Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 143

Tema: bi li ruza isto mirisala...

  1. #1
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,858

    Početno bi li ruza isto mirisala...

    da se zove - brsljan?


    dakle, zanima me - koliko vam je stvarno vazno i bitno da ime koje djetetu dajete ima znacenje? i kakvo znacenje? i zasto?

    na onoj jednoj temi za trudnice ( ) procitala sam jedan komentar o znacenjima imena i "poplavi" neznacajnih imena u posljednje vrijeme... pa me to zaintrigiralo...

    jeste li djetetu dali ime zbog znacenja ili svidjanja ili cega? sto ste ocekivali da ce takvo ime djetetu donijeti? isto - ako tek planirate djetetu dati ime ( ) - po cemu birate ime i sto od njega ocekujete?





    ps. molim da ne bude tema o tome koje konkretno ime se kome svidja i da ovo ne krene u popis imena

  2. #2
    Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,884

    Početno

    Eh, da sam ih sama birala!
    U principu nemam zacrtano da mora imati neko značenje, da je kratko/dugačko ili da mora imati određeno slovo u sebi. Najvažnije mi je da mi je lijepo i zvučno. Ali ako uz to ima i dobru priču, postaje savršeno
    Jedino što mi se ne sviđa je isforsirani skup slova, a sve po cijenu toga da bude unikatno i da se nitko drugi tako ne zove.

  3. #3
    Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    MI
    Postovi
    1,459

    Početno

    Ne, mirisala bi ko brsljan... nemogu zamisliti da mi se djeca drugacije zovu...npr. gledam Mejru i izgleda mi ko prava Mejrusha. Inace ja i MD volimo klasicna imena...

  4. #4
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,721

    Početno

    Nije mi bitno da ime ima značenje (ovo naše ga niti nema ili ga ja nisam otkrila), nego da mi se sviđa, da nije preobično, ali niti preneobično.

  5. #5

    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    2,588

    Početno

    Nije mi bitno koje značenje ima, ali mi je bitno da nije izmišljeni skup slova, kao što kaže Brunda.
    Bitno mi je za curu da mi zvuči ženstveno, da se normalno izgovara, da je malo starinsko, ali ne previše, tj. da može biti i moderno, da nije prečesto. Ne znam zašto, ali sviđaju mi se imena koja imaju neku tradiciju i povijest nego nova, moderna i izmišljena.

    Inače, ok mi je ako netko izmisli ime ako to ime ima neko značenje (npr. jednom sam čula za curicu koja se zove Badema), jer su uvijek tak nastajala imena koliko ja znam, bar ona koja su se održala do danas.

  6. #6
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,052

    Početno

    Kod biranja imena, bilo mi je bitno nekoliko stvari:
    - da je zvučno - odnosno "milozvučno", ne volim kad se "jezik lomi" kod izgovora
    - da ga dijete može izgovoriti bez ikakvih problema u ranoj dobi
    - da je relativno kratko (ima 5 slova)
    - da je hrvatsko, katoličko ime
    - poklopilo se i da ima lijepo značenje
    - da ide uz prezime, ne volim kad su "fensi" imena, a domaće prezime, npr. meni vječni primjer: Nensi Brlek

    Kod izbora imena za drugo dijete, važni će mi biti isti kriteriji, osim što će mi biti bitno da na neki način paše uz ime prvog djeteta (kao da idu u kompletu), i bilo bi dobro da je na M.

  7. #7
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,732

    Početno Re: bi li ruza isto mirisala...

    Citiraj litala prvotno napisa
    jeste li djetetu dali ime zbog znacenja ili svidjanja ili cega? sto ste ocekivali da ce takvo ime djetetu donijeti?
    ni jednom djetetu nismo dali ime zbog nekog znacenja, mada poslije kad smo ih pogledali imaju po meni dosta snazna imena.
    kad sam bila trudna s BC-om nazvala sam ga Sime (onako iz sale). MM je dalmatinac i njemu je to bilo prekarasno i ja sam se pokajala, sto mi je to ime uopce palo napamet da ga izgovorim u sali kad smo saznali spol . ostatak moje trudnoce smo se natezali oko imena i na kraju je pao dogovor. za svaki dan u tjednu odabrali smo ime. pa nek djete samo izabere ime. na moju srecu nije sime, a na MM-ov nije david.
    kad sam ostala trudna s balerinom odmah sam rekla da bebi ja dajem ime. ali ni kad sam je rodila nisam bila sigurna koje dati . na kraju me ja najbolje prijateljica pitala pa sta je ne nazovete Arya (lik iz knjige Georga R.R. Martina). I tako sad imamo Ariu (y smo pretvotili u i, jer mi uz nase preime nikako ne ide y), ponekad pjeva fakat prave arie, a ponekad je prava arya

  8. #8
    enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    renesansna zvijezda
    Postovi
    1,433

    Početno

    Nisam birala ime zato jer ima neko posebno značenje, jednostavno sam ga slučajno ugledala napisano na jednom mjestu pored kojeg sam do tada more puta prolazila ali ga nikada nisam uočila, do tog jednog dana kada sam sa trbuhom do zuba i bez ideje o tome kako će mi se dijete zvati - zapazila, i jednostavno mi je sjelo, upravo je to ime bilo one koje sam tražila!

