezpelenastvo je ZAKON!

makita
21.05.2008., 14:42
Kako se neću navuć. Zadnje vrijeme sam ga stalno nešto nosala, on žaloban...........sad me pogleda onim pametnim okicama, želi se igrat, gledat slušat-drugo dite

marta
21.05.2008., 14:43
Malih gaca imas u TL, njihovi brojevi su za 2 velicine manji od svih ostalih. :mrgreen:

samaritanka
21.05.2008., 15:24
Bravo Makita da slusas tvog malog decka.

makita
21.05.2008., 22:04
Popodne mi je valjda popustila koncantracija pa samo kasnili, uopće se nismo pohvatali, ali ovo od jučer u 11 ujutro je bila idila. Mene nekako ni ne smeta što ćemo mi korak naprijed, korak natrag...mislim, i kad ga stavim u pelenu, to je platnena, pokušat ću to verbalizirati i njemu...a platnenu će osijećati-ko i dosad, samo ja nisam baš bila tu 100%. Od sada se trudim. To je sigurno. Znam da ima puno o svemu ovom, možete mi slobodno preporučit koji tips&tricks ako vam pada na um, il dajte link

makita
21.05.2008., 22:08
Malih gaca imas u TL, njihovi brojevi su za 2 velicine manji od svih ostalih. :mrgreen:Baš ih imam 10ak iz TL još od Damira, njemu su bile knap kad je imao 18 mjeseci, a iz mtč imam samo 1 broj 86, al su bolje od TL, laštik se ne urezuje. Nama se doduše sad nijedne ne urezuju :D

kole
22.05.2008., 08:43
samo mala ispravka napisala sa Damir umesto Luka :oops:
nemam ti sta posebno preporuciti sem stpljenja...

samaritanka
22.05.2008., 17:02
Mene je vodilo u bezpelenastvu to sto je Karlo ocekivao da ga ja razumijem. Nisam ga smjela iznevjeriti. Mislim ta njegova ocekivanja i znacajan pogled okicama.
U svakom slucaju ako kasnis, recimo skines ga i on lezi i krene piskiti, pokusaj ga uvijek podici makar vec piski i staviti u poziciju da zavrsi do kraja. Isto je i s kakanjem.To govorim zbog toga da dalje nastavi, tj. da nauci nastaviti u uspravnoj tj. polusjedecoj poziciji, sto mu je input za kasnije, a i bolje se isprazni. Znaci uvijek ga malo pridici, a ne ga ostaviti u lezecoj poziciji.

Ne zaboravi da se beba stidi. Osiguraj mu miran kutak. To ne mora uvijek biti wc kad je jos mali. Strani wc-i znaju izazvati strah kod beba. Buka takoder. Prijateljska atmosfera je bitna.

Ako ti je kahlica nekada nezgodna za nositi, uzmi vrecice za kakicu ili jos bolje tetru i vrecicu, pa stavis vrecicu pod tetru.

Na manevriranje kad im je sila se oni naviknu. Pod manevriranje podrazumjevam, uzimanje na ruke, skidanje na tvom krilu i stavljanje u poziciju. Samo uvijek njezno i bez panike. Oni vremenom nauce cekati jer znaju da ce se olaksati.

miljica
22.05.2008., 19:57
Mene je vodilo u bezpelenastvu to sto je Karlo ocekivao da ga ja razumijem. Nisam ga smjela iznevjeriti. Mislim ta njegova ocekivanja i znacajan pogled okicama.
X

n. me svaki put u to uveri kad pokusava na neverbalni nacin da mi kaze da mu je sila, i ne odustaje cak i kad ja ne ukapiram iz prve :)

la_mama
26.05.2008., 16:46
Mi smo još na nula bodova :(
Nikola i dalje piški i kaka bez javljanja, gdje i kad god stigne. Jedino mu nikako nije ugodno u gaćicama nakon što se popiški - odmah skoči i počne hodati kao kauboj :) Lijepo kaže "pa-pa" kakici nakon što je iz pelene bacimo u WC školjku, ali nema šanse da išta napravi u kahlici (ili na WC školjci, s nje odmah spuzne dolje).
I kako sad dalje ? Čini mi se da je taj period kako smo mi skupa s njim (vikendi, popodneva, praznici) nekako nedovoljan da bi se odučio od pelena. Da pokušamo baki i djedi koji ga čuvaju predložiti gaćice umjesto pelena - ne znam kako će to ići. Oni su non stop po vani u dvorištu (što je dobro), N. pije jako puno tekućine, tako da i jako puno piški, puno više nego kod kuće. Pelene koje vrate su doslovce natopljene. A dok ima toliko vanjskih zanimacija, ne znam kako će ići odvikavanje od pelena, jer im presvlačenje i bakćanje s piškenjem/kakanjem odlazi u drugi plan baš zbog zaigranosti.

makita
26.05.2008., 21:36
Mene je vodilo u bezpelenastvu to sto je Karlo ocekivao da ga ja razumijem. Nisam ga smjela iznevjeriti. Mislim ta njegova ocekivanja i znacajan pogled okicama.
U svakom slucaju ako kasnis, recimo skines ga i on lezi i krene piskiti, pokusaj ga uvijek podici makar vec piski i staviti u poziciju da zavrsi do kraja. Isto je i s kakanjem.To govorim zbog toga da dalje nastavi, tj. da nauci nastaviti u uspravnoj tj. polusjedecoj poziciji, sto mu je input za kasnije, a i bolje se isprazni. Znaci uvijek ga malo pridici, a ne ga ostaviti u lezecoj poziciji.

Ne zaboravi da se beba stidi. Osiguraj mu miran kutak. To ne mora uvijek biti wc kad je jos mali. Strani wc-i znaju izazvati strah kod beba. Buka takoder. Prijateljska atmosfera je bitna.

Ako ti je kahlica nekada nezgodna za nositi, uzmi vrecice za kakicu ili jos bolje tetru i vrecicu, pa stavis vrecicu pod tetru.

Na manevriranje kad im je sila se oni naviknu. Pod manevriranje podrazumjevam, uzimanje na ruke, skidanje na tvom krilu i stavljanje u poziciju. Samo uvijek njezno i bez panike. Oni vremenom nauce cekati jer znaju da ce se olaksati.
A joooj, kako ti razumiješ sve :love:
Mi se u platnene pelene i cover motamo uglavnom po noći i kad idemo npr u grad il daleko od kuće. Meni Luka piški/kaki samo u tutu, a kad ga je prabaka držala nekako u naručju za nogice, njoj je i piškio. Kad je (poznato) društvo, neće da piški. Mogu bit ukućani-tata, brat i ja, al ostali mu najčešće smetaju. Kad mu je sila, izuzetno je bučan-dereeee se :roll: i čeka da ga stavim na tutu

Zadnja dva tri dana tražim način da ga umotam/obučem u nešto što mi je praktično za svuć i da ne ppopiški sve i svakog ukoliko promašimo signale-što je najčešće kad ga nakratko nekom ostavim. Probali smo sve i svašta, tetru u cover, pelenu platnenu sa i bez covera, gaćice sa i bez covera, cover na druckere i onaj koji se samo navlači ko gaćice........

Ponekad mise čini i da piški uvjetovano, tj. ja pogrešno protumačim da mu se piški pa ga stavim na tutu pa se on ipak piški, al vrlo malo.

Meni se ovo dogodilo nekako spontano i slučajno, a nisam sigurna jesam li falila tajming jer smo krenuli i s dohranom, niču zubi, štošta se zbiva...sve u svemu, malo mi je zahtjevno sve ovo, al ću dat sve od sebe. <barem je jako toplo :D pa nam nije hladno biti golišavi

Ivana B-G
28.05.2008., 22:10
posto su nastale uzasne vrucine u cijeloj HR, jucer sam sinu skinula za koji sat pelenu i samo mu navukla laaagane kratke hlacice. slijedilo je, naravno, pisanje. :mrgreen: izgledao je zbilja iznenaden i sav u cudu je gledao sta se to zbiva. ja sam onda uzela neku gazu i pocela brisati mu nogice i pod, govoreci "Sima piski"...tako je to islo 2-3 puta, dok nije navecer otisao spavat.
danas, opet, sam mu skinula pelene, navukla hlacice i malac je opet piskio. kako nisam stigla odmah skloniti gazu s kojom sam ga brisala, on ju je nakon koje minute opet pronasao i poceo sam sebe brisati!!! (pisulinca i nogice) a ja :lol: kako mi je dijete samo pametno! nakon koje minute sam ga pitala "di je Sima piskio?" i on je opet uzeo gazu i poceo se brisati!?!

e sad, pitanje za iskusne, dali ja to mogu smatrati dobrim znakom?! da nastavim? da nesto promijenim? bila bih presretna kada bismo se preko ljeta rijesili pelenica!
zasad nisam primijetila da daje bas nekakav znak, ali uvijek se prije pisanja smiri, pogleda u pisulinca i ono cuuuriiii - medutim to sve stane u nekoliko sekundi, pa ga ne stignem svuci i staviti na lonu.

kole
29.05.2008., 07:08
ivana ja ti preporucujem da nastavis, skontaces vec otprilike u koje vreme piski te ces stici i da ga uhvatis... a super je to sto je sad mogao da vidi posledicu piskenja... a on je vec sve shvatio :) samo jos ti da ga pohvatas i sve 5 ....

