Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: Sto kad se toddler zali na bolove kosti

  1. #1

    Datum pristupanja
    Apr 2015
    Postovi
    454

    Početno Sto kad se toddler zali na bolove kosti

    Moja curica ima 21 mjesec.
    Rođena je prirodno bez lijekova 10/10
    Normalni razvoj i kilaza i visina.sada nosi broj 86 a obucu broj 22.
    Prohodala je sa 9 i pol mjeseci. Pocela je stajati sa 4 mjeseca. Od pocetka usvaja motoricke vjestine sa lakocom a nije bas zivahno dijete.

    Pitanje:

    Zali se na svakakve bolove. Mama boji luka (boli ruka) nekoliko puta dnevno.
    Mama boji noga jednom dnevno.
    Ponekad boji gjava. To je najduze ali ne cesto. Svi ti bolovi su iznenadni i za svaki sam rekla pedijatrici i ona ne panocari. Ne panicarim za sada ni ja ali sam vec lagano zabrinuta i zanima me vase misljenje.

    Kako prepoznati da li ju zaista nesto boli osim instinktivno. Ona jednako koristi onje ruke i noge ,ne sepa niti joj ispada teret iz ruku. Za glavu se ne prima non stop...

    Navela sam sve te podatke o njoj zato jer ljudi u mojoj okolini opravdavaju te bolove rastom kostiju. Bole li vase klince kosti od rasta ? Ona nikada ne pokaze zglob ruke ili noge nego uvijek cjevanicu desne noge i sredinu podlakice desne ruke. To mi je skroz zbunjujuce.

    Nema napadaje nervoze , tantrume za sada uspjesno izbjegavamo iako se desi tu i tamo koji, jako pazimo da su joj sve fizioloske potrebe zadovoljene....


    Eto.. sto vi mislite ? Jel bi se alarmirali ?

    P.s. unaprijed se ispricavam ako ovakva tema postoji i ako sam fulala thread

    Hvala..

  2. #2

    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Postovi
    3,004

    Početno

    Pa koliko često nju nešto boli?
    Mislim, je li to svakodnevno? Je li to naučila oponašanjem? Možda privlači pažnju? Možda padne pa se negdje udari? Možda prijavljuje bol bez razumijevanja što to zapravo znači? Mislim da ti nitko ne može preko foruma reći što je, a da ti sama najbolje možeš vidjeti što je na stvari ako otvoriš oči.

  3. #3

    Datum pristupanja
    Apr 2015
    Postovi
    454

    Početno

    Napisala sam koliko cesto se zali.....
    Pa dobro ako tako privlaci paznju , sto da radim ? Sto ako ju stvarno zaboli ? Mislim ne razumijem tvoj post casa. Sve lijepo pise sto je po srijedi cak ima i koje konkretno pitanje.
    Pise da je to svakondnevno

    Mene nista ne boli i ne zalim se da me nesto boli ako me i boli jer nemam kome s obzirom da smo same pa nema ni cur

  4. #4

    Datum pristupanja
    Apr 2015
    Postovi
    454

    Početno

    Pa nemam ni kome zalit se da cuje. Kuzi ona sto znaci bol. Ja bas mislim da mi tuđe misljenje moze jako puno pomoci. Pogotovo na forumu gdje su majke koje imaju djecu slicne dobi.

  5. #5

    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Postovi
    3,004

    Početno

    Pa, eto ja sam odgovorila najbolje što sam znala.
    Da moje dijete svakodnevno danima govori da ga nešto boli, i to ovako kako ti kažeš malo ruka, malo noga, ponekad glava s najstarijim bih otišla na hitnu, sa srednjim bih pokušala provesti više vremena jedan na jedan, a s najmlađim psihologu. Pomaže li ti tako?
    Pretpostavljam da ne. Djeca često govore neobjektivne istine. Često osjećaju ili govore da osjećaju bol i kad boli nema. Dijete nema dvije godine, teško je znati boli li ga uistinu. Ako pedijatrica savjesno obavlja svoj posao i ne misli da trebate obaviti neke pretrage, onda nemaš zašto brinuti. Ako ga ne obavlja savjesno, odi po drugo mišljenje.
    Da me brine, ja bih otišla do nekog drugog pedijatra.
    A s druge strane, najvjerojatnije djevojčica nema neku bolest, ako funkcionira najnormalnije, kreće se...

  6. #6

    Datum pristupanja
    Apr 2015
    Postovi
    454

    Početno

    Da..bila sam vec nekoliko puta bas zbog toga kod svoje ped. Imamo izvrsnu savjesnu pedijatricu...

    Zar se nikome dijete ne zali na nikakvu bol ? Mislim ucestalo... a sto je s tim rastom kostiju ? Zar to boli ? Nema ni jedne mame koja se susrela sa time ?

    Oprosti Casa imam bas neki los dan .. nisam htjela zvucati tako grozomorno :/

  7. #7

    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Postovi
    3,004

    Početno

    Ma, gle većina djece se u nekoj fazi žali na neke bolove. I to je normalno. Ono ili ih boli od umora, rasta, whatever ili su nečim nezadovoljni a naučimo ih da ne govore da su nezadovoljni nego da ih boli. Svaka se mama valjda susrela s tim, samo što neke mame uopće tome ne pridaju pažnju pa zaborave, a neke idu doktoru da mu to ispričaju.
    Ja sam u prvoj grupi, i vjerojatno nisam najbolji savjetnik. Ja ne idem doktoru dok ne boli tako da remeti svakodnevne funkcije ili da dijete plače neutješno dulje nego obično, ali postoji realna opasnost da je mojoj djeci nešto što ja neću primijetiti. Jednako tako postoji realna opasnost da ćeš ti izmaltretirat malenu posjetima doktoru i kad ne treba.
    A najvažnije koliko to traje? Mjesecima? Tjednima? Danima?

  8. #8

    Datum pristupanja
    Apr 2015
    Postovi
    454

    Početno

    Aha. Ma i ja sam u toj prvoj skupini mama koje ne panicare nego radije ispitam sa svih strana i pratim dok stvarno ne.zagusti. zapravo sam pocela bas primjecivati kada je.jednom imala uzasnu virozu od koje kurila 40 i nisam nikako mogla skinut temperaturu nego ibuprofenom + pqracetamol kombinacijom. Prvi dan kad nije imala temp se igrala.na podu i odjednom se primila za glavu i jauknula i boji gava mama boji gava.. tu sam se prestravila. Ali je brzo proslo (batocila sam ju vodom otvorila sve prozore nazvalq ped i stalo) poslije se u nekoliko navrata do sada nekih 5,6 puta zalila na glavu. Ne znam. Ja imam migrene od kompjutera i bjezim od svih tih svjetlecih aparata kad god mogu. Vec 7 godina nemam ni tv. Imam laptop koji je toliko daleko od mjesta gdje sjedimo da ja ne vidim bas slike dobro (nosim naocale) tako da i mene zna tako.iznenada zaboliti... ili pocne polako pa sve jace i jace do povracanja nekoliko sati ako ne popie odmah tabletu. Međutim dr to nije bas tako ispanicarila kao ja i tu je stalo sa ped. Dok recimo noga i ruka i to bas desna svako malo ,boji noga, boji juka. .. uuglavnom ona ne sepa i dobro drzi predmete u ruci pa eto.. za sad mi je samo to bilo na pameti,da je mozda zbog tog rasta. Da stvar bude gora ja idem na terapije za ruke , tj za karpalne tunele..

  9. #9

    Datum pristupanja
    Apr 2015
    Postovi
    454

    Početno

    Traje od negdje nove godine

  10. #10
    jaffa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Postovi
    818

    Početno

    Moj najstaiji je imao te bolove rasta, najcesce u cjevanicama a ponekad i podlakticama. Ne svaki dan. Proslo je nakon par mjeseci.

  11. #11

    Datum pristupanja
    Apr 2015
    Postovi
    454

    Početno

    Ah ! Znaci ipak ih boli rast ?

  12. #12
    vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    5,685

    Početno

    Nisam znala da tako malo dijete zna reći što ga točno boli. Moj imenuje dosta stvari, ali ne govori rečenice. Ovih dana ga boli uho, znam jer se stalno lupa po njemu i povlači ga, dobili smo kapi, međutim koliko god ga puta i u kojoj god formulaciji pitala boli li ga uho, gdje ga boli... ništa mi suvislo nije odgovorio, nego me blijedo gleda.

  13. #13
    *meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009
    Lokacija
    obala
    Postovi
    1,065

    Početno

    moj stariji nije jako dugo znao reci sta ga boli, mladji je vec jako rano. tako da je to od djeteta do djeteta. ovaj stariji se znao u zadnjih godinu dana ponekad pozalit da ga boli noga. to bi obicno bilo navecer i nije bilo samo na trenutke, nego bi ga bas bolilo da nebi mogao zaspati dok mu nebih dala sirup za ga prestane boliti. ujutro bi bilo sve ok. ja sam zaključila da je to od rasta.

  14. #14
    maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011
    Lokacija
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Postovi
    3,666

    Početno

    Boli rast, ali moje je misljenje da je tvoja djevojcica ipak pre mala da se na to zali i da bi ju to toliko boljelo i da time privlaci paznju.
    Tako mislim jer ja imam uskoro dvogodisnjaka koji jako puno prica, jako puno razumije, slaze viseslozne recenice za pasti na dupe i ucestalo se zali na kamencic u cipeli koju taman obuvamo. Kad mu kazem da sigurno nema kamencica, kaze da ima zemlje, a ako ni nje onda je bobica

    U prilog tom mi ide i sto kazes da si pocela primjecivati bolove nakon teze viroze kad je bila frka panika oko temperature i skidanja iste...

  15. #15

    Datum pristupanja
    Apr 2015
    Postovi
    454

    Početno

    Da ,moja curka prica kao da ima 3 godine. Sve razumije i skoro pa normalno prica. Za sada jos samo r ne govori cisto a recenice slaze jako dobro. Ona nije bas dijete koje se zali...padne , kaze pala sam ,ja poljubim i ide dalje. Nikakva frka , ali kad ju boli nogica recimo ne padne u komu od placa aali vidim da je to iskreno. Nadam se da kuzite sto zelim reci. Svaka majka to osjeca kad joj dijete laze i kad govori istinu.... ja stvarno mislim da ju boli...

  16. #16

    Datum pristupanja
    Apr 2015
    Postovi
    454

    Početno

    Oprosti maca nisam bas shvatila sto si htjela rec ://

  17. #17
    ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    790

    Početno

    Odvela bih ja nju na detaljnjiju obradu, ova bol u glavi je meni nekako zapela za oko. Odi pedijatrici i ave joj objasni, mozda vas posalje neuro pedijatru.
    Zasto ti ovo pisem, ja kao mama slusam uvijek svoje srce, nikada me nije prevarilo sto se tice moga malog djecaka.
    Moje dijete je isto rano progovorilo, a tek sad sa 3, 5 je poceo malo izmisljati, prije nikada.
    Sretno

  18. #18

    Datum pristupanja
    Apr 2015
    Postovi
    454

    Početno

    Da. To mi je plan. Cekam da ju barem.jos jednom zaboli glavica. Meni je to skroz iskreno izgledalo jer se bas ulovila za glavu sa rasirenim dlanovima i pokrila oci i rekla au au au ... ali velim svega nekoliko puta..

  19. #19
    zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Lokacija
    na jugu
    Postovi
    3,403

    Početno

    ako izuzmemo glavobolju evo ti srodne teme: http://forum.roda.hr/threads/42525-b...ight=bol+rasta
    istina da ih rast boli,moja je evo baš ima 10ak dn opet plakala pred spavanje da sam joj morala dati sirup da zaspe....
    (ali to je dakle rezervirano za noge,rjedje ruke a glava nikako)

  20. #20

    Datum pristupanja
    Apr 2015
    Postovi
    454

    Početno

    Evo ja sve to procitala.
    Nema bol u zglobu niti sepa niti temperaturu..

  21. #21
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,324

    Početno

    Citiraj cleaning-lady prvotno napisa Vidi poruku
    Ah ! Znaci ipak ih boli rast ?
    Naravno da boli!

    Pa kosti uvijek rastu prve, a u tom trenutku zategnu mišiće i tetive koje se tek kasnije prilagode na nove dimenzije kostiju. Moj stariji je to imao često - naročito u periodima intenzivnog rasta.

    Ono što pomaže: masaža, istezanje (ne naglo), kupanje navečer prije spavanja (ne tuširanje nego baš kada - staviš nutra sol za kupanje i/ili lavandino ulje da se mišići opuste).

    Stavit ću ti upute za masažu u odvojeni post.

  22. #22
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,324

    Početno

    Masaža predškolskog i mlađeg školskog djeteta - podsjetnik (ovo sam zapisala dok su moja djeca bila mala - često smo to koristili)

    S ovim aktivnostima započeli smo u dobi djece od 2,5 i 1 godine.
    Osnovni pokreti temeljeni su na opisima iz knjige „Sve o masaži – istočne i zapadne tehnike“ (Autorice Lucinda Lidell i Sarah Thomas, izdanje Mladinska knjiga)

    Razlozi – poticanje razvoja grube i fine motorike i govorno-jezičnog razvoja; pasivna gimnastika, kao i olakšavanje bolova rasta koji se ponekad pojavljuju.


    JUTARNJA MASAŽA (svrha – buđenje i poticanje aktivnosti):

    Buđenje (dijete leži na trbuhu ili leđima) - češkanje oko uha s jedne i druge strane, sa 2-4 prsta češkati i lagano masirati predjele od temporalne kosti oko uha prema vratnim tetivama


    Masaža vlasišta (dijete leži na trbuhu ili leđima) - svim prstima lagano masirati cijelo vlasište, počevši od čela prema tjemenu, pa dalje potiljku i vratu

    Masiranje vrata (kod manje djece samo palcem i kažiprstom, lagano masiranje vratnih tetiva)

    Ispiranje kralježnice (dijete leži na trbuhu) – kažiprst i srednji prst postaviti na bazu lubanje, svaki prst s jedne strane kralježnice. Pokretima nalik na gusjenicu (pritisak/pomak za duljinu jagodice prsta) u malim koracima izmasirati cijelu kralježnicu do trtične kosti u oba smjera...

    Ako se djetetu dopadne, ponoviti nekoliko puta. (Moja djeca to zovu „vođenje kralježnice“ i ako nemamo vremena za kompletnu masažu, obično traže upravo da im vodimo kralježnicu 3-4 puta)


    Masaža leđa (dijete leži na trbuhu) – nakon kralježnice, lepezastim pokretima izmasiramo cijela leđa počevši od područja ramena, pa lopatica, sve niže prema slabinama i trtici. Sakralna kost (trtica) je većini djece omiljeno mjesto, pa se dobro na njoj malo dulje zadržati. Palcima treba opipati sve „krivine“ koje možemo osjetiti - sakralna kost ima 2x4 rupe – v.sliku:

    Masiranje stražnjice (dijete i dalje leži na trbuhu) – kad smo izmasirali trticu, samo proširimo pokret na cijelo glutealno područje. Pokretima kao da mijesimo tijesto opustimo velike mišiće stražnjice. Ako dijete smatra ugodnim, možemo mu i „sjeckati“ guzu laganim udarcima dlana okrenutog uspravno, tako da mali prst kao oštrica „sjecka“ mišiće.


    Zatezanje nogu (dijete je na trbuhu) – uhvatiti noge za gležnjeve i pritisnuti pete na guzu, najprije zajedno, pa svaku posebno nekoliko puta. U nastavku ove vježbe može se malo izgnječiti velike mišiće natkoljenice i potkoljenice.

    Izvlačenje nogu (dijete se okreće na leđa). U tom položaju treba uhvatiti djetetu pete obje noge i „izvlačiti“ ih. Ako se djetetu svidi pokret, možemo dodatno zategnuti mišiće pritiskom na nožne prste prema tijelu (stopalo se nalazi u položaju 90 stupnjeva i kut treba smanjiti dok je noga u istegnutom položaju, kako bi se zategnuli mišići sa stražnje strane noge). Ponoviti na jednoj i drugoj nozi. Za umirivanje, opustiti noge na ležaju i izvući svaki prstić na nozi.


    Rastresanje nogu (dijete leži na leđima, noge su opuštene na ležaju) – stavljamo djetetu ruke na gornje dijelove stopala, pa rastresemo lijevo desno, zatim na potkoljenice i rastresemo, a na kraju velike mišiće natkoljenica na obje noge istovremeno).

    Opuštanje kukova (dijete leži na leđima, noge su ispružene i opuštene na ležaju) – lagano unutrašnjom stranom dlanova pritisnemo na velike kosti zdjelice i povučemo prema van. Treba biti . Ja obično gurnem prsteJoprezan, ovo nekima može biti bolno, a neke škaklja... s donje strane i pritisnem na mišiće guze, tako da dobijem čvrsti zahvat koji je djeci obično ugodan.


    Razgibavanje kukova (to je vježba koju smo radili i sa svojim bebama dok su još nosile pelene): dijete leži na leđima sa skupljenim, ali olabavljenim nogama. Stavljamo mu ruke na koljena i vrtimo – 3 kruga prema van, pa 3 kruga prema unutra. Kod veće djece može se primijeniti i pritisak na koljena prema van, ali postupno i oprezno, koliko im je ugodno.

    Izvlačenje slabina (dijete leži na leđima) – oprezno, bez naglih pokreta, uhvatimo slabine i lagano propustimo kroz prste idući od kuka prema struku. Ponoviti koliko je ugodno, 3-4 puta.


    Čišćenje između rebara (dijete je na leđima) – podmetnemo djetetu ruke ispod rebara i prstima slijedimo rebra od kralježnice prema gornjem dijelu trupa.

    Istezanje ruku (dijete leži na leđima) – lagano povlačimo obje ruke istovremeno (kod veće djece može se i svaka ruka posebno) da olabavimo ramene zglobove.


    Rastresanje ruku – nakon istezanja možemo izmasirati velike mišiće gnječenjem, idući od šake prema ramenu. Nakon toga uhvatimo ruke za zglobove i sasvim lagano protresemo. Ako ima vremena, dobro je izmasirati šaku i istegnuti i svaki prstić posebno.

    Ramena (dijete je na leđima) – dlanove stavimo djetetu na ramena i pritisnemo prema dolje nekoliko puta. Pritisak treba uskladiti s disanjem (udah „na prazno“, izdah uz pritisak).


    Glava (dijete leži na leđima) – lagano „valjati“ glavicu lijevo-desno nekoliko puta. Dijete može po želji otvoriti ili zatvoriti oči. Glavu se može i „izvlačiti“ (dok dijete leži na leđima, stanemo iza njega na čelo kreveta i potežemo glavu laganim nježnim pokretima. Glava je najprije ravno (nos gore) a onda je zakrenemo za cca 60 stupnjeva u jednu stranu, pa opet ravno, pa drugu stranu. Oprez – ovo treba raditi pažljivo i polagano.

    Završetak – gladiti tijelo od glave prema nogama širokim umirujućim pokretima dok dijete leži na trbuhu, pa još 2-3 takva dugačka pokreta kad se dijete okrene na leđa.


    „Fina mjesta“ – moja djeca imaju svoja omiljena „fina mjesta“ kojima poklanjamo posebnu pažnju. Starijem sinu to su ahilove tetive na stražnjoj strani potkoljenica, ručni zglobovi, izvlačenje prstiju, glave i pritisak na ramena. Mlađi voli "rupičastu kost" i vrat. Te stvari obično ponavljamo nekoliko puta.

    „BRZINSKA“ MASAŽA ZA RADNI DAN

    MASAŽA ŠAKA I STOPALA

    Za djecu koja imaju problema s finom motorikom (što često dolazi u paketu s problemima govora) osobito je važno temeljito masirati šake i stopala. Ako nemamo puno vremena, to možemo uklopiti u bilo koju aktivnost tijekom dana (npr. uz pričanje priča, pa čak i gledanje televizije).

    ŠAKE: Počinje se od vrhova prstiju. Svaki prst treba istegnuti i lagano protrljati, a onda od vrha prema korijenu prsta izmasirati svaki zglob. Kod većeg djeteta možete obuhvatiti svojim prstima svaki prst i razgibavati ga u svim smjerovima. Slušajte svoje ruke: ako svojim prstima osjetite da su tetive zategnute (česta pojava u periodima ubrzanog rasta kostiju), tim točkama posvetite osobitu pažnju. Kad su svi prsti izmasirani, prelazi se na područje dlana. Vanjski rub dlana treba štipkati, a onda stiskanjem očistiti svaki prostor između tetiva (svoj palac staviti djetetu na dlan, a prstima potezati od zglobova prstiju prema ručnom zglobu, a kasnije palcem temeljito protrljati cijeli dlan). Treba svojim palcem i kažiprstom dobro pritisnuti i točku na dlanu između djetetovog palca i kažiprsta. To je obično bolno pa treba postupno povećavati pritisak do granice podnošljivosti. Zadnji je na redu ručni zglob, koji treba razgibati u svim smjerovima.

    Ako djetetu više odgovara, može se redoslijed obrnuti, tako da se krene od zapešća (ručnog zgloba) i ide prema vrhovima prstiju.

    STOPALA:
    Kao i kod šaka, krenuti od vrhova prstiju. Svaki prst treba istegnuti i lagano protrljati, a onda od vrha prema korijenu prsta izmasirati svaki zglob. Nakon toga slijedi čišćenje između tetiva s gornje strane stopala, od palca prema malom prstu. Vanjski rub stopala obraditi štipkanjem. Donju stranu stopala temeljito izmasirati od korijena prstiju prema peti. Uobičajen pokret je da svoje palce stavite na udubljenu točku ispod granice palca i drugog prsta, a preostale svoje prste omotajte oko stopala da dobijete oslonac, zatim kružnim pokretima obradite cijelo stopalo. Uopće nije bitno da to bude „školski“, bitno je da se stopalo opusti (tražite zategnuta mjesta i posvetite im malo više vremena – iskustvo čini majstora) i da postupak pruža ugodu. Petu zarotirati nekoliko puta (kao da zatvarate ili otvarate bocu), a isto to treba učiniti i s gležnjem. Nakon toga očistite prostor između Ahilovih tetiva znad pete (to mjesto isto zna biti bolno).

    ISTEZANJE VRATA
    Dijete leži na leđima na ravnoj podlozi, a roditelj mu lagano i oprezno (uz minimalno podizanje) poteže glavu najprije ravno, pa zakrene lice u jednu stranu i povuče nekoliko puta, pa opet ravno, pa na drugu stranu.

    Djeca vole analogije s životinjama i na ovo smo nekako nadošli zajedno:

    MEDVJED – dijete legne na leđa a roditelj mu se od stopala do glave „penje“ rukama, kao da se medvjed penje na drvo. Istim putem i silazi...

    MAČKA – roditelj se na sličan način, ali bržim pokretima „penje“ rukama od peta do vrha glave kao da se mačka penje na drvo, a onda se spušta grebući noktima (prste stavimo na vrh djetetove glave i onda polako vučemo, kao mačka kandže, preko ramena, rebara, guze i nogu do peta.

    MAČKA BRUSI NOKTE – dijete je na leđima, a roditelj pokazuje kako mačka brusi nokte na njegovim golim potkoljenicama (naglim brzim pokretima istovremeno i naizmjenično brusiti...)

    PAS – jednom rukom (skupljenim prstima) roditelj „njuška“ po djetetu. Igra je u tome da dijete nikad ne zna gdje će osjetiti „njušenje“ pa veselo iščekuje stimulaciju.

    CRVI BUŠE RUPE – varijanta iste stvari, ali umjesto blagog njušenja roditelj prstom „buši rupe“ po djetetovim leđima, rebrima, nogama, glavi... nasumično, prema želji. Nekoj djeci je ovo prejaka stimulacija, pa treba primijeniti igru „pas“.

    SLON – dok dijete leži potrbuške, roditelj se punom težinom trupa oslanja na ruke i oponaša teški slonovski hod, od tabana prema glavi (stane i na glavu) pa natrag. Mi smo uz to pjevali i pjesmicu „Teško hoda stari slon, jedva noge vuče, dosta mu je cirkusa jer ga gazda tuče... Teško hoda stari slon, jedva noge diže jer od kuće njegove pismo mu ne stiže...“

    Rastezanje – za ovo je najbolje da se radi u paru (dvoje roditelja) ili da se dijete rukama drži za rub kreveta dok ga mi vučemo za noge. Moj suprug i ja znali smo se zabavljati ovako: jedan od nas primio bi dijete za ruke, drugi za noge i vukli bi ga lagano svaki na svoju stranu, kao da se otimamo. Klinci su sami došli na ideju da se ta igra zove „Moje, moje...“ i to smo morali izgovarati dok smo ih rastezali... Uobičajena izjava: Mamaaaa, ja bi moje-mojeeee...

    VEČERNJA MASAŽA (svrha – umirivanje i priprema za spavanje):

    Umjesto oštrih stimulirajućih pokreta navečer obično primijenimo samo nekoliko umirujućih pokreta. Ispiranje kralježnice je uvijek primjenjivo. Ako je dijete u školi i sjedi duge sate, i rastresanje nogu i ruku dobro dolazi. Masaža ramena i vrata također. Za kraj - dugačko glađenje cijelog dijela od glave do stopala u oba smjera (završni pokret uvijek prema dolje). I lice se može na taj način obraditi, laganim pokretom „zaklapanja očiju“ (dlanom pogladiti lice od tjemena prema bradi) umiriti dijete prije spavanja. Kažu da taj pokret ima i svrhu zaklapanja trećeg oka (čeona čakra) i da je jako dobar za djecu koja su sklona pretjeranoj aktivnosti i teško se smiruju pred spavanje (v. literatura – Donna Eden & David Feinstein: Energetska masaža). U praksi kod moje djece to nepogrešivo djeluje.

    Pametni pokreti („Brain Gym“ elementi – v. knjige Paula Denissona)

    Logičan nastavak masaže kod nas je bila gimnastika i razgibavanje. S vremena na vrijeme napravimo i poneku „amatersku“ vježbu disanja.

    Nakon masaže, dijete ostane ležati i opušta se na leđima, ruku uz tijelo (dlanovi prema gore). Zatim se protegne, ruke digne i opusti iznad glave (udah), pa vrati uz tijelo (izdah) nekoliko puta. Može se pojačati zatezanje pri udahu tako da se privuku nožni prsti. Pokreti trebaju biti usklađeni s ritmom disanja. Ponoviti desetak puta, više ne treba.

    Križno lateralni pokreti – dijete leži na leđima i roditelj mu naizmjence diže lijevu ruku i desnu nogu istovremeno. (Moj veliki sin i dan danas ima poteškoća u toj koordinaciji, pa si pomogne stavljanjem lijeve ruke na koljeno desne, da ne pogriješi stranu... ).

    Razgibavanje vrata – dijete sjedi u turskom sjedu (ili ispruženih nogu, ili na rubu kreveta – svejedno, kako mu odgovara) i kruži glavom dva puta u jednom, pa dva puta u drugom smjeru. Ovu vježbu moja su djeca savladala tek oko šeste-sedme godine. Prije toga glava se razgibava masažom, kako je već opisano.

    Razgibavanje kukova – dijete stoji u poluraskoračnom stavu (stopala razmaknuta na širinu kukova) s rukama u struku, a kukovima bi trebalo opisivati osmice (ne treba inzistirati na detaljima, najbolje je pustiti muziku i pustiti ga da se „razdrma“ na način kako god želi, bez dizanja nogu s podloge).

    DODATNE UPUTE ZA OSOBE KOJE MASIRAJU:

    Treba pronaći način kako da masaža ne umori i ne iscrpi onoga koji masira (jer se napetost prenosi i na dijete pa su pozitivni efekti umanjeni). Pokušajte neki položaj koji ne opterećuje kralježnicu i izbjegavajte položaje u kojima ste pogrbljeni. Ja znam sjesti na stolac pored djetetovog ležaja, znam uzeti ruku ili nogu u krilo, gledam da je moja kičma ravna, pazim da se moje ruke ne zatežu i ne naprežu na način koji mi je neugodan. Nakon što završim s masažom, opuštam ruke pod mlazom mlake vode minutu-dvije.

  23. #23

    Datum pristupanja
    May 2011
    Postovi
    466

    Početno

    Ovo je super,hvala ti P.
    Jos da mi je vratiti vrijeme...

  24. #24
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,324

    Početno

    Citiraj Sony prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo je super,hvala ti P.
    Jos da mi je vratiti vrijeme...
    Nikad nije kasno!

    Moj L. (sada je navrsio 15 godina) i dalje obozava masazu i ponekad trazi da ga izmasiram. Moj E. nije takav ovisnik, ali i njemu puhne...On je bolji i vjestiji kad treba masirati druge.

    Ali najcesca "musterija" za masazu mi je mm!

  25. #25

    Datum pristupanja
    Apr 2015
    Postovi
    454

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno da boli!

    Pa kosti uvijek rastu prve, a u tom trenutku zategnu mišiće i tetive koje se tek kasnije prilagode na nove dimenzije kostiju. Moj stariji je to imao često - naročito u periodima intenzivnog rasta.

    Ono što pomaže: masaža, istezanje (ne naglo), kupanje navečer prije spavanja (ne tuširanje nego baš kada - staviš nutra sol za kupanje i/ili lavandino ulje da se mišići opuste).

    Stavit ću ti upute za masažu u odvojeni post.
    ajme mi se jos uvijek kupamo u exomegi.. sad me sjetilo da imam domaceg lavandinog macerata.

    masiramo se svaki dan ona oooobožava masažu. masira se od rođenja skužila sam da uzdiše dok ju mažem sa kremicom ili nečim i onda sam počela redovito a masaža trbuščića za grčeve nam je bila sjajna pomoć.osim što je uživala jako nam je pomagala oko grčeva. idem procitati upute za masažu

  26. #26
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,324

    Početno

    Citiraj cleaning-lady prvotno napisa Vidi poruku
    ajme mi se jos uvijek kupamo u exomegi.. sad me sjetilo da imam domaceg lavandinog macerata.

    masiramo se svaki dan ona oooobožava masažu. masira se od rođenja skužila sam da uzdiše dok ju mažem sa kremicom ili nečim i onda sam počela redovito a masaža trbuščića za grčeve nam je bila sjajna pomoć.osim što je uživala jako nam je pomagala oko grčeva. idem procitati upute za masažu
    Može biti da je to što se žali na bol samo način na koji tvoje dijete traži masažu. Ne pitaj kako znam - baš to je i moj stariji radio, a i danas radi - traži masažu jer mu je ugodno. Nikada se nije radilo o pravoj boli kao kad padneš pa razbiješ koljeno, nego o osjećaju neugode i zategnutosti kod rasta.

  27. #27

    Datum pristupanja
    Apr 2015
    Postovi
    454

    Početno

    ajme kako dobre masaže , životinjske zabavne moramo probati!

    sada kada je toplije se puno češće masiramo , skoro svaki dan pa je možda i zato manje boli.

  28. #28

    Datum pristupanja
    Apr 2015
    Postovi
    454

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Može biti da je to što se žali na bol samo način na koji tvoje dijete traži masažu. Ne pitaj kako znam - baš to je i moj stariji radio, a i danas radi - traži masažu jer mu je ugodno. Nikada se nije radilo o pravoj boli kao kad padneš pa razbiješ koljeno, nego o osjećaju neugode i zategnutosti kod rasta.
    da bilo bi to logično da joj ja uskračujem masažu iz nekog razloga, ali s obzirom da ona priča i zna sama tražiti masazu mislim da ipak nije to posrijedi..


    no da rezimiram : mislim da je onda to vjerojatno rast kostiju. puno mi je narasla kako su dosli lijepi dani. puno vremena inace provodimo vani svaki dan oko 4-5 sati nekada i više i vjerujem da ju sunce hrani i da raste brze a počela je više i jesti , s tim da cicu jede i dalje kao novorođenće. tako da vjerujem da je to rast kosti. glavoboljja se poklopila možda.. ne znam. ako se bude ponavljala ici cemo opet pedici pa sta bude.. cure hvala vam od srca <3 divne ste sve !

  29. #29
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,324

    Početno

    Citiraj cleaning-lady prvotno napisa Vidi poruku
    da bilo bi to logično da joj ja uskračujem masažu iz nekog razloga, ali s obzirom da ona priča i zna sama tražiti masazu mislim da ipak nije to posrijedi..


    no da rezimiram : mislim da je onda to vjerojatno rast kostiju. puno mi je narasla kako su dosli lijepi dani. puno vremena inace provodimo vani svaki dan oko 4-5 sati nekada i više i vjerujem da ju sunce hrani i da raste brze a počela je više i jesti , s tim da cicu jede i dalje kao novorođenće. tako da vjerujem da je to rast kosti. glavoboljja se poklopila možda.. ne znam. ako se bude ponavljala ici cemo opet pedici pa sta bude.. cure hvala vam od srca <3 divne ste sve !
    Glavobolja ti možda nema veze, a opet može biti dio iste priče, iz dva razloga: lubanja isto raste, a drugo - ako naglo raste, tlak joj pada (to se mom sinu događalo negdje 2013 kad je narastao 20 cm u visinu u jednoj školskoj godini).

    Btw. moj sin je kao mali imao usporeni razvoj neurološkog sustava, pa sam ja zato radila sve što mi je padalo na pamet da se to kompenzira. Uspjelo je u potpunosti.

    Prati što se zbiva...
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 03.06.2015. at 13:40

  30. #30

    Datum pristupanja
    Apr 2015
    Postovi
    454

    Početno

    ajme ajme :O 20 cm.. ja kad vidim kojim vi ovdje znanjem raspolazete uvijek badnem u komu i mislim si da sma stvarno nepodobna za biti majka :O

  31. #31
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,324

    Početno

    Citiraj cleaning-lady prvotno napisa Vidi poruku
    ajme ajme :O 20 cm.. ja kad vidim kojim vi ovdje znanjem raspolazete uvijek badnem u komu i mislim si da sma stvarno nepodobna za biti majka :O
    Znanje ne skupljaš zato da možeš pisati postove na forumu - znanje nađe TEBE kad ti zatreba!

    Nemoj dovoditi u pitanje svoje sposobnosti - pitaj svoje dijete tko je najbolja mama, he he he.... Hug!

  32. #32

    Datum pristupanja
    Apr 2015
    Postovi
    454

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Znanje ne skupljaš zato da možeš pisati postove na forumu - znanje nađe TEBE kad ti zatreba!

    Nemoj dovoditi u pitanje svoje sposobnosti - pitaj svoje dijete tko je najbolja mama, he he he.... Hug!
    naravno ha ha ha slažem se

    ja tako volim pitati narod ali pažljivo biram koji narod i gdje :D nisam jos pogriješila ovdje ha ha

    kad moju curku pitate jel voli mamu ona trči ljubit me i grliti. zna kako se zovem i prezivam ( nisam ni znala da to zna :D tako da hahahaha)

    zapravo smješna crtica (malo off topic)

    pita nju moj partner : L kako se zove mama , a kaže mala sada (sandra) i prezime čisto najčišće odmah iza imena

    šokirala sam se :D kako je to upamtila ne znam ali mi je drago da zna tko joj je mama kad dođe crni kombi ( malo crnog humora ha ha ha ha)

  33. #33
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,564

    Početno

    Ja se "bolova od rasta" živo sjećam (ne iz tako rane dobi). To je izuzetno mučna bol. Danas bih je mogla usporediti recimo s bolovima zbog skupljanja maternice nakon zadnjeg poroda.
    Mislim da im točan uzrok nije utvrđen, ali postoje.

  34. #34
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    23,604

    Početno

    I mene su boljele potkoljenice kao dijete

  35. #35
    olja avatar
    Datum pristupanja
    May 2012
    Postovi
    522

    Početno

    Moj sin je sa 5 godina imao nagli skok rasta, bolovi su se javljali uglavnom nocu kada se misici opuste i to narocito u predjelu cjevanica. Bolovi su bili toliko jaki da su ga budili, a bome je bilo i suza. Mi smo ga nocima masirali. Na glavobolje se nikada nije zalio. Takodje, brat od jedne poznanice je u pubertetu toliko brzo rastao da je imao ne samo bolove u ekstremitetima, vec i duz kicmenog stuba, zbog cega je bio na pretragama da se iskljuce ostali uzroci. Danas ima velike poprecne strije preko ledja, koza nije stizala dovoljno brzo da prati rast skeleta.

  36. #36
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,324

    Početno

    I moj sin je dobio strije na leđima. Sav je prugast.

    I ja sam svojevremeno dobila strije po bedrima (iznutra i izvana) baš u toj životnoj dobi, pred kraj osnovne škole. Izgledala sam kao unutrašnjost džamije - baš su ličile na arapsko pismo. Užasno... Izblijedile su kasnije, ali to se vidjelo veći dio srednje škole i nije mi bilo svejedno.

  37. #37
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    6,461

    Početno

    Citiraj cleaning-lady prvotno napisa Vidi poruku

    Zar se nikome dijete ne zali na nikakvu bol ? Mislim ucestalo... a sto je s tim rastom kostiju ? Zar to boli ? Nema ni jedne mame koja se susrela sa time ?

    :/
    ima, ima
    moja se mlađa od 3 god. žali barem 3 noći tjedno I place od bolova u nogama
    isto najčešće cjevanica ili pregib iza koljena
    I ja to pripisujem razvojnim bolovima
    ponekad masiram, ponekad pronosa, ako baš ne prestaje dajem sirup protiv bolova
    I ona baš brzo raste I iznad prosjeka je za svoju dob...

  38. #38

    Datum pristupanja
    Apr 2015
    Postovi
    454

    Početno

    Nju su sad izboli komarci u desnu nogu i to je od jutra do mraka , buba noga buba noga ,kad smo vani , mazem flocetom a unutra ima hladne obloge od razblazenog octs

  39. #39

    Datum pristupanja
    Apr 2015
    Postovi
    454

    Početno

    Dala sam i antihistaminik i stvarno grozno izgleda nogica..http://images.tapatalk-cdn.com/15/06...1e33b26e54.jpg

  40. #40
    tanja37 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013
    Lokacija
    ZAGREB - RUDEŠ
    Postovi
    393

    Početno

    Moja ima 8 godina i još se žali na bolove u potkoljenici bar dva- tri puta mjesečno i to uvijek navecer. Ako je bas boli jako tako da place, dam joj sirup.

  41. #41

    Datum pristupanja
    Apr 2015
    Postovi
    454

    Početno

    Ajoj mišići maleni uvijek nesto

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •