S hohaido nisam probala, ali kora od muškatne je jestiva i ukusna.
S hohaido nisam probala, ali kora od muškatne je jestiva i ukusna.
Super cure, hvala!
Ak sasa ne guli, ne moram ni ja
Ma da, prebrisem mokrom cistom spuzvom ili krpom
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja gulim tikvu samo kad je kuham. Koristim drapalicu za krumpir, nazubljenu - ovako nešto: https://www.elipso.hr/mali-kucanski/...RAN%C4%90ASTA/ (samo moja ima zupčastu oštricu i to je savršeno za guljenje tvrdih tikvi, ali i patlidžana, krastavaca, jabuka i dunja, koje se kao i tikva teško guli, a nije ju ni nužno guliti ako se peče.
Kad tikvu pečem, samo ju prepolovim ili izrežem na četvrtine i uklonim koštice.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 20.11.2020. at 13:31
A već se ponašala da se tak i kuha
OK ali onda kad je pečena koristite samo meso pretpostavljam .. ne i koru?
Kora od bundeve je inače dobra za temeljac od povrća (za one koji ne koriste kocku )
Pa sad kolko kužim sasa jede sve
Mima otkrio tajnu!
Posljednje uređivanje od jelena.O : 20.11.2020. at 13:40
Ja kad gulim bundevu, na kraju radije to radim tako da prerežem napola tako da mi stabilno stoji na dasci, a onda oštrim tankim nožem filetiram koru. To me Rudolph van Veen jednom naučio za korijen celera (taj kojeg je čistio je bio neki ogromni).
Ja radim upravo tako - iskopam meso bundeve žlicom (za pire, od kojeg napravim muffine i sos i juhu), a kora se može iskoristiti za temeljac, sirova i pečena, isto kao što se i kosti od pečenog mesa mogu iskoristiti za mesni temeljac, ali to je sad offt.
Klasika za povrtni temeljac mi je grincajg i komad bundeve skupa s korom. Evo, da ne pišem iz glave - ovdje je primjer: https://www.sensa.hr/clanci/recepti-...vrtni-temeljac
Pojedem ja i koru. Kad se dobro ispeče, omekša
Je li netko pustio da mu se tijesto za krafne podiže u pećnici na cca 50C? Hoću li tako zeznut nešto?
Zasto u pecnicu? Koliko ti je tijesto stajalo nakon sto si ga umjesila? Ja za prvu pomoc poklopim s toplom krpom. Moze se dogoditi da ce ti se tijesto osusiti s gornje strane. Napravi se korica.
ja tako radim
samo ne držim stalno na 50, ugrijem i onda izgasim
i to radim u poklopljenoj posudi
Jedna moja poznanica, inače vrsna kuharica, sva je dizana tijesta tako dizala
Ma da, u stara vremena obično se u kući po zimi teško postigla optimalna temperatura za dizanje tijesta, pa su se žene dosjetile i frknule tijesto u pećnicu.
Ima to u nekoj od mojih starih kuharica, eh sad - je li to bila knjiga Kolači-vaš ponos ili Domaći kolači (izdanje Gospodarskog lista) ili neka druga, stvarno ne znam.
Na ovoj temi sam pitala za zanimljive načine spremanja cvjetače pa ne mogu odoliti da sad ne zalijepim ovaj link sa 17 recepata (a još ga je sastavio moj omiljeni Tim Dowling): https://www.theguardian.com/lifeands...th-cauliflower
Pržite li uvijek i pod obvezno zapršku za grah ili češće samo pomiješate u čaši brašno s vodom? Koristite li češće gustin ili brašno?
Radim po starinski finije mi je kad malo malo prepržim brašna. Gustin ne koristim ni u kolačima.
Za grah, leću i mahune koristim zobene pahuljice za zgušnjavanje variva. Kad kuham u ekspres loncu, dodam ih odmah na ulje, kao zapršku, ali ne zapalim ih. Grah se može zgusnuti i sam - uzmeš kuhanih zrna graha koliko stane u cjedilo za čaj i protisneš.
Inače, klasičnu zapršku koristim za prežganu (ajnpren) juhu, juhu od gljiva, eventualno kelj varivo... Ovaj bućkuriš s vodom nisam nikad radila.
Posipanje brašnom (apštaubanje) dolazi mi u obzir kod kuhanja gulaša ili paprikaša u ekspres loncu - prepržim luk da bude staklast, frknem gore meso da izgubi crvenu boju, pa dodam malo crvene paprike i brašna (po 1 čajnu žlicu jednog i drugog) i ne čekam da se jako zapali, nego zalijem vodom. Ne smije se pretjerati s brašnom, da umak ne postane ljepljiv.
Gustin ne koristim u slanim jelima.
Zmiksam dio bažulja i povrće na gusto i ti umješam u juhu od bažulja
Za ono za što radim zapršku, pržim brašno. Za grah uglavnom ne radim, ali u nekim jelima mi je nezamjenjiva.
Ovo miješanje s vodom - prvi glas.
Posljednje uređivanje od Argente : 08.12.2020. at 21:56
Ja nikad ne radim zaprsku, ne rabim ni brasno, ni gustin (to nisam nikad u zivotu ni probala, mozda jednom za kolač i nikad više).
U varivo od graha uvijek stavim i krumpire koji varivo zgusnu.
Zaista ti ne treba zaprška.
gustin i krompir ti dodje isto sto se tice sastava.
ja ne stavljam brasno jer ne smem gluten, ali nekad dodam neki skrob, najcesce imam tapioca skrob.
Ja bas rijetko radim zaprsku. Ne znam ni zasto radim. Tipa dvaput godisnje. Zlicicu-dvije ostrog brasna znam izmijesati u hladnoj vodi, pa ukuhati pred kraj kuhanja.
Ja ne stavljam krumpir u grah. Ali ako radim kelj ili mahune, onda stavim koji krumpir vise i zgnjecim ga.
MM je poceo kuhati, on sva variva radi sa zaprskom. Moram priznat da mi njegovo vise slici na bakino pa me podsjeti na djetinjstvo. Ali meni je to pretesko, ne podnosim bas dobro.
Posljednje uređivanje od Jelena : 08.12.2020. at 23:23
Ja zgnjecim mozda jedan mali krumpir, manji od mandarine (koji se kuha u tom), a ako je grah is konzerve, onda stavim mrvu one tekucine u kojoj grah pliva. Krumpir stavim i u mahune ili kelj (s tim da sam kelj kakav znam iz HR nasla ovdje samo dva-tri puta). Ponekad stavim tapiocu u neka jela.
Meni prvi glas da se s bažuljem kuha krumpir,pa će tako i ostati bez njega .
Posljednje uređivanje od jelena.O : 09.12.2020. at 06:18
I meni
I sad zamišljam tu kombinaciju i ne ide mi. Grah i krumpir??
Ja sve čušpajze kuham bez ajnprena. Iako dga je moja mama u sve stavljala.
E nije istina, stavim ga u špinat na mlijeku. Probala sam bez, ali ne ide
Kod mene je pokoji krumpir na kockice u svim varivima:grah, mahune, grasak...
Ni ja ne stavljam krumpir u grah, ali znam ga eventualno staviti u leću, zajedno s kockicama mrkve, peršina i celera. Daklem, leću zgusnem ili zobenim pahuljicama ili krumpirom.
***
Da, za špinat na mlijeku mora ići zaprška, kao i za bešamel (svijetla - na maslacu). Isto vrijedi i za kopar sos, hren sos, sos od krastavaca i paradajz sos. U sos od butternut tikve ne stavljam, ne treba.
Zapravo, teško mi je ovako iz glave... Moja mama stavlja zapršku u sarmu, a ja ocijenim treba li ili ne... uglavnom ne. Ako se u meso stavlja riža, ona ispusti škrob pa ne treba. Ako je bez riže, dobro dođe.
I tako dalje... Kuhanje nije baš egzaktna znanost.
Ja grah skuham i onda ubacim u njega izdinstano povrće, znači luk, mrkvu, celer, peršin, crvenu papriku, i onda jednosavno pustim da sve zajedno još kuha i to se sve i previše zgusne samo po sebi, tako da ne vidim potrebe za zgušnjavanjem graha.
Meni i sad i puni prije krumpir je bio jeli,nikad doma se nije stavljao u jela i slično,a jelo se krumpira na tone. Znam da se stavi u jelo ako ste presolili,ali onda se takav ni ne jede jer pokupi svu slanost
U roditeljskom domu se stavljala zaprška ,prženo brašno
Kasnije sam stavljala jedno vrijeme paradajz,ali nakon nekog vremena nisam smjela,sad samo zmiksam dio povrća i bsžulja ili kog već treba,ak je vatrogascima to ok ,onda meni mora biti prvoklasno
Pa da - usitnjena mrkva ili usitnjena pšenica. Ja isto stavljam mrkvu u variva, i u grah naravno. Volim kombinaciju mrkva/paradajz, slatko/kiselo.
Mislila sam - jedno i drugo su ugljikohidrati s vlaknima i vitaminima. Ali vidim da nisi zamijenila iz nekih nutricionističkih uvjerenja
Krumpir bih stavila u grah kad ne bih imala ništa drugo, a ne bi bilo dovoljno jela. Nije mi prvi izbor, ali ne bih to dramatično doživjela.
Posljednje uređivanje od Jelena : 09.12.2020. at 15:20
A vidiš nisam znala da piiir kak bi rekla moja klinka pokupi sol. Zgodno za znati.
Može li mi netko potvrditi sjecka li ovo luk?
https://www.xxxlesnina.hr/p/gefu-sje...lna-0054300319
U grah varivo, kelj- i poriluk-varivo uvijek stavim klasicni zafrig iliti zapršku: zbog okusa, zbog zgusnjavanja zbog tradicije...dosuse, malu kolicinu, ali stavim.
Blijedi mi je grah kod svekrve koja ne radi zaprsku iz zdravstvenih razloga, to nije isto jelo.
Većinom stavljam zafrig ili zapršku u variva, jer moji ukućani tako vole, to je mala količina brašna popržena na ulju dok ne požuti, dodam malo i crvene paprike i sve zalijem tekućinom iz variva.
Meni je fino i bez toga
Žličicu gustina pomiješanu s malo vode znam dodati npr u saft, ako je jako rijedak. Brašno ne, jer se naprave grudice.
Vrlo slicno i kod mene...
Jedino, ako mi se ne da za varivo petljati sa zaprskom, znam ubaciti crvene lece u varivo od mahuna ili suhog graska u grasak varivo. Oni se raskuhaju i taman uguste varivo.
U sarmu volim staviti zaprsku.
U saftove znam gustin pomijesati sa malo mlijeka. To mi smanji zestinu umaka...
Posljednje uređivanje od zhang : 13.12.2020. at 14:56