NatasaM...
29.05.2008., 13:05
Kad mu je sila, izuzetno je bučan-dereeee se i čeka da ga stavim na tutu
ovo je i Lana radila sa 6 mjeseci :)

nisam sigurna jesam li falila tajming jer smo krenuli i s dohranom, niču zubi, štošta se zbiva...sve u svemu, malo mi je zahtjevno sve ovo, al ću dat sve od sebe.
kad su tako malecki stalno se nesto dogadja i ustvari nema nekog pravog tajminga - bitno je zapoceti i pomalo se snalaziti te ne ocekivati od sebe previse (ne mozes uhvatiti bas svaki pisanac, a bit ce i jako losih dana, prihvati to kao normalno)

makita
30.05.2008., 20:57
Kad mu je sila, izuzetno je bučan-dereeee se i čeka da ga stavim na tutu
ovo je i Lana radila sa 6 mjeseci :)

nisam sigurna jesam li falila tajming jer smo krenuli i s dohranom, niču zubi, štošta se zbiva...sve u svemu, malo mi je zahtjevno sve ovo, al ću dat sve od sebe.
kad su tako malecki stalno se nesto dogadja i ustvari nema nekog pravog tajminga - bitno je zapoceti i pomalo se snalaziti te ne ocekivati od sebe previse (ne mozes uhvatiti bas svaki pisanac, a bit ce i jako losih dana, prihvati to kao normalno)
:heart:
Hvala, puno mi znači tvoj osvrt, i od ostalih iskustva :love:

Znam da će bit svakakovih dana, al meni se čini da mi je puno jednostavnije sa Lukom koji ima 6 mjeseci nego s Damirom koji je imao godinu ipo kad smo počeli.

Primjerice, jučer išli u grad u marami i preko sat ipo nije piškio, čeka da dođemo kući. Još uvijek piški isključivo u tutu...eh da i u gaćice i krevet, dakle po kući, po dvorištu NJET :)

vissnja
31.05.2008., 00:31
Izvinjavam se što kao padobranac upadam na topic - ali mislim da ovde mogu da dobijem pravi odgovor. Koliko puta deca od cca godinu dana piške dnevno? Neki prosek?
Nađa je tri dana bila pod temperaturom i virozom, puno je sisala i pila vode. Danas je prvi dan bez temperature a od jutros smo bez pelene (plače kad hoću da joj stavim). Juče su pelene bile mnogo manje zapišane nego inače, a danas je piškila svega 5 puta. Od toga dva puta tako malo da je jedva prekrilo dno tute. Da li da se zabrinem?

Serpentina
31.05.2008., 00:44
Krstarim svagdje i nigdje da nađem savjet: ima petnaest mjeseci i do sada je kakala svega dva puta na tutu, ne piški u pelenu kada smo vani (event. jedan mali pišanac, bude samo vlažna) i ne kaka van kuće već mjesecima.
Sada je počela hodati i kaka do 4 puta na dan :/ - ima li to kakve veze? I što da učinim sa njezinim ne piškenjem vani, osjećam da je to neki dobar materijal :) ali jednostavno ne znam što da radim. Doma je bila u gaćicama i u dvorištu se popiškila, no mislim da nije shvatila što je napravila jer je zadovoljno nogom pljaskala po tome :/

Što je najbolje rješenje, pustit je samo u gaćicama par dana pa da shvati "do kraja" svoje fiziološke funkcije ili da pratim znakove? (trudim se već dugo, znam da se popiškila kada se čuje klo klo ali ne znam kada će)
Oprostite i meni na uzurpiranju, ja bi se priključila rado :)

kole
01.06.2008., 14:58
Izvinjavam se što kao padobranac upadam na topic - ali mislim da ovde mogu da dobijem pravi odgovor. Koliko puta deca od cca godinu dana piške dnevno? Neki prosek?
Nađa je tri dana bila pod temperaturom i virozom, puno je sisala i pila vode. Danas je prvi dan bez temperature a od jutros smo bez pelene (plače kad hoću da joj stavim). Juče su pelene bile mnogo manje zapišane nego inače, a danas je piškila svega 5 puta. Od toga dva puta tako malo da je jedva prekrilo dno tute. Da li da se zabrinem?

S. piski otprilike oko pet puta,uostalom zavisi kako kad nekad manje nekad vise :) ako je toplo pa se znoji onda manje.... tako da mislim da ne moras brinuti.

miljica
01.06.2008., 20:55
I što da učinim sa njezinim ne piškenjem vani, osjećam da je to neki dobar materijal :) ali jednostavno ne znam što da radim... Što je najbolje rješenje, pustit je samo u gaćicama par dana pa da shvati "do kraja" svoje fiziološke funkcije ili da pratim znakove? (trudim se već dugo, znam da se popiškila kada se čuje klo klo ali ne znam kada će)
Oprostite i meni na uzurpiranju, ja bi se priključila rado :)

evo sta ja mogu iz mog iskustva da ti kazem, a valjda ce se javiti jos iskusnijih mama sa malo starijim bespelenasima...

svakako morate da pocnete sa danima bez pelene, tj. u gacicama da bi ona shvatila sta se desava kad eliminira a i da bi ti videla obrasce po kojima ona eliminira i da li i kakvi znakovi tome prethode... tj. kad ima potrebu, nakon spavanja, nakon ili u sred jela, koliko cesto prepodne, popodne, tokom noci i slicno...

e sad ne znam kako je kad su u pitanju starija deca, ali verovatno bi trebalo da uvedete neki signal koji prati eliminaciju tipa pishhhh ili tako nesto... s obzirom da je veca, pretpostavljam da i verbalno mozes da joj objasnis sta se desava

n. obicno obilno piski i kaki cim se probudi, pa mozes da pocnes tako sto ces je nuditi ujutro da obavi sve u tutu uz odgovarajuci signal...

isto tako cim se vratite iz setnje, ponudi je da se olaksa... n. ni ne ceka signal, vec pocne cim ga stavim u polozaj... pa ce mozda i tvoja mala imati "inspiraciju" da to obavi van pelene...

to sto je pljaskala nogom ne mora da znaci da nije shvatila... n. je zahvaljujuci bespelenastvu vrlo rano otkrio svog pisonju tako da cesto gleda sta se desava dok piski a neki put pokusava i da uhvati mlaz :)... mislim da su klinci generalno odusevljeni svojim telom i time kako ono funkcionise, pa mozda i to moze nekako da se iskoristi...

kole
02.06.2008., 15:09
Serpentina ja ti nemam sta vise reci od ovoga sto je
miljica vec navela... inace mi smo krenuli otprilike kad i vi ili malo ranije... a kad smo van kuce idemo u WC ako postoji a u slucaju strasne nuzde moze i uz drvo (to se desilo samo jednom) posto je rasejana majka zaboravila putnu tutu u prevodu flasicu sa velikim otvorom no ti imas curicu te ti to mnogo ni ne znaci :)

happyness
02.06.2008., 20:16
joooj, ja sam sad sva :?
naime, baš sam čitala o odvikavanju u nekim časopisima i tamo su navedeni znakovi po kojima možete " skužiti " da je dijete spremno za odvikavanje od pelena ali i znakovi po kojima dijete još nije spremno i još se navodi kako treba slijediti djetetov ritam i poštovati te znakove.
evo, primjera radi, jedan od znakova po kojima dijete nije spremno je taj da kad se dijete pokaka u pelenu, nastavlja s radnjom s kojom se bavio bez ikakve nelagodnosti zbog sadržaja pelene. taj sam si znak zapamtila jer pratim Luku i vidim da on još ne negoduje kad se pokaka pa si sad mislim kaj da radim? po ovome kaj vi pišete praćenje tih znakova pada u vodu,a po onim savjetima trebala bi još čekati...
stvarno sam :? :(

mikka
02.06.2008., 22:36
ako se dijete "napravi" u pelenu, i nastavi sa radnjom kojom se bavilo bez nelagode, to je vjerojatno zato sto je naucilo ignorirati svoju eliminaciju.

mislim da je u tom slucaju najbolje potpuno skinuti pelene (bar dio dana) i ponovo osvijestiti dijete da eliminira, ukazujuci mu na to sto radi. s vremenom ce skuziti.

mamuška
04.06.2008., 10:08
moje dijete se noćas nacicavalo 5 puta i ujutro, nakon 12 sati, pelena suha!!!

popiškila se kasnije. čest, milisekundu prije nego što se popiški, primjetim da strese glavom. (tj. vidla sam da tu i tamo strese glavom, pa sam skužila da se ubrzo nakon toga popiški).

je li možda preporučljivo da i mi krenemo s pezpelenaštvom?

makita
04.06.2008., 14:05
Probaj...ako ćeš mojim stopama, navući ćeš se dok kažeš keks :*

mare1
12.06.2008., 12:59
Felix kako ste onda to rjesavali? I moja mala se bas jako bunila kad sam nesto pokusavala u snu napraviti :/Svaka vam čast što se usudite upuštati u sve to prije nego je dijete spremno.Raspitajte se malo kod psihijatra za posljedeice. :shock:

Ariens
12.06.2008., 13:03
Svaka vam čast što se usudite upuštati u sve to prije nego je dijete spremno.Raspitajte se malo kod psihijatra za posljedeice. :shock:

:roll:
mare1 nisi se valjda samo radi ovog komentara registrirala!

