-
torta od riže
1 šalica riže
3 i pol šalice mlijeka
pola šalice šećera
pola žličice soli
1 vanili šećer
2 žlice maslaca
Rižu popržiti na maslacu, preliti mlijekom, dodati sve ostalo i kuhati dok riža ne upije sve mlijeko. Ostaviti ohladiti
Napraviti šlag ( 1 vrečica ) i u njega umješati 3 žumanjka i sve zajedno umješati u rižu.
U namaščeni modl za tortu staviti na dno pola šalice zdrobljenih keksi s maslacem i staviti smjesu od riže. Peči 20 minuta na 220.
Po želji na vrh staviti šlag i ukrasiti svežim voćem.
Našla u prastaroj kuharici pod " hrana za trudnice i djecu" i oduševljena. Torta za sve obroke i sve prilike. Jako jednostavna i brza. Najbolja hladna iz friždera.
Dobar tek
-
moji godinama rade nešto slično, samo se ne peče. jedino kaj ide hrpa voća u nju pa se onda radi samo za blagdane i rođendane jer nije najjeftinija
uglavnom, kolač koji svatko radi po svom ukusu,
skuha se riža na mlijeku (sa malo šećera) večer prije i ostavi se da upije mlijeko, ali moža ostati onako vlažna; od voća šta volite, ako je konzervirano tipa višnje ili ananas i ostalo što nije sezonsko preko noći se ostavi da se ocijedi od viška soka, a ujutro (tj kad ju već radite) izreže se sve ostalo voće koje želite. možete stavljati doslovno sve što volite, mi jedino nismo stavljali jabuke.
znači: naranče, banane, breskve, marelice, kivi, višnje, ananas, kruške, mandarine, smokve, datulje, suhe marelice... što volite ili vam padne na pamet, ili što u to doba godine ima svježe. poanta je da ima što više različitog voća. može se staviti i sitno nadrobljena čokolada, ako volite.
slaže se (ili na veeeeliki tanjur ili u veliku staklenu zdjelu, kako vam drago) red riže, red šlaga od slatkog vrhnja, i red nabacanog svakakvog voća. ne štedite. i tako do vrha, završavate šlagom.
na žalost ne mogu vam napisati količine, mi to radimo odokativno i u količinama dostatnim za omanju vojsku! i nikada ne bude dovoljno! :D
mm je prije braka (bili smo skupa 10 god) uvijek rado dolazio čestitati šta god je trebalo
i sa vrata bi pitao: ima riže?
a za njegov rođendan, radi se jedna za goste, a jedna za njega! legenda moja velikodušna!
to je bio i ostao najdraži obiteljski kolač iako mi je mama maherica sa svim kolačima.
nadam se da će se netko okuražiti i probati!
a ja moram probati ovu tortu gore.
e, da!
riža se mora dobro ohladiti u frižideru prije posluživanja, i ni ne pokušavajte ju vaditi da lijepo izgleda, to djelomično uspijeva samo mojoj mami. zato veliku žlicu u ruke i navalite!
-
A ja ću probati vaš obiteljski kolač. Koliko mi svi jedemo riže mislim da će i nam trebati veća zdjela.
-
Ja još uvijek radim klasični reis koch, jedan od najdražih kolača mi je to
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma