Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 216

Tema: Neasistirani porod kod kuće - 6. dio

  1. #1
    VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,261

    Početno Neasistirani porod kod kuće - 6. dio

    Moderator edit: Ovo je nastavak topica Neasistirani porod kod kuće - 5. dio


    Citiraj fancy usisivac prvotno napisa
    medicina me jako zanima, a porodnistvo posebno, prema tome se i educiram u podrucjima koaj me zanimaju. nije bas tako jako tesko doc do strucne literature.

    Vrijednost literature je ogranicena ali eto ti vjerujes da ti literatura moze dati potrebne kompetencije. Kad moji studosi nastrebaju teoretski auskulataciju srca i pluća i ja im dam pacijenta (a recimo nij eim prvi nego recimo deseti li dvadeseti) kojeg slusaju i ne cuju nista patolosko unatoc mojoj pomoci ja ih uvijek utjesim da niti ja nisam na 3. ili 4. godini cula a da sam praksom i vjezbom naucila. Toliko draga moja Daphne o strucnoj literaturi i kompetenciji koju strebanjme mozes postici. Ja se ni u ludilu ne bi usudila nikada reci da bi prepoznala sve komplikacijeu porodnistvu niti kao sudionik u porodu a kamoli u ulozi rodilje, zato se ne mogu nacuditi ljudima koji tvrde pa sve znaju. Ja ti od takvih bjezim ko vrag od tamjana, ne daj Boze da s epriblize bilo meni bilo mom djetetu. A na ovom topiku je vise takvih kojima je sve kristalno jasno.
    Koliko primalja i liječnika u HR je vidjelo barem jedan neuznemireni fiziološki porod (bez ijedne intervencije od početka do kraja)?

  2. #2

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    3,613

    Početno


    Novi postPostano: sri pro 06, 2006 11:43 pm Naslov: Citirajte i odgovorite
    TinaZ, di si ti molim te procitala da ja mislim da se zena ne moze poroditi bez kemije Undecided ja koja recimo doma nemam niti jedne tablete protiv glavobolje, toliko o mojoj ovisnosti o kemiji.

    TinaZ
    Citat:
    Daj slušaj sad ovo: patronažna mi nakon poroda kaže da se ne sjeća da je u svom radnom vijeku vidjela prvorotku koja nije imala epiziotomiju (a žena je 50-tih godina). Toliko o procjenjivanju neophodnosti tog zahvata.
    meni se cini da ti puno toga sto cujes i procitas uzimas zdravo za gotovo. ovo je poprilicna glupost i to ti odgovorno tvrdim. Ja ti sad mogu u svojoj obitelji tocno nabrojati u svim generacijama i godistima tko je konkretno imao epi a tko ne kao prvorotka. I zato odgovorno tvrdim da ti patronazna prica budalastine. Ako nista drugo zbog zena kojima recimo nisu stigli uciniti epiziotomiju. Pitaj zene starije od sebe i uvjerena sam da ces medju njiam i sama naci (a da ne mora biti patronazna) zena koje nsiu rezane kao prvorotkinje. Imam u obitelji, prvu svoju mamu, a rodila je gle cudom u bolnici.
    Fancy, zašto je bitno da li su mi trudovi bili identični (a naravno da nisu). zašto je bilo bitno kakve trudove imam netom nakon pucanja vodenjaka, u smislu procjene da li mi treba ili ne treba drip. Čak da sam imala i najslabije moguće, kakve to veze ima sa potrebom takve opasne intervencije kao što je drip.
    I ako se ne varam, negdje prethodno je pisalo da se drip ne upotrebljava za ubrzavanje poroda. Nemoj mi sad reći da to za hr ginkologe ne vrijedi, da se oni rukovode hr smjernicama. I ako mi misliš odgovoriti da nemaš mišljenje jer nisi stručna u tom području, onda nemoj uopće postati. Ili odgovori kao laik.
    Što se tiče epiziotomija, patronažna je rekla da se ne sjeća; što ne znači da nekad davno nije bilo žena koje su rađale bez epi. A ti ne živiš u vž županiji pa ne znaš kakva je ovdje praksa. A vjeruj mi razliku je od rodilišta do rodilišta, usporedi samo Rijeku i ostale.

    I ono pitanje još visi u zraku: koji objektivni koraci se kod nas primjenjuju za sprečavanje hipotermije?

    Ja ću dodati: koji objektivni koraci se kod nas primjenjuju za sprečavanje epiziotomije?

