Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 173

Tema: Neasistirani porod kod kuće - 1. dio

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Neasistirani porod kod kuće - 1. dio

Nekada, ne tako davno, porod kod kuće bio je normalna stvar. Zašto onda danas pomisao na to većinu trudnica upravo zastrašuje? Uspjeli su nas uvjeriti da smo nesposobne "u svojoj režiji" donijeti dijete na svijet i svaku pomisao na to kako bi bilo lijepo roditi u toplini i sigurnosti svog doma presječe mračna rečenica: "A što ako nešto pođe po zlu?"
    Naravno da postoji mogućnost da se stvari zakompliciraju i zato bi bilo idealno da žena rađa kod kuće u prisutnosti iskusne babice (babice, ne doktora, jer porod nije bolest već prirodno stanje!). Ako bi nešto i pošlo po zlu babica bi na vrijeme procijenila postoji li potreba za bolnicom.

Na žalost, kod nas takav porod nije moguć, babicama to nije dozvoljeno.
    Imate samo dva izbora: ili roditi u rodilištu i nastojati postići dogovor s osobljem da se poštuju Vaše želje i minimiziraju/sasvim izbace nepotrebni zahvati i medikamenti ili se odvažiti na neasistirani porod kod kuće!
    Takvu, za naše prilike, jako hrabru odluku, donijeli su Petra i Marko. Hrabrost je tim veća jer im je to bilo prvo dijete.
    Ako jos niste, cijelu pricu procitajte ovdje.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

prekrasna prica. Petra i Marko, cestitam na hrabrosti!

moja je zelja slijedece dijete roditi doma...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Wow, vrlo impresivna prica. A jel se znaju dalje detalji, ono u stilu kako je bilo s prijavom djeteta, jel su ih "maltretirali" (institucije, pedijatar, itd) poslije zbog toga sto je dijete rodjeno kod kuce?

tratincica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, i mene to zanima...i da li su morali u bolnicu nakon porodaja ili pedijatar samo dode i pregleda dijete doma?

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

potpisujem momze

Dragonfly avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Neko vrijeme sam razmišljala o porodu kod kuće. Pročitavši ovu prekrasno iskustvo prirodnog porođaja žalim što nisam imala više hrabrosti. Ovako sam morala proći cijelu "rutinu" poroda da bi tjedan dana poslije ponovno završila u bolnici s visokom temperaturom pod antibioticima, a sve kao posljedica infekcije koju sam zaradila na porodu korištenjem nesterilizirane opreme.
    Ova priča je učvrstila moju odluku da slijedeće dijete rodim kod kuće.
    Petra i Marko, čestitam vam na hrabrosti!!

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Anchie76, zar stvarno netko moze nekoga maltretirati zbog toga?! a sto se desi sa onim, doduse vrlo rijetkim, slucajevima kada majka rodi u autu ili sta ja znam gdje vec?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

momze, kad majka rodi u autu onda je oglavnom na putu u rodiliste pa tamo iovakoionako zavrsi. tamo joj dernu terapiju antibioticima jerbo je radjala ko zna gdje, a i bebi za svaki slucaj.

a kad rodis doma lijepo zoves pedijatra koji nije tome nesklon da ti dodje pogledati dijete i dati onaj papir koji ti je potreban za prijavu.

ti ne moras ici nikud ako s osjecas dobro. ti, kao majka rodilja, kuzis.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    ti ne moras ici nikud ako s osjecas dobro. ti, kao majka rodilja, kuzis.
    super, marta. hvala na odgovoru!

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj momze prvotno napisa
    Anchie76, zar stvarno netko moze nekoga maltretirati zbog toga?! a sto se desi sa onim, doduse vrlo rijetkim, slucajevima kada majka rodi u autu ili sta ja znam gdje vec?

o može može, vidi ovu priču http://prirodniporod.crolink.net/iskustva.htm#1

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Prekrasan porod, tako topao i nježan.

Početno

ja cu samo reci, da sam bar bila pametnija i zadnji put ostala kod kuce....

toliko mi je krivo zbog toga sto sam isla u rodiliste da si ne mogu oprostiti...

a ovaj porod prekrasan, topao njezan kao sto bi svaki porod i trebao biti.. Petra, Marko najiskrenije cestitke

Početno

Ionako ste mi simpa obitelj, a sada sam stvarno oduševljena! Svaka čast!
    Ekipa s klupice.

