Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Sok od grožđa

  1. #1

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    3,526

    Početno Sok od grožđa

    Za vikend idemo u berbu grozdja i napravili bi si sto vise sokova, ali kako zaustaviti vrenje (bez kemikalija)? Neki prirodni recept nam treba.

    Hvala! 8)

  2. #2
    cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    Karaula na granici s Mađom
    Postovi
    2,502

    Početno

    Mi uvijek samo prokuhamo i stavimo u boce kao paradajz... Jedino ako si mislila bez prokuhavanja onda ne znam

  3. #3

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    372

    Početno

    Ja imam jedan lonac baš za pravljenje soka, ispod vri voda,a gore u loncu je još jedan rupičast u koji se stavi grožđe i sok kroz nastavak curi van. Uglavnom zakon mi je, napravimo po 40 litara soka od grožđa.

  4. #4

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    3,526

    Početno

    Ma mislim da je m-mama iskuhaipak poceo vriti. je vala prosle godine Zato sam pitalapa.

  5. #5

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    3,526

    Početno

    Iz nekog razloga sve se pobrkalo.
    Htjedoh reci kako je prosle god. m.mama prokuhavala sok ali je ipak nastavio vriti!

  6. #6

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    372

    Početno

    U mom ne zakipi, kipi samo voda u loncu ispod grožđa, sok izađe vruć, al, nije prokuhan!

  7. #7
    Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    na turneji
    Postovi
    3,234

    Početno

    Moja baka je skuhala sok u sokovniku. Sok je gust ko krv, dodam malo vode, ali nakon 4-5 dana ipak malo postane opor ko mošt, iako se kuhao.

  8. #8

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    3,526

    Početno

    Citiraj Matilda prvotno napisa
    Moja baka je skuhala sok u sokovniku. Sok je gust ko krv, dodam malo vode, ali nakon 4-5 dana ipak malo postane opor ko mošt, iako se kuhao.
    Da, evo, u tome je i problem! Ja bi napravila hrpu zaliha tog soka jer ga svi volimo, ali nikako da nam to uspije! :/

  9. #9
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,870

    Početno

    Divlji kvasci umiru već kod pasterizacije, a to znači 60°C na 20 minuta (za svaki slučaj). Dobar konzervans je C vritamin, a stavlja se pola grama na litru.
    Najnoviji štos sa C vritaminom je da je ključan za zdravo srce pa eto opravdanja za korištenje.

  10. #10

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    3,526

    Početno

    Ok. Tako cemo napraviti. C vitamin u kojem obliku? Limunska kiselina (za nju znamo da NIJE dobra) ili sto?

  11. #11
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,870

    Početno

    Imaš ga po svuda za kupiti u vidu bijele prašine, recimo u encijanu.

  12. #12

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    3,526

    Početno

    Ali nije to valjda limunska kiselina!

  13. #13
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,870

    Početno

    Yok, C vritamin, askorbinska kiselina.
    Dakle, ne E330, nego E300

  14. #14

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    3,526

    Početno

    A-ha! A to je kao ok?

    nemoj poludjeti sa mnom

  15. #15
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,870

    Početno

    Pa... prema Linusu Paulingu (vidi http://en.wikipedia.org/wiki/Linus_Carl_Pauling#Work_in_alternative_medicine), količine oko 1 gram dnevno su OK kad te lovi prehlada, a najnoviji štos je da su (pazi sad) svi koronarni problemi povezani s nedostatkom vitamina C. Konvencionalna medicina nije sklona niti jednoj od ovih ideja, ali se isto tako slaže da je ovaj vitamin uglavnom koristan i bezopasan. Znak pretjerivanja, a to znači gadnog pretjerivanja je da ti krene krv na nos.
    Pola grama na litru možeš smatrati korisnom i bezopasnom količinom.

  16. #16
    egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,302

    Početno

    anita, moj bivsi svekar taj sok zaledi pa vadi po potrebi. jesi li to probala?

  17. #17

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    3,526

    Početno

    Citiraj egemama prvotno napisa
    anita, moj bivsi svekar taj sok zaledi pa vadi po potrebi. jesi li to probala?
    Nisam! U sto ga stavi? Staklo? Ne? Vrecice? Sjecam se da moja baka ledi paradajz-sos u vrecicama....

  18. #18
    egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,302

    Početno

    u plasticnim flasama, sad sam zaboravila u cemu je stos da moraju biti pune do cepa ili bas da ne smiju... pitam pa javim sutra, prekosutra...

  19. #19
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,870

    Početno

    Ako možeš nabaviti ziploc (http://www.ziploc.com) vrećice, u njima možeš čak i pasterizirati. Apsolutna preporuka.

  20. #20

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    322

    Početno

    Citiraj egemama prvotno napisa
    u plasticnim flasama, sad sam zaboravila u cemu je stos da moraju biti pune do cepa ili bas da ne smiju... pitam pa javim sutra, prekosutra...
    ne smeju, jer se tečnost u boci zaledi (i širi)

  21. #21

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Postovi
    52

    Početno

    kako pravite taj sok? Da li je to sirup?

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •