Opet, znači, ne možemo očekivati da nam netko drugi bude dojeći guru: naša snaga je u edukaciji i samopouzdanju.
Je, ali puno zena nije na internetu i ne surfa po rodama, a od patronazne dobivaju informacije koje garantiraju brz kraj dojenju. Ja da sam neiskusna prvorotka koja slucajno nema doma internet, u zelji da sto duze dojim i napravim sve kako treba, streberski bih sigurno poslusala svaki savijet patronazne. A evo otprilike razgovora mene i moje patronazne prije par tjedana:
pitala me kako cesto dojim. Ja kazem kad god beba hoce. Ona se zgrazava, da ne mogu tako, da obavezno moram zapisivati vrijeme kada beba jede, da joj trebam dati svaka 3 sata, ako bas inzistiram moze svaka 2 sata. Oko toga smo se prepirale, pa je na kraju rekla kako se sada zastupa dojenje na zahtjev, ali 'svaka 3 sata na zahtjev', a nije odustala niti od zapisivanja broja podoja.
Da li nudim obje dojke po podoju? Ne, jedna joj je dosta, takav ritam imamo. Opet se zgrazava, trebam nuditi obje.
Da li se izdojim poslje podoja? Ne, pustim bebi da sama regulira ponudu i potraznju. Opet se zgrazava, moram se izdojiti da mi se moze stvoriti novo mlijeko.
Da li dajem caja? Ne. Sta ce joj biti od malo caja? Dajte joj caja nakon podoja, po tome cete najbolje vidjeti da li se beba dovoljno najede (ja niti u jednom trenutku nisam sumnjala da li moja beba dovoljno jede i imam li dosta mlijeka, ali ona unatoc mojoj debeloj curici je. I moram priznati da me, unatoc mojoj informiranosti i odlucnosti da je ignoriram, uspjela iznervirati i unervoziti, do te mjere da sam se u jednom trenutku zbilja i pitala imam li dosta mlijeka. Prije nego je dosla uopce mi to pitanje nije palo na pamet). Tako je meni moja patronazna, umjesto da mi dode s kojom toplom rijeci i ulije samopouzdanje za dojenje, unjela nemir i stres.
Inzistirala je da zapisem sto sve moram kupiti: obavezno kutiju adaptiranog ('da ne moram usred noci lutati gradom trazeci ga'), obavezno dvije flasice i dudice - jednu za caj, drugu za mlijeko, i dudu varalicu (nije joj bilo jasno zasto je ne dajem).
I da napomenem, o dojenju je nista nisam niti pitala, dosla je samo okupati bebicu, ali bez obzira na to odmah me zasula tim savjetima... Kad se toga sjetim samo pomislim koliko je drugih zena slusa u najboljoj namjeri da sto duze doje, a na kraju se zeznu.