    Nešto se počelo mijenjati, ali još do prije godinu dana je situacija u globalu bila katastrofa. U to doba sam ja obavila obadva svoja poroda. Ne znam gdje si ti rađala, ali samim tim što nisi prošla ovo o čemu ja govorim, teško možeš subjektivno i objektivno znati o čemu pričam. Ja ne očekujem da pereš obraz kolegi koji se prvo skrivao iza paravana, suflirao primalji idiotarije koje sam ja osjetila na svojoj koži, a onda iskakao iza paravana kad je krenuo izgon da se napravi pametan i neophodan. Ovo su ti objektivne činjenice.
    I nemoj mi govoriti o troškovima, jer su potrošili i novaca i vremena na mene, barem 4 puta više nego da su progovorili sa mnom par riječi prije poroda, i pričekali par minuta kod izgona ili mi dali da se podignem.
    U bolnici sam bila 8 dana, imala sam očajne bolove od epiziotomije, nisam se mogla okrenuti na krevetu na drugu stranu, boljela me cijela lijeva strana uključujući i nogu, nisam mogla dolje niti gore na krevet, beba je imala hematom i puknutu ključnu kost; sve to je uštedjelo sredstva. Ma nije Fancy, nije.

  3. #3
    Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    ni na nebu ni na zemlji
    Postovi
    3,381

    Početno

    Ja sam osjetila da je doslo vrijeme za roditi ali kao da niti sama nisam vjerovala jer me posteno nije zabolio niti jedan trud. Nisu oni mene pregledavali zato sto su oni tako tog trena odlucili nego zato sto sam ja prijavila nagon za tiskanje kojem inicijalno nisu vjerovali zbog brzine zbivanja ali su ipak napravili ono sto je trebalo, a to je objektivno utvrdili ono sto sam im ja navela kao subjektivni osjecaj a to je da sam u izgonu. Uz malu korekciju s njihove strane, da se dva tri truda pokusam suspregnuti od tiskanja dok se idealno ne izrotira glavica.
    dakle subjektivni dojam rodilje je vrlo bitno ne podcjenjivati!

    i kao što nebi bilo u redu da su podcjenili tvoj subjektivni dojam, tako nije u redu da se podcjenjuje niti onaj ostalih rodilja. A nekako mi se čini da ti podcjenjuješ subjektivni dojam npr. TinneZ.

  4. #4
    fancy usisivac

    Početno

    Koliko primalja i liječnika u HR je vidjelo barem jedan neuznemireni fiziološki porod (bez ijedne intervencije od početka do kraja)?
    Kako tko, neki manje neki vise, ovisno o ustanovi gdje su skolovani, o tome gdje su joj osim u HR proveli vrijeme na edukaciji. Odgovor nije generalan, mogu govoriti o pojedinim ginicima koje osobno pozna a poznam ih jako puno. Statistiku ti ne mogu izbaciti. Iako odmah napominjem da vecina koje ja osobno znam i znam da su bili vani na edukaciji je malo iznad ali uglavnom ispod 40 godina a to je debelo ispod prosjecne dobi HR specijaliste. I svi koje poznam su proveli neko vrijeme i to visekratno vani na edukaciji, neki vise neki manje. I pouzdano znam da znaju pristupe u razlicitm zemljama.

    TinaZ, shvati da nisam u mogucnosti tvoje porode komentirati objektivno na temelju tvojeg subjektivnog misljenja i dojma. I cijelo vrijeme to izbjegavam i ne znam zasto inzistiras uporno na tome. O TVOJIM PORODIMA NE ZNAM NITI JEDNU OBJEKTIVNU CINJENICU. I to mi je dovoljno da ne komentiram niti kao laik niti kao zdravstv. radnik.

    A sto se tiče mjera za sprečavanje hipotermije, Ancica ih je lijepo prepisala, nabrojane su sve, tocno mozete same sebi odgovoriti za pojedino rodiliste šta se primjenjuje, ja mogu reci za recimo tri rodilista (Sv duh gdje sam radjala, Petrovu gdje sam bila kao student i na stazu, Petrovu kad sam bila na porodu dvjema frendicama, Merkur gdje sam bila isto s frendicom na porodu). S time da od nabrojanog mogu reci da tocke 1,2,6,8,9,10 imaju sva rodilista u kojima sam ja bila, 3 i 4 nepotpuno ali ipak se moze ostvariti u nekima, a 5 se odgadja svugdje ako postoji medicinska indikacij aiako bi ja prva bila za to da se to uvede omdah i sad. Za rodilista u kojima imate osobna iskustva a svi ste ovdje puni znanja i iskustva ocekujem da si mozete sami odgovoriti na pojedine tocke.

