PDA

Pogledaj cijelu verziju : Kako posvojiti dijete iz druge države/kontinenta?Stranice : [1] 2

Angelina Bell
04.07.2006., 15:22
Ako netko nešto zna o tome, molim da mi to napiše. :) Npr. dijete iz Azije i/ili Afrike.
Tražila sam puno na netu kroz pretraživače, ali nema baš nekih odgovora.
Da li je u Hrvatskoj to uopće moguće i ako je, otkud kenuti?
Hvala

ina33
04.07.2006., 15:40
Nisam sigurna 100% i nisam "znalac" u ovoj temi pa molim druge curke s iskustvom i znanjem da pripomognu, ali mislim da bih se trebala obratiti njihovim pandanima "centara za soc. rad". Možda najbolje da se raspitaš u ambasadama tih zemalja u Hrv. ili ako nemaju u Hrv. onda negdje gdje imaju ambasade (tipa Beč i sl.)? Nisam sigurna da ti neka hrv. institucija tu može biti posrednik, možda griješim...

Angelina Bell
04.07.2006., 17:07
E baš ti hvala ina33.
Na ambasade uopće nisam pomislila. Pokušat ću se malo raspitati. Razmišljala sam samo o centrima do kojih nisam znala kako stići.
No, možda još neka od cura zna nešto više!?

otocanka
04.07.2006., 18:54
Ja pokušavam sa Centrima u Crnoj Gori. Nitko mi se ne javlja :( .

Zdenka2
04.07.2006., 19:48
Ja ne znam mnogo o tome i ne znam nikoga tko živi u Hrvatskoj da je ostvario takvo posvojenje. Mislim da je problem u tome da je to teže ostvariti nego posvojenje u Hrvatskoj. Susjedne zemlje sad već imaju dosta razvijene mreže vlastitih centara i posvojitelja, tako da mislim da je i iz BiH i drugih okolnih zemalja sada mnogo teže posvojiti djecu nego što je to bilo za vrijeme rata.

Međunarodna posvojenja s drugih kontinenata, koliko mi je poznato, obavljaju agencije za posvojenje, kakvih kod nas nema. To sve skupa jako mnogo košta, tako da je i to jedan od razloga zašto se ljudi iz Hrvatske ne upuštaju u to. Mislim da je ipak mnogo lakše ostvariti posvojenje u Hrvatskoj i da su tu stvari pod mnogo boljom kontrolom.

sorciere
04.07.2006., 21:22
mislim da se to u hrvatskoj ne radi.

možda da malo progooglaš, pa onda zamoliš u ambasadi da ti provejere agencije na koje eventualno naiđeš.

Angelina Bell
04.07.2006., 22:59
Hvala cure. Da, progooglati ću se malo :lol: i ako išta nađem javit ću.
Mislim da je stvarno žalosno ako Hrvatska nema mogućnost takvog posvajanja, a mislima da nema... I dječica u Hrvatskoj su mala, bespomoćna bića kojima treba dom i ljubav, no ova su mi druga dječica nekako više "u srcu". Malo mi je bed što tako mislim, ali :( ... ne mogu si pomoć.
Hvala na po moći do sada. :love:

Mukica
04.07.2006., 23:04
ovako je posvojenje u RH regulirano obiteljskim zakonom - nigdje se ne spominje posvojenje djeteta iz druge drzave, nego samo mogucnost da je jedan posvojitelj stranac:


Četvrti dio
POSVOJENJE
Članak 123.
(1) Posvojenje je poseban oblik obiteljsko-pravnog zbrinjavanja i zaštite djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji posvojiteljima omogućuje roditeljstvo.
(2) Posvojitelji posvojenjem stječu pravo na roditeljsku skrb.
Članak 124.
(1) U postupku posvojenja centar za socijalnu skrb upoznat će posvojitelje s pravom djeteta da od posvojitelja dozna da je posvojeno.
(2) Centar za socijalnu skrb savjetovat će posvojiteljima da kažu djetetu najkasnije do sedme godine života da je posvojeno, a ako je starije dobi, odmah nakon zasnivanja posvojenja.

I. PRETPOSTAVKE ZA ZASNIVANJE POSVOJENJA

Članak 125.
(1) Posvojenje se može zasnovati ako je u interesu djeteta.
(2) U postupku zasnivanja posvojenja procjenjuju se osobine posvojitelja u odnosu na dobrobit djeteta.
(3) Ne može se posvojiti krvni srodnik u ravnoj lozi, brat odnosno sestra ni dijete maloljetnih roditelja.
(4) Iznimno, može se posvojiti dijete maloljetnih roditelja nakon godinu dana od rođenja djeteta, ako nema izgleda da će se ono podizati u obitelji roditelja ili bake i djeda odnosno drugih bližih srodnika.
(5) Skrbnik ne može posvojiti svoga štićenika dok ga dužnosti skrbnika ne razriješi centar za socijalnu skrb.
Članak 126.
(1) Posvojiti može osoba u dobi od dvadeset jedne do trideset pet godina, starija od posvojenika najmanje osamnaest godina.
(2) Ako postoje osobito opravdani razlozi posvojitelj može biti i osoba starija od trideset pet godina, ali dobna razlika između posvojitelja i posvojenika ne smije biti veća od četrdeset pet godina.
(3) Ako posvojitelji posvajaju sestre i braću, polusestre ili polubraću, dovoljno je da jedan posvojitelj ispunjava dobnu pretpostavku samo za jedno dijete.
(4) Ako su posvojitelji posvojili dijete, a naknadno žele posvojiti njegovu sestru, brata, polusestru ili polubrata, mogu ga posvojiti bez obzira na svoju dob.
Članak 127.
(1) Posvojitelj može biti hrvatski državljanin.
(2) Iznimno posvojitelj može biti i stranac ako je to od osobite koristi za dijete.
(3) Ako je posvojitelj stranac, posvojenje se može zasnovati samo uz prethodno odobrenje ministarstva nadležnog za poslove socijalne skrbi.
Članak 128.

Posvojiti ne može osoba:
1. koja je lišena roditeljske skrbi,
2. koja je lišena poslovne sposobnosti,
3. čije dosadašnje ponašanje i osobine upućuju na to da nije poželjno povjeriti joj roditeljsku skrb o djetetu.
Članak 129.
(1) Za posvojenje je potreban pristanak obaju ili jedinog roditelja djeteta, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno.
(2) Roditelj može dati pristanak da njegovo dijete posvoji njemu poznati posvojitelj samo ako dijete posvaja maćeha ili očuh. Pristanak se daje na način propisan u članku 137. ovoga Zakona.
Članak 130.
Za posvojenje nije potreban pristanak roditelja:
1. koji je lišen roditeljske skrbi,
2. koji je potpuno lišen poslovne sposobnosti,
3. koji je maloljetan, a nije sposoban shvatiti značenje posvojenja.
Članak 131.
(1) Za posvojenje djeteta pod skrbništvom potrebno je mišljenje djetetova skrbnika, osim ako pristanak daje maloljetni roditelj.
(2) Ako je skrbnik osoba zaposlena u centru za socijalnu skrb, pristanak za posvojenje daje skrbnik za poseban slučaj imenovan prema članku 172. ovoga Zakona.
Članak 132.
(1) Posvojenje se može zasnovati do osamnaeste godine života djeteta.
(2) Odluka o posvojenju napuštenog djeteta nepoznatog podrijetla može se donijeti po isteku tri mjeseca od djetetova rođenja ili napuštanja djeteta.
Članak 133.
(1) Dijete mogu posvojiti bračni drugovi zajednički, jedan bračni drug ako je drugi bračni drug roditelj ili posvojitelj djeteta te jedan bračni drug uz pristanak drugoga bračnog druga.
(2) Dijete može posvojiti osoba koja nije u braku ako je to od osobite koristi za dijete.
Članak 134.
Ako je dijete navršilo dvanaest godina i sposobno je shvatiti značenje posvojenja, za zasnivanje posvojenja potreban je njegov pristanak.

larisa
05.07.2006., 01:12
Moja saznanja o usvajanjima iz npr Kine ili Rusije,sudeci po knjigama i raznim clancima koje sam procitala na internetu je da vecina(ako ne i sve) osobakoje se upuste u postupak usvajanja to cine uz pomoc agencije u zemlji iz koje dolaze.Agencija u zemlji radi procjenu podobnosti usvajatelja i kontaktira sa centrom zemlje u kojoj se usvaja da bi se ispostovali uvjeti o usvajanju jedne i druge drzave.Procedura je dosta iscrpna i mislim da sam procitala za npr bebe iz Kine proces traje oko 12-14 mjeseci ako je sve u redu.Usvajanje u Kini se takodjer placa,zavisno od provincije iz koje beba dolazi donacija sirotistu u kojem je dijete boravilo je od 3000-5000 US kao i mnogi drugi troskovi( manje vazni kad se uzme u narucje svoja beba) .Ako ste spremni na "put u nepoznato" probajte se obratiti na ovu adresu za bebu iz Kine i pitajte da li kao hrvatski drzavljani mozete posvojiti bebu iz Kine
The China Centre of Adoption Affairs (CCAA)
103 Beiheyan St.
Dongcheng District
Beijing 100006
Phone: 86-10-6522-3102
86-10-6513-0607
Website: www.china-ccaa.org
Email: mail@ccaa.cn

Nedavno sam poslala nekoliko knjiga osobi koja pise pod imenom Metvica a jedna od tih knjiga govori o americkom bracnom paru koji je usvojio djecaka iz Rusije.
Ukratko bih to opisala kao put "preko trnja do zvijezda".Ne bas ohrabrujuca prica sa sretnim zavrsetkom,sto je valjda ipak najvaznije.Ne mogu se oteti dojmu da je to jedna velika trgovina(barem u tom dijelu svijeta) malim nevinim bicima.Ako se sluzite engleskim zamolite da Vam se knjiga posudi,procitat cete je preko noci i dobit cete odgovor na mnoga pitanja.
Sto se tice usvajanja iz Afrike,nemam nikakva saznanja o istima osim globalnog da je Afrika preplavljena djecom bez skrbi koja(nadam se) cekaju na usvajanje.Moje misljenje je da trebate kontaktirati veleposlanstvo drzave iz koje zelite posvojiti bebu.Ne znam da li ih mozete naci u Hrvastkoj(mislim da ne)pa ce Vam vjerojatno najblizi biti Bec.
Ako znate drzavu za koje se zelite informirati mogu Vam pomoci sa adresom i br telefona jer zivim u Belgiji gdje sasvim sigurno postoje veleposlanstva vecine africkih drzava.
U Belgiji se usvaja puno djece iz africkih zemalja kao i Azije,svakodnevno ih susrecem.
Zelim vam puno srece,
Larisa

ammarena
25.09.2006., 11:00
ovako je posvojenje u RH regulirano obiteljskim zakonom - nigdje se ne spominje posvojenje djeteta iz druge drzave, nego samo mogucnost da je jedan posvojitelj stranac:

Ovo što si navela odnosi se samo za slučajeve kada stranac želi posvojiti u RH.
Međutim, u slučaju kada naši državlajni žele posvojiti u drugoj državi, na njih se primijenjuje zakon te države.

Dakle, kao što smo mi potpisnici međunarodne konvencije o posvojenju time dozvoljavamo da stranci posvoje djecu koaj su naši državljani ( ne jedan starnac nego oba roditelja mogu biti stranci), ako je to u interesu djeteta, jedanko tako veliki broj država ima istu odredbujer su potpisnici iste konvencije.
Drugo je pitanje što odredba "ako je to u interesu djeteta" zapravo znači da prednost uvijek imaju domaći državljani.

Prema tome, za posvojenje naših državljana u inozemstvu, ne primijenjuju se naši zakoni, već zakoni zemlje u kojoj se želi posvojiti.
U svim nama susjednim zemljama, te gotovo svim zemljama u Evropi dozvoljeno je posvojenje od strane stranih, dakle naših državljana.

Ancica
25.09.2006., 11:21
Međutim, u slučaju kada naši državlajni žele posvojiti u drugoj državi, na njih se primijenjuje zakon te države.

Ne mora biti. U Kanadi recimo ako posvajas dijete "izvana" moras proci i kroz kanadski sustav posvojenja, ukljucujuci i specificne procedure koje se razlikuju od prvincije do provincije (Kanada je federalna drzava).

Onda jos tu ulazi u igru je li zemlja iz koje hoces posvojiti dijete potpisnica haske konvencije ili ne (Hrvatska nije - http://www.cic.gc.ca/english/sponsor/adopt-5.html).

Sigurna sam da i u Hrvatskoj trebas proci odredene procedure. Prvi korak bi ti mozda trebao biti kontaktiranje sa ministarstvom ili odjelom ili kaj vec je imigracije. Oni bi trebali znati kakva je procedura ili te barem uputiti na pravo mjesto. Jer u konacnosti, ne mozes dijete samo dovesti u Hrvatsku i prijavit ga kao svoje.

ammarena
25.09.2006., 12:09
Podrazumjeva se da iz svoje zemlje donosis odgovarajuću dokumentaciju ( napr. potvrdu o nekažnjavanju i sl.) ovismo što zemlja u kojoj posvajaš traži, ali postupak posvojenja se provodi prema zakonima zemlje u kojoj se posvaja.

Sa odgovarajućom dokumentacijiom o posvojenju zemlje u kojoj si posvojila dovodiš dijete najnormalije u svoj u zemlju.

Svrha posta bila je reći da se naš zakon, a čiji su članci naprijed navedeni, NE odnosi se na te slučajeve.

Ancica
25.09.2006., 13:10
ammarena, ti si sgurna da je u Hrvatskoj to tako jednostavno? naravno da se moraju postivati zakoni zemlje u kojoj posvajas sto se tice samog posvojenja al neznam bas da se tako jednostavno dijete moze "uvesti" u drugu zemlju (gdje dijete nema drzavljanstvo ili dozvolu boravka).

ammarena
26.09.2006., 10:52
Slučajno o tome nešto znam i to nije problem, naravno kad imaš valjanu dokumentaciju druge države iz koje je vidljivo da si posvojila njenog državljanina.

Tek tada se na tu obitelj primijenjuje naše pravo tj. radi se upis u maticu rođenih, mijenja državljanstvo, ime, te se potom radi prijava prebivališta u MUP-u i sl.

Dokument o usvojenju jednak je napr. potvrdi o rođenju u nekoj drugoj zemlji.

Problem je posvojiti u drugoj državi, jer svaka zemlja štiti svoje državljane, na način da prvenstveno želi da isti budu posvojeni od strane njenih državljana zbog vjeskih, kulturoloških i sl. razloga.

Ima jako puno naših obitelji koje su posvojile u inozemstvu, samo i jedino zato što sve nama susjedne zemlje imaju puno blaže i normalnije kriterije za posvojitelje vezane uz njihovu životnu dob, te time dobili mogućnost posvojiti dijete.

Ivca
07.10.2006., 20:17
Bok,
MM i Ja smo u postupku posvajanj djeteta iz Rusije, tocnije Kaliningrada.
Nakon bezuspjaesnog obijanja vrata po HR centrima za socijalnu skrb 2005, te pisanja ministarstvu, te njihovog odgovora da MM mora da postane Hr drzavljanin ako zelimo da posvojimo zdravo Hr dijete, mi smo se prebacili na potrazivanje njegovog Hr drzavljanstva,ali naravno to je opet proces od dve godine pa tako u medjuvremenu pokusavamo da posvojimo djete iz rusije.Tocnije djevojciu ispod 18 mjeseci starosti i healthy.
MI smo pokrenuli postupak preko USA agencije za posvojenja iz rusije, posto oboje imamo US putovnice , Moje Hr drzavljanstvo se niti ne spominje u mojim papirima, iskazano je samo da sam rodjena i odrasla u Hrvatskoj. MI smo prvi konatak sa agencijom uspostavili 4.1.2006 ali tek nakon punih 5 mjeseci sakupljanja 60 raznih vrsta dokumentacije ovjerenja i odobrenja te misljenja 8 razlicitih lijecnika- specijalista, nas dosje je otisao u Rusiju krajem maja 2006. Tog dana nam je receno da
cemo navjerovatnije cekati njihov poziv 10-12 mjeseci, te nakon toga camo putovati u rusiju na 2 tjedna da upoznamo djete te da se odlucimo ako cem je posvojiti( nikakve informacije , ili slika nisu dostupne prije posjeta djetetu) , nakon tog prvog putovanja u RUsiju treba da se vratimo u USA te da cekamo oko 6-8 tjedana da bi nam ruska vlada zakazala dan na sudu te da bi posvojenje postalo punopravno. Nakon tog djela treba ostati obaveznih 10 dana u rusiji da bi se sredio birokratski postupak odvodjenja djeteta u drugu drzavu. Sve skupa boravka u rusiji je 5 tjedana u hotelskom smjestaju, sta i nije bas jako jeftino( $80 za dvokrevetnu sobu sa kupaonom).
A kada se tu jos doda cijena, avionskih karata ( dva puta po dvije), cijena naknadnih lijecnicikih pretraga u Rusiji, dodano misljenje neovisnog pedijatra koji govori engelski, te cijena advokata, prevodioca, sudskih troskova, prevoza od suda do djecijeg doma etc, cijena cijele avanture ce biti negdje oko $25 000- $30 000.
Agencija za posvojenja je non for profit te njima ide samo mali dio za prevodioce, i uslugu kordinacjie sudskog sistema i djecijih domova.
Sve u svemu, mi smo na cekanju... vec je proslo 4 mjeseca, sto nama znaci jos samo 8 mjeseci do putovanja.
:heart:
Evo jos nekih informacija koje su meni poznate:

1.)ruska federacija vise ne odobrava neovisna/pojedinacna posvojenja, vec se mora ici preko agencija koje su dobile akreditaciju od Ru federacije.
2.)Ukraina je obustavila postupak posvojenja za internacionalna posvojenja iz USA, nisam sigurna da li je neke druge zemlje i hrvatska ukljucena ( makar sumnjam), neovsna posvojenja su bila dozvoljena, ali postupak je gotovo 2 godine trajanja i nema sigurnih rezultata.
3.) kazahstan jos uvijek odobrava neovisna posvojenja( bez agencija)
4.) rumunjska i bugarska imaju gotovo isti zakon kao i mi, sta se tice international posvojenja, ali zato imaju puno puno vise djece pogodne za posvojenje.
Evo, ukratko da podjelim moje znanje sa drugima, javite se ako imate jos dodatnih pitanja.
Ivca/Ivek

Ivca
09.10.2006., 18:10
http://groups.yahoo.com/group/Balkan_Adoption/

28.11.2006., 18:57
Ovisi iz koje zemlje se zeli posvojiti dijete. Jedna od osnovnih stvari je tzv "Home study" tj. obrada lokalnog centra. Ukoliko maticne zemlje dijeteta priznaju obradu hrvatskih centara, onda je moguce. Tako npr je moguce u sujsjednim zemljama ( pokusajte sa Srbijom npr - preko njihove konzulice u Zgb-u mozete doci do informacije o relevantom miistarstvu). Od ostalih zemalja znam da Ukrajina priznaje obradu naseg centra. Zemlje EU pak ne.

Nakon sto pronadjete zemlju koja priznaje nasu obradu, dobiti cete i popis dokumenata koji su potrebni ( uglavnom slicni uvjeti poput nasih : rodni list, potvrda o primanjima, potvrda o nekaznjavanju, o imovnskom stanju, zdravstvenom stanju) . Sve to , zajedno sa obradom, treba biti prevedeno od sluzbenog prevoditelja i poslati relevantom centru ili centralnoj agenciji ili ministarstvu ( ovisno od zemlje do zemlje) zajendo sa originalima. Originali virjede obicno godinu dana.

Time ste usli u njihov sistem. Koliko se ceka ovisi od zemlje do zemlje i srece.

Mozda korsini kontakti:

www.russianadoptions.org je amercika agencija koja ce preuzeti slucajeve iz Hrvatske, ali to kosta oko

Isabel
07.05.2007., 09:15
Izuzetno zanimljiva i poučna tema. I mene zanima da li je moguće i kako usvojiti dijete iz druge države. Hvala na nesebičnim savijetima i iskustvima!
:love:

UmaBg
24.11.2007., 00:17
Ja pokušavam sa Centrima u Crnoj Gori. Nitko mi se ne javlja :( .
Evo jos jedna teme iz naftalina.
Mislim da treba da se direktno obratis Ministarstvu u CG, ja nameravam da raspalim jedan cirkularni e- mail, svima koji imaju e - mail adrese, a imena su im na sajtu. Pre jedno 15 dana sam se obratila Ministarstvu sa pitanjem :"Kojoj licnosti da se konkretno obratim?", za to imaju mali box za pisanje na sajtu, "sve 5'' sto bi vi rekli, jedino sto mi niko nije odgovorio.
:/

otocanka
24.11.2007., 01:36
Ja pokušavam sa Centrima u Crnoj Gori. Nitko mi se ne javlja :( .
Evo jos jedna teme iz naftalina.
Mislim da treba da se direktno obratis Ministarstvu u CG, ja nameravam da raspalim jedan cirkularni e- mail, svima koji imaju e - mail adrese, a imena su im na sajtu. Pre jedno 15 dana sam se obratila Ministarstvu sa pitanjem :"Kojoj licnosti da se konkretno obratim?", za to imaju mali box za pisanje na sajtu, "sve 5'' sto bi vi rekli, jedino sto mi niko nije odgovorio. :/

Hvala ti UmaBg, ali ja sam svoje mišeke dobila ovdje :heart: :heart:
Nikada nisam dobila odgovore na svoje mailove, ali možda se sada nešto promjenilo, pa će nekome od čekalica koristiti ova info :love:

UmaBg
24.11.2007., 12:09
Nisam znala, jer nisam citala sve price, drago mi je :D da si uspela da "dobijes svoje mišeke", kao si sama lepo napisla. Crna Gora je jedna od retkih zemalja u regionu koja ima vise dece za usvajanje nego potencijalnih usvojitelja :?
Ja sam nasla jedan clanak iz tamosnjeg lista "Monitor" koji me ohrabrio da im pisem, a i nekoliko zena mi se javilo i reklo da u CG ( dom u Bijeloj ) dolaze parovi iz inostranstva i usvajau decu, pitanje je, kako, ja sam se obratila Ministarstvu i nista ?
Pokusacu da nadjem link, pa cu poslati u sledecem postu, ako ne nadjem prepisacu kljucne recenice, imam odstampano ( pod uslovom da nadjem papir :lol: )

UmaBg
24.11.2007., 12:26
Otocanka, pa ja sam citala tvoju pricu :) , i prezivljavala svaku recenicu, ali kao blog, kad si pomenula dvoje dece, tj. "miseke"setila sam se. Jos jedna lepa prica, ne mogu reci "jedna od najlepsih" ili sl., jer je svaka prica o usvajanju predivna.

Evo sta mi je napisala zena iz Podgorice na jednom forumu :

"...da bi ste mogli pokušati sa usvajanjem i u dečijem domu „Mladost” u Bijeloj, u Crnoj Gori. Ako parovi iz Nemačke, Austrije, Mađarske uspešno usvajaju decu iz doma, ne bi trebalo biti problem za parove iz Srbije..."

A nasla sam i link do "Monitora" prvenstveno se govori o Srbiji, ali pominje se i citav region, dakle sansa i za parove iz Hrvatske.

http://www.monitor.cg.yu/ARHIVA/a_865_11.html

Pusice "misekima" :heart: :heart:

otocanka
24.11.2007., 14:47
Da, slažem se svaka priča o posvojenju je predivna i posebna na svoj način :heart: .

A vidim da se situacija nije puno promjenila u ovih godinu i pol - još uvijek u CG ima više djece za posvojenje nego posvojitelja.

Nadam se da ćeš uskoro dobiti odgovor od njih :love: (a možda i poziv na razgovor :heart: ) .
Ja sam s njima kontaktirala baš u vrijeme kada su se razdvajali od Srbije, pa pretpostavljam da im je trebalo vremena da cijelu priču oko posvojenja poslože i s pravne strane (i da je to razlog zašto mi nisu ništa odgovorili).

Izraz "mišeki" (što znači mišići, mali miševi - na kajkavskom narječju) smo preuzeli od V. prijateljice iz Doma. Malena je stalno govorila "mišek maji" i to tako slatko da smo se zaljubili u taj izraz i sad ga koristimo :heart: .

leonessa
24.11.2007., 17:28
Ja sam čula davno da u vrijeme Jugoslavije jedino u Crnoj Gori nije bilo domova za nezbrinutu djecu jer jednostavno nije bilo potrebe za tim, odnosno u C.G. se rijetko događala potreba da dijete bude smješteno u dom (rijetko su se napuštala a normalno je da ih prihvati netko iz šire obitelji ili čak iz sela....).Ne znam dali je to istina ili samo priča.

UmaBg
24.11.2007., 19:44
Malo sam surfovala i evo podataka sa sajta Vlada CG :

Dječji dom “Mladost” Bijela
Dječji dom “Mladost” je ustanova za zbrinjavanje djece lišene roditeljske njege. Dom ima 4.027m2 korisne površine.
Kapacitet je doma 200 mjesta, a u domu trenutno boravi oko 180 djece.
tel/fax: 088-671-043, 671-033
e-mail:djecji.dom@cg.yu

Nigde se ne pominje kada je dom poceo sa radom, nasla sam pricu jedne devojke koja je kao beba 1985. ostavljana pred vratim doma :cry: .
Znaci postoji najmanje od te godine, a verovatno i od ranije, nalazi se na moru, pored Herceg Novog, moguce da postoji jos od ranije, da su tamo deca iz drugih krajeva SFRJ slana na oporavak, a da je primao i nezbrinutu decu :? Ovo je sve moja ( neosnovana :lol: ) pretpostavka.
Ima li neko iz Crne Gore na forumu ? :bye: Javite se !
Mozda ne na usvajanju, nego na nekim drugim podforumima?
Tako bi imali informacije iz prve ruke.

eva71
15.01.2008., 11:09
Ja sam se isto informirala u Sarajevu (Kantonalni centar za socijalni rad, tel; 524-444) i u Ministarstvu za socijalnu rad u Podgorici sto se tice posvajanja djece. Telefonski! Na mailove bas i ne odgovaraju. Osobe na koje sam naisla bile su vrlo ljubazne, no njihov je odgovor bio veoma obeshrabrujuci : i u Bosni i u Crnoj Gori nema dovoljno djece ni za parove tih zemalja, a kamoli za strance. To je oficijelni odgovor. Ne znam da li ima smisla centre zvati pojedinacno i provjeriti da li ti odgori uistinu odgovaraju stvarnosti na terenu.

UmaBg
16.01.2008., 11:43
Evo mog iskustva sa Crnom Gorom. Pre nekog vremena obratili smo se Ministarstvu zdravlja, rada i socijalnog staranja i dobili odgovor :

"Postovani/a ...

Porodičnim zakonom Crne Gore propisano je da se usvojenje izmedju stranog državljanina, kao usvojitelja i domaćeg državljanina kao usvojioca ne može zasnovati. Takodje je propisano da izuzetno strani državljanin može usvojiti dijete ako se ne može naći usvojilac medju domaćim državljanima. U praksi se izuzeci, prije svega, odnose na djecu koja imaju razvojne smetnje. Fotokopiju kompletne dokumentacije potencijalni usvojitelji mogu dostaviti na adresu: Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja Rimski trg 46 81000 Podgorica.
ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja."

Doduse, trebate biti strpljivi, mi smo cekali jedno 2 meseca, taman kad sam izgubila nadu da ce se javiti oni su odgovorili.
Na njihovom sajtu sa strane pise "pitajte ministra" kliknite na to i pojavice se box u koji unosite svoje pitanje i ono se automatski prosledjuje, a vi dobijate obavestenje da je poruka otisla.
Njihova poruka stize na vasu e - mail adresu koju ste naveli u boxu.
Mi smo kontaktirali nas CSR ( Centar za soc. rad) i dobili instrukcije da napisemo Ministarsvu CG molbu da se oni obrate nasem CSR da bi im ovi sluzbeno dostavili papire.
Zasto : zato sto je jedino tako dokumentacija kompletna, odn. kada ide sluzbenim putem onda salju i izvestaj o nama, tj. kako su nas ocenili, a mi to, kao usvojioci nemamo pravo da vidimo.
Ja sam se bas juce obratila Ministarstvu u CG, pa cekam odgovor, ako se ne jave jedno 2 meseca, otici cu u CSR i fotokopirati dokumnetaciju koju mi mogu dati( ustvari, najgore mi je za lekarsko uverenje, em su nas citav dan pregledali, em smo platili, pa da ga ne vadimo opet).
Ja ne bih odustajala od CG, dobijala sam informacije od tamosnjih zena da se mogu usvojiti i zdrava deca, a takodje i da jedino u CG ima vise dece nego potencijlnih usvojilaca i da u Bijelu dolaze ljudi iz citavog regiona.
@eva71
Mislim da je zvanje centara gubljenje vremana i novca, jer smo i vi iz Hrvatske i mi iz Srbije stranci, sve ide preko Ministarstva.
Ako ti nije problem mozes li mi napisati broj u Ministarstvu CG na koji si zvala, cisto da ga imam.
Hvala
:)

eva71
17.01.2008., 09:18
Hvala ti na tvojim iskustvima i svim informacijama. Mislim da imas pravo da se molbe u svakom slucaju trebaju poslati na sto vise mjesta i da se ne treba obeshrabriti od prvih odgovora administrativnih vrhova. Izgleda da se uvijek ne podudaraju informacije koje ima adinistracija i iskustva ljudi sa terena. Kad sam zvala razne centre po Zagrebu, dobijala sam vrlo razlicite i kontadiktorne odgovore i sto se tice procedure i sto se tice djece. Npr. neki su mi rekli "samo vi vec posaljite molbe na centre, pa onda cekajte papir za podobnost", u centrima su rekli "ni govora, takve molbe ni ne citamo". Jedni su tvrdili "starije dijete, ma bez problema, drugi "danas je jako tesko uopce naci dijete" i tako ovisno koga se nazove nada poraste ili padne na nulu.
No da se vratimo na Crnu Goru, rekli su mi isto kao i tebi u pismu : da imaju dosta parova iz zemlje, da strancima bas i ne daju i ako, onda neposvojivu, tj. bolesnu djecu. Telefonski broj sam nasla na netu, priljepila sam ga u nastavku.

Jos sam te nesto htjela pitati. Vidim da u CG, kao i Bosni ne spominju papir o podobnosti koji se dobije nakon sto se skupe svi papiri i produ "testovi" i koji na neki nacin zamijenjuje sve te potvrde. Znaci li to da svaki put moras slati sve originale ili tek kad bi eventualno bila pozvana na neki razgovor. Mozda, kao u Hrvatskoj, molbu trebam slati tek kad imam papir o podobnosti.

Ministry of Social Affairs
Attn: Svjetlana Sovilj
Rimski trg BB
81000 Podgorica
Phone: +381 81 482-451
Fax: +381 81 234-256
www.minrada.vlada.cg.yu

ADOPTION PROCEDURES: Adoptive parents must first contact Ministry of Social Affairs of Montenegro. They must then submit the required documentation listed below.

If determined eligible by the Ministry of Social Affairs, prospective adoptive parents will be instructed to contact the appropriate local authority. Each municipality in Montenegro has its own authority called Center for Social Work (Centar za socijalni rad) which is part of the Ministry of Social Affairs. The Ministry will guide prospective parents to a local authority depending on the number of children awaiting adoption in that area.

Local authorities will attempt to match prospective parents with a child. When a match is made and the parents inform the local authorities to that affect, local authorities will schedule "Solemn Ceremony of Adoption (usually within few days). Local authorities will then erase the names of the biological parents from the registry books and make a new entry with the names of the adopting parents. This is also the time when the child's name can be formally changed, including the child's first name. Authorities will also issues an Adoption Decree (Resenje o usvojenju) which includes child's history and details on the adoption process, Birth certificate and passport.

DOCUMENTS REQUIRED FOR ADOPTION IN MONTENEGRO:
-. Written request signed by both prospective adoptive parents;
-. Parents’ Birth Certificates;
-. Marriage Certificate;
-. Proof of Citizenship (passport);
-. Passport copies;
-. Evidence of employment and income;
-. Evidence of assets;
-. Medical certificate including a psychiatrist's report on the parents' suitability for the adoption process;
Criminal records/Police certificates.

eva71
17.01.2008., 09:22
Sad sam tek dobro procitala sto si napisala o papirima. Pitanje je da li si molbu u CG poslala tek kad ti je obrada u tvom centru vec bila zavrsena ili i ranije ?

UmaBg
17.01.2008., 22:29
Sad sam tek dobro procitala sto si napisala o papirima. Pitanje je da li si molbu u CG poslala tek kad ti je obrada u tvom centru vec bila zavrsena ili i ranije ?

Tacno je to sto kazes u prvom od tvoja dva posta, kod nas se broj usvojilaca, zavisno od izvora varira od 4000 - 6000, a isto varira i broj dece :? cesto su informacije kontradiktorne i moras sam sloziti kockice da bi dobio pravu ili bar pribliznu sliku stvari.
Sto se tvog pitanja tice, mi nismo slali nikakvu molbu u CG, samo pitanje da li uopste mozemo da usvojimo dete, kad su nam odgovorili ono sto sam ti napisala obratili smo se svom CSR i oni su nam rekli da je bolje da stvari idu sluzbenim putem, jer na taj nacin do Ministrstva u CG stize o ocena o nasoj podobnosti, odn. ono sto je sastavio tim : psiholog, pedagog i socijalni radnik.
Sad cekam sta ce mi javiti iz CG, tj. da li ce se obrati nasem CSR sa zvanicnim zahtevom da im se posalje fotokopija predmeta ili ce napisati nesto drugo ?
Gledala sam datume slanja naseg pitanja i odgovora Ministarstva CG, proslo je mesec i po, dakle nista pre marta.
Ne znam u kojoj ste vi fazi, ali je, po meni, bolje da se molba pise kad se obrada zavrsi, jer tako mozete reci da ste dobili podobnost.
Kod nas postoji jedinstveni registar usvojilaca i CSR nisu vise nadlezni da daju uverenje o podobnosti (mi smo na listi i cekamo poziv, nema zvanja CSR, pa prema tome i ovaj papir gubi svoju svrhu). Kod vas je
drugacije, dakle ja bih sacekala, mislim da je papir o podobnosti dobijen u svojoj zemlji ne moze da bude visak.
Sto se tice dokumenta Crnogorci prihvataju i fotokopije, sami su to naveli.
Hvala na infu, ako te jos nesto zanima ili ti nisam jasno odgovorila samo pitaj.
pozdrav :heart:

eva71
18.01.2008., 08:20
Hvala na preciznom odgovoru. Tek sam pocela obradu i mislim da cu slijediti tvoj savjet i pricekati da se zavrsi.
Ovo telefoniranje lijevo desno samo je posljedica moje nestrpljivosti. I sama znam da se trebam strpiti dok ne dobijem papir o podobnosti, no koji put mi se cini da mozda mogu vec nesto "obaviti" i unaprijed. No trebam se izgleda ograniciti na skupljanje informacija, a s molbama krenuti tek kasnije.

majoslava
25.01.2008., 10:34
ja zivim u svedskoj, i mogu samo dati malo uvida u situaciju oko internacionalnih usvajanja ovdje.
usvajanja ovdje su iskljucivo internacionalna, buduci da svedske djece nema za usvajanje.

usvajanje ide preko agencija, koje imaju ovlastenje od vlade da se bave time, kako bi se procedura bila sto korektnija.
u principu je nemoguce kao privatna osoba usvojiti dijete iz druge zemlje, osim ako ne prostoje prirodna veza prema toj zemlji, npr bilo bi moguce da ja usvojim dijete iz hrvatske, ali da samo otputujem u afriku, nadjem dijete i dovedem ga ovdje, morala bi se malo namuciti da se opravdam.

obrada socijalne sluzbe radi se od lokalne socijale, u opcini stanovanja, i nakon odobrenja kontaktira se agencija i odabire se zemlja, te se pocinju sredjivati papiri koje specificna zemlja trazi.

jasno vam je da su pravila i uvjeti na roditelje razliciti i brojni, pored toga sto su vremena obrade u zemlji razliciti, starost djece i razlicitih zamalja isto varira, troskovi usvajanja su isto razliciti , reda velicine 12000-25000 eura, zavisno od zemlje.

takodjer se broj usvojene djece madjunarodno u svedskoj prepolovio tokom zadnjih par godina. agencije su duzne raditi na poboljsavanju uvjeta za napustenu djecu u zemljama gdje imaju kontakte, smatra se da je medjunarodno usvajanje zadnja alternativa za dijete, i puno se radi na udomljavanju djece lokalno, na poboljsavanju uvjeta u domovima, mogucnostima da rodjaci preuzmu dijete itd.

u aziji , pogotovo koreji, se situacija polako poboljsava, godinama je azija bila veliki izvor djece za medjunarodna usvajanja.

afrika je postala novi izvor, prevenstveno zbog katastrofalne AIDS situacije, i dio djece dolazi iz kolumbije, i nesto iz 'istocne' evrope.

no ja, nisam odgovorila na pitanj kako iz hrvatske usvojiti medjunarodno, samo sam dala primjer kako to izgleda u svedskoj.

moja slobodna interpretacija je da je vrlo tesko usvojiti kao privatna osoba medjunarodno ako ne poznajes doticnu zemlju, usvajanje djece je dobro razradjena industrija gdje su kontaki najvazniji.

sretno!

ninocka
29.01.2008., 09:12
možda nisam pogodila temu, a možda mi netko može pomoći...

Zanima me kako posvojiti djevojčicu koja je rođena i živi u Zagrebu. Ima trajnu dozvolu boravka, ali je stranac.
Nema državljanstvo, odnosno nije nigdje upisana. Otac ima državljanstvo Srbije, mama je rođena u Makedoniji, ali je apatrid. Radi se na njenom upisu u Makedonsko državljansvo kako bi mogla donjeti ispis i primiti Hrvatsko državljanstvo, no to je prokleto dugotrajam proces.
I otac i majka imaju zajamčenja RH da će dobiti državljanstvo ukoliko donesu otpust.
Djevojčica je sedmo od jedanaestero djece, živi u lošim uvjetima. S 8 i pol godina (ove godine) krenula je u prvi razred i upravo je završila psihološke testove. Ustanovljena joj je smanjena inteligencija, problemi u motorici..., no to su sve znakovi mentalne zapuštenosti i slabijeg poznavanja jezika. Škola će za nju primjeniti poseban program.
Već sam godinama bliska s obitelji i potičem školovanje djece, snosim sve troškove koje to nosi, idem na informacije, imam i punomoć majke da zastupam prava i interese djece u RH.
Postoji li zakonska mogućnost da djevojčicu u dogovoru s roditeljima i socijalnom službom uzmem sebi?
Imam 34 godine, živim sama u svom stanu, mjesečni dohodak mi je cca 7.100kn...

nela
29.01.2008., 09:33
Postoji li zakonska mogućnost da djevojčicu u dogovoru s roditeljima i socijalnom službom uzmem sebi?


Mislim da postoji mogućnost da ti roditelji povjere djevojčicu na skrb i čuvanje, ali to nema veze s posvajanjem.

ninocka
29.01.2008., 09:55
nela, hvala ti na odgovoru.
ako djevojčicu uzmem sebi u dogovoru s roditeljima, ona neće imati nikakva prava, i dalje će biti streanac dok se preko roditelja ne riješe papiri.
srećom, u ovoj zemlji djeca stranci zasad imaju pravo na besplatno osnovno školovanje ( ali ne i na vrtić), i pokriveno im je zdravstveno osiguranje, ali zakoni se stalno mijenjaju. prije dvije godine je donesena neka promjena tako da dvije najmlađe sestre nemaju dozvoju trajnog boravka, već su stranci :/
za mnoge stvari, aktivnosti idd, traži se domovnica (npr. za glazbenu školu)
nekako sam se nadala da možda postoji mogućnost posvojenja u dogovoru s roditeljima. tako bi dijete steklo neka prava koja zasad nema.

majoslava
05.02.2008., 10:57
Postoji li zakonska mogućnost da djevojčicu u dogovoru s roditeljima i socijalnom službom uzmem sebi?
Imam 34 godine, živim sama u svom stanu, mjesečni dohodak mi je cca 7.100kn...

najbolje da se obratis socijalnoj sluzbi gdje stanujes i raspitas se kod njih.
u svakom slucaju mozes se prijaviti za obradu kod socijale da bi dobila odobrenje za usvajanje, i ako se roditelji slazu ne bi trebalo biti problema oko usvajanja. doduse moze se desiti da je zakon glup i ne dozvoljava usvajanje ako nisi u braku, ali vjerojatno se moze naci rupa.

raspitaj se oko zakona i pricaj sa socijalom. za dijete je najvaznije da ima stabilnu svakodnevnicu i da si ti prisutna uvijek uz dijete, ali na dugu stazu su naravno i papiri vazni.

UmaBg
29.03.2008., 07:49
Da nastavim tamo gde sam stala.
Dobila sam odgovor iz CG, kopiram ga i boldujem ono što je važno.
Pozdrav :heart:


Postovani/a ...,

Postovana gospodjo ..., U vezi Vašeg dopisa obavještavamo Vas sledeće: Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja Crne Gore nije nadležno da potencijalnim usvojiocima sugeriše podnošenje zahtjeva za usvojenje djece. Članom 136 stav 2 Porodičnog zakona Crne Gore propisano je da lice koje želi usvojiti dijete podnosi zahtjev organu starateljstva preko ministarstva nadležnog za poslove socijalnog staranja. Obzirom da ste državljani Srbije, strani državljani, uz zahtjev je potrebno da dostavite cjelokupnu dokumentaciju (može i ovjerena fotokopija dokumentacije) nadležnog organa, koji utvrđuje podobnost u postupku usvojenja. Napominjemo, da se shodno članu 125 Porodičnog zakona Crne Gore usvojenje između stranog državljanina, kao usvojioca i domaćeg državljanina kao usvojenika ne može zasnovati, osim u slučajevima ako se ne može naći usvojilac među domaćim državljanima. Činjenica je da se u Crnoj Gori zasnuje godišnje vrlo mali broj usvojenja i da za sada ima dovoljno zainteresovanih domaćih usvojilaca, osim u slučajevima kada se radi o djeci sa posebnim potrebama. Dječji dom “Mladost” iz Bijele je ustanova za smještaj djece bez roditeljskog staranja. Međutim, mali broj djece u ustanovi su djeca bez roditelja i koja ispunjavaju uslove za postupak zasnivanja usvojenja, već se većinom radi o djeci koja imaju roditelje i koji u određenom vremenskom periodu iz zdravstvenih i dr. razloga nisu umogućnosti da brinu o njima a ne daju saglasnost da se djeca zbrinu putem usvojenja.
ministarstvo zdravlja rada i socijalnog staranja

UmaBg
30.03.2008., 09:03
Da dodam još nešto.
Nemojte da vas obeshrabri ton pisma. Razgovarali sa sa njihovim službenicima i razmenjivala mejlove. Ljubazni su, ali sve vreme govore da nemaju decu za usvajanje, da su nam veće šanse u nasoj zemlji i sl.
Kao da po nekoj direktivi šire defetizam i hoće da demorališu potencijalne usvojioce.
Imam sasvim drugačije informacije sa terena, jednu do njih sam dobila i od članice sa ovog foruma, kojoj se zahvaljujem i pozdravljam je.
Kopiraću nešto što su mi je pisala žena iz CG.

"girl_pg - 26. juni 2007. u 18.30 (*.crnagora.net)
...mislim da bi ste mogli pokušati sa usvajanjem i u dečijem domu „Mladost” u Bijeloj, u Crnoj Gori. Ako parovi iz Nemačke, Austrije, Mađarske uspešno usvajaju decu iz doma, ne bi trebalo biti problem za parove iz Srbije..."
Kao što vidite, zvanične informacije i one koje dolaze neposredno od žena se i te kako razlikuju.
Da smo bili skloni demoralisanju ne bi došli do tačke u kojoj jesmo. Tu mislim na MM i mene i sve "čekalice", a pogotovo one koji su postali roditelji.
Pozdrav :bye:

eva71
01.04.2008., 08:31
Jeli mozda netko vec bio u direktnom kontaktu s nekim iz doma u Bijelom ?

Elly
01.04.2008., 10:15
Ima jako puno naših obitelji koje su posvojile u inozemstvu, samo i jedino zato što sve nama susjedne zemlje imaju puno blaže i normalnije kriterije za posvojitelje vezane uz njihovu životnu dob, te time dobili mogućnost posvojiti dijete.

Nasi prijatelji su nedavno posvojili curicu u Makedoniji :heart: , i tada mi je ovaj topic pao na pamet.
Ne znam kakva je procedura jer oni nisu hrvatski drzavljani, ali eto, informacije vama radi - Makedonci daju da se dijete posvoji van njihove drzave.

UmaBg
01.04.2008., 15:51
Jeli mozda netko vec bio u direktnom kontaktu s nekim iz doma u Bijelom ?

Od kontakta sa samim domom (mesto se zove Bijela ) nemaš ništa, jer sve ide preko njihovog Ministarstva. Nije loše imati nekog "insajdera" u Bijeloj, pa znati koliko se deca stvarno usvaja i kuda odlaze ?
Crna Gora ima malo stanovnika, poznaje li neko neku ženu koja bi nam mogla dati informacije ?
Samo ću reći da se ono što sam čula od žena koje su pisale na raznim forumima i onoga što govore službenici Ministarstva bitno razlikuje.
Zaključke izvlačite sami.
Ako šaljete dokumentaciju morate je posalti KOMPLETNU, inače će vas odmah odbiti.
Moje mišljenje je da ne trebate postavljati visoke standarde, jer sam u razgovoru sa službenicom čula više puta o vraćanju dokumentacije.
Znači, i ako je bila kompetna, možda su ljudi napisali da žele zdravo dete od npr. godinu dana i dokumentacija im je vraćena sa obrazloženjem da takve dece nema i neće uskoro biti, a prioritet imaju državljani CG( moja pretpostavka).
Mi još nismo poslali dokumentaciju, jer tražomo modus kako da iz našeg CSR dobijemo KOMPLETNU dokumentaciju. Rešenje smo našli, uz pomoć pravnika našeg Ministarstva u tome da se CG Ministarstvu uputi "Zahtev za usvajanje" sa pitanjem šta je potrebno od dokumentacije ?
Kada dobijemo odgovor, overen pečatom i sa potpisom odgovornog lica možemo ga predočiti našem CSR na osnovu njega nam daju kompletnu dokumentaciju, znači mišljenja stručnjaka zajedno sa potvrdom o podobnosti.
Pisaću još o ovome kada se priča zaokruži, zakoni se razlikuju, ne znam kako je kod vas ? Da li imate uvide u svoje dosijee i možete li ih posuditi na fotokopiranje, ali potpune, znači sa svim što stoji u njima ?
Malo sam zbrkala, ali nadam se da smo se razumele, od zvanja Bijele nema nikakve koristi, a dokumentacija koju šaljete mora da bude kompletna i šalje se u Ministarstvo, a ne u dom u Bijeloj.
Adresu imate gore.
Ako je neko voljan da zove CG Ministarstvo, neka napiše sta su mu rekli, da vidmo. Nisu neljubazni, ali koriste svaku priliku da naglase da nema dece, da imamo veće šanse u našoj zemlji, rečju pokušavaju da nas odgovore od predaje dokumentacije.
@Elly
Još kad bi se malo raspitala od prijatelja, kako su uspeli ?
Pozdrav svima :*

eva71
02.04.2008., 07:46
Za Makedoniju sam nasla ovaj side za americke drzavljane, ali ima i puno korisnih informacija uopce :

http://travel.state.gov/family/adoption/country/country_416.html

ozut
06.06.2008., 13:53
Cure sa više iskustva, pomagjte!
Moja šogorica koja živi u Italiji i udana je za talijana sredila je sve papire i spremna je za posvojenje. Slijedeći korak je da izabere jednu od agencija za međunarodno usvajanje. Ona je kontaktirala agenciju preko koje između ostalog može usvojiti i dijete iz Hrvatske. Mene zanima da li, pošto se oni tretiraju kao stranci prednost imaju domaći državljani? To bi značilo da kod nas ona praktički nema šanse. Da li znate nešto o tome?

Zdenka2
06.06.2008., 14:07
Obiteljski zakon, članak 127

(1) Posvojitelj može biti hrvatski državljanin.
(2) Iznimno posvojitelj može biti i stranac ako je to od osobite koristi za dijete.
(3) Ako je posvojitelj stranac, posvojenje se može zasnovati samo uz prethodno odobrenje ministarstva nadležnog za poslove socijalne skrbi.

Kompas
12.06.2009., 15:45
Evo i mene, ja sam nova ali imam neke infornacije. Već skoro godinu dana pokušavam posvojiti dijete i napokon neki konkretniji pomaci se događaju. Naime, usvojiti ću dijete iz Etiopije. To je moguće preko američkih agencija za posvojenje koje su legalne i nemate briga za nešto ( ja sam se jako boijala pa sam provjeravala preko svih mogućih ambasada). Možete birati spol i dob djeteta. Najmlađe dijete na izlazu iz Etiopije je 6 mjeseci. Problem je dobivanje državljanstva jer mi nenamo model po kojem bi se to učinilo no ne postoji nikakva zakonska zapreka.

Anemone nemorosa
12.06.2009., 16:38
kompas, lijepo od tebe što si se javila i dobrodošla nam!

čokolada
12.06.2009., 17:51
Kompas , dobrodošla nam. Slobodno napiši malo više detalja o postupku, vjerujem da će neke zanimati :) .

ivanas
12.06.2009., 21:54
Pisi, pisi, vjerujem da mnoge zanima!

sanja74
14.06.2009., 16:25
Kompas, baš mi je drago zbog tebe! :*
piši nam..

ina33
14.06.2009., 22:12
Super, Kompas, mislim da si pionir u posvajanju iz drugh država na ovom pdf-u :)!

Kompas
15.06.2009., 08:27
Dakle ovako!

Moguće je posvojiti dijete iz strane države. Kako sam već navela u mom slučaju biti će iz Etiopije. Postoji puno agencija za posvojenje ali treba biti oprezan da li imaju licencu za rad koja se može provjeriti na US state.gov ili mojim putem, zivkajući ambasade. Ukoliko ima zainteresiranih za Etiopske bebe pokušajte sa agencijom Hope adoption agency na www.hopeadoptionagency.com ili mail graceapruitt@yahoo.com. To je agencija i osoba koja je glavni kordinator i koja između ostalog vodi moj slučaj. Rekala sam joj da ima zainteresiranih u Hrvatskoj i rečeno mi je da ste svi više nego dobro došli jer ima jako puno bebica kojima treba obitelj. Od dokumenata vam je potreban i najvažniji nalaz i mišljenje centra za socijalnu skrb i još neki koje ćete prikupiti za koji dan (potvrda o nekažnjavanju, potvrda liječnika da ste zdravi,...). Kada prikupite dokumente poslati ćete ih na Etiopski sud i čekati datum salušanja. Možete birati spol i dob djeteta.
Ono što je najveće problem je dobivanje državljanstva. Kod nas ne postoji zakonska zapreka da bi se posvojilo strano dijate ali ne postoji niti model po kojem bi se to učinilo. Ono što je meni rečeno na Općinskom sudu je da je najvažnije da se sud izda potvrdu da je dijete bez roditelja ili ukoliko oni postoje da daju svoj pristanak.
Kada se sve to riješi predstoji ono najljepše put u Etopiju po bebu!
Također postoji osoba Lil Snee (adopt.link) koja radi s trudnim ženama i djevojkama te je i na taj način moguće dobiti novorođenu bebu!
Evo ,toliko od mene ,ako sam od imale koristi bit ću jako sretna!

Vlvl
15.06.2009., 15:40
Kompas, želim ti što prije

ono najljepše put u Etopiju po bebu
i javljaj nam se i dalje. :)

sima
18.06.2009., 00:48
kompas dobro došla!!!!!! :bye:
ajde napiši još malo o postupku posvajanja iz vani,baš me zanima a nemam pojma odakle da pocnem.i još ako tko zna što je s makedonijom sada?od dakle da pocnem jer mi se cini da cu se ovdje nacekati jakooo duuugoooo....

Kompas
19.06.2009., 07:20
Evo još jedne informacije! Ukoliko ste posvojili dijete iz druge države a u toj državi odluka o posvojenju je pravomoćna sud u RH je dužan priznati stranu sudsku odluku. Dakle nema brige za državljanstvo (što je mene najviše brinulo).

rosmari36
20.06.2009., 15:55
Nova sam ovdje!
Zanima me preko koje si agencije isla ???JA bih rado povojila djete iz Rusije, čula sam cijenu za 22.000 eura za sve skupa pa mi se čini jako puno !

rosmari36
27.06.2009., 00:05
http://www.adopt-in-russia.ru/

Kompas
06.07.2009., 07:07
Joj dragi moji! Krivo sam vam napisala adresu agencije. Ispravna je www.hopeadoptionagency.org! Sorry!

rosmari36
12.07.2009., 15:17
Dakle, stavljam link pa ak nekom jednom pomogne..fino
www.prijut.ru
Ovo ispod su nacionala i regionalna baza podataka u Novosibirsku !
Na zalost, mislim da nitko tamo ne govori engleski i nema email adresa ( :? ) nego samo telefona pa ko voli..

http://www.aistday.ru/index.php?id=32
http://www.usynovite.ru/db/?do_search=1&y=&r%5B%5D=54

rosmari36
12.07.2009., 16:04
A, da... nisam sigurna da su ova djeca gore za međunarodno posvojenje - djeluje mi više kao da su za posvojenje unutar Rusije ! Na žalost !
Šteta što je sve to tako beskrajno skupo u vezi tih međunarodnih posvojenja.
Kompas ,super da si ispravila link ! I mene je malo bunilo kada sam pokušala otvoriti ! :roll:

Sprout
18.07.2009., 12:29
Kompas, jedno pitanje- američka agencija za posvajanje vodi vaš proces posvajanja bez obzira što ste hrvatska državljanka?
Ili vi (ili vaš suprug ako ste udata) imate američko državljanstvo??

Jer znam da mi u HR. nemamo agencije koje bi nam pomogle u procesu posvajanja iz strane države, a mislila sam da američke ne bi prihvatile voditi nekog iz Hrvatske (radi razlika u zakonima i takvih nekih stvari radi kojih možda ne bi bili u stanju pravilno voditi proces...ali to samo nagađam)?

Inače i ja sam se raspitivala po ministarstvima o procesu posvajanja iz druge države i moram priznati da su me non-stop prespajali simo tamo jer nitko živ pojma nije imao o tome budući da nikad nisu imali takav slučaj. Nije da se ne može nešto saznati ,ali treba stvarno bit uporan i zvati katkad iste ljude po više puta jer vas znaju automatski prebacit drugoj osobi i ne znajući da to spada pod njihovu nadležnost.

Kad bi jedan posvojitelj prošao kroz čitav taj proces posvajanja iz inozemstva u Hr. mislim da bi sve bilo puno jednostavnije.
:/

Kompas
18.07.2009., 14:58
To da treba biti uporan imate pravo! Ja sam mjesecima zivkala agencije ne bi li našla koju da želi raditi s nama. Niti ja niti moj suprug nemamo američko državljanstvo. Što se tiče ambasada odmah odustanite jer ili nemjau pojima ili se uopće ne žele poruditi. Teško je bili naći agenciju ali kako sam pisala u prijašnjim postovima vlasnik ove agencije se za to potrudio i evo ga, proces pred kraj. Što se tiče zakona, vi morate poštovati zakone države iz koje je dijete. Oko toga će vam pomoći agencija. U Hrvatskoj trebate proći obradu u nadležnom centru. Najvažnije je da kada dijete dovedete u Hrvatsku imate pravomoćnu odluku suda iz država iz koje dijete dolazi. Oko vize javite se našoj nadležnoj ambasadi! Vjerujte, nije to tako komplicirano, malo truda i za 6 mjeseci ste ponosi roditelji!

rosmari36
18.07.2009., 20:31
meni se ona navedena agenija nije javila tj nije odgovorila , Kompas!:-(

Kompas
19.07.2009., 10:45
Evo njihov broj telefona 0018065442382-Grace. Napisala sam joj poruku da je poslan još jedan mail iz Hrvatske pa će ga pogledati. Imaju jako puno posla pa sam i ja na početku čekala duže. Ali javit će se...

rosmari36
19.07.2009., 10:54
Tnx!:-)

Kompas
20.07.2009., 06:58
Rosmarie, čula sam se s Grace, ona nije dobila vaš mail pa pošaljite ponovo! Možda je nabolje da je nazovete za prvi puta!

rosmari36
20.07.2009., 07:18
Ok, budem pokušala!

Sprout
20.07.2009., 13:32
Kompas, ovo su stvarno super vijesti!!! Vi ste pionir u Hr. na ovom polju.
Držim vam fige da sve lijepo glatko prođe! :D

Kad ćete imati vremena jedan dan, biste li mogli možda malo detaljnije opisati proces- kako ide redoslijed s papirologijom, gdje ste nailazili na neke probleme i kako ste ih riješili, malo o financijama, o agenciji i kako i što naprave za vas. Možda ne treba sve u jedan dan. Mislim da bi vam mnogi bili zahvalni do neba i nazad.

E da, je li znate nešto o tome ima li kakvih prepreka što Hrvatska nije potpisnica Haške konvencije o međunarodnim posvojenjima?
Jednom sam poslala neki upit u Poljsku čini mi se i gospođa mi je odgovorila da mi kod njih ne možemo posvajati jer da nismo potpisnici toga. Sad pitanje je koliko ona o tome zna...ali eto, tako mi je odgovorila.
Sad za Etiopiju znam da isto nije potpisnica te konvencije pa vi vjerovatno niste ni imali problema s tim!?

Kompas
21.07.2009., 07:13
E pa ovako... Rijetko kada neka država želi dopustiti posvojenje djetetea u stranu državu bez agencije. Ja sam pokušla direktno se javljati na strana ministarstva ali su me odmah pitali iz koje sam agencije. Budući sam se odmah odlučila za neku od Afričkih zemalja zivkala sam jednu o jednu. U Južnoafričkoj republici nije miguće jer su oni potpisnici Haške konvecije a mi nismo pa su me odmah otkantali, Kenija dozvoljava ali trebata tamo živjeti skoro godinu dana, Malawi isto tako,... I svi vas traže agenciju. Nakon toga sam krenula u potragu za jednom. Kada sam našla agenciju koja želi s nama radit rekli su mu da oni rade s domovima u Etiopiji i da procedura nijte tako stroga kao npr. u Keniji. Ukoliko se ne odlučite za ovu preko koje sam ja išla nemojte se obeshrabriti kad vam svi kažu da rade samo sa svojim državljanima. Treba biti uporan. Agencija će vas uputiti u zakone te države.To je za početak najvažnije jer "igrate na njihovom terenu".Mene su tražili da im dostavim nalaz centra za soc. skrb (nije dovoljno rješenje, tražite od Kumičićeve cijeli nalaz), potvrde o zaposlenju, potvrde od liječnika da smo zdravi i sposobni odgajati dijte, potvrde o nekažnjavanju,tri pisma preporuke od prjatelja,naš potpis da se obavezujemeo salti slike i medicinsko izvješće o djetetu do njegove 18. godine i još neke sitnice (iskreno ne sjećam se ali sve što se da nabaviti). Mi smo imali otprilike 30 stranica dokumenata koje smo trebali prevesti na engleski. E taj dio već košta negdje 4000 kn+ troškovi DHL-as za prijevoz 600 kn...Kada pošaljete trebate uplatiti, oni vam pošalju fakturu. Taj novac je za odvjetnika u Addiss Abebi, prijevod na Etiopski (ne znam točno ime njihovog jezika) i soc. radnika koji brine za dijete i priprena dokumente. U tom trenutku birate dob i spol djeteta. Kada se dokumenti prevedu idu na sud i sud vas prihvaća kao posvojitelje. Tada dobivate datum sudskog saslušanja i to je datum kada idete po dijete. Ja sam prvi kontakt s agencijom imala 15.2.09 i sada čekam da me pozovu po djete. Dakle vrlo brzo sve to ide. Ostale detalje ću vam napisati kada ih ja prođem da ne naklapam napamet.

Sprout
21.07.2009., 10:22
Sjajno!!! :D Hvala vam najviše na svijetu! Ne mogu vjerovati da STVARNO čitam da netko napokon posvaja iz druge države, a hodočastim na ovaj forum već ohoho ne bi li nešto saznala!

I još ste tako brzo prošli kroz postupak! Ali OK, za Etiopiju i inače čitam tako. Svi navode da im je postupak za posvojenje jedan od najbržih jer imaju strašno puno djece koja čekaju na posvojenje, a imaju rješen status i sve.

Pozdravljam vas i želim puno sreće da sve završi kako treba.

:love: :heart:

rosmari36
24.07.2009., 20:23
Ja sam solo..ak jos niste skuzile !Isto namjeravam posvojiti djete ..nemam pojma, poslala sam tu molbu na sve centre u Hrvatskoj ( pa cak i na aresu onog doma u Crnoj Gori , pa u BIH ) i , oni koji su mi se do sada javili, kazu da "na zalost nemaju djecu za posvajanje "
Ok, samo iz jednog zagorskog centra da imaju neku stariju djecu i to sa posebnim potrebama -napisali pismeno a onda, kada sam ih zvala , rekli su da uopće nemaju djecu !Skroz sam zbunjena i deprimirana !
Pa zato uvijek nesto trazim po tudim sajtovima. Pisala sam i svim talijanskim agencijama koje imaju akreditaciju za posvajanje iz Rusije ( negdje 8-10 ) njih a odgovorili su mi samo iz jedne i to jako ljubazno , rekli su da je to moguce i tako...
Evo vam linka - pisite na mail ovom gospodinu Emiliyu - govori engleski ( za one koji ne znaju talijanski ) tj on ce vam se javiti kada pisete na mail te organizacije !
Na pitanje koliko to sve dode nije odgovorio ali eto..tek smo na pocetku !:-)
Sretno vam !S.O.S. BAMBINO I.A. ONLUS
SEDE SARDEGNA
Resp. Emily Diquigiovanni
Piazza Pietro Addis 3
07038 Trinit

diba
24.07.2009., 22:34
Pa čitam sve ovo i nemogu da vjerujem, tko želi maloga peruvijanca ili peruvijanku ja ću mu pomoći ali mu neće trebati sav taj novac, preko misionara jedino mu treba novac za put i papire oko 4000 eura

rosmari36
25.07.2009., 07:19
O, pa hvala za informaciju !Bar da znamo da ima i jeftinijih varijanta !:-))

gouri
10.08.2009., 21:51
pozdrav svima!
I mene jako zanima ova tema tj. zeljela bi posvojiti dijete iz inozemstva.
Neznam od kuda poceti?
Rosmari36, da li si dobila kakav odgovor od agencije? jesi li poslala ispunjen onaj njihov upitnik i novce?
Na kineskom saitu koji je dala sprout je popis zemalja iz kojih kinezi odabravaju usvojenje, ali hrvatska nazalost nije na njemu.
hvala svima za informacije :heart:

rosmari36
11.08.2009., 06:45
Ovisi iz koje zemlje želiš posvojiti i koliko novaca možeš utrošiti na to !

Kompas
11.08.2009., 08:47
Evo i mene još malo, rosemari da li su ti se javili iz agencije? Ja idem po bebu u studenom!!! Joj ne mogu dočekati... Sad sam u traženju kolica i takvih stvari, mrak... Želim svima puno sreće i sa stranim i našim posvojenjima i da što prije dođete da vaše dječice!

rosmari36
11.08.2009., 09:45
Nisu!Nema veze ..možda mi se što drugo otvori!
Ali, super za tebe !Mogu samo zamisliti kako ti je !!!!

gouri
11.08.2009., 18:19
zeljela bi usvojiti cim mladje dijete, a iz sajta agencije i kompasinih odgovora cini se da je u etiopiji to moguce.
Nije mi toliko vazno iz kojeg dijela svijeta dijete dolazi, iako istina, razmisljam o tome kako bi se ono osjecalo u nasoj sredini :roll:
Novaca jos nemam uopce, ali ako bi se ukazala ozbiljna mogucnost za usvojenje sakupila bih :/ ...troskovi za etiopiju jos su u nekim okvirima moguceg.

Kompas
11.08.2009., 19:34
Gouri, u Etiopiji je moguće birati i spol i dob djeteta jer stvarno imaju jako puno djece sa riješenim statusom tako da nije problem! Novac je velik ali isplati se ako doma dođe mala beba, ma isplati se svaki dolar za takvu sreću!

rosmari36
12.08.2009., 15:23
Bok, Kompas !
Kriva je mail adresa ..stalno mi se vraća !!

rosmari36
12.08.2009., 16:37
Pisala ja direktno na agenciju pa evo , kopiram odgovor :I’m sorry , but we are only licensed to work with residents of the United States.

Kompas
12.08.2009., 18:47
Provjerila sam mail i dobro sam ga napisala, zaista ne znam zašto vam se vraća. Najbolje je da probate nazvati na onaj broj koji sam ostavila u prijašnjim postovima ili poslati ponovno mail na agenciju i tražiit da ga proslijede Grace Pruitt ili na Shimelissa jer je vrlo upitno tko je to dobio. Vjerojatno netko od zaposlenika. Tako su i meni rekli a onda sam tražila vlasnika agencije (Shimeliss) i on mi je rekao da može i spojio me s Grace. Probajte još jednom...

gouri
12.08.2009., 19:35
Slazem se s tobom kompas u vezi novaca.
Pokusat cu zvati telefonom agenciju u americi.
Da li mozda znas kako to da u etiopiji ima tako puno djece za usvojenje? Znam samo da je jako siromasna i velika zemlja, ali ipak...mozda znas nesto vise o tome.

rosmari36
12.08.2009., 19:51
Hvala za odgovor !
Nije mi jasno kako ste znali da se treba bas na njih okrenuti , ja sam poslala mail nazad i zamolila ih da me povezu sa tim ljduima (Grace i taj vlasnik )!

Kompas
12.08.2009., 20:03
Rosemari ne razumijem na što mislite kada kažete "na njih okrenuti", mislite na agenciju?

Kompas
12.08.2009., 20:08
Gouri, ako ćete tražiti preko ove agencije kao i ja obavezno tražite Grace jer je ona koordinatorica tako da će vam ona najbolje znati pomoći. Što se tiče djece u cijeloj vam je Africi takva situacija ali Etiopija nema tako stroge zakone prema posvajateljima kao npr. Kenija ili Malawi koji zahtjevaju da tamo i živite cca. 1-1.5 godine. A u Južnoafričkoj republici ne možete uopće jer traže ugovor s državom.

rosmari36
13.08.2009., 06:28
gpruitt@hopeadoptionagency.org
Evo, javila se Grace vrlo brzo sa ovog maila.
Kompas, htjela sam reći da ne bi znala da trebam baš tražiti Grace - ovi bi me odmah odpilili i gotovo !Ovako, ona kaže da može pomoći !!
Puno hvala! :D

Kompas
13.08.2009., 08:42
Valjda joj je to neki drugi mail. Ja sam joj napisala da još netko iz Hrvatske pokušava doći do nje pa sam je zamolila da promađe mail. I meni se javila da ste supili u kontakt. Ma super, samo nek je krenulo... Mene je Shimeliss uputio na nju a njega sam tražila na telefon kada sam prvi puta nazvala. Javio mi se neki djelatnik i rekao kao i vama da rade samo sa svojim državljanima ali se ja nisam dala skinuti s telefona dok nisam dobila vlasnika agencije. I eto isplatilo se! Sretno...

rosmari36
13.08.2009., 11:09
<Super, Kompas !
Eto, kako se isplatila ta tvoja prvotna upornost te da se nisi dala "odpiliti " - svima nama !:-))

gouri
16.08.2009., 22:19
POkusala sam poslati mail g. Grace gpruitt@hopeadoptionagency.org , ali stalno mi ga vraca kao da adresa nije ok :?

rosmari36
17.08.2009., 21:19
Bok , cure!
Ovak , ja sam kontaktirala onu adresu koju imaju na svojoj web stranici i tražila sam tu Grace, kako je Kompas napomenula da je treba tražiti !Ona mi je odogovorila sa navedene adrese!
Inaće, ovo su mi poslali nedavno iz Ukrajini, malo su škrti sa informacijama na početku a i ovu porklu točno ne razumijem !Mislim, rekla sam im da sam sama ali , kao, i to je ok . I da ne naplačuju svoje usluge ! Nemam pojma što se njih tiče ..malo sam skeptična !Stavila sam ih u Google ,, nema puno na forumima o njima !The process is:

Ukrainian law states that foreign citizens wishing to adopt Ukrainian children

must submit a petition to the State Adoption Department (SDA),

requesting to be registered as prospective adoptive parents and to be

permitted to visit orphanages in order to meet, select, and establish contact

with an orphan.


Once the documents are authenticated with Apostille stamp, they

can be translated here in Ukraine into Ukrainian.

Under current Ukrainian law, no adoption agencies or agents can be officially licensed

in Ukraine . We are not an adoption agency also, but facilitate adoption process in Ukraine .

However, the State Adoption Department tolerates adoption facilitation at this time,

recognizing that foreign parents need logistical and language support.

After receiving official invitation from SDA should prospective parent/s travel

to Ukraine . Adoption Department shows them applications of orphans available

for adoption within desirable age group.


The law states that adoptive parent/s must attend the court hearing.

The packet of documents for the adoption case must be presented to the judge.

Once the court decision takes effect, the new adoptive parent/s are

granted parental rights and legal responsibility for the child.We facilitate such steps of the process:

Translation of dossier

Picking up from the airport

Lodging in Kiev

Appointment in the SDA

Coming along into the SDA

Translation in each any situation

Travel into the city, where the orphanage is

Medical examination of the child (if needed)

Preparation of all documents

Preparing of the date of the court hearing

Participation in the court hearing

Receipt of all necessary documents for legalization of documents of the child in UkraineUkrainian Humanitarian Initiative

www.hope.ck.ua

rosmari36
18.08.2009., 19:47
Nešto vas nema ovih dana pa kao da razgovaram sam sa sobom ali ok..ljeto je pa si mislim da je tempo malo usporeniji i da smo svi udaljeniji od kompjutora..
Dakle, Grace je jako ljubazna ali ipak me njen odgovor obeshrabrio : "the fees for 1 child adoption are 13,470 USD "
Dakle, skoro 10000 eura ( lakše mi je u eurima ) baca me u očaj već pomalo sve to jer mi ovaj financijski dio ne ide tak dobro trenutno !!
Javite se, kažite što mislite i kako vam napreduje!!

gouri
02.09.2009., 18:39
Bok cure, kod mene nikakvih novosti jos pa se zato i ne javljam. Pisala sam na agenciju i naslovila na gdju. Grace, ali nema odgovora. Rosmari36, Diba i Kompas, poslala sam vam i pp, da li ste ista dobile? :bye:

rosmari36
02.09.2009., 18:50
JA nisam ! :- ((

diba
02.09.2009., 22:42
Evo me dobila sam pp evo svima ovaj link ,posvojenje je potpuno besplatno ali morate vi platiti dokumente i put za vas i dijete.
http://www.mimdes.gob.pe/sna/proceso.htm

rosmari36
03.09.2009., 08:50
Bok!
Ja sam ti poslala poruku na FB , nadam se da si dobila!:-))
B

Kompas
04.09.2009., 18:36
Evo i mene ponovno! Gouri tek sam sada vidjela tvoju pp pa sam ti odgovorila. Vidim puno sitova za posvojenje. Da li je netko provjeravao legalnost tih agencija i organizacija? Morate biti jako oprezni...Ovo je savjet u najboljoj namjeri jer sam se sa svime susretala dok sam tražila za agenciju....

diba
04.09.2009., 21:06
Ja mogu garantirati za ovo što sam ja stavila na forum, jer to zapravo i nije agencija nego državno zakonsko zastupništvo za posvojenje u Peruu i izvan nešto poput našega CZSS zato je potpuno besplatno, samo se podmiruje izrada putovnice, i putna karta, i naravno smiještaj dok boravite u Peruu kada dodete po dijete.

Kompas
06.09.2009., 16:53
E to je bitno!!!Ima li u Peruu naša ambasada? Ovo pitam čisto iz tehničkih razloga jer zanima prijateljicu kojoj je ova moja agencija preskupa, pa bi se interesirala preko njih...

rosmari36
06.09.2009., 19:40
Čuj, možda si pitanje postavila Dibi ali ok, ja sam bila toliko slobodna da malo pogulglam pa sam našla ovo
Croatia Embassy , Peru
Ezequias Alliende 2370
Providencia
Santiago
Chile
Phone:
+56-2-2696141
Fax:
+56-2-2696092
Email:
embajada@croacia.cl
Valjda će ti koristit!

Kompas
06.09.2009., 20:06
Hvala rosmari36! Važno je imati informaciju...Kak tebi ide?

rosmari36
06.09.2009., 21:48
Nisam baš zadovoljna kako mi ide sa svime ..kao da sve stoji !
Ali, dobro, treba imati imati povjerenja da će biti bolje !
Ako što saznate glede Peruua javite !I , svakako napiši sve što bude novoga u vezi tvojega puta u Etiopiju !

Kompas
01.10.2009., 09:44
Bok drage moje! Dobivam dosta privatnih poruka da vam se iz agencije ne javljaju. Najbolji vam je način da za prvi kontakt nazovete Grace na broj koji sam vam u prijašnjim postovima stavila i da se s njom dogovorite preko kojeg ćete maila kontaktirati. Agencija ima nekoliko ureda u nekoliko država pa je pitanje tko dobije mail i gdje ga proslijedi. Sretno svima!!!

@n@
22.01.2010., 23:29
Jeste li dobili dijete?

ocujato1
23.01.2010., 18:30
evo ono što sam ja čula,

dijete se može posvojiti-biraš dobi, spol ako se plati 10.000eura za tzv.troškove administracije,iz južnoafričke republike,naši misionari imaju puno bolnica gdje se pomaže ostavljenoj djeci malte ne na putu,oni ih uzimaju,liječe i brinu o njima,troškovi su za potkupljivanje vladinih službenika za izdavanje potrebnih papira o posvojenju.ja osobno da imam para takav put,ali moj suprug kaže daproblemi tek nastaju jer će dijete cijelog života trpjeti raznolikost boje kože, itd...ubijediome je za sadapa smo dali zahtjev u CRO.

Ria
23.01.2010., 23:56
http://www.jutarnji.hr/obitelj-roginic-prva-je-dobila-dijete-iz-afrike--onog-trena-kad-smo-je-vidjeli--bila-je-nasa-kci/509437/

rosmari36
24.01.2010., 07:58
Prekrasno !!!Čestitam !!

In love
24.01.2010., 09:28
Ja baš jučer navečer čitala ovo i eto danas vidjela tekst u Jutarnjem :D

Čestitam!!! Curica je premedena... :heart:

Lucija Ellen
24.01.2010., 10:49
:heart: :heart: :heart:

Sandrij2
24.01.2010., 11:00
:D :D :D

Ajme, kako je prekrasna curica, sve su me trnci prošli...

Pretpostavljam da vas mediji gnjave i da vam je malo to naporno, ali voljela bih pročitati koju rečenicu o maloj prekrasnoj curici. Želim vam svima puno zdravlja i sreće u zajedničkom životu. :heart:

abonjeko
24.01.2010., 11:15
Trenutno radim na radiju - vikendom i danas sam ugostila dragog nam prijatelja koji već 3 godine punim nesebičnim srcem pomaže djeci u Africi (Kongo i Ruanda)...godišnje školovanje za tu djecu košta svega 50EUR, s tim da toj djeci treba hrana, obuća i odjeća sve kupa godišnje iznosi 100EUR! Djeca za koju je školovanje plaćeno su odijeljena žicom od djece kojima nije plaćeno!

Znači, on ide direktno preko uplate misionarima i mislim da bi se i na taj način moglo posvojiti dijete. Djeci se na taj način pruža zaštita i život! Jer, ona djeca kojima nije plaćeno školovanje najčešće umru od gladi ili ih regrutira vojska pa poginu ili jednostavno nestanu. žalosno je sve to skupa...sve to što se događa dok se mi ovdje zamaramo porastom cijena benzina i ostalim trivijalizacijama... Ukoliko itko želi pomoći ili želi znati neku dodatnu informaciju ja ću cam proslijediti njegov privatni broj mobitela, a može ga se naći i preko Google-a pod "Renato Beno" - Udruga "Dijete"!!!! :heart:

ivanas
24.01.2010., 13:00
Djevojčica je predivna!!!

Vjerojatno vas ovih dana gnjave novinari ali je opet jako korisno da je prica izašla u javnost, mnogi će potencijalni posvojitelji sada razmotriti tu mogućnost jer ste vi pokazali da je moguće.

Još jedna važna stvar je da je vaša priča ukazala na apsurdnost naše birokracije i sustav koji djeci uništava život.

Hvala vam puno što ste vašu priču i informacije podjelili s nama.

maggie34
24.01.2010., 13:21
Pronašla sam jučer članak u jutarnjem i povezala ove dvije priče...i tako sam ganuta :heart:. Učinili ste prekrasnu stvar.

A djevojčica je, malo je reći-predivna! Stalno je gledam
Iskrene čestitke :love:

ocujato1
24.01.2010., 22:51
JA U ŽIVOTU NISAM VIDJELA LJEPŠE DIJETE ,ŽELIM JOJ PREKRASAN ŽIVOT,PUN LJUBAVI ,DOBROTE ,MIRA I SAMOPOUZDANJA...Naravno i roditeljima :*

Zdenka2
25.01.2010., 12:15
Premedena je! :heart:

leonessa
25.01.2010., 12:51
Čestitam, divna curica :heart: !

ina33
25.01.2010., 13:40
Prekrasna priča, prekrasna curica, od srca vam čestitam :heart: !

Rebbeca
25.01.2010., 14:10
Uistinu je preslatka :heart:

Joe
25.01.2010., 14:16
divno dijete :heart: čestitam vam od srca

jadro
25.01.2010., 14:41
:heart:

Anemone nemorosa
25.01.2010., 14:44
Čestitam cijeloj obitelji, H. je slatka ka cukar.

Vlvl
26.01.2010., 08:09
Još jedna inspirativna priča. :)

Adrijana
26.01.2010., 11:22
:heart: :heart:
prelijepo

mia
26.01.2010., 11:48
Cestitke cijeloj obitelji.

Djevojcica je :heart:

abonjeko
26.01.2010., 15:29
Ja nisam odmah shvatila da se obitelj "iz članka" zapravo nalazi ovdje... to je predivno!!!!!!!! Čestitam! :saint: Ispravna i prekrasna odluka... :heart:

UmaBg
26.01.2010., 18:28
Čestitke roditeljima :heart: uz jedan dodatak :
http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=406086
23. januar 2010.

Usvojena 33 siročeta sa Haitija


U Francuskoj je organizovano prvo međunarodno usvajanje dece sa Haitija. Trideset troje siročadi stiglo je u Pariz, gde su ih čekali novi roditelji.

Roditelji su i pre sletanja aviona sa mališanima sa Haitija čekali na aerodromu u Parizu. Zajedno sa njima decu je čekala i prva dama francuske Karla Bruni. Šef Unicefa u Francuskoj, Žak Hitnzi, rekao je da je veoma zadovoljan što su deca konačno na sigurnom.

„Timovi Unicefa obišli su sirotišta, bolnice kako bi saznali gde su deca, koje su njihove potrebe i kako da im najbolje pomognu. Želimo da sprečimo ilegalna usvajanja ili otmice i eksploataciju dece. Zbog toga je pojačana policijska kontrola na granicama i aerodromima“, rekao je Hitnzi.

Hitnzi je naglasio da je ovo prvo međunarodno usvajanje dece sa Haitija. „Međutim, da bi ova akcija zaista zaživela potrebno je da prođe vreme. Radnici UNICEF-a upozoravaju da usvajanje može da traje i cele godine“, smatra šef Unicefa u Francuskoj.

„Što se tiče ostale siročadi na Haitiju, još je rano govoriti o usvajanju. Mi moramo da budemo sigurni, moramo da znamo da li su oni zaista izgubila svoje rodtilje. Da li su možda neki drugi članovi porodice, tetke, ujaci živi i da li su zainteresovani da brinu o njima. Moramo da znamo i da li su porodice sa Haitija spremne da usvoje neku od ove dece. Tek kada budemo imali sve te informacije, moći ćemo konkretnije da govorimo o međunarodnom usvajanju“, smatra Hitnzi.

Da ima nade da su neki od roditelja još živi, potvrđuju i dva jučerašnja spasavanja. Deset dana posle zemljotresa ispod ruševina pronađen je dvadesetdvogodišnji mladić i osamdesetčetvorogodišnja žena. Zemljotres na Hatiju odneo je oko 200 000 života i više hiljada mališana ostalo bez roditelja. Neka od dece izgubila su roditelje u prethodnim katastrofama, uključujući četiri uragana i tropske kiše zbog kojih je u poslednjih pet godina nastradalo oko 3000 ljudi.

ivanas
26.01.2010., 18:44
Na vijestima je upravo bilo da bi Hrvatska za mjesec ili dva trebala potpisati hašku konvenciju čime bi bilo omogućeno i posvajanje naših državljana u zemljama potpisnicama te konvencije.

Kompas
26.01.2010., 19:40
Drage moje, čitam sve vaše komentare i hvala svima na podršci i čestitkama i želim vam svima da brzo budete u mojoj situaciji. Hana je perslatka i predobra...Samo se smije i jako lijepo napreduje od kada smo došli zahvaljujući zdravoj hrani i predivnim doktorima u Klaićevoj koji su nam pružili svu pomoć čim smo došli. Nadam se da će još netko mojim stopama i da vas je moja priča ohrabrila. Nemojte nikako odustai od svojih snova da budete roditelji. Mani se u nekoliko navrata činilo da nemam šanse to izgurati do kraja ali eto...Sad ću malo uživati u njoj i sinu pa za koju godinu u nove pohode. Nadam se da ćete svi biti roditelji (i po drugi puta) do tada!!!

ina33
26.01.2010., 19:59
Kompas, :heart: !

Jako me vesele ove vijesti o otvaranju prema posvojenjima iz inozemstva, najiskrenije, put nazivanem CZZS-ova mi se čini pretežak moje okolnosti i obeshrabrujući, a u ovome vidim neku šansu za budućnost.

BOLEK
26.01.2010., 21:04
Jedna velika čestitka na novoj članici Vaše obitelji, čestitka na hrabrosti i puno, puno sreće, a H. :*

Gost
26.01.2010., 21:37
Iskrene čestitke od srca :*

lore
29.01.2010., 21:19
kompas..predivni ste :heart: moje cestitke :love:

pitanje..ne znam da li se smije jer sam nova na ovom forumcicu ali s obzirom da neke cifre spominjete, da li te smijem pitati kompas koliko te kostalo dok niste dobili hanu i koliko je trajalo od trenutka prijave u agenciju dok ste mogli doci po malenu?

inace svim posvojiteljima zelim puno srece i da sto prije dobijete svoju bebicu :heart:

Zorica
30.01.2010., 00:41
Hana je predivna. Cestitke od srca!

rosmari36
30.01.2010., 08:54
Kompas ! I mene zanima što i Lore - pa , kada budeš u prilici ..napiši nam još štogod !:-))

rosmari36
30.01.2010., 09:45
BOk !Meni se čini da t grace više nije član one organizacije !Evo njihovog odgovora od jučer :
Effective December 2, 2009, Grace Pruitt is no longer with Hope Adoption Agency. Your e-mail has been forwarded to the general email account.

gupi51
30.01.2010., 12:55
Sad ovo čitam i topim se. Kompas želim vam puno, puno sreće. Curica je prekrasna. :zaljubljen:

Kompas
31.01.2010., 09:06
Bok curke! Imate pravo Grace više ne radi u Hopu ali će vam mail proslijediti Lauri pa će vam se odgovoiti. Spremite se na dug i težak proces ali samo hrabro. Ak sam mogla ja možete i vi. Od prvog kontakta s agencijom do dolaska u Zg trebalo nam je godina. Na njihovim stranicama imate cijene pa se možete orijentirati. Vrijeme koje ćete trebati provesti u Addisu je 3-4 tjedna. Imaju i Hilton i Sheraton tak da imate gdje biti. Njihovi mali hoteli su jako nesigurni pa ne bih preporučila ali...

Shiny
31.01.2010., 11:18
Kompas,
jesi dobila moj pp?

Malo me zbunjuje ovaj novi sistem na forumu...

Glossy
31.01.2010., 21:06
Kompas imam pitanje, trebali li biti u braku za posvojenje djeteta iz Etiopije? MD i ja smo u vanbračnoj zajednici 6 godina i ne znam da li se to računa. Kad smo prije mjesec dana bili na razgovoru u CZSS Medvešćak, soc. radnica je rekla da smo jedini par u RH koji nije oženjen i da se javimo kad se oženimo. Namjeravamo se oženiti do ljeta, ali ako nema takvih zapreka u drugim zemljama, rado bismo što prije ušli u postupak jer nam doista nije bitno od kuda je dijete :-)

sandraks
31.01.2010., 22:19
draga kompas, vaša priča je divna! skoro je nevjerojatno da posvojenje može teći tim tempom...bravo i za tvoju upornost da nađeš tu sretnu agenciju....kolko sam skužila - bez njih nema pomoći....no, u svakom slučaju, čestitam od srca! malena hančica je preslatka, tako bih ju rado samo "stisla" :-) tak mi je draga...uživajte u svojoj dječici!

Kompas
31.01.2010., 23:28
Ovak, nisam sigurna za ovo s vanbračnom zajednicom. Dijete može posvojiti ili žena sama ili u braku. Ali treba provjeriti...nemojte me držati za riječ. Nisam dobila pp pa probaj opet.

nina1
01.02.2010., 08:50
prekrasna priča :heart:

ivanas
01.02.2010., 12:58
Glossy
U RH po zakonu se može posvojiti i ako si u izvanbračnoj zajdnici, ali samo jedan od partnera. U praksi je to gotovo nemoguće, jer čeka puno parova pa to što nisi u braku otežava put d djeteta. Iak to što vas je u centru otprašila i rekla da se vjenčate nije baš profesionalno, mi smo krenuli u obradu nevjenčani ali smo zakazali datum kod matičara i u toku obrade samo priložili vjenčani list jer nismo htjeli gubiti vrijeme i čekati da vjenčanje prođe, p obrada, kod posvojenja je ionako previše čekanja uključeno.

Zato, ako ste sigurni u svoju odluku, onda podnesite molbu i recite da ste zakazali datum vjenčanja, obrada se često ionako oduži na više od dva mjeseca predviđena zakonom.

laumi
01.02.2010., 13:16
Kompas, čestitam na predivnoj novoj članici vaše obitelji! Curici želim puno zdravlja! Nadam se da će više posvojitelja slijediti vaš primjer.

Shiny
01.02.2010., 13:47
Nisam dobila pp pa probaj opet.
Poslala!

cvjetic22
01.02.2010., 13:47
Pa čitam sve ovo i nemogu da vjerujem, tko želi maloga peruvijanca ili peruvijanku ja ću mu pomoći ali mu neće trebati sav taj novac, preko misionara jedino mu treba novac za put i papire oko 4000 eura

dobar dan diba!
nadam se da preko vas mogu još uvijek doći do informacija oko usvajanja djeteta iz perua.pokušala sam googlati vašu prijateljicu iz petrinje ali nisam uspjela naći kotntakt, iako sam vidjela slike njezine dječice.možete li me uputiti na nju kako bih pokušala slijediti njen svijetli primjer?unaprijed sam vam jako zahvalna

Shiny
01.02.2010., 13:48
Nisam dobila pp pa probaj opet.
Poslala!

rosmari36
01.02.2010., 15:39
Hello,

Grace Pruitt is no longer with Hope Adoption Agency. My name is Laurie, I’m the office manager and will be assisting you with the adoption process.

The fees are payable as follows:

$390 with the application (non-refundable)
$3,000 when you submit your dossier
$6,000 when you accept a referral
Remaining balance is due once court is approved and before travel.

The process from start to finish is approximately one year.

If you have more questions, please contact me.


Laurie Eisenmann
Office Manager
Hope Adoption Agency
9369 Olive Blvd., Ste. 200
Olivette, MO 63132
314-997-3200
leisenmann@hopeadoptionagency.org (http://us.mc532.mail.yahoo.com/mc/compose?to=leisenmann@hopeadoptionagency.org)

Glossy
01.02.2010., 19:13
Glossy
U RH po zakonu se može posvojiti i ako si u izvanbračnoj zajdnici, ali samo jedan od partnera. U praksi je to gotovo nemoguće, jer čeka puno parova pa to što nisi u braku otežava put d djeteta. Iak to što vas je u centru otprašila i rekla da se vjenčate nije baš profesionalno, mi smo krenuli u obradu nevjenčani ali smo zakazali datum kod matičara i u toku obrade samo priložili vjenčani list jer nismo htjeli gubiti vrijeme i čekati da vjenčanje prođe, p obrada, kod posvojenja je ionako previše čekanja uključeno.

Zato, ako ste sigurni u svoju odluku, onda podnesite molbu i recite da ste zakazali datum vjenčanja, obrada se često ionako oduži na više od dva mjeseca predviđena zakonom.

Vidiš ti to :o Objasnila nam je da možemo posebno (svako za sebe) pokrenuti postupak, a kad se vjenčamo i ako želimo posvojiti kao par tada se ti prethodni postupci poništavaju i pokrećemo postupak od početka. Navela je da sve još dodatno komplicira činjenica da sam ja prijavljena na različitu adresu od mojeg partnera pa ne pripadamo istom CZSS. Tako da smo morali predati zahtjev za prekidanje postupka dok se ne vjenčamo. Nije nam ponudila opciju da kenemo u obradu nevjenčani te naknadno priložimo vjenčani list.
U svakom slučaju, hvala na informaciji.:-)

Kompas
01.02.2010., 19:40
Shiny, nije niš stiglo. Ajd vidi što je po srijedi. Žao mi je ak me trebaš a nemožeš do mene...

Kompas
01.02.2010., 19:50
Shiny, došla poruka i odgovorila sam ti na pp.

leptiric_zg
01.02.2010., 21:03
Sinoćnjim prilogom na TV-u prijateljica bi jaaaaaaaako htjela posvojiti dijete s Haitija.

Molim vas, da li mi netko može bilo sta reci o tome, usmjeriti nas negdje?
Bojim se, da ovih agencija što vi spominjete trenutno nema tamo.
Imate kakvu ideju od kuda krenuti?

Kompas
01.02.2010., 21:09
Leptiric_zg, moraju biti agencije koje posreduju i na Haitiju jer su se od tamo djeca posvajala i prije. Samo potražite na usa goverment adoption

eva71
02.02.2010., 15:27
Znam da se francuski govori manje nego engleski, no ovo je adresa francuskog drzavnog centra za adopciju s listom zemalja potpisnica Haaga i aktualnim infomacijama o svakoj pojedinoj zemlji (broj i starost djece za posvojenje, te nacionalna politika prema stranim posvojiteljima - u nekim zemljama se ne moze ni poslati zahtjev, a u mnogima samo starija ili bolesna djeca idu na internacionalno posvjanje). Dosta je pregledno i redovno aktualiziraju stanje.

http://www.agence-adoption.fr/home/spip.php?article185&bloc=4

cvjetic22
04.02.2010., 09:31
hvala ti puno rosmari36!
primljeno na znanje, vidi se da sam još tu nova pa nasjela.tebi želim puno sreće pri ostvarenju cilja.svaka mama kojoj ovo uspije daje motivaciju ostalima.ja sam isto sama ali imam i svoje dijete pa si mislim da bi rado još jedno. malena je potresena snimkama s haitija i isto jako želi da nekome pomognemo. razmišljala sam o udomljavanju ali mislim da bi mojoj maloj emotivki puklo srce da nam netko uzme natrag tako dugo željenog bracu ili seku.sretno svima!

Kompas
09.02.2010., 13:50
Bok curke! Kak ide? Jeste kontaktirale onu agenciju preko koje sam ja išla? Jel netko već predao papire?

*Ana
26.03.2010., 20:07
I ja bi imala puno pitanja oko posvajanja s Etiopije. Imam dvoje djece, oboje su osvojeni, jedan iz Slovenije a drugi iz Rusije. Pa pošto ne možem slat PP jer e ovo moj prvi post ( a Rodu čitam siše godina) nadam se Kompas, da ču nekim kontaktom doči do vas. Imam puno pitanja, ko je mi nadam se možete vi dati iz prve ruke.
Koji papiri su potrebni?
Dali moraju biti uvjereni i međunarodno apostilirani?
Na koji jezik se prave prevodi?
Kamo se šalje sve papire?
Dali ste morali što uređivati na ambasadi? Koji?
Kako se plati i kada?
Dali vas ko sačeka tamo kad dođete u etiopiju?
Dali ste imali tamo sudskog tolmača? Na kojem jeziku?
Kde ste stanovali? Kako ste se snašli sa transportom tamo?
Kako dugo ste boravili tamo prvi i drugi put?

Nadam se da nisam prebiše nadležna i izvinite ako nešto nisam napisala u pravo na vašom jeziku!
Puno pozdrava vama i vašoj obitelji!

Ana

Kompas
29.03.2010., 10:09
Draga Ana! Prema pitanjima koja postavljate vidim da imate iskustva u stranim posvojenjima.U prijašnjim postovima pisala sam o kontaktima i nekim promjenama koje su bile u agenciji pa potražite da se ne ponavljam. Agencija sada ima Hašku akreditaciju tako da ne znam da li su i dalje u mogućnosti pomagati stranim državljanima ali probajte. Dokumenata je puno ali to će vam oni poslati popis jer iskreno, i ne sjećam se svih. Najvažniji vam je dokument rješenje oc centra za soc. skrb. Dokumenti trebaju biti u potpunoj legalizaciji (dakle, sudski tumač, općinski sud, minist. ravosuđa, MVP, ambasada).Dokumente prevodite na engleski a kada ih pošaljete u Etiopiju tamo će ih prevesti na amaric.Bila sam u Etiopiji mjesec dana i bila sam u Hiltonu (strašno skupo). Imaju oni i neke manje hotele ali zbog sigurnosnih razloga ne bi nikako preporučila. Mene je na aerodromu dočekao vozač iz hotela jer sam tako dogovorila a to bi vama preporučila ponovo iz sigurnosnih razloga. Nije baš Europa...Za transport po gradu ćete angažirati vozača što vam je otprilike 30 dolara dnevno. Na sudu je s vama odvjetnik a cijeli se proces odvija na amaric. Kada posvojenje bude završeno ukoliko nemate ambasadu u Addisu (ne znam odakle ste) MORAT ĆETE PUTOVATI U NAJBLIŽU DA POKUPITE VIZU ZA DIJETE I TRAŽITI NAJBLIŽU AMBASADU DRŽAVE PREKO KOJE ĆETE PUTOVATI DA DOBIJETE TRANZITNU VIZU. jA SAM IŠLA PREKO Istambula tako da sam tranitnu dobila u Adisu a letila sam u Kairo po našu i zatim se vratila u Adis po dijete.Moram vas upozorti da postoji velika mogućnost da vas prvi pa čak i drugi puta vrate bez djetea jer vam sud neće odobriti posvojenje. To naravno nema veze s vama neko s njihovim ne znam kako bi uopće nazvalata pravila( mislim znam, ali ipak je ovo javni forum...). Isto morate znati da ta država uopće ne funkcionira i da iako vas naruče na saslušanje zatvore sud na tjedan ili dva , što se i meni dogodilo. Sve je to jako komplicirano ali ako sam mogla ja svima kažem, možete i vi. Želim vam puno sreće i nadam se da sam od pomoći! Ako vam mogu pomoći slobodno mi pošaljite pp pa se mložemo i čuti!!

*Ana
29.03.2010., 10:38
Draga Kompas,

drago mi je da ste se javili, mi smo prije 8 meseci završili sa drugim posvojenjem. Tako da se sada samo razpitujemo o mogučnosti još jednog posvojenja.
Nadam se da se čujemo još, puno vam hvala za sve info.
MM i ja dogovorili smo da čemo posvojiti još jedno djete u roku 2-3 godina.
Hvala vam puno
Ana

*Ana
29.03.2010., 12:46
Kompas, slala molbu na Hope, a sada čekam odgovor, pa ako saznam neke nove stvari javim se!

Ana

Kompas
30.03.2010., 11:07
Želim vam sreću u novom posvojenju i puno zdravlja i veselja vašoj dječici!!!

Glossy
31.03.2010., 21:09
Draga Kompas, evo imamo novije informacije. Prošli četvrtak smo poslali molbu Hope-u i odgovorili su odmah sljedeći dan. Rekli su da je g. Shimeliss Demissie sljedeći mjesec u Etiopiji te su nam dali njegov broj da mu se javimo. Malo ga je bilo teže dobiti i danas smo ga napokon dobili. Bio je srdačan te nam je objasnio da više ne možemo posvojiti preko Hopa jer nismo američki državljani već samo direktno te da će nam on pomoći. Poslao nam je prijavnicu i popis dokumenata koje trebamo prikupiti i poslati. Objasnio je proceduru koju ste i vi u prijašnjim postovima objasnili. Sad nam preostaje skupiti dokumetnaciju i krenuti. Držite fige :-)

*Ana
31.03.2010., 21:23
Puno sreče i obavestite kako vam ide!

Kompas
02.04.2010., 16:28
Glossy, puno srece!!!

titimita
07.04.2010., 11:56
Evo da pitam ovdje, može li me netko ukratko uputiti u proces posvojenja djeteta iz USA?

Kompas
07.04.2010., 13:55
Titimita, javite se Lil Snee na adopt.link. Ona radi sa trudnim djevojkama iz USA tako da mozete posvojiti novorodenu bebu.

titimita
09.04.2010., 15:29
Hvala Kompas. nisam trenutno u Americi, ali spremamo se na život tamo, pa me više zanimalo koja je dokumentacija potrebna, kome se sve trebam u Hrvatskoj obratiti prije nego odemo. Htjela bih riješiti što je moguće više papirologije dok smo još tu, a ne kad dođemo tamo da molim mame i tete da idu ovamo i onamo, a i ne znam kako će to biti moguće... Nećemo moći ići često u Hrvatsku pa bih se htjela oboružati papirima... Također, posvojili bi starije dijete, pa ne znam mogu li pitati Lil snee u vezi toga? Znate li možda..?

Kompas
09.04.2010., 16:08
Ona vam može sigurno pomoći oko posvojenja a što se tiče papirologije vaša situacija je malo komplicirana tako da vam ne mogu pomoći ali iz iskustva sa stranim posvojenjima mislim da nećete imati većih problema. Najbolje je da pitate nji ili se javite Randy Barlow. On je soc. radnik američki ali radi u Njemačkoj i pomaže oko home study i ostalih dokumenata pa ga kontaktirajte barem za savjet. Više nemam njegov kontakt ali ukucajte u google, naći ćete sigurno!

titimita
12.04.2010., 13:29
Hvala puno Kompas! :-)

Glossy
14.04.2010., 20:25
Kompas jeste li vi home study radili u RH, u našem CZSS ili vam je pomogao gore navedeni Randy Barlow?
Pitam jer smo prošli tjedan poslali prijavu Hope-u, a oni su nam jučer odgovorili da će nam poslati opis - što sve treba home study sadržavati.
Zanima me jer mi još nismo prošli obradu u našem CZSS...

Glossy
19.04.2010., 10:41
Puno sreče i obavestite kako vam ide!

*Ana, poslala sam vam pp.
:-)

*Ana
20.04.2010., 09:53
I ja tebi:yes:


*Ana, poslala sam vam pp.
:-)

Glossy
02.05.2010., 20:04
*Ana imam novosti pa sam ti poslala pp.

juliette
03.05.2010., 17:46
Sretno cure...lijepo je čitati kako ste hrabre i kako se borite za svoje snove. Ovo mi je jako dragi kutak foruma. Nadam se da će osim Hane biti još pozivnih primjera posvajanja.

*Ana
04.05.2010., 08:30
*Ana imam novosti pa sam ti poslala pp.

I ja tebi! javi se

eva71
07.05.2010., 12:19
Ovo je sad malo bez uvoda, ali jel netko posvojio nedavno u Makedoniji?

Kompas
07.03.2011., 21:19
Bok curke! vidim da je na ovom podforumu malo zatišje. Imali kakvih novosti od cura koje su krenule mojim stopama? Ukoliko vas zanimaju neke druge mogućnosti osim Etiopije, javite mi se na pp pa ćemo detaljnije. Pozdrav i puno sreće!

rosmari36
06.04.2011., 11:53
Bok ! Dali je netko vec posvojio ili je u postupku posvojenja iz Konga preko naše agencije

lola3
05.07.2011., 15:40
drage cure, molila bih vas da mi se javi na pm neka od vas kojoj je uspjelo posvajanje. Radila bi lijepu priču o tome u novom magazinu.Da pomognemo drugima koji iščekuju svoje djetešce. Pozdrav

tanja75
15.07.2011., 19:46
Dal je ta naša agencija specijalizirana samo za Kongo ili se preko njih može dogovoriti i posvajanje iz istočne Europe?

Bliss
16.08.2011., 11:56
Da, specijalizirana je samo za Kongo.

Nadajmo se da će se otvoriti još takvih agencija koje bi radile s još nekim drugim zemljama.
U ovoj zemlji sve ide tako sporo...:-(

dagnja
25.11.2011., 16:24
Pozdrav svima! Nova sam na forumu iako vas čitam već duže vrijeme. Vidim da je moguće posvojiti dijete iz Hrvatske ako je osoba stranac, ali me zanima je li netko to konkretno prošao, tj. je li posvojio dijete ako je jedan od supružnika bio stranac i što je sve bilo potrebno i koliko dugo je trajalo. Mi razmišljamo o posvojenju, mm nije Hrvat, ja jesam. Već nekoliko godina ne živimo u Hrvatskoj pa ne znam kako bi to konkretno kod nas bilo. Mm ne govori hrvatski i pitam se gdje bi morao obaviti obradu, testove, intervju...Ako ima itko tko zna nešto više o tome i voljan je podijeliti svoje iskustvo, bit ću zahvalna.

mimi81
23.01.2012., 09:00
Evo jedan lijepi članak

http://www.slobodnadalmacija.hr/Prilozi/Spektar/Spektar/tabid/94/articleType/ArticleView/articleId/88771/Default.aspx

pujica
23.01.2012., 10:46
Pozdrav svima! Nova sam na forumu iako vas čitam već duže vrijeme. Vidim da je moguće posvojiti dijete iz Hrvatske ako je osoba stranac, ali me zanima je li netko to konkretno prošao, tj. je li posvojio dijete ako je jedan od supružnika bio stranac i što je sve bilo potrebno i koliko dugo je trajalo. Mi razmišljamo o posvojenju, mm nije Hrvat, ja jesam. Već nekoliko godina ne živimo u Hrvatskoj pa ne znam kako bi to konkretno kod nas bilo. Mm ne govori hrvatski i pitam se gdje bi morao obaviti obradu, testove, intervju...Ako ima itko tko zna nešto više o tome i voljan je podijeliti svoje iskustvo, bit ću zahvalna.

dagnja, ti u Hr prema sadašnjim zakonima možeš posvojiti jedino kao samohrana majka, a onda se u zemlji tvog muža mora provesti postupak priznavanja riješenja o posvojenju kako i se on mogao i ovdje u djetetove dokumente upisati kao otac. cijeli je postupak dosta kompliciran, ako ti treba detljniji info javi se privatnom porukom

zvončica
26.01.2012., 12:14
Upit za članicu koja vodi agenciju: Da li se za posvajanje preko agencije priznaje obrada CZSS koja je prethodno obavljena pri posvojenju djeteta ( stara 6 godina) ili je potrebno ponovno ići u proceduru. Ukoliko se odlučimo koliko traje procedura ( otprilike ) i koliki su financijski izdatci? Koliko ste posvojenja u Hrvatskoj odradili iz Konga?

sati
26.01.2012., 18:46
Bok curke.
Da se malo uključim u raspravu nakon nekoliko mjeseci zatišja.
Pošto nakon 1,5 g nema pomaka u posvojenju u RH, raspitujem se o opcijama međunarodnog posvojenja. Kako suprug (sad mi je i zvanično suprug na papiru, mislili smo da će to ipak pomoći kod nazivanja centara i njihovih neprestanih usporedba izvanbračne i bračne zajednice) i ja nemamo predrasude kod boje kože i drugih nekih "sitnica" raspitujem se o posvojenju iz neke druge države ili kontinenta.
Da li je netko probao kontaktirati ministarstvo u Makedoniji ili mi bi bilo bolje kontaktirati njihovo veleposlanstvo? Molim savjet, svaka sugestija je dobrodošla. (kopala sam po netu da kod njih nije moguće koristiti usluge agencija, već se potencijalan posvojitelj sam predstavlja, neke cijene i troškovi posvojenja do kojih sam došla su nekih 5000-6000€).
Zanima me i posvojenje iz Etiopije, Konga, Perua, Turske, Rumunjske, Bugarske ili već. Ako neko ima savjet molim pomoć.
Da li netko zna koliko su otprilike troškovi kod posvojenja iz Konga (moja-obitelj).
Možda malo ružno zvuči da se raspitujem toliko oko troškova, ali raspolažem određenom svotom koju na žalost ne mogu povećati koliko god bi ja to htjela.
Nadam se da će pomoći i to konačno potpisnici haške konvencije.

Kompas toplo čestitam na preslatkoj curici.

Pozdrav,

lexy
11.02.2012., 20:28
Pozdrav svima,
i mene zanimaju odgovori na ista pitanja iz zadnja dva posta. Ima li koga da nam može odgovoriti bar na neka od njih?
Najradije bi posvojili u HR, ali ako ne ide, probali bismo i izvan zemlje. Imam puno pitanja, ali ne znam odakle da krenem tražiti odgovore na njih. Postoje li kakve agencije, osim ove naše, kod nas koje se bave s tim, ili da krenem od svoje socijalne radnice, ili... ???

Bliss
13.02.2012., 12:43
Kod međunarodnog posvajanje treba, dakle, prvo provjeriti je li zemlja potpisnica Haške konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem. Velika većina zemalja je, a kako mi nismo onda mi iz tih država ne možemo posvajati dok RH također ne postane potpisnica (navodno je to u procesu izrade).
Evo link američke stranice za međunarodna posvajanja pa možete provjeriti bar neke info o zemlji koja vas interesira: http://adoption.state.gov/

Samo posvojenje ne košta, ali odvjetnici, prevoditelji, put, boravak u toj zemlji i sl. košta. Kako kod nas osim ovog jednog primjera s posvajanjem iz Etiopije nema drugih iskustava onda teško možemo znati. Amerikanci, ovisno o zemlji iz koje se posvaja, uglavnom spominju svote od 10 000-40 000 dolara za ukupne troškove oko procesa posvajanja, ali nisam sigurna da to vrijedi i za nas. Za Kongo pošaljite upit u našu agenciju.

Mislim da je važno reći da kad nađete zemlju koja ima uvjete koji vam odgovaraju da se dobro o svemu informirate- znači ne samo dobrim već i lošim stranama posvajanja iz te zemlje. To vam nigdje neće pisati na jednom mjestu zato treba kopati po internetu-svi su odgovori tamo. Npr. Kongo kao uvijet ima minimalno 5 godina braka za one koji su u braku pa to neke može odbiti, tu ćete informaciju lako naći, ali npr. zdravstveno izvješće o djetetu koje usvajate se jako razlikuje od zemlje do zemlje. Negdje imaju vjerodostojna izvješća, a negdje će čak zatajiti probleme. Recimo googlajte Reactive Attachment Disorder (RAD) ili Fetal Alcohol Sindrom. Ima zemalja gdje tog ima poprilično i sve više se o tome piše odnedavno, a ima zemalja gdje tog skoro uopće nema pa odvagnite sami za sebe kako stojite s time. Eto, postoje strani blogovi roditelja koji su usvajali iz neke zemlje i treba i njih malo proći, tu se dosta toga sazna.

Mi nemamo agencije, osim ove za Kongo. Možda neka strana agencija može voditi vaš slučaj ili bar pomoći u nekim stvarima. Uglavnom kopati po internetu, slati mailove u strane agencije pa pitati što vas već zanima, a mislim da ima netko na forumu iz Slovenije ko je posvojio iz Rusije pa eto...

Sretno! Sigurno se nešto može!

barny
13.02.2012., 16:38
Pozdrav svima
inače vas samo čitam ali sam se registrirala jer mi je
ova tema interesantna s obzirom da sam u procesu posvojenja
djeteta iz Afrike, pa ako nekog zanimaju informacije o postupku
javite se u inbox:-D:-D

lexy
13.02.2012., 18:30
Hvala Bliss na odgovoru! :-)
Mislim da ćemo se ipak odlučiti za našu agenciju. Što je sigurno, sigurno je! Bojim se jedino da nas od cijele te priče mogu odbiti samo troškovi cijelog tog procesa. A vidjet ćemo, pa kad se odlučimo javim se s našim iskustvima.

čokolada
13.02.2012., 21:25
Pozdrav svima
inače vas samo čitam ali sam se registrirala jer mi je
ova tema interesantna s obzirom da sam u procesu posvojenja
djeteta iz Afrike, pa ako nekog zanimaju informacije o postupku
javite se u inbox:-D:-D

Barni, dobrodošla!
Opcija slanja i primanja privatnih poruka aktivirat će ti se nakon što napišeš koji koji post :-). Vjerujem da bi mnoge zanimala tvoja iskustva pa, ako želiš, podijeli ih i ovdje na forumu. Ako ne, napiši ovdje neku "neutralnu" e-mail adresu na koju ti zainteresirani mogu pisati.

barny
13.02.2012., 21:56
ako posvajaš dijete iz Konga svakako računaj da ti treba oko 100 tisuća kuna a možda i malo više,

Bliss
13.02.2012., 22:29
Barny baš je lijepo čuti da još netko ide u međunarodno posvajanje. :-D
Ako nije neka tajna, jel se može znati jel posvajate iz Konga preko naše agencije ili iz koje druge afričke zemlje?

Lexy, nadam se da ćete uspjeti naći rješenje u vezi novaca. Sretno! Na kraju se sve isplati! :)

barny
13.02.2012., 22:55
Barny baš je lijepo čuti da još netko ide u međunarodno posvajanje. :-D
Ako nije neka tajna, jel se može znati jel posvajate iz Konga preko naše agencije ili iz koje druge afričke zemlje?

Lexy, nadam se da ćete uspjeti naći rješenje u vezi novaca. Sretno! Na kraju se sve isplati! :)


nije tajna, posvajamo iz Konga preko naše agencije i mogu
reči da se puno lakše i brže odvija proces nego da smo posvajali u Hrvatskoj, za agenciju
imam samo riječi hvale, brzi su i ljubazni, pošto smo skupili svu dokumentaciju sada nam preostaje
samo čekati a to je najteži dio :heart::heart::heart:

lexy
14.02.2012., 09:49
Barny, ajme tek sam sada vidjela tvoj post! Baš mi je drago da si se javila! Sad ćemo moći izmjenjivati iskustva i informacije.
Ako ti nije problem, napiši u kojoj ste fazi posvojenja i što ste do sada poduzeli. Voljela bih znati što me čeka u skoro vrijeme, ako krenemo u to (a ja se iskreno nadam da hoćemo).

Hvala Bliss na željama! Volja je tu, želja već odavno, jedino da nam se i financije nekako poklope.

barny
14.02.2012., 11:37
Barny, ajme tek sam sada vidjela tvoj post! Baš mi je drago da si se javila! Sad ćemo moći izmjenjivati iskustva i informacije.
Ako ti nije problem, napiši u kojoj ste fazi posvojenja i što ste do sada poduzeli. Voljela bih znati što me čeka u skoro vrijeme, ako krenemo u to (a ja se iskreno nadam da hoćemo).

Hvala Bliss na željama! Volja je tu, želja već odavno, jedino da nam se i financije nekako poklope.


mi smo sada pri završetku sa papirologijom, tj. ostala je još ambasada i
onda šaljem papire i čekam 8-),

mostarka86
14.02.2012., 19:20
pozdrav formuašice...
imam jedno pitanje...
da li je potrebno ići u Kongo po bebu ili se to može nekako drugačije izvesti, jer sam nešto slično čitala? pretpostavljam da bi to donekle nizilo troškove, jer ne bi morali plaćati kartu, ni hotele...
izvinite što sam direktna sa ovim pitanjima oko cijene, ali to je jedino sto nas sprijecava u naumu da posvojim bebu iz Konga...znaci, troskovi sa odlaskom u kongo bi bili oko 100 000 kn?

barny
14.02.2012., 20:39
pozdrav formuašice...
imam jedno pitanje...
da li je potrebno ići u Kongo po bebu ili se to može nekako drugačije izvesti, jer sam nešto slično čitala? pretpostavljam da bi to donekle nizilo troškove, jer ne bi morali plaćati kartu, ni hotele...
izvinite što sam direktna sa ovim pitanjima oko cijene, ali to je jedino sto nas sprijecava u naumu da posvojim bebu iz Konga...znaci, troskovi sa odlaskom u kongo bi bili oko 100 000 kn?

dijete vam dovodi voditeljica agencije i to je uračunato u 100 tisuća, ako baš želile možete i vi ići u sa njom ali se cijena povečava za avio karte i smještaj...znači bez obzira što
vi neidete u Kongo to je ta cijena tj. cijena birokracije

lexy
14.02.2012., 20:42
Meni tek predstoji razgovor u agenciji, ali koliko sam razumjela iz novinskog članka, ali i na stranici agencije, da zbog nesigurnosti mi ne trebamo ići tamo. Nas tamo zastupa odvjetnik koji je državljanin DR Kongo, a po dijete ide vlasnica agencije.
Danas sam malo kopala po netu i šokirala se koliko su zapravo skupe avionske karte. Jedna karta s 2,3 presjedanja stoji oko 11 000 kuna, a s jednim presjedanjem u Parizu čak i preko 30 000 kuna.
Ne znam, treba razgovarati direktno s agencijom i onda ćemo znati.
Drago mi je da ima još zainteresiranih za posvajanje iz Afrike!

lexy
14.02.2012., 20:44
mi smo sada pri završetku sa papirologijom, tj. ostala je još ambasada i
onda šaljem papire i čekam 8-),

Barny, ambasada DR Konga ili..? Zašto ti treba ambasada?

barny
14.02.2012., 21:00
Barny, ambasada DR Konga ili..? Zašto ti treba ambasada?

kada se svi papiri nabave, prevedu i ovjere zadnja ovjera je u ambasadi (Kongo) u Beogradu tek tada
se šalju u Kongo.

mostarka86
14.02.2012., 21:34
lexy hvala ti na brzom odgovoru...već sam kliknula stotinu puta da vidim jel iko odg:)
i ja sam danas gledala karte, prestrašne su...
pošto si ti već u dobra doba sa svim tim, mogu li te pitati, ovako javno, pošto nemam pp, da li se odmah cijeli taj iznos mora odjednom uplatiti, ili se to kroz pola godine razvuče, u suštini, dokle si ti došla sa svim tim, šta si već završila...
mi smo zagrizli za ovu ideju strašno jako, ali nas lova (ako treba ovoliko koliko sam pročitala) malo zeza...

unaprijed hvala na odgovorima, drago mi je da postoje ljudi koji su kao i mi bez predrasuda i sa puno ljubavi i duši :***

barny
15.02.2012., 10:01
lexy hvala ti na brzom odgovoru...već sam kliknula stotinu puta da vidim jel iko odg:)
i ja sam danas gledala karte, prestrašne su...
pošto si ti već u dobra doba sa svim tim, mogu li te pitati, ovako javno, pošto nemam pp, da li se odmah cijeli taj iznos mora odjednom uplatiti, ili se to kroz pola godine razvuče, u suštini, dokle si ti došla sa svim tim, šta si već završila...
mi smo zagrizli za ovu ideju strašno jako, ali nas lova (ako treba ovoliko koliko sam pročitala) malo zeza...

unaprijed hvala na odgovorima, drago mi je da postoje ljudi koji su kao i mi bez predrasuda i sa puno ljubavi i duši :***

pošto sam nova i moram čekati odobrenje administratora, moji odogvori kasne a več sam odogvorila da se ne treba ići u Kongo već
dijete dovodi voditeljica agencije ako baš želiš možeš ići s njom ali to ne ulazi u ovu cijenu od 100 tisuća već plačaš posebno svoju kartu i smještaj...kad kažem cijenu ne znam kako to drugačije nazvati jer ti u principu plačaš razno razne ovjere tj.papirologiju i odvjetnika koji vodi tvoj slučaj. Na žalost oko 70 do 80 tisuća moraš potrošiti odmah jer primjera radi opčinski sud ili ministrastvo ti biljege ne daje na rate.

Nadam se da sam pomogla ako te još šta zanima slobodno pitaj.

mostarka86
15.02.2012., 17:29
pošto sam nova i moram čekati odobrenje administratora, moji odogvori kasne a več sam odogvorila da se ne treba ići u Kongo već
dijete dovodi voditeljica agencije ako baš želiš možeš ići s njom ali to ne ulazi u ovu cijenu od 100 tisuća već plačaš posebno svoju kartu i smještaj...kad kažem cijenu ne znam kako to drugačije nazvati jer ti u principu plačaš razno razne ovjere tj.papirologiju i odvjetnika koji vodi tvoj slučaj. Na žalost oko 70 do 80 tisuća moraš potrošiti odmah jer primjera radi opčinski sud ili ministrastvo ti biljege ne daje na rate.

Nadam se da sam pomogla ako te još šta zanima slobodno pitaj.

barny, hvala ti na odgovoru, puno, i meni kasne poruke, a pp ne mogu ni aktivirati još, jer sam nova.
uglavnom, ogromnu želju imamo za bebicom iz konga, ali nemamo te novce.
malo sam razočarana, ali šta ću, idemo dalje.
čuvam vam fige da što prije dobijete svoju bebicu, i da uživate u njoj :*

Dasha01
15.02.2012., 20:01
Moja djeca su posvojena iz Ukrajine i ukoliko nekoga zanima vise informacija, slobodno me pitajte. Mi zivimo u USA i morali smo uz homestudy, immigration approvals etc obaviti jako puno papirologije kako za americku, tako i za ukajinsku stranu (mislim da se radi o 33 dokumenta, tzv dossier). Ukrajina vise ne dozvoljava da se djeca mladja od 5 godina usvoje izvan Ukrajine (osim s posebnim potrebama) i samo bracni parovi mogu usvojiti. Nije potrebna agencija za usvajanje, nego sve moze obaviti Ukrajinski "facilitator".

ivanas
17.02.2012., 20:20
Kad smo mi kretali u posvajanje, razmišljali smo i o opciji inozemstvo ako se oduzi u Hrvatskoj. Postoji li način da vam prijatelji i rodbina pomognu skupiti dio novca, to je jedina stvar u životu( i ne daj Bože da mi je zdravlje djeteta ozbiljno ugroženo) za koju bi se posudila pitati prijatelje i rodbinu da doniraju manje iznose koliko tko može i/Ili posude neke malo veće iznose pa im vraćate na rade, ili nadete još honorarni posao pa godinu dana pokušate vidjeti koliko možete zaraditi i uštedjeti, za tako veliki cilj svašta se isplati pokušati.

barny
17.02.2012., 20:50
curke zanima me da li je koja već bila na razgovoru u agenciji i dal ste zadovoljni, nadam se da nisam
jedina koja sam u procesu valjda ima još netko u procesu da možemo izmjenjivati iskustva :-D

lexy
21.02.2012., 10:40
Bila sam u agenciji. Sve je otprilike onako kako sam i očekivala, osim jedne pojedinosti (medicinske naravi) čiji rizik ne možemo prihvatiti, ni uz najbolju volju. Sve ostalo je prihvatljivo, pa čak i cijena, i cijeli taj postupak, i papirologija...
Cijeli sam tjedan lebdjela u oblacima, a sad sam opet kao da me netko polio kantom ledene vode... Šah-mat pozicija!

Barny, kad ti se otvori mogućnost pp-a, pišem ti!

barny
21.02.2012., 12:51
Bila sam u agenciji. Sve je otprilike onako kako sam i očekivala, osim jedne pojedinosti (medicinske naravi) čiji rizik ne možemo prihvatiti, ni uz najbolju volju. Sve ostalo je prihvatljivo, pa čak i cijena, i cijeli taj postupak, i papirologija...
Cijeli sam tjedan lebdjela u oblacima, a sad sam opet kao da me netko polio kantom ledene vode... Šah-mat pozicija!

Barny, kad ti se otvori mogućnost pp-a, pišem ti!


baš mi je žao, jer mi smo dobili zdravo dijete tako da ne razumijem u čemu je
problem, pošto možete odbiti ako ne želite bolesno dijete.
Još nemam mogučnost poruka javim kada bude dostupno

pijesak
21.02.2012., 15:11
Barny, u istom smo procesu!! Kako da dođem do tebe?

lexy
21.02.2012., 17:31
baš mi je žao, jer mi smo dobili zdravo dijete tako da ne razumijem u čemu je
problem, pošto možete odbiti ako ne želite bolesno dijete.
Još nemam mogučnost poruka javim kada bude dostupno

Test na HIV nije pouzdan do djetetove dobi od 18 mjeseci. Može biti i lažno pozitivan, ali i lažno negativan. Jedino ako posvajaš starije dijete, možeš biti sigurniji u nalaz.

barny
21.02.2012., 17:39
Test na HIV nije pouzdan do djetetove dobi od 18 mjeseci. Može biti i lažno pozitivan, ali i lažno negativan. Jedino ako posvajaš starije dijete, možeš biti sigurniji u nalaz.

da da tako je,upravo radi toga mi smo se odlučili za dijete starije od 18 mjeseci

pijesak
22.02.2012., 08:55
Barny, vidiš moju poruku?

barny
22.02.2012., 10:00
Barny, vidiš moju poruku?

pijesak nema tvoje poruke, pp konačno dostupan pošalji ponovo

pijesak
22.02.2012., 10:15
neznam gdje je pp a ni ja ih još nemam- evo ti moja mail adresa (šifrirana) m7040157@efst.hr

pijesak
22.02.2012., 17:12
evo nažalost mail koji sam dala više nije u funkciji :( ali evo drugi pa mi se barny javi :-)
covic_2006@yahoo.com

barny
23.02.2012., 13:42
evo nažalost mail koji sam dala više nije u funkciji :( ali evo drugi pa mi se barny javi :-)
covic_2006@yahoo.com

poslala sam ti mail

lexy
25.02.2012., 22:54
Evo samo da se javim što se zbiva kod nas. Mi nekako ne možemo odustati od ideje usvajanja iz Konga i trenutno smo ipak u fazi razmatranja usvajanja i nešto starije bebe, dakle od godinu i pol kad je nalaz testa pouzdaniji nego kod novorođenčeta.
Sad me muče i neke druge stvari kao npr. kako će dijete od 2 ili 2.5 godine koje već govori svoj jezik doći u sasvim novo okruženje gdje ne razumije ni riječi i hoće li mu se razviti govor na vrijeme i sve ostale razvojne faze koje idu uz govor i upoznavanje svijeta oko sebe. Uf, uf...brige i dileme. Sve mi se čini da će uslijediti ponovni razgovor u agenciji.

Noa2012
26.02.2012., 16:14
Pozdrav svima,

danas sam vidjela na pretraživaču link na ovu temu pa osjećam da se trebam javiti. Mi smo naime druga obitelj iz RH koja posvaja dijete iz Konga preko navedene agencije. Upravo sam im pošla pisati e mail. 15.4.2011 smo predali sve dokumente i aplicirali za posvojenje te platili pola ugovorenog iznosa. Prva ročišta su se odvijala jako brzo i već su nam krajem lipnja rješenja o posvojenju bila pravomoćna. Danas je 26.2. i naša djeca su još uvijek u Kongu jer još uvijek nemamo putovnice za njih. Prva obitelj koja posvaja iz Konga u RH je dobila putovnice pred 15 dana i imaju već našu vizu.... sve ok. Eto nama nekako ne ide, prvo su se papiri zagubili, pa je bilo ratno stanje, pa su se opet zagubili.... sad imamo obećanje dano pred 15 dana da ćemo ih dobiti za 3 - 4 tjedna. Mislim da je to sve problematično jer smo "pokusni kunići". Isto tako, obzirom da se razne institucije nalaze u raznim gradovima, pretpostavljamo da smo mi čekali da se "nakupi" zahtjeva pa da ne moraju samo zbog nas činiti trošak. Bilo kako bilo, mislim da smo mi o ova "prva posvojiteljska obitelj" probili led i da je agencija bogatija za naše iskustvo i sad zna kako se, šta i gdje radi. Mislim da druge obitelji neće prolaziti katarzu kroz koju smo mi prolazili i da će u roku od par mjeseci dobiti svoju djecu. Agentica se trudi, nitko joj to ne može osporiti, ali učinak nije zadovoljavajući barem u našem slučaju. Ne ovisi sve o njoj a i ona se nije baš raspitala kako se to radi prije nego što je krenula u proces, ili je pak imala krive ulazne podatke, tako da naša djeca dolaze od kolovoza prošle godine a još nemamo putovnice za njih. Ne želim vas obeshrabriti niti pak oskrnaviti ugled agencije, samo vam želim reći da smo se mi kao obitelj u svemu tome jako, jako naživcirali i još se živciramo i jedino nam je drago što je sad "utabana staza kojom se ide kroz proces" i da će agencija biti bogatija za naše iskustvo i moći sve brže odraditi za druge obitelji. Mislim da svi radimo plemenito djelo i da treba nastaviti tim putem. Sve u svemu, bez obzira na poteškoće kroz koje smo prolazili, ovo je fantastično rješenje za obitelji koje žele posvojiti djecu jer, bojim se, kod nas bi ta želja mogla ostati ne ispunjena.
Lijepi pozdrav svima

lexy
27.02.2012., 10:21
Noa2012, hvala ti na javljanju i dijeljenju svojih iskustava s nama, potencijalnim posvojiteljima iz Konga. Drago mi je da nas ima i mislim da će iz postupka u postupak biti sve lakše i brže prolaziti kroz tu papirologiju. Uvijek netko mora biti pionir u novim stvarima i krčiti put drugima. Svaka vam čast na tome!
Nadam se da ćete kroz par tjedana dobiti svoju djecu!
Molimo te da nam se svakako javiš s novostima, pa će možda i drugi, potaknuti vašom pričom, krenuti u isto.
Sretno vam bilo!

barny
27.02.2012., 10:54
Pozdrav svima,

danas sam vidjela na pretraživaču link na ovu temu pa osjećam da se trebam javiti. Mi smo naime druga obitelj iz RH koja posvaja dijete iz Konga preko navedene agencije. Upravo sam im pošla pisati e mail. 15.4.2011 smo predali sve dokumente i aplicirali za posvojenje te platili pola ugovorenog iznosa. Prva ročišta su se odvijala jako brzo i već su nam krajem lipnja rješenja o posvojenju bila pravomoćna. Danas je 26.2. i naša djeca su još uvijek u Kongu jer još uvijek nemamo putovnice za njih. Prva obitelj koja posvaja iz Konga u RH je dobila putovnice pred 15 dana i imaju već našu vizu.... sve ok. Eto nama nekako ne ide, prvo su se papiri zagubili, pa je bilo ratno stanje, pa su se opet zagubili.... sad imamo obećanje dano pred 15 dana da ćemo ih dobiti za 3 - 4 tjedna. Mislim da je to sve problematično jer smo "pokusni kunići". Isto tako, obzirom da se razne institucije nalaze u raznim gradovima, pretpostavljamo da smo mi čekali da se "nakupi" zahtjeva pa da ne moraju samo zbog nas činiti trošak. Bilo kako bilo, mislim da smo mi o ova "prva posvojiteljska obitelj" probili led i da je agencija bogatija za naše iskustvo i sad zna kako se, šta i gdje radi. Mislim da druge obitelji neće prolaziti katarzu kroz koju smo mi prolazili i da će u roku od par mjeseci dobiti svoju djecu. Agentica se trudi, nitko joj to ne može osporiti, ali učinak nije zadovoljavajući barem u našem slučaju. Ne ovisi sve o njoj a i ona se nije baš raspitala kako se to radi prije nego što je krenula u proces, ili je pak imala krive ulazne podatke, tako da naša djeca dolaze od kolovoza prošle godine a još nemamo putovnice za njih. Ne želim vas obeshrabriti niti pak oskrnaviti ugled agencije, samo vam želim reći da smo se mi kao obitelj u svemu tome jako, jako naživcirali i još se živciramo i jedino nam je drago što je sad "utabana staza kojom se ide kroz proces" i da će agencija biti bogatija za naše iskustvo i moći sve brže odraditi za druge obitelji. Mislim da svi radimo plemenito djelo i da treba nastaviti tim putem. Sve u svemu, bez obzira na poteškoće kroz koje smo prolazili, ovo je fantastično rješenje za obitelji koje žele posvojiti djecu jer, bojim se, kod nas bi ta želja mogla ostati ne ispunjena.
Lijepi pozdrav svima

Noa molim te da mi se javiš na mail barny3426@yahoo.com

čokolada
28.02.2012., 10:41
Cure, obzirom da smo se malo odmakli od pravila foruma, molim vas da ne spominjete imena jer reklamiranje, kao što znate, nije dozvoljeno.

Imali smo već na forumu vrlo neugodnih situacija u kojima su se javljale (i) psihički bolesne osobe predstavljajući se kao zastupnice pri međunarodnim posvajanjima.
Starosjedioci će se sjetiti svojedobne navale "misionarki", jedna od njih povremeno novim čoporativnim profilima navrati i na ovaj Forum (želi posvojiti, ima dijete s celebralnom paralizom, misionari po svijetu, dadilja je u Italiji - cure koje prate i druge forume mogu je često "susresti") pa svima savjetujem - oprez.

ivanas
28.02.2012., 11:37
Da, treba biti oprezan, a "dotičnu misionarku" je svekolika forumska populacija na više foruma uspjela prepoznati, nekako se već prepoznaje njen opus.

Kad se netko nudi kao posrednik treba pvo sve dobro provjeriti na sve strane i vidjeti je li osoba registrirana za obavljanje djelatnosti, i obavezno prijaviti ako se netko lažno predstavlja. Koliko znam zasad je samo jedna agencija za posvajanje u RH.

pujica
28.02.2012., 14:53
Koliko znam zasad je samo jedna agencija za posvajanje u RH.

Ja bih samo zeljela upozoriti da u Hrvatskoj ne postoji niti jedna legalna agencija za posvajanje jer nasi zakoni (zasada, a prema nekim informacijama iz ministarstva ni ubuduce) ne predvidjaju niti odobravaju rad takvih agencija nego je jedini legalni put posvajanja preko centara za socijalnu skrb. dakle oni koji pokusavaju posvojiti preko "agencije" o kojoj se ovdje prica zapravo rade s jednom firmom registriranom kao d.o.o. i u slucaju pravnih komplikacija ili problema ne mogu racunati na nikakvu pomoc sustava ni drzave nego se mogu privatno tuziti s vlasnicom koja ce zato odgovarati s temeljnim kapitalom firme od 2o tisuca kuna.
Dakle sve je to siva zona, svi mi koji smo posvojili znamo koliko truda, vremena i zivaca treba za to, ali mislim da se ipak bolje drzati postojecih zakonskih okvira nego se igrati sa zivotom jednog djeteta i cijele svoje obitelji s vrlo mogucim pravnim posljedicama.

barny
28.02.2012., 15:39
Ja bih samo zeljela upozoriti da u Hrvatskoj ne postoji niti jedna legalna agencija za posvajanje jer nasi zakoni (zasada, a prema nekim informacijama iz ministarstva ni ubuduce) ne predvidjaju niti odobravaju rad takvih agencija nego je jedini legalni put posvajanja preko centara za socijalnu skrb. dakle oni koji pokusavaju posvojiti preko "agencije" o kojoj se ovdje prica zapravo rade s jednom firmom registriranom kao d.o.o. i u slucaju pravnih komplikacija ili problema ne mogu racunati na nikakvu pomoc sustava ni drzave nego se mogu privatno tuziti s vlasnicom koja ce zato odgovarati s temeljnim kapitalom firme od 2o tisuca kuna.
Dakle sve je to siva zona, svi mi koji smo posvojili znamo koliko truda, vremena i zivaca treba za to, ali mislim da se ipak bolje drzati postojecih zakonskih okvira nego se igrati sa zivotom jednog djeteta i cijele svoje obitelji s vrlo mogucim pravnim posljedicama.

pujica mi znamo da je agencija doo ali ono šta ti ne znaš da bez blagoslova naše države mi ne bismo mogli
krenuti u taj postupak tj. da bi uopče mogli krenuti u to morali smo proči kroz opčinske sudove i dva ministarstva
dakle po tvome država je prekršila zakon jer nam je ovjerila dokumente u svrhu internacionalnog posvojenja šta i piše na
dokumentaciji... a vjeruj da nismo jedini koji posvajamo internacionalno, tu ima i Rusije pa čak posvajaju i iz Nepala, po onome
šta si ti napisala mi svi smo u sivoj zoni skupa sa državom. Na kraju krajeva zašto ljudi ne bi posvojili dijete na brži način, misliš da se mi
nismo potrudili i da ne gubimo živce samo zato jer eto nismo posvojili iz Hrvatske.

ivanas
28.02.2012., 17:01
Ne slažem se s pujicom da su sva internacionalna posvajanja siva zona, iako i ta zona postoji.

Omjer potencijalnih posvojitelja i djece spremne za posvajanje čak i kad bi se posvojila sva starija djeca u sustavu i kad bi sustav bio brži i efikasniji, mislim da bi broj potencijalnih posvojitelja bio opet veći od broja djece i jako mi je drago da su se pokrenula internacionalna posvajanja.
Rizik postoji u svemu u životu, pa i u posvajanju. Osim živaca i strpljenja, potencijalni internacionalni posvojitelji stavljaju na kocku i taj iznos od 100 tisuća kuna, a sam taj iznos koji riskiraju nije po men razlog da bi odustali od ideje. Kupe ljudi novi auto na kredit za isti iznos i svaki put kad sjednu u njega riskiraju prometnu i uništenje istog. Po meni je dijete i proširenje obitelji vrijedno rizika.

Naša država bi trebala u jednom sektoru preuzeti posredovanje pri međunarodnim posvajanjima, isto kao i angažirati se da nađu strane posvojitelje za našu djecu za koje nemaju potencijalne posvojitelje u Hrvatskoj. Onaj slučaj posvojenja dječaka iz Nazorove s cerebralnom paralizom me silno obradovao, i kad bi se netko bavio time sigurno bi i još neka djeca sa sličnim oštećenjem zdravlja dobila roditelje. Stranci iz nekih zemalja su između ostalog i spremniji na takvo posvojenje jer imaju punu podršku sustava i matične države za brigu o takvoj djeci i mogu i puno više pružiti nego prosječni roditelj u Hrvatskoj.

Još jedna velika korist od međunarodnih posvojenja, pogotovo djece drugih rasa jest što ta djeca izvanredno priiku da se kao društvo učimo prihvaćati i voljeti različitosti bez kojih bi život i društvo bili monotoni. Bila bih jako sretna kad bi moja djeca mogla upoznati i ići u školu s djecom drugih rasa i učiti neposredno o drugim kulturama.

NAš natalitet je jako loš i masovnija međunarodna posvojenja bi i tu sigurno bila plus.

I jo najvažnije, prekrasna mala bića dobivaju šansu za normalan i dostojan život u obitelji, a neće umrijeti od rata i gladi u matičnoj zemlji.

Svim srcem podržavam vas sve koji ste među prvima kod nas krenuli tim putem, i nadam se da će vas s vremenom biti sve više, a proces posvajanja brži i lakši.
Rado bih i upoznala jednom takve posvojene obitelji.

lexy
28.02.2012., 18:00
Dakle sve je to siva zona, svi mi koji smo posvojili znamo koliko truda, vremena i zivaca treba za to, ali mislim da se ipak bolje drzati postojecih zakonskih okvira nego se igrati sa zivotom jednog djeteta i cijele svoje obitelji s vrlo mogucim pravnim posljedicama.

Čak i mi koji nismo još uspjeli posvojiti kod nas znamo koliko truda, vremena i živaca treba uložiti u to. Samo što nama taj trud nije urodio plodom! Kao da ja ne bih željela više od svega posvojiti kod nas. Osim toga, kao da sam ja našla tolike tisuća kuna na cesti.
I mi smo prošli dugotrajne obrade i prolazimo kroz još mukotrpnija zivkanja i moljakanja, ali naše molitve ostaju i dalje neuslišene. Pa zašto onda ne krenuti i putem inozemnog posvajanja, kad ne kršimo zakone države nego dapače imamo njezin blagoslov!

pujica
28.02.2012., 18:46
svaka cast onima koji riskiraju, nadam se da ce vam uspjeti, ja osobno ne bih imala tu hrabrost, a kao sto kazem i pravno jest siva zona (posebno sto je vec bilo i propalih slucajeva posvajanja i tragicnih prica, al o njima vam tamo nece pricati). u svakom slucaju sretno

pijesak
12.03.2012., 16:26
Noa, kako vaša situacija? Jeste konačno dočekali svoje anđele? :)
Pratim ovu temu jer mi razmatramo posvajanje na Šri Lanci.

kongo
19.03.2012., 11:41
Dragi svi na forumu,
Unaprijed se ispričavam na postu koji će biti jako dugu.
Jako dugo se bavim istraživanjem mogućnosti posvajanja iz Afrike pa sam tako i naučila puno stvari. Pišem ovaj post isključivo iz razloga da vas upozorim na brojne stvari koje sam doznala pretražujući Internet, komunicirajući s ljudima i telefonirajući (a euri na telefonu lete...)
Dijete još uvijek nismo uspjeli posvojiti i svakim danom nam to izgleda sve dalje.
Hrvati su do sada mogli posvajati ili iz Konga ili iz Ruande, ali Ruanda više nije opcije jer su potpisali Hašku konvenciju i u procesu su prilagodbe zakonodavstava i administracije toj konvenciji.
Kad ponovno počnu zaprimati prijave za internacionalna posvojenja nisam sigurna da će za nas više biti moguće posvojiti kod njih.
Dakle ostaje samo Kongo.
Bilo koja američka agencija će raditi s vama, nema nikakvih problema, ali to košta bez obzira na to što vam neće raditi homestudy, niti post adoption proces.
Okvirna cijena je od 25 000 dolara pa na više, plus aviokarta usluge eskorta i smještaj za osobu koja ide po dijete i dovodi ga k vama.
E sada to postoji jedna kvaka: u Africi postoje 3 hrvatske ambasade kojima se može obratiti za izdavanje vize: u JAR-u, Egiptu i Maroku.
Međutim niti jedna hrvatska ambasada neće izdati vizu za dijete bez prisustva barem jednog roditelja i tu ste već pred zidom, znači hrvatsku vizu ne možete dobiti ukoliko niste tamo, što znači da morate putovati u Kongo, pa iz Konga u jednu od ove tri države po vizu i vratiti se u Kongo po dijete.
Odlukom hrvatske vlade o olakšanom ulasku stranaca u Hrvatsku od 7. prosinca 2011. godine, svi oni koji imaju:
- dozvole boravka izdane u jednoj od država članica Schengenskog prostora,
- schengenske vize (C) za dva ili više ulazaka,
- dugotrajne vize (D) koju je izdala jedna od država članica Schengenskog prostora
ne trebaju vizu za ulazak u Hrvatsku do 31.12.2012. godine.
Dakle dijete može izići iz Konga ako mu bilo koja članica Schengena izdati vizu, ali ne tranzitnu ili aerodromsku (državljani Konga trebaju čak i to), nego vizu tipa C ili D, što je poprilično teško dobiti.
Pouzdano znam da je Francuska zabranila izdavanje viza za posvojenu djecu koja putuju bez pratnje barem jednog roditelja. Dakle dijete ne može izići van preko Francuske. Za druge zemlje ne znam.

Na što je posebno obratiti pozornost prilikom posvojenja iz Konga:

- postoje dvije mogućnosti posvojenja; posvojenje preko agencije ili „independent“ posvojenje, kad ne koristite agenciju nego posvajate preko odvjetnika. To je u načelu uvijek jeftinija varijanta, ali postoje i brojne zamke. Naime za sve papire za koje pitate hoćete li ih dobiti njihov odgovor je uvijek 'yes', u praksi to ispadne drugačije. Znam za slučaj jedne mame (nije iz Hrvatske) koja na osnovu papira koje je dobila od odvjetnika nije mogla dobiti vizu. Većina papira je bila krivotvorena. Oni su se odlučili iznajmiti istražitelja i saznali su da dijete ima živog tatu koji nije znao da dijete ide na posvojenje i brata u susjednom sirotištu. Tata je pristao potpisati papire za posvojenje i krenuli su u proces od samog početka s tim da su posvojili i brata. Odvjetnik koji je do tada radio za njih je samo odustao od svega , a novac zadržao.
Naći odvjetnika kojem možete vjerovat je jako teško.
- to što je netko tražio dijete od 18 mjeseci ili 3 mjeseca ili 2 godine, ne znači ama baš ništa. Većina djece u Africi nema rodni list, niti itko zna kad su se rodili. Kad dijete ide na usvojenje doktor ga pregledava i na osnovu brojnih parametara utvrđuje njegovu dob, sami zaključite koliko je to pouzdano i s kolikom točnošću možete reći da dijete ima 13 ili 15 mjeseci.
- obavezno od odvjetnika ili agencije tražiti ime sirotišta iz kojeg će dijete biti, također pokušati uspostaviti kontakt sa sirotištem na bilo koji način
- Tražiti detaljnu povijest djeteta tj. način na koji je došao u sirotište, tko ga je pronašao i gdje, kad je doneseno u sirotište i u čemu. Sirotište mora imati te podatke za svako dijete
- Većina djece po pravovaljanosti sudske odluke ide u udomiteljsku obitelj i to se plaća extra od 200 do 750 dolara mjesečno, ovisno od agencije do agencije. Neka djeca ostaju u sirotištu, ali onda se tamo za njih extra brinu (hrana, i slično ) i to košta cc 200 dolara mjesečno
- Tražiti od agencije da unajmi privatnog istražitelja koji će tražiti obitelj bližu ili dalju i predočiti izvješće o svojim pronalascima. Afrička beba koju donesete doma neće ostati zauvijek beba, postat će i grozni hrvatski tinejdžer i tražit će odgovore. Ako krene kopati po forumima i vidi što se događalo u Kongu tražit će sigurno dokaze da vi niste bili jedan od tih koji su 'kupili' dijete. Zato je najbolje imati njegovu povijest do koje je moguće doći da bude spremna za dan kad se postavi pitanje.
- pregledi koji nude većina agencija su čisto osnovni, TBC; HIV i ostale zarazne bolesti. To košta cc 150 dolara, ali za te novce nećete dobiti ništa osim testova na te bolesti. Ukoliko želite dodatne preglede trebate ih posebno zatražiti i to diže cijenu do 1000 dolara.
- Ukoliko vas agencija ili bilo tko zatraži za donaciju za sirotište to je signal za uzbunu. Niste dužni dati nikakvu donaciju za sirotište posebno ne novčanu, možete poslati po escort pratnji donaciju u odjeći obući i igračkama, ali nemojte pristati na donaciju u novcu.
- Tražite račun za svaku uslugu koju ste platili (putovnica, Izlazno pismo i slično..). U startu će vam reći da to nije moguće, ali ako ustrajete dobit ćete sve račune.
- Ako vam netko kaže da dokumenti mogu biti na engleskom to nije istina. Službeni jezik u Kongu je francuski i kad tad će vas tražiti da prevedete dokumente na Francuski i to vam extra naplatiti.
Evo ja sam napisala dosta toga što znam, sigurno sam nešto i zaboravila, ali... to se događa.
Znam da svi roditelji koji su u procesu znaju ove informacije, ali htjela sam malo sistematizirati činjenice tako da pomognem onima koji se tek odlučuju na posvojenje, nadam se da sam uspjela barem u maloj mjeri
Razlog zbog kojeg još nismo posvojili je taj što nismo uspjeli zadovoljiti sve preduvjete da budemo u potpunosti sigurni da se radi o etičnom posvojenju.
Nikako ne bismo mogli uživati u svom djetetu, a da nam i u primisli stoji pitanje; je li to dijete posvojeno po svim etičkim pravilima, ima li negdje neka mama koja plače za njim, je li joj možda rečeno da je dijete poslano na školovanje i da će se vratiti za koju godinu (događalo se u nekim zemljama).
Tako da smo već dugo vrijeme u stend by poziciji.
Nadam se da će drugim ići puno lakše.

rima11
19.03.2012., 14:17
Uf, uf..............ovo zaista izgleda komplicirano!

barny
19.03.2012., 15:58
a zašto se niste obratili agenciji u Hrvatskoj pa biste sve ovo gore navedeno izbjegli. I da naravno
da je teže kada sve istražujete sami nego kada imate stručnjake koji to rade umjesto vas. I samo
da nadodam za papire.... njih prevodite u Hrvatskoj kod sudskog tumača i ne neće vas tražiti kad tad
nego odmah tj. prije slanja svih dokumenata morate imati legalizirane prevode na francuski jezik. Kongo prije nego
si napisla ovaj post trebala si pročitati šta se sve pisalo ovako si samo zbunila ljude sa poluinformacijama.

kongo
19.03.2012., 18:06
Barny, jako mi je žao ako sam nekog zbunila. U svom postu sam napisla ono do čega sam došla dugotrajnim istraživanjem. I da, u jednom slučaju je bilo rečeno da dokumenti mogu biti na engleskom, a poslije je rečeno da moraju biti na francuskom i da će ih oni prevesti za masnu lovu.
Ne brini pročitala sam sve postove.
Moj post nije nikakakav vodič nego sabrana iskustva moja i drugih roditelja s kojima smo u kontaktu. Forumi valjda služe razmjeni iskustava.

barny
19.03.2012., 21:02
Barny, jako mi je žao ako sam nekog zbunila. U svom postu sam napisla ono do čega sam došla dugotrajnim istraživanjem. I da, u jednom slučaju je bilo rečeno da dokumenti mogu biti na engleskom, a poslije je rečeno da moraju biti na francuskom i da će ih oni prevesti za masnu lovu.
Ne brini pročitala sam sve postove.
Moj post nije nikakakav vodič nego sabrana iskustva moja i drugih roditelja s kojima smo u kontaktu. Forumi valjda služe razmjeni iskustava.

ja sam u procesu za posvojenje preko Hrvatske agencije i zato sam ti napisla da ste mogli sve to izbejči jer je
puno teže ulaziti u takve stvari sam bez iskustva a pogotovo kad i sami znamo kakvih sve ima prevara . Kod nas je sve legalno i
transparentno i imamo sve podatke o djetetu, hvala bogu nije se dogodilo ništa od ovoga šta si napisala.

kongo
19.03.2012., 21:23
ja sam u procesu za posvojenje preko Hrvatske agencije i zato sam ti napisla da ste mogli sve to izbejči jer je
puno teže ulaziti u takve stvari sam bez iskustva a pogotovo kad i sami znamo kakvih sve ima prevara . Kod nas je sve legalno i
transparentno i imamo sve podatke o djetetu, hvala bogu nije se dogodilo ništa od ovoga šta si napisala.

Hvala Bogu na tome. Nadam se da će vaša bebica stići što je prije moguće i da ćete beskrajno uživati u njoj tj. znam da hoćete :zaljubljen:

barny
19.03.2012., 21:54
Hvala Bogu na tome. Nadam se da će vaša bebica stići što je prije moguće i da ćete beskrajno uživati u njoj tj. znam da hoćete :zaljubljen:

Hvala na lijepim željama nadam se da ćete i vi pronaći pronaći put do vašeg djeteta:heart::heart:

barny
08.05.2012., 16:44
evo dižem malo temu iz zaborava, ima li tko kakve nove informacije :-), jel
netko pokrenuo postupak posvajanja

sanbull
09.05.2012., 22:16
Niste jedini. Ta priča s putovnicom i kašnjenjem, te agenticom (A. R. pretpostavljam?) koja se svojski trudi je već postala pravi kliše. Znam dvije obitelji koje prolaze što i vi. Vrhunska "profesionalka". Svima ispriča istu priču o ručnom unošenju podataka u putovnicu, "pa znate, to je Afrika" pričicu, davanje termina dolaska dijeteta... Možda sam previše pesimistična i unaprijed osuđujem, ali nakon svega što sam čučla, dobro bih je protresla

sanbull
09.05.2012., 22:18
Da prije godinu dana i dalje neuspješno

barny
10.05.2012., 09:12
Da prije godinu dana i dalje neuspješno

molim te daj mi se javi na mail barny3426@yahoo.com, ja sam isto u procesu

pijesak
10.05.2012., 11:52
EVO malo i info o HIV pa da olakšamo nedoumice (skinuto sa usa forum-a)

Hi all,

My husband and I are just starting the Congo adoption process and are very excited!! Thankful for this group to learn more.

I have a question about HIV testing. Our agency used the Elisa HIV test (probably same for all agencies). We are requesting an infant, and my concern is that if testing is done too soon that the results may not be accurate. So we think that she is negative for HIV until tested once she's home and then find out the test was done too early.

Does anyone know more about this? How long does it take to ensure accuracy after exposure to HIV (i.e. birth, breastfeeding, etc.).

Also, I asked my agency this and they said we could specify that we require testing of the mother as well, so there's no doubt. Of course that would narrow down our possibilities, but we are willing to do that since we have young children at home and are not in a huge rush.

Anyway, hope this post made sense and I look forward to hearing your thoughts!

Thanks a lot!


Hi,

Only 35% of infants born to HIV+ mothers will be HIV positive, so even if the mother tests positive for HIV the child still has a good change of being HIV negative.

It is highly unlikely that a child will test negative in Congo and test positive upon arrival in the US. It is far more likely that an infant will test positive for HIV but actually be HIV negative once they reach 18 months. Children born to HIV+ mothers will carry their mother's antibodies and, therefore, test positive initially. The PCR test is the best HIV test to determine if infants are actually positive. The PCR may not be available in Congo, so you will have to depend on the ELISA. Again, a positive ELISA test in an infant may be reflecting the mother's antibodies and not the actual HIV status of the infant. More than one ELISA test, spaced by several weeks or months, will provide more accurate data.

nada17
15.05.2012., 12:53
BOK, nova sam i j posvajam preko nase agencije za Kongo ,dali ima novosti kod vas??

barny
15.05.2012., 18:07
BOK, nova sam i j posvajam preko nase agencije za Kongo ,dali ima novosti kod vas??

mi smo u procesu čekanja rješenja, u kojoj ste vi fazi

nada17
15.05.2012., 21:03
mi smo isto u iscekivanju rjesenja...barny dali si kontaktirala s nekima koji su stigli do kraja??? dali su dobili bebace???

barny
15.05.2012., 22:00
mi smo isto u iscekivanju rjesenja...barny dali si kontaktirala s nekima koji su stigli do kraja??? dali su dobili bebace???

nada17 pošto nemožeš slati ni primati poruke možeš mi se javiti na moj mail barny3426@yahoo.com

perhan99
16.05.2012., 14:44
ovo je bas komplikovano

vita22
21.05.2012., 08:26
samo da vam kažem da ne odustajete moja prijateljica je u petak s agenticom otišla po svoju kćer, dolaze u srijedu ...sve je pokrenula u 9 mj prošle godine i sad je napokon otišla po nju.....sretnooo

sanbull
11.06.2012., 21:20
samo da vam kažem da ne odustajete moja prijateljica je u petak s agenticom otišla po svoju kćer, dolaze u srijedu ...sve je pokrenula u 9 mj prošle godine i sad je napokon otišla po nju.....sretnooo

Draga Vita, vidim da je poprilično (za boravak u Africi) prošlo od tog petka i te srijede, a Vi niti pišete niti se javljate, kao ni Vaša prijateljica. S obzirom da se na forumu svi međusobno poznajemo ili smo makar jedni za druge čuli, ne bi bilo loše da nas barem malo informirate šta se događa. Smatram naime, to i svojevrsnom malom moralnom obvezom Vas i Vaše prijateljice, kad steveć podatak javno obznanili. Svi već znamo koliko je obitelji u procesu i koliko je on (ne)uspješan. Napravimo ovaj virtualni kutak kakvim-takvim mjestom za njihovu međusobnu potporu, ohrabrenje i informiranje po uzoru na Savjetodavkine zapadne kolege i njihove timove. Sve mi se nekako čini da gđa Savjetodavka i nema neki osobito stručan i učinkovit tim, osim dakako, ukoliko timom ne smatra stjuardese i pilote koje je dovedu u DRC.
Eto, ako nije neki problem ili je stvar u iracionalnom strahu prisutnom kod svih Savjetodavkinih klijenata, ja Vas u ime svoje prijateljice molim za konkretnu informaciju.

Pozdrav svima, puno sreće i malo više odvažnosti u ostvarivanju vaših želja i prava, koje su Vam Ugovorom zajamčili.

Mars
03.07.2012., 15:51
Moje dame,
vidim da vas puno ima na ovom forumu. Koliko vidim ima i prijateljica :-P.
Ono po čemu se razlikujemo je spol i hladan razum.
Supruga i ja već neko vrijeme planiramo usvojiti dijete i afričko dijete je bila (još je uvijek) jedna od mogućnosti. Ponukan ovim vašim niti rekla niti kazala forumom, u kojem je svaka nešto nalijepila i pobjegla, sustavno ignorira vapaje i pitanja potencijalnih mama i tobožnjih prijateljica obitelji koje su u procesu, odlučio sam muški reagirati.

Gđo Sanbul, zašto Vi gđu ASR nazivate Savjetodavkom, jeste li uopće pročitali cijeli forum. Ja sam za razliku od vas sebi dao truda. Gđa ASR je gđa Kompas i lijepo se čak i zahvalila na čestitkama prilikom javnog eksponiranja svoje kćeri Hane. Lijepog li PR-a. Ne bi mi to nimalo smetalo, da se gđi Kompas nije pokvarila magnetna igla pa ne može pronaći put natrag na forum, osim ukoliko se nije logirala pod drugim nickom, npr. Bliss, koja je netragom nestala kao i Kompas.:-D.

Gđo Barny, Vi ste, da vas podsjetim citirajući: nije tajna, posvajamo iz Konga preko naše agencije i mogu reči da se puno lakše i brže odvija proces nego da smo posvajali u Hrvatskoj, za agenciju imam samo riječi hvale, brzi su i ljubazni, pošto smo skupili svu dokumentaciju sada nam preostaje samo čekati a to je najteži dio napisali hvalospjeve na račun gđe ASR. Što je s Vašim usvojenjem, predali ste dokumentaciju u veljači, a sad je srpanj????? Jeste li još uvijek zadovoljni.

Sanbul, godinu dana????? Tko, Što? :-o Ne misli li vaša prijateljica da bi trebala upozoriti nekoga na tako dug period i dati mu malo informacija. Ne želim vrijeđati, ali čemu skrivanje informacija?

Gđo Noa? Iskreno se nadam da se djeca brčkaju negdje po Jadranu s vama, ali nekako sumnjam, svaka bi se mama pohvalila sa svojim podmlatkom.

A Vi, gđo Pijesak, da li već gradite kule od pijeska na plaži? Dokud ste stigli.

Gđo Vita, Sanbul vas je prozvala, a vi niste od prijateljice dobili dopuštenje za odgovor, pa mi svi pretpostavljamo da vam je prijateljica u Africi već mjesec ipo dana. Ne daj Bože malarije, tifusa i sličnih podstanara. A još ako čeka u Sheratona ili Hiltona kao naša Kompasica, bit će posla za banke...
Naposljetku, svako od nas bi otišao dolje po svoje dijete, ali nitko od nas ne bi poslao svoju suprugu tako dugo. Meni je moja još uvijek najvažnija na svijetu.

Ne razumijem, sve biste htjele odgovor, a ne biste ga dale.

Sad ću s vama podijeliti podatke do kojih sam došao s nekoliko telefonskih upita.
Svjestan sam kao MM, tako nas nazivate po svim forumima, da ste preemotivne pa vam je to očito utjecalo na rasuđivanje. Za razliku od vas koje ste se javile na forumu moja supruga gnjavi mene s vašim postovima, a nema hrabrosti javiti se vama.

Dakle, vođen postovima na američkim forumima (studirao sam u Americi), u kojima se apelira na provjeru agencije, što i Kompas svesvrdno preporuča, krenuo sam provjeriti ovu našu tvrtku za usvajanje.

Prvi korak bilo je Ministarstvo socijalne skrbi. Informacija koju su mi dali je: da je posredovanje pri usvajanju navodno nelegalno, što objašnjava podatak zašto surađujemo s d.o.o., a ne agencijom. Što se nas tiče, zvalo se to agencija ili d.o.o. nama je svejedno, jer nisam pronašao nikakvu odredbu u zakona o zabrani posredovanja pri inozemnom usvojenju. Zvalo se to posredovanje ili savjetovanje, za vlasnika tu nema razlike, dok za nas koji koristimo njene usluge ima, jer ona ima pravo naplatiti svoj savjet koliko joj drago i ne garantira ishod. Ono što me šokiralo na spomen tvrtke koja se time bavi je izjava gospođe da je policija upoznata s tim slučajem. Ne kažem, niti je ta gospođa to rekla, da je ta tvrtka pod istragom, osumnjičena ili da bilo što protuzakonito radi, ali ako je policija već „upoznata s tim slučajem“, netko ju je očito prijavio. Dakle netko se već osjeća oštećenim ili prevarenim. Da sam ja u pitanju svakako bih to nezadovoljstvo nesebično podjelio i sa forumašicama/-ima.

Sljedeći korak bila je policija – Odjel za maloljetnike. Tamo su me uputili na socijalnu skrb, jer podatke o građanima i tvrtkama ne daju, a o usvojenjima iz Afrike ne znaju ništa. Ljubazni voditelj i tajnica složili su se kako bi za nas bilo bolje da daju, ali zakon je takav.

Na socijalnoj skrbi, su se ogradili rekavši da su nadležni samo za usvojenja u RH. I vratili na ministarstvo s početka priče. Dakle, osuđeni smo na informacije s foruma.

Idemo dalje, poslovno iskustvo i struka odveli su me na www.fina.hr (http://www.fina.hr) link, javna objava, gdje se svaki građanin RH može registrirati i provjeriti podatke o poslovanju bilo koje hrvatske tvrtke što sam i sam napravio, jer od institucija nisam dobio ništa. Vidljivo je da je ta tvrtka u prošloj godini za period od 10 mjeseci poslovanja imala (za moje i suprugine pojmove) pune ruke posla. Ti iznosi ne odgovaraju broju državljana RH porijeklom iz Konga (to su također javni podaci, jer su općeniti kao i popis stanoviništva).

Na žalost, stranica Gluckliche Familie preko koje sam da paradoks bude veći do „naše tvrtke“ došao, sad je ugašena... ???

Također sam dobio povratnu informaciju od udruženja kojeg je HR tvrtka članica i s kojim se kiti. Ukratko, svako ga može dobiti za 90 USD godišnje. Toliko o počasnom članstvu, koje je referenca koliko i članstvo u gradskoj biblioteci. Ako nekog zanima: http://www.jointcouncil.org/join/how-to-join/.

I konačno, gdje su maleni rezultati iz računa dobiti i gubitka?

sanbull
04.07.2012., 13:25
Cijenjeni g. Mars.
Budući da ste me u svom postu prozvali, rado ću vam odgovoriti. Moja prijateljica će se, ja se iskreno nadam, registrirati na ovom forumu i podijeliti svoje iskustvo s ostalima. Barem djelomično, a nadam se da će i ostali napraviti isto. Ne smatram da netko treba pisati duge eseje o postupku od odabira djeteta do izrade putovnice, ali i općeniti pozitivan ili negativan stav o radu tvrtke koja prodaje svoje savjete vezane uz usvojenje u DRC, bio bi više nego dovoljan. Osobno, stekla sam dojam da gđi Kompas, koju sam nazvala Savjetodavkom kako bih naglasila činjenicu da je savjetovanje njezina jedina pravna obveza prema klijentima, poput primjerice savjeta, Modnog Mačka da karikiram: na poslovnu večeru obučete tigraste cipele uparene s dekoltiranom pink haljinicom. Zakon njemu ne brani, da tu mudrost naplati stotinjak tisuća kuna,niti štiti vas od vlastite naivnosti.
U ulozi (ipak priznajem, pristranog) promatrača stekla sam dojam, da je tvrtka gđe Kompas tvrtka s jednom zaposlenom osobom,tj. njom, koja apsolutno nema spomena vrijednog iskustva u poslovnom svijetu, te su joj uzance i poslovni bonton na razini brucošice koja prvi put čita „Poslovno komuniciranje“. Ostale detalje prepuštam emotivnim damama s ugovorom.

I još nešto što sam rekla i svojoj prijateljici, ponovit ću i ovako javno. Nemojte svijet lišiti svojih kvaliteta i velikog srca tako bolno pateći za vlastitom djecom. Uz takvu patnju, izgubit će te sebe, a svijet vas.
Toliko od mene!

barny
04.07.2012., 21:13
Poštovani gospodine Mars
predpostavljam da i sami znate da je sam čin posovojenja vrlo delikatna stvar i da
naravno nisam obavezna sa vama ili bilo kime podijeliti svaki detalj svojeg procesa.
Vidim da ste zabrinuti za moj postupak ali eto kod mene je sve u najboljem redu i sve
ide prema planu.

Šta se tiće gospođe ASR u potpunosti potpisujem sanbull, jer je gospođa
totalna amaterka i vrlo neprofesionalna osoba, ali vi isto tako morate razumjeti da mi ne možemo izaći u javnost
i pljuvati po dotićnoj dok god ne stignu naša djeca. I ne brinite, iz pouzdanih izvora
znam da je već dosta djece stiglo u Hrvatsku, pa mi je čudno da već ako ste si dali truda niste
i to saznali. Dok vi planirate i istražujete unutarnje i vanjske neprijatelje, ja čekam svoje dijete.
Također ako vas bilo šta interesira možete se slobodno javiti na moj mail barny3426@yahoo.com vrlo rado
ću vam pomoći sa informacijama koje imam