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ovo zadnje je bilo od mene...Sorry, sorry...

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ja nisam imala prirodni porod već carski i sve zbog žurbe dokotra. Dok ovo čitam suze mi idu jer toliko mi fali taj prirodni put... prvi kontakt s dijetetom... i jedva čekam drugi porod da pokušam nešto promijeniti! Svaka Vam čast, divim Vam se koliko ste hrabri!

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

wow! bez riječi sam

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

koja neobična priča.

sigurna sam da će biti poticaj neodlučnima.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Oduvijek sam to htjela, ali želja je jedno a... Cijelu svoju trudnoću pripremala sam se na prirodni porod, vježbala sam i sve to, ali se i dan danas osjećam da su ga iščupali iz mene i mislim da je zbog toga imao jake dojenačke grčeve... Ova priča je nešto prekrasno i mislim san svake normalne majke.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

meni je samo zao sto se i u drugim jezicima i u hrvatskom, ovakav porod naziva neasistiranim.
    Glavna akterica svakog poroda i glavna asistentica je priroda koja kroz zenu kao medij izrazava svoje snage.
    Porod moze zapeti pa je potrebna ljudska profesionalna asistenicija, ali vecina poroda u odgovarajucoj fizickoj i mentalnoj okolini ne bi nikada zapela, tako da bi ljudska asistencija bila potrebna uglavnom da se bavi banalnostima (ciscenje i pospremanje prostorije, spremanje obroka i sluzenje majke)

Mene bi zanimalo, ako se Petra javi ovdje, da nam kaze kako se oslobodila straha (ako ga je uopce imala)

Početno

imas pri kraju price njen mail pa u pitaj...
    ja jesam

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Krasna topla, obiteljska priča. I povrh svega HRABRA!
    Davno sam je još pročitala na prirodnomporodu.crolink.net

Neznam, al ja ne bih imala petlje za tako što. Bilo bi me strah, a kako se tad opustiti?

Početno

Svaka čast na hrabrosti!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nema komentara - od čistog oduševljenja!!! da barem imam malo hrabrijeg muža, bez razmišljanja, dvojbe i straha bi se upustila u isto iskustvo...ali bez muža ne mogu...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

AnkaiMarko, mislim da ti je malo "preteska" ta zadnja recenica.

Početno Priča

"Dragi moji" su vjerojatno rjeđi ovdje, pa ću započeti sa "Drage moje"!
    Dakle...
    Drage moje!
    Hvala na lijepim komentarima i na cestitkama. Procitala sam nekoliko pitanja, pa sam razmisljala sto da ucinim. Forum je premali da pisem odgovore, pa sam eto nesto odlucila. Pocet cu pisati blog, i to vjerojatno vrlo redovito, nadam se mozda i svake veceri. Na blogu se vec nalazi nasa slika, moja email adresa i ova ista prica koja je ovdje objavljena. Planiram u svom blogu opisati sve sto je bilo, kak se veli od A do Z. :shock: A bilo je puno toga. I puno ljepoga i puno ruznoga. Stoga pozivam vas na zajednicko putovanje kroz moju zivotnu pricu (pricu o porodu) i sve vezano uz to sto se desilo. Putujmo zajedno kroz
    http:// prirodniporod.blog.hr
    Pusa i veliki pozdrav svim dobrim i pozitivnim ljudima. Oni drugi me ne zanimaju 8)

PetraBlagojević

Početno moj blog je...