  5. #5
    fancy usisivac

    Početno

    Sun, zadnji put pisem: subjektivni dojam se ne podcjenjuje vec se potvrdjuje ili odbacuje temeljem objektivnih cinjenica. Profesionalci ne bi trebali donositi zakljucke temeljem necijeg subjektivnog dojma a to ti i Tina Z ocekujete od mene za slucajeve njenog poroda. I molim vas ne bi vise o porodima TineZ.

  6. #6
    Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    ni na nebu ni na zemlji
    Postovi
    3,381

    Početno

    Ma nije uopće stvar TinneZ, nju sam navela kao primjer jer si upravo odgovarajući na njen post navela tu neku negativnu rečenicu o subjektivnom dojmu rodilje koji me uopće potaknuo da išta napišem na ovom topicu, jer stvarno mislim da je subjektivan dojam bilo kojeg pacijenta strašno bitan, uopće se čovjek nebi ni našao ispred doktora da nije toga (osim naravno u ekstremnim slučajevima), a kamoli rodilje koja nije bolesna pa da ju treba liječiti.

  7. #7
    fancy usisivac

    Početno

    Zadnje od mene na tu temu: jako je bitan, navodi da se poduzmu radnje kojima se on moze ili barem pokusa objektivizirati, iznimno, iznimno rijetko je jedini dovoljan za donosenje profesionalih odluka.

    Primjer sebe sam navela kao primjer potpunog pogresnog subjektivnog dojma do trenutka kad mi se tijelo nije pocelo objektivno grciti s namjerom da tiskanjem istisne bebu. Ali tiskanje sam rekla i da ne spada vise u cisto subjektivan simptom.

    Toliko od mene na tu temu.

  8. #8

    Početno

    Pa koliko god si ti mozda strucna po literaturi, nadam se da mi se nece dogoditi da spadnem pod tvoju skrb, ili onih studenata koje si uspjela nauciti tom pristupu.
    Pregrizi jezik Ančice, jer se nikad se ne zna što ti život nosi.

  9. #9
    samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb/Njemacka
    Postovi
    1,879

    Početno

    Nekako su mi ova silna opravdavanja vlastitog mišljenja o neasistiranom porodu uzela takve dimenzije da se na kraju o samom neasistiranom ne razgovara. Ako i ovdije vrijedi pravilo ako nisi za ovu temu idi na neku drugu, zašto gubimo vrijeme na opravdavanja.

    Ja sam za LEGALNI neasistirani porod, to sam već rekla. Mislim kao opciju koja bi trebala biti data na izbor mami i tati. Prvenstveno mami jer ona sve odrađuje, ONA MORA ZNATI DA LI ĆE TO MOĆI.

    Ja bi se danas i mogla odlučiti za ovu soluciju, samo teško da bi je nekom predložila, pa da je neasistirani i legalan, pogotovo teško je to predložiti prvorotkinjama.

    Tradicija neasistiranih poroda je izumrla, oni se događaju, ali to nije svakodnevnica. Nenormalni porodi su postali toliko normalni, da kao pobornik neasistiranih nemaš šansu za reklamu, a nemaš ni SUPSTRAT .

    Zbunjenost današnjih prvorotkinja na porodima uslijed znate već čega da se ne ponavljamo, nekako me deprimira. Da li su za neasistirane samo već senzibilizirane mame koje imaju iskustva?

  10. #10

    Početno

    Da li su za neasistirane samo već senzibilizirane mame koje imaju iskustva?
    Kao vrlo senzibilizirana mama s iskustvom mislim da su "za neasistirane " neodgovorne žene bez trunke pameti i zdravog razuma.
    Koje bi trebale, u slučaju da se zbog njihove ludosti i neodgovornosti nešto dogodi djetetu, odradit kaznu s kuglom na nozi u instituciji zatvorenog tipa

  11. #11

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    3,613

    Početno

    ja sam za to da se u slučaju asistiranog poroda u zdravstvenoj ustanovi, ako se bebi ili majci nešto dogodi zbog lošeg asistiranja (čitaj nametanja nepotrebnih intervencija i potpunog odsustva vjere da se žena može poroditi bez nečijeg miješanja), stavi kugla oko noge osoblju koje je nametalo takve odluke.
    Do sada to nije bilo moguće provesti, iako se svi kunu kako nam je pravni sutav takav da radi svoj posao, i svi ostali rade svoj posao.

  12. #12

    Početno

    ONA MORA ZNATI DA LI ĆE TO MOĆI.
    Na osnovu čega?

  13. #13

    Početno

    Tina, svakako sam za to da bolničko osoblje koje napravi grešku mora odgovarati. Oko toga nema spora. Nego, nisi se izjasnila, jesi li za neasistirani doma?

  14. #14

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    3,613

    Početno

    NE
    Mada moj pojam neasistiranog nije isti kao tvoj.

  15. #15

    Početno

    koji je moj a koji tvoj pojam neasistiranog, odnosno kako znaš koji je moj pojam?

  16. #16

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    3,613

    Početno

    pretpostavljam da je tvoj pojam da je svaki porod bez asistencije osobe sa medicinskom naobrazbom iz tog područja priznatom u RH (znači papir i mur na njega) - neasistirani porod.

  17. #17

    Početno

    Pa logično, to i jest definicija neasistiranog poroda

  18. #18

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    3,613

    Početno

    e vidiš meni je neasistirani i porod u bolnici uz primalju koja ima hr diplomu medicinske sestre, netom je izašla iz srednje škole, i završila prekvalifikaciju za primalju; i ima potpuno odsustvo vlastitog stava i mišljenja jer jedino dr. "može davati informacije".

  19. #19

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    3,613

    Početno

    što se tiče definicije - tvoja je ok.

  20. #20
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,682

    Početno

    jupiiiiiiiiii, nakon trimilijunadvjestopedesetitritisuceipet postova slozili su se oko toga sto je neasistirani porodjaj! zivioooooooooo!

  21. #21

    Početno

    A neasistirani porod doma? o njemu pričamo. Inače, super mi je omalovažavanje diploma medicinskih sestara i znanja hrvatskih primalja, ali ovdje je to poželjno, opleti po medicinskom osoblju i uzdaj se u svoje tijelo, svoju intuciju, žensku snagu, znanje napabirčeno guglanjem.
    Sva sreća pa bog čuva djecu i luđake, Petra je najbolji primjer.

  22. #22

    Početno

    Marta, sva sreća da si ti uletila sa svojim komentarom, pa znam ko se oko čega složio, jer mi dosad to nije bilo jasno :/

  23. #23
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,682

    Početno

    Ispricavam se sto remetim ovako fino argumentiranu raspravu. Evo necu vise.

  24. #24

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    3,613

    Početno

    ja se ne bih odlučila ne neasistirani doma, ali ne bih smatrala neasistiranim ako bih imala uz sebe osobu koja ne mora nužno imati diplomu, odnosno hr diplomu.
    Iako razumijem i ne osuđujem osobe koje su spremne na takav porod.

    I ne omalovažvam diplome medicinskih sestara ili primalja. Ali to nije dovoljno da bih imala u nekoga povjerenja.

    Osoba sa diplomom magistrice znanosti je npr. osoba u koju trenutno nemam nikakvog povjerenja, nakon korištenja njezinih usluga. Ne u smislu da ne zna teoriju (i praksu), nego da želi dobro i da je to imperativ iznad svega.

  25. #25

    Početno

    Marta draga, ovi "fino argumentirani topici" su ukupno pogledani više od 25 000 puta, a ovo je vjerojatno i jedna od najdužih rasprava ikada vođena na ovome forumu. Ja mislim da je i jedna od najargumentiranijih, osim ako članice ovog foruma prate ove topice jer vole čitati trlabrla budalaštine.

  26. #26
    zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split, Lijepa nasa
    Postovi
    4,633

    Početno

    gost, jel mislis da su procedure vezane za porode u nasim rodilistima ok i treba li ista mijenjati?

    i mislis li da su za promjene potrebna znatna materijalna sredstva ili je stvar stava i navike osoblja?

    sto mislis da li je porod fizioloski proces ili je vecini porod ipak nuzna medicinska intervencija?

