Dragi forumovci/ke,
Zelm da podijelim svoju sadasnju situaciju sa malenom, jer sama ne znam sta da radim. Moja beba ima 14 mjeseci. Trudnoca je protekla odlicno, prenesena je 8 dana. Rođena je u nov prosle godine. U martu joj je nas pedijatar primijetio vecu glavicu, te nas je uputio neuropedijatru, koji je nakon ultrazvuka dijagnosticirao STABILAN HIDORCEFALUS INTERNUS. Mala je sve vrijeme odlicno napredovala, imala super apetit, jedino sto nije puzala i nije mogla dugo da lezi potrbuske. Poslije smo trebali raditi magnetnu na koju smo cekali 3 mj, a glava je jos rasla (inace smo iz BiH). Magnetna je potvrdila dijagnozu i plus na to dijagnostikovan je i Dandy Walker sindrom (cisterna magna koja potiskuje mali mozak). Medjutim, nasa mala sem gore navedenog, nije pokazivala nikakve nedostatke.
Trenutno, njen obim glave je 52,6, a rodjena je sa OG35. Ona je natprosjecno inteligentno dijete za svoju dob, zna previse rijeci, sve razumije, a sa 4,5 mj je vec zvala ma-ma. Ona hoda, ustaje u stojeci polozaj iz sjedeceg i sada polako ustaje iz lezeg u sjedeci (sto unazad mjesec dana nije mogla). Danas smo bili kod neuropedijatra i rekao nam je da nase dijete nema nikakvih neuroloskih odstupanja. Bili smo kod 4 neurohirurga.
Dva su napisali na nalazu da treba da se operativno lijeci AKO SE RODITELJI ODLUCE, a usmeno su nam pricali kako je nasa beba dobro i da ljudi zive normalno sa hidrocefalusom. Treci je rekao da to treba odmah da se rjesava, da poslije ne bi doslo do sotecenja, a 4 se takodjer slozio da treba da se ugradi programabilna cjevcica.
Taj cetvrti je nurohirurg sa Rebra, dr.Jednacak.
Izvinjavam se na dugackom postu, ali ja sam u tolikoj nedoumici, jer ljekari nisu konkretni, i svi govore da nam je dijete dobro, sto i jeste. Ali, ja sam majka i bojim se za poslije jer niko ne garantuje da se to nece pogorsati. Glava je od augusta do danas narasla 1,6 cm, a dijete iz dana u dan napreduje bez ijednog drugog simptoma.
Da li je iko radio operaciju na Rebru i kod kojeg dr.? (izvinjavam se, jer nisam procitala sve postove :( ). Nadam se da me razumijete, jer sam razapeta izmedju svih suprotnih misljenja i svog vidjenja djeteta.