Stranica 1 od 6 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 268

Tema: neuspjesna relaktacija?

  1. #1

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno neuspjesna relaktacija?

    Moj maleni sada ima 7 tjedana, problemi s dojenjem od prvog dana, u rodilistu ga nisam mogla probuditi, sestre mi nikad nisu pokazale kako dojiti, davale su mu bocicu adaptiranog 4 dana. Dosli smo kuci - zastoj mlijeka. Patronazna me obavijestila da ovako nece ici, neka to izdojim i dam mu na bocicu.
    I tako...od prvog dana je na adaptiranom (uz pokusaje dojenja i izdajanje) na moju ogromnu zalost i unatoc mojoj zelji da ga sto duze dojim. Kad je imao 18 dana zvala sam SOS telefon gdje su mi savjetovali da mu svaka 3 dana skinem 30ml adaptiranog i izdajam se "na prazno", sto i cinim vec mjesec dana. Bez pomaka.
    Nase hranjenje sada izgleda ovako:
    stavim ga na cicu, malo povuce, 2-3 puta, pusti, opet brzo uzme, uz to cmokce ustima, mlijeko mu curi sa strane, i tako desetak puta kada pocne uzasno plakati, nervozan je i grize.
    Pretpostavljam da se radi o losem polozaju ali jednostavno ga ne mogu bolje namjestiti! Onda mu dam bocicu ranije izdojenog (max. 140 ml iz obje cice), to mu nije dovoljno pa opet place dok mu ne odem dati jos najmanje 80 ml. adaptiranog.
    Nakon toga se izdojim - to je onih 140ml. sto on ne povuce.
    Hranjenje traje najmanje 1 sat.
    Pitanja:
    -ima li neka mama sa slicnim iskustvom?
    -koliko ml. uspijete izdojiti?
    -kako to da iz jedne cice izdojim max 40ml. a iz druge i do 100?
    -kako povecati kolicinu mlijeka osim upornim dojenjem i izdajanjem?
    Hvala svima, ne odustajem jos barem 6 mjeseci!

  2. #2
    happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    ST
    Postovi
    661

    Početno

    Upornamama, koliko se meni cini, vas glavni problem je sto beba ima tzv. konfuziju bradavica. Beba je naucila piti iz boce, sto je potpuno druga tehnika nego dojenje, pa beba kad uzima dojku hvata isto kao i bocu - samo bradavicu. Probajte bebu dobro namjestiti na dojku, usta joj moraju biti "puna" dojke. Probajte zapoceti s podojem cim primjetite prve znakove gladi, nemojte cekati da se beba unervozi. Dojite ga sto cesce, nemojte gledati na sat koliko je proslo izmedju dva podoja i koliko podoj traje. Ako ima dudu varalicu, izbacite je, dajte mu dojku kad god to pozeli - radi hrane, radi utjehe i radi smirivanja. "Trening" dojenja je dobro raditi i dok je beba u polusnu. Smjestite se udobno, vi i beba. Bebu u potpunosti tijelom okrenite prema sebi, i vrhom bradavice mu dotaknite usta tako da ih sirom otvori. Tada privucite malenog na dojku (nemojte dojku gurati k njemu). Mozete mu pomoci tako da rukom "spljostite" dojku u sendvic, da mu bude lakse uhvatiti sto vise. Najveci dio areole bi trebao biti u bebinim ustima, usne bi mu trebale biti izvrnute prema vani, kad pomaknete donju usnu trebali bi vidjeti jezik preko njegovih donjih desni. Ukoliko vidite da je polozaj los, da beba opet drzi samo bradavicu, uvucite mali prst u kut njegovih usana, izvucite dojku i pokusajte ponovno.
    Eto, to je ono s cim mislim da trebate poceti, a nakon toga kad budete sigurni da je beba svladala tehniku dojenja, onda krenuti s "pravom" relaktacijom, jer se bojim da cete se ovako vrtiti u krug.
    Saljem dobre vibre da ubrzo sve bude ok!

  3. #3
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,511

    Početno

    ja ću samo opet o količini izdojenog jer to stalno muči mame:

    mnoge mame ne mogu se uopće izdojiti, ili mogu vrlo malo - to je normalno i ne znači da mlijeka nema ili da ga je premalo.
    za izdajanje je potrebno potaknuti let down, a na njega dosta utječe i psiha koju neki ne možemo prevariti - ako nema bebe na cici, neće ni mlijeko van

    i ja sam jedna od tih mama - nikada nisam mogla izdojiti više od 25 ml po cici (meni 100 ml zvuči nevjerojatno ). a zara je isključivo dojena do svojih 5 mjeseci, lijepo je napredovala, a evo i sada, s 3,5 godine još uvijek doji (iako se ja već 2 godine ne mogu izdojiti ni kapi, i onih 25 ml mi je fantastika).

    držim fige da uspijete u relaktaciji!

  4. #4

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    864

    Početno

    uporna mama, baš mi je drago da si tako uporna

    kao prvo, bilo bi dobro, ako već nisi, da pročitaš tekst o reklaktaciji na portalu http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=111&Show=603

    odlično radiš što da stavljaš na ciku svaki put prije bočice. koliko je to često? pokušaj mu ciku ponuditi u trenutku kad nije previše gladan ili kad je u polusnu, bebe onda laške i mirnije sisaju.
    kad uhvati ciku, čini li ti se da je dobro uhvati? jesi pročitala o tome kako beba treba pravilno uhvatiti? u ustima joj treba biti što više dojke je moguće, znači osim bradavice i dobar dio areole, usne trebaju biti izvrnute prema van, a jezik vidljiv između donje usne i dojke. ako se uznemiri nakon više pokušaja, malo ga podigni da se smiri, pa mu ponudi opet. bitno je da nije pregladan, pa da ima strpljenja potruditi se. svakako mu nudi i noću.
    tokom dana ga nosi i mazi što više, bilo bi idealo da skineš i sebe i njega da bude što više kontakta koža-na-kožu, to je jako poticajno za bebu.
    jesi ga probala hraniti na čašu ili žličicu? to je malo teže u početku, ali kad se savlada ide lakše. bočoca može biti problematična zato što beba siše bočicu i dojku na sasvim različite načine što je može jako zbuniti. osim toga, bebe imaju veliku potrebu za sisanjem i ako svoju potrebu za sisanjem zadovolje sisajući dudu, neće biti zainteresirane za dojku. ima li beba dudu? ako ima, bilo bi dobro da je izbacite.
    opiši mi malo kako izgleda kad počne sisati. da li osjetiš refleks otpuštanja mlijeka (da mlijeko nakon nekoliko trenutaka odjednom "krene", može se osjetiti kao trnce i li peckanje u bradavici)? da li ti se čini da mu smeta kad mlijeko navre u većoj količini? možda ne može savladati bujicu mlijeka, pa zato pušta ciku?
    što se tiče količine izdojenog mlijeka, napisala si da izdojiš oko 140 ml. koliko često izdajaš? bilo bi dobro da izdajaš što češće. to što iz jedne izdojiš više, iz druge manje te ne mora zabrinjavati.
    sad je najbitnije navesti ga da što više vremena provede uz maminu ciku
    ne očekuj velike pomake preko noći, bit će potrebno vremena i strpljenja, ali sigurno će se isplatiti.

    dok sam je 100 puta digla i izmislila sve moguće igre s kojima bi se bruno mogao zabaviti sam dok ja pišem, vidim da su otišla 2 posta

  5. #5

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    NL - UK - NL
    Postovi
    724

    Početno

    Uporna mama,

    Miji komplimenti na upornisti. I sama sam bila u istoj situaciji sa oba djeteta sa jednom razlikom. B nikad nije naucio da doji, O je uvijek htio. Tako da je konsekwenca da sam za B 10 mjeseci izdajala i odustala O je nakom 2 mjeseca preso na iskljucivo (prirodno) dojenje i dojio 3.5 godina nakon toga. Relaktirati nije jednostavno i puno bi ti pomoglo (osim ovog portala) da imas nekoga u blizini sa kime mozes razgovarati o tome i ko moze vidjeti polozaj i kako se ponasate pri dojenju.
    Povecanje kolicine mlijeka:
    Jedini nacin da povecas kolicinu mlijeka je da iozdajas-izdajas-izdajas, uz to se odmaras, opustas i pijes dovoljno tecnosti. Najbolja taktika je cesto a kratko izdajanje (da se da signal tijelu da treba povecati produkciju). Ja sam radila svaki sat po 15 min obije dojke istovremeno- dan i noc), ali ja jaaako tesko izdajam. Obicno je dovoljno to raditi 3-4 dana, nakon toga se kolicina mlijeka poveca. Kako vidim po tvom postu ti ipak izdajas lakse - 140cc po izdajanju je meni fantazija. [moja minimalna kolicina nakon 15 min 'zuljanja' je bila 7cc]. Dakle pokusaj par dana izdajati svaki sat. Sigurno ce ti biti naporno tako da bi bilo dobro da imas nekoga bliskog da priskoci za to vrijeme. Sam nacin izdajanja ima efekta na kolicinu: Dvostrano izdajanje je puno efikasnije, ako imas mogucnost izdajaj iz obije dojke istovremeno. Meni je to bila jedina mogucnost da nakon 15 izdajanja dnevno uspijem skupiti dovoljnu kolicinu mlijka za dijete. Druga mogucnost je da izdajas tokom podoja dojku na kojoj dijete ne doji. Medjutik akko se vi jos borite sa polozajem i (vjerovatno) tvojom napetoscu to u ovom trenutku nije pocija.

    Relaktiranje:
    Ja ih ti toplo preporucila da odmah kategoricno pestanes sa hranjenjem na bocicu. Intenzivno izdajas da povecas kolicinu mlijeka i krenes sa erlaktacijom. Jako bitno je da dijete stekne pozitivnu asocijaciju sa dojenje - nesto sto sad' nema. Na slijedecoj stranici: http://www.medela.com/NewFiles/specialtyfdg.html
    imas nekoliko pomagala za davanje izdojenog mlijeka. Mozda da u vrijeme dok povecavas kolicinu mlijeka sa bocice predjes na FingerFeeder. Te da nakon sto si sigurna u sebe i kolicinu predjes na Supplemental Nursing System.

    Zelim vam oboma puno-puno-puno snage pri relaktiranju
    i duuuugi dojenacki staz

  6. #6

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Hvala na savjetima. Kad pogledam na Rodi kako bi ispravan polozaj trebao izgledati cini mi se da sve radimo o.k. - usne prema van, cijela areola u ustima, njegovo tijelo okrenuto prema meni - sve stima. E sad, let down ponekad odmah krene, ponekad se malo izdojim prije.
    Izdajam se svaka 3-4 sata, on jede svaka 3-4 sata, i nocu isto ali ga ja probudim, sam ne bi trazio. Kad sam se pokusala izdajati svaka 2 sata nisam nakupila ni 60ml (to je trajalo oko 5 dana i inje se povecala kolicina mlijeka).
    Mislim da je ipak problem u bocici - tako lakse ide (i brze). Probala sam sa zlicicom ali sve ispljune van, ista stvar sa salicom, svog sam ga isprolijevala. Nista, pokusavat cu jos.
    Drugi problem kod mene je sto to mlijeko jako sporo ide tj. malo je kanalica pa ga vjerovatno to iritira, inace, on je mali prozdrljivac, uvijek je jeo vise nego druge bebe, pedijatrica je rekla da je malo previse dobio 1. mjesec. Rodjen sa 3380g, u mjesec dana dobio 1360g i 7 cm.
    Cula sam za sprej Syntocinon, kako to funkcionira, da li je netko probao?

  7. #7
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    to ti je oksicitin koji ubrzava let down

    a da možda pokušaš nabaviti ovo:

    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ight=bauerfind

  8. #8

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    probat cu jos i to!

  9. #9

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    864

    Početno

    samo nastavi izdajati tim ritmom i kad izdojiš, nakon što mlijeko prestane curiti, nasavi izdajati još dvije minute. tako se šalje signal mozgu da poveća proizvodnju.
    nemoj čekati da ti se dojke napune, pa da kreneš izdajati, bolje je izdajati češće manje količine. prazna dojka proizvodi mlijeko brže od pune.

    svakako pokušaj maksimalno izbjegavati bočicu, a ako se ipak odlučiš za nju, stavi mu dudu s najmanjom rupicom.

  10. #10

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    kod mene u teoriji sve sljaka, ali u praksi...
    mislim da i kad bib bilo 2 litre mlijeka on ne bi jeo, kako mi je sad zao da nisam citala o dojenju prije poroda, ali mislila sam, pa zasto dizu toliku frku oko toga, koliko tesko to moze biti, to je prirodna stvar.
    sve dok nisam rodila. Nisu mi ga dali 7 sati! U pocetku nisam ni znala da mu daju bocicu. Sestre nigdje kad ju trebas da ti pokaze kako staviti dijete na prsa. Zato su me dobro oprali kad sam dojila lezeci:"mama, zar vi jedete juhu jezeci, sve mu se slijeva, sjedite". A mene boli...
    A onda jos i ja. Kao, bolje da jede na bocicu nego da bude gladan, da sam bar onda znala ono sto znam sada.
    Ne znam da li vise mucim sebe ili njega. Stavim ga na prsa, vristi, place on, placem ja i tako u krug.
    Ako nikako ne bude islo sa ovom Medelinom spravicom morat cu mu davati i dalje bocicu. Nazalost.
    p.s. sto ne znaci da cu prestati pokusavati s dojenjem.