  27. #27
    a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,149

    Početno

    a ja samo ne kuzim ovo pljuvanje po znanju napabircenom po internetu i guglanjem? A gdje bi se trebale pronalaziti najfriskije i najrelevantnije znanstvene i strucne informacije? A google (i google scholar pogotovo) je super alat.
    Ja bih se vise bojala strucnjaka koji se ne sluze internetom, jer to znaci da nemaju uvid u najnovija zbivanja u medicini.
    (ovdje ne govorim o vrijednosti i nuznosti iskustva, i sposobnosti vrednovanja pronadjenih informacija, to mi isto nije sporno.) Samo ne pljuvati po guglanju

  28. #28

    Početno

    informacije su jedno, znanje je nešto drugo.

  29. #29

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,468

    Početno


  30. #30
    a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,149

    Početno

    Citiraj Anonymous prvotno napisa
    informacije su jedno, znanje je nešto drugo.
    totalno promasena opaska.
    ali ako krenem obrazlagati, zabrazdit cu debelo OT

  31. #31
    zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split, Lijepa nasa
    Postovi
    4,633

    Početno

    super mi je omalovažavanje diploma medicinskih sestara i znanja hrvatskih primalja, ali ovdje je to poželjno, opleti po medicinskom osoblju i uzdaj se u svoje tijelo, svoju intuciju, žensku snagu, znanje napabirčeno guglanjem.
    evo kaze gost

    ja bih, dragi gost najradije da ne znam nista ni o porodu , ni o dojenju, i recimo da to ne bi trebao biti posao rodilja, dojilja, mama ...
    sto ja imam znati o porodu i dojenju, tu su zdravstveni djelatnici da mi pokaze, da me upute da se skrbe o meni najbolje...
    medjutim, stvarnost je drugacija...

    osim sto me rutinski porode, onda mi u najvecoj vecini slucajeva i nisu podrska u dojenju, ne daju mi dijete na podoj, ne pokazu kako dojiti, lakse im je dati djetetu bocicu nego s e potruditi malo oko mame i biti joj podrska...
    i eto
    znam dosta o dojenju i mogu neskromno reci puno vise nego prosjecni medicinski djelatnik koji se bavi bebama....
    njihovi savjeti su cesti krivi za neuspjesno dojenje, a dobri i potkovani znanjem o dojenju zdravstveni djelatnici mogu se nabrojiti na prste....
    i zato nemamo u svemu povjerenja u osoblje....
    jer oni u vecini slucajeva cini onako kako je njima lakse a ne kako je mama ili bebama lakse...

    a voljela bi da im bezuvjetno vjerujem i da ja ne moram nista o svemu tome znati...
    medjutim, ako zelim sebi i djetetu najbolje, onda ne samo sto ja moram znati, nego se moram i s njima boriti...
    umjesto da oni poticu mene da iskljucivo dojim u rodilistu, ja moram ne spavati tri noci da moje dijete ne bi dobilo bocicu...

    zbog toga sve ovo

  32. #32

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,468

    Početno

    Ma Zrinka nemas ti znanje, ti imas samo informacije.

  33. #33

    Početno

    gost, jel mislis da su procedure vezane za porode u nasim rodilistima ok i treba li ista mijenjati?

    i mislis li da su za promjene potrebna znatna materijalna sredstva ili je stvar stava i navike osoblja?

    sto mislis da li je porod fizioloski proces ili je vecini porod ipak nuzna medicinska intervencija?
    Stvarno mi je bedasto stalno jedno te isto ponavljati, ne znam kojeg od gostiju konkretno pitaš, ali ni jedan nije govorio o rodilištima kao o mjestima iz bajke u kojima rade bezgrješni sveci. Niti je govorio o rodiljama koje trebaju biti bedaste i ni slučajno ne znati ništa ni o čemu.

    Pričamo o neasistiranom porodu doma. Zrinka, bi li ti rodila doma neasistirano?
    Zapravo mi je smiješno u što se izrodila rasprava o neasistiranom porodu doma. Ona zapravo ne bi bila ni potrebna, jer ste vi zapravio sve jednoglasne kad je riječ o vašoj koži (osim Samaritanke, koja je, čini mi se po mnogo čemu unikatna). Ni jedna ni slučajno ne bi rodila doma neasistirano.

