Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Sok od grožđa

  1. #1

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    3,526

    Početno Sok od grožđa

    Za vikend idemo u berbu grozdja i napravili bi si sto vise sokova, ali kako zaustaviti vrenje (bez kemikalija)? Neki prirodni recept nam treba.

    Hvala! 8)
    '98, '06.
    Podupiruća Roda

  2. #2
    cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    Karaula na granici s Mađom
    Postovi
    2,502

    Početno

    Mi uvijek samo prokuhamo i stavimo u boce kao paradajz... Jedino ako si mislila bez prokuhavanja onda ne znam

  3. #3

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    372

    Početno

    Ja imam jedan lonac baš za pravljenje soka, ispod vri voda,a gore u loncu je još jedan rupičast u koji se stavi grožđe i sok kroz nastavak curi van. Uglavnom zakon mi je, napravimo po 40 litara soka od grožđa.
    R. 2004 M. 2008

  4. #4

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    3,526

    Početno

    Ma mislim da je m-mama iskuhaipak poceo vriti. je vala prosle godine Zato sam pitalapa.
    '98, '06.
    Podupiruća Roda

  5. #5

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    3,526

    Početno

    Iz nekog razloga sve se pobrkalo.
    Htjedoh reci kako je prosle god. m.mama prokuhavala sok ali je ipak nastavio vriti!
    '98, '06.
    Podupiruća Roda

  6. #6

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    372

    Početno

    U mom ne zakipi, kipi samo voda u loncu ispod grožđa, sok izađe vruć, al, nije prokuhan!
    R. 2004 M. 2008

  7. #7
    Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    na turneji
    Postovi
    3,234

    Početno

    Moja baka je skuhala sok u sokovniku. Sok je gust ko krv, dodam malo vode, ali nakon 4-5 dana ipak malo postane opor ko mošt, iako se kuhao.
    Belieberica (13.8.2002.) - izumitelj (30.11.2007.)
    trovremenska taft žena
    savjetnica za AS

  8. #8

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    3,526

    Početno

    Citiraj Matilda prvotno napisa
    Moja baka je skuhala sok u sokovniku. Sok je gust ko krv, dodam malo vode, ali nakon 4-5 dana ipak malo postane opor ko mošt, iako se kuhao.
    Da, evo, u tome je i problem! Ja bi napravila hrpu zaliha tog soka jer ga svi volimo, ali nikako da nam to uspije! :/
    '98, '06.
    Podupiruća Roda

  9. #9
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,729

    Početno

    Divlji kvasci umiru već kod pasterizacije, a to znači 60°C na 20 minuta (za svaki slučaj). Dobar konzervans je C vritamin, a stavlja se pola grama na litru.
    Najnoviji štos sa C vritaminom je da je ključan za zdravo srce pa eto opravdanja za korištenje.
    Podržavam ukidanje obaveze cijepljenja.

  10. #10

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    3,526

    Početno

    Ok. Tako cemo napraviti. C vitamin u kojem obliku? Limunska kiselina (za nju znamo da NIJE dobra) ili sto?
    '98, '06.
    Podupiruća Roda

  11. #11
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,729

    Početno

    Imaš ga po svuda za kupiti u vidu bijele prašine, recimo u encijanu.
    Podržavam ukidanje obaveze cijepljenja.

  12. #12

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    3,526

    Početno

    Ali nije to valjda limunska kiselina!
    '98, '06.
    Podupiruća Roda

  13. #13
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,729

    Početno

    Yok, C vritamin, askorbinska kiselina.
    Dakle, ne E330, nego E300
    Podržavam ukidanje obaveze cijepljenja.

  14. #14

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    3,526

    Početno

    A-ha! A to je kao ok?

    nemoj poludjeti sa mnom
    '98, '06.
    Podupiruća Roda

  15. #15
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,729

    Početno

    Pa... prema Linusu Paulingu (vidi link), količine oko 1 gram dnevno su OK kad te lovi prehlada, a najnoviji štos je da su (pazi sad) svi koronarni problemi povezani s nedostatkom vitamina C. Konvencionalna medicina nije sklona niti jednoj od ovih ideja, ali se isto tako slaže da je ovaj vitamin uglavnom koristan i bezopasan. Znak pretjerivanja, a to znači gadnog pretjerivanja je da ti krene krv na nos.
    Pola grama na litru možeš smatrati korisnom i bezopasnom količinom.
    Podržavam ukidanje obaveze cijepljenja.

  16. #16
    egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,302

    Početno

    anita, moj bivsi svekar taj sok zaledi pa vadi po potrebi. jesi li to probala?
    E, 09/99.
    V, 10/06.

  17. #17

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    3,526

    Početno

    Citiraj egemama prvotno napisa
    anita, moj bivsi svekar taj sok zaledi pa vadi po potrebi. jesi li to probala?
    Nisam! U sto ga stavi? Staklo? Ne? Vrecice? Sjecam se da moja baka ledi paradajz-sos u vrecicama....
    '98, '06.
    Podupiruća Roda

  18. #18
    egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,302

    Početno

    u plasticnim flasama, sad sam zaboravila u cemu je stos da moraju biti pune do cepa ili bas da ne smiju... pitam pa javim sutra, prekosutra...
    E, 09/99.
    V, 10/06.

  19. #19
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,729

    Početno

    Ako možeš nabaviti ziploc (www.ziploc.com) vrećice, u njima možeš čak i pasterizirati. Apsolutna preporuka.
    Podržavam ukidanje obaveze cijepljenja.

  20. #20

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    322

    Početno

    Citiraj egemama prvotno napisa
    u plasticnim flasama, sad sam zaboravila u cemu je stos da moraju biti pune do cepa ili bas da ne smiju... pitam pa javim sutra, prekosutra...
    ne smeju, jer se tečnost u boci zaledi (i širi)

  21. #21

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Postovi
    52

    Početno

    kako pravite taj sok? Da li je to sirup?

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •