Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 73

Tema: Savjet patronažne-KATASTROFA

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno Savjet patronažne-KATASTROFA

Moja prijateljica prestala je dojiti dvomjesečnu bebu jer "nije išlo".

Savjet patrnažne sestre Marice iz Travnog: Ne može podoj trajati 40 minuta, to je predugo ???????????? Maksimalno 30-35 minuta??? (mislim tko je ona da odredi? ) i drugo: Mama, izdojite prvo mlijeko, rijetko i vodenasto i to bacite, a dajte bebi samo masno, hranjivo.

S tim režimom, a cura je poslušala savjet, (prekasno sam joj dala rodine letke, nema internet...), prestala je dojiti bebicu.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

možda se može još vratiti na dojenje.
    nek nazove sos fon:091 22 77 220

a za partonažnu: spasi nas takvih

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ja sam patronažnoj lagala koliko su mi trajali podoji. da sam znala za rodin forum iza sebe kao podršku, bila bih joj se suprotstavila.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

To je bila i moja patronažna, sestra Marica...

Imala je bisera poput "dojenje po rasporedu" i slično, ali je jako gurala dojenje...
    Opet, znači, ne možemo očekivati da nam netko drugi bude dojeći guru: naša snaga je u edukaciji i samopouzdanju.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno Re: Savjet patronažne-KATASTROFA

Citiraj mama_jos_malo prvotno napisa
    Moja prijateljica prestala je dojiti dvomjesečnu bebu jer "nije išlo".

Savjet patrnažne sestre Marice iz Travnog: Ne može podoj trajati 40 minuta, to je predugo ???????????? Maksimalno 30-35 minuta???
    Moja šogorica je prestala dojiti dvotjednu bebu jer joj je patronažna savjetovala da je 20 minuta predugo! Ako se beba u 20 min nije najela, nema dovoljno mlijeka....

Patronažna je iz Dugava, navodno je jako draga, simpatična, brižna i korisna.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Meni patronažna nije dijelila savjete o dojenju, samo je pogledala jesu li mi cice prepune...

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Bolje da ne čitam ovakve topice, najblaže rečeno kosa mi se diže na glavi.

Ali nisu samo patronažne takve, i dr. Schwarz je isto rekla za tih 20 minuta, i razmaci između podoja min. 2 sata.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj spooky prvotno napisa
    Meni patronažna nije dijelila savjete o dojenju, samo je pogledala jesu li mi cice prepune...
    šta je uzela vagu i izvagala ih

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

i moja mi je popipala cice, rekla da su prepune i prognozirala: ako to sve ne izdojite, trest ćete se do večeri skupa s tim krevetom od groznice. :/

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Iste prijateljica mi je ispričala da su mamama u Petrovoj uzimali izdojeno mlijeko i nisu davali bebama mlijeko njihove mame, nego su ih sva pomiješali, PROKUHALI, i onda nahranili bebe.

( )na entu

Meni je to koma, prokuhati mlijeko da se ubije sve vrijedno i onda hrane, jer im je teško dati pojedinačno.

A kakva je anti-dojeća propaganda bila, nije ni čudo da je frendica prestala dojiti. (ona veli da joj se bradavica odmah uvuče kad beba primi dojku u usta i onda beba plače, plače ona... tako je prestala dojiti. Ja sam nazočila jednom podoju i mislim da je u pitanju krivi položaj)

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ovo je stvarno strašno, da izjave takvih osoba(kvazieduciranih), samo jedna rečenica utječe na tako važnu stvar kao što je dojenje. Po meni to je nešto kao nesavjesno obavljanje svojeg posla, a za to treba odgovarati.
    Meni je moja patronažna rekla nek se izdajam, ja sam samo klimnula da da, i radila po svojem, malena je cikila koliko je htjela, nekad dugo nekad kratko. Patronažna je više provela vremena raspravljajući s mojom mamom o receptima.
    Razmišljam da je drugi put ni ne pustim u kuću. koje su sankcije?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Citiraj Trilian prvotno napisa
    to je ta ista: Travno pripada dugavskome Domu zdravlja.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Off topic: Kako patronažna zna da je bebica došla u kvart?
    Tko zapravo prijavljuje patronažnoj službi bebu?
    Može li se odbiti posjet?

Mislim nakon "bisera" sa sapunjanjem bebine guze sapunom u celofanu, rezanja noktića s metra udaljenosti, pa do ovog ispada s bacanjem slabog prvog mlijeka???

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

iz rodilista obavijeste dom zdravlja prema mjestu stanovanja
    mozes odbiti posjet, zasto ne

moja (2. put) kad je skuzila da sam prvo dijete dojila i da nisam nesigurna mama i da ju ustvari uopce ne trebam, je svekrvi mjerila tlak, popila kavicu, i poslije svratila par puta da provjeri jel jos uvijek povisen.
    mene pozdravila usput

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

u Zagrebu ovisno o opčini stanovanja, ja sam morala sama prijaviti u dom zdravlja , telefonski.
    Moram reći da je moja patronažna bila super( Botinec) dolazila me je masirat kad su mi cicke bile upaljene, bodrila me je da ne odustanem od dojenja, nosala Laru da bi se ja mogla izdojiti, uglavnom puno mi je značila tih dana njezina podrška.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Citiraj apricot prvotno napisa
    Na žalost, nije. Ova se zove Darinka (upravo sam pitala sam šogoricu).

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Naša patronažna je super žena.
    Moram priznati da je jedino ona zaslužna što sam dojila svoju djecu.
    Toliko mi je pomogla da ću joj biti zauvijek zahvalna. Bila mi je podrška i psihijatar u trenucima kad sam stvarno bila u komi. Još se i danas ponekad čujemo tek toliko da popričamo.

Veliko za sestru Anicu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam u rodilistu oba puta trebala ispuniti neki formular za patronaznu. rekla sam da je ne trebam, nista nisam ispunila i nitko me nije ni zvao ni dolazio. rodila sam u bolnici u koju nisam pripadala, mozda drugima automatski bolnica salje, moja meni nije.

imam pedijatra za po doma koji mi je usput prekontrolirao sto je meni trebalo. 8)

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj ivana7997 prvotno napisa
    pedijatra za po doma
    Kaj ti je to?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Iste prijateljica mi je ispričala da su mamama u Petrovoj uzimali izdojeno mlijeko i nisu davali bebama mlijeko njihove mame, nego su ih sva pomiješali, PROKUHALI, i onda nahranili bebe.

( )na entu

Meni je to koma, prokuhati mlijeko da se ubije sve vrijedno i onda hrane, jer im je teško dati pojedinačno.
    nekad se u rijeci (pred 30-40 godina) otkupljivalo majčino mlijeko od mama koje su imale viška, pa se to pooliralo i s tim su se hranile bebice na pedijatriji. naravno da se mlijeko prije davanja bebicama prokuhavalo. nije beba dobila mlijeko svoje mame nego neke xy žene...
    to više ne postoji, a zašto tako rade u petrovoj :?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i sad u rijeci postoji banka mlijeka

bolji izbor je mlijeko iz banke nego adaptirano, ako vec nema mogucnost da mama doji bebu ili da joj daj svoje izdojeno

Datum pristupanja
    Apr 2005

Na žalost, nije. Ova se zove Darinka (upravo sam pitala sam šogoricu).
    I meni je bila Darinka. Nije losa, ali je i meni kad sam dosla iz rodilista prvo primila cice i rekla da nemam dovoljno mlijeka i da muz ode po (kršitelj koda),.... Inace zna cesto svratit i vrlo hvali dugo dojenje: "Samo dojite, mama, samo dojite"!!!! Nije mi nikad kontrirala ni za dojenje na zahtjev ni za trajanje podoja,.... Ne znam sto reci - mozda meni nije htjela soliti pamet jer sam mama sa cetvoro djece :/

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Opet, znači, ne možemo očekivati da nam netko drugi bude dojeći guru: naša snaga je u edukaciji i samopouzdanju.
    Je, ali puno zena nije na internetu i ne surfa po rodama, a od patronazne dobivaju informacije koje garantiraju brz kraj dojenju. Ja da sam neiskusna prvorotka koja slucajno nema doma internet, u zelji da sto duze dojim i napravim sve kako treba, streberski bih sigurno poslusala svaki savijet patronazne. A evo otprilike razgovora mene i moje patronazne prije par tjedana:
    pitala me kako cesto dojim. Ja kazem kad god beba hoce. Ona se zgrazava, da ne mogu tako, da obavezno moram zapisivati vrijeme kada beba jede, da joj trebam dati svaka 3 sata, ako bas inzistiram moze svaka 2 sata. Oko toga smo se prepirale, pa je na kraju rekla kako se sada zastupa dojenje na zahtjev, ali 'svaka 3 sata na zahtjev', a nije odustala niti od zapisivanja broja podoja.
    Da li nudim obje dojke po podoju? Ne, jedna joj je dosta, takav ritam imamo. Opet se zgrazava, trebam nuditi obje.
    Da li se izdojim poslje podoja? Ne, pustim bebi da sama regulira ponudu i potraznju. Opet se zgrazava, moram se izdojiti da mi se moze stvoriti novo mlijeko.
    Da li dajem caja? Ne. Sta ce joj biti od malo caja? Dajte joj caja nakon podoja, po tome cete najbolje vidjeti da li se beba dovoljno najede (ja niti u jednom trenutku nisam sumnjala da li moja beba dovoljno jede i imam li dosta mlijeka, ali ona unatoc mojoj debeloj curici je. I moram priznati da me, unatoc mojoj informiranosti i odlucnosti da je ignoriram, uspjela iznervirati i unervoziti, do te mjere da sam se u jednom trenutku zbilja i pitala imam li dosta mlijeka. Prije nego je dosla uopce mi to pitanje nije palo na pamet). Tako je meni moja patronazna, umjesto da mi dode s kojom toplom rijeci i ulije samopouzdanje za dojenje, unjela nemir i stres.
    Inzistirala je da zapisem sto sve moram kupiti: obavezno kutiju adaptiranog ('da ne moram usred noci lutati gradom trazeci ga'), obavezno dvije flasice i dudice - jednu za caj, drugu za mlijeko, i dudu varalicu (nije joj bilo jasno zasto je ne dajem).
    I da napomenem, o dojenju je nista nisam niti pitala, dosla je samo okupati bebicu, ali bez obzira na to odmah me zasula tim savjetima... Kad se toga sjetim samo pomislim koliko je drugih zena slusa u najboljoj namjeri da sto duze doje, a na kraju se zeznu.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa

( )na entu

nekad se u rijeci (pred 30-40 godina) otkupljivalo majčino mlijeko od mama koje su imale viška, pa se to pooliralo i s tim su se hranile bebice na pedijatriji. naravno da se mlijeko prije davanja bebicama prokuhavalo. nije beba dobila mlijeko svoje mame nego neke xy žene...
    to više ne postoji, a zašto tako rade u petrovoj :?
    Kao što Zrinka kaže, u Rijeci opet postoji banka mlijeka, a u Petrovoj se smanjila smrtnost nedonoščadi otkad su im počeli davati majčino mlijeko drugih žena umjesto adaptiranog. Po Svjetskoj zdravstvenoj je za zdravlje nedonoščadi najbolje dojenje, zatim izdojeno mlijeko majke, zatim izdojeno mlijeko drugih žena, a najlošije za njihovo zdravlje je adaptirano.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Snulko prvotno napisa
    'svaka 3 sata na zahtjev'
    ova joj je dobra
    inace, prestrasno fala bogu da nisam ni zvala patronaznu da mi dodje doma, niti je dosla. mozda bi bila dobra, ali preveliki je rizik.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

