olja prvotno napisa
Santo, ja sam se davno registrovala na forum da bih podijelila iskustva sa roditeljima cija djeca sistemski, kontinuirano i godinama uzimaju kortikosteroide, jer je moj sin imao adrenalnu pubarhu i sve sto uz nju ide (pojacano znojenje, pristice, dlakavost i dvije godine vecu kostanu zrelost za dob). Vec sa 5,5 godina pocela je faza naglog rasta i pojava pubicne dlakavosti. Ovo uzrokuju drugi hormoni porijeklom iz nadbubrezne zlijezde, obicno se ovaj proces odvija pred samu aktivaciju pravog puberteta i polnih hormona, ali kod njega je pocelo rano i izolovano od puberteta. I ja sam bila zabrinuta oko njegove finalne visine, na redovnim kontrolama kostana zrelost je uvijek bila veca, za 1,5 do 2,5 god. Sada ima 15,5 godina, visok je 180, ne pije kortice i sve je u redu. Njegova visina je po formulama potpuno ocekivana (ja 165, MM 185, predvidjanje za musku djecu u rangu 178-181).
Licno, mislim da si previse opterecena oko necega na sta nikako ne mozes uticati. Po godinama dijete ti nije u preuranjenom pubertu. Voditi je na snimanja i procjenu kostane zrelosti bez prave indikacije bas i nije potrebno. A sve i da utvrdis da je kostana zrelost ubrzana, iz mog primjera je vidljivo da to nije presudno, pri tome ti nikakvu terapiju ne bi dali za dijete koje je u opsegu normalnog. Opusti se.
I ako zelis da izracunas okvirni opseg kolika bi njena visina mogla biti, evo ti dvije formule koje ce ti dati okvirnu procjenu:
*(visina majke + visina oca - 6,5) : 2 i
*(visina majke + visina oca - 13) :2
Formule za djecake su iste, samo se umjesto oduzimanja brojeva 6,5 i 13 oni saberu sa roditeljskom visinom.
Naravno da formule mogu omasiti, rast je slozen proces uslovljen genima i faktorima sredine, sluze samo za okvirnu orjentaciju.