  11. #11
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno


    da uspiješ
    e to se puno puta desi kad bolničko osoblje ne podržava dojenje

  12. #12

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Žu
    Postovi
    156

    Početno ISTI PROBLEM-DRUGI RAZLOG

    Pozdrav svima ! Danima već čitam samo o dojenju dojenju dojenju- meni se dogodio mastitis sa groznom temperaturom pa smo morali dati bebici -LANA 22.11.2006 bočicu ali nakon toga nikako da se vratimo na staro- ja i dalje dojim ali to je rijetko kad dosta( pocica obje cice)- i nakon mora suza popapa barem malo iz bočice a ponekad i cijelu (105 ml). Danas sam počela po receptu daj cicu što češće pa čemo vidjeti!

  13. #13

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    nanne, nadam se da cemo uspjeti!
    ja sam cijelu vecer s izdajalicom u ruci, osim kad njega stavim dojiti...

  14. #14
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,439

    Početno

    upornamajko, ne zaboravi da je i odmor važan...
    nemoj se izdajati do iznemoglosti, radije lezi uz bebu: neka beba stimulira dojku, a ti spavaj...

  15. #15

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Žu
    Postovi
    156

    Početno

    A valja izdržat -najviše mi je žao što mi je baš patronažna sestra rekla da se ne moram više izdajat jer su cice taman - i ja budala poslušala - to isto veče sam imala temp. 40 a desna cica je bila kao kamen dok sam se ja izdajala muž je pokušavao masirati kvrge- doktorica mi odmah zabranila dojenje a gin. također odmah ponudio tablete od kojih bi mi mlijeko stalo - a o nekakvim savjetima ni govora - srećom nisam u potpunosti odustala valja bit uporan (i čeprkat po netu!)

  16. #16
    happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    ST
    Postovi
    661

    Početno

    Citiraj mamaja prvotno napisa
    samo nastavi izdajati tim ritmom i kad izdojiš, nakon što mlijeko prestane curiti, nasavi izdajati još dvije minute. tako se šalje signal mozgu da poveća proizvodnju.
    nemoj čekati da ti se dojke napune, pa da kreneš izdajati, bolje je izdajati češće manje količine. prazna dojka proizvodi mlijeko brže od pune.
    samo mogu potpisati...
    uporna mama, probaj prije podoja staviti topli oblog na dojku ili dojku umočiti u toplu vodu ili se istuširati toplom vodom da se prošire kanalići i mlijeko lakše ide.
    probaj se smiriti i ne nervirati (znam da je lako reći, a teško napraviti, vjerovatno ti je muka cim pomislis da vas ceka "gnjavaza" oko podoja) stres blokira djelovanje oksitocina i refleksa opuštanja mlijeka. lijepo lezi s bembom, skini njega, skini sebe, ususkajte se ispod dekice i ako ti je tako zgodno "jedite juhu lezeci". nema spreja koji djeluje tako dobro kao kontakt koza-na-kozu. drzim fige, i mislim na tebe

  17. #17

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Vrbovec
    Postovi
    1,797

    Početno

    Draga upornamama, čestitam ti na upornosti.

    Moj savjet ti je da ne posustaješ i nastaviš se izdajati. Puno više efikasnosti ćeš postići češćim izdajanjem nego čekanjem da osjetiš da nešto ima u dojci.

    Važno je isto tako da dobro jedeš i odmaraš se koliko god možeš. Pokušaj bebicu češće stavljati na dojku. Najbolji trenutak za stavljanje na dojku je kada bebica nije nervozna tj. kada nije još jako gladna. Još bolje bi bilo kada bi to bilo u polusnu jer će bebica refleksno uhvatiti dojku i sisati.

    Ovdje možeš pročitati o pravilnom položaju:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1475
    Ako koristiš dudicu i bočicu, izbaci ih iz upotrebe jer zbog njih dijete pokvari tehniku sisanja.

    Moja Dora se znala unervoziti kada je bila gladna, a do let downa još nije došlo pa pokušaj potaknuti let down prije stavljanje bebice na dojku. Ako je let down prejak pa bebica ne stigne gutati, pričekaj da malo oslabi pa onda opet stavi na dojku. Znam da je teško potaknuti let down ako bebica nije na dojci, ali za to ti je jako važna ugodna i mirna atmosfera.

    Što više mazi bebicu, nosi i imaj kontakt koža na kožu.