I moja patronažna je na sva usta zagovarala dojenje, ali kad mi je dijete na cici prvi mjesec dobilo "samo" 710 g, savjetovala je dohranu. Ja bi je bila skoro poslušala, srećom, otpilio je MM.
    Sad kad o dojenju znam sve što znam, muka mi dođe šta bi bilo da sam je poslušala. Ovako smo dojili do 21 mjesec, dokad je htjela.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Istina je da se od patronažne sestre mogu čuti razni "biseri" (i naša ih je imala, poprilično, mogu listu sastaviti), ali činjenica je da i jedna njezina rečenica može puno značiti, ako je na pravom mjestu.
    Usprkos svim biserima koje sam čula i vidjela od svoje patronažne, nikad neću zaboraviti onaj prvi dan, petak ujutro, kad je došla k nama, ja sam bila prvi dan iz bolnice, isprepadana i izgubljena, a ona me ovlaš pogledala ispod pidžame i rekla "aaa, imate vi dosta mlijeka!"
    Ne znam kako je došla do tog zaključka, ali ta rečenica djelovala je na mene poticajno, odmah mi se diglo raspoloženje, i ništa što je kasnije izvalila (u stilu da mu damo dudu s tjedan dana, da ne dojim dulje od 15 minuta, da je sapunala dječju guzu sapunom umotanim u celofan, i sl.) nije moglo utjecati na daljnji tijek našeg dojenja kao ta prva izjava.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

a da ti je takvoj izgubljenoj zavirila u pidžamu i rekla "ccc, ništa od ovoga"? :/

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

a šta bi bilo da je provalila: "pa imate tak mala prsa, ne budete imali dovoljno mljeka"
    ima ih i takvih

trebala bi postojati knjiga žalbe u koju bi se mogli upisati primjedbe za nedojeće patronažne, ili one koje krivo savjetuju po pitanju bilo čega
    pa bi se potrudile biti dobro informirane kad bi im se posao našao upitan.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    a da ti je takvoj izgubljenoj zavirila u pidžamu i rekla "ccc, ništa od ovoga"? :/
    Ubila bi me u pojam, sigurno.
    Vjerojatno je ova izjava bila čista slučajnost, kao što su bili i kasniji biseri (zapravo, kad bolje razmislim, najviše se divila našim knjigama, a ostalo je bilo ovlaš i usput).
    Zato mislim da je sljedeći put neću ni zvati.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

eto, zato je važno a) vjerovati u sebe, reći "ja želim i mogu dojiti", b) educirati se u trudnoći o osnovama dojenja i eventualnim poteškoćama i c) znati gdje ćeš potražiti pomoć i podršku.

meni je sestra u rodilištu mrtva-hladna priopćila da imam ravne bradavice (nemam) i da "hm, možda i uspijem dojiti". jasno da nije ništa poduzela da mi pomogne oko tog navodnog problema. ali ja sam bila blaženo nesvjesna svih gluposti koje sam čula, uopće me nisu doticale.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

htjela sam svojim postom naglasiti apricotin

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Snulko prvotno napisa
    Je, ali puno zena nije na internetu i ne surfa po rodama, a od patronazne dobivaju informacije koje garantiraju brz kraj dojenju. Ja da sam neiskusna prvorotka koja slucajno nema doma internet, u zelji da sto duze dojim i napravim sve kako treba, streberski bih sigurno poslusala svaki savijet patronazne. A evo otprilike razgovora mene i moje patronazne prije par tjedana:
    pitala me kako cesto dojim. Ja kazem kad god beba hoce. Ona se zgrazava, da ne mogu tako, da obavezno moram zapisivati vrijeme kada beba jede, da joj trebam dati svaka 3 sata, ako bas inzistiram moze svaka 2 sata. Oko toga smo se prepirale, pa je na kraju rekla kako se sada zastupa dojenje na zahtjev, ali 'svaka 3 sata na zahtjev', a nije odustala niti od zapisivanja broja podoja.
    Da li nudim obje dojke po podoju? Ne, jedna joj je dosta, takav ritam imamo. Opet se zgrazava, trebam nuditi obje.
    Da li se izdojim poslje podoja? Ne, pustim bebi da sama regulira ponudu i potraznju. Opet se zgrazava, moram se izdojiti da mi se moze stvoriti novo mlijeko.
    Da li dajem caja? Ne. Sta ce joj biti od malo caja? Dajte joj caja nakon podoja, po tome cete najbolje vidjeti da li se beba dovoljno najede (ja niti u jednom trenutku nisam sumnjala da li moja beba dovoljno jede i imam li dosta mlijeka, ali ona unatoc mojoj debeloj curici je. I moram priznati da me, unatoc mojoj informiranosti i odlucnosti da je ignoriram, uspjela iznervirati i unervoziti, do te mjere da sam se u jednom trenutku zbilja i pitala imam li dosta mlijeka. Prije nego je dosla uopce mi to pitanje nije palo na pamet). Tako je meni moja patronazna, umjesto da mi dode s kojom toplom rijeci i ulije samopouzdanje za dojenje, unjela nemir i stres.
    Inzistirala je da zapisem sto sve moram kupiti: obavezno kutiju adaptiranog ('da ne moram usred noci lutati gradom trazeci ga'), obavezno dvije flasice i dudice - jednu za caj, drugu za mlijeko, i dudu varalicu (nije joj bilo jasno zasto je ne dajem).
    I da napomenem, o dojenju je nista nisam niti pitala, dosla je samo okupati bebicu, ali bez obzira na to odmah me zasula tim savjetima... Kad se toga sjetim samo pomislim koliko je drugih zena slusa u najboljoj namjeri da sto duze doje, a na kraju se zeznu.
    A meni je cijela ova priča o patronažnoj pretužna.
    Nedavno sam isto u čekaonici kod naše ped prisustvovala savjetovanju od strane sestre jednoj friškoj mami , a savjeti su išli ka sigurnom postupnom prestanku dojenja.
    Bila je prepuna čekaonica pa nisam reagirala da ne zadržavam (a još se pitam jesam li trebala), ali sam mamu na izlazu poslala na stranu i popričala o problemu.

Ali ta spoznaja da takve sestre (i neki pedijatri) SVAKODNEVNO ženama daju takve-po dojenje pogubne savjete, to me tako obeshrabruje .
    Zar ne bi bilo super kad bi ih recimo UNICEF prisilio da polažu ispit iz dojenja, pa tko ne prođe, ponovno kroz edukaciju.
    Pa tek onda može savjetovat o dojenju.
    Ako Rode studiraju kroz 2 razreda, polažu završni ispit plus komunikacijske radionice da bi bile savjetnice za dojenje, a medicinska struka uči o dojenju nekoliko školskih sati i to netočne ili polovične informacije, gdje je tu smisao?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mamu na izlazu poslala na stranu=mamu na izlazu pozvala na stranu

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa to ti je vrlo jednostavno
    pošto živimo u državi koja gleda samo kratkoročno, situacija je sljedeća:
    na adaptirano mljeko država naplati PDV, a na majčino to nemre
    stoga državi nije u interesu da izgubi te novce

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma državina računica mogla bi biti i malo drugačija.
    pokazalo se da je ogromna ušteda u zdravstvu, pa time i za cijelo društvo-kada se djeca doje umjesto da se hrane na bočicu.
    jer su manje bolesna, , a majke manje izbivaju s posla pa je manje i bolovanja-veća produktivnost, ima manje kroničnih oboljenja u odrasloj dobi...

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MGrubi:

http://www.poslovniforum.hr/zakoni/p...vrijednost.asp

VIII. POREZNA STOPA

Članak 57.

(1) Porez na dodanu vrijednost po stopi od 0% plaća se na:

a) sve vrste kruha,

Pod kruhom se u smislu ove točke smatraju sve vrste ispečenog kruha (pšenični, raženi, ječmeni, kukuruzni, kruh od heljde, kruh od soje, kruh od posija i kruh od krumpira) koji se stavlja u promet pod nazivom kruh bijeli, polubijeli, crni, peciva i drugi pekarski proizvodi kao što su kifle, pereci, žemlje, pogače, lepinje, kajzerice, osim svih vrsta kolača, bureka i ostalih pekarskih i slastičarskih proizvoda.

b) sve vrste mlijeka (kravlje, ovčje, kozje) koje se u promet stavlja pod istim nazivom u tekućem stanju, svježe, pasterizirano, homogenizirano, kondenzirano (osim kiselog mlijeka, jogurta, kefira, čokoladnog mlijeka i drugih mliječnih proizvoda), te hrana za dojenčad koja služi kao potpuna zamjena za majčino mlijeko kako je određeno člankom 17. Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih namirnica.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

o pa da, to sam zaboravila (ovo što je Vedrana iskopirala).

i pozdrav prijateljici tanje_b koja još uvijek samo doji, prepoznala ju je u mom postu. :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    eto, zato je važno a) vjerovati u sebe, reći "ja želim i mogu dojiti", b) educirati se u trudnoći o osnovama dojenja i eventualnim poteškoćama i c) znati gdje ćeš potražiti pomoć i podršku.
    Točno.
    Ja sam bila (i ostala) tako sigurna u sebe, svoje tijelo, Kaleba i dojenje da mi ni cijela četa nabrijanih patronažnih ne bi uspjela uvjeriti u suprotno.

Znanje je moć, nemojmo to nikada zaboraviti.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa da, znanje je moć.
    a većina med. osoblja ga, bez uvrede, u ovoj zemlji nema.
    a mame slušaju med. osoblje.
    ali važna je jako i podrška.
    osobito nekoj nesigurnoj mami kojoj svi govore da joj je dijete gladno.

india avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    a na žalost previše je dojenih beba za koje se čini da su gladne... pitajte samo žene oko sebe znaju li što je skok u razvoju. većina nikad čula. pa je zato beba gladna zato jer je prištekana 24/7.

mene je i prije patronažne strefila nekolicina sestara u rodilištu koje su mi držale prodike da: a) beba ne treba cicati 45 minuta jer će mi uništiti bradavice b) prekinem podoj jer je došla večera (!?!?!?!?) c) da ne dojim dan nakon poroda jer je beba progutala plodnu vodu... žalosno? jako.

no, kao što kažu cure, znanje je moć, definitivno. pa je zato sve to na jedno uho ušlo unutra, na drugo izašlo van.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nakon provg poroda nisam znala niti za rodu niti za brošure o dojenju, netko je reakao da ne smije trajati duže od 20 minuta (ja sam protumačila 20 minuta u idealnoj situaciji), patronažna mi nije bila baš poticajna ... trudila sam se da izađe iz stana par minuta nakon što je ušla (nisam joj nudila da sjedne itd.)
    Zapamtila sam samo da je dojenje najbolji izbor za bebu, 20. minuta sam protumačila za idealne situacije a ja od svoje bebe nisam očekivala da bude idealna, pa sam dojila i 40 min. a nekad i 1,5 sat, patronažna mi nije bila podrška pa sam joj dala do znanja da ne očekujem da dolazi nakon onih obaveznih 1 mjesec, negdje sam pročitala da uz dojenje nije potreban čaj, to mi je bilo logično (protumačila sam si da bebi zapunim želudac čajem pa ne stane mlijeko) i to sam prihvatila - uglavnom selektivno, kaj mi se činilo logično prihvaćala sam, kaj mi se činilo glupo zanemarila sam, ljude koji su mi smetali ignorirala sam ... a nisam bila Roda, i nisam znala nikakvu teoriju.
    No, znam da loš komentar može djelovati demoralizirajuće, na mene je djelovao da sam u sebi skomentirala "koji glupi komentar" i nastavila po svome. Vodiš se nekom logikom "prirodno je sigurno superiorno" ili "priroda je to sigurno tako napravila da mora funkcionirati" i to te onda vodi.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    pa da, znanje je moć.
    a mame slušaju med. osoblje.
    Potpisujem. Ja sam tijekom trudnoće iščitala manje-više sve o dojenju, A. je naočigled napredovao, ali svejedno je bilo večeri kad me bilo strah da je gladan. Srećom, tad je MM bio glas razuma

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

No, znam da loš komentar može djelovati demoralizirajuće, na mene je djelovao da sam u sebi skomentirala "koji glupi komentar" i nastavila po svome. Vodiš se nekom logikom "prirodno je sigurno superiorno" ili "priroda je to sigurno tako napravila da mora funkcionirati" i to te onda vodi.
    Tina, blago tebi. Ja sam svoje prvo dijete rodila 2003. g. Nisam radila, cuvala trudnocu, pa nisam imala pristup internetu jer ga nismo imali doma. Dobila sam par knjiga o bebama i djeci (standardne) koje sam citala, citala casopis bebe koji su mi ljudi donosili, informirala se puno o dojenju, znala za dojenje na zahtjev, isto mi je instinkt govorio da ne treba nista drugo dati osim majcinog mlijeka... ali... za rode, razne druge forume i rodin sos broj nisam znala.
    Da ne duljim, sfusala sam dojenje, nema jednog razloga, vec bezbroj razloga, krivim samo sebe, a skupilo se tu bezbroj greskica koje su na kraju vodile tome da je moj bebac 2. mjesec dobio manje od 100 g, skoro mi nestalo mlijeko, morali smo uvesti nadohranu. Srecom sam nadohranjivala samo 10tak dana, mlijeko sam vratila izdajanjem, ali nisam uspjela nastaviti dojiti, nego sam se izdajala do njegove godine dana, prvih 6 mjeseci samo moje mlijeko (osim te kratke nadohrane). Ovo pisem zato da vidite da sam bila nevjerojatno motivirana za dojenje, uzasno uzasno nesretna jer nisam uspjela, smatrala sam se i dobro informiranom (i bila sam, u teoriji), ali ipak sam zeznula.
    I zato mi je zao svih tih 'obicnih' zena koje, kao ja, u najboljoj namjeri da dugo doje slusaju savjete oko sebe, zele najbolje za svoju bebu, a poslije se lupaju po glavi. A krive su, medu ostalima, i patronazne.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A čemu se čudite!Ja sam prvog dana dobila savjet od patronažne da će nakon 14 dana izvagati bebu da vidi da li je dovoljno dobila na kilaži, jer ako nije morati ću preći na adaptirano mlijeko.I rečenica "Čuj, ako već dojiš duže od 6 mjeeci je stvarno nepotrebno, nema nikakvog učinka na bebu duže dojenje"!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Barbie prvotno napisa
    I rečenica "Čuj, ako već dojiš duže od 6 mjeeci je stvarno nepotrebno, nema nikakvog učinka na bebu duže dojenje"!
    pa svaka čast marketingu adaptiranog , nevjerovatno koji trag su ostavili na ččitavoj generaciji

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

koliko ja znam da bi netko bio patronažna mora imati završenu
    višu medicinsku,ali me baš zanima koliko na višoj uče o dojenju
    znam da njima nisu posao samo rodilje nego svi bolesnici koji su
    vezani uz kuću

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne uče ništa ili jako malo.
    Neke patronažne koje žele biti u toku i educirati se, znam da čitaju sve uključujući i rodine brošure, a ostale koje se ne educiraju na svoju ruku - eto dijele takve savjete. Žalosno je što sustav po tom pitanju ne ulaže apsolutno ništa u edukaciju, a pojmovi cjeloživtono učenje je naučna fantastika za naš zdravstveni sustav (barem za sestre). Tako npr. većina njih nema pristupa računalu, ne znaju se služiti njime, a na poslu (u prostoriji u kojoj se skupljaju svaki dan) nemaju niti fax na koji bismo im mogle povremeno faxirati najnovija saznanja i tekstove sa portala, iako bi one to željele. U Vžd. mogu samo pohvaliti patronažnu koja mi je dolazila poslije druge trudnoće, ne samo da mi je dala sve što je imala, nego je i uzela sve što sam ja imala, a kada sam je pozvala da imam još neke interesantne tekstove za nju uvijek je došla. Također mi je pružila i moralnu podršku, kada mi je bilo teško, i posjetila me povremeno i nakon onih prvih mjesec dana da vidi kao mi ide dojenje i sve ostalo.
    Nevjerojatno koliko u današnje vrijeme pisana riječ može biti nekome nedostupna. Valjda jedini tekstovi koji su im dostupni su oni iz časopisa Bebe.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sad vidim da mi se potkrao gaf.
    umjesto-
    Citiraj mamma Juanida,ta prvotno napisa
    pa znanje je moć.
    ...sam mislila-
    pa da, znanje je moć.
    a većina med. osoblja ga, bez uvrede, u ovoj zemlji o dojenju nema.

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ja ću samo reći: da sam slušala svoju patronažnu zaradila bih mastitis nakon par dana i danas sigurno više ne bih dojila.

Hvala dragom Bogu da sam bila na rodinoj školi dojenja koja mi ja dala hrpu informacija o dojenju i ono najvažnije- samopouzdanje!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •