S portala "Rode", objavljeno 14. ožujka 2006

Pozdravljamo osnivanje Udruge osoba s problemom neplodnosti BETA

Osnivanje udruge unaprijed profiliranog članstva s vrlo jasnim zajedničkim interesima i ciljevima i više je nego potrebno.
Na području medicinski potpomognute oplodnje u Hrvatskoj stanje je teže nego ikad.
Ove godine je HZZO s centrima medicinski potpomognute oplodnje ugovorio pravo na samo 1400 postupaka za pacijente - 300 manje nego lani, što znači da će liste čekanja biti još dulje.

Razloga za rad BETE više je nego dovoljno, i u tom radu članovima/icama udruge želimo puno uspjeha i postignutih ciljeva.

S bolničkim centrom u Splitu ove godine nije sklopljen niti jedan ugovor. Kako splitski centar pokriva područje cijele Dalmacije do Dubrovnika, uključujući otoke i zaleđe, sve te pacijentice primorane su putovati u Zagreb i za potrebe postupka medicinski potpomognute oplodnje o vlastitom trošku u Zagrebu boraviti neprekidno i do tri tjedna.

Ovakvo stanje rezultat je poslovne politike HZZO-a koji već godinama ne diže cijenu postupka, odnosno ne usklađuje ju s rastom cijena repromaterijala i tako direktno destimulira bolnice na sklapanje ugovora.

Vrlo je jednostavno izračunati kako postupak koji bolnicu košta prosječno 15.000,00 kn, a HZZO ga refundira do iznosa 11.500,00 kn bolnici koja odluči pružati medicinsku pomoć pacijentima na odjelima medicinski potpomognute oplodne donosi samo gubitke.

Poseban problem predstavlja potreba za pružanjem psihološke pomoći osobama koje se suočavaju s neplodnošću. Psihološku pomoć nije moguće dobiti niti na jednom odjelu medicinski potpomognute oplodnje u Hrvatskoj, iako je takva praksa u svijetu uobičajena, u velikom broju zemalja i obavezna.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi prije godinu i pol dana povuklo je iz procedure kvalitetan Vladin Nacrt prijedloga zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji i iz nepoznatih razloga ne vraća ga Vladi u razmatranje, te tako koči saborsku proceduru za usvajanje zakona koji bi regulirao problem s kojim je suočeno 15% stanovništva u fertilnoj dobi.

Razloga za rad BETE više je nego dovoljno, i u tom radu članovima/icama udruge želimo puno uspjeha i postignutih ciljeva.

Pročitajte objavu za medije Udruge BETA.
Sretno BETA