    Vibram da uspijete
    Javi nam obavezno kako ti ide

  18. #18

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    jupiiiii! jutros smo se uspjeli dojiti cak 10 minuta bez placa! evo, sad se probudio , idem.

  19. #19
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    :D :D

    ~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~
    malo vibrica da bude joše bolje

  20. #20
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,439

    Početno

    bravo, upornamajko
    ~~~~~~~~~~~~~~

  21. #21
    happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    ST
    Postovi
    661

    Početno

    bravo, upornamama, vidis da se upornost ipak isplati. vibriramo za jos dobrih vijesti ~~~~~~~~~~~~~~~

  22. #22

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    864

    Početno

    Citiraj upornamama prvotno napisa
    jupiiiii! jutros smo se uspjeli dojiti cak 10 minuta bez placa! evo, sad se probudio , idem.
    baš me ovo razveselilo.
    samo nastavite, super vam ide

  23. #23

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    bravo!
    ja sam isto prvih tri tjedna jedva dojila, a kasnije mi je uspjelo i dojila sam pune dvije godine, a evo sad vec i drugo dijete.
    meni je dijete bilo dva tjedna u bolnici, a ja nisam migla biti kraj nje pa sam se isto morala, manje vise bezuspjesno, izdajati (izdojila bi jedva po decilitar).
    vidim da vam je vec krenulo na bolje, a jedino sto mi pada na pamet ako se i dalje izdojavas da ne zaboravis to raditi sto redovitije i po noci, te dok ti beba mora biti na bocici da koristis (kršitelj koda)ove, prilagodjene dobi.
    sretno!

  24. #24
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,846

    Početno

    :D Svaka čast, upornamama!

  25. #25

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    evo mene opet. Dva dana smo neprestano u krevetu, on mi doslovce visi na prsima satima, malo pojede pa malo zaspe pa se opet probudi i tako dalje. Prvi dan mu upoce nisam davala adaptirano, zaspao je i nije trazio vise jesti, ali ujutro sam vidjela da je pelena potpuno suha sto nam se jos nikad nije dogodilo (nisam ga presvukla 7 sati!). Pa sam zakljucila da je ipak ostao gladan. I opet smo pokusali na zlicicu dok mi frendica iz Zg ne donese onu Medelinu spravicu. To na zlicu traje satima!
    Da li je o.k. da ga pustam da tako satima mljacka i kad ne jede ili ga nakon nekog vremena treba skinuti, kako kaze i moja pedijatrica (bole me bradavice od silnog navlacenja jer i kad spava "zvace")?
    Sad nakon podoja uspijem izdojiti oko 40-50 ml pa pretpostavljem da ipak nesto pojede...

  26. #26

    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    45

    Početno

    upornamama, mozda da pokusas na spricu, stavis mu svoj mali prst u usta (to ko imitira bradavicu) a spricom polako kapas mlijeko. tako sam ja radila i super nam je islo.

  27. #27

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    eto, to mi ostaje za sutra-moram u apoteku po spricu (ako bude htio tako jesti)

  28. #28

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    864

    Početno

    upornamama, koliko je on, prije nego si je ukinula, pojeo na bočicu u 24 sata?
    jesi sigurna da je pelena nakon tih 7 sati bila skroz suha? možda se malo ipak popiškio? kako je sada s pelenama, jel piški? ima stolicu?

  29. #29

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Vrbovec
    Postovi
    1,797

    Početno

    Ne bih željela reči nešto krivo, ali moja Dora je ponekad znala imati suhu pelenu neposredno nakon buđenja, ali je zatim drugu napunila u roku 10 minuta....

  30. #30
    puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    zgb.
    Postovi
    1,577

    Početno

    jesi li uspijela nabaviti onu spravicu za dohranu sa cjevčicom?

  31. #31

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    ovako, pelena je bila skroz suha. Prije je na bocicu jeo oko 800-1000 ml dnevno od cega mog mlijeka oko 600 ml (sad ne znam koliko pojede obzirom da mi je glupo vagati ga prije i poslije podoja, ne znam koliko je to precizno).
    onu spravicu nisam nabavila, kod nas je nema, cekam frendicu da mi donese, u medjuvremenu nisam nabavila ni spricu jer je MM tek sad dosao kuci pa nisam mogla u apoteku. i dalje pokusavam na zlicicu, ali place...

  32. #32
    Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,884

    Početno

    Kako danas stojite s pelenama?

  33. #33

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    696

    Početno

    Uporna, predlažem da staviš platnenu pelenicu kao probu kroz nekoliko sati. Tako ćeš najbolje vidjeti je li beba piškila ili nije.

  34. #34

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    danas je 3 puta piskio i 1x kakao zeleno, sluzavo i smrdljivo (ne znam kako da se drugacije izrazim). mislim da je uzasno gladan jer stalno place i otvara usta, ali mlijeka jednostavno nemam vise, probala se izdojiti - mizernih 10 ml. na sisi vuce i place - jednostavno nema. mozda da mu dam malo adaptiranog?

  35. #35
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,439

    Početno

    Citiraj upornamama prvotno napisa
    Prije je na bocicu jeo oko 800-1000 ml dnevno od cega mog mlijeka oko 600 ml
    To znači da je adaptiranog jeo 200 - 400ml.

    Mi savjetujemo da se adaptirano ne ukida više od 30ml u tri dana.
    Znači, za ukidanje ove količine koju je tvoj mališan jeo, trebalo bi... najmanje dva tjedna.
    Zato bi možda bilo dobro da ipak polakše ukidaš adaptirano, a ne ovako naglo, ne smijemo dopustiti da beba bude gladna, odnosno da dehidrira.

    Ništa se neće dogoditi za još tih nekoliko dana kombiniranog hranjenja: ti se stvarno trudiš i radiš najbolje što možeš...
    Samo nastavi tako (sa polaganim odbacivanjem formule i paralelnim povećanjem proizvodnje svojega mlijeka) i vidjet ćeš kako će sve krenuti.

  36. #36

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    hvala, tako sam i mislila...

  37. #37

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Vrbovec
    Postovi
    1,797

    Početno

    upornamama, ima li šta novoga? kako napredujete?

  38. #38

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    i dalje pokusavamo, ujutro je jeo samo na cici (i piskio nakon toga), obrok poslije tog sam mu morala dodati 70ml adaptiranog jer je jos bio gladan. Trebao bi se uskoro probuditi pa cu vidjeti kako ce ici. Pokusala sam mu sad podmetnuti cicu dok spava ali nije uopce zainteresiran.

  39. #39
    NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    2,656

    Početno

    Mozda bi bilo zgodno da vodis mali dnevnik
    - koliko tocno pojede adaptiranog (dnevno)
    - koliko ima popiskenih i pokakanih pelena (dnevno)
    da budes sigurna da napreduje.

  40. #40

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    vodim takav dnevnik otkad sam zvala SOS telefon. Nisam bas sigurna da sve ide o.k. jer sad jako brzo zaspi na cici pa ne znam da li jede ili samo mljacka, gutanje ne cujem. Sve klasicne metode budjenja sam probala (diranje po obrazu, drzanje za prst, presvlacenje...). Ne zeli mu cepiti nos kako su mi rekli u rodilistu! Poslije pojede izdojeno i adaptirano ali kako to hranjenje jako dugo traje vise se ne snalazim u tome koliki su mu vremenski razmaci izmedju obroka. U petak idemo kod pedijatrice na cijepljenje pa cu je zamoliti da pogleda da li dobro dojim (ako bude imala vremena).

  41. #41

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    138

    Početno

    Upornamama stvarno si uporna i brizna mama.Budi ponosna na sebe i stvarno je lipo vidit mame koje se tako trude oko svoje bebe.
    I ja sam imala problema sa dojenjem prvih misec i po dana.Ne takvoj kolicini kao sta ga ti imas ali moram priznat da sam se namucila.Isto sam imala krizu mlijeka nekih 2 tjedna.Nekako bi izgurala dan sa svojim ali oko ponoc bi pocelo vristanje od gladi pa bi mu taj obrok dala adapt.cure sa sos telefona su mi srasno pomogle.Mislila sam da nikad nece proc jedan dan bez adapt.I eto,trebalo je neko vrime da se pojaca proizvodnja.Isto je imao zelenu stolicu i to skoro misec dana,svaka mu je bila zelena.Prije bi znao vristat na sisi a bocicu bi odmah smireno ko spasenje prihvacao.Sad je obrnuto,obozava sikiti i papa svakih sat i po,dva a bocu nece ni sa mojim izdojenim.Zato samo naprid,vjerujem da ce se sve doc na svoje samo triba malo vremena da se ustali proizvodnja i da uhvatite ritam

  42. #42
    NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    2,656

    Početno

    Upornamama, ako beba uredno piski, onda vjerojatno sve ide OK. Smanjujes 30 ml adaptiranog dnevno svakih 3-4 dana? Popiskenih pelena ima 6? Ima stolicu? Onda je vjerojatno sve OK.

    Ako nisi sigurna ide li kako treba, probaj se dogovoriti s pedijatrom da dolazis svaki tjedan na vaganje. Ped. ce onda usput i pogledati bebu i bit ces sigurna napreduje li ili ne, ima li potrebe poraditi na tehnici dojenja i sl. pa nazvati SOS telefon prema potrebi.

  43. #43

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    nl
    Postovi
    3,371

    Početno

    evo jedne koja je uspjela sa relaktacijom, trajalo je 8 tjedana

    ja sam uz non stop nosenje bebe, zajednicko spavanje, zajednicko kupanje i sve druge miroljive metode izdajala, koristila motilium (lijek za probavu koj kao side effect ima podizajne prolaktina, odnosno povecanje proizvodnje mlijeka) i pred kraj sam u moomentu ocaja uzela i oxytocin i tad je krenulo

    motilium sam koristila pod kontrolom svoje konzultantice za laktaciju, znaci nisam nista kemijala sama

    prica sa motiliumom je sljedeca, prvi tjedan koristis 1 tabletu dnevno, drugi 2, treci tjedan 3 tablete svaki dan i cetvrti tjedan pijes 4 tablete na dan

    po potrebi mozes nakon toga ponoviti, meni nije trebalo i ja sam jos pod kraj ubacila oxytocine

    kod dojenja ti je najbitnije edukacija i motivacija. ovo sto radis je skolski primjer kako dobro obaviti relaktaciju, samo vjeruj u sebe

    kako ja osim partnera bas i nisam imala podrsku okoline (moji zive u zg a njegovima nije padalo na pamet doci na 15 minuta da se mogu cesce izdojiti) osjecala sam se vrlo jadno u svemu tome. po cijele dane sam drzala sebastiana na sebi i on nije htio odlezati sam 15 minuta da se mogu izdojiti pa se nisam pogla izdajati svaka 2 sata kako preporucaju pa sam se zbog toga osjecala krivom.

    usput sam i bila premorena i nisam uspjevala ustati po noci pa sam se i zbog toga osjecala krivom

    jos znam za pricu sa nase laktacije o mamo koja se isto izdajala jer beba nije htjela sisati na prsima (klasicna prica sa bocicom) i kad je nakon 4 mjeseca zena pocela razmisljati o odustajanju beba je tek tako primila sisu u usta i bacila se na posao kao da citav zivot sisa.

  44. #44

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Cure, hvala svima, puno mi znaci vasa podrska. Pogotovo kad procitam da ima mama koje su uspjele.
    Najgore mi je kad kazu: "ah, lakse je davati bocu nego dojiti, nije ni cudo da ne dojis". Ne, nije lakse izdajati se dok on place pored tebe, ustajati nocu i ici u kuhinju izdajati se da ne probudis bebu, non-stop prati i sterilizirati bocice itd.
    Smanjila sam 30 ml. prije 3 dana, sutra cu jos 30, kaki(ponekad zelenkasto), a piski 5-6x dnevno pa mislim da je o.k. Jos da ga uspijem probuditi kad se dojimo...Mozda ja radim krivo sto ga satima drzim na cici, i kad spava, pa me ne dozivljava kao izvor hrane nego kao dudu varalicu i sredstvo za uspavljivanje?

  45. #45
    Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    7,247

    Početno


    ne radis krivo
    svaka cast na upornosti

  46. #46

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    nl
    Postovi
    3,371

    Početno

    dohranjuj ako osjecas da treba, meni su na laktaciji rekli da beba ako je sita i snazna moze bolje vuci, sto znaci brzi povratak na sisanje

    to samo ti mozes osjetiti koliko trebas dodati

    ja se sjecam trena kad je dosao dan da sam dala sam o jednu bocicu, bila sam tako umorna da zapravo nisam ni skuzila do kasno navecer da je bila samo jedna bocica (i to jos omoje izdojeno mlijeko) i kad je na kraju nakon par dana prosao dan bez bocice, nisam mogla vjerovati, a bila sam toliko premorena i iscrpljena da nisam mogla vjerovati

    mi smo imali mali ritual da se mats (partner) tusira sa malim a ja sam imala 10-15 minuta za opusteno izdajanje (zamisli raskosi)

    btw moj mali sad ima skoro 3 godine i jos uvijek sisa

  47. #47
    mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,286

    Početno

    Mozda ja radim krivo sto ga satima drzim na cici, i kad spava, pa me ne dozivljava kao izvor hrane nego kao dudu varalicu i sredstvo za uspavljivanje?
    mislim da ne radiš ništa krivo.
    jer cica je prava, duda varalica je za varanje .
    tvoj i bebin fizički kontakt potiče lučenje hormona bitnih za dojenje, isto tako kod djeteta koje je stalno u dodioru s tvojim tijelom, mirisom, bebu potiče na revnije dojenje.
    čak bi bilo dobro da ste što više "koža na kožu.
    bebama je fizički kontakt s majkom isto tako neophodan kao i hrana.

  48. #48

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Vrbovec
    Postovi
    1,797

    Početno

    Citiraj upornamama prvotno napisa
    Cure, hvala svima, puno mi znaci vasa podrska. Pogotovo kad procitam da ima mama koje su uspjele.
    Najgore mi je kad kazu: "ah, lakse je davati bocu nego dojiti, nije ni cudo da ne dojis". Ne, nije lakse izdajati se dok on place pored tebe, ustajati nocu i ici u kuhinju izdajati se da ne probudis bebu, non-stop prati i sterilizirati bocice itd.
    Smanjila sam 30 ml. prije 3 dana, sutra cu jos 30, kaki(ponekad zelenkasto), a piski 5-6x dnevno pa mislim da je o.k. Jos da ga uspijem probuditi kad se dojimo...Mozda ja radim krivo sto ga satima drzim na cici, i kad spava, pa me ne dozivljava kao izvor hrane nego kao dudu varalicu i sredstvo za uspavljivanje?
    ne radiš ništa krivo...stvarno si uporna i skidam ti kapu zbog toga.

    Uvjerena sam da ćeš uspjeti

  49. #49
    puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    zgb.
    Postovi
    1,577

    Početno

    Mozda ja radim krivo sto ga satima drzim na cici, i kad spava, pa me ne dozivljava kao izvor hrane nego kao dudu varalicu i sredstvo za uspavljivanje?
    ma kakvi krivo! što više je na cici, to više popapa!
    a ti i nisi tamo nekakav izvor hrane, nego puno, puno više od toga. i sredstvo za uspavljivanje i sve ostalo, ti si za njega cijeli svijet!
    super ti ide! bravo za vas oboje!!!

  50. #50
    bebica

    Početno I ja želim podijeliti svoje iskustvo

    Rodile sam curicu sa niskom porođajnom težinom 2300, pa je pala na 2180. Curica je bila u inkubatoru 5 dana jer je bljuckala, pa sve dok nije počela normalno jesti i to na bočicu. 10 dana smo bile u bolnici i niti jednom mi je nisu stavili na prsa. Mlijeko nikako da krene. Počela sam se izdajati na "suho" i jedva uspjela izdojiti po 30 ml. Užas. Vjerovala sam da kada dođemo kući ja ću je samo staviti na prsa i to ćr biti to, međutim uz sva čitanja, informiranja, savjete, stvarnost je bila drugačija. Malena se derala svaki put kad bi je približila prsima, a kamo da bi uhvatila bradavicu.
    Tu je moja mama bila velika podrša kao i savjet sa se ne odustaje barem 6 tj. Dok me moja svekrva kočila i stalno napominjala da mi je mlijeko slabo.
    Probale smo s dojenjem na umjetnu bradavicu. Nekako je krenulo ali još uvijek jako slabo i frustrirajuće, a izadajanje je postala nemoguća misija jer kada bi vidjela izdajalicu samo bi se ukočila.
    Svako tolko sam je stavljala na prsa, pila puno tekućine i ****-ov čaj za dojilje, malo bi uspjele i uvijek se vratile na adaptirano mlijeko jer je bebe bila premala za eksperimente gladovanja.
    Točno nakon mjesec dana nakon prvog pregleda kod pedijatrice došle smo kući i beba je bila jako gladna. Stavila sam je odmah na prsa bez umjetne bradavice (s kojom mi je inače i onako malo milijeka iscurilo van), cura ju je zgrabila kao od šale i počela sisti. Koje veselje i koj osjećaj!!!!
    Iako smo savladale tehniku još uvijek joj moram koji put na dan dati na bočicu adaptiranog oko 40 ml jer ako je ne dobije kao da nije niti jela. To mi je sada sitnica u odnosu na pomisao da sam je od početka morala hraniti samo adaptiranim.
    Cura uživa na cici i ja se još uvijek i dalje trudim iako će za tjedan dana 4. mj, a mlijeko još uvijek nema koliko njoj treba.
    I stvarno mi je žao što mi je u rodilištu nisu stavili niti jednom na prsa....

Stranica 1 od 6 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •