namoči prek noći dve pa posadi
Smrzlić? To ti je protuprirodno .
Ja i moje dijete smo sijali ovako: sjemenke nismo namakali, posijali smo ih vrlo plitko oko pola cm u zemlju, dobro navlažili i pokrili posudu prozirnom kuhinjskom folijom koju smo pričvrstili gumicom uz rub posude i izbušili ju čačkalicom da malo ulazi zrak, posudu smo stavili na maxtv modem. Čim je isklijalo, a bilo je brzo mislim da drugi ili treći dan od sijanja, maknuli smo foliju i stavili grah na svijetlo mjesto. Bilo je to prije dvije godine, koliko se sjećam imali smo i cvijeće i mahune.
super ideja, stavila sam jutros zrnje na modem jer slabo grijemo .
Počeli su biljke. Jutros se sjetila da se u skolu treba donijeti samo zrno koje je bilo na vikend namakanju i staklenku sa zemljom, a sadnju i rast rade u skoli, dakle mogu odahnuti - ako ništa ne nikne, učiteljica je odgovorna .
Sadnja sa sjemenom
Ako pak sadite biljke od samog početka, sjeme stavite u kutiju koja je obložena folijom. Ispod napravite rupe za drenažu, zatim stavite zemlju i posadite sjeme. Folija će provoditi više toplina pa sjeme ima veće šanse da se uhvati i proklija. iz http://www.tportal.hr/lifestyle/obiteljidom/373468/U-ovim-situacijama-spasit-ce-vas-obicna-alu-folija.html?utm_source=portal_sharebox&utm_medium= www.24sata.hr&utm_campaign=sharebox_portal
Od 14 zrna graha utopljenih u jednakim uvjetima, prijavljujem jednu jedinu klicu. Sutra će ići u školu pod pratnjom da je ne izgubi .
Znači, grahu treba dati 2-3 dana fore da proklija? Meni je ostalo u sjećanju zimsko sijanje pšenice, ta je proklijala već drugi dan.
Stoji na suncu, friška je zemlja, ima vode, jedino što nismo isprobali je modem (ali s obzirom da se u zadnje vrijeme često zaštekava i kvari, sumnjam da bi bilo neke koristi od njega ).
Naš je bio narastao kao da je čarobno sjeme - trebalo mu je par dana da proklija, ali onda je rastao naočigled kao u bajci (već sam se planirala penjati po zlatnu gusku)
Mi smo obrali 3 mahune, lišće se sasušilo jer ga je navodnjavala ko rižu...
dižem temu, the day has come...
pa da drugi ne traže predugo ko ja...
kod nas srecim nije bilo ovakve sadnje. u cetvrtom su to radili u skoli i kao razred zajedno promatrali a u petom su morali raditi pokuse za svaki dio: klica, korijen, stabljika, list. i to mi je bilo super. jer u nasem dijelu kuce ne raste bilje, to sve raste kod Nere. siroto celjade bi s tugom u ocima gledao druge kako nose cvijece mahune i ostalo
Posljednje uređivanje od spajalica : 11.04.2017. at 20:03
bogme i meni sve krepa
al ovo će dijete saditi pa možda preživi...
btw, danas sam pod pauzom žicala po Kvatriću tko će mi udijeliti šaku graha...da ne kupujem pola kile...
smilovao mi se jedan deda...
samo da javim što se dešavalo:
za početak smo 6 sjemenki ubacili u vodu na bubrenje, nakon dva dana smo presadili u kutijice
od 6 kom, samo 1 je izašao i narastao na 15 cm kad ga je trebala odnijeti
svaki dan ga je zalijevala i stajao je na njenom stolu (uz prozor) uz radijator
cvijece i mahune ili nesto zanimljivije. meni to samo da izraste dosadno
Mom starijem je od svih tih praktičnih radova na biologiji/kemiji, uspjela jedino kristalizacija modre galice. Ostalo ajme
U našoj školi su takvi zadaci rijetki - ne znam da li reći na žalost ili na sreću, jer moj baš i ne pokazuje sklonost praktičnom eksperimentalnom radu taj bi prije naučio periodni sustav elemenata napamet (zapravo, već je počeo ) nego napravio trivijalni "pokus" otapanja, smrzavanja, kristalizacije, štoveć.
Joooj, kad se samo sjetim kako je moj stariji rješavao taj pokus kristalizacije.... mustra je postavila doma sve to, ali dan-dva prekasno, pa još nije bilo gotovo u trenutku kad je trebao predati onaj lančić s kristalima. Da se izvuče kod profesorice (a i da pokaže svoje informatičke kreativne sposobnosti) ostavio je doma čašu s kristalizacijom u tijeku na prozor + web kameru + tim viewer i preko mobitela joj je pokazao u realnom vremenu kako ide kristalizacija....
Osjetila sam se staro i pregaženo kad sam vidjela koje taj načine ima za uhvatiti krivine....
Posljednje uređivanje od Peterlin : 16.03.2018. at 12:36
Gdje je sad amalthein poljoprivrednik, sad ima negdje 24 godine ?
5. razred, grah. Koliko mu treba da proklije?
Posljednje uređivanje od čokolada : 16.03.2018. at 17:03
Kod sadnje graha, namočite sjemenke na 48 h da brže nabubre i proklijaju. Nemojte šparati s posudicom i zemljom. Princ je sadio 12 sjemenki i 11 je niknulo. Uzeli smo teglu promjera 15-ak cm. U malo zemlje ne mre dobro napredovati (ko ni vi hodati u tijesnim cipelama). Tegla je stajala na prozoru, zalijevano 1-2x/tj. Povremeno treba zavrtiti teglu tako da biljčice koje su dalje od prozora budu bliže pa da sve ravnomjerno rastu i ne budu iskrivljene zbog nedostatka svjetla. Obavezno zabosti štap od 50ak cm (mi smo 3 pa spojili na vrhu špagom ko u indijanski šator). Procvao je, dobili mahune i svi mu se divili u razredu.
Pomogla sam sinku savjetima, a zalijevanje, okretanje tegle i ljubav mu je sam pružao. Morao ga sam promatrati i bilježiti promjene: nabubrio, proklijao, nikle supke, pojava prvih listova, rast lista do pune veličine (koliko cm), pojava povijuša, krenuo se plesti oko štapa, pupanje cvijeta, cvat, pojava mahuna, veličina mahune... Između toga možete reći koliko su visoke biljke na kraju tj... Sinko sve pisao po datumima. Iz škole je teglu nakon pokazivanja vratio kući i imali smo berbu.
Posljednje uređivanje od Nera : 16.03.2018. at 14:28
Koliko je trajalo do cvijeta i do mahune? Naš nakon 4 tjedna super napreduje ali ni naznake cvijetu.
i u prvom srednje se sadi grah, ako niste znali
moja N. ga nije uspjela uzgojiti (uz moju ocito beskorisnu pomoc ), pa joj je prijateljica dala svoja dva, prekrasna
na kraju profacica nije ni trazila da donesu u skolu
Mislim da to zavisi od sorte i jačine svetla. Ne znam napamet, ali koliko vidim po netu, od klijanja do cvetanja prođe 25-55 dana, zavisno od sorte, a ako je premračno moguće da neće procvetati ili će se još odložiti cvetanje.
Ako su biljke baš jako blede i izdužene moguće da joj treba više svetla, a ako ne, onda verovatno treba samo malo još sačekati.
Prošli puta smo sadili u 9 mjesecu kad je bilo sunca i dani su bili duži pa je išlo puno brže, ali nismo morali "izdržati" do mahune. Hvala!
Nema na čemu ! Da, rana jesen je puno zahvalnija za setvu nego ovako rano proleće, pa još sa ovako lošim vremenom i puno oblaka .
Danas sam (dok male nije bilo doma) napravila "UZV" da vidim je li sjeme perspektivno - otkopala sam zemlju i ugledala klicu na 3 od 4 zrna. Sljedeća kontrola za 10 dana .
Pa istresi teglicu i vidi - ako nema klice ni nakon nekoliko dana, neće je ni biti. Moja mala drži teglicu na radijatoru, kažu da mora biti na toplom.
Znala sam da će mi trebati ova tema.
Kinesko g..no nije proklijalo.
Ima li spasa?
Da mu pjevam?
odi u par dućama pa zagrabi po par zrna. Naš je bio iz Spara.
Ja sam bas kupila ono sjeme u vrecicama za sadnju. ali sam kupila grasak ne grah. i isto nisu sva zrna proklijala.
Sjajan savjet s folijom za brže klijanje!
A modem isto sjajno grije!
Grah lijepo raste u 2 teglice, dosegao je 20 cm visine. Mala me pita zašto nije procvjetao jer ga u skolu drugi tjedan moraju donijeti u cvatu.
Kada to čudo procvjeta i može li i ne procvjetati
Posljednje uređivanje od čokolada : 04.04.2018. at 09:04
Nama je procvjetao 25 dan, a uskoro su se pojavile mahunice (morali smo nositi kad ima sve dijelove). Dakle, 33 dan je bilo visok 50cm i imao 4 cvijeta i 4 mahunice.
Hvala, danas je 20.dan, dakle strpljenja....
Kćeri sjajno napreduje. Rekla sam joj nek zapisuje promjene po danima.
Posljednje uređivanje od Nera : 04.04.2018. at 14:57
Sretna je! Veseli ju svaka promjena.
Posljednje uređivanje od Nera : 04.04.2018. at 14:57