I o bezepelenastvu se puno pisalo - nije topice tesko naci.

kole
12.06.2008., 13:25
Felix kako ste onda to rjesavali? I moja mala se bas jako bunila kad sam nesto pokusavala u snu napraviti :/Svaka vam čast što se usudite upuštati u sve to prije nego je dijete spremno.Raspitajte se malo kod psihijatra za posljedeice. :shock:

Sta si time htela reci????? :shock:???

kole
12.06.2008., 13:27
Felix kako ste onda to rjesavali? I moja mala se bas jako bunila kad sam nesto pokusavala u snu napraviti :/Svaka vam čast što se usudite upuštati u sve to prije nego je dijete spremno.Raspitajte se malo kod psihijatra za posljedeice. :shock:

Sta si time htela reci? :shock: ?

kole
12.06.2008., 13:31
Ups, komp mi je poludeo...

Ivana B-G
12.06.2008., 13:36
mare, ovdje nitko svoju djecu ne sili na nista, ako oni nisu spremni - nesto pokusati jer osjecas "da tu ima nesto" je druga prica.
osim toga, ako nisi znala, ima djece u puuuno dijelova svijeta koji su od rodenja bez pelena (od dijelova afrike, gdje ljudi niti nemaju novaca za pelene do onih gdje su roditelji uvjereni u sposobnosti svoje djece). nije to nesto sto je "roda izmislila"....

...a psiholozi, psihijatri: pa moraju i oni nesto bubat, od necega moraju zivit! :lol:

Serpentina
12.06.2008., 15:35
:lol:
Ma ne benavi, cijeli svijet nosi pampersice.... :roll:

Piškila je u tutu nakon izlaska! :D Ne znam je li bilo slučajno ili namjerno, to još moramo utvrditi :mrgreen:

mare1
12.06.2008., 16:57
Nisam mislila ništa loše.Kaj odmah napadate?Samo kažem ima puno toga na što treba paziti.Okružena sam psihičima pa sve i sama analiziram.Inaće moj je malac star dva mjeseca i još imamo vremena razmišljati o tome. :*

miljica
12.06.2008., 18:15
serpentina, :love: ... bas nam je drago zbog vas i zelimo vam da vam ide sve bolje i bolje...

mm je pre dva meseca bio u poseti nekim prijateljima, i sav pod utiskom bezpelenastva, poceo da prica kako n. piski u lavor, kako nosi gacice i uglavnom je i danju nocu suv itd... stvarno je iskreno hteo da podeli svoje pozitivno iskustvo i dozivljaj sa njima... ali nije uzeo u obzir da oni imaju dvoje dece, od kojih jedno jos uvek nosi pelene :( ... oni su ga naravno napali kako je to nemoguce, kako tako mala beba ne moze da zna kad joj je sila, kako mi n. maltretiramo i bla bla bla...

epilog: od tada nas nisu zvali da se vidimo...

naravoucenije: live and let other live :)

makita
12.06.2008., 19:08
naravoucenije: live and let other live :)
same here :love:

kole
14.06.2008., 10:04
naravoucenije: live and let other live :)
same here :love:
upravo tako :)

mama sanja
19.06.2008., 00:51
Bok, evo me prvi put na ovom topicu. Tražim malo ohrabrenja - naime, L. se već 2 tj. ujutro budi suh, a već mjesecima ujutro kad ga stavim na kahlicu u većini slučajeva uredno obavi i vel. i malu nuždu. Pokušala sam pratiti i skužiti neke znakove po danu, međutim nisam uspjela. Čak i ako se ujutro ne pokaka u kahlicu (a to je obično ako ga ranije probudimo), ne daje kasnije znak da treba - ili ja ne kužim.
Pitanje - kako se sad ohrabriti i kenuti u skidanje pelena? I je li normalno da najprije uspostavi kontrolu nad noćnim mokrenjem, a tek onda nad dnevnim?
Za noć - već par dana razmišljam da ga ostavim bez pelene, ali još nisam skupila hrabrosti... :/
Svi savjeti su dobrodošli :*

miljica
19.06.2008., 09:50
iz mog iskustva najbitnije je sebi prvo u glavi posloziti stvari, pa onda lagano krenuti, bez prevelikih ocekivanja... kad se ja sad setim sebe kad smo pocinjali meni je bilo nezamislivo skinuti detetu pelenu i ostaviti ga samo u gacicama... neverovatno je koliku moc imaju nad nama uvrezena misljenja i stavovi, dok se malo njima sami ne pozabavimo i ne promenimo ugao gledanja...

mi smo prvo krenuli samo po danu, kako bih mogla da pratim sta se desava i koji su obrasci, tj. znakovi... a i kako bih mogla da dajem n. signal dok eliminira...

za noc smo presli na platnene, da bi n. postao svestan kad se upiski i upocetku smo samo menjali zapisane pelene...

sto se tice znakova za pisanje je vrlo brzo ukapirao i sad se u najvecem broju slucajeva buni i protestvuje kad mu je sila... za kakanje ne najavljuje bas uvek na isti nacin... nekad se buni, a nekad se ustrese, onako kao da mu je hladno... ili pocne da prducka, pa ga ja stavim u polozaj... uglavnom se to desava posle podoja, valjda ga mlekce protera :)

i tako dan za danom, nekad bolje, nekad gore... u sustini meni bespelenastvo dodje poput nekog putovanja u kome treba uzivati i opustiti se, nauciti da verujes sopstvenom detetu, pre nego cilj koji treba dostici...

sorry, ako je moj post malo otisao u filozofiranje... nisam mogla da odolim :)

makita
20.06.2008., 15:03
Ne mogu ni ja odolit, a da ne pridodam-ja pogriješim u praćenju znakova kada će se piškit...al to mi nekako dođe ko nevažno. Ako smo negdi di bi bilo šteta/neprikladno da isprlja sjedalo/kauč, npr.u kafiću, kod bake, u šetnj po gradu-stavljam platnene i zaštitne. Nakon sat ipo je vriska, jer se on naučio ne piškit u pelenu nego da mu ponudim tutu...a inače - nije uvijek da prijavi/il ja ne skužim. Evo jučer bili u dvorištu u gaćicama a on samo pustio, a meni nešto toplo kapa po nozi :roll: šta ja znam, meni je bitno njega razumjeti, opet ću se vratit na onaj njegov značajni pogled koji mi uputi kad mi prijavi, ja ga stavim da obavi svoje i on me pogleda :heart: nema nijedne riječi na svijetu koja to može prenijet, on ponosan, ja ponosna, kužimo se, gledamo se...ne mogu dalje, sad sam rastop

kole
20.06.2008., 18:05
Joj sto je uzivanje citati vas :love:

botabal
29.06.2008., 19:44
evo i nas u ovoj skupini
zapravo,"kao"smo odlucili da skidamo pelene..
koristili smo sve ovo vreme jednokratne :( ..

i slabo nam ide(ili ja imam prevelika ocekivanja)..
nekih sedam dana je po kuci gol,za vani mu oblacim obicne gacice,ponekad stavim tetra..
nocu je u jednokratnoj..
objasnila sam mu sve-skidamo pelene,piskimo\kakamo u tutu,nosamo tutu za sobom po stanu,na desetak minuta ga pitam hoce li piskiti\kakati,suskam po ceo dan :/

bilans-
nijednom uhvaceno pisanje niti kakanje(ne znam dal staviti smajlic koji se smije ili place)..
sve obavlja po kuci,gde stigne..
cini mi se da uopste nema nikakvu predstavu sta radi i sta treba da radi..
ma,cak ni signalizaciju nismo usvojili..

jedino..uredno me obavesti svaki put posto se popiski ili pokaka,pokazuje mi "uradak"i strpljivo saceka da obrisem i pocistim :roll: ..