  34. #34

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    3,613

    Početno

    drugi dan od poroda se traži da nam savršeno funkcionira intuicija, da adekvatno i pravovremeno prepoznamo eventualne teškoće i boljke kod djetetaa, da ocijenimo ako nešto nije u redu.
    Prvi dan i u porodu to ne samo da ne moramo znati, nego bi bilo najbolje da nekom čudesnom krpom zamažemo oči i poklopimo naše osjećaje i intucijiu do dolaska kući. Ali niti u kom slučaju kod kuće se tako ponašati, tamo moramo sve znati prepoznati.
    Što ćemo jadne kad još nemamo novaca da nam država može priuštiti pedijatra 24h na dan barem do prve godine, kad će nam dijete moći samo reći što mu je.

  35. #35

    Početno

    zrinka, nitko ne sumnja u tvoje znanje o dojenju. sama znaš koliko ti je vremena trebalo da dođeš do njega, koliko si informacija trebala pročitati, logički ih povezati i u praksi primijeniti da bi mogla reći da imaš znanja sa područja dojenja.
    ali porod je ipak malo drukčiji. brže se odvija, puno je kompleksniji, nema vremena za popravke, isprobavanja i razmišljanja, sa bebom na sisi možeš guglati, pod trudovima ne, količina informacija koju bi trebala imati u rukavu je tolika da bi godinama trebala učiti stvari koje ti vjerojatno neće nikada trebati, broj odgledanih i proučavanih poroda nije ono što će "obična" rodilja ikada doživjeti...

    što se medicinskog osoblja tiče, ima svakakvih pristupa, kao i u svim profesijama. možda se jednom uvede i legalni cjenik po kojem će rodilje moći imati uz sebe babicu ili liječnika u koje imaju povjerenja.

  36. #36
    zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split, Lijepa nasa
    Postovi
    4,633

    Početno

    ima ih ovdje jos koje bi slucajno ili namjerno rodile doma
    a ima ih i koje su doma vec rodile....

    ja sam za na znanju utemeljen izbor, informirani izbor i nadam se da ce jednog dana i ovdje postojati mogucnost legalnog asistiranog poroda doma....
    i da smatram da bi takav porod u nekim slucajevima bio manje rizican nego ovakav uobicajno intervencijski porod u HR rodilistima...

    i mame koje se odluce roditi doma svakako necu smatrati ludjakinjama...

    osim toga, vjera u zensku snagu, bez obzira koliko se ti tome rugala cini cuda....samo je se treba podsjetiti i ponekad prepustiti, nije sve u brojevima.....

  37. #37

    Početno

    drugi dan od poroda se traži da nam savršeno funkcionira intuicija, da adekvatno i pravovremeno prepoznamo eventualne teškoće i boljke kod djetetaa, da ocijenimo ako nešto nije u redu.
    tko to trazi? zenski casopisi? rode?



    Kao vrlo senzibilizirana mama s iskustvom mislim da su "za neasistirane " neodgovorne žene bez trunke pameti i zdravog razuma.
    Koje bi trebale, u slučaju da se zbog njihove ludosti i neodgovornosti nešto dogodi djetetu, odradit kaznu s kuglom na nozi u instituciji zatvorenog tipa
    bravo.

  38. #38

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    3,613

    Početno

    Citiraj Anonymous prvotno napisa
    što se medicinskog osoblja tiče, ima svakakvih pristupa, kao i u svim profesijama. možda se jednom uvede i legalni cjenik po kojem će rodilje moći imati uz sebe babicu ili liječnika u koje imaju povjerenja.
    ovo pozdravljam, i nadam se da ću dočekati taj dan, makar morala štedjeti 2 godine da to platim. I također ne bih osuđivala one koji će radije novce potrošiti na novi auto i roditi u bilo kojem rodilištu uz bilo koje osoblje.
    Ali ovo današnje stanje definitivno je daleko od dobrog. Bez obzira na malu smrtnost. Da je dobro, ne bi na forumu ispadalo da se žene samo žale na naša rodilišta. Bilo bi puno više hvale. Koje i sad ima, ali to je premalo.

  39. #39
    Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    4,422

    Početno

    Gost, with all due respect, mislim da ti je vecina korisnika na ovom forumu rekla da ne bi rodila doma neasistirano, i da RODA ne podrzava neasistirani porod.

    Ono sto se provlaci kroz cijelu raspravu je opravdavanje, ili osjecaj da se opravdava, s tvoje strane i jos nekoliko gostiju, pristup rodiljama kakav sad je u rodilistima te omalozavanje prava zena na to da se njihova uloga u cijeloj prici prihvati kao primarna, te stav da njihovo znanje, stecene informacije te osobni osjecaj tijekom poroda treba staviti u drugi plan bilo to zbog toga sto one nemaju diplomu ili sto u rodilistima nema uvjeta za priblizavanjem takvom pristupu.