"Dragi moji" su vjerojatno rjeđi ovdje, pa ću započeti sa "Drage moje"!
    Dakle...
    Drage moje!
    Hvala na lijepim komentarima i na cestitkama. Procitala sam nekoliko pitanja, pa sam razmisljala sto da ucinim. Forum je premali da pisem odgovore, pa sam eto nesto odlucila. Pocet cu pisati blog, i to vjerojatno vrlo redovito, nadam se mozda i svake veceri. Na blogu se vec nalazi nasa slika, moja email adresa i ova ista prica koja je ovdje objavljena. Planiram u svom blogu opisati sve sto je bilo, kak se veli od A do Z. :shock: A bilo je puno toga. I puno ljepoga i puno ruznoga. Stoga pozivam vas na zajednicko putovanje kroz moju zivotnu pricu (pricu o porodu) i sve vezano uz to sto se desilo. Putujmo zajedno kroz
    http:// prirodniporod.blog.hr
    Pusa i veliki pozdrav svim dobrim i pozitivnim ljudima. Oni drugi me ne zanimaju 8)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Petra, moze samo ukratko kada si se prvi put susrela s idejom o provodjenju ovakvog poroda? Ili si to oduvijek osjecala kao ispravno?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Petra, vrlo inspirativno .
    poznajem jedan par koji se nedavno odlučio na porod kod kuće, doduše asistirano, babica je došla u Zagreb iz Austrije.
    sve je prošlo glatko, bebu su kasnije odveli kod ped. na pregled i dobili potvrdu za prijavu.
    dakle i to je moguće .
    osobno me nadahnjuju ovakve priče poput vaše, pomaknu mi onu neku graničnu crtu za još koji pedalj...

Početno

Naravno da se treba zalagati da se svim zenama omoguci prirodan porod i ako zele kod kuce, ali je krajnje neodgovorno pozivati ih da to cine u Hrvatskoj kad za to ne postoje odgovarajuci uvjeti.
    Na zalost ne zivimo ni u Nizozemskoj ni u SAD-u. A o tome da je hitna 'u tren kod vas doma' i kakvim to posljedicama rezultira mozemo cesto cuti u medijima. Moza bi neka zena koja zivi u npr. uzem dijelu Zagreba i rada u noci stigla do lijecnicke pomoci na vrijeme, ali ne zelim ni misliti kako bi ju hitna iz nekokog udaljenijeg dijela grada u vrijeme prometne guzve brzo dovela do bolnice.
    Moje dijete i ja smo na porodu u bolnici dozivjeli gotovo se od onih nepotrebnih stvari koje Petra navodi i to je uistinu grozno iskustvo, ali za svoj slijedeci porod cu se ugledati na hrabru Maju i njenu pricu Bebica koja mijenja svijet! jer se izborila za porod kakav zeli, ali u bolnici gdje je u svakom trenutku mogla dobiti lijecnicku pomoc ako joj je trebala.

Divna prica, ali cista fikcija. Petra najbolje zna kako je njen porod uistinu zavrsio.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anonymous prvotno napisa
    Divna prica, ali cista fikcija. Petra najbolje zna kako je njen porod uistinu zavrsio.
    Gost, ti znaš nešto što mi ne znamo :? ?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ne sumnjam nimalo da je Petrin porod zavrsio jako lijepo, onako kako ga i sama opisuje.

Ali, isto tako se slazem s ovim sto Gost pise. :/ Buduci da ta citava prica s porodom kod kuce u Hr nije zakonski regulirana, nema nikakve zastitne mehanizme oko sebe, bojim se da se i meni momentalno cini bolja opcija za koju su se izborile npr. Maja, Egemama, neke cure koje su rodile u rijeckom rodilistu itd.

gost1

Početno

Nadam se da će nam Petra ispričati svoju priču na blogu koji je ostavila u svom postu.
    Neznam zašto to ne bi bilo moguće u Hr, ili smo mi Albanija?
    Ali znam samo jedno, da mnogi doktori gledaju na to kao NEODGOVORNO, dok mnoge Babice gledaju na to sa simpatijama.

Ipak, dali je porod bolest ili je to prirodna stvar koja je bila prije medicine?

Također mi je drago što je odlučila pisati pod punim imenom što pokazuje njezine otvorene namjere, što ne vidim na nekim postovima iznad mene.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

NI meni nije jasno zasto se to ne bi omogucilo zenama u Hrvatskoj. Jer, sudeci po meni najblizem, austrijskom primjeru, stvarno ne zahtjeva puno truda niti logisticke potpore.
    Zena se tijekom trudnoce upozna s babicom koja ce biti prisutna pri porodu. Kad porod krene, rodilja stupa u kontakt s babicom koja onda dolazi i asistira pri porodu. Pri eventualnim komplikacijama, babica stupa u kontakt s najblizom bolnicom. (ili bolnicom u kojoj je zaposlena, nisam ovo sigurna) I pomoc stigne zaista brzo, ako se dogodi da je potrebna. Nista sporije nego sto bi stigla u bilo kojem drugom hitnom slucaju.

Babica koja je meni dolazila doma nakon poroda je majka troje djece, svih troje je rodila doma. I bas mi je pricala o tome kako kod mnogih zena porod kod kuce zvuci kao nesto jako rizicno...a u biti je istina totalno suprotna. Jer puno puta zene nisu ni svjesne rizika koje donosi mijenjanje okoline tijekom trudova, strah od bolnica itd.

Vjerujem da je kod nas jos uvijek jako prisutna problematika dominantnosti tzv. muske energije. I mnogima je problem prepustiti palicu zenama kad su u pitanju njihova tijela i njihovi porodi. Jer to automatski znaci i prepustanje odgovornosti, tj. gubljenje moci. Nadam se da ne brljam previse , to mi momentalno pada napamet...

PetraBlagojevic

Početno Zorani

Drago mi je ovo cuti Zorana

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

meni je tako zanimljivo kako se cesto ista rijec susrece kada se govori o stvarima koje jednostavno nisu uobicajene, koju vecina ljudi ne radi ili ne bi napravila jer se boji (misli da je rizicno, ili ima dokaze za to da je rizicno pa se stoga boji), a ta rijec je neodgovornost (jer ne cijepis dijete ili rodis doma , s babicom ili bez nje, ili nesto drugo, bio je jedan profesor na tehnolosko-prehrambenom faksu koji je prije desetak godina tvrdio da trudnice vegetarijanke ugrozavaju svoje djete i da su neodgovorne)
    Meni se cini ako netko preuzme odgovornost na sebe za bilo sta sto bi se moglo dogoditi kao posljedica vlastite odluke, da tu nema neodgovornosti ma sto on to odlucio napraviti. Samo preuzimanje odgovornosti.

Početno

predivan porod

U mnooogo cega slican mome - osim sto sam ja imala babicu na kucnom porodu (koja se svo vrijeme trudila da bude sto neprimjetljivija). Rodila u NL Na kraju je rekla kako joj je zao da nije imala kameru ili kojeg asistenta sa sobom da pokaze kako porod moze da bude lijep!

Zaista mi je zao sto zakon koji regulise te stvari u RH JOS uvjiek nije promijenio. Pisem - jos uvijek- jer to se mora promijeniti!!

Početno

Devet mjeseci dijete je pored majčinog srca u ugodnoj toploj vodi, u mraku, i sve što njemu treba kada izađe van je majka, majčino mlijeko, toplina. A ne rezanje, tuširanje, mjerenje, pothlađivanje i ostalo masakriranje kroz koje dijete prolazi. Oni to zovu RUTINA. Potom se dijete stavlja u boks gdje leži kao sardina i plače slijedećih 6 sati sa ostalih 30–ero djece jer ne zna što ga je snašlo. Nema mame, nema topline, nema majčinog otkucaja srca - dječje najdraže melodije, nema ničega što pozna. Te traume ostaju cijeli život.
    ja se na ovo rasplacem! jednom sam negdje na nasim stranicama procitala(ali ne znam vise gdje) porod iz perspektive djeteta i slicno je opisano kao ovo gore i sjecam se da sam plakala kao ljuta godina i ne smijem se ni sjetiti moje djece koja su se isto tako osjecala

Petra i Marko-svaka cast

ivakika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kliknula sam direktno sa portala i ispala Gost

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gost, zahvaljujem na lijepim riječima u mom smjeru. Ali, svejedno bih rekla da mislim da postoji više vrsta hrabrosti i po mome su jednako vrijedne. Nije da sam ja nešto vjerovala da će mi bebica biti sigurnija u bolnici, tj. nisam išla rađati u bolnicu zbog sigurnosti nego jednostavno jer se tako (ipak) radilo, pa čak i ako se ideš boriti za svoj porod. Ne bih se tada usudila ostati doma. Koliko se god ja borila, rekla bih da vjera u moje tijelo i prirodu nije još bila potpuna. I ja sam puno "odrasla" od tada i slijedeći moj porod (ako ga bude) gotovo sigurno neće biti u bolnici.
    No, drago će mi biti za svaku rodilju koja se izbori za svoj porod u rodilištu, mislim da se (i) na taj način mijenja sistem.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Petra, samo pisi. Mene jako zanima.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Saradadevii prvotno napisa
    meni je tako zanimljivo kako se cesto ista rijec susrece kada se govori o stvarima koje jednostavno nisu uobicajene, koju vecina ljudi ne radi ili ne bi napravila jer se boji (misli da je rizicno, ili ima dokaze za to da je rizicno pa se stoga boji), a ta rijec je neodgovornost (jer ne cijepis dijete ili rodis doma , s babicom ili bez nje, ili nesto drugo, bio je jedan profesor na tehnolosko-prehrambenom faksu koji je prije desetak godina tvrdio da trudnice vegetarijanke ugrozavaju svoje djete i da su neodgovorne)
    Meni se cini ako netko preuzme odgovornost na sebe za bilo sta sto bi se moglo dogoditi kao posljedica vlastite odluke, da tu nema neodgovornosti ma sto on to odlucio napraviti. Samo preuzimanje odgovornosti.

podrzavam

Početno

Ovo je predobro rečeno :D

Početno

[Divna prica, ali cista fikcija. Petra najbolje zna kako je njen porod uistinu zavrsio.[/quote]....

sa zvanjem doktora i hitne....

PetraBlagojevic

Početno Odgovor gostu

Gost strpi se!
    Sve ce ti biti opisano na mom blogu (http://prirodniporod.blog.hr) Prati ga svaki dan, pocevsi od danas. Bit ces jaaaaako, jako iznenadjen. Napisat cu apsolutno sve. Sva imena i sve sto se desilo. Bez cenzure.

Početno

p.s. Gost imaj hrabrosti kao ja pa napisi ime i prezime. Lako je biti anoniman.

Inquirer avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

super prica.
    samo moje skromno misljenje je da porod kod kuce u zemlji u kojoj hitna pomoc ne moze doci unutar 15 min (znaci kod nas) treba biti na topicu naslova neodgovorno roditeljstvo.
    A u rodilistu se sasvim fino covjek moze izboriti za svoj plan poroda ako si da truda.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj Inquirer prvotno napisa
    A u rodilistu se sasvim fino covjek moze izboriti za svoj plan poroda ako si da truda.
    sa ovim se djelomicno slazem. naime, ne moze se dobiti bas ta intima kao kod kuce. mozda i moze, ali pod uvjetom da se ocevima dopusti 24-sati boravak uz majku i dijete, kao sto je slucaj u nekim drugim zemljama.

Inquirer avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam bio na dva poroda do sada. na prvom ucis stvari i pokusavas zapamtiti sto bi bilo dobro promjeniti na slijedecem, na drugom sam vec rezao pupkovinu i moja tadasnja partnerica je prosla opcenito puno bolje sa planom poroda. Na slijedecem, a siguran sam da cu prisustvovati i na slijedecem jer to je velicanstven dogadjaj za cijelu obitelj, cu pokusati mozda nesto vise. I tako ako se svi potrudimo i u Hr ce se stvoriti bolji uvijeti. A trenutacno mi se cini lakse utjecati na uvjete u rodilistima nego rjesavati prometne kolapse da bi hitna stigla na vrijeme ako nesto podje po zlu doma. i budimo realni, sto mislite kako je ljudima koji preuzmu odgovornost na sebe i nesto podje krivo. Radi se o nasoj djeci, a ne o krumpirima.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Inquirer prvotno napisa
    super prica.
    samo moje skromno misljenje je da porod kod kuce u zemlji u kojoj hitna pomoc ne moze doci unutar 15 min (znaci kod nas) treba biti na topicu naslova neodgovorno roditeljstvo.
    A ja bi si u trudovima još morala i davat truda da se izborim za svoj plan poroda... moš mislit!
    netko može, ali zar to nebi trebalo biti normalno samo po sebi pa da i oni koji nisu baš ratoborni po prirodi mogu imati normalan prirodan porod :?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

da sistem funcionira ka u Nizozemskoj ja bi rodila doma, ali tu kod nas, oslanjati se na hitnu, hm... rizično je
    jer ako nešto pođe krivu... u pitanju su životi

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •