Bi stvarno tako štedljivo stavljate sir ?
Naravno Cathy da možeš i pravokutnoj ili kojoj vrč želiš ,imaš dosta čeljadi koju treba nahraniti,kod nas je i pravokutna malo ,a ne jedu svi
Zato pitam i kod svakog videa za burek je postavljen sir periodički
Moje je baš buhtasto kad je i štrudli
Radila sam bolonjez i za razliku od inače dodala sam crvene leće i ispalo je tak fantastično da su me trnci prolazili dok sam probavala.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 18.11.2020. at 14:15
Danas buncek (naš domaći) + dinstano kiselo zelje s njokama.
Sutra pileći paprikaš sa šurlicama (domaće) izelena salata.
Danas krem juha od brokule i krumpira, krpice sa zeljem koje mi je svekrva poslala i pečene kobasice i krvavice. Za sutra kelj varivo i kuhana šunka
Dosadan jesenski jelovnik poboljšan je voćnim kolačem sa šumskim jagodama iz leda. Drago mi je da ih još ima...
Mi smo imali nedjeljni ručak. Pečeni picek, krumpir, batat, mlinci i salata. Za desert ostaci čokoladne parfe torte.
Zamijesila sam kiseli kruh, uskoro ide na pečenje
Javi kako je ispao. Moj sutra ujutro ide u rernu!
Mi smo danas hambi, sve homemade. Jucer je bio saft i zganci, prekjucer pureci batak, umak od pecenja i riza. Sutra ce grah. Za petak jos nemam ideju...
Izgleda da bu ovaj kao onaj koji mi je najbolje ispao. Konačno sam kupila raženo brašno pa je starter s njim
jučer grah s kiselim zeljem, neko suho meso unutra. nepečeni kolač s kokosom
danas bolonjez
Mi svako malo jedemo ostatke. Nikako se naviknut da nas više nije 4 neg 3. Tak da danas opet ne kuham.
Još mi i frižider postaje problem. Male posudice s ostatcima mi užasno puno zauzmu
Ufff, slažem se... Mi nemamo viškova na ovaj način, ali imamo na drugi. Znam često odnijeti hranu svom bratu koji je samac i ne pada mu na pamet kuhati sarmu i slično, svekrva pošalje klopu nama, pa odnesemo mi njoj (isto uglavnom jela koja se ne isplati kuhati za jednu osobu) tako da vječito imam hrpe manjih posuda u frižideru i špajzi, punih i praznih. Čovječe, mogla bih otvoriti catering.
To mi je postalo stvarno opterećenje. Pogotovo kaj nitko od nas pretjerano ni ne voli pregrijanu hranu. Frižider je stalno jrcat. Nema mjesta za neki kremasti kolač, za kiselo tijesto koje se treba dizat i tako to. S tim da MM spada u muške koji malo jedu pa nemrem na njega računat da bu pojel ostatke
Jučer je mm radio tuna steakove marinirane u unagiju, bili su yummy, mekani ko duša!
Danas ću ja nabrzinu složiti neki wok s piletinom. Što sve od povrća stavljate u wok?
Dosad sam stavljala slično - papriku, mrkvu, tikvicu, ponekad štapiće celera, luk (koji mi zna ispasti nekako gorak u woku :/ ). Grašak nisam dosad, al mi zvuči zanimljivo, kao i kukuruz.
Brokulu nisam još nikad, al imam je sad u frižideru - jel je prvo malo prokuhate?
U wok s piletinom i povrćem? Jao, nemam nekog recepta - uglavnom što dohvatim...
Redovito stavljam korijander u prahu, soja sos (bez pretjerivanja) ili tamari. Đumbir (oprezno), ponekad kurkumu ili curry (ali to stoji na stolu, pa moj mlađi sin zasipava sve redom)...
Ovisno o povrću stavljam ostale začine - ako imam unutra tikvicu ili mahune, stavljam kopar i kim. Ponekad stavim bosiljak i timijan.
Od ostalih dodataka često koristim pržene suncokretove sjemenke, obične ili ove s čilijem: https://balticfresh.com/image/cache/...2L-800x800.png
U neke kombinacije paše mi sezamovo i laneno sjeme, bundevine sjemenke golice, ma nema kraja kombinacijama...
E da, Peterlin, dobro si me podsjetila na mahune, njih obožavam u woku.
Od začina stavljam zapravo vrlo malo - sol papar, eventualno chilly i korijander, ali obavezno soja sos.
Kad smo kod woka - ja moram jaaako dobro paziti da ne prekuham povrće, nego da mi ostane hrskavo. Često se zaribam s tim. Prije sam mrkvu drapala onim nožem za guljenje povrća, ali sam od toga odustala i sad je radije narežem na štapiće, kao i celer.
Treba paziti na redoslijed - prvo meso, pa izvadim i stavim sa strane, pa onda povrće redom od onog koje se najdulje priprema (korjenasto), preko luka do lisnatog koje je odmah gotovo (kineski kupus).
Fine su mi i one kineske tanke mahune graška, ali to ne znam gdje bih nabavila, osim ako ne kupim neku gotovu smrznutu mješavinu.
Evo ovdje jedne mješavine začina za wok - piše koje su sve biljke unutra: https://farmashop.hr/trgovina/zacins...savina-zacina/
povrće ne volim kuhati prethodno. radije stavim ranije u wok (npr karfiol, koji je tvrđi i duže mu treba), skupa s mrkvom i celerom, pa omekša. Brokulu malo kasnije, recimo s tikvicom. volim da je povrće al dente.
kad je samo povrće u woku (bez dodanih umaka kasnije), onda često stavim soja sos. Klasika malo papra ili čilija, soli po potrebi (ali u principu ne treba sol, ako ide soja sos).
na tanjuru naribati malo sira.
usitnjeni kikiriki kad stavljam, to ide na kraju u wok.
Gdje je ona antirecesijska tema
Meni ništa ne ostane. Jedino kad mi mama silom nešto uvali, pobrka mi cijeli tjedni ritam.
Mi uvijek imamo koliko nam treba. Jedino što ako mi netko bane na vrata, nemam onako neke količine "ako tko dođe...". Korona minimira posjete pa sad to i nije problem.
Ja sam zaredala nešto mesnatu hrane, nisam baš sretna, tako se potrefilo. Imali smo prvo dva dana gulaš vepar/junetina/svinja jedan dan sa slanim krumpirom, jedan dan s rižom i još je MM treći dan jeo s tijestom. Jučer sam skuhala svinjski file na saft, skroz nemasno, s hrpom piriranog povrća. Dva filea sam prvo u pećnici na 90 °C pekla 1,5 sat. Al opet za dva dana pa mijenjam priloge i salate. A bilo bi i za 3, ali ide u zamrzivač. Jedva čekam neko lagano varivo.
Jelena, nama se smanjio broj ukućana. Otišao je onaj koji najviše jede. Vjerujem da ću se ufurat u novu situaciju ali mi još nije uspjelo. Kuhaš 19 godina, količinu postepeno prilagođavaš rastu djece. I onda se nekaj promijeni. Čak i manje kupim, al kad krenem trpat u lonac, količina ispadne za 4 osobe
Nano, svaki puta kad ostane, smrznes pa jedan dan izvadis 3 razlicita jela pa sto se kome svidi...
Misliš da je to bilo u Dalmaciji?
Kod mene doma se jelo puno krumpira,ok bilo nas je i puno ,a kod muža su tek toliko jeli jel svekar Međimurac nije volio krumpir. I kad dođeš u takvu kuću jedva pojedeš koji,zato sad guštam po svom,jedino mi žal kaj klinac ne smije ih ,tada ni bilo i češće.Muž pojede tel toliko,ponekad kad je jako fino napravljeno ,a naravno je skoro na knap jer diveći uzeli već podosta ,pa mu velim od kad ti to jedeš,ja mislila da je samo za nas troje.
danas tortilje s mesom i povrćem (ostaci bolonjeza od jučer )
Kako ja volim trlje. A na žalost MM ne. Onda radimo kompromis, djeca i ja trlje, on nekaj drugo.
I sad čekam kaj će donijet sa ribarnice
Losos u pećnici i nikako da se odlučim što ću za prilog, a već bih trebala početi kuhati... Imam glavicu kelja, jel ga probao netko nekad umiješati u pire?
Mi cesto radimo prilog od kelja kuhanog s krumpirom: na kraju se malo usitni krumpir, posoli, popapri, nasitno cesnjak i obavezno kiselo vrhnje da sve poveze, prefino bude.
Poriluk s rižom i faširanci. Kuglof banana nut bread.
Juha, pohano i pire, djecja radost!
I strudla sa grizom i visnjama.
Za sutra se mariniraju rebarca. Uz to ce biti peceni krumpirici.
Bečki, krumpir i blitva. Kiselo zelje na salatu. Palačinke