    Mozda to nije ono sto ti i jos nekoliko Gostova ovdje zeli reci, ali ostavlja se takav dojam.

  40. #40

    Početno

    ima ih ovdje jos koje bi slucajno ili namjerno rodile doma
    ah, da. i ja bih penetraciju, al da ostanem djevica.
    Ni jedna nije rodila doma neasistirano, a pričati svak može što god želi.
    Lako je pljeskati tuđim (po meni blesavim) izborima, al kad se treba u vlastitu snagu i intuiciju i žensko tijelo i mudrost pouzdat, onda ste mam sve bez samopouzdanja.

  41. #41

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    3,613

    Početno

    Citiraj Anonymous prvotno napisa
    drugi dan od poroda se traži da nam savršeno funkcionira intuicija, da adekvatno i pravovremeno prepoznamo eventualne teškoće i boljke kod djetetaa, da ocijenimo ako nešto nije u redu.
    tko to trazi? zenski casopisi? rode?
    tko ti prati dijete kad dođeš doma? Muž ili tko, ne kužim?

  42. #42
    Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    4,422

    Početno

    Citiraj Anonymous prvotno napisa
    ima ih ovdje jos koje bi slucajno ili namjerno rodile doma
    ah, da. i ja bih penetraciju, al da ostanem djevica.
    Ni jedna nije rodila doma neasistirano, a pričati svak može što god želi.
    Lako je pljeskati tuđim (po meni blesavim) izborima, al kad se treba u vlastitu snagu i intuiciju i žensko tijelo i mudrost pouzdat, onda ste mam sve bez samopouzdanja.
    Jel Zrinka rekla neasistirano?

    Mada, samo zato sto neznas za zene koje su rodile dome neasistirano, ne znaci da ih nema. U ovoj raspravi ih vjerojatno nema, al nije da ih nema.

  43. #43
    Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    4,422

    Početno

    Usput, jel citas ti Rodin podforum Price s poroda?

    (I samo da napomenem da mi se dignuo, doslovno, zeludac na tvoj sasvim neukusni komentar o penetraciji i djevicama. A koji mi sad o tebi govori puno vise nego sve drugo sto si napisala.)

  44. #44

    Početno

    ali ostavlja se takav dojam.
    osjecaj da se opravdava
    Vidiš ančice kako su dojmovi i osjećaji varljiva stvar, čak i kad se priča o tuđim stavovima, a kamo li kad se u njih (i samo u njih) idemo uzdati pri porodu
    Ja sam sigurna da ni jedna od gošći, uključujući i fancy, uopće ne opravdava loše postupke medicinskog osoblja prema rodiljama.
    Međutim, stav rode kako ne moze "ignorirati cinjenicu postojanja neasistiranog poroda" (ma što to uopće značilo) u slučaju kad majka osjeti da ne bi u bolnici mogla izbjeći intervenciju jest vrlo, vrlo licemjeran. Ni jedna od vas ne bi to napravila, jer ni jedna nije toliko neodgovorna prema sebi i nerođenom djetetu.

  45. #45

    Početno

    zeludac na tvoj sasvim neukusni komentar o penetraciji i djevicama
    Zašto? Pa seks je jedini način da do začeća dođe, do tog si saznanja i guglanjem mogla doći
    Šalim se, oprosti što te moja neukusna primjedba povrijedila, trudit ću se biti ozbiljna i pristojna ubuduće.[/quote]

  46. #46
    zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split, Lijepa nasa
    Postovi
    4,633

    Početno

    Citiraj Anonymous prvotno napisa
    ima ih ovdje jos koje bi slucajno ili namjerno rodile doma
    ah, da. i ja bih penetraciju, al da ostanem djevica.
    Ni jedna nije rodila doma neasistirano, a pričati svak može što god želi.
    Lako je pljeskati tuđim (po meni blesavim) izborima, al kad se treba u vlastitu snagu i intuiciju i žensko tijelo i mudrost pouzdat, onda ste mam sve bez samopouzdanja.
    ja sam sasvim zadovoljna kako se razvija moje zensko samopouzdanje
    u drustvu koje je tome nesklono....

    ne kriviti mame koje su ga osvjestile ili nreke kojima jos treba vremena...