i sto to ja pogresno radim?
jel mozda previse ocekujem za tako kratko vreme?
ili negde gresim a nisam svesna?
ima li neko neki savet ili smernicu?
iskusni? :)

mama sanja
30.06.2008., 00:26
Miljica, hvala na odgovoru, evo već nekoliko noći stavljam ga spavati u gaćicama, jutra su suha, a ja happy! Po danu sam ga 2 puta probala ostaviti bez pelene, ali oba puta je bio tulum :mrgreen: .
I odjednom je počeo odbijati kahlicu, no shvatila sam razlog - dijete želi na školjku . Srećom imamo adapter dasku i sad je sretan svaki put kad ga stavim na wc (mali prefriganac :lol: ), ali još uvijek ne traži sam.

kole
30.06.2008., 08:53
botabal mislim da tvom malcu treba malo vise vremena s obzirom da je bio u jednokratnim, naucio je da ignorise kad piski i kaka..... a super je sto te obavesti kad zavrsi....trebas se samo naoruzati strpljenjem... pretpostavljam da ti ne daje jasne signale kad mu je sila te pokusaj uhvatiti neki raspored, mozda ga zbunjujes sto mu nudis svakih deset min. Nama je u pocetku pomagalo da to obavljamo u kupaoni... stavim ga u tus kabinu pustim vodu i suskam a kasnije kad smo to ustanovili presli smo na tutu....
I mislim da bi bilo jako bitno da mu nocu ne stavljas jednokratnu, pokusaj sa tetrom ako nemas platnene.
Nadam se da sam ti nesto pomogla

botabal
30.06.2008., 11:16
hvala kole

tako sam i ja nekako mislila,ipak previse ocekujem za kratko vreme
nastavljamo kako smo poceli,trudim se da mu uhvatim raspored..

zasad sam sigurna da pisa ujutro kad ustane pa cemo tada na tutu

a sto se tice noci-u pravu si
probacemo sa tetra(ne da mi se sada kupovati platnene :/ )..

i kako onda?
on ce se sigurno zapisavati..i hocu ga buditi za presvlacenje ili ga tako ostavljati do ujutro :?
ili ga buditi i stavljati ga na tutu?

botabal
30.06.2008., 15:45
uh
upravo se B.sveze popisao na parket

a 5min pre toga sam ga drzala nad wc soljom
pustam vodu i pokazujem mu,pricam,sustim..

nece da piski
probudio se desetak min pre toga i znam da ce uskoro

nista,odemo u dnevnu
koliko sam se okrenula- cucnuo je da redja kockice,i eto..
napravio vodopad

ajmo cekati sledeci put :roll:

miljica
30.06.2008., 15:50
botabal, dobro nam dosla :love:
obavezno ga presvuci cim ustanovis da je mokar... poenta je da on shvati razliku izmedju toga kad je mokar i kad je suv i kako do toga dolazi... u pocetku uopste nece reagovati kad se zapisa... vremenom ce javljati nakon sto to obavi... a na kraju ce javljati kad mu bude sila... i ne moras ga buditi, samo obavi presvlacenje sto neznije... iz mog iskustva tesko da ce pisati odmah nakon sto se upisao u pelenu... ako prodje neko vreme, onda mozda... i nemoj da te iznenadi ako bude pisao svako malo... to je zbog jednokratnih, ali i to je faza koju ce proci, tj, naucice da kontrolise eliminaciju... a i verovatno ces se iznenaditi jer on verovatno ni ne pisa toliko puno po noci, tek pred jutro i cim se probudi, sto si i sama vec ustanovila...
najbolje je da ne ocekujes nista, samo budi sretna sto ces dete osloboditi plastike bar veci deo dana i noci...
:*

miljica
30.06.2008., 15:53
pisale smo u isto vreme...
ma to ti je sve normalno i svi smo kroz to prosli (tj. oni koji nisu poceli sa bespelenastvom od rodjenja), i proci ce vremenom, videces... za par meseci ce ti sve to biti slatko i smesno, kad se setis kakvi su vam bili poceci... samo se opusti i sto manje nerviraj zbog propustenih pisanaca :)

botabal
30.06.2008., 22:05
miljica,hvala puno

vec mi je lakse kad imam podrsku iskusnih :)

ma dobro je da smo poceli nekako..
i da je van plastike vise od sedam dana :D ..

ne odustajemo :)

roby
01.07.2008., 08:56
i mene ovo jako zanima... samo što kad počnem raditi?

miljica
01.07.2008., 11:06
ma nismo ni mi toliko iskusni, bespelenasi smo tek 4 meseca :)

ali i za ovako kratko vreme osecam koliko se situacija preokrenula, i to najvise u mojoj glavi, pa to i hocu da podelim sa drugima... jednostavno vremenom sve dodje na svoje mesto i opustis se, ne razmisljas o tome hoce ili nece, da li se zapisao ili ne... naravno uvek ima + i - faza, ali sve ukupno je mnogo bolje i jednostavnije bez pelena, narocito sad kad je leto... nema niceg lepseg od male gole svilenkaste guze :P

kod nas su bezpelenastvo prihvatili svi iz nase okoline, pre svega mm, a zatim i moji i njegovi roditelji... tako da nije problem kad n. treba prepustiti nekom drugom, narocito ako taj drugi ima volje da se time pozabavi...

Sirius Black
01.07.2008., 12:03
Mi smo malo zapostavili bespelenaštvo u zadnje vrijeme zato jer sam se ja ulijenila, ali sad idemo na more pa se mislim opet posvetiti tome.

Paula kroz dan nosi tetra pelenu složenu u origami i cover, i povremeno piša na kahlicu. Kaka u ležećem položaju a ispod nje stavim pelenu, ručnik i zaštitnu plahticu. Otkad smo počeli s dohranom jako rijetko se pokaka kad je zamotana jer vidim kad tiska pa ju odmotam.

Kad mi se par puta pokakala u pelenu to mi je bilo grozno, bilo je dreka skroz do pupka. Jednostavno si ne mogu zamisliti da mi dijete od dvije-tri godine bude u pokakanoj peleni, pogotovo curica kojoj to onda ulazi posvuda.

joya22
01.07.2008., 18:58
Krenuli smo uz vasu pomoc bez pelenica prije koji tjedan....prvo malo kroz igru a od prije tjedan dva za ozbiljno! :mrgreen:

Zanima me znate li zasto jos uvijek nista ne trazi... :/ imamo nezgode povremeno,svakih par dana,uredno obavi (ili ne ;) ) kad ga stavim na tutu,nikad ne kaki u gacice,ali NE TRAZIIIII!!!! :? radim li nesto krivo ili samo treba strpljenja?? :oops:

hvala!! :)

botabal
02.07.2008., 13:48
uh,ovako-

jutros se sveze pokakao u tetra koju sam mu stavila sinoc za spavanje..
videla sam da kaka i krenula da ga odmotavam,ali-vriska,deracina,otimanje..pa ga pustih da zavrsi posao :/

onda sam ga odmotala,istresla sadrzaj u tutu i opet mu sve objasnila :roll:

pa se dvaput popiskio na pod bez ikakve najave,i oba puta po zavrsetku mi je pokazao baricu..

e taman kad posle ovih situacija pomislih kako nema napretka-
eto prijatnog iznenadjenja..
spakovan je u tetra jer smo krenuli na spavanje pa sam imala poziv i zadrzali se u dnevnoj na kratko
donosi mi tutu i pokazuje unutra
pitam ga "hoces piskiti?kakati?"i krenem da ga odmotavam

ali kasno-vec je bio ukakan
sigurna sam da nisam zakasnila,nego da je on vec zavrsio kad mi je doneo tutu

ipak je napredak,jel da? :mrgreen:

kole
02.07.2008., 18:53
joya22 kao sto si i sama rekla treba strpljenja... S. sam trazi a poceo je i da laze :oops: kad hoce da skrene paznju vice... mama da kakaaaa...
:D botabal bravo za malisu to je pomak veliki... imam dojam da cete se pohvatati uskoro.... a za kakanje ti nemam bas neki savet S. kaka u gace... uredno prijavi kad pocinje ali na tutu ni mrtav.... i cim zavrsi sam ide u kupatilo na pranje...

miljica
03.07.2008., 11:13
ipak je napredak,jel da? :mrgreen:
botabal :D , naravno da je napredak, jednostavno dete ima svoj tempo, pa ce vremenom sve doci na svoje, ti samo nastavi na isti nacin, bez presije i prevelikih ocekivanja...


