Imam nekoliko pitanja i nedoumica u vezi naše dadilje.
S nama je dva mjeseca. Uzeli smo je prije nego što ću se ja vratiti na posao da bismo se svi upoznali i prilagodili. Dadilja je profesionalna, uzeli smo je preko agencije, dogovorili uvjete, potpisali ugovore.. Ali ti uvjeti se baš i ne ispunjavaju. Ono što mi najviše smeta je to što ih ne vodi van. Dogovoreno je da hoće. Ne vodi ih van jer su joj navodno divlji. Najviše L., s njim ima problem. S jedne strane ako ih ne može hendlati onda i bolje da ih ne vodi na ulicu u promet, ali s druge strane možda bismo mogli naći neku koja bi to mogla raditi. Smeta mi i što jako puno gledaju u ekrane. Kako znam - tako što ova agencija postavlja video nadzor. Ja na poslu ne stignem stalno gledati u to što mi djeca rade, ali kad stignem i kad pogledam, ima toga poprilično. Požalila sam se agenciji jer nije tako dogovoreno, ali ispalo je da imamo dvije suprotstavljene strane - nas kojima su djeca divlja i dadilju koja drugačije s njima ne može nego da ih tako zabavi.
Bilo je jako teško naći osobu koja će čuvati troje djece. T. čuva na pola dana zbog predškole, ali njih dvojicu (2 i 1 god.) čuva 9 sati. Tako da su nam s jedne strane prednosti da je zadržimo to što je profesionalna u smislu da nema vikanja, ne daj bože agresivnosti, poštuje dogovore o prehrani i na kraju ipak čuva troje djece, to je jedna od većih prednosti. Najveća prednost je to što je pristala i na brigu o teško nagluhom djetetu od godinu dana, što su nam skoro svi prije nje odbili i on dobro reagira na nju.
Nikako da klikne sa L. On ima 2,2 godine i definitivno nije anđeo, ali nije ni toliko divlji. Malo je težak, voli rutinu, postaje nervozan kad ne ide van. Smeta mi što ga ona opisuje kao neko zločesto dijete koje se ne da smiriti. Živ je, voli trčati, penjati se, stalno je u pokretu, ali sigurno nije zločest zbog toga, samo je dijete. Sad je presretan jer ja koristim neiskorišteni godišnji pa sam s njima. I ne vidim to pretjerano divljanje koje njoj smeta, ali ja sam mu mama pa možda ni ne gledam realno.
Ne znam što da napravim. Ona kaže da je potrebno vrijeme za prilagodbu, pa bih rekla da je ipak možda i spremna na neke promjene, ali koliko bi to vrijeme za prilagodbu trebalo trajati? Jel se isplati istrpiti još malo zato što ispunjava druge uvjete, a idelane dadilje vjerojatno ne postoje, ili trebam gledati kako se djeca osjećaju s njom? T. i I. su okej s njom, ali L. nikako. I mislim da to dolazi iz njenog odnosa prema njemu u kojem je nekako u startu postavljeno tako da je on divlji. On me najviše brine, jer je inače jako druželjubivo dijete, nimalo sramežljivo, voli ljude, prilazi im, a s njom baš nikako.
Jel mi pretjerujemo? Moguće je i to, ovo nam je prva dadilja. Samo nam je žao da su stvari u odnosu sa L. tako nekako odmah postavljene, pa iz toga onda nastaje i ostanak doma, pretjerano gledanje tv-a i slično.
Kako bi vi napravili? Potraga za novom dadiljom ili prihvaćanje da ne postoji idealna?