Probala sam povrce koje se ovdje u Americi zove okra. Drugi naziv pod kojim je znano je gumbo. Moze li mi netko reci kako se to zove u nasim krajevima i preporuciti neki dobar recept? Jako mi se svidjela, pa bih probala nesto napraviti.
Probala sam povrce koje se ovdje u Americi zove okra. Drugi naziv pod kojim je znano je gumbo. Moze li mi netko reci kako se to zove u nasim krajevima i preporuciti neki dobar recept? Jako mi se svidjela, pa bih probala nesto napraviti.
bamija.
a recepata... samo pitaj wewu ili white musk
Hvala apri! Imas veeeeliiiikuuuu
To ti samo da se hvališ i da nam rastu zazubice... Priznaj :D
Janoccka (sad ovdje zamisli onaj tvoj stadion). Za bamiju sam cula, ali nisam znala kako izgleda.
Wewa ili white musk ako znate neki recept molim vas prilijepite ga ovdje.
Bamije se znaju zateći na tržnici suhe i nanizane, a glavna odlika u kuhanju je sluz. Bosanska kuhinja pretrpila bi težak udarac bez bamije
Ja mislila on dosh'o s receptom...))
Ja nikad nisam jela samu bamiju, ali u Begovoj corbi je odlicna i nezaobilazna.
A ja mislio da će ti biti zanimljivo to što je ima i kod nas na tržnici. U indijskim receptima češće dolazi pod nazivom "ladyfingers".
Ja bi radije stadio bamije :D
Probala sam kuhane bamije davno i sjećanju mi je ostalo da su bljak. Ali rado bih ih probala opet na neki drugi način. Samo sad ih više nema u vrtu mojih roditelja, a ni na naštoj tržnici.
i u makedonskoj kuhinji ima puno bamije...
ja je pecem kao paprika, onda stavljam u nekoj corbi, sa puno povrca u woku i sl.
Pitajte ako treba recept.
Otvorih topic u potrazi za receptom. Stavi recept ako ga imas.Arkana10 prvotno napisa
Davore na kojoj to tržnici i u koje doba godine?
Mi smo nabavili sjeme i posadili u vrtu. Nije da su bas nesto rodile, ali skupilo se za nekoliko obroka. Mi ih obicno prodinstamo u kombinaciji s drugim povrcem.
Zadnje sam ih vidio prije mjesec dana na trešnjevačkoj tržnici (baš i ne obraćam pažnju previše ako nešto ne tražim - miopija), ali sam ih isto tako viđao i drugdje. Prodaju se nanizane na koncu, suhe su i onako neugledne.
Bamija se kod nas jede standardno za Bajrame.
Kupis je onako osusenu i nanizanu na konac. Skines je s konca i obaris (moze i nekoliko puta, da izadje sluz), ali ne toliko da se raspadne ili skuha do kraja, a u 2. ili posljednju vodu za obarivanje dodas sirce/ocat.
Na luku i mrkvi izdinstas nesto masnije meso (obicno su to komadici teletine), kao za gulas, ali bez paradajza i sastavis s ocijedjenom bamijom. Zaciniti po ukusu (biber, so, stavec).
Kad se bamija sprema maksuz (specijalno) za goste, lijepo je da bude sto sitnija. ne znam zasto, ali se ti sitni zalogaji uvijek smatraju poklonom za goste kod nas (pa i sarma i sve dolme trebaju biti sto manje).
Hvala wewa!
Kod nas nije susena vec "sveza". Ja na maslinovom ulju (oko 3 zlice) proprzim sitno cesnjak (po ukusu) i dodam naredanu mrkvicu. To kuham na tihoj vatri oko 2 min. Bamije prethodno izmijem, naseckam po duzini i stavim u tavi. Dodajem sok od paradajza (oko 4-5 velika paradajza presecem na pola i izribam - kod nas se kaze rendam, ne znam kako je to na hrv.) i onda kuham oko 10 min. dodajem zacine po ukusu i malo one jadre soli, sitnu sol ne koristim. Jede se toplo.
*
Stavljam kao dodatak u povrtni lonac.
*
Spagete sa bamijom isto. Skuham spagete, proprzim bamije, zelenu i crvenu papriku i luk, dodam domaceg kecapa (to pravi moja mama, ne koristim umjetne) i prokuvam. U tom sosu dodam spagete. Naravno i zacine.
*
Sorry sto nisam ranije pisala...
Hvala Arkana10. imam jedno pitanje. Da li i ti prokuhas okru/ bamiju prije kuhanja ili ju samo isperes?
Ne, kod nas je onako sveza (ne znam kako se kaze na hrv.), nije susena, kao sto je pisala Wewa i ja je samo isperem. Moja mama je stavlja u turli tavi (za to ti ne znam recept, jer ne jedem meso)