    I slažem se sa Sirus Black:

    Bitno mi je za curu da mi zvuči ženstveno, da se normalno izgovara, da je malo starinsko, ali ne previše, tj. da može biti i moderno, da nije prečesto. Ne znam zašto, ali sviđaju mi se imena koja imaju neku tradiciju i povijest nego nova, moderna i izmišljena.

  9. #9
    Bebinja avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Lokacija
    Malo Misto
    Postovi
    642

    Početno

    mi dugo vremena nismo znali kako ćemo našu curu nazvat,muž je htio nešto,meni se nije sviđjalo,jadno dite bi imalo traume,njemu se nijsu sviđali moji prijedlozi...
    i tako,cura je uglavnom misec dana bila beez imena...
    i onda nam je jednostavno sinulo,jedno lijepo ime,po didi u ženskoj formi.
    i sada mi se baš čini da joj lipo ime to stoji,a još lipše uz prezime.
    hrvatsko je ime,to mi je bilo važno da nisu neka ova moderna troslovna imena.

    a ako sljedeći bude muškić,već ima pripremljeno pravo staromodno hrvatsko ime i tako sznažno.

  10. #10

    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    725

    Početno

    pa eto meni recimo dijete ima ime po svom tati i njegovom didi, u početku mi je to bilo malo onako malo, ajd nek ti bude, a sad kad je to stvarno tako shvatila sam značnje toga kad netko želi da se ime prenosi.
    iako moram reć da u slučaju da mi se ime mog muža nije sviđalo (a to je ime na koje nikad prije nisam ni pomislila) onda bi vjerovatno tražili najsličniju verziju toga imena i sl.

    Za drugo ime kad mi jednom bude trebalo, bit će naše ( nije da mi se ne sviđaju i neka neobična), malo ću pogledat značenje i numerologiju. ne znam ima li šta u tome, ali ako ima bolje da mu je ime sretno nego ne.

    a za ona čudna imena gdje baš dobro ste rekli slažu slova samo da budu drugačija, to mi je :/
    Ponekad mi se čini da roditelji nisu svjesi da će to ime dijete nosit čitav život nego samo rade na svojoj originalnosti.

    malo mi je neznam dal tužno ili šta da se ne možemo držat naših imena (ili onih koje smo već davno preuzeli kao svoja jer ipak podrijetlo nekih imena vodi u susjednu nam Italiju i sl.) i ponosit se time, čuvat običaje tradicije, jer od silnih originalnosti ponekad se osjećam kao da sam u nekom američkom parku.
    npr. u susjedstvu imam muslimansku obitelj i iako dugo žive tu i izgleda da će i živjet sva njihova djeca dobivaju muslimanska imena, jer se drže svoga iako žive tu kod nas.

    I isto malo ne kužim kad normalno ime npr. Filip i onda Phillipe :/ a izgovor je isti i onako si Filip čemu zbunjivat dijete pisanjem svog imena i cijeli život će na dokumentima morat naglašavat da je Filip sa P i ll i e i čuda i Kristina npr. Christina :? .


    Dobor ja sam malo možda i domoljub, ali ja si to tako zamišljam kad npr. neki Mate ili Šime, Roko ( štoje recimo tipično za dalmatinsko područje), dođe u stranu zemlju i kaže ja sam Roko, kao da nosi cijelu Hrvatsku sa sobom, onako ponosno.

    p.s. ovo je odgovor na pitanje, moje mišljenje, nije napad na nikoga i ne uzvraćajte paljbom, hvala!!

  11. #11
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,895

    Početno

    Imena su mi "sjela" kad sam ih cula.
    Ni jedno nisam sama smislila. Obadva su na neki nacin "ukradena" od frendova koji su tako htjeli nazvati svoju djecu, pa zbog neceg nisu i onda je meni bilo zao, da kad su imena vec tak dobra, ne budu "potrosena"

    Eto... zato mi se djeca tako zovu kako se zovu.

    Djecak koji se trebao zvati Oskar zove se Marko, a djevojcica kojoj je bilo namjenjeno ime Melita zove se Frida i sad kad ih gledam, mogu vam reci da im Marko i Frida savrseno pristaju, bas ko i mojima Oskar i Melita.

    Sad kad razmisljam unatrag kuzim da se nikako drugacije nisu ni mogli zvati. To su tocno "njihova" imena. I ni jedna druga. Oskar je trebao biti Benjamin, ali MBM je zabrijao da ne bu njegovo dijete niko zavo fikus i skroz je zanemario izvorno znacenje tog imena koje je "sin svog oca"... ili po nekim drugim tumacenjima "Son of my right hand"...

    Kasnije sam doznala da Melita na grckom znaci pcela. I ta mala je bas takva. Prava mala pcelica. Zuji bruji i zasladjuje nam zivot.

    Da se Oskar rodio kao curica 100% bi se zvao Ayla ili Ejla (nisam nikako bila ziher jel bolje da ime bude izvorno ili prevedeno) po djevojcici iz knjige Pleme spiljskog medvjeda.
    Kad se rodila Melita, vise me uopce nije to s tom knjigom peglalo i nije mi uopce padalo na pamet da TU djevojcicu nazovem tako.

  12. #12

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Istra
    Postovi
    1,374

    Početno

    Za prvo smo odabrali ime odmah na početku i skroz do pred porod je bio Kevin, a onda smo se nakako zasitili i iste sekunde nam je došlo na pamet ime Daniel i tako bi.

    E za drugo, nismo znali za spol tako da smo imali ime i za curicu i za dečka. Žensko ime smo bili odmah odabrali i to isto tako nam je isto ime palo na pamet, ali muško ime nikako pa nikako. Štogod se meni sviđalo, MM se zgrozio i obrnuto. Na kraju je Daniel rekao da hoće da mu se brat zove Manuel i mi smo se složili

    Zanimljivo je da svo četvero imamo imena sa 6 slova

    E da, kad sam rodila Manuela, svi su nas pohvalili jer ima jako značajno ime

  13. #13
    icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Postovi
    3,717

    Početno

    Znam da je to bedasto, no ja uz imena vežem i određene karakteristike ljudi. Primjerice ime xy me asocira na zlu/škrtu/simpatičnu osobu....
    Također izbjegavam imena ljudi koje poznajem (i "poznatih" ljudi) jer me asociraju na te osobe.

    Kad smo davali ime L uz sve to sam vodila računa i da ne završava na -o i -a jer ne volim takva muška imena. Kad završi na -e mi zvuči muževnije (i više iz mog kraja ).
    I ne volim uniseks imena, ono kad ne znaš da li je curica ili dečko (npr. Matija).
    I bezveze i je kad osoba koja nije stranac i ne živi van RH daje djetetu strano ime - pr. Michael.
    I smiješno mi je dati djetetu ime koje je trenutno "in" ili neko "fora" ime, valjda kako bi dokazali da smo originalni. A to što će siroto dijete hodati kroz život zvan npr. Sunce

    E jesam komplicirana, L je još i dobio dobro ime.

  14. #14
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    meni je najveća muka kad me ime podsjeća na neku nezgodnu osobu. Ima lijepih imena koja sam zato škartirala. Pa onda da ne bude u bližoj okolini imenjaka. Rado bih da je donekle univerzalno, da se ne veže za određene nacije, da je zvučno, da je ovakvo, onakvo, na kraju sam na stolu u bolnici morala smišljati ime kraj sve ostale muke i uopće nije originalno. O značenju nisam stigla razmišljati. Ali čini mi se da joj dobro stoji i ipak mi se sviđa.

    litala, ako može link na tu temu o kojoj govoriš na početku?

  15. #15
    Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    10,626

    Početno

    Možda tu negdje. Nema puno za čitat
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=45840

  16. #16

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    3,504

    Početno

    I meni je u početku bilo bitno da je zvučno, da ima slovo R, da se slaže uz MMovo prezime, da je kratko, da je donekle internacionalno, da nema komplikovanih slova lj, ć, ž, đ....
    A onda mi se svidelo Nađa.... I od svih gore navedenih prohteva jedino je kratko. Nikad nisam razmišljala o značenju.
    I da, čini mi se da smo mi ime nekako izabrali jer nam se više smučilo da mozgamo i menjamo odluku iz dana u dan. Bilo je par imena koja smo vrteli (ni za jedno nismo znali značenje) i onda smo izdvojili ovo i dogovorili se da nema više menjanja-dosadilo nam

  17. #17
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,316

    Početno

    litala ima pravo...


    Treba neke stvari uzimati u obzir... Iz svoje mladosti znam osobe koje su se zvale Mirica ili Visnjica, a danas su to zene u najboljim godinama (kao i ja). Mnogi muskarci iz nase generacije imaju isto djecja imena tipa Ivica, Jurica i slicno...

    To mi se ne dopada. Danas-sutra osoba "preraste" svoje ime i kaj sad? Isto, nije mi se svidjela u vrticu najezda spanjolskih imena tipa Raul ili Luana (na primjer) koja je jasno upucivala na utjecaj meksickih sapunica.

    Ili recimo, ne znam koliko ima smisla djetetu dati ime Blanka ili Albin, a ono ispadne tamnoputo i u neskladu je s imenom (ne znam da li bi me to smetalo, ali ta smo imena zaobisli)?

    Izbjegli smo i imena koja su "unisex" tipa Vanja ili Sasa, kao i imena koja se u drugim jezicima pisu drugacije nego u nasem, koliko se dalo...

    No, kako god odabrali, ime s vremenom postaje dio covjekovog identiteta i zato je vazno voditi racuna o tome da mu pase. Isto, treba voditi racuna o tome kakve drustvene i povijesne konotacije ima neko ime. Na drugom topicu tako su ljudi eliminirali ime Adolf (razumljivo) a ima takvih primjera vise. Ne bih svom djetetu odabrala ni ime muslimanskih korijena, buduci da ni mm ni ja ne pripadamo toj kulturi. Ali bih (i jesam) odabrala ime austrougarskih korijena, jer i mm i ja pripadamo toj kulturi. Odustali smo svjesno od odabira obiteljskih imena, da nas dugorocno ne opterecuju usporedbe osobina prema imenima, a djecu da ne opterecuju mozebitna ocekivanja...

    Hoce li djeca danas-sutra biti zadovoljna imenima, nemam pojma. Za sada jesu. Ja nisam bila odusevljena svojim imenom negdje oko puberteta (ali to je valjda normalan dio preispitivanja identiteta u toj dobi). Moja svekrva bila je razocarana odabirom imena nasem mladjem sinu jer ju je podsjetilo na osobu iz mladosti koja joj se nije dopadala (a mi to nismo znali sve dok dijete nije bilo upisano - toliko o obiteljskoj komunikaciji :/ ). Sad se navikla, ali trebalo joj je duuuugo. Ne krivim je - nije nam nist rekla kad je trebalo (iako je znala da je to ime favorit), a nismo bome ni mi nju puno pitali, pa dijelimo odgovornost. Srecom, nas sin obozava svoje ime, a i njegov brat svoje.

  18. #18
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    Za stariju kcer sam imala nekoliko prijedloga, ali se MBM sa nijednim nije mogao sloziti bas iz razloga sto imena povezuje sa osobinama i karakterom osoba koje je sreo ili poznaje. Na kraju smo izokrenuli 'jutarnju rosu' u 'biserku', naravno Biserka na Arapskom (odnosno Jidišu). No, kad ju gledam, nekako joj bas to pase. Njeno ime predstavlja najveci biser koji se izroni tijekom lova na biserje i taj obicno ie kraljvskoj familiji, a tako bih ju nekako mogla i opisati - prekrasna cura, nevjerojatno inteligentna, ali i jako samostalna, jako se istice u drustvu.
    Ova mladja je mozda jos premala da bih ista rekla o njoj, ali ime je dobila po jednoj prekrasnoj i uspjesnoj zeni i mogu reci da se malena nekako razvija u tom smjeru, barem sto se 'vanjstine tice' i stalno prica kako se hoce baviti modom .

  19. #19

    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    725

    Početno

    e da zaboravih, ovo što kažu za poznavanje neke osobe, to je istina, ima par imena koja me podsjećaju ne neke ljude i ne bi nikad tako dijete nazvala.

    i ono što mi ne čini ulogu al sam počela tazmišljat tako, pošto se slučajno poklopilo da smo svi troje na isto slovo, razmišljam da i kad jednom dođe seka ili braco imaju ime na isto slovo, . (iako sumnjam jer mi se sviđaju sva druga imena)
    i da malo da stavim da vidim kako paše uz prezime. a hvala bogu imamo prezime koje lijepo paše uz skoro sva imena.

  20. #20

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    SZ Hrvatska
    Postovi
    1,942

    Početno Re: bi li ruza isto mirisala...

    Citiraj litala prvotno napisa
    1.jeste li djetetu dali ime zbog znacenja ili svidjanja ili cega?
    2. sto ste ocekivali da ce takvo ime djetetu donijeti?
    3. isto - ako tek planirate djetetu dati ime ( ) - po cemu birate ime i sto od njega ocekujete?
    1. djeci smo davali imena prvenstveno zato jer su nam se sviđala, značenje smo tek kasnije saznali i na sreću imaju lijepo značenje, ali to ne bi bilo presudno
    2. Ime kao takvo im neće donijeti ništa.
    3. odgovorila pod 1. Osim toga, ne volim da mi djeca nose ime koje nosi svako 2. dijete u mjestu i oboje imaju imena koja nisu nepoznata, ali su rijetkost u kraju gdje živimo.
    I da, dosta mi je bitno da paše uz prezime. pogotovo kod dečka.
    A s ovim:
    Bebinja ,to mi je bilo važno da nisu neka ova moderna troslovna imena.
    Moj sin ima 2 imena, prvo ime je to kako ti kažeš, moderno troslovno. Al varaš se, nisu sva imena imena novijeg doba. Ime koje nosi moj sin je vrlo staro, jako ime, bez obzira kaj su u njemu samo 3 slova.

  21. #21
    Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    tamo, tamo daleko
    Postovi
    5,779

    Početno

    kćer je dobila ime po mojoj pokojnoj seki, ona je ponosna na tu činjenicu, voli to istaknuti i baš joj lijepo stoji.
    mali je dobio ime tako da smo cijelo ljeto vijećali, glasali, ubacivali i izbacivali imena i nakon što su u najužem krugu ostali bruno i noa, ja jedno jutro bubnem a zašto ne bi bio mihael. i MM i kćeri se svidjelo i mislim da mu ni jedno drugo ime ne bi tako stajalo.

  22. #22
    Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Sydney / Zagreb
    Postovi
    2,042

    Početno

    Nama je bilo presudno da nam imena sa što manje razlika u izgovoru i(li) pisanju budu prihvatljiva i u hrvatskome i u engleskome (s obzirom da smo dvojezična obitelj). To nam je jako suzilo mogućnosti i otežalo izbor. Starozavjetna su se imena pokazala kao najbolja u tome smislu, a meni je pritom bilo drago da nisu "prazna", tj. da imaju značenje. Za prvog smo sina dvojili hoće li biti David ili Daniel, a za drugog se ja nikako nisam mogla odlučiti (hormoni valjda) pa sam odmahivala glavom na svaki prijedlog. Budući da smo starijeg sina nazvali David, mlađi je na kraju dobio ime koje nam je ostalo neiskorišteno. Malo mi je jedino žao što su sad obojica na d.
    David se rodio 24.6. pa mi je bilo žao propustiti priliku ne dati mu i ime koje si je sam donio s danom rođenja - Ivan. Međutim, svi su mislili da je to po mojem ocu, pa smo, pravednosti radi, Danielu dodali ime drugoga djeda - Vinko (ova druga imena su im samo crkvena). I za jednog i za drugog mi je trebalo malo vremena da se naviknem i često sam se pitala jesmo li dobro odabrali, ali ionako ne znam ni danas koje bi im drugo ime dala pa je onda to valjda to .

  23. #23
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    4,221

    Početno

    ako ne griješim, tema je imena za dečke 5.

    moji dečki imaju imena koja su, kad su se rodili, bila relativno, ako ne i prilično rijetka, a sada ih ima sve više.
    još dok sam bila curica, govorila sam da će moja djeca imat kratka i slatka imena, i da će muška završavat na N. kako sam rasla, u srce su mi se smjestili jedan Fran i jedan Jan.

    i onda sam ostala trudna, i što sam trudnija bivala, moja beba je sve manje bila Fran. jednostavno mu se nisam obraćala tim imenom, a kad se rodio, definitivno nije bio Fran. i u nemogućnosti dogovora i hrpi meni preružnih priledloga, isplivao je jedan Tin. i odmah mi je sjelo. ime je jako na svoj način, primjereno mojoj umjetničkoj dušici koja ga tako dobro nosi.

    drugi put bi bio Fran da nas nije napustio jedan veliki čovjek, a ja odlučila da njegovo ime neće nestati s njim u našoj obitelji. i rodio se Joško. od trena kad sam ga ugledala, ime mu je savršeno pristajalo.

    Fran je definitivno otpao, a Jan nas možda uskoro iznenadi...
    ako mi mm uopće da pravo glasa

  24. #24
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    4,221

    Početno

    a ja krenula pisat odgovor iza pomikaki. ko mi kriv kad pišem na rate.

  25. #25

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Ime smo birali po značenju.
    Kroz cijelu trudnoću smo se pitali koje bi mu ime pristajalo (zbog spleta okolnosti koje su se desile), i nekako se samo nametnulo baš to ime.
    On je to ime, ne mogu zamisliti da ima bilo koje drugo ime ili nadimak.

  26. #26
    pale avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005
    Lokacija
    zadar
    Postovi
    981

    Početno

    Mi imamo spremno ime za dečka 8) , i kad sam saznala da nosim curicu nikako se nismo mogli dogovoriti, MM je htio da se zove Eva, pa smo se našli na Iva, meni prihvatljivije od Eva. I još kad sam pročitala da znači Bog je milostiv , a ja nekim čudom ostala trudna kad su mi dr rekli da ne mogu. Baš mi je to nekako ime bilo za nju, još i MM ima mušku inačicu tog imena, a ona je po izgledu minijatura svoga tate Iako sam je ja prva 4 mjeseca zvala beba, bubica i svašta nešto samo ne po imenu Onda sam se prestrašila da mi dijete jednog dana ne pomisli kako se zove bea, bubica ili slično pa sam se prisilila

  27. #27
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,682

    Početno

    Ja sam svaki put imala spremno zensko ime.

    A onda bi musko izmeditirali kako nam se koje dijete rodilo.

    Andrija je mogao biti Maša. :/ Uf, kakva bi to Maša bila.

    Lovro je mogao biti Lara, ali zapravo smo mu htjeli dati ime Bartol, no Andrija je inzistirao da se zove Lovro. Ispricali smo Lovri tu pricu i jednom kad se posvadio s bratom, inzistirao je da dobije novo ime, "ono koje smo mi htjeli, a ne ovo Andrijino".

    Kad sam bila trudna treci put, svidjalo mi se ime Sofia. A onda se rodio djecak kojem smo morali odmah dati ime. Pa smo ona dva sata nakon poroda muz i ja krenuli od A i dosli do V. Onda je izronio Vid. Ipak se rodio u Rijeci.

    Imam ja jos tih imena kandidata.
    Meni nisu nesto vazna ta znacenja, pa jel kratko il dugo, pa jel popularno ili zaboravljeno, nego mi je vazno da se to ime slozi s nama i s djetetom u trenutku kad ga dajemo.

  28. #28

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    SZ Hrvatska
    Postovi
    1,942

    Početno

    Citiraj Mukica prvotno napisa
    Kasnije sam doznala da Melita na grckom znaci pcela. I ta mala je bas takva. Prava mala pcelica. Zuji bruji i zasladjuje nam zivot.
    Lijepo ime si dala kćeri
    Nosim isto ime, i nakon prijeđenih 3 desetljeća koliko ga nosim, jako sam zadovoljna tim imenom i odgovrara mi u svakom pogledu.

  29. #29
    elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Postovi
    2,282

    Početno

    nomen est omen. Ime moga djeteta znači svjetlost. Sasvim slučajno, doduše, ime mi se odmah svidjelo, kasnije saznala da ima i značenje.

  30. #30
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,052

    Početno

    E da, meni je jako bitno da nije "unisex" ime. To me uvijek podsjeti na situaciju negdje pred pubertet kad za dosta i muške i ženske djece, ne možeš sa sigurnošću reči kojeg je spola (takva sam bila i ja i znam da me je to jako nerviralo ). I onda još dijete veli ime, a niti po imenu ne možeš znati. Mislim da to otvara mogućnost mnogim neugodnim situacijama i za dijete i za sugovornika.

  31. #31

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Zagreb, Trešnjevka
    Postovi
    11,147

    Početno

    Citiraj pomikaki prvotno napisa
    meni je najveća muka kad me ime podsjeća na neku nezgodnu osobu. Ima lijepih imena koja sam zato škartirala. Pa onda da ne bude u bližoj okolini imenjaka. Rado bih da je donekle univerzalno, da se ne veže za određene nacije, da je zvučno, da je ovakvo, onakvo
    Ovo su otprilike bili i moji argumenti. Plus što mi je dodatna prednost imena bila pozitivna asocijacija na neki lik iz književnosti (MM bi mi rekao da sam totalno luda ). Andreju je "književni kum" bio knez Andrej Bolkonski iz "Rata i mira".

  32. #32
    icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Postovi
    3,717

    Početno

    Citiraj Anemona prvotno napisa
    E da, meni je jako bitno da nije "unisex" ime. To me uvijek podsjeti na situaciju negdje pred pubertet kad za dosta i muške i ženske djece, ne možeš sa sigurnošću reči kojeg je spola (takva sam bila i ja i znam da me je to jako nerviralo ). I onda još dijete veli ime, a niti po imenu ne možeš znati. Mislim da to otvara mogućnost mnogim neugodnim situacijama i za dijete i za sugovornika.
    X
    Ja sam cijelu srednju trenirala rukomet (i bila mišićavija od 90% dečki te dobi) pa mi je bilo zlo čim bi netko pitao "icyoh..jel' to muško ili žensko?".

  33. #33
    kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    SF Bay Area
    Postovi
    3,686

    Početno

    znacenje.
    Novak - Novi, prvorodjeni...
    Isidor - Izidin dar, dar boginje plodnosti, posle neuspesne trudnoce i u "nemogucim" uslovima, a jako smo ga zeleli.

    Zvucnost i lepota da, ali znacenje nam je bilo najvaznije.

    Za Novija nismo ni smisljali zensko ime, a za Izija smo imali i zensko.

  34. #34
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,858

    Početno

    mislim da je tema bila o zenskim imenima, pogledat cu poslije


    ovo o znacenjima me zaintrigiralo na ovu stranu na koju je peterlin pisala...

    al bih jos malo to konkretizirala...

    imena sa nekim "dubokim, jakim, povijesnim" i inim znacenjima - cine mi se, u trenutku davanja - preteskim "bremenom" za malu bebu. djetesce se tek rodilo, ima svoju osobnost, karakter - cijeli jedan mali svemir koji mi ne poznajemo a - ime mu dajemo... i onda mi je malo :/ to davanje zvucnih i osebujnih imena osobi koju - ne poznajemo...

    jel se kuzi sto hocu reci?

    ono - das djetetu ime koje znaci "pobjeda, vojskovodja" - nesto strasno snazno i veliko i probojno - a djecak bude njezan i pazljiv i tih, voli strasno citati i crtati al ga ne zanimaju ni nogomet ni skejt... isto i za curice...

    jel se davanjem takvih - imena sa znacenjem - zeli djetetu "udahnut" to isto znacenje?



    mi smo djeci dali bezvezna troslovna moderna imena

    po nekoj (doduse mojoj - matematickoj) logici.

    - cure imaju slijed slova: samoglasnik - suglasnik - samoglasnik
    decki: suglasnik - samoglasnik - samoglasnik

    - sva slova u imenu su razlicita

    - iduce dijete ima po jedan samoglasnik isti kao ono rodjeno prije njega

    - cetvrto je dijete trebalo imati ime koje bi imalo po jedno slovo iz imena ovih prvih troje - medjutim to isto ime nosi osoba koja mi je mrska i nisam zeljela da me vlastito dijete asocira na nju (makar to ne bi trajalo dugo, vjerujem u moc djetetove osobnosti da "preuzme" znacaj nad "skupinom" slova ). ima slicno ime, koje je sasvim slucajno ispalo skracenica ocevog imena (sto ja - pazi biserke! uopce nisam skuzila do jedno dva mjeseca po porodu kad je netko od poznanika to iskomentirao :shock: )

  35. #35
    Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,983

    Početno

    Ajme, Litala :shock:

    živi rebus!

  36. #36
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,858

    Početno

    Citiraj icyoh prvotno napisa
    "icyoh..jel' to muško ili žensko?".

    pa evo - ja bi te isto pitala

    nemam pojma jel icyoh musko ili zensko!

  37. #37
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,829

    Početno

    Kao što se neki možda sjećaju ja sam djetetu htjela dati ime Maaaaaaria tj. Maria ali ne naglašeno kao Marija niti španjolski kao u pjesmi Carlosa Santane, nego kao žensku verziju imena Mario. Moja prijateljica s faksa imala je nećakinju koja se tako zvala, a MM se zove Mario tako da mi se to baš sviđalo. No bilo mi je jasno da će biti problema sa naglašavanjem imena pa mi se to ime činilo i komplicirano. Kako se L. ranije rodila, ležala je na neonatologiji pa su je sestre zvale Marija ofkors.
    Ime Marija mi se, što litala kaže, činilo preveliko opterećenje za malo dijete. Lea nam se oduvijek sviđalo, posebno kad se rodila mi se sviđalo što zvuči kao lavica. Jedino što je jako često, to me odbijalo, ali normalno da nam je to sada jedinstveno i najljepše ime.

    (a i umjetničke asocijacije mi nisu najdraže, jer se uvijek sjetim Mandelstamove pjesme o Lei i Heleni. Onda radije mislim na Princezu Leu, ili na sestru Leu iz Kapelskih kresova )

  38. #38
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,858

    Početno

    Citiraj čokolada prvotno napisa
    Ajme, Litala :shock:

    živi rebus!
    ma, nije

    pa znaju se imena moje djece, pisem ih po forumu...

    ida, noa, leo i ami


    ta moja logika nije unaprijed smisljena, vec je nastajala "putem"

    za prvo dijete smo imali u kombinaciji - ida i luka. rodila se ida i odredila da ce svi za njom imati tri slova

    onda je bilo - noa i rea. kad se rodio noa, onda su sva "ostra" slova ispala iz igre i odredjena je shema slova

    leo i ami su samo pratili "tijek"...

  39. #39
    summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005
    Lokacija
    St
    Postovi
    4,598

    Početno

    Ja sam htjela imena koja nisu neobicna, ali niti precesta. Vazno mi je bilo da me ime ne podsjeca ni na koga bliskog i poznatog. Znacenje nije toliko bitno, osim ako je bas poznato i meni ruzno.
    Nisam bas pristasa neobicnih imena, mada mi i medju njima ima vise i manje lijepih. I ne volim (vec napisano) ubacivanje y, duplih slova i slicno u imena koja imaju hrvatske varijante, ako se vec ne zivi vani.
    Znam kad smo trebali dobiti malisu i mislili se oko imena, tri najbolja prijatelja su mi pocela davati savjete - e nemoj nase, mora biti internacionalno, kako ce se snaci vani (a svi smo zivjeli vani i sasvim dobro se snalazili sa svojim hrvatskim imenima) - uostalom, zar bi svi trebali imati engleska imena da bi nam kasnije bilo lakse? Vrhunac mi je bio prijedlog da je Toni lijepo ime (i je, ja sam bila u Kukoca zatreskana ko curica ), ali nek bude Tony jer je Toni u Engleskoj zensko ime Vec sam si vidila sina ko mafijasa nekog....

  40. #40

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,983

    Početno

    Suprugu i meni je bilo bitno da su imena (nasa kraljica ih ima dva):

    - kratka
    - internacionalna (jeste ikada culi stranca kako izgovara Djurdjica, Hrvoje i sl. imena )
    - i snazna.

    Znacaj imena koja smo birala: 'mudrost' i 'gracioznost' ...

  41. #41
    Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,221

    Početno Re: bi li ruza isto mirisala...

    Citiraj litala prvotno napisa
    koliko vam je stvarno vazno i bitno da ime koje djetetu dajete ima znacenje? i kakvo znacenje? i zasto?

    jeste li djetetu dali ime zbog znacenja ili svidjanja ili cega? sto ste ocekivali da ce takvo ime djetetu donijeti? isto - ako tek planirate djetetu dati ime ( ) - po cemu birate ime i sto od njega ocekujete?
    Prvo dijete - rano smo doznali spol i bili na sto muka jer meni je osobno teže bilo pronaći sviđajuće muško ime (nekako mi se činilo da ima hrpa diiiiiivnih ženskih imena). Kako smo došli do izbora baš ovog koje nosi Tin?
    Pa još onih davnih dana kad nisam bila trudna znala sam nabrajati imena koja mi se sviđaju i ona koja mi nisu nikako prikladna. A kad sam ostala trudna izbrali smo nekoliko imena koja su se sviđala i meni i MM. Značenje nam je bilo najmanje bitno. Bilo je važno da je kraće i da paše uz prezime, da nije prečesto, ali i da me ljudi ne gledaju u čudu kad kažem kako se dijete zove. I onda je MM zabrijao na Tin. Kao, to je to. A ja sam žljela vidjeti bebu i uvjeriti se da je to ime baš za njega. I zove se tako. I prstaje mu. I ljudi su oduševljeni kad čuju to ime uz zvučno poznato prezime. No, ponekad mi zasmeta to što sve asocira na Ujevića.

    Drugo dijete - e, tu sam na sto muka. Ime koje mi se sviđalo za Tina, mi više nije tako dobro. Hrpa imena koja su mi bila ok, sad su mi nekako , hm. Opet treba biti kraće ime i mora pasati uz ime starijeg djeteta. Uglavnom, nismo ni blizi suženog kruga imena. Niti ženskih niti muških. Možda kad saznamo spol bude nam lakše :/ .

  42. #42
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,220

    Početno

    Ne, birali smo imena koja su nam se sviđala.
    Bitno nam je bilo da su domaća i da dobro zvuče uz prezime.

    A sada ne bih mogla zamisliti da se bilo kako drugačije zovu.

  43. #43

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    SZ Hrvatska
    Postovi
    1,942

    Početno

    Citiraj ana.m prvotno napisa
    A sada ne bih mogla zamisliti da se bilo kako drugačije zovu.
    x

  44. #44

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    3,504

    Početno

    Litala super mi je ta vaša fora. I nama je za drugu decu (koju ćemo da izrodimo) samo bitno da se imena slažu sa prvim. Kad je već Nađa rusko, nastavićemo u tom stilu...

  45. #45
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Čitav život nosim krupno, ćoškasto, neobično ime, kakva su tad bila popularna. Koristim ga samo u službenim prilikama. I dan-danas se štrecnem kad me neko nazove punim imenom, uvijek se sjetim školskih klupa

    Kao klinka sam ga htjela promijeniti, mama nije dala - "kad napuniš 18 mijenjaj šta hoćeš". Postadoh punoljetna i odustadoh od mijenjanja imena. Previše komplikovano.
    Moj se suživot sa vlastitim imenom kretao od dječijeg :sad: preko pubertetskog :mad: do kasnijeg :/

    Sad sam sa svojim imenom na i
    Čist' mi svejedno, ionako funkcionišem sa nadimkom po kome me svi znaju

    Kad sam birala imena za dijete bilo je bitno da su a) srpska, pravoslavna, b) kratka, c) što manje neobična (od neobičnih me podilaze žmarci)
    Iako je neplanski "carica" rodila se Milica, koja je devet mjeseci, prema UZ bila - dječak.

  46. #46

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    1,218

    Početno

    Ime djeteta je znak npr. društvenog položaja, pripadnosti nekoj sredini, mišljenja roditelja o samome sebi itd. Nemam ništa protiv toga da netko daje djetetu ime kakvo hoće, ali o nekim avanturama s imenom djeteta stvarno nemam dobro mišljenje, tipa Svemirko, Kamenko...

  47. #47

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Lux
    Postovi
    905

    Početno

    Meni je bilo važno da nema previše r( iako jedno dijete ima) jer sam istraumatizirana što nisam naučila r do 6 godine, a MM ima prilično neobično prezime i grubo za izgovorit.
    Osim toga nisam htjela jako trendi imena, jer je moje bilo takvo ranih 70ih, odmah znaš koja si "berba". I još ko klinka sam se pitala kako će bit smiješno kad budem baka...Dugo je trebalo da mi moje ime "legne" nekako sam osjećala da sam se trebala zvati drukčije...
    Važno mi je da ime pristaje za cijeli život.
    Srećom našoj djeci zaista pristaju, iako smo ih izabrali prije rođenja, jedno znači narodni pobjednik(Nikola), a drugo stijena(Petar), i dečki su zaista takvi 8) Stariji društven, mora uvijek biti najbolji, al sav u oblacima, a mlađi snažno građen iako nježnog lica, najzdravije dijete koje znamo i sav "na zemlji"...

    Za Sirius Black; Badema nije izmišljeno ime, to je sasvim uobičajeno starinsko ime kod Muslimana u Bosni

  48. #48
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,756

    Početno

    Ja sam dosta filozofirala kod izbora, a dali smo ona imena koja su prva "kliknula" i meni i MM-u.
    Htjeli smo muslimanska imena, lijepog značenja, da nisu neobična i trenutno IN, da su recimo tradicionalno bosanska (kod nas je sad IN Sara, Iman,čak i Kewser, Sajra-od toga smo bježali), i da ih ne nosi niko u najbližoj familiji.
    Za curicu smo se dosta dugo ne-slagali, dok ja nisam predložila Emina (pouzdana, sigurna, povjerljiva, vjerna, poštena) i tad je "kliknulo". MM je rekao može, a ja sam jednostavno osječala Eminu u stomaku.
    Sinovo ime smo izabrali nešto brže, uzeli smo knjigu imena, izabrali par favorita sa značenjima koja su nam se sviđala, meni je opet "kliknuo" Namik (onaj koji ukrašava, kaligraf), opet sam osjetila da je Namik u stomaku. MM u ovom slučaju nije bio tako siguran kao prvi put i stalno je govorio da će promjeniti mišljenje ako iskrsne neko bolje ime, ali sam ja znala da ćemo dobiti Namika
    Gore sam rekla da nam je bilo važno lijepo značenje. Kako je ljepota subjektivna, meni se lijepa značenja odnose na lijepe karakterne osobine, i ne volim značenja tipa Lav, vojskovođa, konjanik, ona koja se ponosi i oholi (da, rođak je djevojčici dao takvo ime znajući za njegovo značenje).
    Osječala sam veliku odgovornost kod izbora imena za svoju djecu, jer će ih ona određivati i nosit će ih cijeli život. (sigurna sam da ih u pubertetu neće voljeti )

  49. #49
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,756

    Početno

    Litala, malo nakon što je sin dobio ime shvatila sam da se Namik nastavlja na EmiNa. Treće nema izbora nego da bude Ikbal(a)

  50. #50
    icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Postovi
    3,717

    Početno

    Sjetila sam se što mi je bezveze - kad su ime i prezime isti (npr. Jurica Jurica)...znam jednog čovjeka s takvom situacijom.

    A ono što je nama smiješno (a vjerujem pojedincima jako traumatično) je kad su ime i prezime u kombinaciji komični. Imam par primjera (nisu točni podaci, karikiram) - Miran Patak, Nevina Polovica i sl..
    Mi smo umirali od smijeha kad bi došao tako netko, a ti moraš pred cijelom halom prozvati ime da izdaš robu.
    I iskreno sumanjam da su ti ljudi izbjegli sprdanciju.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •