Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Okra

  1. #1

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Postovi
    357

    Početno Okra

    Probala sam povrce koje se ovdje u Americi zove okra. Drugi naziv pod kojim je znano je gumbo. Moze li mi netko reci kako se to zove u nasim krajevima i preporuciti neki dobar recept? Jako mi se svidjela, pa bih probala nesto napraviti.

  2. #2
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,439

    Početno

    bamija.

    a recepata... samo pitaj wewu ili white musk

  3. #3

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Postovi
    357

    Početno

    Hvala apri! Imas veeeeliiiikuuuu

  4. #4

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    To ti samo da se hvališ i da nam rastu zazubice... Priznaj :D

  5. #5

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Postovi
    357

    Početno

    Janoccka (sad ovdje zamisli onaj tvoj stadion). Za bamiju sam cula, ali nisam znala kako izgleda.
    Wewa ili white musk ako znate neki recept molim vas prilijepite ga ovdje.

  6. #6
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,985

    Početno

    Bamije se znaju zateći na tržnici suhe i nanizane, a glavna odlika u kuhanju je sluz. Bosanska kuhinja pretrpila bi težak udarac bez bamije

  7. #7

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,519

    Početno

    Ja mislila on dosh'o s receptom...))
    Ja nikad nisam jela samu bamiju, ali u Begovoj corbi je odlicna i nezaobilazna.

  8. #8
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,985

    Početno

    A ja mislio da će ti biti zanimljivo to što je ima i kod nas na tržnici. U indijskim receptima češće dolazi pod nazivom "ladyfingers".

  9. #9

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Ja bi radije stadio bamije :D

  10. #10

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    696

    Početno

    Probala sam kuhane bamije davno i sjećanju mi je ostalo da su bljak. Ali rado bih ih probala opet na neki drugi način. Samo sad ih više nema u vrtu mojih roditelja, a ni na naštoj tržnici.

  11. #11

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Mkd
    Postovi
    1,667

    Početno

    i u makedonskoj kuhinji ima puno bamije...
    ja je pecem kao paprika, onda stavljam u nekoj corbi, sa puno povrca u woku i sl.
    Pitajte ako treba recept.

  12. #12

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Postovi
    357

    Početno

    Citiraj Arkana10 prvotno napisa
    Pitajte ako treba recept.
    Otvorih topic u potrazi za receptom. Stavi recept ako ga imas.

  13. #13

    Datum pristupanja
    Apr 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    59

    Početno

    Davore na kojoj to tržnici i u koje doba godine?

  14. #14
    Jyoti

    Početno

    Mi smo nabavili sjeme i posadili u vrtu. Nije da su bas nesto rodile, ali skupilo se za nekoliko obroka. Mi ih obicno prodinstamo u kombinaciji s drugim povrcem.

  15. #15
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,985

    Početno

    Zadnje sam ih vidio prije mjesec dana na trešnjevačkoj tržnici (baš i ne obraćam pažnju previše ako nešto ne tražim - miopija), ali sam ih isto tako viđao i drugdje. Prodaju se nanizane na koncu, suhe su i onako neugledne.

  16. #16
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,188

    Početno

    Bamija se kod nas jede standardno za Bajrame.
    Kupis je onako osusenu i nanizanu na konac. Skines je s konca i obaris (moze i nekoliko puta, da izadje sluz), ali ne toliko da se raspadne ili skuha do kraja, a u 2. ili posljednju vodu za obarivanje dodas sirce/ocat.

    Na luku i mrkvi izdinstas nesto masnije meso (obicno su to komadici teletine), kao za gulas, ali bez paradajza i sastavis s ocijedjenom bamijom. Zaciniti po ukusu (biber, so, stavec).

    Kad se bamija sprema maksuz (specijalno) za goste, lijepo je da bude sto sitnija. ne znam zasto, ali se ti sitni zalogaji uvijek smatraju poklonom za goste kod nas (pa i sarma i sve dolme trebaju biti sto manje).

  17. #17

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Postovi
    357

    Početno

    Hvala wewa!

  18. #18

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Mkd
    Postovi
    1,667

    Početno

    Kod nas nije susena vec "sveza". Ja na maslinovom ulju (oko 3 zlice) proprzim sitno cesnjak (po ukusu) i dodam naredanu mrkvicu. To kuham na tihoj vatri oko 2 min. Bamije prethodno izmijem, naseckam po duzini i stavim u tavi. Dodajem sok od paradajza (oko 4-5 velika paradajza presecem na pola i izribam - kod nas se kaze rendam, ne znam kako je to na hrv.) i onda kuham oko 10 min. dodajem zacine po ukusu i malo one jadre soli, sitnu sol ne koristim. Jede se toplo.
    *
    Stavljam kao dodatak u povrtni lonac.
    *
    Spagete sa bamijom isto. Skuham spagete, proprzim bamije, zelenu i crvenu papriku i luk, dodam domaceg kecapa (to pravi moja mama, ne koristim umjetne) i prokuvam. U tom sosu dodam spagete. Naravno i zacine.
    *
    Sorry sto nisam ranije pisala...

  19. #19

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Postovi
    357

    Početno

    Hvala Arkana10. imam jedno pitanje. Da li i ti prokuhas okru/ bamiju prije kuhanja ili ju samo isperes?

  20. #20
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,188

    Početno

    Citiraj Vanchy prvotno napisa
    Hvala wewa!

  21. #21

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Mkd
    Postovi
    1,667

    Početno

    Ne, kod nas je onako sveza (ne znam kako se kaze na hrv.), nije susena, kao sto je pisala Wewa i ja je samo isperem. Moja mama je stavlja u turli tavi (za to ti ne znam recept, jer ne jedem meso)

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •