pulinka prvotno napisa
Anin, ja sam tebi već jednom direktno postavila pitanje o tvojoj proceni postupka vrtićke tete na zameni, evo ovde:
Pošto si nastavila da pišeš na temi, pretpostavila sam da si pročitala odgovore pre svojih (tako ja obično radim, ne znači naravno da mora tako) i da će moje pitanje očigledno ostati bez odgovora.
Ništa strašno, previdela si ga, smatraš ga nebitnim, iritira te, smatraš ga provokacijom, kako god, naravno da nisi dužna meni da odgovaraš.
Ali, ti se nigde na temi nisi izjasnila negativno o postupku tete, naprotiv, osetila si potrebu da vrlo opširno pišeš o potrebi postojanja bolje medicinske brige za decu u vrtiću, ali ni reči o samom postupku prepuštanja injekcije na brigu detetu.
Meni je taj trend "neosuđivanja kolega" i "žmurenja na greške" u bilo kojoj profesiji katastrofalan, u nekima više nego u drugima.
Jer, ako na pogrešku ne reagujemo na neki način, šta smo onda drugo nego saučesnici u njoj?
Ja sam maksimalno drsko napala na ličnost te tete i celu profesiju baš u nadi da ću od tebe dobiti bilo kakav određen odgovor na temu davanja injekcije detetu na čuvanje, i ne mogu da verujem koliko sam morala da provociram da bih dobila makar i ovako uvijen odgovor od tebe.
To nereagovanje na tuđe krupne greške je jako, jako loša usluga profesiji, a još gora deci i njihovoj dobrobiti.
Jer, da, svakom se može desiti da pogreši, da je izuzetno umoran, bolestan, zbunjen, pogrešno je razumeo šta je Epi-pen i gde treba da stoji, možda je to fantastična teta i to joj je jedina brljotina u dugogodišnjoj karijeri- ali, i dalje se mora otvoreno reći da je to bila velika i potencijalno vrlo opasna greška.
Kao i kod vaspitanja dece-ne treba osuditi dete i reći mu da je loše-ali se mora nekako reagovati na njegovo opasno ponašanje, ne može se takva vrsta ponašanja ignorisati.
I u ovoj situaciji nikad nećemo saznati gde je bio kratak spoj: postoji šansa pola-pola, da je zakazala vrtićka organizacija u informisanju te tete - jednako kao i šansa da su vrtićka uprava i druge tete uradile svoj posao sasvim korektno, ali da je zamenska teta potpuno pogrešno protumačila uputstva, ubeđena da ne greši (ili naprotiv, da joj ništa nije bilo jasno ali ju je bilo stid da prizna?)
I ako ćemo već otvoreno i opširno pisati o problemima neefikasne vrtićke uprave i stručne službe i nedovoljne zdravstvene zaštite u vrtićima - što su sve legitimne teme o dobrobiti dece, onda moramo biti dovoljno pošteni da otvoreno i opširno pišemo i o drugoj mogućoj strani problema, a to je faktor "ljudska greška".