    znas to ti je slicno ko sa zlostavljanjem u obitelji, ti tvoji argumenti u obranu bolnickog poroda....ma nek me muz malo i tuce, ali on ona hrani, dao nam je stan, brine se za nas...pa ne smijem ja rec rijeci protiv...

    a smijes
    i svi mi ovdje smijemo reci, zavisno od raztine svijesti i samosvijesti, sto mislimo a bez da se vrijedjamo.....

    da, lijecnici su ok, mnoge zene su postale majke zahvaljujuci njima kao sto su se i mnoge trudnoce odrzale zahvaljujuci njima, korisni su i bitni, bez njih bi neki porodi zavrsili katastrofalno, oni imaju svoju vaznu ulogu ali da, neke im stvari ne valjaju i to glasno govorimo, bez da pljujemo po dobrim im stranama, kako nam se ovdje stalno namece...

  47. #47
    zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split, Lijepa nasa
    Postovi
    4,633

    Početno

    i jedno pitanje
    jesi ti gost ili gosca?

  48. #48

    Početno

    Ja sam gošća, majka djeteta rođenog bez neželjenih medicinskih intervencija. Ne znam je li neki drugi gost muškog roda, ja nisam sigurno.
    Ovo što kažeš da svi smijemo sve reći, vidiš ja sam baš stekla dojam (a možda sam u krivu jer ne pratim cijeli forum, ali ovaj topic pratim od početka) da su se članice ovog foruma, bez obzira na to što je iznimno, iznimno čitan, vrlo nevoljko očitovale o tome da ne bi rodile doma neasistirano. I pitam se zašto. Toliko žena prati raspravu, toliko ih se javi da obrani Petru a gotovo se nitko osobno ne izjasni.

  49. #49
    zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split, Lijepa nasa
    Postovi
    4,633

    Početno

    jako mali broj clanova udruge opce odgovara na ovaj topic

    jer, ruku na srce, odavno se je tema potrosila, ne s petrinom pricom, svako malo odkad roda postoji, imamo ovakve rasprave...

    i ova je jos mila majka, rasprave o dojenju, adaptiranom i slicno znaju biti i duze i zesce...

    no, cure su se mozda umorile, mozda im se vise ne da i neke i maju i posla - evo upravo dijele ministruma sibe na markovu trgu :D

    btw, ja sam se davno ocitovala da kako sad mislim, ne bi rodla doma...ali, ne okriljujem i ne osudjujem cure koje bi...i ako vjeruju da mogu, vjerujem i ja da mogu...
    prije mog prvog poroda, nisam puno znala, iako vise sam znala od prosjecne rodilje i nisam se usprostavljala ni lijecnicima ni sestrama, kod drugog poroda i moje znanje i iskustvo i zenska samosvijest i vjera u moju zensku snagu su bile znatno vece i mogla sam ici kontra osoblja i savjeta i duboko sam vjerovala da sam u pravu...

    postoje zene koje idu dalje i mogu reci sa sigurnoscu da bi rodile doma , mnoge od nih su i doma cekale do zadnjeg a u rodiliste dosle na sam izgon (jedan nacin preskakanja intervencija je doci u rodiliste sto kanije)...takvih ima ovdje...

    kazem jos jednom, drustvo nije naklonjeno ovome i nije za svaku zenu porod doma, zato i njih nema puno, ali one koje mogu i koje jesu i koje znaju - svaka cast....ne porodi koji su motivirani kao petrin, to ne, ti motivi nisu preporucljivi, ali ovo o cemu ja pricam jest nesto drugo....

  50. #50
    mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    7,325

    Početno

    Citiraj Anonymous prvotno napisa
    Da li su za neasistirane samo već senzibilizirane mame koje imaju iskustva?
    Kao vrlo senzibilizirana mama s iskustvom mislim da su "za neasistirane " neodgovorne žene bez trunke pameti i zdravog razuma.
    potpisujem.

    Citiraj Anonymous prvotno napisa
    Koje bi trebale, u slučaju da se zbog njihove ludosti i neodgovornosti nešto dogodi djetetu, odradit kaznu s kuglom na nozi u instituciji zatvorenog tipa
    ma da mi je vidjeti tog drzavnog odvjetnika koji bi optuzio mater i oca za smrt djeteta prilikom neasistiranog poroda. koji bi tu prosvjedi bili.

    da RODA ne podrzava neasistirani porod.
    roda ne podrzava ni elektivni carski rez (koliko sam shvatila). ima li pricha o takvom porodu na portalu?

Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •