Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Beba od tri tjedna, vodenasto mlijeko, izbezumljena mama

  1. #1
    Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    2,210

    Početno Beba od tri tjedna, vodenasto mlijeko, izbezumljena mama

    Prijateljica K. je rodila curicu prije tri tjedna, uobičajeni porod. U rodilištu je beba puno spavala, nije željela cicati, no doma je prihvatila cicu. Beba uopće ne spava, zaspi na 10 minuta i odmah se budi u plaču te gura ručice u usta. K. ju je prvo dojila otprilike svaka dva sata, kaže da malena jako puno bljucka i da ne želi poslije cicu. Nakon dva tjedna beba još nije dostigla porođajnu težinu (ne znam brojke, ne znam ni priča li o najnižoj težini ili baš težini kod poroda). Također, K. mi kaže da ima jako puno mlijeka koje neprestano curi i da je mlaz na početku jak. U nedjelju sam joj pričala o jakom let downu i načinima kako da olakša bebi dojenje te joj dala broj sos telefona koji je zvala.

    Sad sam se čula s njom, izbezumljena je, plače na telefon. Curica ne spava uopće, patronažna (s kojom je jako zadovoljna) joj kaže da joj je mlijeko vodenasto, a ona to i sama vidi (to su njene riječi). S mamom je koja joj objašnjava da je i njoj sa svo troje djece mlijeko blilo vodenasto. Jučer navečer su kupili bočicu i adaptirano te dali jednu bočicu nakon čega je curica spavala pet sati. Ona je očajna, strašno želi dojiti, osjeća se kao da ima neku falingu, izgladnjuje dijete i slično. Apsolutno razumijem kako se osjeća jer sam i sama nešto slično prošla, ali nikako ne znam kako joj pomoći. Pričala sam joj o fiziologiji, o tome da je mlijeko prvo vodenasto, a kasnije masniije, ali ona sad "zna" da je njeno mlijeko sama voda. Osjećam se šuplje dok joj pričam o činjenicama, kao da joj još više otežavam. Nema pristup netu. Rekla bih joj da opet zove popodne SOS telefon, ali imam dojam da je u ovom trenutku guranje takvih savjeta kontraproduktivno i da je najbitnije da se ona sama sredi i smiri. Što da joj kažem, kako da joj pomognem?

  2. #2
    Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    7,247

    Početno

    zovi ju kod sebe da dode na internet i vidi koliko jos ima mama s "vodenastim" mlijekom. ne znam sta bi drugo rekla. jadna zenska. znam kako joj je, i sama sam s prvim klincem imala slicnu spiku

  3. #3

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    silent hill
    Postovi
    1,606

    Početno Re: Beba od tri tjedna, vodenasto mlijeko, izbezumljena mama

    Citiraj Balarosa prvotno napisa
    ali ona sad "zna" da je njeno mlijeko sama voda.
    Mislim da ćeš je teško uvjeriti u išta ako ima ovaj stav :/

    Ja sam protiv bljuckanja prestala piti km. I pomoglo je. Šteta je da prestane dojiti, možda bi bilo najbolje da joj daš broj sos telefona pa da objasni sve nekoj savjetnici.

  4. #4
    Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    međimurje
    Postovi
    1,726

    Početno

    nek beba papa više puta na jednoj dojci da popije i masno mlijeko

  5. #5
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno Re: Beba od tri tjedna, vodenasto mlijeko, izbezumljena mama

    Citiraj Balarosa prvotno napisa
    Prijateljica K. je rodila curicu prije tri tjedna, uobičajeni porod. U rodilištu je beba puno spavala, nije željela cicati, no doma je prihvatila cicu. Beba uopće ne spava, zaspi na 10 minuta i odmah se budi u plaču te gura ručice u usta.

    Nakon dva tjedna beba još nije dostigla porođajnu težinu (ne znam brojke, ne znam ni priča li o najnižoj težini ili baš težini kod poroda). Također, K. mi kaže da ima jako puno mlijeka koje neprestano curi i da je mlaz na početku jak. U nedjelju sam joj pričala o jakom let downu i načinima kako da olakša bebi dojenje te joj dala broj sos telefona koji je zvala.

    Sad sam se čula s njom, izbezumljena je, plače na telefon. Curica ne spava uopće, patronažna (s kojom je jako zadovoljna) joj kaže da joj je mlijeko vodenasto, a ona to i sama vidi (to su njene riječi). S mamom je koja joj objašnjava da je i njoj sa svo troje djece mlijeko blilo vodenasto. Jučer navečer su kupili bočicu i adaptirano te dali jednu bočicu nakon čega je curica spavala pet sati. Ona je očajna, strašno želi dojiti, osjeća se kao da ima neku falingu, izgladnjuje dijete i slično.

    Što da joj kažem, kako da joj pomognem?
    3 tjedna = skok u razvojuž

    ako ima jak let down, najvjerojatnije beba pojede puno vodenastog prvog mlijeka i ne dođe do masnijeg zadnjeg mlijeka: svaki podoj neka započima sa sisom kojom je završila prošli podoj (1 sisa u cca 3-4 sata) da dođe do masnijeg mlijeka

    upozorenje: njoj će mama nastojati sabotirati dojenje da opravda svoj neuspijeh u dojenju

    ona nema falingu, ona je normalna, i proizvodi pun kufer mlijeka
    bitna je podrška , a ta patronažna i mama su saboteri

    gle, zanematri tu jednu bočicu, uvedeno se ne da izbaciti preko noći, neka samo ostane na jednoj bočici, kad stane na loptu lako će se vratiti isključivom dojenju, sad je tresu postporođajni hormoni i teško joj je realno sagledavati stvari

    nemoj joj reči da ne postoji vodeno mlijeko, jer će te isti tren prestati slušati
    reci joj: je, je tvoje mlijeko jest vodenasto , u početku, a da možda izdojiš malo tog prvog vodenastog mlijeka pa da dođeš do onog masnijeg?

    podrži je da ne odustane od dojenja, govori joj da nema veze ta jedna bočica, samo da ne poveča količinu formule
    i 50ml majčinog mlijeka će bebača štiti od raznih bolesti, jer ima njenu imunost u svom mlijeku

  6. #6
    Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,702

    Početno

    evo, i moja je beba stara tri tjedna, super sisa od rodilista, u pocetku je sisala i spavala...pa, isto, zadnjih par dana jede svakih sat ili cesce, nakon dojenja odspava par minuta i gotovo. cini mi se da je to sve normalno. nama jako pomaze marama, u njoj se odmah smiri i zaspi kao i setnje kolicima u kojima je isto potpuno mirna...

  7. #7
    Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    2,210

    Početno Re: Beba od tri tjedna, vodenasto mlijeko, izbezumljena mama

    Hvala svima. Pričala sam joj već o tome kako da izmjenjuje dojke, o skoku u razvoju, rekla sam joj već i za kravlje mlijeko. Nekako sam i ja teoriju dosta pokupila i znam objasniti kako bi to trebalo biti, ali ne znam kako joj pomoći da premosti tu emotivnu barijeru.

    MGrubi, tvoj post mi puno pomaže, najviše me strah da nekim svojim savjetom ne postanem i ja saboter. Meni osobno je puno pomogla izjava "nije smak svijeta ako date djetetu bocu", opustila sam se i posložila zbog toga. Čini mi se da je i tu sad primarno da se ona sredi. Kad bi bilo najbolje da daje tu jednu bočicu? Ona misli umjesto jedne bočice nuditi nadohranu nakon svakog podoja pa kako beba hoće, ali, koliko znam, beba će gotovo uvijek htjeti. Nisam uopće znala kako reagirati na izjavu o vodenastom mlijeku jer znam da je njoj to sad teško racionalizirati, ovo tvoje mi pomaže.

  8. #8
    Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Lokacija
    T-dot
    Postovi
    2,294

    Početno

    Balarosa, bravo. Frendica je sretna što te ima

    kada se situacija malo smiri, možeš ponuditi frendici da pogleda sljedeći tekst o prejakim refleksu opuštanje mlijeka:

    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=1295

    sretno

  9. #9
    Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Lokacija
    T-dot
    Postovi
    2,294

    Početno

    Ona misli umjesto jedne bočice nuditi nadohranu nakon svakog podoja pa kako beba hoće, ali, koliko znam, beba će gotovo uvijek htjeti.
    ovdje imaš pravo, beba će skoro uvijek htjeti i mama će se osječati kao da nema dovoljno mlijeka kada u biti ima, dijete će manje dojiti i njena proizvodnja mlijeka će se smanjiti. kada se smiri situacija, probaj ju uvjeriti da njeno mlijeko je sve što bebi treba!

    evo par tekstića s portala:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=115&Show=1930
    mit o premalo mlijeka

    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=111&Show=170
    strah da nemate mlijeka

    oba teksta govore o mitu o 'slabom' mlijeku.

  10. #10

    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    Split
    Postovi
    136

    Početno

    od jedne bocice nece bit nista strasno,al neka bude i zadnja,mlijeko joj je sigurno u redu,al ga ima dosta i beba ne stigne doci do masnog mlijeka. i ja sam mislila da imam problem,i svi(pa cak i moj pedijatar) su mi govorili da joj dam bocicu,a ja nisam htjela,jer je u mjesec dana dobila samo 450 grama. al ja sam se pocela izdajati,bila uporna i u 13 dana je dobila 300 grama,al moj pedijatar i dalje tvrdi da je to malo i da joj dam bocicu,al ja cu rade promjenit pedijatra ,jer ona je meni vesela,spava noc po 4-5 sati,i ne place!

  11. #11
    Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,634

    Početno

    imam prijateljicu uu sličnoj situaciji pa me baš zanima...kako se razvija situacija? jel prijateljica nastavila dojiti ili je odustala? jel se uspjela oduprijeti saboterima?
    meni je mama isto htjela sabotirati dojenje ali kako je nikad u ničemu ne poslušam tako sam se oglušila i na to

  12. #12
    Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    16,616

    Početno

    nemoj joj reči da ne postoji vodeno mlijeko, jer će te isti tren prestati slušati
    reci joj: je, je tvoje mlijeko jest vodenasto , u početku, a da možda izdojiš malo tog prvog vodenastog mlijeka pa da dođeš do onog masnijeg?
    bas tako...reci joj kako su sada vrucine i da se njeno mljeko prlagodjava klimatskim uvjetima, pa je tako vodenastije da se dijete moze napiti
    reci joj kako je nase tijelo savrseno u tom pogledu i da se prilagodjava svim uvjetima i potrebama.
    takodjer joj reci da je vodenasto na pocetku. vjerojatno ono masnje ni ne vidi, jer ako uzme malo izdojiti (da ga "vidi") vidjet ce bas to- vodenasto. to je zato sto masnije dolaz kasnije. opisi joj kako beba dok doji ima cijeli obrok- prvo je juhica- ono vodenasto a kasnije desert- ono masno

    ako dobro racunam, sad ce 6 tjedana i ono sto pises je da sada beba prolazi isto sto je sa 3 tjedna. a skokovi idu bas tako 3. i 6. dan, 3. i 6. tjedan i 3. i 6. mjesec.

    pitaj ju koliko ima mokrih i pokakanih pelena u 24h.
    beba do 6 tjedana starosti treba imati 5-6 mokrh pelena (ko da u pelenu prospe 2 zlice vode) i 3-4 pokakane.

    takodjer ju pitaj koliko je beba narasla u visinu u prvh mjesec dana.

    i neka ponovo nazove sos. a ti joj budi i dalje ovako divna podrska

  13. #13
    Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    16,616

    Početno

    jao sori....ja sam zbrajala onh prvih 3 tjedna i onda opet 2 tjedna....

    znaci ima 3 tjedna....s 2 jos nije dosegla porodjajnu...neke bebe kasnije dosegnu porodjajnu...neka pusti vagu, beba jos nije bila ni na prvoj kontroli. neka prati pelene, one su relevantan pokazatelj napretka.

    sada zapravo i nije najbolje da daje bocicu jer ako je u skoku u razvoju tu "dodatnu" potrebu za mlijekom tj. hranom treba zadovoljiti na dojci.
    znaci, mlijeko se radi prema ponud i potraznji- koliko beba posisa toliko se napravi. kod skoka se desava nesto fascinantno- beba pojacano visi na sisi da bi povecala proizvodnju.
    to je kao kad otvrnes toplu vodu u kadi. i kroz protocni bojler pusta se voda koja se grije. e sad bi ti jaci mlaz da ti se kada prije napuni. i umjesto da pojacas mlaz (stavljas bebu sto cesce na sisu), ti grijes lonac vode na sparetu (dajes adaptirano), a znas da ce vode uvijek biti jer kolko goda da vode izlazi toliko se tople vode kroz bojler grije.

    ako su joj pelene ok, moze se slobodno opustiti.

    sta su joj rekle cure na SOS, tamo je sigurno dobila najbolji moguc savjet.

  14. #14
    Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    2,210

    Početno

    K. sad daje dvije bočice adaptiranog dnevno, ostalo doji. Kaže da malena puno i često traži. Podsjetila sam ju da su sad vrućine i da je vjerojatno žedna, ponovila joj da zove SOS telefon i da će tamo dobiti najbolje savjete te još jednom ispričala o promjenama mlijeka kod podoja i predložila malo izdajanja prije podoja. Ne čini mi se da joj mogu s još nečim u ovom trenutku pomoći osim ponavljanja da je divna mama i da će sve biti ok.

    Leonisa, iz iskustva znam da nije tako lako pustiti vagu, naročito kad ti je narušeno povjerenje u vlastito tijelo. Ne želim biti previše nametljiva jer ju ne želim "izgubiti".

    Drugi tjedan idu na prvi pregled. Kad bude vidjela da je sve u redu isprintat ću joj tekstove o reklataciji, naravno, ako bude zainteresirana.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •