PDA

Pogledaj cijelu verziju : Kiseljenje cikle



mašnica
13.07.2006., 17:42
...nisam uspjela preko trazilice naći recept, jel ima netko kakv recept da je isproban, da se cikla nece pokvariti nakon nekog vremena?
Imam svjezu ciklu iz vrta, punu kantu, pa bih ju kiselila...

I onaj dio kada treba u vrucoj vodi lagano kuhati vec zatvorenu...

HVALA

anchi pp
13.07.2006., 20:29
Na 1 litru vode stavi se 3 žlice octene kiseline, 2 žlice soli i 1 žlica šećera.
Cikla se skuha, ohladi i nareže na ploškice.
Rasporedi se u teglice (naravno prethodno dobro oprane), prelije se s vodenom otopinom i stave se poklopci.
U jedan široki lonac stavi se na dno kuhinjska krpa, poslože se tegle s ciklom, ulije voda u lonac
do visine teglica (tegle bi trebale biti iste visine), pa se na laganoj vatri zagrijava do temperature
oko 80 stupnjeva C. Vatra se ugasi, i sve se pusti da se ohladi - dakle voda se ne izlijeva iz lonca dok se ne ohladi.
Eto, to je to i odlično je.

lucky day
13.07.2006., 21:00
meni je fino kad se stavi stapic svjezeg,nenaribanog (ali oguljenog) hrena u svaku teglicu kao zacin...

brigita2
14.07.2006., 08:49
meni je fino kad se stavi stapic svjezeg,nenaribanog (ali oguljenog) hrena u svaku teglicu kao zacin...

A meni je fino kad se stavi jedan oguljen prepolovljen češanj češnjaka u svaku teglicu.

kalimero
14.07.2006., 11:01
Ja pripremam na slijedeći način:
Ciklu skuham ali ne do kraja. Ogulim i narežem na kolkutiće.
4 l vode
1 dcl esenca
15 dkg soli
30 dkg šećera
bibera u zrnu veliku žlicu
jedeno 6-8 režnjeva bijelog luka nasjeckanog
Vodu i ostale komponente prokuham, ubacim nasjeckanu ciklu i kuham 10-tak min. Vrelo sipam u čiste i vruće staklenke koje odmah zatvaram. staklenke pokrivam da se polako hlade ( kao paradaajz sos)

Taj recept sam mnogima dala i koliko znam svi koji su probali dalje tako rade.
Umjesto bijelog luka može ići naribani hren, no ja zimnicu spremam sa bijelim lukom a svježu ciklu ( ne kuhanu) za salatu pripremam sa hrenom za dnevnu potrošnju.

mašnica
14.07.2006., 17:18
anchi pp da li treba vodu prije prokuhati (ovu koju stavljam u ciklu)?

anchi pp
14.07.2006., 18:32
Ne treba, vode ide normalne sobne temperature. Ti je možeš prokuhati jedino da ubiješ ako šta ima u njoj,
mada octena kiselina napravi svoje. Ja sam tako radila dva puta i jednostavno je. To mi je jedina zimnica koju sam radila :roll:

Fidji
14.07.2006., 21:57
Ovaj moj recept je za one koji vole blažu verziju cikle, a isto i jedina zimnica koju sam ikad radila u životu:

Osnovni recept, to se samo pomješa na hladno:

1 l alkoholnog octa
3 l vode
pol kile šećera
3 velike žlice soli

(To je za sigurno više od 10 flašica, možda i više)

Cikla se skuha u običnoj vodi, oguli i nareže na kriške.
(Obavezno se mora kuhati neoguljena i sa svojim repićem.)
Kriške se stave u flašice i zaliju otopinom octa.
Flašice se zatvore i stave u pečnicu na nekih 100 stupnjeva dok se ne pojave mjehurići u tekućini. Teglice staviti u protvan na mokru krpu.

I jedna anegdota za kraj:

Ja ciklu nisam mogla smisliti do prije par godina kad sam godinu dana bila na stažu u jednoj ZG bolnici.

Bolnica je dobila veliku donaciju konzervirane cikle i svaki dan smo za ručak imali ciklu.

Nakon što sam tjedan dana kolutala očima na nju, jedan dan sam odlučila pojesti jednu krišku.
Onda sam drugi dan pojela 2 kriške.
Treći dan 3.

Ja ciklu sad naprosto obožavam. Moram nadoknaditi sve one godine koje sam je mrzila. Evo raste mi na vrtu i jedva čekam novu turu domaće, kupljena mi nikad nije tak dobra

anchi pp
17.07.2006., 15:40
Bravo Fidji za ciklu!!!!


I naglasila si ono što ja podrazumijevam, ali možda neki ne znaju - cikla se kuha neoguljena, samo dobro oprana. Guli se kad se ohladi potpuno ili barem dovoljno da se može držati u ruci.

Kad je sezona cikle ja je često i poham.

Oguljena cikla se nareže na ploškice debele oko 1/2 cm, uvalja se u gusto tijesto za palačinke i stavi pržiti na ulje.

lucky day
17.07.2006., 15:47
Oguljena cikla se nareže na ploškice debele oko 1/2 cm, uvalja se u gusto tijesto za palačinke i stavi pržiti na ulje.

zvuci mljac!
ali jel skuhana i oguljena ili sirova i oguljena?

Fidji
17.07.2006., 15:47
Prvi put čujem za taj recept, moram to probati.

anchi pp
17.07.2006., 15:54
Oguljena cikla se nareže na ploškice debele oko 1/2 cm, uvalja se u gusto tijesto za palačinke i stavi pržiti na ulje.

zvuci mljac!
ali jel skuhana i oguljena ili sirova i oguljena?

:lol:

Skuhana, naravno.

Znači:

Skuhana, oguljena cikla se nareže na ploškice debele oko 1/2 cm, ploškice se uvaljaju u gusto tijesto za palačinke i stave pržiti na ulje.

anchi pp
17.07.2006., 15:54
Ovo se smijem sama sebi kako ne znam napisati recept bez ispravaka.

mašnica
20.07.2006., 14:55
anchi pp, hvala na receptu, cikla je spremljena, vec su moji navalili da ju pojedu, nadam se samo da ce se odrzati i da se nece pokvariti :lol:

Sada razmisljam da li bi se na isti nacin mogla kiseliti i paprika, mozda bi ju trebalo kratko u kipuću vodu ili mozda sirovu, reci anchi pp!!
Thanx :D

anchi pp
20.07.2006., 15:57
Da citiram samu sebe:


To mi je jedina zimnica koju sam radila

:lol:

mašnica
21.07.2006., 11:09
ma ja cu mozda probati i papriku na isti nacin, mozda bez kuhanja, vidjet cu jos, taman dok razmislim paprika bude lijepa veelika za kiseljenje.... :lol:

A ako netko zna za kis.paprike jednost. recept, neka javi!

ArI MaLi
05.07.2012., 11:57
podižem! evo cikla na vrtu čeka da je uberem pa ako netko ima noviji recept za kiseljenje, samo bez toliko šečera jel nam slatka ne odgovara

Anemona
05.07.2012., 16:14
Radim ovako kao Fidji, ali s puuuuno manje šećera. Jednostavno smanji šećer.

ribice
05.07.2012., 17:09
Po mom receptu ide :
1 l octa / alkoholnog
3 l vode
10 dag šećera
10 dag soli,
papar u zrnu po izboru
To se prokuha i ja stavim u flaše kako bi imala za svakodnevnu uporabu ( krastavci zrele malo po malo).
Cikla se skuha, oguli i nareže, napune se staklenke ( nikako ne pretrpati) i zalije se pripremljenom kiselinom, čvrsto se zatvori i stavi se kuhati u lonac koji ima bar 2/3 vode, kada se poklopac napuhne izvadim ih i pokrijem krpom da se polako hlade.

Isto tako radim krastavce, papriku i ukiseljene patašone, savršeno, dura sigurno 2 godine a i više ali to kod nas nije nikada dočkano.
Krastavci su divni, hrskavi cijelo vrijeme.

ArI MaLi
05.07.2012., 21:26
hvala curke :-) probat ću! dajte mi reci, jel sam ful nova u ovom svemu koliko kuham ciklu, kako znam da je kuhana? probam je vilicom, pa ak je mekana to je to, ili?

Anemona
05.07.2012., 21:30
Baš tako. Pikneš je i ako je mekana, gotova je.

Peterlin
05.07.2012., 21:31
hvala curke :-) probat ću! dajte mi reci, jel sam ful nova u ovom svemu koliko kuham ciklu, kako znam da je kuhana? probam je vilicom, pa ak je mekana to je to, ili?

Da, tako nekako. Bitno je odabrati ciklu da bude po prilici iste veličine, da se neke ne raspadnu, a druge ostanu sirove iznutra. Relativno dugo se kuha. Nemoj odrezati korijen ni peteljku jer će izgubiti svu boju, samo dobro operi onakvu kakvu si nabavila. Kuhaj u ekspres loncu ako ga imaš, gotova je za pol sata do 45 minuta, ovisno o veličini lonca (ima u uputama za svaki pojedini lonac). Ako kuhaš u klasičnom loncu, onda otprilike duplo, osim ako nije cilindrična i jako mlada cikla. Probaš pa vidiš. Nema se tu što pogriješiti. Dobar tek!

ArI MaLi
05.07.2012., 22:09
e super :* hvala vam, kad zgotovim, javim :mrgreen: probat ću ovaj vikend je pobrati i skiselit

babyboys
06.07.2012., 11:52
a gle tu, od cikle, paprike, krastavaca... i još svašta :)
http://b2c.baby-center.si/webclassification.asp?GroupClassID=2&ClassID=549&ParentClassID=7

ninik
06.07.2012., 12:10
moj omjer za zimnicu je osam dcl vode, 2 dcl octa, 2 žličice šečera, 2 žličice soli...zakipiti i preljevati po povrću...cikla kuhana, paprike sirove...

ArI MaLi
08.07.2012., 16:53
babyboys mislim da je krivi link :-)

babyboys
08.07.2012., 18:28
krivi je, da, kad sam imala 100 stvari otvoreno, sorry. mislila sam na ovo
http://forum.roda.hr/threads/32551-Zimnica?highlight=zimnica