Kad mi se par puta pokakala u pelenu to mi je bilo grozno, bilo je dreka skroz do pupka. Jednostavno si ne mogu zamisliti da mi dijete od dvije-tri godine bude u pokakanoj peleni, pogotovo curica kojoj to onda ulazi posvuda.
joj, potpuno te razumem... mi u komsiliku imamo klince, cije ih mame uopste ne presvlace kad se pokake, nego cekaju da nece jos koji put to obaviti u istu pelenu... strasno... :cry: ... stvarno ne znam sta da radim kad tako nesto vidim, a da ne ispadne da pametujem i da sam napadna...

roby
03.07.2008., 15:01
Ja moram pohvaliti da se Dunja danas 2 puta popiškila u kadu bez puštanja vode, samo na šuškanje. :D

kole
04.07.2008., 10:05
:klap: Dunja

Ivana B-G
05.07.2008., 11:44
jutros sam sinu skinula nocnu pelenu a ona poootpuno suha!?!! jel' to dobro? i inace preko dana kada spava ne piski u krevet, ali od 20 navecer do 8 ujutro bez pisanja - wow! :D

zadnjih dana kuzim kada treba kakati, tj. nekoliko trenutaka prije "akcije" se jaaako uznemiri i bjezi prema meni sav "histerican" - ipak se ne da sjesti na tutu, a do kupaone dosad nismo stigli. :mrgreen:

bit ce dobro, osjecam to....

botabal
15.07.2008., 11:49
zadnjih dana kuzim kada treba kakati, tj. nekoliko trenutaka prije "akcije" se jaaako uznemiri i bjezi prema meni sav "histerican" - ipak se ne da sjesti na tutu, a do kupaone dosad nismo stigli. :mrgreen:

bit ce dobro, osjecam to....

bravo za vas :D

nas dugo nije bilo,ali i ne mozemo se bas pohvaliti nekim napretkom :/ ..

i dalje piski,kaka u gace ili na pod,na tutu nikako,u wc isto..
uredno prijavljuje svaki put kad zavrsi,pokazuje mokre gace ili kaku..
ali pre nikako..

i ja kuzim kad ce kakati
( ponasa se slicno kao u gore napisanom postu,s tim sto bezi od mene,
iza kindaca npr, gde se moze koncentrisati u miru :roll: )..
i onda,kad krenem da mu nosim tutu i podmecem pod guzu-krene vriska i histerija
(prekidam ga u "poslu" :/ )..
isto je i ako ga ponesem na wc..

nemam pojma kako dalje..

la_mama
16.07.2008., 14:14
Samo da prijavim da i dalje nema napretka - N. ne prijavljuje ni piškenje, ni kakanje, iako je skoro stalno bez pelene. Stavimo ga u pelenu dok spava i kad izlazimo vani. Kad je doma ili kod bake i dide, piški i kaki u gaćice, vrlo rijetko u tutu. Mi smo strpljivi, i dalje čekamo neki pomak :)

titimita
17.07.2008., 10:46
Pozdrav cure...

Prvo da kažem, la_mama kod nas je bilo identično, nikakvo prijavljivanje, a onda samo odjednom klik, i mala je opčela sama donositi tutu, govoriti kaka itd. Bez brige, i vi ćete jedan dan ostati :shock:

A sad da pitam za savjet...M. ima 16 mj., pelenu nosi u jaslicama jer navodno tamo jako plače kad je pokušaju staviti na wc, a i tete ne stignu pratiti njene signale, a nosi i kad idemo u park, čisto zbog moje nesigurnosti i straha da će zapišati pješčanik dok sjedi s drugom djecom :roll:

Inače kuži sve, prijavljuje uglavnom prije, a iznimno nakon što joj malo pobjegne, pa idemo na tutu, a u zadnje vrijeme hoće da je stavljam na onaj nastavak za dasku na wc. To mi je totalno iznenađenje, jer se prije baš bojala wc-a.

Problem je slijedeći. Ujutro kad se probudi neće da piški na tutu ni nikako, ni da je ja držim iznad kade, ništa.. Plače i ja je grlim i onda pusti po meni... A po noći je suha, ponekad i jako rijetko kad joj se jako piški opet pusti po meni ili po krevetu jer ne voli da ju diram i namještam dok spava. Eto, ne znam što da radim ni zašto je to tako, pogotovo me muči ovo ujutro. Inače ona s oduševljenjem ide na wc pa gledamo razne bočice dok sjedi na wc-u i čitamo slikovnice. Točno vidim da joj je super što nema pelenu. Jednom se u parku popiškila u pelenu i pošizila i pokušavala je sama skinuti. A druge mame komentiraju kako mi je dijete napredno :roll:

kole
18.07.2008., 09:58
titimita mi smo imali slicnih problema nocu i izjutra... ja sam to resila sa sikom naravno.... mislim da joj je potrebno da se opusti pa zato to obavi u tvom zagrljaju... mi nocu koristimo manje plasticne posude umesto tute te ti predlazem da pokusas sa necim slicnim, lakse je manevrisati sa necim manjim :) sad ja izmisljam toplu vodu :lol:
a mi imamo i dalje problem sa kakanjem... nece da sedne u tutu nikako... sad ima novu foru trazi da se kine tj skine onda sedne na tutu da ispostuje formu pa nastavi da trci po kuci ko lud i vice MAMAA KAAKA dok ne zavrsi po podu naravno ako pokusam da ga uhvatim odgodi do sledeceg dana :(

titimita
22.07.2008., 11:42
Kole, hvala, bit će da je tako... Primijetila sam da se buni kada nije dobro spavala tu noć ili sam je ja probudila jer moramo ići u vrtić i sl. Pa je nervozna. A ako je sve OK, ide normalno na tutu.

veda2804
22.07.2008., 15:18
Čitam i čitam o bespelenaštvu ali nikako da se odvažim barem probati. O. je još mali (4mj.) ali mislim da bi možda mogao.
Ispravite me ako sam pogriješila: ako vam dijete još ne sjedi onda na ležećki piški i kaka u tetru, jel tako? A stavljate li ih možda iznad kahlice - ne da sjednu već onako za nogice da guza visi?
Sori ak su mipitanja malo nezgrapna ili suvišna ali bi htjela znati što više o toj temi.

makita
22.07.2008., 16:41
Žurno pišem,pa evo samo ukratko osvrt na naše bezpelenaštvo: nakon dva mjeseca zadnjih par dana imamo baš fazu nerazumijevanja-ja ne kužim nikako il skoro nikako da mu se piški, zakasnim uvijek, što se tiče kakenja, uglavnom ga pohvatam. Mijenjam nakon što se upiški/ukaka. Nisam u zen fazi pa sam malo :(

Do sad je bilo na cca 10 piškenja 8 u tutu. Sad je počeo odbijati tutu, tj. ne želi sjediti na njoj, odiže se. NI na školjku neće baš. Teško ga uspijem zaigrati šuškalicom, moje šuštanje ne pomaže uopće, samo se uzvrpolji il vrišti :/ .......help............

mikka
22.07.2008., 21:24
makita, probaj sa onom cetkicom za zube koja vibrira :mrgreen:

kod nas je radila cuda u protestirajucim fazama. a inace, to ce se dogadati svako toliko--dani zapisavanja. evo moj mali ima 2 godine i jos uvijek ima faze--nocas se dvaput upisao, i jos dvaput preko dana.

veda2804, mozete poceti odmah, jos bolje. dok se jos nije skroz naviknuo da piski u pelenu. ja sam s malom pocela od rodenja, tako kako si napisala, drzim ju za butine a ledja su joj naslonjena na moj trbuh. najsigurnije ti je poceti nuditi nakon budenja, to je skoro sigurni pisanac i/ili kakanac.

veda2804
22.07.2008., 21:28
Onda sam dobro mislila. Danas sam mu već triput uhvatila pišanac u tetru(pišo piški), :D , ali mislim da je to početnička sreća.

mikka
22.07.2008., 21:44
pridruzi nam se na "maticnom" topiku :)

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=56340

miljica
22.07.2008., 21:45
ne znam sta bih rekla kad su stariji bespelenasi u pitanju posto nemam takvog iskustva, jedino vam zelim da stvari krenu nabolje... i n. je bio u fazi kad nije nista javljao, pa je javljao kad obavi, pa tek onda pre nego sto mu je sila... mozda te faze kod kasnijeg pocetka traju duze... pa vam zelim da brzo prodju :love:

potpisujem kole po pitanju potrebe da se dete opusti pa pusti :)... kad smo napolju n. ne moze da piski dok se ne sklonimo negde u stranu gde mu okolina ne odvlaci paznju... a kad smo kod kuce, najcesce piski neposredno nakon sisanja, bas iz razloga koji je kole navela...

veda2804, ako imas volje i resenost nije rano da pocnete... iz sadasnje perspektive, meni je zao sto nisam ranije saznala za bespelenastvo... sa drugim detetom cu sigurno krenuti po rodjenju, jer mislim da je instinkt za eliminaciju kod novorodjenceta mnogo jaci nego kod bebe koja je skoro 6 meseci nosila pelene (i to jednokratne u n. slucaju :( )... posto se n. tek juce poseo samostalno, ja sam ga do sad uvek drzala iznad lavora, kade, travcice i sl... uhvatim ga butinice i on se ledjima nasloni na moj stomak...

miljica
22.07.2008., 21:47
ups, sad tek vidim da je rasprava otisla dalje dok sam pisala... eto mikka ti je vec sve rekla, a ona ti je sto se tice bespelenastva super izvor informacija i iskustva ;)

Serpentina
26.07.2008., 16:34
dakle
prijavi gotovo svaku akciju i kakanje i pišanje
no muči me kako riješiti pišanje tijekom dojenja - besmisleno mi je dojiti je na tuti a i to joj je zadnje pišanje prije (popodnevnog) spavanja.

po noći toliko doji da nema šanse da ne piša. I kako rješavate izlaske? Dok je nosim mi uredno kaže da piški no uglavnom prekasno

makita
26.07.2008., 17:02
dakle
prijavi gotovo svaku akciju i kakanje i pišanje
no muči me kako riješiti pišanje tijekom dojenja - besmisleno mi je dojiti je na tuti a i to joj je zadnje pišanje prije (popodnevnog) spavanja.

po noći toliko doji da nema šanse da ne piša. I kako rješavate izlaske? Dok je nosim mi uredno kaže da piški no uglavnom prekasnoNe znam šta bih ti savjetovala jer se moj mališ samo jednom piškio dok je dojio, a u šetnji se trpi i trpi, a ako smo u vani i odmotam ga i podmetnem pelenu da ne isprlja okolo, treba mu i po 5 min da se opusti i piški. <Doma mu je dovoljno da mu tutu pokažem. A zapravo i mi tako funkcioniramo, najljepše je to obavit doma u zahodu :mrgreen:

Serpentina
28.07.2008., 23:44
dva dana smo bez dnevne pelene
noćnu moram staviti jer sisa li ga sisa i ne da se prevarit :roll:
uhvatim sve, signalizira ili kaže, čak smo se i vozili 45 minuta bez problema. Imaju li smisla putne tute?

marta
29.07.2008., 10:12
Imaju li smisla putne tute?
Nemaju, stavi neku malu obicnu u auto.

Serpentina
29.07.2008., 12:00
ma oke za auto
ali šetnje i to?
da je skinem i stavim iznad nečega nije opcija jer nema vremena sjediti
ako nije na tuti :roll:

Ivana B-G
02.08.2008., 15:49
samo da se malo izjadam: nama nikakoooo ne ideeee.....*lupamglavomodzid*

cijeli dan je u gacicama. piski i kaka u gacice i tek kad je sve proslo trazi moju pozornost. sta da radim? nemam vise ideja....

kole
02.08.2008., 16:10
Ivana B-G mislim da je to faza koja ce proci, ti se pokusaj iskulirati i ne shvataj nista previse licno hocu reci ne misli da radis nesto krivo.... samo strpljena i bice bolje... samim tim sto te ipak obavesti znaci da ne ignorira skroz eliminaciju.
samo strpljivo :*

kole
05.08.2008., 14:35
Moram da pohvalim svog zvekana, posle pola godine bespelenastva prvo govance je palo u tutu samostalno :D ....to je on smislio tati poklon za rodjendan :lol:

Serpentina
09.08.2008., 23:27
Dakle, jedno dva tjedna je bez dnevne pelene. Popodne se zapiša tijekom spavanja, nakon spavanca pita tutu (čim dođe k sebi).
90% posto eliminacije najavi.
Vani ne piški, trpi.
Jel nam ide?
u biti spadamo pod one koji se skidaju a ne u bezpelenaše no ovdje se ugodnije osjećam, imam neku filozofiju o pelenama i u biti mi se čine dosta nepotrebne :P

Kako vi rješavate noć?

kole
10.08.2008., 09:28
Serpentinasiper vam ide :D .
Sto se tice noci, S. piski dva puta oba najavi meskoljenjem ili ponekad kaze cariobnu rec, onda ga moram odvesti na mesto :roll: koje je jedno 20-ak koraka od kreveta.....
Inace sad ima novu foru za dnevno piskenje, posto je naucen da piski stojeci sad trazi da sam drzi tutu no to mu nije dosta nego je mora sam isprazniti na wc :heart:

kole
10.08.2008., 09:30
Serpentinasiper vam ide :D .

hdedoh reci super :oops:

Serpentina
10.08.2008., 12:18
Kole pa da, ali tvoj je ipak malo stariji (i pametniji ;) )
Ova ne najavi, promeškolji se ali ja to ne registriram :(

Anci
10.08.2008., 15:06
Ja sam prije mjesec dana (na njeno traženje ) :) njoj maknula pelenu i više je ne stavljamo.

Noću još piški, počne se meškoljiti i kad je polusnenu stavim na tutu, popiški se. Ako je pitam, kaže da neće :roll:

Jel to ok nositi je na wc bez obzira što ne traži?

Već sam i tamo na Odvikavanju (1-3) pisala kako mi se čini da joj se nešto sad pobrkalo. Prije 3 tjedna je bila super, 90 % uspjeh. Sad opet piški u gaćice. Sjeti se kad već krene, viče "piškit" ili "ide govance :mrgreen: ". S piškenjem, kažem, signalizacija malo kasni. Ali se tješim da bar signalizira, makar sa zakašnjenjem.

Znam da se ne trebam živcirati i ljutiti, ali baš mi bude... uh... kad je donedavno tako lijepo išlo, a sad kad je pitam "hoćeš piškit?" kaže da neće pa ode na krevet i obavi to.
Donekle nas spašavaju jednokratne podloge iz DM-a.

Jel i kod vas tako bilo? Malo ide, malo ne ide?

Naime, s L. (starijom) je bilo drugačije. Nije bilo vraćanja. Za par dana je skužila i nije uopće imala nezgode.

E da, dosad sam vas samo čitala... a s obzirom da ne mogu reći da smo maknuli pelenu i da kontrolira mokrenje i kakanje, onda se furamo na bezpelenaše :mrgreen:

Anci
10.08.2008., 15:08
Ova ne najavi, promeškolji se ali ja to ne registriram :(

Ovako i moja zna. JEdva da skužimo.
No što mogu, ima glasnu stariju sestru i uvijek moraš doma nešto napraviti i ne mogu non stop buljiti u nju čekajući neki potihi znak nadolezećeg piškenja. :/

miljica
10.08.2008., 20:36
evo i nas posle duzeg vremena... mada redovno pratim i veselim se zgodama i nezgodama vasih bespelenasa :love:

nemam bogzna sta novo da prijavim osim da defintivno dolazi do male regresije kad god n. prolazi kroz neku novu fazu... kod nas se to po danu poslednji put desilo kad je krenuo da puzi a po noci trenutno imamo po neki zapisanac jer je od skora poceo da spava na stomaku... ali verujem da ce se sve to normalizovati ubrzo... i mm i ja smo se totalno opustili po pitanju bezpelenastva i uglavnom nam sve dolazi spontano i prirodno...

kad me neki put pogodi to sto se zapisao, nije javio, nisam ga cula ili sta vec, uvek mi pomogne kad se setim koliko smo sretni sto je n. vec mesecima bez pelene i svih problema koji uz to idu narocito sad leti... a jos vise kad opet shvatim da je bezpelenastvo jedna od boljih lekcija iz roditeljstva: kako nauciti da slusas, verujes i uvazavas svoje dete i njegove potrebe...

:*

kole
11.08.2008., 09:20
Anci S. je jedno vreme bio u fazi da kad ga pitas oces piskiti kaze ne i posle se ispiski, dakle faza koja ce proci.... jednostavno proceni pa je ipak stavi da piski iako kaze ne nekad ce zbilja i biti ne ali ona ce vremenom shvatiti... to je prosto faza samo se iskuliraj i sve 5

Anci
11.08.2008., 09:44
kole, thx :)
Ona kad ne želi piškit, ne želi. Nema šanse da je stavim. :mrgreen:

No, skulirala sam se.

kole
11.08.2008., 09:47
a jos vise kad opet shvatim da je bezpelenastvo jedna od boljih lekcija iz roditeljstva: kako nauciti da slusas, verujes i uvazavas svoje dete i njegove potrebe...

:*

joj kako je ovo tacno :love:

a ako malo razmislite te nezgode tokom noci se skoro mogu desiti i nama... zar niste nekad imali snove u kojima idete na wc pa se u poslednejm momentu ipak probudite?

pomikaki
11.08.2008., 10:57
samo da se malo izjadam: nama nikakoooo ne ideeee.....*lupamglavomodzid*

cijeli dan je u gacicama. piski i kaka u gacice i tek kad je sve proslo trazi moju pozornost. sta da radim? nemam vise ideja....

Mi smo isto stariji bespelenaši, počeli s 8mj (do 7mj nosili široko povijanje :/ ), sad ima 13. Signali su jako slabi, vidim samo koncentraciju kad već počne.
Tako da mi se sve svodi na to da pogađam kad bi mogla na tuticu - nakon jela, nakon spavanja, ili ako već dugo nije bila. Nezgode su česte, ali napredak je u tome što su razmaci puno veći. Sad po ljetu mi to nije neki problem, kupila sam male gaćice i naručila od jedne šivalice jako zgodne frotirske uloške, pa stavim to skupa, tako da ako se popiški to promoči ali većinu upije ne bude lokva po podu, a hlačice većinom ni ne stavim, nego više volim suknjice ili samo majice. Nadam se da će do kraja ljeta naučiti nešto više i govoriti pa ćemo se bolje sporazumijevati.

Za izlaske, ili ponekad po kući (ako jedan dan nije kakila pa očekujem dozu od dva dana :mrgreen: ) stavljam zaštitne preko tetra pelene.

Ukratko, ne živciram se previše. Nastojim predvidjeti, ali ako ne uspije, presvučem, bitno da je guza suha i da ima manje pokakanih pelena s kojih treba ispirati drekiće :P .

mamina mica
15.08.2008., 09:53
Moja je jutros prvi put kakila u tutu. Ona ima 7,5mj i stavila sam je odmah poslije spavanja. :D Trudimo se i dalje

kole
07.09.2008., 16:54
:klap: mamina mica

Anci
07.09.2008., 23:21
kole, kako Stefan... s piškenjem/kakanjem?

Kod nas bolje nego u zadnjem postu :mrgreen: , ali još joj se zalomi.
Jedno vrijeme uopće nije tražila, samo je piškila okolo. Sad i traži, nekad se zaigra i zaboravi.

kole
08.09.2008., 09:00
Anci hvala na pitanju, S. je super i sa piskenjem (jos uvek povremeno sam piski cak i sedeci pa onda nosi da prospe).
Sa kakanjem smo opet imali fazu protestitranja od nekoliko dana ali je prestala... tj nadam se videcu danas sta ce biti. A da imali smo i dve nocne nezgode ali to je zanemarivo.
Super da ste vi bolje... ma pametnice su to malene :love:

Anci
09.09.2008., 08:48
Ona je krenuka u vrtić, tj. jaslice i dosad je bila najviše dva, tri sata i tetu je tražila piškiti. Danas ostaje duže pa ćemo vidjeti kako će.

Ne mogu reći da je ona sad skroz svladala, ali ide. Otkako je krenula u vrtić, počela je opet s buđenjem noću radi dojenja pa joj dam sisati i onda se popiški. I to dosta...
Možda sam malo komotna, no noću joj stavim pelenu :/

pomikaki
09.09.2008., 09:13
ja isto stavim pelenu ali tetru sa zaštitnim gaćicama po noći. Ali ponekad - jer smo i co-sliperi i ovisnici o nacicavanju - bude situacija da počne sisati i sisati bez kraja i konca. Meni je to signal da je nešto muči, pa sam počela u takvim situacijama ustajati i nositi na wc - tada obavezno piški - i dam joj i vode za popiti, zlu ne trebalo. Izgleda da pomaže, nakon toga bolje spava.

Anci
09.09.2008., 11:58
Ma i mi smo co sleeperi, i njena seka je s a nama pa se boji da je mala ne popiški :mrgreen:

A i meni je ovo noćno buđenje znak da reagira na svoj način na promjene koje joj se događaju.
Miš moj mali :heart:

samaritanka
12.09.2008., 11:16
Pomikaki neki se nacicavaju jer su žedni, ali zato što se trebaju popiškiti, a u polusnu je loša komunikacija pa je najbolje da mama vodi. Nezadovoljstvo radi ustajanja zbog pišanja je manje ako se prakticira neka poza bez uspravljanja, gdje se beba skine (zato pazite na formu i nekompliciranost piđama za skidanje) i postavi iznad neke podloge (dovoljno tople) da se popiša.

makita
13.09.2008., 22:52
Pomikaki neki se nacicavaju jer su žedni, ali zato što se trebaju popiškiti, a u polusnu je loša komunikacija pa je najbolje da mama vodi. Nezadovoljstvo radi ustajanja zbog pišanja je manje ako se prakticira neka poza bez uspravljanja, gdje se beba skine (zato pazite na formu i nekompliciranost piđama za skidanje) i postavi iznad neke podloge (dovoljno tople) da se popiša.KOja poza :mrgreen:
Ne zezam, stvarno me zanima, jer plače kad ga stavljam na školjku i to definitivno ne ide. Na tuti ne može više piškit jer piški prema gore :roll: :mrgreen: dal da stavim tetru i meni u krilo :?

Micika_8
19.09.2008., 13:32
Hej mame i tate sa bezpelenašima!
Imam sitnog klinca koji ima godinu dana ali još uvijek nosi broj 74. Gdje da kupim hlačice za njega? Sve koje imam ili sam vidjela su krojene za pelenu, tako da moj malac sitne guze izgleda kao hiphoper, a i stalno mu padaju. Manji broj mu isto ne odgovara, opet je dupence veliko, a nogavice kratke, baš mi jadno izgleda u tome, sad pogotovo kad se moramo deblje oblačit.
Gdje kupujete robicu za sitnu dječicu bez pelene?

pomikaki
19.09.2008., 13:44
hmm... mi ponekad imamo takvih problema, ali većinom joj paše.
Da probaš malo stegnuti laštik oko pasa na hlačicama koje imaš?

samaritanka
20.09.2008., 13:48
MAKITA; SORRY ZA KAŠNJENJE. Poza bez uspravljanja za noć bi bila ta da si tetru, baby love ili slično staviš na krilo. Jedan ručnik pripremiš ekstra. Ne ideš na wc ili slično i sve obavljaš na nekom stolcu , najbolje krevetu. Znači uzmeš bebu tako da je prihvatiš iza vrata i ispod guze i tako je podigneš, znači u horizontali i postaviš ga poprečke na tvoje krilo kao da češ je dojiti tako da mu je glavica naslonjena na udubinu lakta tvoje lijeve ruke, a guza na krilu. Tek bebu tada skineš. Skineš bebi piđamicu donji dio sa slobodnom desnom rukom i postaviš dlan iste ruke kao kupolicu iznad penisa kad počne piškiti radi fontana efekta. Kad je gotov obrišeš ga, pa pustiš da glavica od lakta odskliže na tvoj dlan lijeve ruke, desnu ruku podmetneš pod guzu i bebu polegneš ga na njegovo mjesto i obučeš ga tek onda kad si ga polegla. Ljevaci rade obrnuto...

Micika kupi neke od pamuka pa ih stavi u sušionik. Tako je Marta radila sa gaćicama. Onda se malo stisnu, ali i skrate nažalost...

Micika_8
20.09.2008., 15:40
tnx
sušila sam ih u sušilici, ali opet su onak široke na guzi, ima baš sitnu mušku guzu. Gaćice sam uspjela nekim čudom dobiti, neke talijanske sa placa. Hlačica baš nema...
A u što oblačite male bezpelenaše-puzavce? Mislim da je to još gora situacija od hodajućih, kad im onako visi robica i smeta im u gibanju.

Anci, kako je prošlo u jaslicama? To i mene muči, trebal bi krenuti u jaslice, ali malecki ne traži pi-pi baš jasno, zapravo ga ja stavim na kahlicu i on se popiški. Kad se zaigra s nečim ili je nešto novo i uzbudljivo oko njega, zaboravi se pa se popiški u gaće. Bojim se da tete u jaslicama baš i nemaju vremena voditi brigu o tome kada koji piški i stavljati ga na WC redovito. Bojim se da će završiti opet u peleni.

samaritanka
20.09.2008., 21:35
Istina je da je teško naći hlačice, međutim sad sam se nečega sjetila. Isplati se kupiti one hlačice za za skroz male bebe, one su uže. jel to broj 68 ili manji ili 74 ne znam više. Karlo je dugo nosio takve jer im noge ne rastu tako brzo.
Meni su bile skroz dobre te male hlačice i još sa širokom pasicom. Te su dobre kasnije i za puzanje jer pasicu navučeš iznad trbuha da se trba ne razgoli. Dobro je i kupiti ekstra duge potkušulje, i to za starije bebe da ih uvučeš u gačice.

Anci
20.09.2008., 21:40
Anci, kako je prošlo u jaslicama? To i mene muči, trebal bi krenuti u jaslice, ali malecki ne traži pi-pi baš jasno, zapravo ga ja stavim na kahlicu i on se popiški. Kad se zaigra s nečim ili je nešto novo i uzbudljivo oko njega, zaboravi se pa se popiški u gaće. Bojim se da tete u jaslicama baš i nemaju vremena voditi brigu o tome kada koji piški i stavljati ga na WC redovito. Bojim se da će završiti opet u peleni.
OK je, ali ona je starija :)

mama sanja
27.09.2008., 00:21
Mi smo cijelo ljeto bili manje-više bez pelene, stavljali smo samo u autu ili u gostima za svaki slučaj. Ujutro se budio suh, po danu je znao i sam tražiti. Međutim, otkako je zahladilo počelo mu je najprije bježati, rekao bi kad bi mu već pobjeglo par kapi, pa se počeo buditi mokar (i ujutro i po danu), a sad više ni ne kaže dok se ne popiški :/ . I pitanje je što sad? Čini mi se da ima veze sa hladnim vremenom, a opet bojim se da nije regresija iz nekog drugog razloga - naime ukinuli smo noćne podoje i to je prošlo iznenađujuće dobro - čak i spava puno bolje, ali prošlo je već dosta vremena pa ipak to ne bih dovodila u vezu. Ima li netko slično iskustvo?

Anci
27.09.2008., 08:01
Moja kći je u nekim fazama sve tražila, bez nezgoda, a onda dođe faza da samo piški okolo.
Ne znam zašto je tako.

Samo strpljenja, sredit će se. :)

mama sanja
28.09.2008., 00:44
Moja kći je u nekim fazama sve tražila, bez nezgoda, a onda dođe faza da samo piški okolo.
Ne znam zašto je tako.

Samo strpljenja, sredit će se. :)
Evo, večeras prije nego je zaspao 3 puta je tražio i svaki put piškio u wc, za razliku od sinoć kad je 2 puta tražio, ali nakon što se već popiškio. Nadam se da si u pravu i da je u pitanju samo faza.

kole
17.10.2008., 13:21
S. je opet poceo bojkot sa kakanjem.
Jako dugo je kakao na tutu i sve 5, sad vec tri puta kaka u gace :? bas zam zbunjena skroz. Nekako imam utisak da to namerno radi.... svaki put znam da ce kakati i nudim mu tutu ali se ljuti i govori da nece i posle minute se isprazni u gace.
Piskenje redovno prijavljuje, noci su nam takodje super.
Kako napreduju ostali?

mama sanja
18.10.2008., 01:05
Kako napreduju ostali?
Mi nikako, katastrofa! Totalna regresija, opet smo u pelenama :( .
Kakanje i dalje ne signalizira, a piškanje po danu eventualno nakon što se već popiški, ponekad ni to ako je manja količina u pitanju. I počeo je piškiti češće, a manje.
Večeras je prije spavanja tražio, ali nakon što se već malo popiškio u pelenu (obično prije nego zaspi to bude i po nekoliko puta, najčešće kad mu već pobjegne). Nisam ju stigla ni maknuti, a frajer se popiškio na onako otvorenu. Inače bi mi uredno stizao do wc-a i tamo ispraznio ostatak, a ovo je 2. put u nekoliko dana da smoči otvorenu pelenu. :(

kole
19.10.2008., 08:57
Bas bezveze :cry:

Anci
21.10.2008., 00:09
Kako napreduju ostali?

Ja ne znam što je, ona već tjedan dana, možda koji dan duže ništa ne prijavjuje.
Popiški se po 6, 7 puta u danu :?

Kad ja dođem doma s posla, ona sisa dosta i ne znam jel u tome problem. Jako puno posisa naglo pa puno piški...
Ma ne znam, ali dosad je bilo ok :/

pomikaki
21.10.2008., 09:06
moja je počela prijavljivati ali često kad je već kasno (15mj). Ipak, za nas je i to napredak, do sad je bilo samo ako bih ja stavila na vrijeme. Kod kuće smo većinom u gaćicama s frotirnim uloškom, po noći i za u grad tetra s vunenim coverom.

titimita
21.10.2008., 13:54
A moja (19 mj) službeno i u vrtiću nema pelenu od 16 (inače smo imali za vani i jaslice), i još uvijek se zna dogoditi da prijavi kad joj već malo pobjegne. A inače, ako je dovoljno često pitam nema uopće nezgoda. Po meni je to normalno, djeca se zaigraju, ne razmišljaju o tome, i sjete se kad već ne mogu više držati...
Što se tiče štrajkova, imali smo ih nekoliko, i svi su prošli bez utvrđenog razloga zašto su se pojavili. Na ljeto smo imali s kakanjem, nije htjela nigdje kakati, kao da joj je postalo neugodno. Prošlo je za desetak dana čitanja slikovnica na zahodu, i baka ju je često vodila i zabavljala na tuti i tako...Jedno vrijeme je sve bilo NE, ne ne ne...što god pitam NE. NAravno, bilo je zapišanaca svuda. Najveća frka je bila kad smo se vratili s mora i krenuli opet u jaslice. Prva tri dana nikako nije piškila na zahod i kad su tete već počele sumnjati u moju priču da ona piški na zahod i nema potrebe za pelenom, nekako je krenulo. Pričali smo s njom puno da treba piškiti i u vrtiću na zahod kad ju teta odvede i sve to tako i skužila je. Poanta ovog posta je da samo ustrajete, da djeca idu iz faze u fazu, ali da se ovaj trud oko bespelenaštva i razumijevanja djeteta definitivno isplati.

samaritanka
21.10.2008., 17:31
Pričali smo s njom puno ...

To bi podvukla kod bilo kakvih štrajkova....

kole
21.10.2008., 20:33
Pričali smo s njom puno ...

To bi podvukla kod bilo kakvih štrajkova....

Otpasce mi jezik vise od pricanja, no mi se polako priblizavamo drugoj godini pa se bojim da smo usli u fazu prkosa tako da prica bas i ne pomaze. Tesim se sto piskenje uvek prijavi, mislim da vec mesecima nismo imali nezgode :D.

Anci
21.10.2008., 22:51
kole, super :love:

Ona je neki dan imala drugi rođendan :heart:
Ja mislim da ja njoj s pričanjem idem na živce, da ona to zna, ali iz nekog razloga ne ode na wc... ne mogu dokučiti zašto nekad ide super, a nekad... :roll:

kole
22.10.2008., 08:45
I ja imam isto dojam da pricom njemu idem na zivce :) i on zasigurno zna ali se inati, konkretno juce je trazio da kaka i kad sam mu donela tutu odmahnuo je glavom, posle minutu se ukakio uz vragolast osmeh. Naravno kad mu ponovo kazem da je ipak trebalo skinuti gace i bla bla... onda pokunjen odlazi na pranje a posle koristi sav svoj sarm da mi se udvara :lol:
A srecan vam drugi rodjendan :* (sa zakasnjenjem).

Anci
23.10.2008., 10:13
Hvala :)
Jučer sve super. Sama i tražila i išla na wc. I u vrtiću suha cijeli dan :D
kuc kuc :mrgreen:

samaritanka
23.10.2008., 14:17
kole jesi li mu prije nego sto si donijela tutu skinula gacice?

kole
23.10.2008., 15:35
kole jesi li mu prije nego sto si donijela tutu skinula gacice?

nisam nije mi dao.

Anci
23.10.2008., 15:44
kole jesi li mu prije nego sto si donijela tutu skinula gacice?

nisam nije mi dao.
E ovako i ona radi kad joj se neda na wc.
Pa se upiški :/

Ali, kažem, jučer smo imali dobar dan.

kole
23.10.2008., 16:57
Evo i mi smo danas super :D . Natezali smo se neko vreme, hoce nece i onda je seo i nije ustajao 10 min... obavio posao pa onda trazio knjigu malo da odmori.... pa kad mu je dosadilo sam je uzeo tutu ispraznio na wc, pustio vodu i kao vrhunac uzeo cetku za wc da malo pocisti posto je jeli ostalo malo g...... i sad je sav vazan :love:

Anci
23.10.2008., 22:51
:love:
Nadam se da Stefan pere ruke, moja neće ni to :roll:

kole
24.10.2008., 08:41
:love:
Nadam se da Stefan pere ruke, moja neće ni to :roll:
ne bas rado ali da :*

mamuška
26.10.2008., 19:44
pomikaki :D

moja od prekjučer piški kad ju stavim piškiti i na znak. još uvijek se popiški i u pelenu, ne kužim uvijek kad bi joj trebala bit ora (ipak imamo staž od samo 2 dana), ali zato je po noći u 90 % slučsjeva suha već nekoliko mjeseci. sama od sebe.

što da sad radim. da ju nastavljam tako stavljati piškiti ili moram još nešto uvesti? i što?

inače smo platnenopelenašice. tj, samo ona, ja ne.

pomikaki
27.10.2008., 08:37
samo hvataj ritam 8) otprilike svakih sat vremena pa vidi da li joj treba češće ili rjeđe.
Jučer sam se nasmijala, bili smo u vrtu s društvom pa smo i tutu donijeli dolje. Stavila sam joj 1 tetru i cover od flisa. I u neko doba vidim dijete pokazuje na gaće prstom i govori "tutu, tutu" :saint: Ja brzo po tutu i stavim je da piški, ona odsjedi uredno (inače kad smoči pelenu neće sjesti). Onda se ustala, uzela tutu u kojoj nije bilo ništa, i uredno je istresala preko zidića, kako je vidjela da i mi radimo, i to je potrajalo... a ja sam tek tad vidjela da je zapravo pelenica mokra :lol:

anchi
07.11.2008., 14:44
Drage forumašice i forumaši, kao što vidite imamo novi (svoj) podforum pa odsad otvarajte nove topice na teme koje vas zanimaju. Ne moramo se više 'stiskati' na jednom topicu. Ovaj topic ću zaključati.