Davore, slazem se, no da upotpunim odgovor: kako sam ja shvatila svu silu literature koje sam o tome citala, ADD ili ADHD nastaje kada dodje do vece razvijenosti desne hemisfere mozga dok je lijeva hemisfera ostala manje razvijena. Desna je odgovorna za prostorne relacije, vizualne percepcije, i jos mnogo toga, a lijeva je vise za red, koncentraciju, pisanje i citanje u klasicnom smislu itd. Daroviti ljudi mogu imati jace izrazenu desnu hemisferu mozga, no nije nuzno da je ljeva manje razvijena, tu postoji cijeli jedan spektar mogucnosti, sto za ADD/ADHD, sto i za darovitost. Zbog toga, cesto se dogadja da neka darovita osoba koja je vise vizualna (tj. desnohemisferac) ima elemente ADD-a kada se bavi onome sto ju ne zanima. Isto tako, postoji i daroviti ljudi koji ne da imaju elemente ADDa, nego imaju ADD. To sto netko ima ADD ili ADHD ne iskljucuje mogucnost darovitosti, no isto tako ne garantira mogucnost darovitosti, dvije su spektre u pitanju.

Jesam se zapjetljala u izrazavanju, sve je to lijepo objasnjeno u knjizi Right Brained Children in a Left Brained World!

Vezi knjige od Fereka - zavrsila sam ju ovaj vikend, svaka mu cast, prekrasno je napisana, i dodajem ju na svoj skroman popis knjiga koja su me odusevile. Ovo je jos jedna knjiga koju svaki ucitelj mora procitati! Ima puno vise pjesnicke slobode i nije tolko strucna/znanstvena kao Right Brained children in a Left Brained World, ali to se podrazumjeva buduci je knjiga autobiografija a ne udzbenik.